教育王國

標題: 港島東區(香港第三綱)家長派位分享 [打印本頁]

作者: hkefai    時間: 09-7-7 05:59     標題: 港島東區(香港第三綱)家長派位分享

希望籍此分享一吓港島東區(香港第三綱)家長派位經驗,以供日後家長選校參考。

注:建議大家衹需列出:
1)第幾志願
2)所派學校名稱

祝各位都能如願以償
大家好運!

作者: rowdywong    時間: 09-7-7 06:25

現在出發,今日天氣好,祝大家好運

作者: rowdywong    時間: 09-7-7 09:45

第1志願
BPS
作者: 家庭主婦    時間: 09-7-7 09:48

第一志願-----張祝珊

作者: hkefai    時間: 09-7-7 09:52

第一志願---------QC
仔仔開心到大哭

作者: waiwai1005    時間: 09-7-7 10:38

第一志願-----張祝珊
作者: hkefai    時間: 09-7-7 12:00

今年港島東派得幾好喎
作者: MonaLeung    時間: 09-7-7 12:22

1st choice, HKCWCC, a bit worry too high pressure now.

原帖由 hkefai 於 09-7-7 12:00 發表
今年港島東派得幾好喎

作者: yinyin.mami    時間: 09-7-7 15:30

甲,乙部一樣第一志願填"庇理羅士"
結果派第一志願....BPS
我個大女係基灣小學(愛蝶灣)學生
阿女我俾十個
作者: bobbb123    時間: 09-7-7 17:56

請問可以post 埋讀邊間小學派到嗎?
作者: mickeyeva    時間: 09-7-7 18:37

我個朋友個囡囡, 同你一樣, 甲,乙部一樣第一志願填"庇理羅士", 她就讀嘉諾撒, 她說有6個派到這間中學, 我個朋友話開心過中6合彩!  另一個朋友的囝囝, 他就讀培僑, 甲,乙部一樣第一志願填"中國婦女會", 結果得咗, 她說好似有8個派了此校!

原帖由 yinyin.mami 於 09-7-7 15:30 發表
阿女我俾十個 ...

作者: kpt333    時間: 09-7-7 20:03

原帖由 yinyin.mami 於 09-7-7 15:30 發表
阿女我俾十個 ...
恭喜你!請問你女兒告全級考第幾?
作者: hkefai    時間: 09-7-7 23:41

原帖由 bobbb123 於 09-7-7 17:56 發表
請問可以post 埋讀邊間小學派到嗎?

我個仔係愛秩序灣官立小學學生:D
作者: yinyin.mami    時間: 09-7-7 23:56

全班:第三
全級:二十
原帖由 kpt333 於 09-7-7 20:03 發表
恭喜你!請問你女兒告全級考第幾?

作者: hkefai    時間: 09-7-8 06:58

原帖由 yinyin.mami 於 09-7-7 23:56 發表
全班:第三
全級:二十

全級144人考20,Very Good:D
作者: bobbb123    時間: 09-7-8 16:24

原帖由 hkefai 於 09-7-7 23:41 發表

多謝你回答呀, 其實我囝囝都仲係讀緊kinder架咋, 咁岩入開黎見到呢個topic, 見你地個個都派得咁好, 真係好羨慕呀, 恭喜哂! 所以想問下你地係邊間小學咯, 因為我想plan下點同囝囝揀小學, 我係net 16 既, 唔知有冇聽過柴米好唔好呢, 有冇基灣/愛秩序官小呢d咁好呢, 但囝囝勁活動, 呢類傳統學校係咪唔岩佢呢? 仲有個妹妹跟住, 真係唔知點同佢地揀呀, 麻煩哂你地有經驗既媽咪可以幫到我比d意見嗎?
作者: heidili1997    時間: 09-7-8 17:20

第一志願,中國婦女會
作者: vvlamho    時間: 09-7-8 17:52

我阿仔都係呢間小學, 不過派得唔好呀,
佢d同學都唔係幾好...

作者: samuel89    時間: 09-7-8 18:11

原帖由 rowdywong 於 09-7-7 09:45 發表
第1志願
BPS

BPS即系???
作者: 168148    時間: 09-7-8 18:21

原帖由 samuel89 於 09-7-8 18:11 發表

BPS即系???

