教育王國

標題: 中三升中四家長請進:一個分享中三升中四選科ge 一段文章 [打印本頁]

作者: kit_learning    時間: 09-7-1 00:23     標題: 中三升中四家長請進:一個分享中三升中四選科ge 一段文章

呢排睇倒forum入面好多中三同學問緊中四揀科o既問題,o係呢度都想分享D 心得。

首先,新高中話就話冇分文科定係理科,但係其實每間學校俾同學揀o既科目組合,
都仲係有文理概念。而大學大多數o既學系,亦都會考慮特定o既科目。所以同學揀科時,千祈唔好文科又揀、理科又揀、商科又揀。咁樣乜都唔精,大學學系又未必收。注意!

之後,講下揀科同大家o既前途o既問題:
如果同學揀理科組合,一般會揀Physics、chemistry、biology
揀得理科,大學o既出路會比較多,除左可以入讀大學理學院後,亦都可以揀商學院、醫學院、法律系。基本上揀咩都得。

至於商科組合,一般都係Econ、Account,business and admin。我會建議同學有能力的話揀CIT (電腦),因為將來o係商界電腦操作好的話會有好多著數。

至於文科.....唔好意思,我唔係好熟,幫唔倒大家,haha.......

此外,講下數學果兩個Module 1及Module 2。
Module 1係Calculus and Statistics。如果同學想將來做有關於統計學、金融分析等工作,呢科會好有用!如果同學想o係金融界大展拳腳的話,呢科唔好錯過,當然,同學o既數底要幾好先得。
Module 2係Algebra and Calculus。呢個module 同而家Amath差唔多 (其實即係淺版Amath)。
如果同學想將來做工程師 (即係地產商、電燈公司、港鐵、機電署果D 工程師或者IT 專業人員),一定要讀呢個module!但係呢科好難讀(我補果個BPS女仔都唔係讀得好好),同學對數學一定要好有熱誠先有好成績。

最後,想同學搞清楚一樣野:好多同學認為揀科揀D 有興趣o既科目就得,其實並唔只咁樣,同學揀科時,一定要清楚自己將來想做咩職業,同埋每一行業o既前景!
簡單D 講,香港比較有前途o既行業,除左傳統o既工作如醫生、律師外,得番金融相關o既工作!如果同學有留意新聞o既話,應該成日聽倒政府o係金融方面獲得中國大陸o既支持,因為政府官員心目中,只有金融呢兩個字!
其他工作呢?有的,但係前途不佳。先講工程同IT,讀完大學出來,好彩o既入倒大公司或者做政府工,待遇會較好。其他人大多數做sales、寫程式、或者要經常番大陸工作好少做研發工作,因為大把大陸人爭! 人工方面,同金融工作相差甚遠!
至於o係理學院畢業,多數唔會做番相關工作,有好多人會出來教書,而部份人會做番商界或金融界o既工作。
其他學系,例好文學院o既人,部份人都係出來教書,一般都難搵番自己所修讀學系o既工作。

總而言之,同學選讀科目時,都要仔細考慮將來香港o既前景!

希望以上分享能夠作為同學選科o既一個參考!

(版主按: 網址由版主刪除, 請注意不可以作個人宣傳, 多謝合作)

作者: happyvalley    時間: 09-7-2 11:21

原帖由 kit_learning 於 09-7-1 00:23 發表
呢排睇倒forum入面好多中三同學問緊中四揀科o既問題,o係呢度都想分享D 心得。

首先,新高中話就話冇分文科定係理科,但係其實每間學校俾同學揀o既科目組合,
都仲係有文理概念。而大學大多數o既學系,亦都會考慮特定o既科目 ...

好清楚,好瞭解現況,現況!
作者: EVA222    時間: 09-7-2 18:38

作者: 2bzmummy    時間: 09-7-3 08:32

原帖由 EVA222 於 09-7-2 18:38 發表
你說的我大部份同意,至於話一定要睇前景,一半半啦,我女大學時讀工程,她一早說是夕陽,我問為何要讀,她說如果讀的是自己無興趣,幾年大學生涯會好痛苦,而且不會有好成績,現在從事cpa,以前讀的全用不著,她的朋友好多都是 ...

