教育王國

標題: 如被直資學校取錄,是否要放棄政府的自行分配學額? [打印本頁]

作者: Man04    時間: 09-8-25 23:16     標題: 如被直資學校取錄,是否要放棄政府的自行分配學額?

因我不太清楚,有没有人可解答?
作者: annienorman    時間: 09-8-25 23:47

yes! need to give up!
作者: littlefaith    時間: 09-8-25 23:51

原帖由 Man04 於 09-8-25 23:16 發表
因我不太清楚,有没有人可解答?

當你一在直資學校註冊,學校會通報教局,在統一派位中刪去你小朋友的名字,換言之即是不用再參加統一派位。
作者: bb2    時間: 09-8-26 09:28

咁如果報左多間直資, 咁係咪可以接受多間取錄架...即係先去左一間註冊先, 如果再有另一間offer學位, 又可以去埋另一間註冊呢?

原帖由 littlefaith 於 09-8-25 23:51 發表

當你一在直資學校註冊,學校會通報教局,在統一派位中刪去你小朋友的名字,換言之即是不用再參加統一派位。

作者: Man04    時間: 09-8-26 13:59

咁如被私校取錄,仍可參加統一派位嗎?
作者: YuHangMum    時間: 09-8-26 14:17

是乎個間私校容不容許
作者: ziyi    時間: 09-8-26 15:31

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2139208&extra=page%3D16

參考下這個topic啦,有說那間私校不容許的

原帖由 Man04 於 09-8-26 13:59 發表
咁如被私校取錄,仍可參加統一派位嗎?

作者: 小曳人    時間: 09-8-26 16:01

原帖由 bb2 於 09-8-26 09:28 發表
咁如果報左多間直資, 咁係咪可以接受多間取錄架...即係先去左一間註冊先, 如果再有另一間offer學位, 又可以去埋另一間註冊呢?

我都想知~~~
作者: goodmama2003    時間: 09-8-26 16:40

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5