庇理羅士女子中學
作者: marco95162    時間: 09-7-8 19:33

第一志願:香港中國婦女會中學
第二志願:筲箕灣官立中學
第三:港島民生
入左筲箕灣官立中學
作者: kantsoi    時間: 09-7-8 20:52

入了自行和第一志願的張祝珊.

KAN
作者: minmin    時間: 09-7-8 21:05

有無讀柴米, 派升中結果???
作者: rowdywong    時間: 09-7-9 07:56

原帖由 marco95162 於 09-7-8 19:33 發表
入左筲箕灣官立中學

今年筲官第二志願都入到,睇嚟今年港島東Band 1生入英中比率一定很高
作者: 168148    時間: 09-7-9 09:25

但可能筲官第一輪自選已經收o左佢喎

作者: rowdywong    時間: 09-7-9 22:40

原帖由 168148 於 09-7-9 09:25 發表
但可能筲官第一輪自選已經收o左佢喎

可能係喎,吾知marco95162第一輪自選楝那兩間中學做首/次選呢
作者: kenny325i    時間: 09-7-10 15:57

原帖由 kantsoi 於 09-7-8 20:52 發表
入了自行和第一志願的張祝珊.

KAN

CCSC 梗係very good 啦!
我母校!:
作者: rowdywong    時間: 09-7-10 22:55

原帖由 kenny325i 於 09-7-10 15:57 發表

CCSC 梗係very good 啦!
我母校!::" />

100%入U
作者: minmin    時間: 09-7-10 22:59

咁西利, 100%入u, 全部都入晒u????
作者: rowdywong    時間: 09-7-10 23:32

原帖由 minmin 於 09-7-10 22:59 發表
咁西利, 100%入u, 全部都入晒u????

根據CCSC學校Wed Site,自1992年,就100%入U,你可以自己睇吓
英文版:http://www.ccsc.edu.hk/ccsc/pamphlet0809.pdf
中文版:http://www.ccsc.edu.hk/ccsc/cpamphlet0809.pdf
作者: hkefai    時間: 09-7-11 12:45

原帖由 vvlamho 於 09-7-8 17:52 發表
我阿仔都係呢間小學, 不過派得唔好呀,
佢d同學都唔係幾好...

你個仔派邊間呀?
不過好像今年真啲派得一般
作者: rowdywong    時間: 09-7-13 07:13

原帖由 rowdywong 於 09-7-7 09:45 發表
第1志願
BPS

我女兒是讀香港中國婦女會丘佐榮學校,根據派位當日早上校長公佈,今年派位比往年成績大躍進,獲派第一志願的約佔75%,獲派首三志願的約佔95%

作者: 168148    時間: 09-7-13 07:48

原帖由 rowdywong 於 09-7-13 07:13 發表

我女兒是讀香港中國婦女會丘佐榮學校,根據派位當日早上校長公佈,今年派位比往年成績大躍進,獲派第一志願的約佔76%,獲派首三志願的約佔95%。

咁其實如果中國婦女會丘佐榮學校學生升上中國婦女中學有冇優勢呢?
作者: mummy_jen    時間: 09-7-13 11:56

CCSC一定唔係100%升U
我都係CCSC家長...
我個女話係計埋ASSO/HD個D...
作者: rowdywong    時間: 09-7-13 22:07

原帖由 mummy_jen 於 09-7-13 11:56 發表
CCSC一定唔係100%升U
我都係CCSC家長...
我個女話係計埋ASSO/HD個D...

ASSO/HD係吾係高級文憑
作者: mummy_jen    時間: 09-7-13 23:48

係啊~~~high-dip..
作者: rowdywong    時間: 09-7-14 23:08

原帖由 mummy_jen 於 09-7-13 23:48 發表
係啊~~~high-dip..

CCSC味有誤導
作者: mummy_jen    時間: 09-7-15 01:05

哈~而家大部份學校都係甘講
不過升u %都係高的
未必年年都係100%甘...
但講真....
就算100%升u都係師兄師姐的事
自己努力讀書仲緊要....

不過,ccsc真係一間好中學
人人話好harsh..
當初我就係知我女要逼下先勤力先想佢讀..
我個女話係辛苦(mid-term test都有pastpaper做....)
但佢又讀得鬼甘開心...
我見佢呢一年真係大過好多...

