教育王國

標題: 在等待學校寄Visa Letter [打印本頁]

作者: Pizza_Hut    時間: 09-6-23 15:05     標題: 在等待學校寄Visa Letter

各位mama:

我已準備文件如下

請問有沒有錯漏 ? 有沒有其他需要注意事項 ? 煩賜教, 謝謝!!
作者: KWY-WONG    時間: 09-6-23 21:00

Do you have details of Guardian ?  You have mentioned on your parent consent letter.

I have been rejected last Friday without this information.

原帖由 Pizza_Hut 於 09-6-23 15:05 發表
各位mama:

我已準備文件如下

on-line application (已約好日期)家長信Appenidx 9VAF9Bank statements相片請問有沒有錯漏 ? 有沒有其他需要注意事項 ? 煩賜教, 謝謝!! ...

作者: Pizza_Hut    時間: 09-6-24 10:44     標題: Re: KWY-WONG

Hi KWY-WONG

Thanks for yr information.

I have guardian already.  All I worry that the UK school didn't send any letters till now.  I have been contact them by email and they said it's on the way now.
作者: msmchan    時間: 09-6-24 10:56

Hi Pizza_Hut

你無visa letter 可以on-line application申請嗎?

因為agency說要知道是adult or child visa 才可apply. 你是否己知道啦!

原帖由 Pizza_Hut 於 09-6-23 15:05 發表
各位mama:

我已準備文件如下

on-line application (已約好日期)家長信Appenidx 9VAF9Bank statements相片請問有沒有錯漏 ? 有沒有其他需要注意事項 ? 煩賜教, 謝謝!! ...

作者: Pizza_Hut    時間: 09-6-24 11:42

Hi msmchan:

未知道visa letter 如何寫, 還未收到信

我間agent話邊等visa letter邊online apply,
Category of Visa (Route)
if you are under 16, your route should be "child", if your are 16 or 17, your route can be "child" or "general/adult"

Agent 比指引教我apply "child"

不過吾知正吾正確.....

都係估估下甘, 好擔心....

請名位比意見, thanks!
原帖由 msmchan 於 09-6-24 10:56 發表

你無visa letter 可以on-line application申請嗎?

因為agency說要知道是adult or child visa 才可apply. 你是否己知道啦!

作者: msmchan    時間: 09-6-24 12:01

Pizza_Hut,

我想知on-line apply時, 要有什麼文件或資料, 因部printer壞了, 要去朋友家用on-line, 希望給予詳細information我.

你可PM給我嗎? 謝謝!

原帖由 Pizza_Hut 於 09-6-24 11:42 發表
Hi msmchan:

未知道visa letter 如何寫, 還未收到信

我間agent話邊等visa letter邊online apply,
Category of Visa (Route)
if you are under 16, your route should be "child", if your are 16 or 17, your rout ...

作者: Pizza_Hut    時間: 09-6-24 14:36

Hi, msmchan

Please check pm.

Good luck!

原帖由 msmchan 於 09-6-24 12:01 發表
Pizza_Hut,

我想知on-line apply時, 要有什麼文件或資料, 因部printer壞了, 要去朋友家用on-line, 希望給予詳細information我.

你可PM給我嗎? 謝謝!

作者: msmchan    時間: 09-6-24 15:20

Hi Pizza_Hut,

收到pm了.

我想知on-line申請時, 手上要有什麼文件才可做on-line申請, 因為我不是在自己家申請.

原帖由 Pizza_Hut 於 09-6-24 14:36 發表
Hi, msmchan

Good luck!

作者: msmchan    時間: 09-6-24 15:40

Hi WKY-WONG, Pizza_Hut,

你們由on-line 申請, 到交文件排期要幾耐呀?
作者: Pizza_Hut    時間: 09-6-24 16:24

請check 第2個pm, 如收不到請告訴我

原帖由 msmchan 於 09-6-24 15:20 發表

收到pm了.

我想知on-line申請時, 手上要有什麼文件才可做on-line申請, 因為我不是在自己家申請.

作者: Pizza_Hut    時間: 09-6-24 16:28

當回答完問卷後, 會有預約時間表出現, 可自行決定, 請留意VISA LETTER 會大約何時收到 (但AGENT 話可以再改預約日期, 但我不懂如何改)

原帖由 msmchan 於 09-6-24 15:40 發表
Hi WKY-WONG, Pizza_Hut,

你們由on-line 申請, 到交文件排期要幾耐呀?

