教育王國

標題: 09/10 K2L [打印本頁]

作者: mackyfungng    時間: 09-8-17 21:32     標題: 09/10 K2L

有無同班入黎傾傾, 囝囝 Isaac之前讀K1E Kent Road

作者: KarissaMaMa    時間: 09-8-17 23:16

hi mackyfungng,

My daughter Karissa will also be in K2L in the coming term, nice to meet you!
She was in K1C (Kent Road) last year.
作者: kuyu0905    時間: 09-8-18 08:49

Hi mackfungng & KarissaMaMa,

Nice to meet you!

囡囡迦瑜也是同一班,她之前是讀K1F,我們約了3:00,你們約了幾點? 
作者: ManKeimama    時間: 09-8-18 10:44

原帖由 mackyfungng 於 09-8-17 21:32 發表
有無同班入黎傾傾, 囝囝 Isaac之前讀K1E Kent Road
Hello, long time no talk .......
Victoria will be in K2J, we will miss you and Isaac, may be they will be in the same class in K3.
作者: alberychu    時間: 09-8-18 17:13

hi mackyfungng / mankeimama

終於搵到你地啦...唉 ! 打散哂, 我亞仔 isaac hung 去左 K2K 呀 ! 唯有以後電話溝通啦...keep in touch !

原帖由 ManKeimama 於 09-8-18 10:44 發表
Hello, long time no talk .......
Victoria will be in K2J, we will miss you and Isaac, may be they will be in the same class in K3.

作者: kuyu0905    時間: 09-8-18 17:37

mackyfungng & alberychu,

上次 Sunny 搞 KV 旅行, 也認識一位小朋友叫 Isaac, 請問是你們其中一位嗎?
作者: mackyfungng    時間: 09-8-18 21:24

Karissamama & kuyu0905,

好開心搵到同班同學, 上年個班得3個媽咪傾計 (連埋我在內) , 希望今年唔會啦

kuyu0905,
上次旅行係我個囝, 你小朋友叫咩名? 你甘叻記得我個仔個名, 我約左4:00, 我唸到時見不到你了

原帖由 kuyu0905 於 09-8-18 17:37 發表
mackyfungng & alberychu,

上次 Sunny 搞 KV 旅行, 也認識一位小朋友叫 Isaac, 請問是你們其中一位嗎?

作者: mackyfungng    時間: 09-8-18 21:26

manikeimama, alberychu,

昨晚已見到你地係第二班了, 我話左比個仔知, 他不是太開心, 希望下年有機會同班啦

原帖由 alberychu 於 09-8-18 17:13 發表
hi mackyfungng / mankeimama

終於搵到你地啦...唉 ! 打散哂, 我亞仔 isaac hung 去左 K2K 呀 ! 唯有以後電話溝通啦...keep in touch !

作者: mackyfungng    時間: 09-8-18 21:31

karissamama, kuyu0905,

第一日返學我會帶囝囝返學, 及接他放學, 你地會唔會呀, 如果會可以約埋一齊傾計

原帖由 mackyfungng 於 09-8-18 21:26 發表
manikeimama, alberychu,

昨晚已見到你地係第二班了, 我話左比個仔知, 他不是太開心, 希望下年有機會同班啦

作者: mackyfungng    時間: 09-8-18 21:40

公司 block 左上網, 要晚上才可上網同你地傾計
作者: mackyfungng    時間: 09-8-19 21:04

點解今年同舊年一樣都係甘少媽咪回應架
作者: moonychan    時間: 09-8-19 23:41

HELLO

我仔仔叫DANIEL, 佢係K1I (DORSET ROAD) 的. 今年同大家既仔仔女女做同學.
作者: kuyu0905    時間: 09-8-20 11:11

mackyfungng,

因要上班的時間比較忙, 不好意思, 這麼遲才回覆你.

第一日返學日, 我諗唔會去學校接囡囡了 (之前K1都無去), 你不用上班嗎? 還是特登請假去?
作者: kuyu0905    時間: 09-8-20 11:18

moonychan,

Nice to meet you. 日後可以多交流. 27/8 約了幾點? 會不會有機會見到?

Please check PM. Thanks!
作者: angellychan    時間: 09-8-20 22:40

Jason Cheung, ex- K1F in Kent Road, joining this group K2L.  Hello all!!
作者: moonychan    時間: 09-8-20 22:40

kuyu0905

我27/8 約左3點呀.

唔知班主任係點既呢....
作者: moonychan    時間: 09-8-20 22:44

我仔仔一向都係搭校車嫁, 但我亦是full time媽. 有時都會帶下佢返學.

我住N.T.的.

你們是否已經留意定小一既講座呀? 如果有乜UPDATE既資訊, 大家交流下.
作者: mackyfungng    時間: 09-8-21 22:36

moonychan & angellychan,

歡迎你地, 日後多啲交流.

我so far只去過英華小一簡介會, 12/9 會去禮賢, 你地會去嗎?

Kuyu0905,

sorry, 我不是話你, 請勿誤會, 其實我而家上班時間都不能上網, 只可晚上同你地傾計, 第一日返學我會請假陪囝囝, 因上年都有, 今年會繼續

原帖由 moonychan 於 09-8-20 22:44 發表
我仔仔一向都係搭校車嫁, 但我亦是full time媽. 有時都會帶下佢返學.

我住N.T.的.

你們是否已經留意定小一既講座呀? 如果有乜UPDATE既資訊, 大家交流下. ...

作者: mackyfungng    時間: 09-8-21 22:44

kuyu0905,

I didn't get any message from you.

