教育王國

標題: 仁立面試經歷... [打印本頁]

作者: kawai呢    時間: 09-6-22 14:39     標題: 仁立面試經歷...

昨天一家大細飲茶慶祝父親節,原來妹豬(即我姨生女)上星期去咗仁立面試,第二次面試了,佢話校長同佢講叫佢用英文自我介紹之後(佢唔識),又叫佢用普通話形容一吓間學校,我聽到當堂打咗個突,咁細個呢d問題點答呀?大人都未必識答啦,知唔知附近仲有冇好小學推介?
作者: BOBO1229    時間: 09-6-22 15:14

do u have try 思源?

原帖由 kawai呢 於 09-6-22 14:39 發表
昨天一家大細飲茶慶祝父親節,原來妹豬(即我姨生女)上星期去咗仁立面試,第二次面試了,佢話校長同佢講叫佢用英文自我介紹之後(佢唔識),又叫佢用普通話形容一吓間學校,我聽到當堂打咗個突,咁細個呢d問題點答呀?大人都未 ...

作者: kawai呢    時間: 09-6-22 15:33

思源難唔難入?佢地係低收入人仕會唔會白眼?因仁紀連面試機會都冇...唔知關唔關事呢?唔想妹豬又hurt多次!
原帖由 BOBO1229 於 09-6-22 15:14 發表
do u have try 思源?

作者: 咩咩豬    時間: 09-6-22 15:39

你姨生女原本派到邊間小學
作者: BOBO1229    時間: 09-6-22 15:45

i think 唔關事, but i want to suggest you fast. Because many people have sumbit the form on 06/06.

原帖由 kawai呢 於 09-6-22 15:33 發表
思源難唔難入?佢地係低收入人仕會唔會白眼?因仁紀連面試機會都冇...唔知關唔關事呢?唔想妹豬又hurt多次!

作者: kawai呢    時間: 09-6-22 17:00

佢派咗葵盛信義,好唔好架?我見佢唔係咁like呢間學校
原帖由 咩咩豬 於 09-6-22 15:39 發表
你姨生女原本派到邊間小學

作者: TAOTAOLEE    時間: 09-6-22 17:35

作者: video_ming    時間: 09-6-22 18:55

你姨生女都好叻,因300多人選100多IN第一次,再在100多人中選30多人IN第二次.可以進入第二次IN的小朋友都好叻.仁立IN的問題的確是很深,一個六歲小朋友好難完全回答得晒.
昨天一家大細飲茶慶祝父親節,原來妹豬(即我姨生女)上星期去咗仁立面試,第二次面試了,佢話校長同佢講叫佢用英文自我介紹之後(佢唔識),又叫佢用普通話形容一吓間學校,我聽到當堂打咗個突,咁細個呢d問題點答呀?大人都未 ...

作者: a@o@a    時間: 09-6-22 19:46

同現在見工差唔多!小朋友真不易呢
作者: sundaymami    時間: 09-6-22 22:11

我囡囡都係派左基真呀 ,我印象睇左你ga post至選呢間學校, 你小朋友讀幾年班? 請多多指教

原帖由 TAOTAOLEE 於 09-6-22 17:35 發表

65網葵青區基真小學唔錯架, 校舍大又新淨, 小朋友都讀得好開心架, 另外祖堯天主教都ok, 不過校舍比較舊, 兩間都不況去叩門試吓.

作者: BOBO1229    時間: 09-6-23 09:59

I will suggest you try the other school, Do u have apply 葵盛主恩? It is not bad.

葵盛信義 no law.....

原帖由 kawai呢 於 09-6-22 17:00 發表
佢派咗葵盛信義,好唔好架?我見佢唔係咁like呢間學校

作者: blytheBB    時間: 09-6-23 17:17

作者: rleung    時間: 09-6-23 17:55

作者: video_ming    時間: 09-6-23 19:33

kawai
你姨生女仁立收唔收呀?我囡囡叩門成功了.

作者: sarali    時間: 09-6-23 20:06

video_ming,
你唔係叩九龍啲小學咩 ????
sarali

原帖由 video_ming 於 09-6-23 19:33 發表
kawai
你姨生女仁立收唔收呀?我囡囡叩門成功了.

作者: video_ming    時間: 09-6-23 20:44

原帖由 sarali 於 09-6-23 20:06 發表
video_ming,
你唔係叩九龍啲小學咩 ????
sarali

我仁立都有叩,因仁立是葵青區最TOP的學校.
作者: sarali    時間: 09-6-23 20:51

咁你係咪會讀呀 ??? 好似話上中學 去 Band 1 嘅機會好大
o家, 恭喜晒.....

原帖由 video_ming 於 09-6-23 20:44 發表

我仁立都有叩,因仁立是葵青區最TOP的學校.

作者: video_ming    時間: 09-6-23 21:01

原帖由 sarali 於 09-6-23 20:51 發表
咁你係咪會讀呀 ??? 好似話上中學 去 Band 1 嘅機會好大
o家, 恭喜晒.....

