教育王國

標題: 2009-2010年小四 Chat Room (灣仔 St. Joseph's) [打印本頁]

作者: 臭豬豆    時間: 09-7-7 14:31     標題: 2009-2010年小四 Chat Room (灣仔 St. Joseph's)

Dear All,

There are a lot of P. 4 text books have been changed this year.

Longman English text book has been changed to "My Pals are Here!" (publisher: EPH), also all Science text books and other english story books.

Cheers,
作者: Derdad    時間: 09-7-7 17:55

咁快有書單,臭豬豆真本事!

原帖由 臭豬豆 於 09-7-7 14:31 發表
Dear All,

There are a lot of P. 4 text books have been changed this year.

Longman English text book has been changed to "My Pals are Here!" (publisher: EPH), also all Science text books and other  ...

作者: 臭豬豆    時間: 09-7-8 09:12

Derdad,

You can call Jing Kung to fax the booklist to you. Just for reference.

臭豬豆
作者: Derdad    時間: 09-7-8 22:21

買書後,先發覺有幾樣奇怪嘢。
1. 本Longman Explore: Little scientists根本就係朗文常識2B的英文版。唔明點解要中文版都要買?

2. 而Longman Explore: Staying healthy應同朗文常識2C一樣,但係朗文常識2C就唔駛買?

3. 今年三年級補充練習中,新加了"person New TSA Maths Mock Papers Primary 3" 一書。呢本練習六月考試果陣我都有買俾個仔做,但奇怪今年的三年級又唔駛買同系英文TSA Mock Papers,但小五、六反而唔駛買Maths TSA Mock Papers,而要買英文嘅TSA Mock Papers?

4. 中文明明已經買了本商務學生字典,但今又要整多本朗文中文詞典?

5. 四年級英文應該開始用潦草,但三年級果陣只學完26個潦草大細草母後,四年就已經冇潦草生字(words) 練習要買嚟練習,小朋友就已經識寫?

原帖由 臭豬豆 於 09-7-8 09:12 發表
Derdad,

You can call Jing Kung to fax the booklist to you. Just for reference.

臭豬豆

作者: Derdad    時間: 09-7-22 00:11

請問有冇人知8月31日個高小Workshop係做啲乜呢?
作者: Derdad    時間: 09-7-29 15:41

請問有冇人知8月31日個高小Workshop係做啲乜呢?
作者: Derdad    時間: 09-8-17 16:11

各位四年班家長:

英文科冇書,請問大家點樣備課?

作者: pooh仔    時間: 09-8-18 01:16

我買到喎. 你意思是買唔到英文課本?

原帖由 Derdad 於 09-8-17 16:11 發表
各位四年班家長:

英文科冇書,請問大家點樣備課?

作者: Derdad    時間: 09-8-18 20:20

pooh 仔,
係呀,書單上寫開學先派吖嘛!

原帖由 pooh仔 於 09-8-18 01:16 發表
我買到喎. 你意思是買唔到英文課本?

作者: pooh仔    時間: 09-8-19 23:24

你有冇睇錯呀! 書單上無印到"開學先派"這幾個字. 只有P1-P3的數學科會由學校代辦.

原帖由 Derdad 於 09-8-18 20:20 發表
pooh 仔,
係呀,書單上寫開學先派吖嘛!

作者: Derdad    時間: 09-8-20 23:15

pooh 仔,

唔好意思,我寫得唔清楚。我所指嘅「書單」,係指經「精工」買書後佢哋俾番嚟嗰張。

原帖由 pooh仔 於 09-8-19 23:24 發表
你有冇睇錯呀! 書單上無印到"開學先派"這幾個字. 只有P1-P3的數學科會由學校代辦.

作者: pooh仔    時間: 09-8-21 00:16

你是不是好早買呀! 我最近在精工買到英文課本, 冇缺貨呀! 只是有一本STory book冇貨, 到有貨時精工會再通知, 冇你所講會等開學先派.

