教育王國

標題: 09-10年度1C班報到 [打印本頁]

作者: chuenma    時間: 09-9-2 14:11     標題: 09-10年度1C班報到

1C班集合一下吧

1. Clarice
作者: mom1118    時間: 09-9-3 13:55

1C班集合一下吧

1. Clarice [/quote]
2. Jasmine
作者: peggylun    時間: 09-9-3 15:43     標題: 09-10年度1C班報到

1C班集合一下吧
1. Clarice [/quote]
2. Jasmine
3. Tiffany
作者: Kat媽    時間: 09-9-7 10:48

1. Clarice
2. Jasmine
3. Tiffany
4. Yoki
作者: suzannelee    時間: 09-9-8 15:12

09-10年度1C班報到

1. Clarice
2. Jasmine
3. Tiffany
4. Yoki
5.Jasmine Chan
作者: suzannelee    時間: 09-9-8 15:24

hi,1C家長,
  我想問問你地囡囡昨日有無抄家課冊中文功課?我囡囡無抄,問佢點解佢,佢話老師無寫,都吾知真定假.
作者: queenie1118    時間: 09-9-8 17:55

[quote]原帖由 suzannelee 於 09-9-8 03:12 PM 發表

1. Clarice
2. Jasmine
3. Tiffany
4. Yoki
6.Cherry Shum岑曉琳(25)請多多指教

作者: mom1118    時間: 09-9-8 21:54

Hi Suzannelee,

Jasmine Ho also did not write anything on yesterday's handbook but I saw from school website that it said "中文: 完成課業紙", 我重以為係嗰張 1- 25 個的詞語紙, 唸住叫佢快 D 做哂佢。但係今天都係話我欠交。請問各家長, 究竟是那一張中文課業紙 ?

原帖由 suzannelee 於 09-9-8 15:24 發表
hi,1C家長,
  我想問問你地囡囡昨日有無抄家課冊中文功課?我囡囡無抄,問佢點解佢,佢話老師無寫,都吾知真定假.

作者: talie    時間: 09-9-8 22:31

我女昨天家課冊:
中文:完成課業紙
(橙色紙: 我的名字是____, 我喜愛吃____, 我喜愛的人是______)
我女今天家課冊:
中文:溫 (我女只寫了一個"溫"字, 及一個寫左一半但擦去的"習", 佢話擦左之後唔記得繼續寫返. 佢已做好張 1-25 的詞語紙.)

原帖由 mom1118 於 09-9-8 21:54 發表
Hi Suzannelee,

Jasmine Ho also did not write anything on yesterday's handbook but I saw from school website that it said "中文: 完成課業紙", 我重以為係嗰張 1- 25 個的詞語紙, 唸住叫佢快 D 做哂佢。但係 ...

作者: Kat媽    時間: 09-9-9 00:49

natalie

係溫習詞語1-25呀.

原帖由 talie 於 09-9-8 22:31 發表
我女昨天家課冊:
中文:完成課業紙
(橙色紙: 我的名字是____, 我喜愛吃____, 我喜愛的人是______)
我女今天家課冊:
中文:溫 (我女只寫了一個"溫"字, 及一個寫左一半但擦去的"習", 佢話擦左之後唔記得繼續寫返. 佢已 ...

作者: peggylun    時間: 09-9-9 12:54

Yes! 溫習詞語1-25 and also 2 pages of English HW. My daughter, Tiffany Lam is a " Monitor", any other girls????????
作者: suzannelee    時間: 09-9-9 14:05

原帖由 peggylun 於 09-9-9 12:54 發表
Yes! 溫習詞語1-25 and also 2 pages of English HW. My daughter, Tiffany Lam is a " Monitor", any other girls????????