Sarali
我應該會讀,我現在有4間成功叩門,我都在選擇中.
仁立真是很難叩門,囡囡成功.我都想讀.
上中學去band 1機會真是多些.
多謝你祝福.
作者: rebeccaccf    時間: 09-6-23 21:55

video_ming 恭喜你的囡囡可以入讀仁立, 我的兒子在第一次面試後就落選, 不知是否因我忘記帶學生手册而影響仔仔的面試表現, 我感到有些內疚.
作者: video_ming    時間: 09-6-23 22:03

原帖由 rebeccaccf 於 09-6-23 21:55 發表
video_ming 恭喜你的囡囡可以入讀仁立, 我的兒子在第一次面試後就落選, 不知是否因我忘記帶學生手册而影響仔仔的面試表現, 我感到有些內疚.

rebeccaccf
我都是沒有帶學生手冊,不要內疚.再努力找理想學校.一定可以為囝囝選到好學校.
作者: rebeccaccf    時間: 09-6-23 22:23

thanks! 我的兒子上個星期五到荃灣海壩官立小學面試, 昨天收到海官電話通知, 我都感到很開心.
作者: video_ming    時間: 09-6-23 22:28

原帖由 rebeccaccf 於 09-6-23 22:23 發表
thanks! 我的兒子上個星期五到荃灣海壩官立小學面試, 昨天收到海官電話通知, 我都感到很開心.

rebeccaccf
好的,每個小朋友都找到理想學校.
作者: kiukiudaddy    時間: 09-6-23 22:38

作者: 羊咩囝    時間: 09-6-23 22:40

video_ming ,

恭喜你女女成功獲得取錄!
仁立是不是你首選呢?
作者: video_ming    時間: 09-6-23 22:48

原帖由 kiukiudaddy 於 09-6-23 22:38 發表
你囡囡一年睇超過1400本書,我係仁立校長都即收妳囡囡啦!
話時話,囡囡除咗睇書仲有時間做其他野咩?

我囡囡星期一至六都有節目,星期日就係家庭日,我試過有1個月的星期六無野學,佢即時話好悶
作者: video_ming    時間: 09-6-23 22:49

原帖由 羊咩囝 於 09-6-23 22:40 發表
video_ming ,

恭喜你女女成功獲得取錄!
仁立是不是你首選呢?

正是由6月6日到今日,終於放下心頭大石   

作者: Crabtree    時間: 09-6-23 23:21

vedio_ming,

你囡囡都好熱愛看書噃, 是否中英都看呢? 你會否讓囡囡讀小一的中文普通話班嗎?
作者: video_ming    時間: 09-6-23 23:33

Crabtree
囡囡中英文書都喜歡.小一普通話班不是學校定.家長可以選.
囡囡時常說要我給他學普通話班,但囡囡學野的時間不足夠用.我都要再安排吓.如果囡囡知有普通話學一定很開心.因囡囡時常說很其期待學普通話.
原帖由 Crabtree 於 09-6-23 23:21 發表
vedio_ming,

你囡囡都好熱愛看書噃, 是否中英都看呢? 你會否讓囡囡讀小一的中文普通話班嗎?

作者: video_ming    時間: 09-6-23 23:40

kiukiudaddy
囡囡今天已經到達一年1500本書.
囡囡每天都有學其他野,不是只看書.她可以一天看10幾本書.我每天中午吃飯時間都去圖書館借書.我要用5張圖書館証,先致足夠借.
原帖由 kiukiudaddy 於 09-6-23 22:38 發表

作者: TAOTAOLEE    時間: 09-6-23 23:55

作者: video_ming    時間: 09-6-24 00:24

Kiukiudaddy
仁立囡囡in二次才成功.不只要看書多就收.
老實說囡囡現在in的學校有通知都全收.最有趣的事,今天早上爸爸帶囡囡去in九龍學校,囡囡在一課室in,爸爸在另外一個課室等,在等的期間有一位不知是主任/副校長和爸爸交談,如可教小朋友,說完一陣,主任/副校長對爸爸說十分欣賞你們的教法,即時說要收囡囡.主任/副校長問囡囡在此校讀好不好.囡囡說好.要爸爸即時確定.以我所知這間學校in小朋友的時間重有幾天.因有朋友是星期四in.為可要即時確定?離開學校時仁立有電話來話收.

作者: sarali    時間: 09-6-24 09:09

video_ming,

我覺得你教你女女的方法好似好ok喎, 又令佢有興趣讀書, 多啲上來交流心得啊....

sarali

原帖由 video_ming 於 09-6-24 00:24 發表
Kiukiudaddy
老實說囡囡現在in的學校有通知都全收.最有趣事,今天早上爸爸帶囡囡去in九龍學校,囡囡在一課室in,爸爸在另外一個課室等,在等的期間有一位不知是主任/副校長和爸 ...

作者: HIN2003    時間: 09-6-24 11:05

原帖由 video_ming 於 09-6-24 00:24 發表
Kiukiudaddy
老實說囡囡現在in的學校有通知都全收.最有趣事,今天早上爸爸帶囡囡去in九龍學校,囡囡在一課室in,爸爸在另外一個課室等,在等的期間有一位不知是主任/副校長和爸 ...

video_ming,
你是否全職mami, 我覺得你好勁好成功
我每天都要上班 , 已沒有多餘精力兼顧課外書方面, 我覺得非常失敗
作者: Crabtree    時間: 09-6-24 11:18

Video_ming,

其實你in了那幾間呢? 從以上的對話得知你有四間學校已收?  可否詳述呢?