作者: KWY-WONG    時間: 09-6-24 16:45

After you completed your on-line application.  You should print out the document at the end.   On the document you can see there is a web-site for you to login-in.  You just type your e-mail address, password and reference no to login-in.  Then you can change/cancel your appointment

原帖由 Pizza_Hut 於 09-6-24 16:28 發表
當回答完問卷後, 會有預約時間表出現, 可自行決定, 請留意VISA LETTER 會大約何時收到 (但AGENT 話可以再改預約日期, 但我不懂如何改)

作者: Pizza_Hut    時間: 09-6-24 17:02

100% Correct

你提醒左我... 吾記得login-in 寫左係邊, 要返去搵一搵, 真係攪到人都顛.....

原帖由 KWY-WONG 於 09-6-24 16:45 發表
After you completed your on-line application.  You should print out the document at the end.   On the document you can see there is a web-site for you to login-in.  You just type your e-mail address,  ...

作者: msmchan    時間: 09-6-24 17:02

未有PM, 煩請再send

原帖由 Pizza_Hut 於 09-6-24 16:24 發表
請check 第2個pm, 如收不到請告訴我

作者: Pizza_Hut    時間: 09-6-24 17:08     標題: 請check pm

Hi msmchan

Thanks

Pizza_hut

原帖由 msmchan 於 09-6-24 17:02 發表
未有PM, 煩請再send

作者: msmchan    時間: 09-6-24 17:11

Hi, Pizza_Hut

收到啦, Thanks a lot.

原帖由 Pizza_Hut 於 09-6-24 17:08 發表
Hi msmchan

Thanks

Pizza_hut

作者: Pizza_Hut    時間: 09-6-24 17:21

有些問題好好笑 (問applicant有無child)  但有些不知如何作答...

例如同行者有何人, 我考慮許久, 怕填了名字(例如: 爸爸) 就會印在visa上... 日後有更改就麻煩了

原帖由 msmchan 於 09-6-24 17:11 發表
Hi, Pizza_Hut

收到啦, Thanks a lot.

作者: msmchan    時間: 09-6-25 10:18

如無同行者的話, 點答?

原帖由 Pizza_Hut 於 09-6-24 17:21 發表
有些問題好好笑 (問applicant有無child)  但有些不知如何作答...

例如同行者有何人, 我考慮許久, 怕填了名字(例如: 爸爸) 就會印在visa上... 日後有更改就麻煩了

...

作者: Pizza_Hut    時間: 09-6-25 10:37

早晨msmchan:

Cross "NO"

其實agent有講過不如填"no"
若填"no" 我怕有其他更多問題,
況且我地已訂好機票, 所以填爸爸同行, 而爸爸則提名媽媽同行, (大約意思)

pizza_hut

原帖由 msmchan 於 09-6-25 10:18 發表

如無同行者的話, 點答?

作者: msmchan    時間: 09-6-25 10:46

Good morning:loveliness:

小兒是自己一個人去uk, 所以我打算填"no", 希望無其他更多問題啦!

如有其他家長知道填"no" 有其他問題, 可否分亨一下.

原帖由 Pizza_Hut 於 09-6-25 10:37 發表
早晨msmchan:

Cross "NO"

況且我地已訂好機票, 所以填爸爸同行, 而爸爸則提名媽媽同行, (大約意思)

pizza_hut

...

作者: DoReMi媽媽    時間: 09-6-25 12:16

原帖由 Pizza_Hut 於 09-6-25 10:37 發表
早晨msmchan:

Cross "NO"

pizza_hut

...

哩個問題, 我唔敢話我答案係啱, 因為仲未批出visa, 不過我自己係填"no", 因為如果填"yes", 佢會喺visa度加埋同行者姓名, 以後每一次飛可能都要有同行者先得, 我都有問我agent關於哩個問題, 佢話填"no"會較適合, 今次我會同小朋友過去開學, 但以後都係佢自己飛嚟飛去.
作者: msmchan    時間: 09-6-25 13:00

Hi DoReMi媽媽,

多謝分亨, 我現在visa letter 都未有, agency 問學校, 他們回覆做緊, 不知攪什麼, agency 說學校方面要仔細出信, 驚信有問題所以唔出住, 其實visa letter 有 uk standard requirement, 有什麼難度, 唔明, 好煩呀

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-6-25 12:16 發表

哩個問題, 我唔敢話我答案係啱, 因為仲未批出visa, 不過我自己係填"no", 因為如果填"yes", 佢會喺visa度加埋同行者姓名, 以後每一次飛可能都要有同行者先得, 我都有問我agent關於哩個問題, 佢話填"no"會較適合, 今 ...

