教育王國

標題: 升小一PORTFOLIO [打印本頁]

作者: iris_lai    時間: 09-8-31 16:59     標題: 升小一PORTFOLIO

最近幫幾個小朋友做左幾份升小一的PORTFOLIO,幫到D家長之餘,自己又有滿足感,真的好開心。
作者: 猴子爸    時間: 09-8-31 17:30     標題: 回覆 1# iris_lai 的文章

你的意思是纯属跟大家分享助人之乐,还是愿意免费帮助有需要的家长?
作者: iris_lai    時間: 09-8-31 17:56

如你有需要,可以EMAIL或PM我,我再回覆你。
作者: Geni    時間: 09-8-31 22:11

原帖由 iris_lai 於 09-8-31 17:56 發表

Baby-Kingdom係一個俾大家"公開"討論o既地方, 如果你有有用o既資料, 不妨公諸同好, 請勿要求其他人留email或pm你! 多謝合作!
作者: ShinTeresa    時間: 09-9-1 01:03

係la 彈1/2個tips 黎ar 我真係冇從入手 r爆頭都未正到一頁
原帖由 Geni 於 09-8-31 22:11 發表

Baby-Kingdom係一個俾大家"公開"討論o既地方, 如果你有有用o既資料, 不妨公諸同好, 請勿要求其他人留email或pm你! 多謝合作!

作者: hokerryfan    時間: 09-9-2 20:48

原帖由 iris_lai 於 09-8-31 17:56 發表

Could you please share with me too.  Thank you.
作者: G-Ma    時間: 09-9-2 22:14

portfolio都係自己做好d, 始終都係自己最清楚仔女既長處.
作者: Chincco    時間: 09-9-2 22:15

之前有個friend話幫我手做, 我8月初都已經將d資料比埋佢, 到最後咪一句"唔得閒" 連影都無埋 , 唉 !

作者: Chincco    時間: 09-9-2 22:15

- deleted -

[quote]原帖由 猴子爸 於 09-8-31 17:30 發表
你的意思是纯属跟大家分享助人之乐,还是愿意免费帮助有需要的家长?

莫講話外人啦 ! 自己friend都唔願意分享啦 ! 之前有朋友話肯借比我參考, 到家吓咪一樣連影都無 ! 佢個仔向24/08都交埋form去英華啦 ! 如果真係無從入手, 咪好似我咁揾人幫手囉, 好過自己日日向到煩.

作者: 猴子爸    時間: 09-9-3 11:35

求人不如求己...自己付钱让专业人士帮忙,有的收$3K-4K.都颇贵,但如果真的毫无头绪,钱还是要花的。

原帖由 Chincco 於 09-9-2 22:15 發表
[quote]原帖由 猴子爸 於 09-8-31 17:30 發表

莫講話外人啦 ! 自己friend都唔願意分享啦 ! ...

作者: Chincco    時間: 09-9-3 11:50

原帖由 猴子爸 於 09-9-3 11:35 發表
求人不如求己...自己付钱让专业人士帮忙,有的收$3K-4K.都颇贵,但如果真的毫无头绪,钱还是要花的。

$3K-4K ? 咁你個位專業人士又真係收得好貴喎, 幫我做個個收得好平架, 咁相比你個個簡直係超平, 但效果我都好滿意, 好有自己做啲feel,因為我唔想太誇張. 我已經開始幫囡囡交form啦 !
作者: nicole1111    時間: 09-9-3 13:44

Can you email to me.  My email is [email protected]

Thanks a lot!
Vivien

原帖由 iris_lai 於 09-8-31 16:59 發表
最近幫幾個小朋友做左幾份升小一的PORTFOLIO,幫到D家長之餘,自己又有滿足感,真的好開心。

作者: 猴子爸    時間: 09-9-3 14:01

我都觉得贵,但他们是搞小一培训的,知道什么应该放下去,怎样放,怎样写,等等。当然,其实如果看过他们的sample,另外自己是word的熟手技工,就没这个必要付钱啦。

原帖由 Chincco 於 09-9-3 11:50 發表

$3K-4K ? 咁你個位專業人士又真係收得好貴喎, 幫我做個個收得好平架, 咁相比你個個簡直係超平, 但效果我都好滿意, 好有自己做啲feel,因為我唔想太誇張. 我已經開始幫囡囡交form啦 ! ...

