教育王國

標題: 有關學鋼琴的問題(交流分享) [打印本頁]

作者: Radiomama    時間: 09-7-28 22:46     標題: 有關學鋼琴的問題(交流分享)

好掛住之前有個"解答任何有關學琴問題"果個討論啊!  不如再開一個新的題目討論和交流呀??!!
我想請教, 考琴的曲目若彈到cd的節奏和dynamic, ok 否?

作者: eggmama    時間: 09-7-29 12:24

grade 5 (or below) is fine, but 'style' is much more important in higher grade. 'style' including articulation, pedal usage, understanding of songs, etc. For exam, scales and aural (singing) are also important to make 130+ marks
原帖由 Radiomama 於 09-7-28 22:46 發表
好掛住之前有個"解答任何有關學琴問題"果個討論啊!  不如再開一個新的題目討論和交流呀??!!
我想請教, 考琴的曲目若彈到cd的節奏和dynamic, ok 否?

作者: appleycma    時間: 09-7-29 15:40

學左好耐,手指唔夠曲
作者: mrshopiano    時間: 09-7-30 00:12

Dear Radiomama

如果小朋友可以彈到cd 節奏和dynamic當然ok. 但要注意技巧方面,如果得個快字又彈得唔清楚咁就無意思啦!
另一方面我就會教小朋友去表達一首歌的感情同意境, 我會講下首歌仔的background, 有咩要注意 !

原帖由 Radiomama 於 09-7-28 22:46 發表

作者: mrshopiano    時間: 09-7-30 12:55

手指唔夠曲, 有冇放鬆. keep 好個手型, 多d慢彈真係有幫助.... !!!!

原帖由 appleycma 於 09-7-29 15:40 發表
學左好耐,手指唔夠曲

作者: maybaby    時間: 09-8-1 22:39     標題: 初學琴,一星期要練幾多呢?

初學琴,一星期要練幾多呢?
作者: Minniechung    時間: 09-8-1 23:36

最好日日抽一個鐘練.   唔得都要半個鐘.
作者: tsang0512    時間: 09-8-2 01:03

at least 都要半個鍾
作者: carama    時間: 09-8-2 16:31

如果時間許可,最好每天一次,培養小朋友有每天都鍊琴的習慣。
作者: maybaby    時間: 09-8-2 22:16

吓!我連琴都未買!我想等亞仔真係有興趣先買綱琴,咁e家買部電子琴頂住先得嗎?
作者: kam825    時間: 09-8-2 22:41

最好就梗係有鋼琴練啦, 不過未買琴都無辦法.....
我提議你可以一星期抽一兩日比囝囝去琴行練鋼琴, 其餘就o係屋企練電子琴~
作者: kam825    時間: 09-8-2 23:12

認同~多d慢彈真係有幫助~~

原帖由 mrshopiano 於 09-7-30 12:55 發表
手指唔夠曲, 有冇放鬆. keep 好個手型, 多d慢彈真係有幫助.... !!!!

作者: longlongmum    時間: 09-8-3 09:09

Same case as my kid.  He plays the piano almost one yr.  I have alert to his teacher but she didn't take much concern about it.   How should I do?  Should I need to change the teacher?

原帖由 appleycma 於 09-7-29 15:40 發表
學左好耐,手指唔夠曲

作者: pianology2    時間: 09-8-3 10:44

可以買個同手掌差唔多既波(最好林林地)比你小朋友掐下,訓練手指既關節

學左好耐,手指唔夠曲

作者: appleycma    時間: 09-8-3 11:52

原帖由 pianology2 於 09-8-3 10:44 發表
可以買個同手掌差唔多既波(最好林林地)比你小朋友掐下,訓練手指既關節

但我個囝左手好D,右手一邊練一邊叫佢曲手指,講到口水都乾
作者: maybaby    時間: 09-8-3 13:00

但去琴行練琴冇問題,但佢初學比佢自己練真係無從入手,我自己又唔識!!!
作者: overview    時間: 09-8-3 19:12     標題: 學piano係唔係可以好快?

我睇見今期magazine介紹有位男pianist收學生,
話只用2年學生便由初級考到8級, 真係可以嗎?

佢同時list左一堆學生:有k3已有5級, 小一,二己有8級, 有位小朋友小四已到演奏級...

作者: Rainky    時間: 09-8-3 19:48

係有呢類人,起碼我見過啦
一個8歲有8級
一個佢係好大過先黎學,好快有演奏級!
但係呢類人真係唔多!

不過人地背後真係付出左好多ga!
日日練琴,而且一日練幾個鐘

好老師係重要,但係練琴都好重要
有興趣真係會學得快好多
冇興趣練琴o既時候都可能人在心不在
作者: Pianokc    時間: 09-8-3 21:18

It's true. My top student from a number of years ago started with me as a beginner, then in 3 years she finished Diploma. She practiced 6 hours a day, and she said nothing makes her happier than playing piano.

My nephew was 15 years old, suddenly decided to take up piano lessons, in 1 year, took the Grade 5, then in 2 years, took Grade 8, now he's 18 years old, studying his Diploma, and went to Australia for the summer to improve his English because he wants to study Music for college.

So yes, it's possible, but not common, and not everyone is like that.

When parents ask me, how long does it take to take DIploma, I always reply, it can be NEVER, to less than 3 years time. It all depends on the student.

HOWEVER, I can't stress enough how important it is... studying music is about the experience, and journey, not how fast you get to the destination. And, music... there is never ending paths... until today, I am still learning, probably until the day I die.