原帖由 kuyu0905 於 09-8-20 11:18 發表
moonychan,

Nice to meet you. 日後可以多交流. 27/8 約了幾點? 會不會有機會見到?

Please check PM. Thanks!

作者: moonychan    時間: 09-8-22 00:28

英華小一簡介會完左拿, 錯過左添

禮賢可能都會去聽下. 因為我 friend 個仔響禮幼讀k3,到時一起去聽.

睇o黎, 英華真係人人心目中的 "膽".

你地會否返學前買新校服呀? 我仔仔要買. 件白色外套已經洗到很 "殘"
作者: kuyu0905    時間: 09-8-22 09:59

我都知你不是說我, 不用擔心, 只是有時真的沒時間上BK, 未能立即回覆, 感到有點不好意思而已

我再發送PM給你, 看收不收到.

原帖由 mackyfungng 於 09-8-21 22:36 發表

我so far只去過英華小一簡介會, 12/9 會去禮賢, 你地會去嗎?

Kuyu0905,

sorry, 我不是話你, 請勿誤會, 其實我而家上班時間都不能上網, 只可晚上同你地傾計,  ...

作者: kuyu0905    時間: 09-8-22 10:16

moonychan,

那我們是同一時段!

我也跟你想法一樣,不知班主任怎樣,希望囡囡可以快些適應 K2 的日子。

你很勤力,我未去過簡介會呀,K2 真的要好好想想小學問題,我們日後可以好好交流一下意見吧~ 

很高興認識你 

原帖由 moonychan 於 09-8-20 22:40 發表
kuyu0905

我27/8 約左3點呀.

唔知班主任係點既呢....

作者: kuyu0905    時間: 09-8-22 10:20

Hi Angel,

很開心又是同一班,我們真有緣。

原帖由 angellychan 於 09-8-20 22:40 發表
Jason Cheung, ex- K1F in Kent Road, joining this group K2L.  Hello all!!

作者: moonychan    時間: 09-8-22 10:52

係呀, k2 下學期就 "o黎料" 喇.....好好歎埋個上學期.

你小朋友是 0905, 我仔仔是 0805

原帖由 kuyu0905 於 09-8-22 10:16 發表
moonychan,

那我們是同一時段!

我也跟你想法一樣,不知班主任怎樣,希望囡囡可以快些適應 K2 的日子。

你很勤力,我未去過簡介會呀,K2 真的要好好想想小學問題,我們日後可以好好交流一下意見吧~ 

很高興認識你   ...

作者: mackyfungng    時間: 09-8-22 18:46

似乎家長日都見不到你地, 你地都係3:00, 你地有無人有沙田保母車鄺生電話, 我想問下價錢

原帖由 moonychan 於 09-8-22 10:52 發表
係呀, k2 下學期就 "o黎料" 喇.....好好歎埋個上學期.

作者: mackyfungng    時間: 09-8-22 18:58

moonychan,

剛發現你小朋友之前讀下午班, 甘奇怪, 唔係一年上午, 一年下午咩?

原帖由 moonychan 於 09-8-22 10:52 發表

作者: moonychan    時間: 09-8-22 23:11

你小朋友K1冇搭開校車嫁?? 因為轉下午班所以送唔到返學, 要搭?

我住馬鞍山, 搭KV車, 但行好遠, 有諗過轉街車, 但又怕放棄左個校車位, 街車唔OK就返唔到轉頭....

我FRIEND有鄧太既TEL. 但我要問左佢先話到比你知.

原帖由 mackyfungng 於 09-8-22 18:46 發表
似乎家長日都見不到你地, 你地都係3:00, 你地有無人有沙田保母車鄺生電話, 我想問下價錢

作者: moonychan    時間: 09-8-22 23:12

因為我仔仔K1派左讀PM CLASS, 所以K1-K3都係讀下午.

佢適應左了. 雖然冇得訓午睡, 但夜晚早訓, NEXT DAY MORNING 又可以玩下先返學. 都唔錯吖.

原帖由 mackyfungng 於 09-8-22 18:58 發表
moonychan,

剛發現你小朋友之前讀下午班, 甘奇怪, 唔係一年上午, 一年下午咩?

作者: mackyfungng    時間: 09-8-22 23:25

之前多數爸爸揍返學, 工人接放學, 但轉下午班, 要工人走兩轉好似好辛苦, 囝囝又想坐保母車, 所以想比較下價錢, 如太貴, 都可能會要工人帶囝囝返學

返下午班你怎樣安排小朋友學嘢, 可否教下我?我住第一城附近同你都好近, 可以多些交流下

原帖由 moonychan 於 09-8-22 23:11 發表
你小朋友K1冇搭開校車嫁?? 因為轉下午班所以送唔到返學, 要搭?

我住馬鞍山, 搭KV車, 但行好遠, 有諗過轉街車, 但又怕放棄左個校車位, 街車唔OK就返唔到轉頭....

我FRIEND有鄧太既TEL. 但我要問左佢先話到比你知.
...

作者: moonychan    時間: 09-8-23 00:54

嘩, 真係好近喎, ^^

我係全職媽, 本來都可以自己帶返學放學, 但諗起走4轉都有D怕. 另外, 我問過老師, 只搭回程都要比全程錢, 所以我都係好小送佢返學. 冬天可能會多D, 因為冇咁熱!!

返下午班, 我冇安排仔仔平日學野呀, 因為朝早都唔係太多時間嫁咋. 我仔仔AROUND 8點起身, 梳洗食早餐跟住比佢 玩一陣等佢 RELAX 下, 到11點15分就一定要開始食午飯, 我仔仔都仲係食得慢, 所以食到11點45分, 換校服, 12點05分要出門口, 行成10分鐘才到上車地點, 校車12點20分到, 因為上車係頭站, 所以都要搭成個鐘.....不過, 其他同學仔既媽咪話, 我仔仔通常好早就返到課室.

