教育王國

標題: 自行考入定大抽獎抽到-- 原來好多人都知點睇 [打印本頁]

作者: delimama    時間: 09-7-12 23:31     標題: 自行考入定大抽獎抽到-- 原來好多人都知點睇

當我知道可從學校中一新生名單排名次序看出自己係自行時收定大抽獎抽入, 我便興致勃勃地告其他媽咪, 但係,原來好多人都知點, 仲以為自己發現了新大陸
作者: sukkiu    時間: 09-7-12 23:33

我唔知,講俾我知,唔該你.
作者: lulumummy    時間: 09-7-12 23:34

點睇, please me
thank you
作者: popokit    時間: 09-7-12 23:46

"中一新生名單排名次序" 係邊度見到呀????
我都唔知係自行or大抽獎收, 好想知啊!
Thanks
作者: blytheBB    時間: 09-7-12 23:50

作者: catcatmom    時間: 09-7-12 23:51

張祝山有係web, 講幾多位學生來自邊間學校係自行, 其他中學就唔知, 如果可以中一新生名單排名次序,便知道,請告訴我方法, 謝!

原帖由 popokit 於 09-7-12 23:46 發表
"中一新生名單排名次序" 係邊度見到呀????
Thanks

作者: vet    時間: 09-7-13 00:50

how do u know?
作者: cheukyu    時間: 09-7-13 01:50

原帖由 catcatmom 於 09-7-12 23:51 發表
張祝山有係web, 講幾多位學生來自邊間學校係自行, 其他中學就唔知, 如果可以中一新生名單排名次序,便知道,請告訴我方法, 謝!

可否提供張祝珊條link?
作者: vicky_1603    時間: 09-7-13 11:33

Thanks
作者: delimama    時間: 09-7-13 11:34

到中學註冊時 我們的子女都會給予一個number 如你學校是5班全部收齊那應有180
(
因為有10個要預給留班位)即是1180只要看看你的number是否1-57便知是不是自行收的

原因是: 學校post出來的中一新生名單,(我們是張貼於學校大堂, 我友人的是載於學校web上),學生的排名次序是分開兩組的。第一組共57人,排序是根據姓氏的英文字母次序順排, 第二組從58號開始重新根據姓氏英文次序排。即是說,如果有兩個姓歐 (Au) 的學生,一個的number 是1, 另一個可以是58, 因為後者是抽籤入的。

你們覺得這推敲/理解對嗎? 我跟其他媽咪說,她們都知道,等我仲鬼咁興奮,以為自己好醒。 ;-p
作者: delimama    時間: 09-7-13 11:35

到中學註冊時 我們的子女都會給予一個number 如你學校是5班全部收齊那應有180
(
因為有10個要預給留班位)即是1180只要看看你的number是否1-57便知是不是自行收的

原因是: 學校post出來的中一新生名單,(我們是張貼於學校大堂, 我友人的是載於學校web上),學生的排名次序是分開兩組的。第一組共57人,排序是根據姓氏的英文字母次序順排, 第二組從58號開始重新根據姓氏英文次序排。即是說,如果有兩個姓歐 (Au) 的學生,一個的number 是1, 另一個可以是58, 因為後者是抽籤入的。

你們覺得這推敲/理解對嗎? 我跟其他媽咪說,她們都知道,等我仲鬼咁興奮,以為自己好醒。 ;-p
作者: LittleKidult    時間: 09-7-13 11:43

......
最後該校收咩學生唔係由教署送黎嗎? 所以學校會一次過收到180個學生既資料, 學校點解要分開兩個number公報?
唔係好明....
作者: samuel89    時間: 09-7-13 12:44

原帖由 delimama 於 09-7-13 11:34 發表
到中學註冊時, 我們的子女都會給予一個number。 如你學校是5班全部收齊,那應有180人
(因為有10個要預給留班位) ,即是1至180號。只要看看你的number是否1-57號,便知是不是自行收的。

原因是: 從學校post出來的中一新生名 ...

有d根據噃....我阿仔自行收左,真系排第一組呵...
作者: sukkiu    時間: 09-7-13 12:57

我個囡係排42,我睇係根據英文姓排,我個女c字頭,自行無去過,係統一派,佢個同學係98號,係n字頭,去考左兩次考喎.
作者: SUPER媽    時間: 09-7-13 13:57

請教請教, 因我都唔係好明.
我阿仔間學校, 中一有5班, 係註冊時, 我見果度寫有6組, 每組有30人, 而我個仔就係第6組, 排1號, 敢佢係自行定係大抽獎呢 ??
原帖由 delimama 於 09-7-13 11:35 發表
到中學註冊時, 我們的子女都會給予一個number。 如你學校是5班全部收齊,那應有180人
(因為有10個要預給留班位) ,即是1至180號。只要看看你的number是否1-57號,便知是不是自行收的。

原因是: 從學校post出來的中一新生名 ...

作者: hhma    時間: 09-7-13 15:10

我仔肯定係自行入
都係第一組(我見佢貼係第一個BOARD)

原帖由 samuel89 於 09-7-13 12:44 發表

有d根據噃....我阿仔自行收左,真系排第一組呵...