Hi,
I think that all girls have some duties, my daughter is a subject monitress.  She is very happy although she does not know what "subject monitress "means.  
Did you 溫詞語? I only ask her to read the words aloud.
作者: Kat媽    時間: 09-9-9 15:53

我見今日網上中文要剪課業紙, 不過佢手冊無寫, 你地知唔知係乜東東?
作者: ManKeimama    時間: 09-9-9 17:14

原帖由 Kat媽 於 09-9-9 15:53 發表
我見今日網上中文要剪課業紙, 不過佢手冊無寫, 你地知唔知係乜東東?
Hello Marco ma,
原來 Marco 家姐讀天神, 我都好想曼琦入天神, 不過仲可以遲D先諗, 攪掂K2先
作者: Kat媽    時間: 09-9-9 19:52

ManKeimama

係呀, 所以我都唔知到時Marco 揀咩學校.

原帖由 ManKeimama 於 09-9-9 17:14 發表
Hello Marco ma,
原來 Marco 家姐讀天神, 我都好想曼琦入天神, 不過仲可以遲D先諗, 攪掂K2先

作者: suzannelee    時間: 09-9-9 20:12

原帖由 Kat媽 於 09-9-9 15:53 發表

就係果張橙色紙: (我的名字是____, 我喜愛吃____, 我喜愛的人是______)要圍邊剪出來.
作者: KellyBella    時間: 09-9-9 23:30

[quote]原帖由 suzannelee 於 09-9-8 03:12 PM 發表

1. Clarice
2. Jasmine
3. Tiffany
4. Yoki
6.Cherry Shum岑曉琳(25) 請多多指教
7. Kelly Au ..... 大家多多指教

作者: talie    時間: 09-9-10 08:55

Kat媽
Thanks. :)
我女手冊都無寫"剪課業紙", 但佢有將果色紙圍邊剪出來.
作者: ManKeimama    時間: 09-9-10 14:29

原帖由 Kat媽 於 09-9-9 19:52 發表
ManKeimama

係呀, 所以我都唔知到時Marco 揀咩學校.
Hello Marco Ma,
家姐讀天神, 咁係咪住附近, 我係34 net 唔係35 net,  所以到時要博吓
作者: Kat媽    時間: 09-9-11 01:07

有得同你掉轉就好啦.

原帖由 ManKeimama 於 09-9-10 14:29 發表
Hello Marco Ma,
家姐讀天神, 咁係咪住附近, 我係34 net 唔係35 net,  所以到時要博吓

作者: talie    時間: 09-9-14 14:27

大家注意 -- 校網有最新學生健康消息

今天(九月十四日 星期一)本校約有30名學生因發燒而缺席。為安全起見,本校已將情況上報衛生防護中心,並於校內加強清潔及消毒工作。
作者: Kat媽    時間: 09-9-16 14:53

千祈唔好持續, 唔想再停課呀.

原帖由 talie 於 09-9-14 14:27 發表
大家注意 -- 校網有最新學生健康消息

今天(九月十四日 星期一)本校約有30名學生因發燒而缺席。為安全起見,本校已將情況上報衛生防護中心,並於校內加強清潔及消毒工作。 ...

作者: chuenma    時間: 09-9-17 09:15

是啊30人發燒真係好得人驚。我個大仔都發咗3日燒,八號風球半夜成104.9度,scare me,今天休息多一天,明天打算可以番學。學校好緊張,已前唔記得打電話請假都無人call你。今次打鑼噤call,問醫生點講,學校壓力都好大,豬流感啊!你早點成為過去式吧!好嘛煩。

昨晚呀女話唔識做中文功課紙,話老師無教過,係唔係呀,明明有作文堂,呀女!你唔好點呀媽,唔識寫字就認咗佢。你哋呀女點呀?
作者: talie    時間: 09-9-18 09:50

104.9度, 個菌都好犀利.

我女放學後去功課班, 返到屋企都6pm. 我放工返到去都7點幾. 又要沖涼食飯. 覺得時間唔夠用.

請問有無家長有76-100既高頻率詞語.
作者: talie    時間: 09-9-18 10:17

內聯網有收費學藝班通告, 適合p.1學生的只有4班.
我女鍾意籃球, 但只收p.2以上.
作者: mom1118    時間: 09-9-20 13:14

我呢D要坐校車嘅, 實在不能參加放學後嘅活動.:cry:

原帖由 talie 於 09-9-18 10:17 發表
內聯網有收費學藝班通告, 適合p.1學生的只有4班.
我女鍾意籃球, 但只收p.2以上.

