教育王國

標題: 怎樣訓練小朋友考幼稚園 [打印本頁]

作者: 123mandy    時間: 09-6-22 14:40     標題: 怎樣訓練小朋友考幼稚園

Hello, 我係初來報到,有D問題唔知其他媽媽爸爸可以幫到手嗎?

我小朋友今年準備考K1,我聽過好多朋友的建議, 但我小朋友總是做不到,你地點訓練呀?
作者: 莊生bb    時間: 09-6-22 15:22

考幼稚園通常都係考顏色, 形狀, 交通工具, 你得閒同個小朋友溫吓就o.k.
有d就睇你小朋友獨唔獨立, 坐唔坐得定, 要視乎邊d幼稚園囉!
作者: Kendis1    時間: 09-6-22 15:40     標題: 回覆 1# 莊生bb 的文章

無錯...我覺得基本上都是問一些簡單的問題(認知)和小孩的表現(如:是否安定/專心/會否怕默生(怕羞)等...)

提早裝備自己和小孩也是很重要的...
作者: Charlotte_mom    時間: 09-6-22 15:46

小朋友能力有限, 有時唔係想train就一下子做到架
常識/學術方面固然越叻越著數啦, 不過都迫唔黎既........可以另一方面, train up下佢待人接物技巧啦, 例如禮貌, 叫早晨, 老師俾禮物要先問左父母至可以拎, 同其他小朋友玩玩具要合作/禮讓, 老師問問題唔識應該點應對等等
原帖由 123mandy 於 09-6-22 02:40 PM 發表
Hello, 我係初來報到,有D問題唔知其他媽媽爸爸可以幫到手嗎?

我小朋友今年準備考K1,我聽過好多朋友的建議, 但我小朋友總是做不到,你地點訓練呀? ...

作者: vickylyy    時間: 09-6-22 15:57

順其自然,不用強加訓練,我完全沒有訓練孩子.當然平日有教他禮貌,稱呼別人等.(沒有為考學校而特訓)
因為面試當天,孩子的心情精神都不能讓我們控制.
就以我個b為例,在民生 interview時,那天天氣比較熱,又等得耐,又多人,佢結果沒耐性.考不到.
in st.cat時,睡了午覺,心情大靚,結果考到.
in靈糧時,又是睡了午覺,表現超好,連校長都讚佢表現好,但不知是否今年太多人in,結果waiting list,這使我希望大,失望愈大.
所以父母不用太為子女考學校而擔心.最要緊是孩子讀得開心.順其自然....
作者: 七點半    時間: 09-6-22 16:34     標題: 回覆 5# vickylyy 的文章

我都讚同....
小朋友面試當天的表現是沒法預期...只好平日跟他傾談多些....讓他見多些人....玩不同的玩具..唔好比壓力自己和小朋友...把面試當成帶小朋友去玩一樣....輕鬆點....當然...大人就要預備下....例如學校好多時都會問點解選擇他們....不妨想一想一些特別的答案....去interview前...睇一睇學校website...知道它們多些資料...
作者: Chincco    時間: 09-6-22 22:05

我兩個都係12月啲細b, 大囡讀到k2, 9月會升k3.細囡考宣道啲時候, 連2歲都未夠, 個MISS竟然比一個男仔公仔, 一個女仔公仔佢, 問佢邊個係 BOY , 邊個係GIRL. 得個1歲幾, 鬼識咩 ! 我兩囡加埋都interview 左成10幾間幼稚園, 就得宣道一間會咁問. 我最後幫細囡選擇左協恩幼稚園.
我兩個小朋友都係由1歲半開始返英文playgroup,可能因為習慣左返學校啲範式, 亦都習慣左無父母向身邊陪佢堂上, 所以interview時啲表演都好好. 大家可以考慮吓比小朋友返吓playgroup.
作者: heihei1228    時間: 09-6-22 23:24

原帖由 Chincco 於 09-6-22 22:05 發表
我兩個都係12月啲細b, 大囡讀到k2, 9月會升k3.細囡考宣道啲時候, 連2歲都未夠, 個MISS竟然比一個男仔公仔, 一個女仔公仔佢, 問佢邊個係 BOY , 邊個係GIRL. 得個1歲幾, 鬼識咩 ! 我兩囡加埋都interview 左成10幾間幼 ...

請問你個女讀邊間playgroup? 我囝囝返緊個間及我知好多playgroup都要有家人陪同的.
作者: Chincco    時間: 09-6-23 00:12

我囡囡間playgroup叫Joyful 向荃灣區, 你住邊區呀 ? 我只係陪左囡囡幾堂, 佢就自己上堂啦 ! 我兩個囡囡去Interview啲時候, 都可以全英語對答.