作者: Chincco    時間: 09-9-3 14:12

原帖由 猴子爸 於 09-9-3 14:01 發表
我都觉得贵,但他们是搞小一培训的,知道什么应该放下去,怎样放,怎样写,等等。当然,其实如果看过他们的sample,另外自己是word的熟手技工,就没这个必要付钱啦。

...

如果自己識就當然唔洗靠人啦! 可惜.....
作者: christineyy    時間: 09-9-3 14:19     標題: 回覆 15# iris_lai 的文章

pls email for me
email : <<EMAIL DELETED>>

thanks!

作者: tunghei1025    時間: 09-9-3 15:34

please e-mail <<EMAIL DELETED>>

Thanks a lot !!!

作者: celialing    時間: 09-9-3 17:29

I want to know too!!
Please e-mail to me: <<EMAIL DELETED>>
Many Thanks!!!

作者: Geni    時間: 09-9-3 17:38

請必在此留email, 有需要請直接pm資料提供者. 另外, 謝絕一切商業宣傳, 包括透過pm. 謝~~~
作者: mouse0231    時間: 09-9-4 01:13

$3K-4K ? 咁你個位專業人士又真係收得好貴喎, 幫我做個個收得好平架, 咁相比你個個簡直係超平, 但效果我都好滿意, 好有自己做啲feel,因為我唔想太誇張. 我已經開始幫囡囡交form啦 ! ...

我都想揾人做呀,可否pm佢啲資料俾我?? thx!!
作者: ffbear    時間: 09-9-4 09:49

pls e-mail to : <<EMAIL DELETED>>

thank you very much!!

[By Geni: Please exchange email by PM function. Thanks!!]

作者: Chincco    時間: 09-9-4 14:27

原帖由 mouse0231 於 09-9-4 01:13 發表

我都想揾人做呀,可否pm佢啲資料俾我?? thx!!

Pls check pm啦
作者: yammie706    時間: 09-9-5 10:53     標題: 回覆 22# iris_lai 的文章

多謝分享,可否send e-mail 給我?
<<EMAIL DELETED>>

[By Geni: Please exchange email by PM function. Thanks!!]

作者: sit_karen    時間: 09-9-7 11:56

Please  PM me too.

Thanks!

作者: sit_karen    時間: 09-9-7 12:11

Hi chincco,

Urgent! Can you provide where I can get someone to make the portfolio?

Many thanks!

作者: Chincco    時間: 09-9-7 13:07

原帖由 sit_karen 於 09-9-7 12:11 發表
Hi chincco,

Urgent! Can you provide where I can get someone to make the portfolio?

Many thanks!

Pls check PM

作者: patpatching    時間: 09-9-7 14:34

pls PM me,thank you!
作者: Chincco    時間: 09-9-7 15:30

原帖由 patpatching 於 09-9-7 14:34 發表
pls PM me,thank you!

Pls check PM
作者: 88654321    時間: 09-9-7 23:29

Chinno,你揾边間做,可否介紹比我.
作者: Chincco    時間: 09-9-8 10:37

[quote]原帖由 88654321 於 09-9-7 23:29 發表

-deleted-

作者: loklok0104    時間: 09-9-8 12:16

原帖由 Chincco 於 09-9-8 10:37 發表
[quote]原帖由 88654321 於 09-9-7 23:29 發表

我之前都揾過一間印刷公司, 佢哋都有幫人做portfolio,但我哋幾個家長都 ...

其實呢個社會唔係你所講得咁灰....

我自己都幫過朋友, 鄰居, 同事, 家姐做過portfolio, 而係一分毫無收過佢地錢, 全是義務性質.

試過住我屋苑既鄰居, 佢只係想我幫佢做cover page, 但佢好客氣地買左包尿片送俾我, 我反而真係有點唔好意思添!

亦有試過幫過住我樓上既鄰居整過一份, 不過佢連印刷費都無俾番我, 要我自己幫佢出埋, 雖然唔係好多錢, 不過人家義務幫佢整, 仲要倒貼$

所以呢個世界上真係咩人都有
作者: G-Ma    時間: 09-9-8 12:37

如果大家係同一年去考小學, 我諗你朋友梗係唔想借, 因為大家都可能考埋果幾間小學.  但如果係唔同年份考都唔借就有點那個啦.