放學就好快喇, 因為頭站, 5點15分就到. (放5點)

放SUMMER HOLIDAY 前, 我都幫仔仔報了6點鐘上堂既PHONICS COURSE, 可能時間半天吊, 行返屋企換校服再落樓上堂又覺得好趕, 唔返屋企換校服又要響街"HAIR"成半小時, 所以完左後都冇續了....

CITY ONE都好多CENTRE 學野喎, 你可以慢慢揀岩時間才報.

另外, 我仔仔學琴暫時暑假就WEEKDAY學, 開學後都會改返SAT.

原帖由 mackyfungng 於 09-8-22 23:25 發表
之前多數爸爸揍返學, 工人接放學, 但轉下午班, 要工人走兩轉好似好辛苦, 囝囝又想坐保母車, 所以想比較下價錢, 如太貴, 都可能會要工人帶囝囝返學

返下午班你怎樣安排小朋友學嘢, 可否教下我?我住第一城附近同你都 ...

作者: mackyfungng    時間: 09-8-23 20:04

我而家暫時會安排囝囝9月份早上去馬鞍山卓爾畫室學劃畫, 不過如時間太趕, 會安排番星期六學, 我未見到第一城有普通話學, 等我再留意下

原帖由 moonychan 於 09-8-23 00:54 發表
嘩, 真係好近喎, ^^

我係全職媽, 本來都可以自己帶返學放學, 但諗起走4轉都有D怕. 另外, 我問過老師, 只搭回程都要比全程錢, 所以我都係好小送佢返學. 冬天可能會多D, 因為冇咁熱!!

返下午班, 我冇安排仔仔平日學 ...

作者: kuyu0905    時間: 09-8-24 10:16

moonychan,

我囡囡其實是七月尾生日的, 這0905是我的結婚紀念日 (不只你一個, 之前有很多人都以為是囡囡的生日)  

其實我很羡慕你可以當全職媽媽, 對小朋友可以比較專注, 像我們這些 working mom, 需要托他人照顧小朋友, 與小朋友的相處的時間不多, 很多事情都不能控制, K2 除了小朋友的時間要重新分配, 恐怕連我的時間都要重新分配了。

作者: kuyu0905    時間: 09-8-24 10:26

moonychan & mackyfungng,

你們住得近,可以一齊上興趣班,很難得。

我暫時會安排囡囡平日上英文,上年K1是返兩天下午,今年就安排一天早上上,其他都安排在星期六,讓她先適應一下K2的時間。

第日如果有簡介會,一齊去聽呀,我都有興趣,K2預備,K3就到啦,在KV的日子,時間好似過得特別快!
作者: kuyu0905    時間: 09-8-24 11:20

剛接到 Miss Wu 電話, 回校時要注意以下事項:

1. 回校前先為小朋友探熱, 如有不適, 請留家休息

2. 帶2個回郵信封(貼有郵票), 在信封右下角寫上小朋友姓名及班別

3. 帶8張學生相, 在相背面寫上小朋友姓名及班別

(電話中感覺 Miss Wu 都很友善)
作者: moonychan    時間: 09-8-24 16:53

係呀, 我都收到MISS WU 電話呀.

真係呀, MISS WU 把聲很有信心. 好穩重.

我仔仔K1時, 個老師已經好好, 我好期待K2呢位班主任, 我估都一樣咁好.

我雖然係全職媽, 但仔仔DANIEL 都係好跩, 脾氣都係好差. 所以都係睇佢地自己性格...
我而家都成日要同個仔"博鬥"
作者: kuyu0905    時間: 09-8-24 17:24

moonychan,

囡囡上年K1F 的老師也很好, 很細心, 非常留意小朋友的一舉一動, 但經常聽人說K2 的老師會嚴很多, 希望小朋友的適應期不會太耐, 可以慢慢上軌道.

可能始終是男仔, 會比較好動? 與小朋友相處, 真要很多耐性, EQ也得提高, 否則會死很多細胞.
作者: mackyfungng    時間: 09-8-24 21:51

我也覺Ms Wu 把聲很友善, 希望囝囝也鍾意她

我也很羨慕moonychan, 做全職媽媽可以照顧小朋友好啲, 無耐經濟不許可, 唯一自己辛苦啲啦

原帖由 kuyu0905 於 09-8-24 17:24 發表
moonychan,

囡囡上年K1F 的老師也很好, 很細心, 非常留意小朋友的一舉一動, 但經常聽人說K2 的老師會嚴很多, 希望小朋友的適應期不會太耐, 可以慢慢上軌道.

可能始終是男仔, 會比較好動? 與小朋友相處, 真要很多 ...

作者: moonychan    時間: 09-8-25 16:03

我打算27號果日最完書包就過九龍城買校服.

我個仔仲係咁細粒. 食極都唔長高.... V_V
作者: moonychan    時間: 09-8-25 16:06

唔洗羨慕呀, 我日對夜對住個仔, 都幾勞氣....現實與理想永遠差好遠.......

因為我2個小朋友, 所以好困身, 唔想得工人湊2個. 所以我才唔做野.

原帖由 mackyfungng 於 09-8-24 21:51 發表
我也覺Ms Wu 把聲很友善, 希望囝囝也鍾意她

我也很羨慕moonychan, 做全職媽媽可以照顧小朋友好啲, 無耐經濟不許可, 唯一自己辛苦啲啦

作者: kuyu0905    時間: 09-8-25 17:09

moonychan,

啊.. 原來九龍城有校服賣? 我還以只可以從學校訂, 九龍城的質料是否跟學校的一樣呀?