作者: jujuli    時間: 09-6-23 07:58

上年,我個女考K1,我由5月開始訓練佢,唸住Sure Win 啦。跟住,我找來一位陌生的姨姨(我的幼稚園教師朋友)模擬一下面試,感覺完全唔得,我個女面試時好驚,唔係好肯答,而且,老師的問題我都沒有準備(因為我都唔知會問乜),而我的幼稚園教師朋友又只說了少少她幼稚園要注意的問題,其他幼稚園她都不清楚。當時我好驚,因為仲有三個月就要考。後來,經朋友介紹去上面試班啦,最後考到St PaulSt Catherine及根德園,好似中左六合彩,真係好開心,所以只要再練習多D就得啦,努力呀。

原帖由 123mandy 於 09-6-22 14:40 發表

我小朋友今年準備考K1,我聽過好多朋友的建議, 但我小朋友總是做不到,你地點訓練呀? ...

作者: justiceling    時間: 09-6-23 09:13

可唔可以pm我係邊到上interview班?

原帖由 jujuli 於 09-6-23 07:58 發表
上年,我個女考K1,我由5月開始訓練佢,唸住Sure Win 啦。跟住,我找來一位陌生的姨姨(我的幼稚園教師朋友)模擬一下面試,感覺完全唔得,我個女面試時好驚,唔係好肯答,而且,老師的問題都我沒有準備(因為我都唔知會問乜),而我的幼稚園 ...

作者: dunbinex    時間: 09-6-23 09:24

作者: bobo1314    時間: 09-6-23 10:50

我都想要, 痳煩你PM給我好嗎? 謝謝

上年,我個女考K1,我由5月開始訓練佢,唸住Sure Win 啦。跟住,我找來一位陌生的姨姨(我的幼稚園教師朋友)模擬一下面試,感覺完全唔得,我個女面試時好驚,唔係好肯答,而且,老師的問題我都沒有準備(因為我都唔知會問乜),而我的幼稚園 ...

作者: judy_francisw    時間: 09-6-23 11:46

上年,我個女考K1,我由5月開始訓練佢,唸住Sure Win 啦。跟住,我找來一位陌生的姨姨(我的幼稚園教師朋友)模擬一下面試,感覺完全唔得,我個女面試時好驚,唔係好肯答,而且,老師的問題我都沒有準備(因為我都唔知會問乜),而我的幼稚園 ...

Do you mind PM me which interview class did your kid joined?
作者: star128    時間: 09-6-23 11:48

please pm me the information, thanks!

作者: siupeg    時間: 09-6-23 12:48

I am interest too, pls kindly PM me the interview training class info. Thanks a lot!
作者: pigpigco    時間: 09-6-23 14:30

I'm also interested.  Would you please pm me the information?  Thanks.
作者: 1649    時間: 09-6-23 20:12

hi

i also want to know...please PM me.

thanks
作者: ammi    時間: 09-6-23 22:11

Could you please me too? [email protected]
作者: saiwai    時間: 09-6-23 22:31

can you pm to me,thanks!!!
作者: hung223    時間: 09-6-23 22:53

Can you send me the interview class as well?

[email protected]
作者: heihei1228    時間: 09-6-23 23:00

原帖由 Chincco 於 09-6-23 00:12 發表
我囡囡間playgroup叫Joyful 向荃灣區, 你住邊區呀 ? 我只係陪左囡囡幾堂, 佢就自己上堂啦 ! 我兩個囡囡去Interview啲時候, 都可以全英語對答.

我住青衣區,去荃灣都ok.  你可否pm佢d資料給我, 如地址, 電話及學費等.. 謝謝!
作者: Cass_0114    時間: 09-6-24 02:36

你可否pm佢d資料給我, 如地址, 電話及學費等.. 謝謝!

原帖由 Chincco 於 09-6-23 00:12 發表

作者: karkar730    時間: 09-6-24 11:59

can u pm me as well? many thanks !
作者: Chincco    時間: 09-6-24 12:27

JOYFUL ENGLISH CENTRE
荃灣德海街18號富利達中心5樓
TEL : 2492 8567
我細囡返mon-fri (9:30am-12:30pm), $2,600/month, 暑假後會加价, 大家自己打電話去問吓啦, 佢哋仲有其他課程 / 暑期班架 !

富利達中心, 3樓及7樓有另外兩間 playgroup,7樓我大囡都返過, 3樓就無返過, 大家可以自己比較吓, 睇吓邊間好d.

