教育王國

標題: 09/10年度升小六 – 得閑入嚟傾下啦 [打印本頁]

作者: evelyn317    時間: 09-9-1 11:29     標題: 09/10年度升小六 – 得閑入嚟傾下啦

時間過得好.......快, 今年是小學最後一年了
作者: kitty    時間: 09-9-1 11:34

hi,
我女今年都係升小六,係啦,真係好快過~
作者: hinhinmummy    時間: 09-9-1 13:16

好擔心!..............
作者: Marians    時間: 09-9-1 16:11

Hi

可吾可以受埋我傾, 我一直有留意你地的留言, 小女也是升小六。

Marians
作者: sandy816    時間: 09-9-1 17:33

出年九月就中一喇..我同個女講.要好好珍惜最後一年既小學生活~~^^
作者: kenischung    時間: 09-9-1 17:55     標題: 回覆 5# sandy816 的文章

作者: wesleypiano    時間: 09-9-1 23:45

好好珍惜最後一年既小學生活~~^^
好同意!! time flies~

作者: lok2006    時間: 09-9-2 08:09

我個女今年都是小六,希望可以一起分享吓!
作者: LULU-MAK    時間: 09-9-2 10:36

終於等到有人開新TOPIC 大家好!今年係小學最後既一年亦都係我地最緊張既一年, 大家一齊努力...加油!
今年真係過佐一個好漫長既暑假, 臨返學既前一日我都好緊張.....好驚唔知醒起身返學, 我足足SET佐3個ALARM....係咪好誇張.
噚晚,睇通告,簽通告, 填手冊, 填FORM, 出票, 比錢....一共十四份, 足足搞佐成半個鍾, 好攰呀!

原帖由 evelyn317 於 09-9-1 11:29 發表

作者: Heidi媽    時間: 09-9-2 10:44

作者: SaSaMummy    時間: 09-9-2 11:04

Sorry my computer can’t type Chinese.
My son is in P6 also.
I look at the school calendar and all our test and examination are before holiday.
We can really enjoy a nice Christmas, New Year and Easter holiday without any examination or test ahead.
Except the important examination, let’s be happy and think of holiday as well.

原帖由 evelyn317 於 09-9-1 11:29 發表

作者: Skywan    時間: 09-9-2 11:08

HI! 小兒都系升 P6,絶對同意你的講法!

原帖由 sandy816 於 09-9-1 17:33 發表
出年九月就中一喇..我同個女講.要好好珍惜最後一年既小學生活~~^^

作者: fp    時間: 09-9-2 12:27

報到!,我好唔捨得囝囝大得好快,今朝送囝囝搭車,望住囝囝,佢已經同我差不多高喇!我都要好好珍惜囝囝最後一年既小學生活
作者: KWT    時間: 09-9-2 12:29

Hi!

我小朋友今年也是升小六.放完漫長暑假,他非常心散.又有很多中文字都忘記怎麼寫,真是每"字"問.

唉!真是擔心.現在又要開始提心吊膽過活,希望無災無險,快快走過這一年
作者: overover    時間: 09-9-2 12:36

大家好, 我的大仔今年也是升上小六, 好同意大家的講法今年是小學階段的最後一年, 真的要好好珍惜, 因為來年的今天大家就會天各一方,各有各升上吾同的中學. 不過我想我們這群家長都係擔心升中選校的問題多一點. 大家一起努力!!
作者: cherrynequ    時間: 09-9-2 14:32

Hi,
認同呀.
我個仔都係升小六了, 時間過得真係好快, 有時我會諗起佢讀小一的時候好細粒, 依家真係就來同我咁高大了.
希望佢生生性性啦

原帖由 fp 於 09-9-2 12:27 發表
報到!,我好唔捨得囝囝大得好快,今朝送囝囝搭車,望住囝囝,佢已經同我差不多高喇!我都要好好珍惜囝囝最後一年既小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c生活 ...

作者: asinai    時間: 09-9-2 14:49

Hi, 大家好!

原來bk 有gum 多升P.6 ge 家長!  我女都是今年升P.6 呢....不過佢 ge 身高卻沒有智慧般升得gum 快!  還是細細粒的....ha
作者: carollam310    時間: 09-9-2 18:45

我又報到先

我個女第一日返學就著爛條校裙..
後面條拉鏈爆左...