作者: mom1118    時間: 09-9-20 13:17

我覺得中文圖書工作紙最難, 都唔知本故仔書講乜, 好靠佢上堂時有冇聽書.

原帖由 chuenma 於 09-9-17 09:15 發表
是啊30人發燒真係好得人驚。我個大仔都發咗3日燒,八號風球半夜成104.9度,scare me,今天休息多一天,明天打算可以番學。學校好緊張,已前唔記得打電話請假都無人call你。今次打鑼噤call,問醫生點講,學校壓力都好大,豬流感啊!你早 ...

作者: talie    時間: 09-9-21 09:44

你試下問保姆車負責人, 佢地或有第二轉車架. 我女去功課班做完功課, 都係坐佢地第二轉車(5:45)返屋企.

原帖由 mom1118 於 09-9-20 13:14 發表
我呢D要坐校車嘅, 實在不能參加放學後嘅活動.:cry:

作者: KellyBella    時間: 09-9-21 22:01

九月二十一日(星期一),本校三、四年級各有一名學生正式被確診為H1N1甲型流感,該兩名學生已沒有回校上課,亦正在康復中。經統計後,今天全校因發燒而缺席的學生有14人。為安全起見,本校已於校內加強清潔及消毒工作。
作者: CHLOE3003    時間: 09-9-22 14:52

1. Clarice
2. Jasmine
3. Tiffany
4. Yoki
6.Cherry Shum岑曉琳(25) 請多多指教
7. Kelly Au ..... 大家多多指教
8. CHLOE CHUNG 鍾活晴
作者: chuenma    時間: 09-9-22 17:13

好嘢,1C班總共有8位家長上綱,可以好好交流一下了。

今天計埋改正好似有7樣功課,唔知放工番到屋企呀女做晒未。

我囡從小便學認字,老師都話張圖書工作紙比較深,因為p.1未必認得d字同識解,唔知老師上堂有無解。

認字老師話而家local school好多時都會用國際學校d教學方法,例如課堂時用課外書或用project教小朋友,令小朋友用多d腦仔,吸收多d其它知識,希望小朋友smart d,原意是好。但local school因有好多指定課程要教,老師便好趕,對於課外同project可能會講得好快,所以好多時都要都是家長自己教吓,唔知而家喺唔喺同一情況,亦或呀女聽唔明。如果開學之後有家長會見吓老師就好啦。
作者: KellyBella    時間: 09-9-22 21:12

請問 TB (P.4) 即係咩嚟?
手冊入面搵唔到呢個 code 代表咩?
作者: peggylun    時間: 09-9-22 21:19

Hi! CHLOE CHUNG 鍾活晴 MaMa, my daughter, Tiffany Lam always play with Chloe and Tiff says chloe is her best friend in class 1C.
作者: KellyBella    時間: 09-9-22 21:22

我想 TB 應該是 Text book 吧
作者: mom1118    時間: 09-9-22 21:24

Should be English textbook pg.4

原帖由 KellyBella 於 09-9-22 21:12 發表
請問 TB (P.4) 即係咩嚟?
手冊入面搵唔到呢個 code 代表咩?

作者: CHLOE3003    時間: 09-9-22 21:33

原帖由 peggylun 於 09-9-22 21:19 發表
Hi! CHLOE CHUNG 鍾活晴 MaMa, my daughter, Tiffany Lam always play with Chloe and Tiff says chloe is her best friend in class 1C.

Hello! Tiffany LAM is also my daughter's best friend. CHLOE  said Tiffany LAM sits beside her.
Nice to meet you !
作者: Kat媽    時間: 09-9-22 23:36

點解中文詞語寫4個咁少, 佢地記得架喇?