我囡囡這個暑假去了新加坡住了差不多一個月, 回來時曬到又瘦又黑, 原本都想和她造多件校服, 現在看來又可以穿多一陣子了, 呵呵~

小B 是男仔/女仔? 講真的, 我是很羡慕你可以當全職媽媽, 雖然好困身, 但作為媽媽, 你付出過的努力是有回報的!
作者: mackyfungng    時間: 09-8-25 21:12

moonychan,

我也不知道九龍城有得買校服, 會否平啲?

原來你有兩個小朋友, 難怪要做全職媽媽, 我囝囝好想我生過細佬 / 細妹比佢, 奈何工作手停口停, 惟有對佢好啲補數

12/9培橋開放日, 你會去嗎?

kuyu0905,

點解囡囡會去左星加坡, 有親友在那邊嗎?
作者: kuyu0905    時間: 09-8-26 11:23

培穚開放日需不需要打電話留位? 還是在開放日當天去就 OK?

因為我奶奶是星加坡人, 每年都會返星加坡幾次, 這次趁暑假長假期, 便帶著這孫女去玩, 可以見下太婆, 舅公, 姨婆等等, 當地天氣實在太熱, 囡囡回來後瘦了個圈,又變成炭人, 手腳兩隻色, 希望冬天會白翻。  

原帖由 mackyfungng 於 09-8-25 21:12 發表
moonychan,

我也不知道九龍城有得買校服, 會否平啲?

原來你有兩個小朋友, 難怪要做全職媽媽, 我囝囝好想我生過細佬 / 細妹比佢, 奈何工作手停口停, 惟有對佢好啲補數

12/9培橋開放日, 你會去嗎?

kuyu0905,

點解 ...

作者: kuyu0905    時間: 09-8-26 11:26

moonychan,

提一提你,小朋友到四歲可以預約健康院做檢查,除基本的身高/體重及營養外,還會檢查視力,有需要更會作轉介。
作者: moonychan    時間: 09-8-26 18:13

我細b係女女呀. 一仔一女

九龍城獅子石道 (唔知有冇記錯) 有2間賣校服既, 另外, 金綸就質地好d. 我friend 話九龍城就平around 5蚊, 但質地冇金綸咁好. 所以我都係會去金綸買. 金綸就響花虛.

我仔仔很細粒呀, 可能佢8月出世, k1時, 有同學仔高佢接近一個頭 (1月出世).....
作者: wasyinyin    時間: 09-8-26 18:18

moonychan,

我囝讀K2J. 路過想問. 金綸平定學校平? 因為之前我去獅子石道個名係3個字嘅校服舖問過. 佢話無根德園校服賣. 所以我以為外面無得賣. 就無再去另一間問.

原帖由 moonychan 於 09-8-26 18:13 發表

九龍城獅子石道 (唔知有冇記錯) 有2間賣校服既, 另外, 金綸就質地好d. 我friend 話九龍城就平around 5蚊, 但質地冇金綸咁好. 所以我都係會去金綸買. 金綸就響花虛.

我仔仔很細粒呀, 可能 ...

作者: mackyfungng    時間: 09-8-26 20:57

kuyu0905,

不用留位, 時間是3:00-5:00Pm

原帖由 kuyu0905 於 09-8-26 11:23 發表

培穚開放日需不需要打電話留位? 還是在開放日當天去就 OK?

因為我奶奶是星加坡人, 每年都會返星加坡幾次, 這次趁暑假長假期, 便帶著這孫女去玩, 可以見下太婆, 舅公, 姨婆等等, 當地天氣實在太熱,  ...

作者: kuyu0905    時間: 09-8-27 11:22

moonychan,

我第日有時間都想去金綸望下, 花虛都算方便, 一陣間見到你時再問下你先...

算啦, 個個小朋友都有特質, 細細粒健康就好, 我囡囡都是瘦瘦的, 食什麼都不會肥   

原帖由 moonychan 於 09-8-26 18:13 發表

我仔仔很細粒呀, 可能 ...

作者: mackyfungng    時間: 09-8-27 20:41

今日終於見到兩個老師, 感覺好好, 覺得她們很nice, 亦小心提醒我們家長應怎樣做, 之前憂慮無哂, 不過另一方面又擔心囝囝不知可否應付繁重嘅功課,默書, 真的很緊張.

今日終於見到一個同班同學, 囝囝好開心, 不知仲有無以前k1E同學同班呢?
作者: kuyu0905    時間: 09-8-28 09:32

係呀, 昨天終於見到兩位老師, 感覺她們都很爽直, 要求比K1時遠高出很多, 希望大家的小朋友都一齊努力, 迎接這充滿挑戰的K2生活!    

你星期一是否會如期送/接 Isaac 返/放學?

原帖由 mackyfungng 於 09-8-27 20:41 發表
今日終於見到兩個老師, 感覺好好, 覺得她們很nice, 亦小心提醒我們家長應怎樣做, 之前憂慮無哂, 不過另一方面又擔心囝囝不知可否應付繁重嘅功課,默書, 真的很緊張.

今日終於見到一個同班同學, 囝囝好開心, 不知仲有 ...

作者: moonychan    時間: 09-8-28 14:12

SORRY, 其實我未去金綸嫁, 所以都唔知有冇嫁, 我以為一定有添.....

我昨天已經響學校買左喇, 因為老公說很熱, 唔想再搭車落花虛.....

