教育王國

標題: 香港派位制度真係苦了家長同學生 [打印本頁]

作者: 牛咪咪    時間: 09-7-12 22:56     標題: 香港派位制度真係苦了家長同學生

雖然我小朋友都派到心目中學校, 但係其間真係令人寢食不安, 以下係我覺吾好地方
1. 自行應該OK左要公布, 等OK左學生安心吾使擔心足成幾個月
2. 本身學生排BAND幾要明確, 吾使害苦D家長學生, 我曾經係一個中學家長會個校長係甘講, 沙田好多BAND1位, 莫講係BAND 1生, 就算係BAND2頭都好大機會入BAND1中校, 如果係係真如校長所講, 30幾度點解仲有甘多家長去排隊叩門?
3. 應該考公開試決定升中, 全港小學都係做一樣卷, 有能力者達標者咩派去門當戶對中學

不過以上0既問題我相信係吾會有改變, 去到自己個孫都未必OK, 真係慘不忍到
作者: judywan    時間: 09-7-12 22:59

慘痛經歷。
作者: 牛咪咪    時間: 09-7-12 23:07

個日係學校個種有人哭&有人笑0既場面真係好難過, D高官有點會有呢D問題呀, 佢地仔女吾係出左外國就係讀私校, 點會明白我地平民0既寢食不安, 俾佢地制度當公仔甘玩, 自己又無能力改變個種無奈, 個一種擔, 由五年班分班報分試開始, 日諗夜諗
原帖由 judywan 於 09-7-12 22:59 發表
慘痛經歷。

作者: tinetinew    時間: 09-7-12 23:16

hi,

yes, totally agree!!

yuk hei mum

原帖由 牛咪咪 於 09-7-12 23:07 發表
個日係學校個種有人哭&有人笑0既場面真係好難過, D高官有點會有呢D問題呀, 佢地仔女吾係出左外國就係讀私校, 點會明白我地平民0既寢食不安, 俾佢地制度當公仔甘玩, 自己又無能力改變個種無奈, 個一種擔, 由五年班分 ...

作者: Henrymama    時間: 09-7-12 23:38

作者: tklkarin    時間: 09-7-13 00:22

牛咪咪講得好對,雖然我個女派得第三志願,我哋已經好滿足唔需要左撲右撲,我見好多band one生喊到死一日撲十間學校,第二日又撲真係慘!
其實教育局應該公開嗰部電腦點樣係學生的隨機號碼,直情要公開做俾大家睇,要做到公平公正!現在只不過佢哋講係部電腦自己編,講真電腦都係要人輸入,都係人做程式呢?
今年叩門好難,沙田區叩門位唔多,有些冇叩門位tim!有間學校仲恐怖要後備家長係10號個日下午到校,一边坐係 waiting另一边係註冊,係到等有冇學位退出來,4點後即刻註冊!見到d家長同學生目無表情,要用戰戰兢兢來形容佢哋當時的心情,希望有人無註冊,自己的仔女有份啦!同埋今年大多數要等註冊完先通知有冇位,沙田區間間學校都係咁,個個都要註冊先,咁未無人走囉,點樣會有多餘的學位呢?

作者: phwong    時間: 09-7-13 00:50

原帖由 牛咪咪 於 09-7-12 22:56 發表
雖然我小朋友都派到心目中學校, 但係其間真係令人寢食不安, 以下係我覺吾好地方
1. 自行應該OK左要公布, 等OK左學生安心吾使擔心足成幾個月
2. 本身學生排BAND幾要明確, 吾使害苦D家長學生, 我曾經係一個中學家長會 ...

牛咪咪, 你完全講哂我ge心聲, 我唔知我算唔算慘, 不過派左學校到依家, 我都無一晚好好地瞓過; 老師同我講我個女成績係band1中, 我選校時已經好唔進取, 捺啲band1尾ge學校, 點知一碌就碌左我去第26志願, 間學校係band3尾, 雖然去叩左幾間直資都收左呀女, 但係到依家我都好唔甘心, 點解有啲成績差過呀女ge同學就一派就派左入band1ge津校, 我呀女就去叩門要人收佢;呢個無論對我或者呀女, 都係一個極大ge打擊, 講真, 我對香港ge教育制度係徹徹底底的失望!!
作者: vet    時間: 09-7-13 00:51

苦了家長
作者: Jesscarey    時間: 09-7-13 01:17

agree!!!!!
作者: cell    時間: 09-7-13 02:31

教育署都好高招數,如果你派得吾好就無得投訴,完全係你小朋友運氣吾好隨機編號後啫或選校策略不宜等借口。

我地又吾知自己係band幾又吾知自己隨機編號所有全由教育署保密,雖然我個女已上了中學但仍然覺教育署當我地班家長係傻瓜。
作者: sdbma    時間: 09-7-13 08:28

雖然我小朋友派到第一志願,但回顧呢兩年,為左呈分試緊張到死,派成績表又驚有冇閃失,揀中學又怕揀唔啱,直到派位日都嚇餐飽.......,真係想折磨死我地班家長,究竟d制度想點令人難以捉摸.
作者: xmanman    時間: 09-7-13 12:28

我覺得成個制度最唔合理是連BANDING 都要保密, 要學校同家長估估下, 估錯又死!   其實個大抽獎是由BANDING 決定, 點解唔可以明明白白告訴同學他的BANDING, 起碼唔洗估估下, 而且個遊戲仲要是以BANDING 決定先後次序, 為何唔比我們知!!     呢樣野其實唔難做, 點解教育局唔諗下, 因為他們的子女從來無玩過大抽獎這個遊戲:;pppp:
作者: ivykks    時間: 09-7-13 13:11

完全同意牛咪咪所說,
搞到班家長精神衰弱,
小朋友又沒心機讀書,
對香港教育完全失望!
作者: beaclem    時間: 09-7-13 13:22

以我所知, 以前係有印banding係派位證入面, 但唔知點解而家無咗

既然先派band 1, 跟住band 2, band 3, 咁點解唔可以將banding print係張證度? 可能根本個電腦有bug, 如果寫死係派位證度, 咁band 1家長派band 3學校, band 2 派band 1, 好易惹投訴 (根機制解釋), 咁索性唔寫, 有你地估, 教育署彈性又大D, 家長又無從投訴:;pppp: :;pppp: :;pppp:

原帖由 xmanman 於 09-7-13 12:28 發表
我覺得成個制度最唔合理是連BANDING 都要保密, 要學校同家長估估下, 估錯又死!   其實個大抽獎是由BANDING 決定, 點解唔可以明明白白告訴同學他的BANDING, 起碼唔洗估估下, 而且個遊戲仲要是以BANDING 決定先後次序, ...