So, just because your child is SLOWER in the lessons, or achievements, as long as he/she is learning, that is most important. Not how fast he/she can take the Diploma exam.
作者: miss321    時間: 09-8-3 23:08

我信係天份和努力。
另外你講果位男pianist 係咪姓"Yau"?

原帖由 overview 於 09-8-3 19:12 發表
我睇見今期magazine介紹有位男pianist收學生,
話只用2年學生便由初級考到8級, 真係可以嗎?

佢同時list左一堆學生:有k3已有5級, 小一,二己有8級, 有位小朋友小四已到演奏級... ...

作者: 小伊    時間: 09-8-3 23:59

我就覺得學琴只有走冤枉路,並無捷徑。學琴之路每個人也不盡同,A可能入門好快,但之後進展好慢;B卻相反。總之離不開3個因素:天份+老師+苦練。至於X世傑,有聽過,但覺得很離奇,不知是何方神聖,只知世界上有很多音樂騙徒。
作者: 小伊    時間: 09-8-4 00:07

我都見好多媽咪都系等亞仔真係有興趣先買綱琴,求其揾部電子琴頂住先。不過,結果就系亞仔彈兩彈就就真系無興趣,唔使買琴。
作者: miss321    時間: 09-8-4 01:51

係呀係呀, 就係呢個人! 我朋友話我知佢呃人的。拎果d獎完全未聽過。打電話去個人又咦咦哦哦,賣廣告咋喎。

原帖由 小伊 於 09-8-3 23:59 發表
我就覺得學琴只有走冤枉路,並無捷徑。學琴之路每個人也不盡同,A可能入門好快,但之後進展好慢;B卻相反。總之離不開3個因素:天份+老師+苦練。至於X世傑,有聽過,但覺得很離奇,不知是何方神聖,只知世界上有很多音樂騙徒。 ...

作者: francoip    時間: 09-8-4 10:09     標題: "柏斯"定"紅琴館" 學琴好?

作者: 小伊    時間: 09-8-4 13:07

Overview:
所指的是哪本magazine呢? 網上說他是全港最好的piano teacher, 15歲已經學完"
所有"鋼琴技巧.
作者: Radiomama    時間: 09-8-4 13:39

我反而覺得呢個係惡性循環: 開始時試試下>小朋友表現求求其>有時練有時唔練>無興趣而放棄。

其實如果唔太壓迫孩子考琴試,練琴可以練得好開心和有滿足感。我和姐姐的經驗是用二手琴吧!

我的琴用了15年,5年前借給姐姐的孩子作初學用,2年前,他們添置新琴於是剛好又搬番給我,讓我的兒子初學用。

坊間二手琴不少,可考慮。

就算初學都要堅持日日練琴,仔仔3歲初學時每天練琴5-10mins,依家4歲半,可以每天練45分鐘。

原帖由 小伊 於 09-8-4 00:07 發表
我都見好多媽咪都系等亞仔真係有興趣先買綱琴,求其揾部電子琴頂住先。不過,結果就系亞仔彈兩彈就就真系無興趣,唔使買琴。

作者: Pianokc    時間: 09-8-4 14:10

Which magazine article is this ?
作者: overview    時間: 09-8-4 15:48

果名好似係....我都唔記得咩名, 好似centre係hunghom.本書今星期係library睇到, 所以都唔記起咩名, 只知係親子雜誌.  我最近見有位k3係校際音樂4級拿了第一, 覺得好神奇, 點可以咁細已彈得咁叻, 跟住又有朋友跟我說, 剛剛考完2級, 話出年去考5級, 我知好多人係為考試而考試, 基本功係未夠, 但小朋友會好有滿足感, 咁快就5,6級.

原帖由 小伊 於 09-8-3 23:59 發表
我就覺得學琴只有走冤枉路,並無捷徑。學琴之路每個人也不盡同,A可能入門好快,但之後進展好慢;B卻相反。總之離不開3個因素:天份+老師+苦練。至於X世傑,有聽過,但覺得很離奇,不知是何方神聖,只知世界上有很多音樂騙徒。 ...

作者: Rainky    時間: 09-8-4 20:30

其實學琴有時都要睇下好唔好彩,
一間音樂中心o既老師都有唔少
質素可能好參差,又或者未必同小朋友夾到

所以選一個老師同小朋友夾到便可!
而且當然要有返咁上下質素
作者: broadband    時間: 09-8-4 22:26

幾歲才開始學琴比較好?
作者: pun_yauyau    時間: 09-8-4 22:35     標題: 回覆 10# broadband 的文章

作者: Pianokc    時間: 09-8-4 23:35

I hate seeing kids like this.... and teachers allowing this to happen. Kids only get ONE chance in their to fully intake all there is to learn at THAT stage.

Sure this kid can play Grade 4 when he's only 5 years old, impressing everyone who hears and knows it..... but what happens when he gets to Grade 8, all the foundation work, and knowledge about music, history, counting, appreciation, composers.... all is NEVER learned. Then the child misses out all that because there is no way the child and parents will have patience to go back to pick up these things that he missed along the way.

What would be a BETTER description is : A 5 year old can play THREE examination graded pieces that is at Grade 4. That's all. How's the sight reading? How's the aural? How's the general knowledge of what a real grade 4 piano student should know?

Ughhhh !!!!!!
作者: Snoopy_Mom    時間: 09-8-4 23:40

我諗無人可以講呢句說話.....學無止境........

原帖由 小伊 於 09-8-4 13:07 發表
Overview:
所指的是哪本magazine呢? 網上說他是全港最好的piano teacher, 15歲已經學完"
所有"鋼琴技巧.