你地知唔知學校遲d 擴建, 要埋後面籃球場呀?
作者: chuenma    時間: 09-9-23 09:31

無咗個球場,呀女知道一定好唔開心。佢話升小一最開心就係可以小息時在運動塲上跑來跑去,好自由喎。

原帖由 Kat媽 於 09-9-22 23:36 發表

作者: chuenma    時間: 09-9-23 09:42

你地收到樂器通告未,我地三種樂器都無份,長笛、單黃管同大提琴都唔得。仲好自己出去學,唔使放學噤麻煩。

下星期四課外活動,無得學音樂,又無參加学校d課後活動,女童軍又未知結果,噤2堂課外活動有咩玩呢!
作者: Kat媽    時間: 09-9-23 11:41

chuenma

你有無收過開於女童軍問卷呀? 應該抽晒籤架喇. 如果無收過應該=無份!

原帖由 chuenma 於 09-9-23 09:42 發表
你地收到樂器通告未,我地三種樂器都無份,長笛、單黃管同大提琴都唔得。仲好自己出去學,唔使放學噤麻煩。

下星期四課外活動,無得學音樂,又無參加学校d課後活動,女童軍又未知結果,噤2堂課外活動有咩玩呢! ...

作者: chuenma    時間: 09-9-23 17:11

原來我呀女乜都抽唔到,可能自由活動仲happy。

今天又7樣功課。是不是C班最多功課呀!做都無所為,要溫默書果日可以小d就好啦。
作者: queenie1118    時間: 09-9-23 21:20

Hi!我係Cherry媽咪呀,我個女抽倒敲擊樂,但係我個女最後都係無參加,都好可以响出面學。呀,唔知小女童軍幾時先至知呢?
原帖由 chuenma 於 09-9-23 05:11 PM 發表
原來我呀女乜都抽唔到,可能自由活動仲happy。

今天又7樣功課。是不是C班最多功課呀!做都無所為,要溫默書果日可以小d就好啦。

作者: winnie@ching    時間: 09-9-24 11:07

[quote]原帖由 talie 於 09-9-21 09:44 發表
你試下問保姆車負責人, 佢地或有第二轉車架. 我女去功課班做完功課, 都係坐佢地第二轉車(5:45)返屋企.

巧研媽,請問你所提及的"功課班"是否在學校附近?溫功課好不好呢?
作者: KellyBella    時間: 09-9-24 13:49

Kelly 没有抽樂器班, 但也抽不到女童軍。
作者: talie    時間: 09-9-24 14:55

原帖由 winnie@ching 於 09-9-24 11:07 發表
巧研媽,請問你所提及的"功課班"是否在學校附近?溫功課好不好呢?

巧妍返既"功課班"要過一條大馬路, 放學時"功課班"既導師會去學校接學生走. 我對"功課班"既感受係 -- 做抄寫既功課係可以, 但對作句或需要思考後才作答既功課就有保留. 第1次作句, 我女話我知係抄佢同學. 我地話佢知, 唔識就要問, 唔可以抄. 第2次作句, 我女話我知係導師教/講比佢知. 所以每當有作句功課, 我地會同佢做多一次. 基本上, 每日都會做完學校既功課, 之後會做共2-4頁既中/英/數補充練習, 做唔晒要返屋企做, 我唔迫我女做, 夠時間有精神先做, 因返到屋企都6pm. 屋企做功課有好多引誘 -- 電視, 玩具, 仲有公公婆婆比佢嗲.
作者: queenie1118    時間: 09-9-24 23:08

Hi!唔好意思呀Kelly媽咪,我係Cherry媽咪呀,點解你會知道妳個女童軍無份呢?唔通已經通知咗各家長,但係點解我唔知呢......
原帖由 KellyBella 於 09-9-24 01:49 PM 發表
Kelly 没有抽樂器班, 但也抽不到女童軍。

作者: talie    時間: 09-9-25 10:42

係咪掘頭路旁既籃球場, 如果係再加埋另外果2個仲好呀. 唔知幾時動工呢?

原帖由 Kat媽 於 09-9-22 23:36 發表

作者: lovebabyv    時間: 09-9-25 16:12

唔好意思咁多位...我囡將要選小一...e+好煩...因我得15分咋...唔知你地知唔知有冇同學仔都係15分win左呢....依你地所見15分機會率係唔係=0
thx!
作者: talie    時間: 09-9-25 16:24

我女抽到單黃管, 逢星期一上堂, 我地會參加, 因睇落星期一似帶最少書, 希望當日少d功課.