作者: peggyxyim    時間: 09-6-24 13:31

我都想知呀, 請PM 我.
作者: heihei1228    時間: 09-6-24 14:21

原帖由 Chincco 於 09-6-24 12:27 發表
我細囡返mon-fri (9:30am-12:30pm), $2,600/month, 暑假後會加价, 大家自己打電話去問吓啦, 佢哋仲有其他課程 / 暑期班架 !

富利達中心, 3樓及 ...

多謝你既資料!
作者: 123mandy    時間: 09-6-24 19:16

多謝你的分享,萬分感謝。

原帖由 莊生bb 於 09-6-22 15:22 發表
考幼稚園通常都係考顏色, 形狀, 交通工具, 你得閒同個小朋友溫吓就o.k.
有d就睇你小朋友獨唔獨立, 坐唔坐得定, 要視乎邊d幼稚園囉!

作者: 123mandy    時間: 09-6-24 19:18

你考到的st paul及 st catherine 難唔難呀?

作者: jujuli    時間: 09-6-25 09:13

都難架,St Paul 只收180人,不過St Catherine收約600人,考之前我大約都知道個流程,因為個面試班導師比D料都好足,不過,家長真係有好多野要學,又要知道點教小朋友,導師連怎樣令小朋友講野都教埋,我都用左足足三個月才使我個女不怕陌生人及肯答問題。雖然辛苦,都值得!

原帖由 123mandy 於 09-6-24 19:18 發表
你考到的st paul及 st catherine 難唔難呀?

作者: sulphur    時間: 09-6-25 13:47

Hi Jujuli,

I'm interested in the training class.
Could you please pm the information to me?
thank you very much.

作者: Chincco    時間: 09-6-25 14:16

其實訓練小朋友獨立真係好重要, 就好似interview 協恩幼稚園咁, 千幾人interview,但只收得60個小朋友, 家長仲唔可以陪小朋友interview,要向出面等. 我見好多小朋友一見父母出左去, 就哭到死死吓. d家長話如果小朋友一哭, 就一定唔收架啦 !
好彩我細囡返開playgroup,入到去interview就好似平時返playgroup咁, 自己揾位坐, 我同佢bye bye,佢仲鬼咁開心咁同我bye bye. Interview完仲識同Miss講bye bye.

作者: SAGO    時間: 09-6-25 17:36

原帖由 Chincco 於 09-6-24 12:27 發表

富利達中心, 3樓及 ...

富利達中心....請問近邊頭
作者: ngbobo    時間: 09-6-25 18:34

hi jujuli,

i am also interested to know the class details, do you mind PM me ?

作者: iceymama    時間: 09-6-25 18:37

pls PM me.
作者: dulldull    時間: 09-6-25 18:49

Hi Jujuli,

Pls pm me the info

Thanks
作者: Chincco    時間: 09-6-25 20:02

原帖由 SAGO 於 09-6-25 17:36 發表

富利達中心....請問近邊頭

Citylandmark 隔離, 五月花樓上.

作者: chloechanchan    時間: 09-6-26 23:25

樓主jujuli, 我都有興趣,可否pm面試班導師D料比我﹖多謝你﹗

原帖由 jujuli 於 09-6-25 09:13 發表
都難架,St Paul 只收180人,不過St Catherine收約600人,考之前我大約都知道個流程,因為個面試班導師比D料都好足,不過,家長真係有好多野要學,又要知道點教小朋友,導師連怎樣令小朋友講野都教埋,我都用左足足三個月才使我個女不 ...

作者: yueileen    時間: 09-6-27 11:44

Hi Jujuli,

Please PM me the information for the interview class.

Thanks a lot!!
作者: airforce1    時間: 09-6-28 03:01

Please PM me, tha ks

作者: 123mandy    時間: 09-6-30 09:56

Jujuli, Thank you. 可否PM面試班資料比我呀?

都難架,St Paul 只收180人,不過St Catherine收約600人,考之前我大約都知道個流程,因為個面試班導師比D料都好足,不過,家長真係有好多野要學,又要知道點教小朋友,導師連怎樣令小朋友講野都教埋,我都用左足足三個月才使我個女不 ...

作者: SCKnight    時間: 09-7-1 00:01

可憐天下父母心....
作者: Miuccia224    時間: 09-7-2 07:34

Hi Jujuli,

I'm also interested in the training class.
Could you please pm the information to me OR send to my email address :

Thank you very much

Miuccia224

作者: katefather    時間: 09-7-2 11:58

Hi Jujuli,

Please PM me the information for the interview class.