原帖由 wasyinyin 於 09-8-26 18:18 發表
moonychan,

我囝讀K2J. 路過想問. 金綸平定學校平? 因為之前我去獅子石道個名係3個字嘅校服舖問過. 佢話無根德園校服賣. 所以我以為外面無得賣. 就無再去另一間問.

...

作者: kuyu0905    時間: 09-8-28 14:30

moonychan,

我昨天都在想, 會不會見到你, 但後來我老公說他去聽, 所以我就沒有進課室, 見不到面了.

另外, 請問你囝囝學琴是在平日, 還是星期六? 如果是平日的話, 你的時間如何安排?
作者: moonychan    時間: 09-8-28 14:30

我昨天3點那場, 我好失敗, 竟然眼大睇過龍, 睇唔到要著校服返學....哈, 好在仔仔又冇唔開心. 老師又冇丙姐.

唔知你地係咪同我同一場, 我仔仔就冇著校服, 好易認.

我感覺MISS WU 比較嚴呵....MISS O 就樣惡, 但開聲後覺得都係比較攪笑既, 會用小朋友既聲線.

今年, KV 默書100分有CERT. 我第一個感覺係想家長再落力D陪仔女溫書.
作者: moonychan    時間: 09-8-28 14:32

KUYU0905

OH, 雖然通知書寫明只可以1人帶仔女入課室, 但我同老公都駁大霧入左去呀.

我仔冇著校服, 著左條紅褲, 唔知你地有冇留意到.
作者: kuyu0905    時間: 09-8-28 14:42

哈哈, 你咁叻可以兩公婆一齊聽! 而老師又肯俾你們兩個一齊入去, 早知我都入埋去啦~

我都覺得老師比較嚴呀, 可能是因為她們也是教K3的關係, 真是好像教小學生!

原帖由 moonychan 於 09-8-28 14:32 發表
KUYU0905

OH, 雖然通知書寫明只可以1人帶仔女入課室, 但我同老公都駁大霧入左去呀.

我仔冇著校服, 著左條紅褲, 唔知你地有冇留意到.

作者: moonychan    時間: 09-8-28 18:38

唔係呀, 我見好多人都2公婆一齊聽喎.
入到去, 老師都冇"咋型" ^^
作者: mackyfungng    時間: 09-8-28 21:27

我唸唔得啦, 因這幾日很多嘢做, 可能改星期五去

原帖由 kuyu0905 於 09-8-28 09:32 發表

係呀, 昨天終於見到兩位老師, 感覺她們都很爽直, 要求比K1時遠高出很多, 希望大家的小朋友都一齊努力, 迎接這充滿挑戰的K2生活!    

你星期一是否會如期送/接 Isaac 返/放學?

...

作者: mackyfungng    時間: 09-8-28 21:33

moonychan , kuyu0905,

你地老公甘好, 會同你地一齊去, 我老公都無理過

我地這班好似只得我地3個傾計, 遲啲唔知會好會好啲

moonychan,
我想問你搭校巴是否每月一樣價錢, 有長假期個個月是否都一樣?

原帖由 mackyfungng 於 09-8-28 21:27 發表
我唸唔得啦, 因這幾日很多嘢做, 可能改星期五去

作者: mackyfungng    時間: 09-8-29 19:16

moonychan,

我搵勻第一城都無普通話學, 你可唔可以講多次你個仔係邊度學, 等我唸下
作者: moonychan    時間: 09-8-29 22:21

MACKYFUNGNG

我個仔響新港城, 菁蔥好學生教育中心26331276

佢呢間野, 主力係教小朋友寫書法.個場地都唔係好靚的, 我見平, 所以比仔仔上, 睇下佢有冇興趣學落去.

400蚊4堂, 每堂一個鐘. 佢既老師係一個年約60既女人. 佢可能係老闆娘, 自己教埋. 另外有請1,2個後生老師教其他野. 你可以過開來, 睇青楚環境 & 問下INFO.才決定.

至於我仔仔學琴, SUMMER HOLIDAY 就學平日, $400 一個月, 每堂半小時, 樓下琴行. 返學後, 可能都要改SAT上堂.

我知道禮賢小學就O黎有小一講助, 到時有資料再POST上來.

仲有, 校車$990一個月, 交足一個月的, 有紅日唔會扣錢.

原帖由 mackyfungng 於 09-8-29 19:16 發表
moonychan,

我搵勻第一城都無普通話學, 你可唔可以講多次你個仔係邊度學, 等我唸下

作者: mackyfungng    時間: 09-8-30 00:30

moonychan,

唔該哂, 我得閒去睇下

另你校巴條線經不經沙田, 因我忘記問學校今年校巴條線有無改, 我唔唸保母車啦, 仲貴過校車

原帖由 moonychan 於 09-8-29 22:21 發表
MACKYFUNGNG

我個仔響新港城, 菁蔥好學生教育中心26331276

佢呢間野, 主力係教小朋友寫書法.個場地都唔係好靚的, 我見平, 所以比仔仔上, 睇下佢有冇興趣學落去.

400蚊4堂, 每堂一個鐘. 佢既老師係一個年約60既女 ...

作者: angellychan    時間: 09-8-30 17:26     標題: p.1 talk

sorry, can only check the message now.  So is ying wa a very good school? Everyone wants to get in! I have called them but too late, so missed that talk.  Pls share what you have heard from the talk! Thanks a lot!

原帖由 mackyfungng 於 09-8-21 22:36 發表

Kuyu0905,

sorry, 我不是話你, 請勿誤會, 其實我而家上班時間都不能上網, 只可晚上同你地傾計,  ...