希望大家來到ccsc都係~~
作者: 家庭主婦    時間: 09-7-15 10:24

CCSC能100%升讀大學係要會考25分以上,才可原校直升中六,所以有25分以上既一定係好top既,所以100%能升大學
作者: mummy_jen    時間: 09-7-15 11:53

你甘講我無辨法....
我都只是提出我知的info...
起碼上年都唔係最低收25分....

同埋年中都不知幾多人
會考高分,高考不得....

我無意話ccsc不好
我自己都係家長
只不過講事實姐.....
作者: tangko    時間: 09-7-15 12:18

相信三年後,334新學制第一屆中學文憑試舉行後,各中學的大學入學率便會見真章了。因到時各中學的學生全是原校由中一至六訓練出來再應考該試的,中途並沒有篩選學生,除非有學校在中四或中五迫走部分成績欠佳的學生,則作別論。
作者: hkefai    時間: 09-7-15 22:26

原帖由 tangko 於 09-7-15 12:18 發表
相信三年後,334新學制第一屆中學文憑試舉行後,各中學的大學入學率便會見真章了。因到時各中學的學生全是原校由中一至六訓練出來再應考該試的,中途並沒有篩選學生,除非有學校在中四或中五迫走部分成績欠佳的學生,則作別論 ...

絕對同意!到時嘅中學文憑試成績和入U率才是各中學的真面目
作者: rowdywong    時間: 09-7-16 22:59

原帖由 168148 於 09-7-13 07:48 發表

咁其實如果中國婦女會丘佐榮學校學生升上中國婦女中學有冇優勢呢?

應該有優勢,因老師說以過往經驗,全級考30名內自行多數收,今年亦有25名同學被派到
http://www.hkcwc-htyps.edu.hk/index.php?lv=2&showPageID=728
作者: boyboy1010    時間: 09-7-16 23:02

請問有冇人聽過聖公會李福慶中學?
校風如何?
banding?
thanks

原帖由 hkefai 於 09-7-15 22:26 發表

絕對同意!到時嘅中學文憑試成績和入U率才是各中學的真面目

作者: 樂豬懶媽媽    時間: 09-7-17 13:02

我都想知..
可不可以提供一下呢,
等我有個計劃

原帖由 minmin 於 09-7-8 21:05 發表
有無讀柴米, 派升中結果???

作者: rowdywong    時間: 09-7-17 22:51

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-7-17 13:02 發表
我都想知..
可不可以提供一下呢,
等我有個計劃
據聞都有4成Band1,如妳是柴米學生家長,我建議你直接出e-mail問校長。
作者: minmin    時間: 09-7-18 20:28

4成咁少!!!!!
係柴米講左, 校長完全唔提個數字,
只係話佢地既學生派左去適合既學校.
作者: rowdywong    時間: 09-7-19 15:36

原帖由 minmin 於 09-7-18 20:28 發表
4成咁少!!!!!
係柴米講左, 校長完全唔提個數字,
只係話佢地既學生派左去適合既學校.

咁校長有冇講有幾多%派英中?
作者: chunheimama    時間: 09-7-19 16:00

原帖由 rowdywong 於 09-7-17 22:51 發表
據聞都有4成Band1,如妳是柴米學生家長,我建議你直接出e-mail問校長。

咁請問是派那些中學呢?
因柴米比我感覺很神秘, 我並不是柴米家長, 但上綱時見很多提及它, 也想了解一下。

謝謝!
作者: minmin    時間: 09-7-19 22:29

完全無提過!!!!!
原帖由 rowdywong 於 09-7-19 15:36 發表

咁校長有冇講有幾多%派英中?

作者: rowdywong    時間: 09-7-20 23:02

原帖由 minmin 於 09-7-19 22:29 發表
完全無提過!!!!!

Send e-mail問佢啦
作者: 168148    時間: 09-7-21 09:25

原帖由 minmin 於 09-7-19 22:29 發表
完全無提過!!!!!

搬了去柴灣d成績就差o左
作者: ANChan59    時間: 09-7-21 19:22

原帖由 marco95162 於 09-7-8 19:33 發表
入左筲箕灣官立中學

Good and safe choices
作者: 樂豬懶媽媽    時間: 09-7-23 15:28     標題: 回覆 3# rowdywong 的文章

佢吾會答的.
作者: minmin    時間: 09-7-23 20:51

我都覺得佢唔會答!!! 如果要講, 係講介會時就應該講!!!!

唔講, 其實咩心態呢?? 就算派得唔好, 都要俾家長知架.

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-7-23 15:28 發表
佢吾會答的.