作者: samuel89    時間: 09-7-13 13:38

原帖由 beaclem 於 09-7-13 13:22 發表
如果寫死係派位證度, 咁band 1家長派band 3學校, band 2 派band 1, 好易惹投訴 (根機制解釋), 咁索性唔寫, 有你地估, 教育署彈性又大D, 家長又無從投訴:;pppp:

呢個解釋勁合理噃....
作者: samoh    時間: 09-7-13 16:50

完全同意. BANDING保密最唔合理, 同學估錯就死.雖然我小朋友派到第一志願,BANDING估估下,選校次序估估下, 家長又無從投訴.Only hope for LUCK!
作者: maxisau    時間: 09-7-14 00:15

Totally agree with 牛咪咪
作者: johnmon    時間: 09-7-14 17:26

1. 自行應該OK左要公布, 等OK左學生安心吾使擔心足成幾個月(我想教署是不想已有學校收的同學影響其他未有去向的學生和自身的下學期成績)

2. 本身學生排BAND幾要明確, 吾使害苦D家長學生, 我曾經係一個中學家長會個校長係甘講, 沙田好多BAND1位, 莫講係BAND 1生, 就算係BAND2頭都好大機會入BAND1中校, 如果係係真如校長所講, 30幾度點解仲有甘banding有很多家長去排隊叩門?(因學生的banding與學校的banding有關係,教署話不想標籤某些校,令家長們一窩蜂的湧到band one primery schools,這是我個人想法)

3. 應該考公開試決定升中, 全港小學都係做一樣卷, 有能力者達標者咩派去門當戶對中學(同意,還要分小五和小六四個試,但教署懶惰,因要花很多人力、和物力)

作者: johnmon    時間: 09-7-14 18:13

原帖由 牛咪咪 於 09-7-12 23:07 發表
個日係學校個種有人哭&有人笑0既場面真係好難過,

仲有些小四已經拼命考前5X名,期望入到精英班,最後被編到普通班,但仍很努力地向前躋,小六考到100名左右band two成績,但可能隨機no.後,band two 的學校派不到,反而入了新亞,我看到他木無表情地放身子的坐在椅子上,像泄氣的氣球,看了真叫人心酸。

作者: johnmon    時間: 09-7-14 18:21

今年叩門好難,沙田區叩門位唔多,有些冇叩門位tim!有間學校仲恐怖要後備家長係10號個日下午到校,一边坐係 waiting另一边係註冊,係到等有冇學位退出來,4點後即刻註冊!見到d家長同學生目無表情,要用戰戰兢兢來形容佢哋當時的心情,希望有人無註冊,自己的仔女有份啦!同埋今年大多數要等註冊完先通知有冇位,沙田區間間學校都係咁,個個都要註冊先,咁未無人走囉,點樣會有多餘的學位呢?

對呀!今年不知為何好像band one 的位數突然蒸發了很多,都不知去了那裡?  
作者: trouble-mum    時間: 09-7-14 19:56

聽講沙田band1小學培基有一班十幾人考到一間幾近band3的學校, 補習社仲話有7至9個band2派到沙崇! 又有人話沙呂在band1中上的學生很多派往林漢光, 不知搞甚麼,有家長話可能教局要balance翻啲學校級數!???
有無人知熟真熟假!

總之今天沙田派位好慘烈!

原帖由 johnmon 於 09-7-14 18:21 發表

對呀!今年不知為何好像band one 的位數突然蒸發了很多,都不知去了那裡?  

作者: 牛咪咪    時間: 09-7-14 20:14

呂中都去左好多林漢光?甘真係吾知WOO, 甘都係英中算啦, 有D仲去左D無CHOOSE0既中中, 真係
原帖由 trouble-mum 於 09-7-14 19:56 發表
聽講沙田band1小學培基有一班十幾人考到一間幾近band3的學校, 補習社仲話有7至9個band2派到沙崇! 又有人話沙呂在band1中上的學生很多派往林漢光, 不知搞甚麼,有家長話可能教局要balance翻啲學校級數!???
有無人 ...

作者: rr    時間: 09-7-17 00:03

坐在office 的人自己諗埋d死橋, 搞到我地d家長巔巔地. 真係俾派位制度玩殘.

小五小六迫到d小朋友死, 都係為左排入band one, 佢地跟本唔知大人小朋友都有好大壓力.

成日話公平, 電腦隨機點公平呀, 點解孩子的前途要交俾死物編排.  用上一屆成績去安排本屆的位置分佈, 仲令人百思不得其解, d小六學生派完位考到要的中學, 全身放鬆, 都放心啦, 點會努力去考pre S1, 如果失意派位, 都忙搵學校扣門, 跟本更無心情考試.  

反之, 以前升中試, 雖然一試定生死, 但都可以叫做"有能者居之"去選校ar. 壓力可能比而家大, 但起碼心甘命抵.

rr
作者: EDEL    時間: 09-7-17 00:26

Totally agree!!

原帖由 rr 於 09-7-17 00:03 發表
坐在office 的人自己諗埋d死橋, 搞到我地d家長巔巔地. 真係俾派位制度玩殘.

小五小六迫到d小朋友死, 都係為左排入band one, 佢地跟本唔知大人小朋友都有好大壓力.

成日話公平, 電腦隨機點公平呀, 點解孩子的前途 ...