Kiukiudaddy

作者: 羊咩囝    時間: 09-6-24 12:03

Crabtree

恭喜你!

你自己有無打算俾女女入讀仁立, 還是再多等瑪小或荔天消息呀?
我仔仔無緣跟你女女做同學了!
作者: Crabtree    時間: 09-6-24 17:04

羊咩囝,
其實我暫時都會讓囡囡註冊仁立先, 但我都會看瑪利諾神父結果, 因係屋企樓下, 但收咗才算, 因囡囡當天面試得不好.  另外其實我最心儀係循道, 因可以直升中學, 但星期六才面試.

祝你囝囝係德雅可以開心愉快上學, 適應小一新生活!

原帖由 羊咩囝 於 09-6-24 12:03 發表
Crabtree

恭喜你!

你自己有無打算俾女女入讀仁立, 還是再多等瑪小或荔天消息呀?
我仔仔無緣跟你女女做同學了!

作者: video_ming    時間: 09-6-24 20:10

HIN2003
我每天都要上班,重係返五天半,我都沒有時間.所以要真除時間,在每一天中午吃飯后就去圖書館借書.
現在做媽咪真是沒有自己時間.
原帖由 HIN2003 於 09-6-24 11:05 發表

video_ming,
你是否全職mami, 我覺得你好勁好成功
我每天都要上班 , 已沒有多餘精力兼顧課外書方面, 我覺得非常失敗

作者: video_ming    時間: 09-6-24 20:19

Crabtree
我in六間.有兩間等消息
原帖由 Crabtree 於 09-6-24 11:18 發表
Video_ming,

其實你in了那幾間呢? 從以上的對話得知你有四間學校已收?  可否詳述呢?

作者: mabelzero    時間: 09-6-24 20:21

Hi viedo_ming,
請問是否六間都是津校?  有沒有考直資或私校 ?

原帖由 video_ming 於 09-6-24 20:19 發表
Crabtree
我in六間.有兩間等消息

作者: video_ming    時間: 09-6-24 20:33

mabelzero
是六間都是津校.我沒有考私學,因囡囡學琴很貴,我付擔不起.
原帖由 mabelzero 於 09-6-24 20:21 發表
Hi viedo_ming,
請問是否六間都是津校?  有沒有考直資或私校 ?

作者: bro_and    時間: 09-6-24 23:53

你個女真係勁, 我都有帶個仔in 仁立, no second in, 另外in 兩間都收, 其中一間就係基真, 校園很大, 亦是千禧校舍!
作者: video_ming    時間: 09-6-25 08:34

bro_and
你囝囝間學校都好.千禧校舍好,
原帖由 bro_and 於 09-6-24 23:53 發表
你個女真係勁, 我都有帶個仔in 仁立, no second in, 另外in 兩間都收, 其中一間就係基真, 校園很大, 亦是千禧校舍!

作者: TAOTAOLEE    時間: 09-6-25 10:36

作者: HIN2003    時間: 09-6-25 10:52

原帖由 video_ming 於 09-6-24 20:10 發表
HIN2003
我每天都要上班,重係返五天半,我都沒有時間.所以要真除時間,在每一天中午吃飯后就去圖書館借書.
現在做媽咪真是沒有自己時間.

你真是我的偶像,  我要向你多多學習!
作者: bro_and    時間: 09-6-25 13:44

但係基真好遠, 搭地鐵去到美孚再行十分鐘, 我去荃灣重近, 所以荃灣我扣左兩間!!

原帖由 TAOTAOLEE 於 09-6-25 10:36 發表

65網來講, 基真都唔錯呀.

作者: mabelzero    時間: 09-6-25 13:45

Hi Video_ming,
明白.  謝謝你的回覆. 請問你的囡囡讀那一間幼稚園?

原帖由 video_ming 於 09-6-24 20:33 發表
mabelzero
是六間都是津校.我沒有考私學,因囡囡學琴很貴,我付擔不起.

作者: bro_and    時間: 09-6-25 13:47

你個女咁叻女, 仁立, 仁紀都應該啱佢, 想八吓你地派左邊間?? 你有冇去仁紀扣門?? 你又扣左幾多間呀??

原帖由 video_ming 於 09-6-25 08:34 發表
bro_and
你囝囝間學校都好.千禧校舍好,

作者: video_ming    時間: 09-6-25 19:19

mabelzero
(青衣區青怡花園)卓思幼稚園
原帖由 mabelzero 於 09-6-25 13:45 發表
Hi Video_ming,
明白.  謝謝你的回覆. 請問你的囡囡讀那一間幼稚園?

作者: video_ming    時間: 09-6-25 19:22

HIN2003
不要說笑(偶像).我們一起跟小朋友進步和學習.
原帖由 HIN2003 於 09-6-25 10:52 發表

你真是我的偶像,  我要向你多多學習!

作者: video_ming    時間: 09-6-25 19:38

bro_and
我沒有叩仁紀.我叩六間學校.我派青衣邨何澤云小學.
原帖由 bro_and 於 09-6-25 13:47 發表
你個女咁叻女, 仁立, 仁紀都應該啱佢, 想八吓你地派左邊間?? 你有冇去仁紀扣門?? 你又扣左幾多間呀??