原帖由 Chincco 於 09-9-8 10:37 發表

我之前都揾過一間印刷公司, 佢哋都有幫人做portfolio,但我哋幾個家長都 ...

作者: JustinJustin    時間: 09-9-8 12:41

其實, 每間學校要的portfolio 都不同, 有啲4 pages, 有啲5 pages(SSCPC), 有啲15 pages (男拔小DBS).
要睇清楚才交.  做靚靚啲,通常叩門才用。

SSCPC有portfolio指引, 參考吓.
http://www.sscps.edu.hk/enrolment/Portfolio.htm

祝大家成功,加油啊。

loklok0104, 多謝你鼓勵, 舊年我做了coverpage, only one page 給囝囝, 咁就掂咗啦. Thank you, 多謝你.

作者: Geni    時間: 09-9-8 12:48

我個仔o個份我都係自己做o既, 亦都義務幫個親戚做o左一份, 學校小一入學分享會o既時候我都借過俾d家長睇, 但如果你話俾個copy其他人, 我就唔係太想, 唔係驚人copy, 只係因為太多個人資料, 拎走哂又變o左冇o野睇, 所以我只係同真係share過俾好friend o既朋友, 仲講明唔可以俾其他人睇.

其實我諗好多人都講過profile唔需要花考, 最緊要整齊清楚同唔好太厚就ok, 20頁已經好足夠(甚至太多).

八卦問o下, 出面幫人做profile o既人/公司會唔會唔同學校d內容唔同? 會唔會俾番softcopy你? 定只會俾softcopy你自己去印? 你要交d乜o野俾佢地?
作者: Chincco    時間: 09-9-8 13:09

原帖由 G-Ma 於 09-9-8 12:37 發表
如果大家係同一年去考小學, 我諗你朋友梗係唔想借, 因為大家都可能考埋果幾間小學.  但如果係唔同年份考都唔借就有點那個啦.

佢個個係仔仔, 我個個係囡囡, 而且佢係公務員, 只需要比30%學費, 佢可以報d超貴啲學校, 以我所知, 大家好似只有一, 兩間學校相同. 問題係, 只係想問吓點做d效果, 都咁神秘 !!!!! 算啦 ! 反正我都做好啦, 又交埋表啦, 最慘佢仔仔同我囡囡一齊返課外活動, 個個星期都會見面. 佢仲要好似無事發生咁, 唉 !
作者: Chincco    時間: 09-9-8 13:21

原帖由 Geni 於 09-9-8 12:48 發表
我個仔o個份我都係自己做o既, 亦都義務幫個親戚做o左一份, 學校小一入學分享會o既時候我都借過俾d家長睇, 但如果你話俾個copy其他人, 我就唔係太想, 唔係驚人copy, 只係因為太多個人資料, 拎走哂又變o左冇o野睇, 所 ...

如果早d識你就好啦, 可以問你借離睇吓.

-deleted-

作者: 楊楊媽    時間: 09-9-9 09:49

原帖由 Chincco 於 09-9-8 13:21 發表

如果早d識你就好啦, 可以問你借離睇吓.

因為我知道唔同學校有唔同要求, 所以我揾人做左兩份, 一份10頁, 一份4頁. 佢有softcopy比返我, 我唔想煩, 就叫佢幫我印刷埋. 咁當然要另外加錢啦 !

你想份portfolio有咩 ...

請問幫你做portfolio既人就是開topic既樓主嗎?

點解你pm我既email address同樓主既email address 相同,人名亦一樣?

我覺得你地係好似夾埋咁,都唔知係咪買廣告:;pppp:
作者: Chincco    時間: 09-9-9 10:21

原帖由 楊楊媽 於 09-9-9 09:49 發表

請問幫你做portfolio既人就是開topic既樓主嗎?

點解你pm我既email address同樓主既email address 相同,人名亦一樣?

我覺得你地係好似夾埋咁,都唔知係咪買廣告:;pppp: ...

我唔知開topic啲係咪同一個人 ! 得鬼閒去check邊個開topic 呀 !