Thanks a lot!!
作者: Gei_Gi_Kong    時間: 09-7-2 14:11

please e-mail 面試訓練給我.

thank you !

作者: hung223    時間: 09-7-4 00:24

Can you pls also send the info to me:
作者: bobolam    時間: 09-7-4 11:27

Can u send the information to me at [email protected]
作者: ii_baby    時間: 09-7-7 16:31

pls email the information to me as well, my email is [email protected]
thank you so much.
作者: CONNIE0512    時間: 09-7-8 00:27

can u also send me the info.
my email:[email protected]
作者: Sindy    時間: 09-7-8 00:59

考st paul時,我仔喱埋唔答野.....都收喎,有d st paul老師考家長咋.......

其實考多幾間幼稚園,當係預習都好夠架啦
作者: Unclejt    時間: 09-7-8 03:16

原帖由 Sindy 於 09-7-8 00:59 發表

考st paul時,我仔喱埋唔答野.....都收喎,有d st paul老師考家長咋.......

有時未必咁理想,最心儀個間可能係最早 in...
作者: Sindy    時間: 09-7-8 04:10

原帖由 Unclejt 於 09-7-8 03:16 發表
有時未必咁理想,最心儀個間可能係最早 in...

通常好野都係好後先in,麻麻果d殺左你先架都係,唔係比好野放左榜,邊搵到面試費呀?
作者: 哈呣    時間: 09-7-8 09:33

原帖由 Sindy 於 09-7-8 00:59 發表

Sindy, 你個仔考 St. Paul Church, St. Paul Nursery or St. Paul Kindergarten?  考甚麼呢.  Many Thanks.
作者: 哈呣    時間: 09-7-8 09:48

Hi, jujuli, 請pm我. Thanks.
作者: Sindy    時間: 09-7-8 10:52

原帖由 哈呣 於 09-7-8 09:33 發表

Sindy, 你個仔考 St. Paul Church, St. Paul Nursery or St. Paul Kindergarten?  考甚麼呢.  Many Thanks.

spk,我仔果時,淨係考左spk, sh , llc, skh
作者: kiu_kiu    時間: 09-7-8 10:59

Please send the information to my email

Thank you.
作者: 哈呣    時間: 09-7-8 14:04

原帖由 Sindy 於 09-7-8 10:52 發表

spk,我仔果時,淨係考左spk, sh , llc, skh

點解只考了spk, 聽聞spk is for St. Paul Convent which is 女校?

spk 考甚麼?
作者: wincygl    時間: 09-7-9 17:23     標題: 入學面試班

Hello:
可否pm or email 我有關面試班資料?
謝謝!
email: [email protected]
作者: Sindy    時間: 09-7-10 17:29

原帖由 哈呣 於 09-7-8 14:04 發表

點解只考了spk, 聽聞spk is for St. Paul Convent which is 女校?

spk 考甚麼?

除左spk,仲有三間.........果時諗住有llc都應該會收阿仔,又唔想煩考咁多學校(阿仔係排第三,乜都無興趣搞囉),點知llc唔收阿仔,我先黎驚無學校收阿仔,target sh,我又驚sh唔收阿仔,所以spk係黎做後備囉.......得spk仲有得報名

作者: 良民    時間: 09-7-10 17:54     標題: 回覆 1# Sindy 的文章

To Sindy,

您個仔最後讀邊間K1?P1讀邊間?
作者: puffin    時間: 09-7-11 21:55

pls PM me the interview training class info . Thank! [email protected]
作者: luilui007    時間: 09-7-11 22:15

可否PM面試班資料比我, 感謝:D
作者: sprewell    時間: 09-7-12 11:39

I aslo want to know detail of interview training class...pls PM me as well...many thks!!
作者: totobi    時間: 09-7-13 14:30

Pls PM me the information. Thank you very much.
作者: sansan2008    時間: 09-7-13 22:59

pls pm to me or email to me too!  

Thanks
作者: Hachotaro    時間: 09-7-14 00:03

i also want the interview training class information. pls PM to me, thanks.
作者: leungmanhim    時間: 09-7-14 17:42     標題: 怎樣訓練小朋友考幼稚園

can i train my baby at home everyday?

Thanks,
Joey
作者: sylsysin    時間: 09-7-15 00:02

Could U pls also sent me the information.

Many thanks.

Anissa MA

作者: Fion_BB    時間: 09-7-16 01:33

Please send me the information, million thanks.