作者: rebeccaccf    時間: 09-6-25 19:53

今天收到仁紀電話, 27/6 早上 interview, 帶一張小朋友相. 有冇人收到仁紀面試電話?
作者: bro_and    時間: 09-6-25 21:57

咁其餘果五間收唔收呀? 仁立要你幾時交個註冊證去?

原帖由 video_ming 於 09-6-25 19:38 發表
bro_and
我沒有叩仁紀.我叩六間學校.我派青衣邨何澤云小學.

作者: video_ming    時間: 09-6-25 23:02

bro_and
仁立我明天交註冊證.
共有四間收,一間等2/7公佈.一間今天收信不收.
原帖由 bro_and 於 09-6-25 21:57 發表
咁其餘果五間收唔收呀? 仁立要你幾時交個註冊證去?

作者: video_ming    時間: 09-6-25 23:11

rebeccaccf
祝你成功.
原帖由 rebeccaccf 於 09-6-25 19:53 發表
今天收到仁紀電話, 27/6 早上 interview, 帶一張小朋友相. 有冇人收到仁紀面試電話?

作者: sarali    時間: 09-6-26 10:01

viedo_ming,
想八吓邊間唔收你囡囡呀 ???  
sarali

原帖由 video_ming 於 09-6-25 23:02 發表
bro_and
仁立我明天交註冊證.

作者: rebeccaccf    時間: 09-6-26 10:57

原帖由 video_ming 於 09-6-25 23:11 發表
rebeccaccf
祝你成功.

謝謝! 今天早上剛剛in咗 荃官, 要等 3/7 通知.
作者: wingwing2009    時間: 09-6-26 11:54

hi, video ming,

我想請教你話全部都係津校, 咁即係全部都係6月6日派位後先叩門?  咁咪好短時間要in 晒咁多間?  

原帖由 video_ming 於 09-6-25 23:02 發表
bro_and
仁立我明天交註冊證.

作者: video_ming    時間: 09-6-26 12:16

wingwing
是的,全津校.其實六間不是好多,我識一個家長叩11間.

原帖由 wingwing2009 於 09-6-26 11:54 發表
hi, video ming,

我想請教你話全部都係津校, 咁即係全部都係6月6日派位後先叩門?  咁咪好短時間要in 晒咁多間?  

作者: video_ming    時間: 09-6-26 12:19

rebeccaccf
荃官都好好,祝你成功,到3/7日時重可以有多幾間給你選擇.
原帖由 rebeccaccf 於 09-6-26 10:57 發表

謝謝! 今天早上剛剛in咗 荃官, 要等 3/7 通知.

作者: video_ming    時間: 09-6-26 12:27

sarsli
油天.
其實是預計中,因油天是十分重視家長在第一次和第二次有沒有選他.我兩次都沒有.已我所知叩門時是沒有收過沒選他的學生.
原帖由 sarali 於 09-6-26 10:01 發表
viedo_ming,
想八吓邊間唔收你囡囡呀 ???  
sarali

作者: heiheibbchu    時間: 09-6-26 14:38

hi video_ming,

想問下您有冇叩青衣主恩?收吾收?之前有冇選佢.
馬灣基慧呢?

我也是青衣區, 叩了主恩, 但吾收, 可能之前冇選佢.
我朋友叩門仁立都收了.

原帖由 video_ming 於 09-6-26 12:16 發表
wingwing

作者: wingwing2009    時間: 09-6-26 15:38

video_ming,

OIC..咁請問叩門程序係點架? 係咪去心儀學校攞form, 交profile 就得呢?  因為我都想小朋友可以讀津校, 因為有2個小朋友.  同埋都想留番D錢比小朋友學野. 原本諗住報直資, 因為驚派位唔理想, 但現在先知原來可以叩門機會都多...咁可以改變下諗法.

原帖由 video_ming 於 09-6-26 12:16 發表
wingwing

作者: video_ming    時間: 09-6-26 19:42

heiheibbchu
有叩主恩.收囡囡.我第一次沒有選,第二次選第一志願.
你派那間小學?
原帖由 heiheibbchu 於 09-6-26 14:38 發表
hi video_ming,

想問下您有冇叩青衣主恩?收吾收?之前有冇選佢.
馬灣基慧呢?

我也是青衣區, 叩了主恩, 但吾收, 可能之前冇選佢.
我朋友叩門仁立都收了.

...

作者: video_ming    時間: 09-6-26 19:56

wingwing2009
你小朋友是否k2?
程序是在派位前一至兩星期,打電話問學校何時開始派form,有些是要到學校取.有些可以在綱上取.你要前當自己派得不好前,做多幾份profile.
我囡囡的profile是,封面是囡囡的拿獎相,表演相,生活開心相,父親和她開心相,媽媽和她開心相.讓給人看時覺得是一個開心的小朋友.
原帖由 wingwing2009 於 09-6-26 15:38 發表
video_ming,

OIC..咁請問叩門程序係點架? 係咪去心儀學校攞form, 交profile 就得呢?  因為我都想小朋友可以讀津校, 因為有2個小朋友.  同埋都想留番D錢比小朋友學野. 原本諗住報直資, 因為驚派位唔理想, 但現在先知 ...