作者: yautoto    時間: 09-8-4 23:43

鋼琴與電子琴的觸鍵感相差很遠,所以不要以其代替太長時間。
作者: Pianokc    時間: 09-8-4 23:49

Bravo Snoopy Mom !!! It makes me sick to read that.
作者: Snoopy_Mom    時間: 09-8-4 23:51

有無親戚朋友可以介紹琴老師比你呀?
我唔係好相信琴行老師(尤其是柏斯).....

靜雞雞話你聽, 我兩個囝囝而家個鋼琴老師係o係BK度搵o家, 跟左佢大約一年.....

開頭都驚驚地, 我同佢講我比住一堂錢先, 睇下佢同我囝囝夾唔夾到先, 之後就一路跟佢到而家....

不過我都聽過一o的BK媽咪話o係BK搵o既鋼琴老師超唔掂, 始終都係人夾人緣o既.....睇下好唔好彩啦.....
作者: Snoopy_Mom    時間: 09-8-4 23:58

最好頭o個幾個月都跟埋上堂, 我o個陣都係咁, 起碼知道要做o的咩, 睇下點幫佢....

原帖由 maybaby 於 09-8-3 13:00 發表
但去琴行練琴冇問題,但佢初學比佢自己練真係無從入手,我自己又唔識!!!

作者: 小伊    時間: 09-8-5 00:02

咪系,大部份嘅小朋友都唔識練琴,開頭要tum、逼、利、誘、鬧、鼓勵、稱贊,mud都出齊。無法,我地自己以前學琴都經歷無數次想過放棄。
作者: Edsie    時間: 09-8-5 11:33

My husband and I believe that playing the piano is mainly to train our son to develop his patience and good temper!  It's ok that he doesn't play very well as long as he has the patience to practise it everyday!!!  It's too boring to play the 3 exam pieces over and over for so many times for the whole year before the exam!!!  hahaha!!!

Some parents just want to show off how good their kids are with the 'certs'!!!  After all when they grow up, they will never touch the piano again!!!
作者: Sindy    時間: 09-8-5 15:05

原帖由 小伊 於 09-8-5 00:02 發表
咪系,大部份嘅小朋友都唔識練琴,開頭要tum、逼、利、誘、鬧、鼓勵、稱贊,mud都出齊。無法,我地自己以前學琴都經歷無數次想過放棄。

我放棄過一次啫....但我媽如我所願...
作者: 金毛B媽    時間: 09-8-6 13:51

原帖由 Snoopy_Mom 於 09-8-4 23:51 發表
有無親戚朋友可以介紹琴老師比你呀?
我唔係好相信琴行老師(尤其是柏斯).....

靜雞雞話你聽, 我兩個囝囝而家個鋼琴老師係o係BK度搵o家, 跟左佢大約一年.....

開頭都驚驚地, 我同佢講我比住一堂錢先, 睇下佢同我囝囝 ...

咁你好好彩喇, 我一年前都係係 bk 找老師, 我自己又唔識彈, 所以以為佢 ok 啦, 後尾, 去表哥仔屋企, (表哥仔學左幾年琴 ) 發覺原來個仔一路隻手都係唔得, 我個日先知原來彈琴隻手係要好似 hold 住個 ball 咁, 一路, 老師只係彈歌仔, 沒有教正確手勢, 再問番老師, 老師話, " 係呀, 彈琴隻手係咁先正確 " , 真係俾佢吹脹.............在呢一年裹, 只係不停比賽, 仲要考皇家 (pre-test), 問過好多人, 原來無人考 pre-test 架, 加上少少樂理都沒有教, 後尾先知, 原來要學樂理, 個 base 先打得好......

所以找老師, 都係找口碑好的老師穩震 d

作者: stbaba    時間: 09-8-7 11:24

本人覺得老師無話好定唔好, 因為每個老師都有自己既一套教法, 只係適唔適合你小朋友既o者.

再講比賽既野, 作為家長, 自己要衡量下會不會太多或那些比賽是沒有用的. 不要老師叫你做什麼, 你就做什麼. 始終決定權係自己唔係老師麻!
作者: 金毛B媽    時間: 09-8-7 12:32

原帖由 stbaba 於 09-8-7 11:24 發表
本人覺得老師無話好定唔好, 因為每個老師都有自己既一套教法, 只係適唔適合你小朋友既o者.

再講比賽既野, 作為家長, 自己要衡量下會不會太多或那些比賽是沒有用的. 不要老師叫你做什麼, 你就做什麼. 始終決定權係自 ...

其實我都有講過話唔比咁多賽, 感覺好似花左太多時間練歌, 學既野少左, 加上老師叫我考皇家 pre-test, 我問過好多人, 都沒有人考 pre-test, 好多人連一級都唔考, 一考二, 三級, 我都有提出唔考, 不過老師係咁話考左好, 唉....跟得佢, 跟住好難拒絕佢, 可能個位老師經驗唔夠啦

我無意踐踏個位老師, 不過我覺得每個人有不同要求的
作者: Sindy    時間: 09-8-7 13:58

原帖由 金毛B媽 於 09-8-7 12:32 發表

其實我都有講過話唔比咁多賽, 感覺好似花左太多時間練歌, 學既野少左, 加上老師叫我考皇家 pre-test, 我問過好多人, 都沒有人考 pre-test, 好多人連一級都唔考, 一考二, 三級, 我都有提出唔考, 不過老師係咁話考左 ...