原帖由 chuenma 於 09-9-23 09:42 發表

下星期四課外活動,無得學音樂,又無參加学校d課後活動,女童軍又未知結果,噤2堂課外活動有咩玩呢! ...

作者: talie    時間: 09-9-25 16:30

因我參加左學校既家長義工--閱讀大使, 所以星期一下午要返學校聽老師講解. 有無bk家長都會出席呀, 到時相認吖.
作者: winnie@ching    時間: 09-9-25 16:43

巧研媽,請問你收不收到我的PM呢?
作者: talie    時間: 09-9-25 16:49

有呀, 今早已覆, 你check下, 如無我再send多次.

原帖由 winnie@ching 於 09-9-25 16:43 發表
巧研媽,請問你收不收到我的PM呢?

作者: lovebabyv    時間: 09-9-25 16:54

唔好意思咁多位...我囡將要選小一...e+好煩...因我得15分咋...唔知你地知唔知有冇同學仔都係15分win左呢....依你地所見15分機會率係唔係=0
thx!
作者: winnie@ching    時間: 09-9-25 17:01

巧研媽,收不到,麻煩再send,十分感謝。
作者: talie    時間: 09-9-25 17:14

sent. 你睇下個"發件箱"有無.

原帖由 winnie@ching 於 09-9-25 17:01 發表
巧研媽,收不到,麻煩再send,十分感謝。

作者: talie    時間: 09-9-25 17:27

聽講早2年20分都要抽, 上年15分有得抽.

我覺得要視乎點取捨, 試問自己:
如入表天神, 而令你入唔到次選學校 vs 入到1間實得既次選學校而無得以15分抽天神.

原帖由 lovebabyv 於 09-9-25 16:54 發表
thx!

作者: winnie@ching    時間: 09-9-25 17:36

收到啦,十分感謝。星期一我要返工,找一天我會上去see see 的,再次感謝啦。
作者: talie    時間: 09-9-25 17:47

唔好客氣.:)

原帖由 winnie@ching 於 09-9-25 17:36 發表
收到啦,十分感謝。星期一我要返工,找一天我會上去see see 的,再次感謝啦。

作者: lovebabyv    時間: 09-9-25 17:47

多謝你呀...我知上年有人15分入到,不過由下年開始轉小班所以至1516呀... 我唔係本區架....不過我另一心水學校機會應該大d,九官,有50個位自行分配,所以e+真係唔知點 ...
原帖由 talie 於 09-9-25 17:27 發表

如入表天神, 而令你入唔到次選學校 vs 入到1間實得既次選學校而無得以15分抽天神.

...

作者: lovebabyv    時間: 09-9-25 17:50

另我想問天神深唔深及谷唔谷架...英文係咪要好叻?
thx!

原帖由 talie 於 09-9-25 17:27 發表

...

作者: peggylun    時間: 09-9-25 20:51

Dear Talie,

我都參加左學校既家長義工--閱讀大使, 到時見面!

Tiffany Mama
作者: queenie1118    時間: 09-9-25 21:28

有呀,我都係參加咗閱讀大使,我係Cherry媽咪呀你呢?
原帖由 talie 於 09-9-25 04:30 PM 發表
因我參加左學校既家長義工--閱讀大使, 所以星期一下午要返學校聽老師講解. 有無bk家長都會出席呀, 到時相認吖.

作者: KellyBella    時間: 09-9-25 22:22

原帖由 queenie1118 於 09-9-24 23:08 發表
Hi!唔好意思呀Kelly媽咪,我係Cherry媽咪呀,點解你會知道妳個女童軍無份呢?唔通已經通知咗各家長,但係點解我唔知呢......

Cherry媽咪你好, 唔好意思咁遲先回覆, 前兩天巳收到通告話太多人參加, 未被抽中.....只好等待其他活動
作者: talie    時間: 09-9-26 08:10

peggylun, queenie1118

好呀! 到時見面吖. pls check pm.