作者: heiheibbchu    時間: 09-6-26 19:59

video_ming,

派了何澤雲(長享). 叩了主恩和馬基. 我想都沒有希望了.

原帖由 video_ming 於 09-6-26 19:42 發表
heiheibbchu
有叩主恩.收囡囡.我第一次沒有選,第二次選第一志願.
你派那間小學?

作者: video_ming    時間: 09-6-26 20:12

heiheibbchu
你自己喜唔喜歡何澤雲?
何澤雲有個優資培訓.
原帖由 heiheibbchu 於 09-6-26 19:59 發表
video_ming,

我派了何澤雲(長享). 叩了主恩和馬基. 我想都沒有希望了.

作者: video_ming    時間: 09-6-26 20:22

heiheibbchu
主恩是星期一通知我和其他同學,如果你今天都沒有收通知,我估是沒有希望了.
原帖由 heiheibbchu 於 09-6-26 19:59 發表
video_ming,

我派了何澤雲(長享). 叩了主恩和馬基. 我想都沒有希望了.

作者: heiheibbchu    時間: 09-6-26 20:54

video_ming,

主恩巳通知不收了, 馬基應該冇希望.

我覺得青衣小學真是麻麻, 不過吾想長車程出九龍返學. 就算荃灣區學校,也要7時左右上校車. 真是冇乜選擇.

何澤雲好似冇乜突出項目, 只是聽說老師比青衣村那間好些.
作者: mietwins    時間: 09-6-26 20:59

其實何澤雲都不錯,係你第幾志願呀!我都係青衣區,派咗主恩第一志願,第二,三我都係揀何澤雲喎,重有因會搬屋62綱我有兩間都收,最終我都揀番留係葵青,因為中學校網靚好多
作者: tommy6701055    時間: 09-6-26 21:06

hi,我都想問普通話班其實是唔是精英班,只有叻小朋友先有得讀,定是大陸新移民家庭講普通話
作者: video_ming    時間: 09-6-26 21:16

heiheibbchu
講真青衣只有主恩好些,其他都是麻麻地.
如果可以的話我都選九龍.
我曾經參觀過何澤雲.老師和學生都給我感覺麻麻.
原帖由 heiheibbchu 於 09-6-26 20:54 發表
video_ming,

主恩巳通知不收了, 馬基應該冇希望.

我覺得青衣小學真是麻麻, 不過吾想長車程出九龍返學. 就算荃灣區學校,也要7時左右上校車. 真是冇乜選擇.

何澤雲好似冇乜突出項目, 只是聽說老師比青衣村那間好些 ...

作者: video_ming    時間: 09-6-26 21:38

tommy
其實不要一開始就話精英班,只有叻小朋友先有得讀.我相信校方只是想,在配對上好些:loveliness: .如果小朋友真是應付不來,對小朋友來說都是不好.家長一開始就放精英兩字在眼前,小朋友 就不好過了.
原帖由 tommy6701055 於 09-6-26 21:06 發表
hi,我都想問普通話班其實是唔是精英班,只有叻小朋友先有得讀,定是大陸新移民家庭講普通話

作者: mietwins    時間: 09-6-26 21:46

係人都知九龍塘好啦!但要考慮車程,小朋友巳经要返全日,重要用一小時去搭校車,係幸苦呀,返到屋企又要做功課同温書,最後幸苦晤只小朋友,最惨個個係父母,就算九龍都大把band3學生!晤好話青衣只得一間小學好,就算65,62都只得一兩間比較出名,就係仁立同海官,好晤好都係睇父母點教導小朋啫,我有個朋友仔仔都係讀仁立畢業,現讀中一,就变咗做隱敝青年!
作者: heiheibbchu    時間: 09-6-26 21:47

mietwins,

何澤雲是我自選的. 我之前覺得何澤雲會比主恩冇咁壓力, 主恩小二巳分精英班和次精英班,只有這兩班才有普教中, 資源會分配多在精英班上. 不過,現在想法有些改變, 想試下主恩.

葵青中學校網好, 但競爭都好大.

原帖由 mietwins 於 09-6-26 20:59 發表
其實何澤雲都不錯,係你第幾志願呀!我都係青衣區,派咗主恩第一志願,第二,三我都係揀何澤雲喎,重有因會搬屋62綱我有兩間都收,最終我都揀番留係葵青,因為中學校網靚好多 ...

作者: heiheibbchu    時間: 09-6-26 21:51

video_ming,

我都覺得主恩學生好似有規矩些.
您是否指長享何澤雲?

原帖由 video_ming 於 09-6-26 21:16 發表
heiheibbchu
講真青衣只有主恩好些,其他都是麻麻地.
如果可以的話我都選九龍.
我曾經參觀過何澤雲.老師和學生都給我感覺麻麻.