不愧是過來人,所以我完全不會窒礙孩子的選擇,除非他的志向是一些專業工種,例如行醫,否則大學選科未必要和將來工作掛鉤 .....
作者: EVA222    時間: 09-7-3 11:00

作者: 0120    時間: 09-7-4 11:47

老師話ng好只想將來行業, 最緊要係有興趣而讀, 敢至會讀得好, 所以我比我個仔自己選擇, 希望佢讀得開心la
作者: winniek    時間: 09-7-9 11:05     標題: 回覆 1# 0120 的文章

我囡囡分派去 BFSA & ECO & ICT z。請大家比意見,將來入大學是否好難呢 ??
作者: Jackyngtm    時間: 09-7-9 14:40

話文中有理, 理中有文其實大話一個

我女果間的組合只有好少, 亦冇乜新科目

垃圾 Home Econ, Art 就 冇人想讀但係繼續開,

要保住老師份工亞嘛!
作者: kit_learning    時間: 09-7-10 00:59

其實我都係有少少有感而發的。
我補開習的學生其實好幸福,父母可以俾便好多advice佢地,甚至幫佢地諗埋將來條路。
其實話就話子女有權決定自己條路,
但係其實咁細個,邊度識諗呀,有d 細路連新聞都唔睇,邊度會知道社會發生咩事呀?
所以,希望父母們真係要用多d心機幫仔女plan下佢地條路,唔好令仔女讀完大學後唔知做咩好,果時先來徬徨就太遲喇。
作者: EVA222    時間: 09-7-10 11:30

作者: 蘇太    時間: 09-7-13 16:06     標題: 回覆 2# kit_learning 的文章

各位,
我兒子升中三,明年要選科。
Phy+Chem+Bio+m2  or
Phy+Chem+Econ+m2 ?

可否比一些意見?

作者: lk362    時間: 09-7-13 16:33

原帖由 蘇太 於 09-7-13 16:06 發表
各位,

可否比一些意見?

Bio要背既野比較多
Econ最緊要明concept,
唔明就好難有高分.
但你兒子先升中三,唔洗咁快決定?
作者: IMAX    時間: 09-7-14 10:03

各位,

可否比一些意見?

睇埋中三成績先啦 .
你咁快問定 . 你個仔真係好大壓力喎.
作者: kit_learning    時間: 09-7-19 03:28

講真,要睇埋你仔仔讀中三讀成點,
佢地年紀ge小朋友,覺得揀科其實會揀d 有成功感的科目,例如考得比較好ge科目架。
所以,o係上學期會係一個重要ge 時間,
如果你想佢揀呢幾科,例如Phy,chem咁,一定要睇實D,如果佢上學期呢兩科考得唔錯,咁佢就有信心揀呢兩科!
至於Econ同bio,我個人意見就想你仔仔揀Econ,因為讀完之後出來社會係有用D~

不過佢中三未接觸過Econ,可能會比較冇信心揀,所以家長要詳細D 同佢講解番呢科。

各位,

可否比一些意見?

作者: Apax    時間: 09-7-19 08:05

請問如果沒有修讀 Math 的伸延 M1 or M2,
會有甚麼影響? 將來考大學會難D?
thx!
作者: KITTY.WONG    時間: 09-7-19 10:18

有些學系列明有讀 M1 / M2 先收學生。
原帖由 Apax 於 09-7-19 08:05 發表
請問如果沒有修讀 Math 的伸延 M1 or M2,
會有甚麼影響? 將來考大學會難D?
thx!

作者: cat711    時間: 09-7-20 17:43

我是現職中學數學老師. 前陣子學校要為新高中選書, 所以都看了不少必修部分和 Module 2 的書.

個人認為 M2 比 AMath 深少許, 例如 M2 要學 e number, 在現時的 AMath 是不需要的. 事實上, 早前聽關於數學課程的Seminar, Module 2 主要是由 AMath 和 PMath 的內容統合而成, Module 1 則是 AMath 和 M&S.