作者: mackyfungng    時間: 09-8-30 22:04

angellychan,

不用緊張, 你聽明年個talk仲趕得切.  
聽完英華個talk, 覺得好impressive, 尤其他們那句' schools are not designed for boys' 什為認同, 他們會唸一些男仔鍾意嘅題目來引起學生學習嘅興趣, 睇 video 都覺得小朋友好開心, 不過真係好難入, 舊年 1800 人報名只收150人, 仲要部份係必收生.

12/9 仲有禮賢及培橋簡介會, 如有興趣, 不要錯過

原帖由 angellychan 於 09-8-30 17:26 發表
sorry, can only check the message now.  So is ying wa a very good school? Everyone wants to get in! I have called them but too late, so missed that talk.  Pls share what you have heard from the talk!  ...

作者: kuyu0905    時間: 09-8-31 17:17

All,

我今天請了假送囡囡上校車, 幸好她都沒扭計, 希望她能順利過渡, 你們小朋友今天第一日開學如何?

這裡大部份是男生, 不知我們這班K2L的男女比例是多少呢?
作者: mackyfungng    時間: 09-8-31 21:20

kuyu0905,

上次註冊日, 有7-8 個男仔, 但得1個女仔咋, 我估這班都不會太多女仔

見其他班講左好多返學發生嘅事, 但個仔什麼也不講我知, 真比佢激死

我見你係k1F仲有傾計及有 gathering, 真的很羨慕, 舊年我個班因只得3個媽咪 chat, 所以無開topic, 同其他媽咪都唔熟, 所以見到你地甘開心, 真是得個恨字

moonychan,

我而家想安排平日早上比個仔返2 日興趣班, 以你經驗, 小朋友下午返學會唔會覺得好tired呢?

原帖由 kuyu0905 於 09-8-31 17:17 發表
All,

我今天請了假送囡囡上校車, 幸好她都沒扭計, 希望她能順利過渡, 你們小朋友今天第一日開學如何?

這裡大部份是男生, 不知我們這班K2L的男女比例是多少呢? ...

作者: moonychan    時間: 09-8-31 23:45

mackyfungng

我仔校車條線係mos線, 唔經沙田呀. 係灰紅車.
作者: moonychan    時間: 09-8-31 23:48

mackyfungng

o衣. 英華係直資, 唔係人人平等咁考咩, 點先係必收生呀???? 可能我唔係太熟, 唔係好明白呢 :p

另外, 我 friend 個仔今年考英華, 佢話2000人交表呀.....佢收到通知, 9月19號first in, 7至8個人一group in 先, 跟住就要個別見校長. 嘩, 個校長真係會見晒? 真係口水都乾.
作者: moonychan    時間: 09-8-31 23:50

我仔話今日冇寫字, 冇做功課, 只係玩,食完茶點就差唔多放學喇。

仲有一粒糖派左返來。

但你地有冇帶暑期作業返去交呀? 我有放響書包,但冇郁過咁袋返返來。。。。我抽返起,唔交了。
作者: kuyu0905    時間: 09-9-1 16:35

唔緊要啦, 有時間在這裡也會知道很多學校發生的事情, 我囡囡上年也不是太肯說學校裡的事的, 今年多了一些時間陪她, 希望有改善.

她說老師昨天已分了組, 看我們的小朋友會不會同一組?

原帖由 mackyfungng 於 09-8-31 21:20 發表
kuyu0905,

上次註冊日, 有7-8 個男仔, 但得1個女仔咋, 我估這班都不會太多女仔

見其他班講左好多返學發生嘅事, 但個仔什麼也不講我知, 真比佢激死

我見你係k1F仲有傾計及有 gathering, 真的很羨慕, 舊年我個班因 ...

作者: kuyu0905    時間: 09-9-1 16:43

moonychan,

暑期作業不用交回, for 自己做完就好.

剛接到學校電話, 校車遲了大半個小時才會到, 你們的校車有遲嗎? 還是我這邊的大車遲...

原帖由 moonychan 於 09-8-31 23:50 發表
我仔話今日冇寫字, 冇做功課, 只係玩,食完茶點就差唔多放學喇。

仲有一粒糖派左返來。

但你地有冇帶暑期作業返去交呀? 我有放響書包,但冇郁過咁袋返返來。。。。我抽返起,唔交了。 ...

作者: alberychu    時間: 09-9-1 17:21

hi mackyfungng

你都有去聽呀 ? 係啦, 林校長 talk show 一樣,
有經驗即係有經驗...

'YWPS is a school designed for boys' ...正呀 !

如果亞仔考到, 真 Thanks God ! (發住夢先)

原帖由 mackyfungng 於 09-8-30 22:04 發表
angellychan,

不用緊張, 你聽明年個talk仲趕得切.  
聽完英華個talk, 覺得好impressive, 尤其他們那句' schools are not designed for boys' 什為認同, 他們會唸一些男仔鍾意嘅題目來引起學生學習嘅興趣, 睇 video  ...

作者: angellychan    時間: 09-9-1 19:13

my son Jason Cheung is 星星組 (即係獅子組woh)....

原帖由 kuyu0905 於 09-9-1 16:35 發表

唔緊要啦, 有時間在這裡也會知道很多學校發生的事情, 我囡囡上年也不是太肯說學校裡的事的, 今年多了一些時間陪她, 希望有改善.

她說老師昨天已分了組, 看我們的小朋友會不會同一組?

...