作者: mietwins    時間: 09-6-26 22:04

heihei
晤好擔心啦,你不如返幼稚園揾校長幫幫手呀,可能佢會帮都你都晤定,但我對青衣區都很留意,其實何澤雲都晤錯呀,升中派位都晤差
作者: video_ming    時間: 09-6-26 22:12

heiheibbchu
是.長享何澤雲.
主恩我欣賞他們有愛心,品格教育,叻的學生有栽培.唔叻的學生有支援.在各方面又時常表揚學生.
原帖由 heiheibbchu 於 09-6-26 21:51 發表
video_ming,

我都覺得主恩學生好似有規矩些.
您是否指長享何澤雲?

作者: wingwing2009    時間: 09-6-26 22:21

video_ming,

係呀, 我個小朋友k2, 所以開始同佢諗緊小學.
佢份profile 我都整到7788, 我都有放佢既表演相, 同開心生活相, 不過我係放係後面, 因為前面係放佢d 資料同成績表..係呢, 想問下父母職業要放埋入profile 度嗎?

really thanks

原帖由 video_ming 於 09-6-26 19:56 發表
你小朋友是否k2?
程序是在派位前一至兩星期,打電話問學校何時開始派form,有些是要到學校取.有些可以在綱上取.你要前當自己派得不好前,做多幾份profile.
我囡囡的profile是,封面是囡囡的拿獎相,表演相, ...

作者: heiheibbchu    時間: 09-6-26 22:21

都是諗著最後努力試下.

可能何澤雲較適合我囡囡, 因為佢是坐吾定.
主恩是我主觀喜愛.
作者: video_ming    時間: 09-6-26 22:32

heiheibbchu
最重要要適合囡囡.找到到間可配合囡囡的學校是最重要.: : 快樂成長.
原帖由 heiheibbchu 於 09-6-26 22:21 發表
都是諗著最後努力試下.

可能何澤雲較適合我囡囡, 因為佢是坐吾定.
主恩是我主觀喜愛.

作者: video_ming    時間: 09-6-26 22:34

wingwing
我有放父母職業在profile裡.你的封面是什麼?
原帖由 wingwing2009 於 09-6-26 22:21 發表
video_ming,

係呀, 我個小朋友k2, 所以開始同佢諗緊小學.
佢份profile 我都整到7788, 我都有放佢既表演相, 同開心生活相, 不過我係放係後面, 因為前面係放佢d 資料同成績表..係呢, 想問下父母職業要放埋入profile  ...

作者: video_ming    時間: 09-6-26 22:58

mietwins
沒有人說要去九龍塘讀書,我曾在青衣參觀過很多小學校.有些給我感覺不是太好,有些很好,我個人覺得讀書不只是讀書還有很多其他野.每一間學校都有好學生和壞學生,我們作為家長如何教導小朋友是最重要.好學校的定義是很個人.
,.
原帖由 mietwins 於 09-6-26 21:46 發表
係人都知九龍塘好啦!但要考慮車程,小朋友巳经要返全日,重要用一小時去搭校車,係幸苦呀,返到屋企又要做功課同温書,最後幸苦晤只小朋友,最惨個個係父母,就算九龍都大把band3學生!晤好話青衣只得一間小學好,就算65,62都只 ...

作者: bb-bu-bu    時間: 09-6-26 23:34

mietwins,

你62網邊兩間呀? 咁你最後選邊間比佢讀??

原帖由 mietwins 於 09-6-26 20:59 發表
其實何澤雲都不錯,係你第幾志願呀!我都係青衣區,派咗主恩第一志願,第二,三我都係揀何澤雲喎,重有因會搬屋62綱我有兩間都收,最終我都揀番留係葵青,因為中學校網靚好多 ...

作者: wingwing2009    時間: 09-6-27 12:46

hihi video_ming,

我個profile cover 係透明的, 而第一張內容係小兒的個人資料(+學生相)+在校+學習information, 因為我個profile only 10張紙左右, 所以d cert+photos 就放左係最後section, 咁父母information 放係邊好呢?係咪只係放職業就可以呢? 同埋有朋友叫我放埋同小朋友出外旅行既information 會好d 喎..係咪呢?  原本我諗住放埋推薦信(唔係學校果封, 因為學校果封要遲d先有..係一個有人認識的朋友以個人名義), 但係我係第2個post 度問人, 話唔需要放..所以我冇放到.

請比d 意見我, thanks

原帖由 video_ming 於 09-6-26 22:34 發表
wingwing
我有放父母職業在profile裡.你的封面是什麼?

作者: video_ming    時間: 09-6-27 14:34

父母資料我放在個人資料中,我有寫家長信.我個profile cover都係透明的,第一張是相,第二張是家長信.第三張是個人資料,第四張是成績表,第五張是獎狀表,後就是獎狀.
希望可以幫到你.
原帖由 wingwing2009 於 09-6-27 12:46 發表

我個profile cover 係透明的, 而第一張內容係小兒的個人資料(+學生相)+在校+學習information, 因為我個profile only 10張紙左右, 所以d cert+photos 就放左係最後section, 咁父母information 放係 ...

作者: bro_and    時間: 09-6-27 19:13

你小朋友係讀緊k2, 唔駛咁緊張個profile住, 因為今年9月會通知你填寫[小一入學統籌辨法], 如果你老公或你以前畢業果間學校, 你個仔可直入, 如果你個仔係聖公會教徒, 仁立仁紀直入!