作者: rowdywong    時間: 09-7-23 23:29

原帖由 minmin 於 09-7-23 20:51 發表
我都覺得佢唔會答!!! 如果要講, 係講介會時就應該講!!!!

唔講, 其實咩心態呢?? 就算派得唔好, 都要俾家長知架.

妳們可以試吓經家長教師會問佢:(
作者: 樂豬懶媽媽    時間: 09-7-24 13:30     標題: 回覆 1# rowdywong 的文章

我吾系教師會的人

感覺吾同k班
k 班我知那個是同班同學 及學生的家長, 因有独立家長會

而p班, 到現在仍無法認識任何一個家長...
我帶過子女回校 2 年 (每日) , 有時會接放學
但返學, 小朋友到校直接入校... 只見佢地說話, 是不是同班, 吾知, 家長是邊個, 都吾知
放學, 看似一班完一班, 實際也不似

如不參於學校任何活動, 就一定不認識其他家長
就算偶而參與次半次, 也不能識.
所以無從問
而且還越級去問

試過問老師/校長, 他們也沒有說
學綱也沒有參考資料
据識其他有些學校, 是有注明每年學生派去那些中學.

真的有些無所適從
作者: rowdywong    時間: 09-7-24 22:46

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-7-24 13:30 發表
我吾系教師會的人

感覺吾同k班

但返學, 小朋友到校直接入校... 只見佢 ...

我覺得家長應該有權了解學校每年升中情況,因大家可選擇轉校與否:(
作者: chunheimama    時間: 09-7-26 18:31

請問除了他之外, 還有冇同學仔派到 QC 呢?

比我都會開心到喊。
作者: 2008mum2008    時間: 09-7-27 01:54

原帖由 rowdywong 於 09-7-24 22:46 發表

我覺得家長應該有權了解學校每年升中情況,因大家可選擇轉校與否:(

完全同意!d學校就係怕引起轉校潮,抹殺了家長的知情權。

好似我哋中西區,我囡囡間小學仲離譜,當家長問佢哋學生banding時,嗰主任竟然「老點」,亂講我囡囡banding其實佢哋係心知肚明間學校只有20名係BAND 1生,點解唔老實講?導致我選錯學校放榜後囡囡連續考了幾日叩門試,雖然最終成功入到英中,但係考試就考到佢好疲累,Pre-S1考得唔好,其實又咪害咗下一屆學生,因為現今個遊戲規則,係要計埋前兩屆學生Pre-S1考試成績,所以明年間小學可能20名BAND 1生都冇。

作者: 樂豬懶媽媽    時間: 09-7-27 12:28     標題: 回覆 3# rowdywong 的文章

我相信每一個家長都覺得自已有權知道.
但學校方面怕, 一傳十, 十傳百, 好的當然好, 吾好的怕校譽下降. 這是無可口非

但此舉, 會令到家長, 感覺徬徨
作者: hkefai    時間: 09-8-1 08:33

原帖由 chunheimama 於 09-7-26 18:31 發表

請問除了他之外, 還有冇同學仔派到 QC 呢?

比我都會開心到喊。

老師話今年都有十幾個派到QC
作者: chunheimama    時間: 09-8-1 18:28

原帖由 hkefai 於 09-8-1 08:33 發表

嘩, 好好成續喎!

請問從其他綱中, 有些負面消息, 實際情況是否這樣呢 ?

因為無論小學地點及中學聯系都是我 Net 16 首選, 唯一擔心外傳的行政及師資問題, 請 hkefai 多多指教。Thx.
作者: MUMMYSIK    時間: 09-8-3 14:14     標題: 回覆 4# 2008mum2008 的文章

Hi 2008mun2008,

小兒是中西區邊缘人, 好想自行入英中, 請問
是否介意告知你囡囡的總平均方多少和全級考第幾, 最後那間英中收了? Thanks!
作者: BrianNMa    時間: 09-8-3 17:19

Hi 2008 mun 2008,
小女也是中西區邊缘人, 也很担心, 請問是否介意告知你囡囡的總平均分多少和全級考第幾, 最後那間英中收了? 可否pm给我([email protected])
萬分感激!!

原帖由 MUMMYSIK 於 09-8-3 14:14 發表

是否介意告知你囡囡的總平均方多少和全級考第幾, 最後那間英中收了? Thanks!