作者: kpy    時間: 09-7-13 21:28

我個女註冊no.62, over咗57, 但肯定係自行收咗,因為統一無填呢間
作者: 0120    時間: 09-7-14 10:43

未必架~
我仔主任話自行收左,但佢註冊號碼係104!!
而且有D中學係根據姓氏排名架BOR

原帖由 hhma 於 09-7-13 15:10 發表
我仔肯定係自行入
都係第一組(我見佢貼係第一個BOARD)

作者: SUPER媽    時間: 09-7-14 16:55     標題: 自行考入定大抽獎抽到-- 原來好多人都知點睇

DELIMAMA, 敢我小朋友即係自行定大抽獎呀 ??
作者: kenny325i    時間: 09-7-14 17:13

真係比你地激死!
既然已經收左,自行同大抽獎又有乜分別?
自行收左,唔表示比人叻,就可以唔比心機!
相反係大抽獎入,就又急起直過Lo喎!
作者: nicholasmom    時間: 09-7-14 18:44

原帖由 0120 於 09-7-14 10:43 發表
未必架~

我個仔去個間都根據姓氏排名
作者: delimama    時間: 09-7-14 21:39

睇到各位的回應,好可能是我自以為是而已

雖然我和 2 friends 的三間學校都是如我所述分兩組排名,但根據各位所講,顯示出並不是所有學校都這樣排,即是這個推敲不能成立、不能以偏概全。

Sorry, sorry… ;-P
作者: popokit    時間: 09-7-14 22:06

原帖由 kenny325i 於 09-7-14 17:13 發表
真係比你地激死!
既然已經收左,自行同大抽獎又有乜分別?
自行收左,唔表示比人叻,就可以唔比心機!
相反係大抽獎入,就又急起直過Lo喎! ...

都唔係, 不過真係好鬼想知, 想知佢係靠實力 or 自己好彩.  因我一舊都無乜彩數, 想睇係唔係轉運, 亦好想知學校收生準則, 知己知彼ma.

作者: nicholasmom    時間: 09-7-14 22:12

My son must have got his place by luck. He even did not have the chance of interview.
作者: samuel89    時間: 09-7-14 22:15

原帖由 delimama 於 09-7-14 21:39 發表
睇到各位的回應,好可能是我自以為是而已…

雖然我和 2 friends 的三間學校都是如我所述分兩組排名,但根據各位所講,顯示出並不是所有學校都這樣排,即是這個推敲不能成立、不能以偏概全。

Sorry, sorry… ;-P ...

我諗應該系d官校先會分兩組排名....
請問你和 2 friends 的三間學校是否官校呢?....
作者: popokit    時間: 09-7-14 23:25

原帖由 0120 於 09-7-14 10:43 發表
未必架~

主任點咁肯定睇到係自行呢?! 我都問過我親戚老師, 佢話佢唔知個wor.
作者: LoveChild    時間: 09-7-15 08:37

我覺得係想知間中學鍾意收邊間小學的畢業生
作者: xmanman    時間: 09-7-15 09:07

我估阿仔是自行入,  不過真係估估下, 無法証實的

1. 上年考編班試, 阿仔的no. 是A 字頭, 而且阿仔上年考入精英班! 而同班的同學個個都好勁!

2. 我在自行的時侯放阿仔這間學校在第一位, but 電腦派位因為位少, 所以我無放在第一位!

所以我估阿仔是自行
作者: 0120    時間: 09-7-15 10:35

我地小學主任同佢地D老師有聯繫~會放水講比佢地D,每年自行收生收左幾多LOR

原帖由 popokit 於 09-7-14 23:25 發表

主任點咁肯定睇到係自行呢?! 我都問過我親戚老師, 佢話佢唔知個wor.

作者: popokit    時間: 09-7-15 21:47

原帖由 0120 於 09-7-15 10:35 發表
我地小學主任同佢地D老師有聯繫~會放水講比佢地D,每年自行收生收左幾多LOR

哦! 明白, 謝謝.
作者: lauyy    時間: 09-7-15 23:46

我個人覺得delimama 既推敲是對的, 好似個囡囡間學校由1-46係一組(自行收生46個), 47起又係另外一組. 不過都要睇個間學校有冇將d no.分開2組, 如過冇就睇5到la
作者: dder    時間: 09-7-17 18:01

就算自行都講多少運氣吧,試想想,甘多人考,成績好既多的是, 都唔一定收硬.

原帖由 popokit 於 09-7-14 22:06 發表

都唔係, 不過真係好鬼想知, 想知佢係靠實力 or 自己好彩.  因我一舊都無乜彩數, 想睇係唔係轉運, 亦好想知學校收生準則, 知己知彼ma.

作者: EDEL    時間: 09-7-18 00:27

我覺得是可以看到的, 去到考分班試, 按字母編排, 但最後的數十人是由C再次開始, 根據所知, 他們是有最後數十學位為直接收生, 我相信這一組是他們自行選取的。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5