如果第一階段唔收, 咁你先去裝備你個仔, 個profile只係吸引老師留意你, (重有好多人會找出面d公司攪個profile, 攪靚d) 但唔係間間收到靚profile 都吸引佢見你,  到佢選擇見你個仔, 如果咩都唔識答, 見陌生人口窒窒, 最後都係浪費左你心機, 見左幾間發覺原來個細路識用英文同普通話作答, 老師會好喜歡, 重有要呢一年多d同佢看書, 中英都看, 等佢認多d字, 咁重有當然係品德啦, 行出來乖乖, 唔好手多多, 答出來答案感覺好真!

我有交個profile 比思源, 見都無得見, 因為我唔係佢果區, 誇區都冇選個佢, 又有一間我地行行吓不如入去問吓有冇得扣門, 點知佢叫我地填左張form, 影印晒所需文件, profile都冇個, 信都冇封, 佢都話唔係人人有得見, 要等電話, 最後又選擇比我地見, 我地又係冇選個呢間, 最後竟然收左我個仔, 我唸可能個仔見多幾次已經唔拍, 好自然咁答問題, 同我有討論過之前d問題可以答得再好d, 所以真係唔駛太緊張個profile住, 幫佢打好個底去見邊間都收(因為我樓上個女仔, 中英都好好, 而家仁立同海官都收)

原帖由 wingwing2009 於 09-6-27 12:46 發表

我個profile cover 係透明的, 而第一張內容係小兒的個人資料(+學生相)+在校+學習information, 因為我個profile only 10張紙左右, 所以d cert+photos 就放左係最後section, 咁父母information 放係 ...

作者: 咩咩豬    時間: 09-6-27 20:20

原帖由 bro_and 於 09-6-27 19:13 發表
你小朋友係讀緊k2, 唔駛咁緊張個profile住, 因為今年9月會通知你填寫[小一入學統籌辨法], 如果你老公或你以前畢業果間學校, 你個仔可直入, 如果你個仔係聖公會教徒, 仁立仁紀直入!

如果第一階段唔收, 咁你先去裝備 ...

父母是畢業生就有20分,聖公會教徒再加5分,不是直入的,只有兄/姐是該校的現在就讀生才可以直入.

小兒上年就是20分也不能入(爸爸是畢業生).
作者: wingwing2009    時間: 09-6-28 00:54

bro_and,

我唔係緊張, 我因為會幫個囝報直資/私校, 好多都開始左報名啦..所以先要做profile, 我唔係為左叩間而做profile 的.

我個囝都睇好多書, 因為佢乜書都啱睇.. 而佢已可以自己讀/睇oxford story tree Level 2, 現在睇緊Level 3 啦..中文書都會睇, 認字我都冇擔心過..因為佢好鐘意睇書..

我一定唔會用出面做的profile, 我係自己做的, 我相信學校會希望睇到家長自己做既profile, 從而初步了解個小朋友, 因為自己父母先最清楚自己小朋友..

原帖由 bro_and 於 09-6-27 19:13 發表

如果第一階段唔收, 咁你先去裝備 ...

作者: wingwing2009    時間: 09-6-28 00:57

video_ming,

多謝你指教, 我會加埋我地既資料係個 profile 度..

really thanks.

原帖由 video_ming 於 09-6-27 14:34 發表
父母資料我放在個人資料中,我有寫家長信.我個profile cover都係透明的,第一張是相,第二張是家長信.第三張是個人資料,第四張是成績表,第五張是獎狀表,後就是獎狀.
希望可以幫到你.
...

作者: video_ming    時間: 09-6-28 08:39

小朋友是要又細培養閱讀,不是因為教小校才讀.你囝囝閱讀能力都好好.
我覺得profile是一定要父母做,不可假手於人.你的想法好好.
祝你成功找到理想學校
原帖由 wingwing2009 於 09-6-28 00:54 發表
bro_and,

我唔係緊張, 我因為會幫個囝報直資/私校, 好多都開始左報名啦..所以先要做profile, 我唔係為左叩間而做profile 的.

我個囝都睇好多書, 因為佢乜書都啱睇.. 而佢已可以自己讀/睇oxford story tree Level 2 ...

作者: wingwing2009    時間: 09-6-28 14:05

video_ming,

我完全同意你既講法, 我覺得閱讀係可以培養小朋友修養, 所以好細個我就會買書比佢地睇, 而唔係為左幫佢地考學校的..同埋係想可以培養到讀書興趣, 因為佢地起碼有20年要讀, 如果冇興趣真係人生會好苦...嘻..現在囝囝成個書柜都滿晒書, 乜類型既書都有, 最開心係佢每一本書都好記得講乜...至於去圖書館借書我地都少d, 因為囝囝一到要還書/還左書後仲成日話想睇果d借番黎既書, 所以我地都係買比佢睇多d..因為佢一本書真係可以睇50次以上架..所以佢對每一本書既內容都好清楚..有d 係佢bb 時果d書, 佢都話想再重温, 不過現在佢會攞晒出黎話送比妹妹睇..所以對我來講, 買書都係值得..因為有兩個小朋友一睇...

現在細囡都係好鐘意睇書, 佢會攞d書比我讀比佢聽(因為佢未夠兩歲, 口亦未肯開)我當然好樂意啦..

個囡好叻, 希望日後可以多多指教呀..