唉~~呢個暑假....養豬甘
日日食..訓..玩..
作者: ac602    時間: 09-9-2 20:58

作者: Crabtree    時間: 09-9-2 23:16

我都嚟報到, 小兒今年P.6, 小六的第一次呈分試係2-5/11, 好快呀!
作者: acedemy    時間: 09-9-2 23:18

原帖由 KWT 於 09-9-2 12:29 發表
Hi!

我小朋友今年也是升小六.放完漫長暑假,他非常心散.又有很多中文字都忘記怎麼寫,真是每"字"問.

唉!真是擔心.現在又要開始提心吊膽過活,希望無災無險,快快走過這一年 ...

Same feelings "現在又要開始提心吊膽過活"
作者: Mandy0203    時間: 09-9-2 23:41

大家好...呢排無乜上來...
終於等到有人開升小六topic
我大女兒都係升小六...
仍然是細細粒...
昨日簽通告都簽到手軟...
因為係3個女兒x9張通告...  

原帖由 asinai 於 09-9-2 14:49 發表
Hi, 大家好!

原來bk 有gum 多升P.6 ge 家長!  我女都是今年升P.6 呢....不過佢 ge 身高卻沒有智慧般升得gum 快!  還是細細粒的....ha

作者: asinai    時間: 09-9-3 08:10

morning all!

mandy0203,

你女兒看來並不細粒呢!

你好犀利.....簽3 sets 通告!  我兩個都手軟了!
原帖由 Mandy0203 於 09-9-2 23:41 發表
大家好...呢排無乜上來...
終於等到有人開升小六topic
我大女兒都係升小六...
仍然是細細粒...
昨日簽通告都簽到手軟...
因為係3個女兒x9張通告...  

...

作者: asinai    時間: 09-9-3 08:12

Hi,

你地 gum 早呈分!.....我女兒是 10/12.
原帖由 Crabtree 於 09-9-2 23:16 發表
我都嚟報到, 小兒今年P.6, 小六的第一次呈分試係2-5/11, 好快呀!

作者: Edithma    時間: 09-9-3 08:36

早晨各位媽咪, 我女都係小六生. 大家一齊努力
作者: LULU-MAK    時間: 09-9-3 08:46

carollam310,

我又係第一日返學就整爛係拉鏈, 拿拿林著返條舊裙.

原帖由 carollam310 於 09-9-2 18:45 發表
我又報到先

我個女第一日返學就著爛條校裙..
後面條拉鏈爆左...

唉~~呢個暑假....養豬甘
日日食..訓..玩..

作者: kitty    時間: 09-9-3 09:00

係啦...我個女都高左好多..到我個鼻了..呢幾朝同佢梳頭都唔就手了...
原帖由 fp 於 09-9-2 12:27 發表
報到!,我好唔捨得囝囝大得好快,今朝送囝囝搭車,望住囝囝,佢已經同我差不多高喇!我都要好好珍惜囝囝最後一年既小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c生活 ...

作者: fp    時間: 09-9-3 10:05

原帖由 asinai 於 09-9-3 08:12 發表
Hi,

你地 gum 早呈分!.....我女兒是 10/12.

my son early than your daughter,2nd 呈分是10月27~29. 好快啦!好驚囝囝會無端端失手!
作者: Heidi媽    時間: 09-9-3 10:27

作者: asinai    時間: 09-9-3 11:13

hi, fp,

so early ah!   我地 mid-term test 都係11月 ja....so now剛開學還輕鬆 lei! .....不過ah女話今日老師會俾一份手信佢地.....就係 maths 小測! .....好彩 lei 樣 no need do revision ge!

btw, 你仔仔一向訓練有数, no need worry la!
原帖由 fp 於 09-9-3 10:05 發表

my son early than your daughter,2nd 呈分是10月27~29. 好快啦!好驚囝囝會無端端失手!

作者: kitty    時間: 09-9-3 11:13

你女而家幾多CM呀?
我女果班同學好高..我女排前幾個咋..我女145cm
原帖由 Heidi媽 於 09-9-3 10:27 發表
我女上年三十幾人排隊排中間, 今年佢可排到尾六, 好開心高左.