我亦無買廣告, 我係真金白銀比錢架 ! 我只係之前揾極朋友幫手都比人放飛機, 好心灰意冷,亦知道大家無助啲心情.家吓自己做好左做portfolio,好心想同大家分享吓. 咁請大家唔好再問我有關portfolio啲事啦, 好心唔得好報.
難怪其他人都唔願意同人分享  !

如果我真係同佢夾埋, 天誅地滅呀!

作者: Joyjoymum    時間: 09-9-9 14:25     標題: 回覆 12# Chincco 的文章

Chincco,

Would you please let me have the contact of profolio maker?? Many thanks!
作者: HINONG    時間: 09-9-9 16:38

我奉勸D 家長不要花錢去做PROFILE, K2的時候我都很緊張去安排,不知道要不要找人去弄,
直至7月自已才用電腦真正去彩色SCAN及用POWERPOINT弄,共16張紙.  再去釘張HKD6 / 本, 好在只釘了兩本, 因為8, 9月份去聽學校的簡介會, 得出以下結果:

DBS - 最好10張, 不要超過15張, 超過20張扣分.
(內包小朋友兩年的成績, 出生紙, 小朋友及父母I/D, 聖公會證明文件 ).... 已經沒空頁寫你的成就....另外, 我很欣賞校監所說, 一個K2的小朋友有什麼大的成就令到你要寫在PROFILE內....

DGS - 不收PROFILE

英華 - 不需要, 除非好出名的證書

陳守仁 - 最好不要給, 有都OK

ST. PAUL CO-EDU : 不需要, 可能還會把PROFIE 拆開, 要他們需要的文件就數.

ST. PAUL'S COLLEGE : 5張紙內, 前後面, 不要用厚紙.

音小: 不鼓勵, 有照收

ST. MARGARET: 沒要求

所以懂的用電腦家長, 自已有空弄一弄.
不慬電腦的家長, 把學校所需的文件影印就OK了.
不要花費, 把錢留番付學費吧 !!
作者: pppp41    時間: 09-9-9 16:45

我小兒portfolio係用powerpoint自己做....得幾頁, 主要是frontpage一張好濃縮既資料.
1.  中間一張大頭相....梗係搵張最正,最smart,人見人愛既相.
2.  圍住張相四周用不同形式將下列重要資料點出來.  個校長睇幾千份, 基本上你只要講重點拒都已經知detail啦.
- 幼稚園排名跟所有學校獎
- 老師校長的comment(當然係好果d,同唔好作).
- 興趣 (包括學緊咩) 及 獎項
- 強項,性格
- 志願
- 點解想入這間學校 (當然係我幫拒老作)
- 背景大量transparent照片, 照片去support以上所有資料.
例如有一張家庭合照(咁已經講左拒有冇兄弟姊妹), 又或者你寫興趣是閱讀, 咁就影一張拒好專心一個人靜靜地睇書既沙龍照, 感染力一定不差.

重點是校長可以用最短時間吸收了大量你小朋友的資料.  一張睇晒.  冇時間做portfolio既家長可以考慮一下.

作者: Chincco    時間: 09-9-9 17:36

原帖由 Joyjoymum 於 09-9-9 14:25 發表
Chincco,

Would you please let me have the contact of profolio maker?? Many thanks!

唔好意思,我唔想再比人惡意批評話我同profolio maker "夾埋", 所以幫唔到你啦 ! 剛剛有兩位家長話可以用powerpoint做,你可以去請教佢哋.

作者: cpbaby    時間: 09-9-10 17:59

Could you please share with me too.  Thank you. e-mail: <<EMAIL DELETED>>

作者: labelle    時間: 09-9-11 00:51

作者: nghoitung    時間: 09-9-11 01:36

Splease send to me  <<EMAIL DELETED>>

thx!!
原帖由 iris_lai 於 09-8-31 16:59 發表

作者: Chincco    時間: 09-9-11 15:33

各位家長, 本人為了避嫌, 將不會再提供有關"profolio maker"啲資料, 如有需要可聯絡其他家長. 請不用再PM我了, Thank you !

作者: Geni    時間: 09-9-11 15:54

為免再為chincco帶來不便, 現關閉此主題. 謝!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5