作者: 20091    時間: 09-7-17 00:39

原帖由 johnmon 於 09-7-14 17:26 發表
1. 自行應該OK左要公布, 等OK左學生安心吾使擔心足成幾個月(我想教署是不想已有學校收的同學影響其他未有去向的學生和自身的下學期成績)

2. 本身學生排BAND幾要明確, 吾使害苦D家長學生, 我曾經係一個中學家長會個校 ...

me 2.
那些坐冷氣房的人一邊叫我們要幫子女選合適的中學,但又不公開的banding.到底想家長點呀!
我想如果正苦工取消佢的子女讀書津貼,此方面一定會大有改善.
為什麼沒人审請游行,如果有我第一個報名.
作者: vienpa    時間: 09-7-17 10:47

原帖由 rr 於 09-7-17 00:03 發表

成日話公平, 電腦隨機點公平呀, 點解孩子的前途 ...

完全同意..不過要政苦改制度, 起碼都要等3,5,7年, 仲唔知會唔會幫"倒"忙..

而家仲係初小家長(尤其小朋友係邊緣Band1-2), 不如諗諗早d轉去一條龍/直繫學校, 靠自己好過靠政苦部電腦..
作者: tinetinew    時間: 09-7-17 11:26

hi,

yes, agree!!

yuk hei mum

原帖由 vienpa 於 09-7-17 10:47 發表

完全同意..不過要政苦改制度, 起碼都要等3,5,7年, 仲唔知會唔會幫"倒"忙..

而家仲係初小家長(尤其小朋友係邊緣Band1-2), 不如諗諗早d轉去一條龍/直繫學校, 靠自己好過靠政苦部電腦.. ...

作者: xmanman    時間: 09-7-17 11:47

唔洗諗啦,  連長俸都唔會取消, 話係員工福利, 教育津貼就更加又係員工福利啦!!  唉, 不過公平D講句, 有這些福利的公務員多數都是很久以前的員工, 現在正苦新請的合約員工都無呢D福利!!!  而有這些福利的高官仔女已經畢業OR已就讀國際學校OR 出國讀書, 唉, 我地的小朋友就變成高官的白老鼠

原帖由 vienpa 於 09-7-17 10:47 發表

而家仲係初小家長(尤其小朋友係邊緣Band1-2), 不如諗諗早d轉去一條龍/直繫學校, 靠自己好過靠政苦部電腦.. ...

作者: rr    時間: 09-7-18 01:28

有這地方呻下已經好好,
小朋友只能受父母吹谷, 不能反抗.........
父母只能接受教育局遊戲規則控制, 只嘆無奈..........

明明話唔想標籤咩名校, 咩學生等級, 咩都係寫字樓安逸冷氣人諗出黎, 跟本唔知派唔到心儀學校的家長, 點樣日曬雨淋, 四出張羅.

今年我有一個朋友, 在酷熱天氣下四出叩門, 路上暈倒, 中暑了, 她並不是為了小朋友要入brand one, 只不過是求一間可容之學校, 因為她小朋友有讀寫障礙.

"冷氣人"跟本唔識咩叫做"可憐天下父母心"

rr
作者: johnmon    時間: 09-7-18 01:37

原帖由 rr 於 09-7-18 01:28 發表
有這地方呻下已經好好,
小朋友只能受父母吹谷, 不能反抗.........
父母只能接受教育局遊戲規則控制, 只嘆無奈..........

明明話唔想標籤咩名校, 咩學生等級, 咩都係寫字樓安逸冷氣人諗出黎, 跟本唔知派唔到心儀學 ...

但是讀寫障礙不是應該有一些專門的學校來教育這些學生嗎?
作者: ntefamily    時間: 09-7-18 08:52

作者: ntefamily    時間: 09-7-18 09:02

作者: johnmon    時間: 09-7-19 12:28

我仔仲係band 1尾, 3次都驚到死! 好彩保住band 1, 但填表時又驚上屆的分班試考得差, 驚學校banding會跌, 驚阿仔踩界, 更驚一個唔覺意跌落band 2, 填form都好小心, 好彩派第1志願! 但呢一年真係死好多細胞.

我囝囝的同學真的是「邊緣人」,最慘校長都是這樣說,固此他的媽媽便博一博填黃芴南為第一志願,最後好彩成功。我想這是因為黃芴南在2011將會搬到大圍,要2014才搬回原址,因而在自行收生階段都只有3XX個的申請,她便看準這個機會一擊即中。

不過這兩年真的死了很多細胞,無論考試、測驗、默書和填表,再加上等待派位。

作者: ntefamily    時間: 09-7-19 14:38

作者: popokit    時間: 09-7-19 21:34

好同意, 這兩年真的死了很多細胞,無論考試、測驗、默書和填表,再加上等待派位。
還有自行及叩門Files, 真係攪到人都癲.
如果叫我再生, 我都唔會, 一個都咁好玩, 我直情辭埋份工同佢玩, 我如果再要我攪多次, 你一定會到青山先搵到我.
其實以前d升中試係比較公平, 教育局話唔想咁大壓力捭d小朋友同家長, 我覺得真係癈話. 依家係將一次的痛苦拉長至兩年或以上. 仲痛苦過以前多多聲.
一) 用番小朋友的能力去選擇自己的心儀學校. 既然都可以有全港性的TSA 及 中一分班試, 為何不可以以小朋友的成績去決定.  
二) 公佈同學的Banding 以便大家可以參考. 家長應該絕對有知情權.
三) 如自行收應該早d通知家長. 驚幾個月, 仲整三份叩門file, 雖然好好彩都無用, 不過如果唔好彩的話, 7/7那天你就會見到我呢個癲婆週圍去叩門, 請不要再折騰家長了.  
我真的不想, 我的下一代都好似我咁.

作者: popokit    時間: 09-7-19 21:49

原帖由 20091 於 09-7-17 00:39 發表

me 2.
那些坐冷氣房的人一邊叫我們要幫子女選合適的中學,但又不公開的banding.到底想家長點呀!:hammer:
我想如果正苦工取消佢的子女讀書津貼,此方面一定會大有改善.:winner:
為什麼沒人审請游行,如果有我第一個報 ...

我第二個報名.