作者: 2008mum2008    時間: 09-8-3 22:41

原帖由 MUMMYSIK 於 09-8-3 14:14 發表

Hi Mummysik,

Please check PM.
作者: 2008mum2008    時間: 09-8-3 22:52

原帖由 BrianNMa 於 09-8-3 17:19 發表
Hi 2008 mun 2008,
小女也是中西區邊缘人, 也很担心, 請問是否介意告知你囡囡的總平均分多少和全級考第幾, 最後那間英中收了? 可否pm给我([email protected])
萬分感激!!

...

HI BRIANNMA,

PLS CHECK EMAIL.
作者: 曲曲    時間: 09-8-5 11:53

作者: MUMMYSIK    時間: 09-8-5 11:58     標題: 回覆 3# 2008mum2008 的文章

Hi 2008mum2008,

但我不懂開pm的郵件, 真蠢。

多謝你回覆!
作者: 168148    時間: 09-8-5 12:50

原帖由 曲曲 於 09-8-5 11:53 發表
我囝將於9月入讀柴米小一
對於家長當然希望知道學校的情況

不過說實在升中派位
好大大大的掌握係小朋友手中
他們考呈分試考得好就會有機會得到band 1位
相反如果個小朋友成績唔理想
就算學校90%派入英中
小朋友都未 ...

妳的意見都有一部份是對,

但如果學校ranking 係差, 可能得全級頭二三十人派去 Band 1 中學, 相反, 如果間小學係 ranking 好, 可能有八九十人都可以派去 Band 1 中學~家長們到時又埋怨起來.
作者: sisima    時間: 09-8-5 14:03

請問,假設一位小朋友係band 1, 是否該區全部的band 1生, 再按成績名次派位呢? 還是不計名次一齊大抽獎派位?
請指教!
thanks!
作者: BrianNMa    時間: 09-8-5 14:25

Hi 2008 mum 2008,

由於英中學額減少,形勢不妙,請send统計表给我。無限感激!
小女就讀英xxx小學,今年獲派英中學額不理想,巳包括有幾間直資。
想請教若小女是邊緣人在自行分配/统一應申請那幾所英中較安全?
朋友的兒子也想請教邊緣人在自行分配/統一申請那幾所英中?
原帖由 2008mum2008 於 09-8-3 22:52 發表

HI BRIANNMA,

PLS CHECK EMAIL.

作者: 2008mum2008    時間: 09-8-5 20:18

原帖由 MUMMYSIK 於 09-8-5 11:58 發表

但我不懂開pm的郵件, 真蠢。

多謝你回覆!

HI MUMMYSIK,

查看pm郵件可按右下方"私人傳訊", 然後進入收件箱, 就可看到我給你的留言, 或留下e-mail address, 希望可以幫到你.
作者: 2008mum2008    時間: 09-8-5 23:16

原帖由 BrianNMa 於 09-8-5 14:25 發表

由於英中學額減少,形勢不妙,請send统計表给我。無限感激!
小女就讀英xxx小學,今年獲派英中學額不理想,巳包括有幾間直資。
想請教若小女是邊緣人在自行分配/统一應申請那幾所英中較安全?
朋友的兒子也 ...

Please check e-mail, thanks!
作者: BrianNMa    時間: 09-8-6 12:51

非常感激妳的回覆及詳盡資料。有一些更深入的問題想再請教妳,請查看 email.
Thank you!

quote]原帖由 2008mum2008 於 09-8-5 23:16 發表

Please check e-mail, thanks! [/quote]
作者: hkefai    時間: 09-8-8 12:22

原帖由 chunheimama 於 09-8-1 18:28 發表

嘩, 好好成續喎!

因為無論小學地點及中學聯系都是我 Net 16 首選, 唯一擔心外傳的行政及師資問題, 請 hkefai 多多指教。Thx. ...

我覺得男仔選此校會較有優勢,因愛秩灣官小與皇仁有聯繫位,我當年都是因此原因而選此校
作者: samuel89    時間: 09-8-8 14:40

原帖由 2008mum2008 於 09-7-27 01:54 發表

完全同意!d學校就係怕引起轉校潮,抹殺了家長的知情權。

好似我哋中西區,我囡囡間小學仲離譜,當家長問佢哋學生banding時,嗰主任竟然「老點」,亂講我囡囡嗰banding,其實佢哋係心知肚明間學校只有20名係BAND 1生,點解唔老實 ...