原帖由 Derdad 於 09-8-20 23:15 發表
pooh 仔,

唔好意思,我寫得唔清楚。我所指嘅「書單」,係指經「精工」買書後佢哋俾番嚟嗰張。

作者: Derdad    時間: 09-8-21 23:43

我同好多媽媽一樣,係攞成績表果陣一次過係學校擺檔嘅「精工」嗰度買。由於係果陣已經俾埋錢,所以唔可以好似妳咁再去買呀!

原帖由 pooh仔 於 09-8-21 00:16 發表
你是不是好早買呀! 我最近在精工買到英文課本, 冇缺貨呀! 只是有一本STory book冇貨, 到有貨時精工會再通知, 冇你所講會等開學先派.

作者: pooh仔    時間: 09-8-22 00:03

oh, IC.
but你可以問吓精工是不是己再翻貨? 如可以而家攞的話, 你快D去. 因EPH的課文內容與PLE有好大分別. 我只可以簡單話你知, 淨是WB己經夠好玩.
each unit of the WB consists of two comprehension exercises, serveral language focus, and vacabulary erercise and a writing exercise.
比較着重思維訓練.

原帖由 Derdad 於 09-8-21 23:43 發表
我同好多媽媽一樣,係攞成績表果陣一次過係學校擺檔嘅「精工」嗰度買。由於係果陣已經俾埋錢,所以唔可以好似妳咁再去買呀!

作者: Derdad    時間: 09-8-22 20:40

pooh 仔,

我親自問過精工,佢哋話貨就有嘅,但係啲書已經俾咗學校啦,冇得提早攞。
我唯有即時再買過,睇住先,然後開學後再退書退錢…

原帖由 pooh仔 於 09-8-22 00:03 發表
oh, IC.
but你可以問吓精工是不是己再翻貨? 如可以而家攞的話, 你快D去. 因EPH的課文內容與PLE有好大分別. 我只可以簡單話你知, 淨是WB己經夠好玩.
each unit of the WB consists of two comprehension exercises,  ...

作者: pooh仔    時間: 09-8-23 00:33

你問咗肯定到時有得退呀? 不過你可買住4A先.
咁你買咗味呀? 你覺得這套書如何? 我諗好難備課, 都唔知學校如何編排課程? 如全本書教晒, 我諗未必夠時間. 如可的話, 課程又實在太急.

原帖由 Derdad 於 09-8-22 20:40 發表
pooh 仔,

我親自問過精工,佢哋話貨就有嘅,但係啲書已經俾咗學校啦,冇得提早攞。
我唯有即時再買過,睇住先,然後開學後再退書退錢…

作者: Derdad    時間: 09-8-23 21:01

買咗4A書同Workbook,問過可以兩個禮拜內退書呢!
睇過吓"My pals are Here!"同PLE 4A, 發覺Marshall 比Longman深幾多!得一個禮拜,惟有先抽哂啲生字及動詞列表做住先啦!
我都估唔到學校轉咗高小用書只有兩年又轉,攪到我之前買落嘅PLE系列嘅練習都冇用咯!

原帖由 pooh仔 於 09-8-23 00:33 發表
你問咗肯定到時有得退呀? 不過你可買住4A先.
咁你買咗味呀? 你覺得這套書如何? 我諗好難備課, 都唔知學校如何編排課程? 如全本書教晒, 我諗未必夠時間. 如可的話, 課程又實在太急.

...

作者: pooh仔    時間: 09-8-23 22:11

Marshall is a Singapore Publishing.
喺啦! 我最近在書展買咗本comprehension exercise, 諗住比亞仔做, 我現在都放埋一邊, 因EPH WB 已有太多, 留待學校安排. EPH' story book 比 Longman 都難很多.

原帖由 Derdad 於 09-8-23 21:01 發表
買咗4A書同Workbook,問過可以兩個禮拜內退書呢!
睇過吓"My pals are Here!"同PLE 4A, 發覺Marshall 比Longman深幾多!得一個禮拜,惟有先抽哂啲生字及動詞列表做住先啦!
我都估唔到學校轉咗高小用書只有兩年又轉,攪到我之前 ...