作者: ntefamily    時間: 09-7-19 22:51

作者: 2008mum2008    時間: 09-7-19 23:19

我囡囡就係呢個制度下的犧牲品,我哋辛苦佐兩年,最終都係得個桔。幸好一早報考直資學校,同日收到直資學校取錄消息,如果唔係都唔知點好。

其實當時我有問過教育局,佢哋叫我問小學,佢哋話有套software俾佐小學,叫小學自己計算d學生banding,但係小學又唔肯清楚講俾家長知每個學生banding,教育局根本就係推卸責任!家長咪只好估估下去選校,而且最冇理由要拉埋上兩屆學生d成績嚟計算banding,我認為每個學生應該只計算自已成績,好壞都心甘命底。
作者: SOLAR08    時間: 09-7-20 00:55

作者: marius    時間: 09-7-20 01:45

原帖由 SOLAR08 於 09-7-20 00:55 發表
我個女有個同學仔,本身係屬於BAND1生, 佢第一志願選了一間BAND1學校, 其餘全部都只係選BAND2學校(中中),但最後派位派左去新亞, 個小朋友自己都因為咁樣唔開心. 最後佢惟有報左一間直資既英中.

佢老師話佢派得唔好 ...

通常問題就出呢度。
作者: SOLAR08    時間: 09-7-20 01:54

作者: marius    時間: 09-7-20 15:10

真正Band1生如果有填band2學校,一定唔會派到新亞。我們所講的band1生,是估計而已。因為學校唔知、家長唔知,教局唔公佈,根本冇人知實際係band幾。所以問題就出係以band1的估計策略填表,最後原來係band2頭(重可能係最頭個),而運氣亦偏差,結果要派到band3。

我估好多類似個案的成績都係平均考4x-7x的同學(視乎全級人數及學校過往派位成績)。今年有d學校band1比例跌1x%,好多同學跌落呢個阱。

作者: samuel89    時間: 09-7-20 17:50

原帖由 marius 於 09-7-20 15:10 發表
真正Band1生如果有填band2學校,一定唔會派到新亞。我們所講的band1生,是估計而已。因為學校唔知、家長唔知,教局唔公佈,根本冇人知實際係band幾。所以問題就出係以band1的估計策略填表,最後原來係band2頭(重可能係最頭個), ...

我估好多類似個案的成績都係平均考4x-7x的同學(視乎全級人數及學校過往派位成績)。今年有d學校band1比例跌1x%,好多同學跌落呢個阱。  <----所以我覺得band1尾真系唔好"博"....因為假如自己學校跌左5%,人地學校升左5%, 來回隨時有多10%band1生跌左去band2....
作者: marius    時間: 09-7-20 18:36

原帖由 samuel89 於 09-7-20 17:50 發表

<----所以我覺得band1尾真系唔好"博"....因為假如自己學校跌左5%,人地學校升左5%, 來回隨時有多10%band1生跌左去band2....   

呢種情況亦反映學校整體成績是否跌。如果一間學校有不少這種case出現,咁就大家都知道乜事!

作者: ntefamily    時間: 09-7-20 20:52

作者: youma    時間: 09-7-20 23:09

2. 本身學生排BAND幾要明確, 吾使害苦D家長學生, 我曾經係一個中學家長會 ...

牛咪咪 ,

Support you.
作者: Sigma    時間: 09-7-22 00:59

我都贊成牛咪咪所講. 最好就係自己考升中試, 自負盈虧. 次之, 按現時的制度就要公開學生所屬banding以便選校.
作者: kathy615    時間: 09-7-24 00:06

之前完全唔明點解升中派位日D家長拱緊張..., 出年輪到自己喇..再睇晒各位家長的感受..明晒啦!! 我絕對同意各位的意見,但無法啦...。但你地好好..肯分享自己的經驗, 等我學吓野.... 我諗我倚家要開始裝備好自己同阿仔去面對呢場大戰, 阿仔成績屬BAND1尾BAND2頭, 最大影響係選校問題, 絕對唔可以犯錯, 好擔心!!! 仲要被折磨成年呀...慘....
作者: kychanhkg    時間: 09-7-24 10:21

原帖由 Sigma 於 09-7-22 00:59 發表
我都贊成牛咪咪所講. 最好就係自己考升中試, 自負盈虧. 次之, 按現時的制度就要公開學生所屬banding以便選校.

升中試學生壓力好大,我以前都考過。平時個仔成績再好,都唔敢講臨場一定會考得好,而且當年選校是全港性,好學校的位好快就派完,萬一考試失手,好多同學都被派到30志願以外,甚至離島都有,有些學生因受不住壓力甚至會自殺,這都是千真萬確,到後來才改制度,用校內成績加學校banding來定派位。現在的制度也許未必可以令所有人滿意,但相對以前升中試已好好多,而且又有直資中學作另類選擇。
至於公開學生所屬Banding,又會對小學做成標簽效應,相信非教育局及大部份學校的意願,但確實是苦了家長!
作者: 牛咪咪    時間: 09-7-24 11:48

原帖由 kathy615 於 09-7-24 00:06 發表
之前完全唔明點解升中派位日D家長拱緊張..., 出年輪到自己喇..再睇晒各位家長的感受..明晒啦!! 我絕對同意各位的意見,但無法啦...。但你地好好..肯分享自己的經驗, 等我學吓野.... 我諗我倚家要開始裝備好自 ...
您係邊區呀
作者: khmama    時間: 09-7-24 14:17

原帖由 kychanhkg 於 09-7-24 10:21 發表

升中試學生壓力好大,我以前都考過。平時個仔成績再好,都唔敢講臨場一定會考得好,而且當年選校是全港性,好學校的位好快就派完,萬一考試失手,好多同學都被派到30志願以外,甚至離島都有,有些學生因受不住壓力甚至會自殺,這都是 ...

其實方法可以有好多, 睇下o的官用唔用腦去諗啫.

升中試會一試定生死, 冇錯, 但點解要用師兄師姐既成績去定自己生死? 教育局大可以將小六既評估改為小五評估, 全港用同一份卷, 成績用黎調整校內成績, 起碼自己緊張的話就考好呢個試, 萬一失手, 只要校內保持水準仍然死唔晒.

三次呈分試, 仲衰過升中試, 升中試你只係驚一次, 呈分試要驚三次, 一次也不能失手, 病到面無人色都要死頂, 實在情何以堪. 壓力又大, 點解唔三次呈分試用最好兩次去計算? 起碼唔使咁大壓力.