作者: mackyfungng    時間: 09-9-1 21:17

mooychan,

如有兄長就讀, 或 daddy 係舊生, 收機會都好大, 係校長自己講, 校長話會見哂, 她說不用參加面試班, 最緊要平日訓練, 講明要收面試時聽話學生, 另要小朋友帶書講故事

原帖由 moonychan 於 09-8-31 23:48 發表
mackyfungng

o衣. 英華係直資, 唔係人人平等咁考咩, 點先係必收生呀???? 可能我唔係太熟, 唔係好明白呢 :p

另外, 我 friend 個仔今年考英華, 佢話2000人交表呀.....佢收到通知, 9月19號first in, 7至8個人一group  ...

作者: mackyfungng    時間: 09-9-1 21:20

alberychu,

我都希望囝囝可以入讀, 同你小朋友做同學

原帖由 alberychu 於 09-9-1 17:21 發表

你都有去聽呀 ? 係啦, 林校長 talk show 一樣,
有經驗即係有經驗...

'YWPS is a school designed for boys' ...正呀 !

...

作者: mackyfungng    時間: 09-9-1 21:22

我囝囝話佢係白免組, 不知真定假,
我見第二班攪旅行, 有興趣可去k2O  forum 睇睇

作者: moonychan    時間: 09-9-1 21:54

係呀, 昨天校車大遲到, 原來4點20分到, 變左5點才到!!! 我估都係岩岩開學, 會亂點啦.

我仔仔 daniel 係獅子組.

哎呀, 我1仔1女, 都好頭痛呀.

k2O 攪旅行?? 我地都可以啦, 不過, 真係要等涼D先. 去D假日農莊都OK!!

今日仔仔又係話"返到去, 玩好耐, 食完茶點就放學喇..." 仲未洗篤住做功課.
作者: mackyfungng    時間: 09-9-1 22:35

我唸無甘快要做功課啩

原帖由 moonychan 於 09-9-1 21:54 發表
係呀, 昨天校車大遲到, 原來4點20分到, 變左5點才到!!! 我估都係岩岩開學, 會亂點啦.

k2O 攪旅行?? 我地都可以啦, 不過, 真係要等涼D先. 去D假日農莊都OK!! ...

作者: TszWun    時間: 09-9-1 22:41

HI,

係呀! 自己攪都唔係好難,
我地上過學期都攪過一次,
大家總算開心!
你想想要資料的話我可以比你地架!

原帖由 moonychan 於 09-9-1 21:54 發表

k2O 攪旅行?? 我地都可以啦, 不過, 真係要等涼D先. 去D假日農莊都OK!! ...

作者: alberychu    時間: 09-9-2 09:19

我以為你想仔仔讀沙田區果間名小, 你都有興趣呀, 好呀, 不過我估亞仔入唔到, 因佢禮貌真差, 教極都唔聽, 林校長說禮貌好重要, 我聽完後, 心裡打了輸數

昨日亞仔回來跟我說 : 我終於見到吳 x 希係第2個班房, 佢剪左頭髮....
我問佢那麼你地有無打招呼, 佢答無, 因你仔仔見唔到佢喎....哈!都唔知真定假

原帖由 mackyfungng 於 09-9-1 21:20 發表
alberychu,

我都希望囝囝可以入讀, 同你小朋友做同學

作者: KarissaMaMa    時間: 09-9-2 16:12     標題: 回覆 78# alberychu 的文章

大家好,

真開心大家可以一齊交換吓心得,我哋都未開始去小學的講座,我相信今年我哋都會幾煩惱!

我是Part-time Mom,我會同姐姐輪流接送囡囡 (朱恩祈)。我仲有一個BB,一歲左右,生活都好忙碌(同大家一樣),如果您哋會接送小朋友的話,我哋可以相認一吓!

最後,祝大家都有一個快樂的學年(我哋最大的心願!)

kuku0905,
好開心,依度見到K2L的女同學,我囡囡叫恩祈 (Karissa),您好!
作者: ManKeimama    時間: 09-9-2 16:26

原帖由 alberychu 於 09-9-2 09:19 發表

我以為你想仔仔讀沙田區果間名小, 你都有興趣呀, 好呀, 不過我估亞仔入唔到, 因佢禮貌真差, 教極都唔聽, 林校長說禮貌好重要, 我聽完後, 心裡打了輸數

昨日亞仔回來跟我說 : 我終於見到吳 x 希係第 ...
Hello 2 Issac mami, may I know what size in summer PE uniform for Issac wearing now, I want to see how big is size 116 or even size 122, please reply me thru blog and I will check from here. thank you.
作者: angellychan    時間: 09-9-2 19:05

and please note st paul co-ed would be next tue 5:30pm-6:30pm.  禮賢 12/9 10:00am-12:15pm.  請多多交換情報, thanks!!

原帖由 alberychu 於 09-9-1 17:21 發表

有經驗即係有經驗...

...

作者: moonychan    時間: 09-9-2 19:11

KarissaMaMa

我同你一樣, 一個K2, 一個1歲.

我仔仔叫承恩
作者: moonychan    時間: 09-9-2 19:15

angellychan

想問下, st. paul co-ed 係咪直資呀? or 係津小呀? 好似響港島區? 我唔太清楚又懶得查, tks

沙田名小, 係咪講緊呂明才呀??
作者: KarissaMaMa    時間: 09-9-2 21:14     標題: 回覆 82# moonychan 的文章

moonychan,

您細B幾月出世呀?我BB係8月B!
作者: mackyfungng    時間: 09-9-2 21:41

alberychu,

英華及沙呂我都有興趣, 不過唔係我'簡' 佢, 係佢'簡' 我個仔
我唸你個仔無認錯, 我個仔真係剪左個短髮

mankeimama,
我個仔著緊 104 號, 不過超短, 我慳錢無買新比佢, 唸住下年先買, 我唸你個女著116就 fit, 128 就大件啲, 可留番K3著
我見你都有報K2 旅行, 可惜後備, 希望最後你去到, 甘isaac同 mankei 又可以一齊玩

原帖由 alberychu 於 09-9-2 09:19 發表

昨日亞仔回來跟我說 : 我終於見到吳 x 希係第 ...