作者: Heidi媽    時間: 09-9-3 11:23

作者: kitty    時間: 09-9-3 11:27

嘩,156cm 好高呀~
原帖由 Heidi媽 於 09-9-3 11:23 發表
咁你女班同學都幾高bor, 我女有156cm.

作者: Heidi媽    時間: 09-9-3 11:34

作者: kitty    時間: 09-9-3 11:39

嘩,我女著34咋..
你地兩公婆是否都是高大?
39會唔會好難買鞋呢?
今年我女對33都窄左要買了..
原帖由 Heidi媽 於 09-9-3 11:34 發表
不過....佢對腳仲勁呀.....穿39號皮鞋mouth:" />

作者: Heidi媽    時間: 09-9-3 11:41

作者: Charitymami    時間: 09-9-3 11:42

我個女都有咁高, 咁大隻腳, 不過就比較徧瘦

原帖由 Heidi媽 於 09-9-2 22:34 發表
不過....佢對腳仲勁呀.....穿39號皮鞋mouth:" />

作者: Heidi媽    時間: 09-9-3 11:44

作者: cherrynequ    時間: 09-9-3 13:53

我阿仔開學都要著 39號鞋了, 成隻船咁, 佢 P.5 下學期先在 DR. KONG 買對 38號, 果時都預鬆左 D, 無諗過咁快又要買.
昨晚先睇過阿仔 CALENDER, 11月頭 TEST, 12月頭就呈分, 好緊張呀....

原帖由 Heidi媽 於 09-9-3 11:44 發表
我地兩個都唔係高大之人.
好彩Dr.Kong 都有39, 唔係都唔知係邊樹買! 成隻龍船咁, 對腳又厚肉, d腳趾又肥....::" />:" />

作者: LULU-MAK    時間: 09-9-3 14:04

我個囡都排全班女仔最後一個,157cm....好彩隻腳都唔算大, 仲未著到我d37號鞋, 但係著dr.kong都要著37, 可能dr.kong預大d放d鞋墊.

原帖由 Heidi媽 於 09-9-3 11:44 發表
我地兩個都唔係高大之人.
好彩Dr.Kong 都有39, 唔係都唔知係邊樹買! 成隻龍船咁, 對腳又厚肉, d腳趾又肥....::" />:" />:" />

作者: Heidi媽    時間: 09-9-3 14:21

作者: fp    時間: 09-9-3 15:04

原帖由 asinai 於 09-9-3 11:13 發表
hi, fp,

so early ah!   我地 mid-term test 都係11月 ja....so now剛開學還輕鬆 lei! .....不過ah女話今日老師會俾一份手信佢地.....就係 maths 小測! .....好彩 lei 樣 no need do revision ge!

bt ...

hi, asinai,

不是一向訓練有数,最驚已溫習好,但結果唔夠人好,因他是band 1中至尾成績,真是一分都不能少,
囝囝剛剛放學,好似有少少燒,98度幾,好驚, 要同佢see doctor 喇!
作者: SaSaMummy    時間: 09-9-3 16:26

So many P6 kids here.
My son will have test in mid October and exam in end November.

原帖由 Heidi媽 於 09-9-3 11:41 發表
唉! 我女下個月即十月中又測驗喇, X'mas 前考試 !

作者: vb28    時間: 09-9-3 16:58

hi hi,
今年時問肯定過得快,仔女忙測/考,家長忙揾學校!阿囡10月尾考呈分,佢係邊緣人(band1尾band2頭),真係要努力加油la!
作者: 肥仔媽咪    時間: 09-9-3 17:16     標題: 遲晒大到添!

今年是我家大少小學生涯的最後一年, 除了呈分這件大事外, 地已經係大個仔/大個女了, 就算我們樣不捨都要接受成長與及步入春期的事實, 各家長互勵互勉呀!
原帖由 fp 於 09-9-3 15:04 發表

囝囝剛剛放學,好似有少少燒,98度幾,好驚, 要同佢see doctor 喇! ...

fp,
我仔今日放學都講我知佢有一個低年級同學確診咗 真唔希望一開學又停過課呀!
作者: 肥仔媽咪    時間: 09-9-3 17:20

我大少都係着39號啦, 唔明點解宜家啲細路隻腳大得咁快嘅? 我仔First Term Exam係26/11.
原帖由 cherrynequ 於 09-9-3 13:53 發表
我阿仔開學都要著 39號鞋了, 成隻船咁, 佢 P.5 下學期先在 DR. KONG 買對 38號, 果時都預鬆左 D, 無諗過咁快又要買.
昨晚先睇過阿仔 CALENDER, 11月頭 TEST, 12月頭就呈分, 好緊張呀....