叫得你考pre-test都唔係路啦,佢又好野知有d咁既野喎....我而家先知有pre-test
作者: lihoho    時間: 09-8-7 14:07

我都agree. “工欲善其事, 必先利其器”. 我仔仔起初都是用電子琴, 但發覺音質和手指力度與真琴不同, 他開始好像無興趣彈. 最後買了一台琴給他. 現在他每天都practice, 好像有些滿足感.

原帖由 Radiomama 於 09-8-4 13:39 發表
我反而覺得呢個係惡性循環: 開始時試試下>小朋友表現求求其>有時練有時唔練>無興趣而放棄。

其實如果唔太壓迫孩子考琴試,練琴可以練得好開心和有滿足感。我和姐姐的經驗是用二手琴吧!

我的琴用了15年,5年前借給姐姐 ...

作者: 小伊    時間: 09-8-7 14:31

"老師無話好定唔好", 唔系嘛! 好與唔好爭好遠好遠!架喔.
作者: stbaba    時間: 09-8-7 17:11

有d老師 你覺得佢唔好, 但有d跟佢既又覺得好好喎. 所以好定唔好, 好難介定! 所以, 找個合適的老師好似岩過找個好老師. 個人感覺炸, 唔岩聽唔好丙我.
作者: 金毛B媽    時間: 09-8-7 17:27

原帖由 stbaba 於 09-8-7 17:11 發表
有d老師 你覺得佢唔好, 但有d跟佢既又覺得好好喎. 所以好定唔好, 好難介定! 所以, 找個合適的老師好似岩過找個好老師. 個人感覺炸, 唔岩聽唔好丙我. ...

都唔係, 要睇番個老師 qualification, 我個仔剛剛轉左老師, 竟然新老師發現舊老師教錯晒野, 因為我又唔識彈琴, 好簡單既5線譜既野, 都教錯, 令到原來首歌結尾係要彈重音, 佢教左彈細聲, 我真係十分驚訝呢, 新老師話, 呢 d 1 級已經教喇.....

唉....真係要找一個好 qualification, 又有愛心既老師
作者: Sindy    時間: 09-8-7 18:32

原帖由 金毛B媽 於 09-8-7 17:27 發表

都唔係, 要睇番個老師 qualification, 我個仔剛剛轉左老師, 竟然新老師發現舊老師教錯晒野, 因為我又唔識彈琴, 好簡單既5線譜既野, 都教錯, 令到原來首歌結尾係要彈重音, 佢教左彈細聲, 我真係十分驚訝呢, 新老師 ...

新老師話舊老師d唔好野,就梗架啦....

不過你舊老師真係唔係路.....無理由叫你考 pre-test
作者: hunghungmama21    時間: 09-8-7 19:00

我小朋友3歲個年都係有考pre-test. 我又覺好好, 比個小朋友提早適應考試的程序, 我自己覺得好好, 我小朋友考完都好開心, pre-test 又無壓力, 小朋友可以繼續學其他野. 又唔似考grade 咁只係彈個三首歌, 我覺得好好.... 我小朋友今年考grade 3 (130幾分) .... 如果講無用...咁考grade 1-7都係無用..... 咁不用一考考grade 8 ....

原帖由 Sindy 於 09-8-7 18:32 發表

不過你舊老師真係唔係路.....無理由叫你考 pre-test

作者: wpmama    時間: 09-8-7 19:31

贊成!

我仔學琴九個月, 剛好參加了英國皇家音樂試的pre test, 雖然程度很淺, 但我想比個仔試一試考琴亦是一種很好的經驗都係鞭策他努力練琴的好方法

我自己覺得pre grade 是可讓仔仔輕鬆學琴及又可以見識下, 他也只需要用好少時間練習就可, 學琴時間照學不同的琴書, 有朋友告訴我有人六歲考8級呢! 不出奇!!!!

原帖由 hunghungmama21 於 09-8-7 19:00 發表
我小朋友3歲個年都係有考pre-test. 我又覺好好, 比個小朋友提早適應考試的程序, 我自己覺得好好, 我小朋友考完都好開心, pre-test 又無壓力, 小朋友可以繼續學其他野. 又唔似考grade 咁只係彈個三首歌, 我覺得好好.. ...

作者: Sindy    時間: 09-8-7 23:27

原帖由 hunghungmama21 於 09-8-7 19:00 發表
我小朋友3歲個年都係有考pre-test. 我又覺好好, 比個小朋友提早適應考試的程序, 我自己覺得好好, 我小朋友考完都好開心, pre-test 又無壓力, 小朋友可以繼續學其他野. 又唔似考grade 咁只係彈個三首歌, 我覺得好好.. ...

各有各求啦......但我見真係有料既老師......係唔會考pre-test.........唔係話你老師無料,名師係唔會咁做呢.....
作者: hunghungmama21    時間: 09-8-7 23:33

咁就真係各有各la... 我個囡囡個老師都唔差.
咁又唔係名師..... 但我囡囡3歲... 叫佢考咩好....唔通叫佢考grade 8 咩..... 比個囡囡試下考試..玩下...開開心心咁學琴......