作者: Derdad    時間: 09-8-23 22:57

My Pals are Here! 系列有Grammar 同Homework等,都可以俾個仔試吓做!

原帖由 pooh仔 於 09-8-23 22:11 發表
Marshall is a Singapore Publishing.
喺啦! 我最近在書展買咗本comprehension exercise, 諗住比亞仔做, 我現在都放埋一邊, 因EPH WB 已有太多, 留待學校安排. EPH' story book 比 Longman 都難很多.

...

作者: pooh仔    時間: 09-8-25 00:29

我都諗住行開書局,順便睇吓嗰本grammar practice內容與香港的出版社有甚麼分別!

原帖由 Derdad 於 09-8-23 22:57 發表
My Pals are Here! 系列有Grammar 同Homework等,都可以俾個仔試吓做!

作者: Derdad    時間: 09-8-25 00:39

其實"My Pals are Here!" 係 Marshall 同教育出版社合編嘅,內容已經改動到 for HK 啦,只係版面編排上同香港本土出版社有啲唔同,有佢自己嘅特色!
其實書展上有八折,我都想買!不過最後都忍手,睇定啲先!

原帖由 pooh仔 於 09-8-25 00:29 發表
我都諗住行開書局,順便睇吓嗰本grammar practice內容與香港的出版社有甚麼分別!

作者: Derdad    時間: 09-9-1 11:46

嘩,個訓導主任都幾煩果噃,
尋日先講完嘅規矩今日又再講,攪到啲仔企係度遊魂!
作者: Derdad    時間: 09-9-2 21:07

有冇媽咪知今年常識課外參觀邊度?
我個仔淨係記得荃灣或尖沙嘴,但係邊度就唔記得!
作者: Derdad    時間: 09-9-15 13:18

無啦啦多咗一日假期,哈哈!
作者: Derdad    時間: 09-9-15 22:33

有冇媽咪有睇過阿仔嗰份即堂「常識」測試卷?
深到大人都冇可能識呀!:unknown: :scary:

直情係考中國近代史咁款,
阿仔嗰班最高分果個
都只係四十分裡攞二十五分咋!
我懷疑係學校揀人出去乜乜六十國慶國情問答比賽之類,有冇人知詳情?:question: :question: :question:

作者: hknew    時間: 09-9-16 10:50

[quote]原帖由 Derdad 於 09-9-15 22:33 發表
Derdad,
是否考近年來發生大事? 另外請問参加學校童軍,學校是怎樣選拔,每級選多少人? 如参加了是否明年可繼續参加? 老師怎樣選人?
作者: Derdad    時間: 09-9-17 17:29

有冇媽咪知常識做嘅關於電嘅project,
要去鴨寮街買電線之類,
究竟係做啲乜?家長駛唔駛幫手?
作者: pooh仔    時間: 09-9-18 00:34

你往年拿成績表時, 有冇去禮堂睇d學兄d作品?
我諗我哋奌都要幫少少忙, 因始終是與電有關, 萬一佢哋糊亂試驗, 好似之前單新聞(做炸藥)你都咪話唔驚.
佢哋不境是8,9才人仔, 可以的話咪從傍協助.

原帖由 Derdad 於 09-9-17 17:29 發表
有冇媽咪知常識做嘅關於電嘅project,
要去鴨寮街買電線之類,
究竟係做啲乜?家長駛唔駛幫手?

作者: Derdad    時間: 09-9-19 23:38

記得上年睇到嘅都係五、六年班啲太陽能發電屋、電動遊樂場等,唔係做唔到,但係冇人會信係四年班做喎
pooh 仔,妳今日有冇去家長會呀?妳覺得譚校長如何?