作者: 大隻BB    時間: 09-7-16 17:19

Hi, jujuli

please e-mail 面試訓練給我.

thank you !  =^O^=

作者: jujuli    時間: 09-7-22 09:03

Check PM la....

Sorry for the late reply.
作者: Tamama527    時間: 09-7-22 13:18

請問你係邊到上面試班,我都想知,請可否E-mail資料比我,我E-mail係 [email protected]
Thanks
作者: Tamama527    時間: 09-7-22 13:27

原帖由 jujuli 於 09-7-22 09:03 發表
Check PM la....

Sorry for the late reply.

I also want to have 面試訓練資料,Can u E-mail to me too, Thanks.

作者: yuhuikit    時間: 09-7-22 21:44

can u send me some info? thx!

作者: Siugy25    時間: 09-7-23 00:50

Hihi, can you please also PM the info to me? Thanks
作者: big007    時間: 09-7-23 01:20

我都想要, 可唔可以e-mail給我呀!!
多謝
作者: posagg    時間: 09-7-23 14:00

hi,

would you please pm or email to me ([email protected])?
作者: BB0407    時間: 09-7-23 14:25

作者: totobi    時間: 09-7-23 14:47

請問可否pm給我,謝謝!
作者: acepno    時間: 09-7-26 08:27

作者: BB160603    時間: 09-7-28 16:39

Please send me, [email protected]
Thank you!
作者: Joba    時間: 09-7-30 23:02

Please pm to me. Thanks!
作者: Hipuppy    時間: 09-7-31 01:04

未返學已經要補習 , 香港o既 教育真係幾有問題  

作者: conlingling    時間: 09-7-31 10:38

Can you please kindly sent me a copy at [email protected]; because my daughter is going to have an interview in December.
Million Thanks!
作者: kennisli    時間: 09-8-1 22:19

我都想要呀!唔該pm我
作者: Dorisdoris    時間: 09-8-2 03:43

Can you please kindly sent me a copy at

作者: siufafa    時間: 09-8-3 09:19

Please e-mail me at [email protected] .. Many thanks.
作者: AS_Baby    時間: 09-8-3 15:35

Please e-mail to [email protected]  Many thanks.
作者: fatfather    時間: 09-8-3 16:22

面試範圍

作者: officecatcat    時間: 09-8-4 17:04

Fatfather,
請問手眼協調方面係點樣考法架?
我個仔係會幾聽指示, 但係, 如果老師叫佢比野爸爸媽媽/ 問爸爸媽媽係邊等關於到我地既問題, 佢就係唔會答.  平時佢都會成日同我地玩, 就係唔明其他人問佢時, 佢表現好生疏, 比佢玩死.

原帖由 fatfather 於 09-8-3 16:22 發表
面試[url=http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=119&cb=12345645&n=adeb5136http://ads.baby-kingdom.com/www/ ... ?zoneid=119&cb=12345645&n=adeb5136]http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=119&cb=12345645&n=adeb5136http://ads.baby-kingdom.com/www/ ... ?zoneid=119&cb=12345645&n=adeb5136[/url]範圍

認顏色、認形狀、分類、 ...

作者: leungmanhim    時間: 09-8-4 17:39

各位好!
呀仔今年開始展開面試, 睇到提供的內容, 好廣泛及即時反應, 諗住想報面試班, 但係又覺得價錢太貴及未必有一定的需要...

可唔可以SEND D 資料分享下 ?

JOEY 
作者: CherryF    時間: 09-8-7 02:09     標題: 回覆 30# jujuli 的文章

jujuli

Please send me the details of the training class.  My e-mail is [email protected].

Thank you.

Cherry ma ma
作者: Curtisss    時間: 09-8-7 18:14

pls send info to [email protected] ..thank you
作者: airforce1    時間: 09-8-7 22:38

請問可否pm給我,謝謝!
作者: rickyloki    時間: 09-8-8 10:26

pls E-mail to me,thanks.
作者: kinlee    時間: 09-8-8 22:08

作者: prupru    時間: 09-8-9 01:24

Please kindly email the info to

many thanks
作者: emmi    時間: 09-8-16 00:36

Hi, pls pm to me, thanks.
作者: jujuli    時間: 09-8-20 16:42

Sorry... 很久才回覆,我已PM 資料給你們,往年,那位老師會給考試題目及形式我們,又教到我小朋友回答到問題,努力呀。

原帖由 judy_francisw 於 09-6-23 11:46 發表

Do you mind PM me which interview class did your kid joined?

作者: ngbobo    時間: 09-8-21 12:30

HI julili,

do you mind send me the detail again? my PC was logged, i lost the info.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5