各有各求啦......但我見真係有料既老師......係唔會考pre-test.........唔係話你老師無料,名師係唔會咁做呢..... [/quote]
作者: 金毛B媽    時間: 09-8-8 00:00

原帖由 Sindy 於 09-8-7 18:32 發表

咁又係.........都明白新老師會話舊老師, 不過唔轉老師, 唔比較過, 又真係唔知邊個好喎, 我轉老師前, 都有問下識彈琴 & 有學琴經驗既媽咪, 分析過覺得舊老師可能經驗嘗淺

係呢想問下, 我朋友有同我提一點, 叫我留意下, 老師 d 學生係咪都係幼兒多, 如果老師沒有一 d 高級數既學生, 個老師可能學歷都唔係高, 可能最高都係得 8 級, 係咪呢

我唔識彈琴, 好多野都唔係好識, 多謝各位媽咪分享
作者: Sindy    時間: 09-8-8 11:37

原帖由 金毛B媽 於 09-8-8 00:00 發表

咁又係.........都明白新老師會話舊老師, 不過唔轉老師, 唔比較過, 又真係唔知邊個好喎, 我轉老師前, 都有問下識彈琴 & 有學琴經驗既媽咪, 分析過覺得舊老師可能經驗嘗淺

係呢想問下, 我朋友有同我提一點, 叫我 ...

有可能架,同埋就算有高級,但得一兩個,都要留意下佢學歷啦,可能會無乜經驗教高級的......

我都轉得多老師架個女.....小提琴加埋鋼琴......仲有大女呢... 我都有十幾年經歷架.....個個老師初時都係好架啦......到轉老師新老師話舊老師就梗架啦(唔係話新舊老師唔啱呀)你話啦,佢唔話舊老師,又點顯得佢識野呢?不過有d人就會有技巧d,有d就直接d,有d又會串d囉....

我試過有個教左幾年,先覺得佢原來十分有問題,但又有朋友指定要佢教...大家要求唔同囉...我要求要正統,佢地要求要搞得掂細路學琴...........無話啱同錯既......不過都係果句啦,到高級時就會知架啦好唔好
作者: 金毛B媽    時間: 09-8-8 22:56

原帖由 Sindy 於 09-8-8 11:37 發表

有可能架,同埋就算有高級,但得一兩個,都要留意下佢學歷啦,可能會無乜經驗教高級的......

我都轉得多老師架個女.....小提琴加埋鋼琴......仲有大女呢... 我都有十幾年經歷架.....個個老師初時都係 ...

我阿仔學左一年多, 先發覺老師係沒有執阿仔隻手, 手指成日都扁, 舊老師平時上堂只係叫阿仔唔好扁, 沒有好嚴厲咁叫隻手要點, 我自己又唔識, 唔知原來手勢唔好, 係好嚴重的, 雖然阿仔手勢唔好, 不過就比賽都囉左少少獎....你話完全舊老師唔好, 又唔係囉

問左好多朋友意見, 話初學最緊要手勢, 囉幾多獎都無用啦, 基本功都學唔好, 第時就知喇, 所以我都好同意你講法

同埋有朋友講, 話舊老師係咁谷學生不停比賽, 係想自己出名 d, 多 d 學生, 聽後, 諗下, 又好似係喎, 不過自己個仔有獎, 就的確好鼓舞, 令小朋友信心多 d, 自己都好矛盾呀

其實點樣選老師呢, 我地要注意 d 咩呢

作者: alanbbmama    時間: 09-8-8 23:38

聽你咁講, 其實你舊老師都唔係唔教你個仔手型丫. 你個仔係咪都幾叻仔架? 學左一年幾, 比賽拎過獎都唔錯啦. 如果真係好有問題, 應該又唔會拎到獎卦. 你參加咩比賽架? 我都想俾仔仔參加多d, 拎返個豬肉獎都好嘛, 俾d 信心小朋友都好. 手型我都唔係好識睇, 不過我見老師都以前都有話過我仔手指扁的問題, 彈下彈下而家開始好少少啦.

我仔都轉過幾個老師, 初初係琴行學既. 我諗人夾人緣啦. 不過, 我覺得好來好去, 話晒老師都有教過仔仔, 就算唔學都唔需要去踩人既. 凡事留一線, 第日有機既撞到既話都好相見嘛.

呢d 都係我既睇法啦, 唔知各位點睇.

原帖由 金毛B媽 於 09-8-8 22:56 發表

我阿仔學左一年多, 先發覺老師係沒有執阿仔隻手, 手指成日都扁, 舊老師平時上堂只係叫阿仔唔好扁, 沒有好嚴厲咁叫隻手要點, 我自己又唔識, 唔知原來手勢唔好, 係好嚴重的, 雖然阿仔手勢唔好, 不過就比賽都囉左少少 ...

作者: !貓貓老婆!    時間: 09-8-8 23:55

我覺得好老師應該係有經驗學歷,用心教學,懂用有不同教材方法教不同類型學生,而且教學應該是全面的。以我囡囡老師為例,初學果時一定會執手型,坐姿(連隻腳放係邊都執到正),用左唔同方法幫阿囡記譜,又測驗又遊戲,上堂好多教具,又錄音機、dv機、flash cards等,除左彈琴,仲要學埋樂理同aural。但當然冇咁快去考試同比賽啦,老師話個底好重要,叫我俾d耐性要小朋友打好基礎先,當時個囡6歲,我都覺得唔使急。so far而家阿囡學左年幾,睇譜已經記熟哂d音,樂理既知識都學左唔少,手型同坐姿都好穩定。
我阿仔學左一年多, 先發覺老師係沒有執阿仔隻手, 手指成日都扁, 舊老師平時上堂只係叫阿仔唔好扁, 沒有好嚴厲咁叫隻手要點, 我自己又唔識, 唔知原來手勢唔好, 係好嚴重的, 雖然阿仔手勢唔好, 不過就比賽都囉左少少 ...