原帖由 pooh仔 於 09-9-18 00:34 發表
你往年拿成績表時, 有冇去禮堂睇d學兄d作品?
我諗我哋奌都要幫少少忙, 因始終是與電有關, 萬一佢哋糊亂試驗, 好似之前單新聞(做炸藥)你都咪話唔驚.
佢哋不境是8,9才人仔, 可以的話咪從傍協助.

...

作者: pooh仔    時間: 09-9-21 00:09

第一次接觸Ms Tam都ok, 我最記得佢講有關science project時, 再三強調是"要8,9才的作品" 這句話最搞鬼.

但我個人喜歡Ms Leung(現任), 佢真的冇敦校長款, 及D學生又好like her.

原帖由 Derdad 於 09-9-19 23:38 發表
記得上年睇到嘅都係五、六年班啲太陽能發電屋、電動遊樂場等,唔係做唔到,但係冇人會信係四年班做喎
pooh 仔,妳今日有冇去家長會呀?妳覺得譚校長如何?

...

作者: Derdad    時間: 09-9-22 00:22

有冇人覺得果份英文Compre Ex.2好似深咗啲?

之前都預咗今年啲四年班英文會比上年嘅四年班深啲啲,但估唔到深咁多,閱讀理解幾乎唔可以照抄上文,尤其不供詞填充(Cloze Passage),老師都未教技巧就要做…

睇o黎「唔想要個仔去補習」嘅決定捱唔到幾耐…
作者: pooh仔    時間: 09-9-22 22:39

Hi Derdad,
你仔仔的英文worksheets 幾時做? 我仔仔班未開始做喎!!

原帖由 Derdad 於 09-9-22 00:22 發表
有冇人覺得果份英文Compre Ex.2好似深咗啲?

之前都預咗今年啲四年班英文會比上年嘅四年班深啲啲,但估唔到深咁多,閱讀理解幾乎唔可以照抄上文,尤其不供詞填充(Cloze Passage),老師都未教技巧就要做…

睇o黎「 ...

作者: Derdad    時間: 09-9-23 02:16

大家中秋節快樂呀!

作者: Derdad    時間: 09-10-3 00:13

大家中秋節快樂呀!
作者: Derdad    時間: 09-10-24 23:52

大家個囝囝考得好嗎?努力呀!
作者: Derdad    時間: 09-11-3 15:13

有冇家長知道點解今日去旅行都仲要帶中文教科書…

原帖由 Derdad 於 09-10-24 23:52 發表
大家個囝囝考得好嗎?努力呀!

作者: Derdad    時間: 09-12-22 15:37

預祝大家聖誕快樂!
作者: Derdad    時間: 10-1-14 15:57

想問吓妳o地個仔覺唔覺得今年份GS1卷好淺?

我個仔話佢只係做咗五分鐘,我聽到後嚇咗一大跳!

我問番佢默番考試內容,又真係淺到有啲奇怪…(如果佢冇默錯嘅話…)

但之後問番佢啲同學仔,佢地都係用咗差唔多時間,最耐果個都係用咗十五分鐘…

其實之前嘅測驗都有啲奇怪,以為考試會深番,但都唔係…
作者: Derdad    時間: 10-3-23 15:23

今次測驗,中文淨係閱讀理解都有6頁紙,認真誇張!
作者: Derdad    時間: 10-5-17 13:22

請問有冇人知6月17 & 18號如果冇考TSA嘅班級係咪唔駛番學呢?咁咪連續有五日假放?
作者: ThanThan2000    時間: 10-5-25 11:55

係呀,16-20/6 不用返學
作者: Derdad    時間: 10-5-26 09:26

原帖由 ThanThan2000 於 10-5-25 11:55 發表
係呀,16-20/6 不用返學

Thank you !!
作者: Derdad    時間: 10-6-14 16:02

嘩!今日科數學超深呀!有冇人答哂成份卷呢?
聽日如果都係咁就慘囉!

作者: pooh仔    時間: 10-6-15 00:28

你奌知今日份卷超深, 你仔仔講比你知? 我想知今日份數學卷邊d部份出得深? 我仔班內有同學仔做唔晒,仲係平時超班個d,  我仔仔做完文字題剛好夠鐘. 有部份冇時間睇番奌做!