考完自行點解唔可以提早係填統一派位表格前公佈結果, 係要折磨家長到7月? 考直資點解唔可以好似升小一咁樣作為後備, 比家長有權選擇讀直資或自行成功既學校, 作最好既選擇?

派位唔可以講banding, 怕會標籤學生, 其實知道又點? 仲有個隨機號碼你唔知!咁點解唔將banding加隨機號碼排高低, 跟住通知你呢個抽獎次序, 咪唔會標籤又好準確比你知道搏唔搏得過囉.
作者: samuel89    時間: 09-7-24 14:45

原帖由 khmama 於 09-7-24 14:17 發表
其實方法可以有好多, 睇下o的官用唔用腦去諗啫.
升中試會一試定生死, 冇錯, 但點解要用師兄師姐既成績去定自己生死? 教育局大可以將小六既評估改為小五評估, 全港用同一份卷, 成績用黎調整校內成績, 起碼自己緊 ...

根本d官就系想d學生分3個banding洗牌平均, 等d中學收生可以平均d.....問題系band1尾同band2頭如果唔公佈, d家長根本就好難取捨.....講真band1尾同band2頭成績不相伯仲, 但派位結果就天同地分別....d家長的確好頭痛
作者: ntefamily    時間: 09-7-24 16:12

作者: km1357    時間: 09-7-29 16:04

我舊時都係考升中試, 無乜問題丫, 人生仲要面對唔同既考試, 任何制度都有人成功有人失敗, 最重要係學點去面對結果.
入到band 3 唔等於入唔到大學.
作者: c12l23f72    時間: 09-7-29 20:51

完成支持你!感同身受!
作者: 黃巴士    時間: 09-7-30 07:56

原帖由 ntefamily 於 09-7-24 16:12 發表

Band 2頭如好彩及個校網又好的話, 分分鐘入到band 1英中, 但如果唔好彩派去band 3學校都有份, 真係嚇壞家長同小朋友.  

咁如果BAND2頭生好幸運地(自行派位)入到BAND1中學, 追唔上, 全級考到尾30(200人計). 你地覺得BAND 1 學校會唔會叫小朋友讀完學期走呢???
定係自行時- 索性隱陣些撰BAND 2中學呢???

因為我依家都唸緊"將會"如何"攻略"(葵青區/男仔)??  
可以可以俾上意見???

黃巴士
作者: 牛咪咪    時間: 09-7-30 08:57

原帖由 黃巴士 於 09-7-30 07:56 發表

咁如果BAND2頭生好幸運地(自行派位)入到BAND1中學, 追唔上, 全級考到尾30(200人計). 你地覺得BAND 1 學校會唔會叫小朋友讀完學期走呢???

因為我依家都唸緊" ...
如果係甘我會choose band 2
作者: 牛咪咪    時間: 09-7-30 09:01     標題: 回覆 1# 牛咪咪 的文章

band 2生去左band 1, 如果甘樣係band排甘尾, 個小朋友自信心會好影響, 甘吾如係band 2排前d, 有時都吾可以只諗讀書, 如果一個人成日係無信心下生活, 點會開心, 所以我好反對係名校排尾都係名校生呀呢個講法
作者: xmanman    時間: 09-7-30 09:32

如果係我, 我會選擇band 1尾 至 band 2 頭的 中中!   小朋友都容易適應!  

作者: 黃巴士    時間: 09-7-30 09:50

多謝大家意見.:

黃巴士
作者: LittleKidult    時間: 09-7-30 09:57

其實好難講, 如果間band1中學唔係最top既, 我諗我會揀, 因為每間中學, 無論band幾都有考第一同考第尾, 只要自己成績整體合格同肯用心去讀, 有機會爬返上d, 中學唔同小學, 好多變數, 例如小學有好多女仔成績好好, 但一到中學, 好多女仔就會開始青春期, 成績會比較落後, 當然要睇你小朋友既能度, 如果小學已經懶懶閒又唔想點講書, 就唔好勉強入讀.
我當年都算入間好學校(當年, 而家已淪為band3).., F1考 140/145, 幾乎要留班, F2己經去到100/14x, F3又上到70/14x....F4/F5因為掛住玩....所以成績又跌翻.
我細仔上年讀F1, 我地既初步目標都係唔使包尾果幾個同全科合格, 然後先慢慢小小咁追上, 真係讀唔掂或者太辛苦先轉校.....
個人意見.
作者: 黃巴士    時間: 09-7-30 10:10

原帖由 LittleKidult 於 09-7-30 09:57 發表

其實好難講, 如果間band1中學唔係最top既, 我諗我會揀, 因為每間中學, 無論band幾都有考第一同考第尾, 只要自己成績整體合格同肯用心去讀, 有機會爬返上d, 中學唔同小學, 好多變數, 例如小學有好多女仔成績好好, 但 ...

多謝意見.
其實間中學係"林護", 囝囝讀仁紀, 成績BAND 1尾.
因我見"林護"叩門要求都好高, 所以唸定如自行派位, 應否一博???

黃巴士
作者: ntefamily    時間: 09-7-30 11:17

作者: ntefamily    時間: 09-7-30 11:25

作者: 黃巴士    時間: 09-7-30 16:11

原帖由 ntefamily 於 09-7-30 11:25 發表

如果你仔仔高中想讀PHY, CHEM, BIO, 咁就要慎重考慮, 因為林護是band 1 top, 對手好強, 而PHY, CHEM, BIO是大熱科目, 到時候選科睇成績, 如果成績中下的話, 好難選到心頭好. ...

ntefamily,

真是十分多謝你的意見.
作者: kathy615    時間: 09-7-30 17:10

原帖由 牛咪咪 於 09-7-24 11:48 發表
您係邊區呀

牛咪咪,

我係大埔區呀..有無心得教吓我呀^.^ Thanks !!
作者: 地獄社工    時間: 09-10-29 21:59

真真正正要改變既其實係家長既想法......
想法唔變,就算制度點變都唔會有用......
你話要提早公佈自行,到公佈左又會有好多家長不服,到時學校處理你地既投訴定唔處理好,到處理得來,佢地學校既運作又嚴重被影響。至於你話恢復升中試...OMG!!你望望呢度其他版啦,d家長咪一樣為考試而煩惱,你剩係望下升中呢個區有幾多家長係問咩點樣催谷自己子女,又或者去下升中區,望下d家長點樣講到自己幾有planning,由bb未出世就plan定bb點入名校.......,你話如果真係恢復考試,以你地而家咁既心態,點會有任何改變呢?

