教育王國

標題: 體藝中學一問 [打印本頁]

作者: cherrysky    時間: 09-8-22 10:49     標題: 體藝中學一問

hi,
    請問有冇家長知道體藝中學有冇跟分成績分班.tks.
作者: sukitsue    時間: 09-8-28 23:15

我同事個姪仔今年入體藝中一,聽佢講,係有分成績分班,8月份暑假約有一星期係考試.

原帖由 cherrysky 於 09-8-22 10:49 發表
hi,
    請問有冇家長知道體藝中學有冇跟分成績分班.tks.

作者: ACCC    時間: 09-9-4 13:03

請問這學校除了著重體藝之外,學術成績好嗎?有冇人知多數入那間大學呢?
作者: fitceo    時間: 09-9-9 22:22

f.1  至 f.3 有精英班,高中就無分架喇.
作者: fitceo    時間: 09-9-9 22:26

原帖由 chengwaiking 於 09-9-4 13:03 發表
請問這學校除了著重體藝之外,學術成績好嗎?有冇人知多數入那間大學呢?

多數入那間大學,就唔多清楚, 它只屬band 1 尾英中,但校園生活 就一定係happy life, 功課量不多.
作者: eclooper    時間: 09-9-11 01:04

咁d學生好唔好?
多唔多壞份子
作者: chanms    時間: 09-9-11 10:14

好/壞, 很難評論...

小兒讀F.3,我也認識學生讀F.5,暫時未見我認為的壞份
子。

你可以在放學時段,去學校附近觀察一下。
作者: starstarbaby    時間: 09-9-12 02:35

體藝比較注重學生既體育同藝術方面.

行334之後唔駛考公開試就可以入大學.

有人話讀體藝可以易d入大學o個d重藝術既科..好似poly-u fashion design 咁.
作者: starstarbaby    時間: 09-9-12 02:38

唔記得講正題..

佢d學生ok架..唔係話超乖.但唔會太壞.

講真,一間幾好既學校都會有壞學生,差在多同少既問題.
作者: elok2009    時間: 09-10-9 02:02

they do good in sports
but fair in academics

they are really at the margin of band one
作者: chanms    時間: 09-11-8 00:45

體藝成績一般。
學生品行,我認為ok.

我個仔讀F.3(art),另外識人讀緊F.5.

因每位學生都有專長sport/art, 較自信, 有夢想的較多,所以無咁易學壞。
作者: eclooper    時間: 09-11-9 12:49

學費幾多一年呀?
作者: Daisy媽咪    時間: 09-11-9 15:25

原帖由 eclooper 於 09-11-9 12:49 發表
學費幾多一年呀?

藝係指邊一方面 ? 如果唱歌和跳舞成績較突出, 學校會考慮嗎 ?
作者: chanms    時間: 09-11-15 22:56

學費=HK$0 只交150蚊堂費

視藝-入學試考畫畫
作者: eclooper    時間: 09-11-18 22:48

我見蔡繼有好貴, 本來諗住搏一搏, 但見到個價錢同國際學校差唔多, 就唔再諗

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5