...

作者: Crabtree    時間: 09-9-3 21:55

我個仔要著41-3/4號波鞋, 超大隻呀!  但呀細囡都不弱, 要著35號波鞋, 但佢P.1咋!

原帖由 肥仔媽咪 於 09-9-3 17:20 發表
我大少都係着39號啦, 唔明點解宜家啲細路隻腳大得咁快嘅?mouth:" /> 我仔First Term Exam係26/11.

作者: Mandy0203    時間: 09-9-4 02:13

A/C張相係二女兒架...佢現在就黎高過家姐啦...
而家唔算犀利明年細女返埋幼稚園...再加多一set...
通告會陸續有來...起碼去到九月中...

原帖由 asinai 於 09-9-3 08:10 發表
morning all!

mandy0203,

你女兒看來並不細粒呢!

你好犀利.....簽3 sets 通告!  我兩個都手軟了!

作者: Mandy0203    時間: 09-9-4 02:18

佢沒事嘛?希望佢快d好番啦...

hi, asinai,

不是一向訓練有数,最驚已溫習好,但結果唔夠人好,因他是band 1中至尾成績,真是一分都不能少,
囝囝剛剛放學,好似有少少燒,98度幾,好驚, 要同佢see doctor 喇! ...

作者: lok2006    時間: 09-9-4 08:24     標題: 回覆 32# Heidi媽 的文章

heid 媽,你就好啦個女這麼高。我個女140 都無呀!好羨慕你呀。
作者: Heidi媽    時間: 09-9-4 09:42

作者: Heidi媽    時間: 09-9-4 09:43

作者: Heidi媽    時間: 09-9-4 09:46

作者: asinai    時間: 09-9-4 11:02

x'mas 前 exam mic 好 lor!  我女望左5年, 終於今年有個 merry christmas la (subject to 呈分 keep 到 la)....不過我christmas holiday 還是要溫書! .....cos, 細仔 g 后重要考 ga ma!
原帖由 Heidi媽 於 09-9-3 11:41 發表
唉! 我女下個月即十月中又測驗喇, X'mas 前考試 !

作者: Heidi媽    時間: 09-9-4 11:05

作者: asinai    時間: 09-9-4 11:07

wa,  大家d小朋友 ge 腳都有番 gum 上下 wor!....我女是 size 34, 總算 in proportion to 佢 ge 高度 = short!  ha....
作者: asinai    時間: 09-9-4 11:13

fp,

你仔仔 dim ah?  hope he'll recover soon!

我女果班都有人 fever, 頭兩日冇返學 ah!

另呈分, 那真係要一分不可少.  希望你仔仔 keep 到 band 1 中!   一齊努力!

hi, asinai,

作者: asinai    時間: 09-9-4 11:18

冇計 la.....好在你大女不是自動自覺嗎!  加油!
原帖由 Heidi媽 於 09-9-4 11:05 發表
唉! 都唔係咁好, 因為呀女測/考又係完全同細仔的日子一樣, 慘 + 死 !

作者: Heidi媽    時間: 09-9-4 11:28

作者: fp    時間: 09-9-4 11:37

原帖由 Heidi媽 於 09-9-4 09:43 發表
無事麻, 希望你仔仔快些好番.

多謝各位關心,昨天已經看了醫生,曾經燒到101度,醫生話係感冒,今天無返學,佢話係昨天小息時開始覺得暈.各位媽咪記住提醒小朋友在學校要小心細菌呀!
作者: Heidi媽    時間: 09-9-4 11:50

作者: asinai    時間: 09-9-4 11:57

same here!! ....cos gum 樣好似 simple d, 自己聯係又不差, 將來讀 secondary 時又 happy d (cos 好多classmates) & 又may be 冇 gum 辛苦! .....may be 自己 lazy & 冇 mud 大志!
原帖由 Heidi媽 於 09-9-4 11:28 發表
佢都算OK la! 有時諗諗吓, 不如直上自己間學校算, 唔洗諗咁多.