原帖由 Derdad 於 10-6-14 16:02 發表
嘩!今日餐科數學超深呀!有冇人答哂成份卷呢?
聽日如果都係咁就慘囉!

作者: ThanThan2000    時間: 10-6-15 09:07

我個仔都出事,希望paper 2可以拉D分啦!佢好多同學都做唔完份試卷呀!
作者: Derdad    時間: 10-6-15 10:05

原帖由 ThanThan2000 於 10-6-15 09:07 發表
我個仔都出事,希望paper 2可以拉D分啦!佢好多同學都做唔完份試卷呀!

小息時睇過呀仔,佢話Maths II 得四版,勁淺,做完仲有二十幾分鐘剩,都唔知堅定流,但係咁出卷法好易俾Mr. Cheung 嚇死!!
作者: Derdad    時間: 10-6-15 10:16

原帖由 pooh仔 於 10-6-15 00:28 發表
你奌知今日份卷超深, 你仔仔講比你知? 我想知今日份數學卷邊d部份出得深? 我仔班內有同學仔做唔晒,仲係平時超班個d,  我仔仔做完文字題剛好夠鐘. 有部份冇時間睇番奌做!

...

呀仔o係對稱軸個條hang,跟住V形立體圖體積果題又停度,攪到六題答得四題,之後求其死死氣做埋o個兩題後都冇時間返轉頭check卷呀!
作者: ThanThan2000    時間: 10-6-15 11:21

Derdad,

謝謝你第一時間報料,希望Math1 + Math2 / 2 = pass, 哈哈!
作者: adventure    時間: 10-6-15 16:37

今年有無 全班/全級  名次?
作者: Derdad    時間: 10-6-15 17:49

原帖由 adventure 於 10-6-15 16:37 發表
今年有無 全班/全級  名次?

只會有班名次!
作者: pooh仔    時間: 10-6-15 21:02

呀仔話paper I 有六版, 而paper II只得四版.

原帖由 Derdad 於 10-6-15 10:05 發表

小息時睇過呀仔,佢話Maths II 得四版,勁淺,做完仲有二十幾分鐘剩,都唔知堅定流,但係咁出卷法好易俾Mr. Cheung 嚇死!!

作者: pooh仔    時間: 10-6-15 21:05

四年班冇排全級名次? 唔喺五六年級先冇排咩? 因五六年級這兩年是不會按名次再分班.

原帖由 Derdad 於 10-6-15 17:49 發表

只會有班名次!

作者: Derdad    時間: 10-6-16 00:33

原帖由 pooh仔 於 10-6-15 21:05 發表
四年班冇排全級名次? 唔喺五六年級先冇排咩? 因五六年級這兩年是不會按名次再分班.

五六年級唔單止冇全級名次,連班名次都冇埋呀
作者: tsung    時間: 10-6-16 16:33

噫???點解???家長和學生是有知情權的,有時候,真覺得此校的校政令人難以理解!
作者: pooh仔    時間: 10-6-16 22:49

我諗是否可以私底下問班主任?

原帖由 tsung 於 10-6-16 16:33 發表
噫???點解???家長和學生是有知情權的,有時候,真覺得此校的校政令人難以理解!

作者: Derdad    時間: 10-6-17 00:48

原帖由 pooh仔 於 10-6-16 22:49 發表
我諗是否可以私底下問班主任?