有時我地真係唔好以為環境改變會對自己有好多幫助,其實可能自己肯改變下,呢個世界就已經好唔同.....(由環保概念而來)

唔喜歡既而又有道理,不妨直插。
作者: eviepa    時間: 09-10-29 22:25

地獄社工:

在香港很難找到你這種想法的人,偏偏我就是你這一類。你的講法,我完全同意。

eviepa
作者: dad1234    時間: 09-10-29 22:46

原帖由 地獄社工 於 09-10-29 21:59 發表
你話要提早公佈自行,到公佈左又會有好多家長不服,到時學校處理你地既投訴定唔處理好,到處理得來,佢地學校既運作又嚴重被影響。至於你話恢 ...

講得好 家長心態最重要
作者: judy    時間: 09-10-30 11:01

在香港很難找到你這種想法的人,偏偏我就是你這一類。你的講法,我完全同意。

香港的民智和她得到經濟成就完全不匹配,所以上天要港人終日吵,不得要寧。上天對萬物都算公平!
作者: P6MA    時間: 09-10-30 15:34

原帖由 地獄社工 於 09-10-29 21:59 發表
你話要提早公佈自行,到公佈左又會有好多家長不服,到時學校處理你地既投訴定唔處理好,到處理得來,佢地學校既運作又嚴重被影響。至於你話恢 ...

敢問閣下世上有那些政策、制度會令到每一過人滿意而设有投訴及怨言呢?若否,難道不滿意者不能在此討論嗎?

家長的心態是果而非因呀!社會制度精英化,鼓勵競争、鼓勵消費,鼓吹經濟發展,這才是因,定立政策、制度者背後的思維及心態改變,家長的心態是永遠會變,你這種說法未免倒果為因。
作者: P6MA    時間: 09-10-30 15:49

原帖由 judy 於 09-10-30 11:01 發表

香港的民智和她得到經濟成就完全不匹配,所以上天要港人終日吵,不得要寧。上天對萬物都算公平!

記得倪匡先生最近有此言論,在中歷史之中,只有盛世和亂世兩種,盛世嘅時候,人民安於為奴;亂世嘅時候民智反而有所提升,不甘為奴。還看今天,本人以香港經濟成就,大陸嘅高速發展引以為恥,就讓你們這等精英去匹配吧,說真的,你們這等精英心態改變,BK到處都是噪音。
作者: littleflowers    時間: 09-11-1 16:35

但係都冇理由係用上兩屆d學生o既成績決定band幾架,自負盈虧,打死無怨喎
作者: nancyli    時間: 09-11-2 16:45

總之就係小朋友辛苦..家長又辛苦..好想快d過左呢個六年級~~~
作者: eviepa    時間: 09-11-4 10:47

Dear all,

似乎這裡很多家長都贊成回復升中試方式,完全靠自己能力、公平公正派位的制度。現行的升中方法當然有很多流弊,大家遇到困難來這裡鬧兩句,消消氣,正常合理,這是感性的一方面。但理性地看,「復古」是否就可以令家長和學生沒有那麼辛苦呢?

不知大家有沒有考過升中試?升中試只考中英數三科的公開試,每個考生都由這個客觀的成績作「大抽獎」,1974年或以前是1-7級可選五年資助的學校,8級可選三年資助的學校,9級名落孫山,不獲派位。1975-1976則是X1,X2,…可選五年資助的學校,Y1, Y2…可選三年資助的學校。

這制度的流弊是,由於中英數的「分數」太重要(記著,是分數而不是能力),所以很多學校都背棄了學習的目標:德智體群美,而集中操練升中試。我有些同學的學校,在六年級時就取消了體育、美術,減少了社會、自然、健教,經常補課,為的是天天操練「鞋帶習作」這種教育工作者認為取分效果很高,但教育效果很低的東西。於是,升中試便在一片反對聲中落幕。

今天升中除了要靠自己努力外,還得要靠師兄師姐們的成績這種九唔搭八的指標來決定,公平性自然降低,我囡囡也是受害人之一,升中時實力與全港排名不相稱。但教育局這個政策,卻有舒緩家長、學生辛苦操練的作用。

今天的制度,師兄師姐們考中一編班試的成績影響了師弟妹們的成績,但由於主要是影響別人的成績,對自己沒有甚麼大利益,所以除學校外,家長學生都不會花太多精力在此。

如果今天復古行而行,除中英數外,大概會像呈分試一樣,連同常識、美術、音樂、普通話包括在內。幾十年前,家長大都文化水平不高,所以大都不懂催谷子女。但今天如果行升中試,學校會有學校操練,家長有家長操練,孩子的辛苦,家長的辛苦,大概會有增無減。大家只為分數,不理會學生長遠的利益的情況將會普遍出現。

每個制度都有其優點缺點,升中試是當年眾矢之的,學能試亦為人所唾棄,呈分試亦是過街老鼠。

是政府的政策不行還是我們要求太高?

有沒有任何一個制度會不會被人當做是庸碌高官的產物?

我們可以抱怨,但如果真的覺得只要政府改變政策,就可以滿足大部分人,那麼便是太天真、太傻了。

臨淵羨魚,不如退而結網。與其花太多心力去鬧政府,不如鬧完兩句,消完氣後就多看怎樣培育孩子的書,做一個制度之下的得益者更好。

eviepa
作者: wunma    時間: 09-11-4 11:09

作者: judy    時間: 09-11-4 12:18

取消升中試後,由学能試代替。

学能試之設立,是政府組成中外專家,嘔心瀝血之結晶品。他們不以学生中英數之考試成績派位,改為測驗学生的語文和數學能力,即变相之IQ測驗。

我估呢班中外專家諗到呢條妙計時,實会洋洋自得。點知不到幾個月,就俾人破咗武功,滿城全操学能試,学能練習做了一本又一本,別說美術體育,有的連英文堂也拿來操。

97後,除了搞到家長發神經之現行制度外,還提倡結龍,結龍本很好,但97至現在,又有多少龍校呢?背後之主要原因是甚麽呢?
作者: samuel89    時間: 09-11-4 12:34

原帖由 eviepa 於 09-11-4 10:47 發表
Dear all,

似乎這裡很多家長都贊成回復升中試方式,完全靠自己能力、公平公正派位的制度。現行的升中方法當然有很多流弊,大家遇到困難來這裡鬧兩句,消消氣,正常合理,這是感性的一方面。但理性地看,「復古」是否就可以令家 ...