作者: Heidi媽    時間: 09-9-4 12:16

作者: 阿切    時間: 09-9-4 23:12

報到~~ 遲了幾日tim

原帖由 hinhinmummy 於 09-9-1 13:18 發表

吾好意思, 一直以為我個女係short, 點知你女原來還short 過我個女, 我女145

你地d女都叫高啦, 我大女97年尾....... 依家都未夠130 .........
作者: 一家的太陽    時間: 09-9-5 13:33

我又來報到下.
作者: hinhinmummy    時間: 09-9-5 16:32

原帖由 阿切 於 09-9-4 23:12 發表
報到~~ 遲了幾日tim

你地d女都叫高啦, 我大女97年尾....... 依家都未夠130 .........

甘你女黎左m 未呀? 我女岩岩果個月黎左呀,但就好小law

我好驚佢黎左m 之後吾再長高呀, 佢依家5呎都未有

佢人吾高, 但腳大...........唉
作者: hinhinmummy    時間: 09-9-5 16:34

[quote]原帖由 Heidi媽 於 09-9-4 11:05 發表
唉! 都唔係咁好, 因為呀女測/考又係完全同細仔的日子一樣, 慘 + 死 !

[/quote

乜吾係6年級會1-5年級早考試既咩? 我女係架wor, 11月test, 12月exam, 細佬就11月test, 1月先exam

總之test 的時間就一樣, 但exam 就早人一步, 希望理想達到
作者: 阿切    時間: 09-9-5 20:09

原帖由 hinhinmummy 於 09-9-5 16:32 發表

甘你女黎左m 未呀? 我女岩岩果個月黎左呀,但就好小law

我好驚佢黎左m 之後吾再長高呀, 佢依家5呎都未有

佢人吾高, 但腳大...........唉

咁佢暫時都仲未黎 m ........... 佢整體都細, 成個 8-9歲既小朋友咁
作者: asinai    時間: 09-9-5 21:52

你兩個個測/考期同我ge 一樣wor!
乜吾係6年級會1-5年級早考試既咩? 我女係架wor, 11月test, 12月exam, 細佬就11月test, 1月先exam

作者: asinai    時間: 09-9-5 22:05

敝la.....我對仔女昨天先后fever (一齊 sick 都係第一次!), 家姐今日開始好d, 細佬d燒重未退!....d菌好勁ah, 大家真係要小心d!

最敝ah女 next week 重要考琴試, 希望佢快d好番!
原帖由 fp 於 09-9-4 11:37 發表

多謝各位關心,昨天已經看了醫生,曾經燒到101度,醫生話係感冒,今天無返學,佢話係昨天小息時開始覺得暈.各位媽咪記住提醒小朋友在學校要小心細菌呀! ...

作者: asinai    時間: 09-9-5 22:09

是遣傳, 還是遲發育呢?   體檢時有冇野講?
原帖由 阿切 於 09-9-5 20:09 發表

咁佢暫時都仲未黎 m ........... 佢整體都細, 成個 8-9歲既小朋友咁

作者: 肥仔媽咪    時間: 09-9-6 09:50

fp,

仔仔冇事就好了!

Heidi,

請問你煲些甚麼涼茶給小朋友飲的? 可否教我呢?
原帖由 Heidi媽 於 09-9-4 11:50 發表
宜家d菌真係好勁, 即時做定晒預防措施都未必抵擋得住d惡菌! 我習慣每星期都會煲涼茶給仔女飲用, 覺得少左病痛.
希望你仔仔早日康復!

作者: 肥仔媽咪    時間: 09-9-6 09:53

講開升中, 我已經download過一些學校舊年的表格來看, 似乎真係要有些特易功能才取得面試機會呢!

原帖由 asinai 於 09-9-4 11:57 發表
same here!! ....cos gum 樣好似 simple d, 自己聯係又不差, 將來讀 secondary 時又 happy d (cos 好多classmates) & 又may be 冇 gum 辛苦! .....may be 自己 lazy & 冇 mud 大志!
...

作者: 肥仔媽咪    時間: 09-9-6 09:56

佢地放假咁耐, 咁大班同學一開學即時互相感染, 真係要小心啲! 希望快快好返啦!

原帖由 asinai 於 09-9-5 22:05 發表
敝la.....我對仔女昨天先后fever (一齊 sick 都係第一次!), 家姐今日開始好d, 細佬d燒重未退!....d菌好勁ah, 大家真係要小心d!