班主任會告訴你大概的名次。

五、六年班的成績表,會在學生找中學時,被外校人看到。其實校長都係唔想自己嘅學生嘅名次和成績被外校人睇到後影響學生搵學校,出發點都係為學生。

咁樣理解,可能會舒服啲?
作者: Derdad    時間: 10-6-21 11:06

終於都派咗成績——歷史新低呀!
作者: funjj    時間: 10-6-21 12:39

原帖由 Derdad 於 10-6-21 11:06 發表
終於都派咗成績——歷史新低呀!
我仔都係,考完佢話英文好容易,點知今日來電,係咁多科最差.......失望
作者: tsung    時間: 10-6-21 12:52

DERDAD,吾好太失望,唯有寄望下年吧 !等一陣我仔一點半放學回家後輪到我"刺激"啦 !想請問你仔邊科"創歷史新低"?
作者: Derdad    時間: 10-6-21 22:13

原帖由 tsung 於 10-6-21 12:52 發表
DERDAD,吾好太失望,唯有寄望下年吧 !
等一陣我仔一點半放學回家後輪到我"刺激"啦!
想請問你仔邊科"創歷史新低"?

唔係「邊一科」創歷史新低嘅問題,而係「科科」嘅問題…
作者: adventure    時間: 10-6-21 23:38

今年嘅中, 英, maths, 係吾係好深呢?
我個仔雖然話中, 英, maths II 好淺, 但result 就 , maths I 更加

下次test/exam, 如果佢話淺, 真係吾夠膽信佢

原帖由 Derdad 於 10-6-21 22:13 發表

唔係「邊一科」創歷史新低嘅問題,而係「科科」嘅問題…

作者: Derdad    時間: 10-6-27 12:39

上年P.3嘅暑期功課中,現代教育出版嗰本數學練習係學校送噃,唔知點解今年本P.4要自己買?

好在我平時都有用開呢本練習用俾個仔做,已經做哂,做少樣暑期功課啦!
作者: Derdad    時間: 10-7-7 13:34

今年啲成績係咪真係跌咗?
我個仔平均分跌咗幾分,
但係班名次升入十名內!?

我睇到傻咗,仲以為班任計錯分添!
作者: ThanThan2000    時間: 10-7-7 14:35

原帖由 Derdad 於 10-7-7 13:34 發表
今年啲成績係咪真係跌咗?
我個仔平均分跌咗幾分,
但係班名次升入十名內!?

我睇到傻咗,仲以為班任計錯分添! ...

我亞仔平均分同一月時差不多一樣,而班名次跳了一名!
作者: adventure    時間: 10-7-7 17:28

有位高年级家長話我知,想成功入讀St.Jo college(必收,吾係统一派位), 要keep住頭5名, 否則就要統一派位, 大家有無聽過, 其實係吾係呢?
作者: Derdad    時間: 10-7-16 21:59

原帖由 adventure 於 10-7-7 17:28 發表
有位高年级家長話我知,想成功入讀St.Jo college(必收,吾係统一派位), 要keep住頭5名, 否則就要統一派位, 大家有無聽過, 其實係吾係呢?

adventure,
其實直屬中學嘅中一學額,絕大部份喺統一派位階段留俾直屬小學嘅Band One or Band Two 小六生 (如果佢哋揀直屬中學為統一派位乙部中的第一志願嘅話),因為統一派位佔65%學額(當中85%留俾直屬小學!),但自行收生只佔30%,餘下嘅5%就係重讀生加叩門位了。
SJC 每年約收120個(今年有傳去到14x個添!)SJP 小六生,絕大部份係喺統一派位嘅乙部「必收」番嚟架!

其實中一派位嘅每一個階段都會收SJP嘅學生。妳所講嘅頭五名,可能係自行收生階段中,嗰54至57個位中嘅約四十個位?

有興趣可到EDB網頁了解吓:
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1565&langno=2
作者: Derdad    時間: 10-7-16 22:15

請問有冇媽咪借到暑期閱讀報告嗰兩本書?

嗰本《一分鐘寓言》,預約都要去到三十幾,都番學啦!
作者: Derdad    時間: 10-8-15 22:28

有冇媽咪知 Maths LPM 22-24課嘅暑期功課,究竟要做喺書度,定係 做喺簿度?

作者: plus00minus    時間: 10-9-2 12:10

請問有冇一本reader出讓?  In my day (my pals)  Pls PM. Thanks

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5