至於關於大學選科方面, 大家可以到 EDB 的網頁參看, 以下是最 Update 的 File:
www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Co ... ents_eng_090505.pdf
當中詳細列出各學系的要求, 一些學科, 例如中大的保險、財務與精算學, 是要求學生修讀 M1 或 M2 的. 不過相信遲一些這條 link 會改的, 到時再 Update 給大家.
作者: MANFUN2010    時間: 09-7-20 19:10

我女好怕計數, 但又不喜歡庸長要背誦嘅文學, 於是我隨她意願, 她就選了bio/chem, 還有就是選中史, 還是history, 我叫她想清楚那科較有把握, 因為選history確實要有好的英文撰寫能力, 而且選中史的話, 因我都考過, 所以有點經驗. 現在最大前題, 就是用最有把握的科目去取得入U的入場劵. 入到U時再選自己最心愛的學系. 我女好男仔頭, 佢話去當差.
作者: emilyfmmak    時間: 09-7-21 00:32

我囡囡唔鍾意計數, science都算ok, 佢想將來做醫生, 咁choose
chem + combined science(bio+physics),
其餘choose佢最鍾意&把握既eng lit & history,
咁又好唔好呢?
咁樣係米樓主所講既唔文唔理呀?

(學校規定/要求要讀8科)

作者: cat711    時間: 09-7-21 08:00

關於大學入學要求, 補充 post #17, 以下是大學入學要求聯合公布的中文版:
http://www.edb.gov.hk/FileManage ... ents_chi_090505.pdf
大家可以 Download 來參考.

至於讀醫方面, 香港暫時只有港大和中大開設醫學院 (浸大設中醫課程), 根據334新學制大學入學要求, 港大和中大也要求同學讀 2 X.

中大 (page 11):
2 X, 其中一科為化學、生物、物理或組合科學; 如有選修科目則更佳, 即3 X.
港大 (page 18):
2 X, 其中一科為化學、組合科學(包括化學).

但有一點要注意的, 雖然入學要求沒有寫, 但如果同學選的 3 X 都是理科, 不排除會加分. (不過, 這絕對絕對純粹個人意見, 我的理由是, 現在醫學院所收的AL學生, 大多是 Phy+Chem+Bio 或 Phy+Chem+PMath.)
(~~再重申一次, 這是個人的看法而已~~)

不過坦白說, 如果讀得不愉快, 強行讀3個理科X, 到頭來考得差, 則得不償失, 所以考慮個人的興趣也是相當重要的.
作者: 2bzmummy    時間: 09-7-21 08:41

原帖由 cat711 於 09-7-21 08:00 發表
關於大學入學要求, 補充 post #17, 以下是大學入學要求聯合公布的中文版:
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6440/university_entrance_requirements_chi_090505.pdf
大家可以 Download 來參考.

至於讀 ...

所言甚是,我仔仔學校都有講過,如果立定志向讀醫,似乎真係要讀 phy + chem + bio + M2 才是上算,不過肯定要 F.3 理科成績很理想才獲批准如此選科 .... 再者,一早已經有老師跟我解釋,最好選科的時候,文理比較清晰,切忌非文非理(學校根本不容許學生有 3X 包含文商理的三不像情形出現)....

我覺得大學所公佈的畢竟是收生最低要求,家長和同學還是要小心審慎好,反為參考現今按照 AL 的收生標準比較有利
作者: Apax    時間: 09-7-21 13:44

唔係好明, 讀醫同計算有甚麼關係?
仲要一定要 phy, chem, bio?
我知道係就算唔讀 bio都可伸請醫科喎.
作者: ching2009    時間: 09-7-30 20:07

Anyone select Technology and living(Food Science)? Anyone can give me comment about this subject ?
It's  easy, useful or not ?

My daughter (F.4) will going to study Biology and Technology and living (Food Science).
作者: saladsmama    時間: 09-8-3 15:46

原帖由 kit_learning 於 09-7-1 00:23 發表

都仲係有文理概念。而大學大多數o既學系,亦都會考慮特定o既科目 ...