唔會卦....我唔系好信會差成甘 ...請問全級是否只有60~80人? 我相信調整極每組band點都離1/3唔會好遠...
作者: 2008mum2008    時間: 09-8-8 23:06

原帖由 samuel89 於 09-8-8 14:40 發表

唔會卦....我唔系好信會差成甘 ...請問全級是否只有60~80人? 我相信調整極每組band點都離1/3唔會好遠...

我都以為頭1/3就係BAND1生,我囡囡呈分試係全級2x/9x,所以嗰主任話係BAND1尾,我咪博一線英中。據我所知大抽獎係無分BAND1頭/尾,只要係同一BANDING內,人人機會均等。其實佢哋係心知肚明,調整後BAND1生係無1/3咁多,結果已清楚反映出嚟只得20名係BAND 1今年區內最TOP嗰間津小都只得28%派一線英中。

其實中西區英中學額多於BAND1生,BAND2生都好大機會入讀二線英中,所以我囡囡小學舊年同今年都有約50%入到英中。

當初填表時如果嗰主任可以清楚講明呢個POINT俾家長知,放榜後我就唔洗叩門…..

作者: samuel89    時間: 09-8-10 14:43

原帖由 2008mum2008 於 09-8-8 23:06 發表

我都以為頭1/3就係BAND1生,我囡囡呈分試係全級2x/9x,所以嗰主任話係BAND1尾,我咪博一線英中。據我所知大抽獎係無分BAND1頭/尾,只要係同一BANDING內,人人機會均等。其實佢哋係心知肚明,調整後BAND1生係無1/3咁多,結果已清楚 ...

全級2x/9x ,所以嗰主任話係BAND1尾...其實無講錯....你既情況如果系2x頭名次, 相信好多學校都會好似嗰主任甘估計, 你囡囡派唔到一線英中....其實你都可能太進取了....講真,...我會系自行第一自願博一間有6~8成機會入到既英中...自行第2自願就半投降揀一間有9成以上機會入到既英中....大抽獎我會當系bonus甘揀...因為我覺得入中學揀一間門當戶對既....好過越級挑戰....因為就算真系好運升左班,都要小朋友發奮先唔使幫人墊底...唔好運降左班,就更加賠了夫人又折兵..以上純粹個人意見..給大家參考,始終各位家長各自有自己的算盤..:loveliness:
作者: 2008mum2008    時間: 09-8-10 23:48

原帖由 samuel89 於 09-8-10 14:43 發表

全級2x/9x ,所以嗰主任話係BAND1尾...其實無講錯....你既情況如果系2x頭名次, 相信好多學校都會好似嗰主任甘估計, 你囡囡派唔到一線英中....其實你都可能太進取了....講真,...我會系自行第一自願博一間有6~8成機會 ...

就係教育局自行階段時又唔一齊公佈統一d學位大縮水,攪到我博咗一間一線英中,浪費咗一個機會,另一間原本係同LEVEL,不過囡囡小組討論好少發言,又失敗咗。到收到張抽獎表至知道除咗英華有102個位,其他英中學位不多過10個。當時真係博又死,唔博又死,又聽見嗰主任話係BAND1尾,咪博攞....

其實
作者: greendotdot    時間: 09-8-11 01:48

原帖由 2008mum2008 於 09-8-10 23:48 發表

就係教育局自行階段時又唔一齊公佈統一d學位大縮水,攪到我博咗一間一線英中,浪費咗一個機會,另一間原本係同LEVEL,不過囡囡小組討論好少發言,又失敗咗。到收到張抽獎表至知道除咗英華有102個位,其他英中學位不多過10個。當 ...

或者咁睇:「塞翁失馬,焉知非福」,囡囡考叩門試考得辛苦,知道現在收佢的英中學位得來不易,會更加珍惜和努力,前程無限呢,雖知小朋友有上進心,就會變得有實力,有實力就無須靠晒運氣啦。

講真 2x/9x 真係好靠運氣,Band1尾、Band2頭,其實老師都係根據上年派位去估,但係今年係用2006-2007和2007-2008中一編班試去計,同上年唔同,如果成績跌咗,咁20/9x才是Band1尾就唔出奇,咁老師咪講錯咗囉,不過咁,出年都是用番2006-2007和2007-2008中一編班試去計,所以如果出年考番2x/9x ,老師會根據今年派位估,會乾脆話係Band2頭,咁咪無錯囉!