最敝ah女 next week 重要考琴試, 希望佢快d好番!
...

作者: kitty    時間: 09-9-6 11:13

我個女尋晚都開始發燒。。佢果班先後有4個同學都係。。。
原帖由 肥仔媽咪 於 09-9-6 09:56 發表
佢地放假咁耐, 咁大班同學一開學即時互相感染, 真係要小心啲! 希望快快好返啦!

作者: hinhinmummy    時間: 09-9-6 11:59

原帖由 阿切 於 09-9-5 20:09 發表

未黎m 就好d 啦

我個女都係4年級果一個summer 一高高好多

以前年年體驗時, 正確d 一出世黎講, 就係below 條生長線

上年(即係5年級)體驗時, 先叫做touch 到, 姑娘就話, 今年高得幾好wor..........

阿女依家肯食多d 野, 以前吾肯食, 但就限於煎炸香口野, 吾理甘多, 發育時期, 總之佢肯食下肉, 就比佢食, 最多煲附d 涼茶比佢飲

我一week 一定煲兩次架, 一係五花茶, 一係夏'song'菊
作者: hinhinmummy    時間: 09-9-6 12:00

原帖由 肥仔媽咪 於 09-9-6 09:50 發表
fp,

仔仔冇事就好了!

Heidi,

請問你煲些甚麼涼茶給小朋友飲的? 可否教我呢?

肥仔媽咪

我煲開五花茶/夏song 菊

你去藥材舖買啦

你看下你買的份量有幾大包, 我通常一包可以煲到10杯左右, 一人一杯之後, 留底第二日, 再一人一杯甘上下

煲45鐘就得架啦
作者: Heidi媽    時間: 09-9-6 22:26

作者: Heidi媽    時間: 09-9-6 22:27

作者: Heidi媽    時間: 09-9-6 22:29

作者: humbertcarol    時間: 09-9-6 23:05

各位媽咪, 我嚟報到, 小女今年都是6年級生.

深水埗區校網, 多多指教.
作者: kitty    時間: 09-9-7 07:32

THANKS ~有心..
好彩而家都仲係返半日..
原帖由 Heidi媽 於 09-9-6 22:27 發表
asinai, kitty,

希望你地的小朋友快些好番. 開學無耐就病真係唔開心.

作者: asinai    時間: 09-9-7 08:36

肥仔媽咪 & Heidi媽,

Thanks!  .....不過ah 仔還是今日請了sick leave, 今日重係1st day 正式上堂!  好彩家姐葯到病除, weekend 還可返ECA.
原帖由 Heidi媽 於 09-9-6 22:27 發表
asinai, kitty,

希望你地的小朋友快些好番. 開學無耐就病真係唔開心.

作者: asinai    時間: 09-9-7 09:20

你仔仔那間是直屬嗎?
原帖由 肥仔媽咪 於 09-9-6 09:53 發表
講開升中, 我已經download過一些學校舊年的表格來看, 似乎真係要有些特易功能才取得面試機會呢!mouth:" />

作者: fp    時間: 09-9-7 10:20

原帖由 asinai 於 09-9-7 08:36 發表
肥仔媽咪 & Heidi媽,

Thanks!  .....不過ah 仔還是今日請了sick leave, 今日重係1st day 正式上堂!  好彩家姐葯到病除, weekend 還可返ECA.

asinai,
希望囝囝快些好番.快些返學.
作者: carollam310    時間: 09-9-7 15:38

請問..大家有無收到打針通告??
阿女喊甘口叫我簽不同意打針

阿女學校有"強逼性補課"...所有小六生放學要留校補課..

剛剛開學就有5..6樣功課..
仲比埋默書範圍添
作者: carollam310    時間: 09-9-7 15:41

原帖由 hinhinmummy 於 09-9-6 11:59 發表

未黎m 就好d 啦

我個女都係4年級果一個summer 一高高好.

阿女7月頭黎左一次M之後..到而家都無再黎..
唔知係咪唔正常??
作者: 肥仔媽咪    時間: 09-9-7 17:16

唔該晒hinmum & Heidi媽,

請問這些涼茶最後都是落片糖的嗎?
原帖由 Heidi媽 於 09-9-6 22:26 發表
肥仔媽咪,

平時我都係煲些好common的涼茶, 你可以參考吓.
1) 五花茶 >清熱, 去濕解毒
2) 夏枯草+麥東(1兩)+羅漢果(半個)>預防喉炎很有效
3) 菊花茶+金銀花 >清眼熱, 對眼睛好
4) 清保涼>健脾開胃

我每星期都會煲,  ...