Dear kit_learning, thanks for sharing.  the points you mentioned are very solid.  I also think that the subjects that you study in University are very important...e.g. if you study engineering, you are going to work in this field and will work in China in the future...it's really rare that you can change field easily, unless you are exceptionally good...
作者: mgtmgtmgt    時間: 09-8-3 16:21     標題: 回覆 23# ching2009 的文章

knowing that my former neighour, her girl had studied the "Food Science" in HKU, now she is a "營養師" and having a high pay job , she was  graduated from your girl's school almost the ten years ago. so i want to know do your girl's school offer this subject ten years before.
tks
作者: 千紅    時間: 09-8-4 15:39

基於傳統觀念,男仔多數讀理科,女仔多數讀文科.成績好嘅可以揀理科,留返啲文科俾啲差嘅同學.很多學校都重理輕文.我覺得宜家啲家長仲有呢個概念.

我亞仔升中四,成績優異,今次選科都經過一番掙扎,終于揀咗西史,地理,經濟+M1.

但是我很多家長朋友嘅反應係,吓!佢宜家成績差咗呀,點解會讀文科嘅,第時讀大學嘅出路很窄.我每次都要花時間去解釋,亦都覺得有啲無耐.

我都係根據佢嘅興趣選科,第時條路係點我都唔知,亦都希望有人可以解答到我嘅疑問.:handsome:
作者: 2bzmummy    時間: 09-8-4 16:35

原帖由 千紅 於 09-8-4 15:39 發表
基於傳統觀念,男仔多數讀理科,女仔多數讀文科.成績好嘅可以揀理科,留返啲文科俾啲差嘅同學.很多學校都重理輕文.我覺得宜家啲家長仲有呢個概念.

我亞仔升中四,成績優異,今次選科都經過一番掙扎,終于揀咗西史,地理,經 ...

不用擔心,雖然我仔係揀理科,不過我完全不會左右佢選科,我覺得興趣行先,讀文科一樣有好出路,不過只係好多人有錯覺,讀理科會叻 D 。。。。
作者: ivy媽    時間: 09-8-4 16:55

上一次聽一個名人講座, 當中有一個工商界知名人士談大學選科之道, 據佢講好多大公司同銀行依家係優先請歷史or文學系畢業生, 原因係覺得讀呢2科既人判斷力比較好,反而讀工商管理既冇咁吃香, 因為商場上好多野係要實踐過先得,唔係書本上可以學到.
另外好多名人都係文科畢業架, 所以話理科優勝過文科係錯覺
作者: 慧妮會員    時間: 09-8-4 22:02

見到你D講關於選科的問題,雖然阿仔升中二,不過一諗到過兩年就已經開始擔心.
作者: ching2009    時間: 09-8-5 00:09

TO : mgtmgtmgt
I know GHS is the frist year to open the subject, Technology and living
(Food Science)
In the years ago, the school only have Home Econ.
If you want to be  "營養師" , but you didn't study  food science , then you should study Bio & Chem.
作者: ching2009    時間: 09-8-5 00:19

My daughter will study Biology,Technology and living(food science) and English Lit.
I hope she will have two ways.
律師 or 營養師

我亞仔升中四,成績優異,今次選科終于揀咗西史,地理,經濟+M1.
I think your son can study
會計or 工商管理系 in future.
作者: ching2009    時間: 09-8-5 00:23

Anyone select Technology and living(Food Science)? Anyone can give me comment about this subject ?
It's  easy, useful or not ?
作者: EVA222    時間: 09-8-6 11:54

作者: 千紅    時間: 09-8-6 14:28

我亞仔對數學興趣不大,我估應該唔會做會計,佢揀埋M1係因為學校大多數成績好嘅學生都揀埋M1 or M2果班.

佢很中意中史,成績亦很好,但是並沒有選讀呢科,我見佢成個暑假借咗很多關於歷史嘅書返來睇,我問佢既然都沒打算讀了點解仲要睇咁多呢,佢話佢真係很有興趣呢啲歷史事跡.我開始有啲懷疑今次嘅選科究竟有無選錯呢.

原帖由 ching2009 於 09-8-5 00:19 發表
My daughter will study Biology,Technology and living(food science) and English Lit.
I hope she will have two ways.
律師 or 營養師

我亞仔升中四,成績優異,今次選科終于揀咗西史,地理,經濟+M1.
I think you ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5