其實話就話英中位多個Band1學生,但除咗英華,多數都有直屬小學,其他小學女仔成績較次就很難選英中,最多位間英華要Band1頭,自行、抽獎甲乙第一位,相信才有機會。我都覺得你當時係好為難。
作者: MUMMYSIK    時間: 09-8-11 11:20

巳試過查看你回覆我的pm郵件,按右下方"私人傳訊", 然後進入收件箱, 沒有郵件。Anyway, 非常感激!!!

很高興你囡囡扣門成功,  請問是否在放榜當天第一時間去到才有機會?  小兒是邊綠人, 扣那幾間英中較有機會? (他區也可以)

另外, 想請教你報讀聖士提反書院直資英文為上(或其他直資), 還是玩大抽獎好?
作者: 2008mum2008    時間: 09-8-11 23:32

原帖由 MUMMYSIK 於 09-8-11 11:20 發表

巳試過查看你回覆我的pm郵件,按右下方"私人傳訊", 然後進入收件箱, 沒有郵件。Anyway, 非常感激!!!

很高興你囡囡扣門成功,  請問是否在放榜當天第一時間去到才有機會?  小兒是邊綠人, 扣那幾間英 ...

Hi Mummysik,

我希望以過來人身份為大家分享一d經驗。每間學校既叩門位一般都係得幾個,唔知係唔係因為今年每班學額減少2個,所以叩門位就更加緊張….
放榜當日係要第一時間出動,有d學校接受叩門申請只係得半日時間,有d就有一日多,所以放榜之前要續間學校打電話去問或上學校網址睇清楚佢哋d收生要求。

叩門階段係要考筆試,完全要睇實力,百幾人爭幾個位,真係好難講邊間較有機會,只可以話吓今年有得叩門既二線英中(男女校)有:聖公會呂明才中學、
筲箕灣官立中學、中華基金中學(直資)、港島民生書院(中中) 明年好大機會轉英中。

報讀聖士提反書院或聖保羅書院都唔錯,佢哋都收band1/band2頭學生,如果佢哋唔收,你亦可以繼續玩大抽獎,填聖類斯機會好大

2008mum2008
作者: MUMMYSIK    時間: 09-8-13 18:31     標題: 回覆 1# 2008mum2008 的文章

你的經驗及資料很有用, thany you very much!!!!
作者: hkefai    時間: 09-8-16 08:48

原帖由 chunheimama 於 09-8-1 18:28 發表

嘩, 好好成續喎!

因為無論小學地點及中學聯系都是我 Net 16 首選, 唯一擔心外傳的行政及師資問題, 請 hkefai 多多指教。Thx. ...

愛秩序灣官立小學真的有點今非惜比
現今16綱,四校鼎足而立::D
中華基督教會基灣小學
中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
香港中國婦女會丘佐榮學校
聖公會柴灣聖米迦勒小學

作者: bubblex2    時間: 09-8-16 11:09

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-7-24 13:30 發表
我吾系教師會的人

感覺吾同k班

但返學, 小朋友到校直接入校... 只見佢 ...

樂豬懶媽媽,
每日送小朋友番學識唔到家長唔出奇!
因為個個送完就走嘛..
但如日日接放學就好容易識到其他家長呀..
等放學時成日碰面, 自然就會點頭打招呼同傾計..
依我見..柴米家長並不是你所講咁疏離喎!

另外, 你問到幾時呈分試..
其實你打開本手冊第一頁個校曆表就可見到清楚列明喇!
上下學既手冊都要睇喎..

學校其實派位幾好架..
只係唔會對外公佈而已!
你唔洗咁担心..
你囡囡而家升四年級..
比心機教佢同佢温習..
仲有得發力追番上嚟架!
作者: 樂豬懶媽媽    時間: 09-8-16 14:49

hi bubblex

無法日日接返學, 因為要上班.
可能真的如你所說

懶媽媽

原帖由 bubblex2 於 09-8-16 11:09 發表

樂豬懶媽媽,
每日送小朋友番學識唔到家長唔出奇!
因為個個送完就走嘛..
但如日日接放學就好容易識到其他家長呀..
等放學時成日碰面, 自然就會點頭打招呼同傾計..
依我見..柴米家長並不是你所講咁疏離喎!

另外, 你 ...