原帖由 video_ming 於 09-6-28 08:39 發表
小朋友是要又細培養閱讀,不是因為教小校才讀.你囝囝閱讀能力都好好.
我覺得profile是一定要父母做,不可假手於人.你的想法好好.
祝你成功找到理想學校
...

作者: video_ming    時間: 09-6-28 14:46

我囡囡同你囝囝一樣,囡囡有三書架都是全滿.
我囡囡都是這樣(一到要還書/還左書後仲成日話想睇果d借番黎既書, )

原帖由 wingwing2009 於 09-6-28 14:05 發表
video_ming,

我完全同意你既講法, 我覺得閱讀係可以培養小朋友修養, 所以好細個我就會買書比佢地睇, 而唔係為左幫佢地考學校的..同埋係想可以培養到讀書興趣, 因為佢地起碼有20年要讀, 如果冇興趣真係人生會好苦... ...

作者: wingwing2009    時間: 09-6-28 22:13

原帖由 video_ming 於 09-6-28 14:46 發表
我囡囡同你囝囝一樣,囡囡有三書架都是全滿.
我囡囡都是這樣(一到要還書/還左書後仲成日話想睇果d借番黎既書, )

作者: video_ming    時間: 09-6-29 08:40

你是否全職媽媽?
原帖由 wingwing2009 於 09-6-28 22:13 發表

作者: wingwing2009    時間: 09-6-29 10:49

video_ming,

唔係呀! 我同你一樣係在職媽咪, 仲要返5日半, 時間真係唔夠用, 我放工返到去真係去toliet  都唔得閒去, 囝囝又要我陪佢練琴(因為有時佢唔記得點彈), 又要我部佢玩, 仲要陪佢行下街..好彩既係佢唔係點要我陪佢做功課, 佢可以自己做完, 有唔識先等我返HOME 教佢..又要我陪沖涼..而囡囡都好痴身, 可能我陪哥哥多左, 比囡囡既時間少了, 所以囡囡現在就黎2歲都唔係好識講野..成日指指點點..

唉做雙職媽咪真係唔易..有時都會好攰下..

有時間多D一齊傾下交流下啦..嘻..
原帖由 video_ming 於 09-6-29 08:40 發表
你是否全職媽媽?

作者: rebeccaccf    時間: 09-6-29 15:39

video_ming

可否請教你一個問題? 荃灣海壩街官小, 荃灣官小, 聖公會仁立紀念小學, 你會點選擇? 我是住在荃官附近, 如果返荃官, 我的兒子不需搭校車.

謝謝!
作者: video_ming    時間: 09-6-29 20:27

rebeccaccf
我會選荃灣海壩街官小.因校是課程會好些,學生就力好些,多數家長都可以支援學生.
仁立紀念小學,已我所知學生有少問題,要時常加社工在校做處理分析.
原帖由 rebeccaccf 於 09-6-29 15:39 發表
video_ming

可否請教你一個問題? 荃灣海壩街官小, 荃灣官小, 聖公會仁立紀念小學, 你會點選擇? 我是住在荃官附近, 如果返荃官, 我的兒子不需搭校車.

謝謝! ...

作者: video_ming    時間: 09-6-29 20:33

我完全和你一樣.要培練琴,要培玩,要培看書,要培做工課.
我比你好些.因我得一個囡囡,如果二個,我估我都死得. 你好叻,你有二個.
現今做媽媽不容易 .
原帖由 wingwing2009 於 09-6-29 10:49 發表
video_ming,

唔係呀! 我同你一樣係在職媽咪, 仲要返5日半, 時間真係唔夠用, 我放工返到去真係去toliet  都唔得閒去, 囝囝又要我陪佢練琴(因為有時佢唔記得點彈), 又要我部佢玩, 仲要陪佢行下街..好彩既係佢唔係點 ...

作者: bro_and    時間: 09-6-29 22:45

可能今年唔同, 有兩個同學仔聖公會教徒得20分第一階段入左仁立同仁紀, 可能年年不同, 有個爸爸海官畢業都直入海官!

原帖由 咩咩豬 於 09-6-27 20:20 發表

父母是畢業生就有20分,聖公會教徒再加5分,不是直入的,只有兄/姐是該校的現在就讀生才可以直入.

小兒上年就是20分也不能入(爸爸是畢業生).

作者: wingwing2009    時間: 09-6-30 10:51

係呀, 2個小朋友真係3倍辛苦! 但係見佢地現在開始識一齊玩, 哥哥好霖妹妹, 成日想抱, 好似小情侶咁..好得意..見到佢地相親相愛就覺得辛苦都係值得..!!

係呢...你囡囡決定讀邊間小學呢?  見你個囡間間都收, 真係羡慕, 我聽人講, TKO D 小學如果你唔係揀佢做第1志願, 叩門好少機會..攪到我好擔心... 最近成日係度諗要點先可以做到好D既準備..唔使出年咁傍偟..

原帖由 video_ming 於 09-6-29 20:33 發表
我完全和你一樣.要培練琴,要培玩,要培看書,要培做工課.
我比你好些.因我得一個囡囡,如果二個,我估我都死得. 你好叻,你有二個.
現今做媽媽不容易 .
...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5