作者: snoopy904    時間: 09-8-10 01:21     標題: kawai 鋼琴一問??(KU-132)

柏斯KU-132 $36504 MADE IN CHINA好唔好?大譜架,音箱高132CM.
JAPAN (K-5)$42984,H125cm.
MADE IN CHINA/JAPAN分別係唔係好大?
自己完全唔識,俾小朋友用.Thanks
作者: Sindy    時間: 09-8-10 02:21

其實拎獎同基本功,係無乜關連....... 我女基本功麻麻,都有獎拎..... ,由其係低級既比賽(1-6級到啦)
作者: katiechow    時間: 09-8-10 10:29

小朋友對手細, 力量又可能不夠, 難免有時手形唔好, 為左"借力", 不過就手形問題, 要睇佢果種唔好會唔會好影響運力和觸鍵準確~
始終表現出黎既音樂效果先係最重要, 所以手形不夠標準都可能會彈出很amazing的音樂, 鋼琴家中的"神"horowitz就是手形非常扁的例子, 很多其他鋼琴家都說無法理解點解咁樣能彈出咁好的效果, 可能這是只適合他的方法; 一般學琴的人要記住標準的手形是適合絕大部份人的, 所以不會鼓勵手扁扁去彈琴, 但如果老師對比過學生用唔同方法去彈同一句, 發現佢地真係用標準的手形去彈某一句反而效果不好, 咁老師都不會強行要學生去依從~

至於比賽和考試是求其所好, 家長應該要同老師討論雙方的目的/目標, 有了共識才實行; 然後, 如果小朋友的心智能理解, 都要跟小朋友交代一下~其實如果唔考試/比賽, 好少學生會好認真咁去處理一首樂曲, 情況就好似大家覺得平時番學,"學校應唔應該有考試測驗?如果有, 咁應該幾耐考一次?"; 而比賽就仲可以俾機會小朋友去彈琴給很多觀眾聽~
作者: ming2    時間: 09-8-10 12:10

作者: 金毛B媽    時間: 09-8-10 13:56

原帖由 alanbbmama 於 09-8-8 23:38 發表
聽你咁講, 其實你舊老師都唔係唔教你個仔手型丫. 你個仔係咪都幾叻仔架? 學左一年幾, 比賽拎過獎都唔錯啦. 如果真係好有問題, 應該又唔會拎到獎卦. 你參加咩比賽架? 我都想俾仔仔參加多d, 拎返個豬肉獎都好嘛, 俾d  ...

咁我又沒有踏個舊老師, 不過俾新老師講完, 又真係發覺有問題出現

我阿仔參加個 d 更係唔係咩大獎啦, 只係人參加我參加, 我本身唔覺得自己個仔係突別叻, 只係比其他小朋友專心少少, 乖少少
作者: 金毛B媽    時間: 09-8-10 14:03

原帖由 Sindy 於 09-8-10 02:21 發表

其實拎獎同基本功,係無乜關連....... 我女基本功麻麻,都有獎拎..... ,由其係低級既比賽(1-6級到啦)

哈哈....其實又好似無乜關係   .... 不過聽好多人講, 同埋比賽評伴講, 基本功好重要喎, 所以先上黎問問各位媽咪

我唔會覺得個仔囉左獎就 = 好叻, 只不過佢有 d 運仔, 再細諗, 學琴唔係只剩去比賽, 要真係學到野先得 , 所以記在心裹, 想阿仔真的有得著

點樣選擇老師好呢, 有無意見俾到我呀
作者: Sindy    時間: 09-8-10 14:13

原帖由 金毛B媽 於 09-8-10 14:03 發表

哈哈....其實又好似無乜關係   .... 不過聽好多人講, 同埋比賽評伴講, 基本功好重要喎, 所以先上黎問問各位媽咪

我唔會覺得個仔囉左獎就 = 好叻, 只不過佢有 d 運仔, 再細諗, 學琴唔係只剩去比賽, 要真係 ...

其實都可以諗下,彈果一首歌仔,係低級時,唔需要咩技巧(老實講),可以做到大細聲,分句,連跳,音樂感,評判鐘意既表達方式,就已經十拿九穩,評判係唔會睇你隻手平唔平,最多睇跳音用唔用到力,音色會唔會特別影響到,先會扣分/唔比高分,入門級,頂多咪十六分音.....基本功唔好,都唔會快到繞晒手指,影響到首歌有限,但高級時又唔同,手勢唔啱,去唔到咁快,繞晒都彈唔到

不過我女拉小提琴比賽時又唔同.....果場好睇基本功,我女咩都搞掂晒,伴奏都係最好既,但個評判一句話我基本功未得,早知佢睇基本功,就唔駛參加啦,鬼唔知我女基本功出問題咩...

作者: 曲曲    時間: 09-8-12 21:24

作者: 金毛B媽    時間: 09-8-13 10:36

原帖由 Sindy 於 09-8-10 14:13 發表

其實都可以諗下,彈果一首歌仔,係低級時,唔需要咩技巧(老實講),可以做到大細聲,分句,連跳,音樂感,評判鐘意既表達方式,就已經十拿九穩,評判係唔會睇你隻手平唔平,最多睇跳音用唔用到力,音色會唔會特別影響到,先會扣 ...

你囡囡而家幾多歲, 一邊學琴, 一邊拉小提琴會唔會用好多時間去練, 學業上會唔會有影響呀
作者: devio    時間: 09-8-13 12:29     標題: 解答任何有關學琴or彈琴問題

作者: devio    時間: 09-8-13 12:52     標題: 回覆 67# Radiomama 的文章

作者: Sindy    時間: 09-8-13 15:04

原帖由 金毛B媽 於 09-8-13 10:36 發表

你囡囡而家幾多歲, 一邊學琴, 一邊拉小提琴會唔會用好多時間去練, 學業上會唔會有影響呀

其實都無話學幾多種樂器會辛苦.....最緊要睇下你放幾多時間落去啫....一日個零鐘練野都應該唔會辛苦...不過我女連個零鐘兩樣都無
作者: devio    時間: 09-8-13 16:44

作者: winniecws    時間: 09-8-14 02:29     標題: 請問學初級琴45分鐘(上琴行)幾$$到係market price?