作者: hkefai    時間: 09-8-23 23:48

樂豬懶媽媽:如想多了解囡囡校內情況,可多與她啲班主任溝通。
作者: 樂豬懶媽媽    時間: 09-8-24 10:41

hi hkefai

明白, 會嘗試
謝謝

原帖由 hkefai 於 09-8-23 23:48 發表
樂豬懶媽媽:如想多了解囡囡校內情況,可多與她啲班主任溝通。

作者: hkefai    時間: 09-9-27 00:09

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-8-24 10:41 發表
hi hkefai

明白, 會嘗試
謝謝
努力不懈訝!
作者: Bingni    時間: 09-9-29 12:46

Hi, hkefai,

小兒並不是讀愛官的,成績不錯。如想於四年級轉入此校(目的當然是想入QC),成功轉入機會大嗎?以往多唔多此類的四、五年級插班生?

原帖由 hkefai 於 09-8-1 08:33 發表

作者: happypiano    時間: 09-9-29 21:20

想請問, 讀東區小學既中文小學既學生band 1 中間既學生, 入到張祝珊既話, 會唔會讀得好吃力呢?  我最擔心就係呢樣, 因我唔想再push push push, 中學無得push的.
作者: hkefai    時間: 09-9-29 22:50

原帖由 Bingni 於 09-9-29 12:46 發表
Hi, hkefai,

小兒並不是讀愛官的,成績不錯。如想於四年級轉入此校(目的當然是想入QC),成功轉入機會大嗎?以往多唔多此類的四、五年級插班生?

如想於四年級轉入愛官,成功轉入機會應該大。以往多唔多此類的四、五年級插班生?我都吾知,但應該有。
作者: hkefai    時間: 09-9-29 22:52

原帖由 happypiano 於 09-9-29 21:20 發表
想請問, 讀東區小學既中文小學既學生band 1 中間既學生, 入到張祝珊既話, 會唔會讀得好吃力呢?  我最擔心就係呢樣, 因我唔想再push push push, 中學無得push的. ...

我想Band 1中入張祝珊應該應付得來。
作者: ccspy    時間: 09-9-30 01:41

原帖由 happypiano 於 09-9-29 21:20 發表
想請問, 讀東區小學既中文小學既學生band 1 中間既學生, 入到張祝珊既話, 會唔會讀得好吃力呢?  我最擔心就係呢樣, 因我唔想再push push push, 中學無得push的. ...

上到中學係培養自發性。
如果小朋友肯努力,應該應付得到。如果小朋友懶散,就算Band1頭都讀唔上。
作者: happypiano    時間: 09-9-30 10:17

THANKS 你地的回應.

我個仔就係一路懶開, 係真係P5暑假先見到佢個人開始積極左D.  

我係選校方便就係怕even 俾佢入到間好好既學校, 佢自己唔上進, 最後又係要俾人踢出黎, 到時仲衰. 因為一讀唔上, 好多時都更加多藉口無心機讀.  反而一間程度無咁高的(當然都係band 1 英中啦), 可能佢會讀得easy d.

好矛盾既係另一方面, 若佢肯上進(因為要人push 就去到band 1 中, 佢肯讀, 應該可以去到好d的), 咁一定係一間好d既學校可以俾到佢既進步空間大好多.

p.s. 以上既想法係................假設人地d好學校肯收.  因為張祝珊................自行都唔會收band 1 中既學生啦!!!

原帖由 ccspy 於 09-9-30 01:41 發表

上到中學係培養自發性。
如果小朋友肯努力,應該應付得到。如果小朋友懶散,就算Band1頭都讀唔上。

作者: Xanthe    時間: 09-9-30 16:05

張祝珊係一間好谷的學校,band one 中有些小朋友未必可以應付到,東區來說係一問top band 1!

原帖由 hkefai 於 09-9-29 22:52 發表

我想Band 1中入張祝珊應該應付得來。

作者: rowdywong    時間: 09-9-30 23:28

原帖由 ccspy 於 09-9-30 01:41 發表

上到中學係培養自發性。

說得對!最重要是小朋友的自律性和學習性。還有,Band 1水平祇是小六升中一個參考數據,上到中一是學生另一階段,適應力越高越快越着數!
作者: stephanielaw    時間: 09-10-4 20:49

很視乎小學的基礎如何,小學基礎打得好,再加上自己肯努力,都唔駛太驚

作者: avbee    時間: 09-10-7 16:13

庇理羅士女子中學 very good

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5