作者: Pizza_Hut    時間: 09-6-25 13:45     標題: Visa Letter

我都係甘話, 又吾係現在先申請學校, 點解Visa Letter 要等甘耐, 以前就話幾日做好簽證, 而家要幾個星期, 時間好迫, 想去下旅行都吾敢....

原帖由 msmchan 於 09-6-25 13:00 發表
Hi DoReMi媽媽,

多謝分亨, 我現在visa letter 都未有, agency 問學校, 他們回覆做緊, 不知攪什麼, agency 說學校方面要仔細出信, 驚信有問題所以唔出住, 其實visa letter 有 uk standard requirement, 有什麼難度,  ...

作者: DoReMi媽媽    時間: 09-6-25 14:02

如果我冇記錯, 而家新簽証例係今年3月先開始, 其實好多學校都唔係太知佢哋想點, 加上哩個9月係第一次行新例簽visa俾學生開學, 學校都怕出錯信, 因為我5月去過英國見過學校, 當時學校都擔心佢哋出嗰封信未必合乎領事館要求, 都一改再改.
作者: msmchan    時間: 09-6-25 14:14

Hi DoReMi 媽媽,

現在visa department 己收了你的所有文件, 是不是表示你封visa  letter 是合他們的要求.

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-6-25 14:02 發表
如果我冇記錯, 而家新簽証例係今年3月先開始, 其實好多學校都唔係太知佢哋想點, 加上哩個9月係第一次行新例簽visa俾學生開學, 學校都怕出錯信, 因為我5月去過英國見過學校, 當時學校都擔心佢哋出嗰封信未必合乎領事 ...

作者: DoReMi媽媽    時間: 09-6-25 16:32

原帖由 msmchan 於 09-6-25 14:14 發表
Hi DoReMi 媽媽,

現在visa department 己收了你的所有文件, 是不是表示你封visa  letter 是合他們的要求.

我都唔敢講係唔係ga, 而家只係初步, 一日未批都唔敢講實, 不過你應該有份checklist喺手, checklist上對visa letter所要求o既point全部有齊應該可以吧!
作者: ballwong63    時間: 09-7-3 16:31

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-6-25 16:32 發表

我都唔敢講係唔係ga, 而家只係初步, 一日未批都唔敢講實, 不過你應該有份checklist喺手, checklist上對visa letter所要求o既point全部有齊應該可以吧!

乜有份checklist.agent無提供..請問係邊到可以羅到
作者: Pizza_Hut    時間: 09-7-3 17:03

Hi ballwong

checklist 係其中一份form 最後面個度, (現在沒有form 係手, 忘記邊一份)

今晚再告訴你.

pizza_hut

原帖由 ballwong63 於 09-7-3 16:31 發表

乜有份checklist.agent無提供..請問係邊到可以羅到

作者: msmchan    時間: 09-7-3 17:07

Hi ballwong63,

checklist 是有兩種1)child student 2) adult student, 所以要看你的visa letter 是那一種.

原帖由 ballwong63 於 09-7-3 16:31 發表

作者: Pizza_Hut    時間: 09-7-3 17:11

Hi msmchan,

最清醒都係你.....

pizza_hut
原帖由 msmchan 於 09-7-3 17:07 發表

checklist 是有兩種1)child student 2) adult student, 所以要看你的visa letter 是那一種.

作者: ballwong63    時間: 09-7-3 17:42

原帖由 msmchan 於 09-7-3 17:07 發表

我囝囝呢家未夠16歲到8月9先夠..咁我問agent同睇過網上既info應該都係屬於child student個種...不過如果我online預約之前有份PBS FORM (VAF 9 APR 2009) APPENDIX 9: TIER 4 (CHILD) STUDENT SELF-ASSESSMENT係 agent 比我既..裡邊Part5我應該X under16還是16yrs or over呢真係萬分感激

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5