其實任何制度都有利有幣....支持的永遠都系既得利益者...
而家家長反對既升中制度靠師兄師姊成績影響banding,其實好有限....只系band2頭及bnd1尾呢類學生影響最大, ....個人認為唔應該放大來睇...
作者: Annabellalaw    時間: 09-11-4 12:42

hi,judy,

結龍,就好像對親家,

必須郎情妾意,門當户對,理念相近,

大家都不想被高攀和屈就成對,

萬一錯配,比離婚更煩更亂更難,

所以不敢魯莾成事!

為的是怕結龍後影響家長的選擇,影響收生質數,影響聲譽,

是嗎?

原帖由 judy 於 09-11-4 12:18 發表
取消升中試後,由学能試代替。

学能試之設立,是政府組成中外專家,嘔心瀝血之結晶品。他們不以学生中英數之考試成績派位,改為測驗学生的語文和數學能力,即变相之IQ測驗。

我估呢班中外專家諗到呢條妙計時,實会洋洋自得。點 ...

作者: P6MA    時間: 09-11-4 13:13

本人覺得這裡的家長並非都讚成升中試,只是覺得現行制度比升中試更差而矣!

現時小學生從小二開始已操小三TSA,小五開始更慘,要操小六TSA及三次呈分試。有人可能認為,是家長過今重視這些考試,至攪到發神經啫!實情係絕大部分學校都重視這些考試,發神經嘅係學校,並非家長及小朋友。在香港嘅教育制度之下,家長從未有主導權,話家長發神經,這說法未免倒果為因,有侮辱別人之嫌。話教育局這個政策,有舒緩家長、學生辛苦操練的作用,更與事實不符。

本人兒子已升F1英中,但對現行升中制度十分不滿,且從未發神經,不過頭腦必比你們這些精英懂得尊重別人。
作者: judy    時間: 09-11-4 14:41

原帖由 P6MA 於 09-11-4 13:13 發表
本人覺得這裡的家長並非都讚成升中試,只是覺得現行制度比升中試更差而矣!

現時小學生從小二開始已操小三TSA,小五開始更慘,要操小六TSA及三次呈分試。有人可能認為,是家長過今重視這些考試,至攪到發神經啫!實情係絕大部分學 ...

你話慘唔慘呢,呢班動物。

TSA是甚麽?只是教局對學生學習情况的一些監測而已。一不對外公佈,二不影响學校存亡。操來做咪啊?

講到緊張學習,私校唔会唔緊過官律吧?我有两個孩子,大嘅己中五,咁多年來,我冇一次聽佢地佢提TSA。
作者: samuel89    時間: 09-11-4 15:16

原帖由 judy 於 09-11-4 14:41 發表

TSA是甚麽?只是教局對學生學習情况的一些監測而已。一不對外公佈,二不影响學校存亡。操來做咪啊?

講到緊張學習,私校唔会唔緊過官律吧?我有两個孩子,大嘅己中五,咁多年來,我冇一次聽佢地佢提TSA。 ...

原來你阿仔讀私校... 私校仲操來做咪啊?
作者: P6MA    時間: 09-11-4 15:33

原帖由 judy 於 09-11-4 14:41 發表

講到緊張學習,私校唔会唔緊過官律吧?我有两個孩子,大嘅己中五,咁多年來,我冇一次聽佢地佢提TSA。 ...

你有錢,有主導權,讀セ學校都得啦!TSA你理得佢係セ啫?你這種植物人,瞓係到セ都有,怎知民间疾苦呀,咁祝你兩個仔長得高高大大,早日開枝散葉。讀書讀嚟做セ呀!有個咁大棵樹嘅阿媽護陰,不過瞓係度時,小心壓嚫個仔呀!

作者: judy    時間: 09-11-4 16:11

原帖由 P6MA 於 09-11-4 15:33 發表

你有錢,有主導權,讀セ學校都得啦!TSA你理得佢係セ啫?你這種植物人,瞓係到セ都有,怎知民间疾苦呀,咁祝你兩個仔長得高高大大,早日開枝散葉。讀書讀嚟做セ呀!有個咁大棵樹嘅阿媽護陰,不過瞓係度時,小心壓嚫個仔呀! ...

作者: judy    時間: 09-11-4 16:48

原帖由 Annabellalaw 於 09-11-4 12:42 發表
hi,judy,

結龍,就好像對親家,

必須郎情妾意,門當户對,理念相近,

大家都不想被高攀和屈就成對,

萬一錯配,比離婚更煩更亂更難,

所以不敢魯莾成事!

為的是怕結龍後影響家長的選擇,影響收生質數,影響聲譽,

是嗎?...

Annabellalaw,

香港小學冇banding,中學有,門當户對,永冇可能。所以,理念相近可也。香港的小學,基本上水準相近。如同一機构之學校結龍,邊個都冇着數或唔抵,在全港性學校來說,可謂公平之至。

現時,將學生分三等,被分為band3的學生,信心深受打擊,到中學時表現更差。在派位時,band1派先,對band2, band3的构成歧視。結成龍後,再冇banding之分,對本港之教育有利。

作者: samuel89    時間: 09-11-4 17:28

原帖由 judy 於 09-11-4 16:48 發表

香港小學冇banding,中學有,門當户對,永冇可能。所以,理念相近可也。香港的小學,基本上水準相近。如同一機构之學校結龍,邊個都冇着數或唔抵,在全港性學校來說,可謂公平之至。

現時,將學生分三等,被分為band3 ...