如題,我個間HKD170一堂, 45分鐘。好似貴左D。
係唔係呀?
作者: devio    時間: 09-8-14 12:31

作者: winniecws    時間: 09-8-14 14:07

你地會直接問琴行個負責人個老師的水平or 會直接問老師??如果直接問老師,會唔會唔多好意思呢?

原帖由 devio 於 09-8-14 12:31 發表
其實差不多130-170
有d 300-350 .睇你搵d咩水平既老師姐

作者: devio    時間: 09-8-14 14:55

作者: ccdccl    時間: 09-8-15 00:09     標題: 想買鋼琴

我見到通利而家有SUMMER SALE, 請問有冇人知 Hoffmann & Kuhne呢隻牌子好唔好, 我見到有2部, 1部一萬6千, 一部二萬三, 呢的價錢係咪應該都係大陸造?有冇人用過呢個牌子?請比的意見, THX!
作者: ming2    時間: 09-8-15 00:36

作者: Kangaroo    時間: 09-8-15 20:48

Anyone know if August Hoffman鋼琴 good?
作者: tabo6508    時間: 09-8-16 00:59

原帖由 Kangaroo 於 09-8-15 20:48 發表
Anyone know if August Hoffman鋼琴 good?

個琴質都似歐洲琴聲...比較柔
壞處係天氣变化琴音有变不穩定!
彈上七、ハ年琴音都不穩定。
作者: Hung-Hung    時間: 09-8-16 02:29

請問怎樣可以令一個6歲小孩多練琴?
作者: bbfish1992    時間: 09-8-16 08:34

i havn't have much time to stay with kids together to practise piano, please advise how to motivate the kids practise it by themselves in a proper ways
作者: katherinelam825    時間: 09-8-16 12:49

bbfish 1992 & hung hung,

1). 其實個個小朋友都鐘意reinforcement, 你可以覺得佢彈得好獎佢...
p.s. 好的定義因人而異, 因個別程度唔同, ability 都唔同, 要問自己miss, 小朋友點先叫好

2). 家校合作好重要, 有時間同miss 傾下佢問題, 做得好當然要讚, 做得唔好要捉佢多practice

3). 千其唔好叫miss 錫住佢, 等佢知唔好好practice 係有后果, 講真miss 叫佢做得都會係能力範圍的野la, 做唔到可能代表其他野.........

作者: katiechow    時間: 09-8-16 13:50

其實要搵方法令小朋友練琴, 要先了解點解小朋友唔想練, 然後再解決; 我自己是鋼琴老師, 不過得承認對於小朋友學音樂, 屋企人先係最重要:-

-
小朋友的個人性格, 對自己的期望和對於別人的期望的反應; 天生好乖或者有鬧心既小朋友, 不論自己有冇興趣都會練習架; 相反本身唔勤快力唔聽話既小朋友就要出好多方法, 罰下tum, 不外乎唔練琴就要罰d乜野, 練左小朋友又會得到d, 家長最清楚自己小朋友怕d咩鐘意d, 自己諗諗點賞罰~

-
家教; 睇下家長平日怎樣處理小朋友學習, 最忌小朋友撒嬌, 家長就妥協; 另外是set好要嚴格執行的時間表俾小朋友都好重要; 而且我見好多家長都視學音樂是一種純粹課外活動, 咁既情況下, 小朋友都會見到家長對於佢地中英數常與音樂方面的嚴格度有分別, d小朋友好精架, 家長點睇佢地就會相應調節自己的態度; 如果家長冇時間揍小朋友又或者不夠嚴, 咁樣最好不要在家裡練而去琴行租琴室吧, 起初小朋友去到琴室都可能唔練, 只係坐同扭計, 會浪費租房錢架, 但家長不可肉痛, 要俾時間小朋友; 帶佢去琴室練琴既人唔洗點理佢, 坐在後面就得架喇, 好快佢地就會覺得日日去到面壁又唔走得” , 面前得個琴(當然唔可容許小朋友帶任何玩具去或者租果d本身有好多玩具的琴室), 就會開始試下揭開d書彈下; 經驗所得, 初級至二三級而去琴室練習既小朋友通常會比在家練琴的小朋友進步快d同埋可持續學落去的機會高d!!我有d學生本來家中有琴, 但發覺小朋友唔練琴就會同家長講, 屋企有琴都要去外面租練(屋企有琴=/=會練多d), 咁樣小朋友就會在練習方面有明顯改善, 到左習慣穩定下來, 就可以留番在家練了; 肯洗錢同有心諗辦法搵人帶小朋友去外面練既家長會有回報!!