作者: mackyfungng    時間: 09-9-2 21:44

DBS 這個星期六好似有簡介會, 我無住報, 所以不知詳情, 如有興趣, 可上佢地網頁睇睇

st paul 是否近西環個間?

我見其他 forum媽咪講話今日寫大楷A, 但我仔話無, 你地小朋友有無講呀?

moonychan,
alberychu 係講緊沙呂, 她知我有興趣這間學校, 你有無唸過'簡' 邊間學校呀?

原帖由 angellychan 於 09-9-2 19:05 發表
and please note st paul co-ed would be next tue 5:30pm-6:30pm.  禮賢 12/9 10:00am-12:15pm.  請多多交換情報, thanks!!

作者: moonychan    時間: 09-9-3 10:12

嘩, 我細B都係8月呀, 係8月8號

原帖由 KarissaMaMa 於 09-9-2 21:14 發表
moonychan,

您細B幾月出世呀?我BB係8月B!

作者: moonychan    時間: 09-9-3 10:15

mackyfungng

我未定揀邊間呀, 因為我而家租住mos, 都唔知幾時會搬得成. 又唔知搬去邊, 用邊個校網大抽獎.

但一定會考定d私校, 都係英華, 宣小, DBSDP (見識下)
作者: TszWun    時間: 09-9-3 10:38

hi moonychan,

嘩...我都有個細b喎!
我細b 8月5日出世喎~
今年啱啱一歳!
原本有咁多8月bb~~~

睇到你地話揀小學我都有頭痛,
都未有主意揀間.....
大抽獎又好似"問問"地,
都唔知點算好~~

原帖由 moonychan 於 09-9-3 10:12 發表
嘩, 我細B都係8月呀, 係8月8號

作者: moonychan    時間: 09-9-3 10:42

好開心, 我地大細B都係同一年. 05年 & 08年. 日後攪GATHERING, 大細B都有 "伴"玩.
作者: alberychu    時間: 09-9-3 10:44

mackyfungng

男拔你去唔去呀 ? 如有興趣打比我

mankeimama
亞仔個套都係104...佢無咩高過

我唔知有旅行, 又錯過1次機會...

原帖由 mackyfungng 於 09-9-2 21:41 發表
alberychu,

英華及沙呂我都有興趣, 不過唔係我'簡' 佢, 係佢'簡' 我個仔
我唸你個仔無認錯, 我個仔真係剪左個短髮

mankeimama,
我個仔著緊 104 號, 不過超短, 我慳錢無買新比佢, 唸住下年先買, 我唸你個女著116就  ...

作者: moonychan    時間: 09-9-3 10:48

(急) 想問一問, 如果自己送返學, 幾多點可以比學生入課室呀??
作者: moonychan    時間: 09-9-3 10:50

我個仔都係得102高咋.

外套我買左116, 明顯係大左D既, 但佢既質地唔係咁好, 唔敢放入機洗了.

原帖由 alberychu 於 09-9-3 10:44 發表
mackyfungng

mankeimama

作者: TszWun    時間: 09-9-3 10:59

hi moonychan,

係1:20可以入去啦!
哎吔, 真係好鬼橋喎!差幾日咋喎!
我地啱啱攪完過bk830 1yr party!
遲d可能再有function,
有野玩就揾你!
比你睇下830 party d 相!
http://www.facebook.com/photo.php?pid=2466888&l=87c1c35ecb&id=727052954

原帖由 moonychan 於 09-9-3 10:50 發表
我個仔都係得102高咋.

外套我買左116, 明顯係大左D既, 但佢既質地唔係咁好, 唔敢放入機洗了.

作者: KarissaMaMa    時間: 09-9-3 12:42     標題: 回覆 87# moonychan 的文章

moonychan, TszWun,

我的BB是8月9日出世,大家都係差幾日,真係第時大細都可以一齊玩!
作者: KarissaMaMa    時間: 09-9-3 12:45     標題: 回覆 94# TszWun 的文章

TszWun,

我睇咗您D相,830 party 真係好熱鬧喎!
作者: moonychan    時間: 09-9-3 17:35

今日親自接送, 真係好熱, 日日係咁都幾倦下.

仔仔話今日響學校寫左中國二字. 尋日寫B字, 唔係真唔真.

今日見到, 真係男多女小.
作者: angellychan    時間: 09-9-3 18:38

st paul co-ed 係直資

原帖由 moonychan 於 09-9-2 19:15 發表
angellychan

想問下, st. paul co-ed 係咪直資呀? or 係津小呀? 好似響港島區? 我唔太清楚又懶得查, tks

沙田名小, 係咪講緊呂明才呀??

作者: mackyfungng    時間: 09-9-3 21:38

alberychu,

dbs 我唔唸住去, 但禮賢同培橋就會去

moonychu,

你囝囝唔係坐校巴咩

原帖由 alberychu 於 09-9-3 10:44 發表
mackyfungng

mankeimama

作者: moonychan    時間: 09-9-3 22:15

係呀,我仔仔搭校車嫁,但有時出開街就可以自己接送。。。但出了一公升汗。。。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5