如果全港學校都結龍,請問小學又如何選擇學校呢?(如何分配邊d小朋友應該入邊一間小學, 用什麼來評估呢)....
作者: judy    時間: 09-11-4 17:35

原帖由 samuel89 於 09-11-4 17:28 發表

如果全港學校都結龍,請問小學又如何選擇學校呢?(如何分配邊d小朋友應該入邊一間小學, 用什麼來評估呢)....

你係指:

1. 結龍後,需要重新安排小學入學方法。還是:

2. 你係新移民,未知現時是怎样分配邊d小朋友應該入邊一間小學, 用什麼來評估呢?

去小一選校睇吓!
作者: samuel89    時間: 09-11-4 17:46

原帖由 judy 於 09-11-4 17:35 發表

你係指:

1. 結龍後,需要重新安排小學入學方法。還是:

2. 你係新移民,未知現時是怎样分配邊d小朋友應該入邊一間小學, 用什麼來評估呢?

去小一選校睇吓! ...

然則你認為而家小一選校方法十全十美 公平公正....
但奇怪點解你又俾仔入私校....
作者: hhma    時間: 09-11-4 18:01

成日話band 1可以揀學校先唔公平
甘點先公平呢?
好似book自助餐, 鬥早打電話去就公平???

作者: River2004    時間: 09-11-4 19:30

我係最後一屆升中試考生,啃過成棟鞋帶補充,但做完功課之後仲有大把自由時間,可以睇電視或者落街玩,玩完乜壓力都扔晒。

但宜家升中,試考得多又拖得長,成績同課外活動都有要求,忙完3次呈分試又開始操HKAT卷,由復活節後操到七月中,搞到好多細路都厭學。我記得放榜個日,老師仲話:「唔洗叩門都留低溫多陣啦!為自已好,為師弟妹都好啦!」

將心比己,派得唔好又叩門失敗點會有心機考好幾日後個編班試呢?仲有一d同學知道獲派中學無分精英班,索性缺席唔考。(浪費左幾個月操練,又累埋師弟妹,呢d最抵鬧!)

我都情願考返升中試!

作者: P6MA    時間: 09-11-5 09:50

香港小學雖無banding之分,卻有高低之別,有些小學band1生去到80多%;但有些只有十多%。這些是鉄一般的事實,結龍,点結呀,不知人间何世,仲話公平之至。

話band3學生因信心受打擊,而引致學業差,結龍後就無banding分,對教育有利。你是否星球人嚟架,分banding、分階級、標纖等是地球人嘅常態呀。你話比我知邊處無呀,現時大多數結龍學校都有分精英班、英文班呀。我個仔係band1生,但佢最老友嘅同學仔係band2、3學生。他們係體育、書畫、音樂、不知幾好,我從覺他們失去信心,吾好過份放大標纖效應啦,他們學業成差有很多原因嘅。世上邊到無標纖呀?就以BK為例,我們就算被人認為係民智低、發神經嘅動物又如何呢,只要知道說話嘅係無家教嘅植物奴才就得囉。絕對唔會影响到自信心嘅。說到底,要解決標纖校應,最簡單嘅方法就係互相尊重。

作者: judy    時間: 09-11-5 11:21

原帖由 P6MA 於 09-11-5 09:50 發表
香港小學雖無banding之分,卻有高低之別,有些小學band1生去到80多%;但有些只有十多%。這些是鉄一般的事實,結龍,点結呀,不知人间何世,仲話公平之至。

話band3學生因信心受打擊,而引致學業差,結龍後就無banding分,對教育有利 ...

香港小學的确有高低之分,但大體分別不大。

至於互相尊重云云,我 啦!
作者: samuel89    時間: 09-11-5 11:32

原帖由 judy 於 09-11-5 11:21 發表

請問香港中學又是否有高低之分,但大體分別不大呢?
作者: judy    時間: 09-11-5 11:35

原帖由 samuel89 於 09-11-4 17:46 發表

然則你認為而家小一選校方法十全十美 公平公正....
但奇怪點解你又俾仔入私校....

第一,我冇話依家小一選校方法十全十美。

第二,我認為孩兒讀的私校比許多我有機会入嘅官津仲好。更重視教育,起碼,唔会操TSA呢啲嘢,學生自自然然返學,教師叫到就去考,所謂"不折騰"也。有咩奇怪之有呢?
作者: samuel89    時間: 09-11-5 11:53

原帖由 judy 於 09-11-5 11:35 發表

第一,我冇話依家小一選校方法十全十美。

第二,我認為孩兒讀的私校比許多我有機会入嘅官津仲好。更重視教育,起碼,唔会操TSA呢啲嘢,學生自自然然返學,教師叫到就去考,所謂"不折騰"也。有咩奇怪之有呢? ...

第一,你冇話依家小一選校方法十全十美。<--但你認為結龍就沒有揀學校既問題...
第二,我認為你揀私校,只系想証明你其實對小一選校方法已經有不滿...我沒有對你揀私校既問題有其他質疑,不要誤會...
作者: judy    時間: 09-11-5 12:02

原帖由 samuel89 於 09-11-5 11:53 發表

第一,你冇話依家小一選校方法十全十美。

吓!
作者: samuel89    時間: 09-11-5 12:12

原帖由 judy 於 09-11-5 12:02 發表

吓!

作者: dawj1197    時間: 09-11-5 15:50

今天見經濟日報, "中學語言微調 選校大混亂, 資料不詳逐間學校問..."

前文已見家長提出, 升中資訊不透明, 例如學生banding不公佈, 自行錄取後不通知等, 今年孫公要推行語言微調, 但又叫中學不准公開英文班數目, 真不知家長能夠如何選校? 只怕以後要遮住學校名來揀.

資訊透明, 家長才能找適合自己小孩的學校
作者: kenny325i    時間: 09-11-5 18:58     標題: 回覆 85# judy 的文章

歧視?公平?

有無諗過band 1 學生的努力,同其家長的付出呢?
作者: P6MA    時間: 09-11-6 09:27

原帖由 judy 於 09-11-5 11:21 發表

其實我只係過路咋,在你話家長民智低之前從未在此topic發言,所以你不應只對我 ,而應向在此之前比你尊重嘅家長 。你大可出一post,家長確有不同,你

大體分別不大。潮流興以單一代表作集體訴訟,咁嘅要求唔算過份啩?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5