作者: 肥仔媽咪    時間: 09-9-7 17:21

真係咁多人中招, 點解政府唔叫學校強制性用口罩呢?
原帖由 kitty 於 09-9-6 11:13 發表
我個女尋晚都開始發燒。。佢果班先後有4個同學都係。。。

作者: 肥仔媽咪    時間: 09-9-7 17:23

應該係但中學只收回65%小學生.
原帖由 asinai 於 09-9-7 09:20 發表
你仔仔那間是直屬嗎?

作者: 肥仔媽咪    時間: 09-9-7 17:26

未呀! 你囡間學校咁快手?

"強逼性補課" >> 真係對啲學生好好喎!
原帖由 carollam310 於 09-9-7 15:38 發表
請問..大家有無收到打針通告??
阿女喊甘口叫我簽不同意打針

阿女學校有"強逼性補課"...所有小六生放學要留校補課..

剛剛開學就有5..6樣功課..
仲比埋默書範圍添 ...

作者: 肥仔媽咪    時間: 09-9-7 17:28

Hi! 你之前都好似入過嚟係咪?
原帖由 humbertcarol 於 09-9-6 23:05 發表

作者: humbertcarol    時間: 09-9-7 18:26

原帖由 肥仔媽咪 於 09-9-7 17:28 發表
Hi! 你之前都好似入過嚟係咪?

肥仔媽咪,
係呀, 現在升咗6年級再嚟報到.
你地學校開家長會未呀?
作者: 阿切    時間: 09-9-7 23:20

原帖由 asinai 於 09-9-5 22:09 發表
是遣傳, 還是遲發育呢?   體檢時有冇野講?

我由佢未夠兩位歲已經同佢睇醫生, 睇到今時今日 .... 個個醫生都話佢無咩事, 呢幾年都做了好多TEST ...... 我已經平常心, 佢無病無痛, 我就已經好安樂 !
作者: claudiaho    時間: 09-9-8 09:52

我嚟報到呀, 我囡囡今年都係升六年級, 請大家多多指教....

原帖由 阿切 於 09-9-7 23:20 發表

我由佢未夠兩位歲已經同佢睇醫生, 睇到今時今日 .... 個個醫生都話佢無咩事, 呢幾年都做了好多TEST ...... 我已經平常心, 佢無病無痛, 我就已經好安樂 ! ...

作者: sumyee    時間: 09-9-8 10:25

報到, 我又係深水埗區校網, 請多多指教.
原帖由 humbertcarol 於 09-9-6 23:05 發表

作者: ac602    時間: 09-9-8 10:57

作者: Skywan    時間: 09-9-8 11:06

吾知 P.5 程分后几時交比教育局?

我仔仔間學校要 9月先對卷及成績表好似10月先派。

事原心掛掛左成個暑假, 昨天阿仔返來話對左 P.5 程分的卷了, 其他科都無問題, 惟中文科老師計少左分比佢, 除左佢仲有兩三個同學都係咁, 要加返分。不過阿仔話老師比少左几分比佢, 我計過 “中文”科程分時 X9 咁即係比少左几十分, 足足少左成1分平均分, 吾知D 卷程左分未? 老師會吾會改番資料? 好吾好打去問老師呢?

作者: asinai    時間: 09-9-8 11:29

冇事又健康就好了!....cos, 我女 classmate只是一年冇高過, 體檢便 request 佢 1/2 year 再返去 check.
原帖由 阿切 於 09-9-7 23:20 發表

我由佢未夠兩位歲已經同佢睇醫生, 睇到今時今日 .... 個個醫生都話佢無咩事, 呢幾年都做了好多TEST ...... 我已經平常心, 佢無病無痛, 我就已經好安樂 ! ...

作者: asinai    時間: 09-9-8 11:32

gum 你就安樂la!....莫非肥仔媽咪又想公子睇高一綫?
原帖由 肥仔媽咪 於 09-9-7 17:23 發表
應該係但中學只收回65%小學生.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5