-
興趣與困難; 學音樂一點都唔容易, 通常會比小朋友平日在學校中的學習深好多, 只不過係有興趣就會比較想去克服困難; 試想想在香港/外地, 皇家器樂考試通常達到8級程度和樂理約5,6級就可以準備考大學音樂系(咁當然同級的人有d好叻有d麻麻, 差距好遠), 以咁既尺度去量度, 其實奏樂器到了3級程度可以話已經好似日常番學讀書既科目去到小學畢業程度咁, 如果小朋友本身不是在音樂方面有點天份, 要細細個既小朋友學d”咁深既野很可能因為力不從心而抗拒, 睇下家長肯唔肯比小朋友慢慢學, 如果家長肯但老師教得太快, 咁就要同老師傾下喇; 小朋友可能學d熟悉既歌仔就有興趣, 一學d冇聽過的就不喜歡; 不過冇聽過冇興趣咪聽多d law, 番學音樂堂唱既/電視卡通兒童節目的歌仔, 小朋友實好有興趣, 原因只是因為聽慣左咋; 對於唔肯洗錢買CD的家長, 我平時會燒埋CD俾學生, d琴書本身冇出CD, 咁唯有我彈, MP3; 不過有時我出錢出力幫助, d家長都會將隻碟丟在一旁唔播, 我都好鄧個小朋友既學習可惜~_~(而家d小朋友咁公主少爺都唔洗旨意佢地自己會走去播, 屋企人要幫佢地呀); 聽音樂時唔洗監住個小朋友咩都唔做坐定定聽架, 佢可以一邊玩一邊聽, 走黎走去都得, 一邊做功課一邊聽亦可以(但小朋友如果要背書時就唔好播喇), 最緊要聽得多!!!當然播CD, 家長都要犧牲唔好開住個電視啦~

作者: devio    時間: 09-8-16 18:34

作者: bebebe12345    時間: 09-8-16 21:08

讓孩子肯練琴的方法..............習慣!
加多一點..................一位“好”老 師。
不要懷疑孩子的能力,孩子跟我們一樣,都是從錯誤中學習,永遠在改進!
作者: Kangaroo    時間: 09-8-16 22:25

Thanks. How would that compare to Yamaha?

原帖由 tabo6508 於 09-8-16 00:59 發表

個琴質都似歐洲琴聲...比較柔
壞處係天氣变化琴音有变不穩定!
彈上七、ハ年琴音都不穩定。

作者: Radiomama    時間: 09-8-17 11:08

devio,

您說,"和很多家長一樣,在女兒學琴的初始階段作為全陪,感覺非常的累。而且還養成了小孩的依賴性,碰上困難容易有畏難情緒,不愛動腦子。"

咁應該陪到邊個階段呢?  仔仔4.5歲,學琴一年半,這麼小的年紀,是否應繼續陪?  失禮點說,我有d似他的第二位老師,邊練邊教,有時會push他一點點(eg. 幫他加快速度以達致樂曲的要求),對嗎?
作者: tabo6508    時間: 09-8-17 12:56

原帖由 Kangaroo 於 09-8-16 22:25 發表
Thanks. How would that compare to Yamaha?

你想比較边個型號?
中国制定日本制的?
作者: Flutezzz    時間: 09-8-17 13:47

原帖由 !貓貓老婆! 於 09-8-8 23:55 發表
我覺得好老師應該係有經驗學歷,用心教學,懂用有不同教材方法教不同類型學生,而且教學應該是全面的。以我囡囡老師為例,初學果時一定會執手型,坐姿(連隻腳放係邊都執到正),用左唔同方法幫阿囡記譜,又測驗又遊戲,上堂好多教具,又 ...

好似我位老師既教法
作者: Flutezzz    時間: 09-8-17 14:00

原帖由 winniecws 於 09-8-14 02:29 發表
如題,我個間HKD170一堂, 45分鐘。好似貴左D。
係唔係呀?

見到琴行收$300/45mins, 導師有6年經驗, LRSM & LTCL 資歷
作者: devio    時間: 09-8-17 16:39

作者: bibian    時間: 09-8-17 19:47

比幾個地方你參考下

元朗:約$140
天水圍:約$125
屯門:約$120
大埔:約$130
荃灣:約$145
西環:約$155
奧運:約$155

一般琴行師資為8級、ATCL、DipABRSM

有些琴行規定學生要求音樂學士、音樂碩士、LRSM、LTCL或以上資歷老師教授要收附加費

有些琴行側所有資歷老師均畫一收費

作者: Kangaroo    時間: 09-8-17 21:32

日本制 Yamaha U3

原帖由 tabo6508 於 09-8-17 12:56 發表

你想比較边個型號?
中国制定日本制的?

作者: bb108    時間: 09-8-18 09:45     標題: Kawai piano

諗咗好耐, 終於決定買新琴俾個女, 心目中打算買kawai K5同yamaha u3. 想問吓kawai k5 o.k. ma?同埋當買新琴時要注意什麼? 柏X 及通X 可信ma?

thx.
作者: kikispider    時間: 09-8-18 10:48

作者: JP    時間: 09-8-18 11:10     標題: 香港邊樹買到臺灣全音出版的鋼琴譜?

除左樂韻琴行,有冇人知仲有邊間有呢?
作者: THRY    時間: 09-8-18 13:18

Parsons Music
作者: candytl    時間: 09-8-18 13:34

原帖由 JP 於 09-8-18 11:10 發表
除左樂韻琴行,有冇人知仲有邊間有呢?

柏斯有, 唔知點解全音出的便宜過其他出版社好多, 我試過同一本書, 全音同其他出版社, 價錢係3x vs 8x.
作者: devio    時間: 09-8-18 14:18

作者: JP    時間: 09-8-18 15:44

原帖由 candytl 於 09-8-18 13:34 發表

柏斯有, 唔知點解全音出的便宜過其他出版社好多, 我試過同一本書, 全音同其他出版社, 價錢係3x vs 8x.

Thanks, candy & THRY!

Just call Parsons and waiting for their reply. Staff said they only have very limited stocks of 全音 piano books.
全音出的便宜過其他出版社好多!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5