Charlotte MaMa

原帖由 peggylun 於 09-9-25 20:51 發表
Dear Talie,

我都參加左學校既家長義工--閱讀大使, 到時見面!

Tiffany Mama

原帖由 queenie1118 於 09-9-25 21:28 發表
有呀,我都係參加咗閱讀大使,我係Cherry媽咪呀你呢?

作者: CHLOE3003    時間: 09-9-26 11:08     標題: 想找鋼琴老師

請問各位媽媽有冇好的鋼琴老師介紹呀? 因為想轉老師, 指點指點吓
作者: peggylun    時間: 09-9-26 23:00

Anyone know that what does "Eng: 3. 13/10 Dict P.2,3,5" means????? which is stated in Handbook on 25 Sept.
作者: Kat媽    時間: 09-9-27 11:56

peggylun

10月13日 英默 testbook P. 2, 3 5. 咁咪好多??

原帖由 peggylun 於 09-9-26 23:00 發表
Anyone know that what does "Eng: 3. 13/10 Dict P.2,3,5" means????? which is stated in Handbook on 25 Sept.

作者: Kat媽    時間: 09-9-27 12:27

Cherry 媽咪
Yoki 都抽到敲擊樂呀, 點解Cherry 唔玩呀? 咁咪要自己出去學? 咁學咩呀?

chuenma
我相信遲d 會有d課外活動比抽唔到小女童軍既人選擇.

talie
係呀, 我朋友話係掘頭路果個籃球場. 咁就唔知幾時動工喎.
作者: queenie1118    時間: 09-9-28 00:46

原本我諗住叫個女學豎琴嘅,同埋睇完學校嗰個樂器示範之後,囡囡都話唔鍾意佢哋介紹果D,但係我問番嗰個陳sir,佢哋嘅樂團唔需要豎琴囉,如果你想配合「一條龍」上ST.Mary嘅你就响佢哋入面揀一種樂器就會好D,咁點知入咗敲擊樂係呀囡排第三(即係最唔想la)咁我覺得學樂器最緊要有興趣,如果佢咁唔鍾意咪盞嘥時間,所以我都係决定叫個囡學豎琴,一於唔理樂團需唔需要he!he!
原帖由 Kat媽 於 09-9-27 12:27 PM 發表
Cherry 媽咪
Yoki 都抽到敲擊樂呀, 點解Cherry 唔玩呀? 咁咪要自己出去學? 咁學咩呀?

chuenma

talie
係呀, 我朋友話係掘頭路果個籃球場. 咁就唔知幾時動工喎. ...

作者: peggylun    時間: 09-9-28 11:11

Dear Kathy,
Thank u!
作者: linusfong    時間: 09-9-28 12:44

舊年自行分配48人,在出生率最低一年有5個15分在自行分配取錄。

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1690603&extra=page%3D1

今年自行分配38人,小10人加上出生率上升。你話15分有冇機? 0.0000001% 吧

原帖由 lovebabyv 於 09-9-25 16:12 發表
thx!

作者: Kat媽    時間: 09-9-28 21:36

Queenie, Chloe daddy

我想問下你地有無發現過我張圖書証夾左你地d 紙度呀? 唔知係咪交換電話時唔小心夾左o係第2度呀, 返到屋企搵極都無. 唔該幫我望望, thanks!

kathy
作者: chuenma    時間: 09-9-29 09:10

我個女話10月是玟瑰月,課外活動是唸玟瑰經。

原帖由 Kat媽 於 09-9-27 12:27 發表
Cherry 媽咪

chuenma

talie
係呀, 我朋友話係掘頭路果個籃球場. 咁就唔知幾時動工喎. ...

作者: chuenma    時間: 09-9-29 09:17

本明愛抽獎卷拈算好呀?

我BUY4張,用紙PACK好,琴晚呀女話聶老師叫買晒佢。無理由,我讀天教學十幾年,明愛獎卷都係自由購買,學校又無通告,一定唔會。呀女又話票頭都唔使交,噤點抽獎呀!

請問有無人知?
作者: talie    時間: 09-9-29 10:11

我見A班網上家課册寫"10月5日交回明愛獎券存根及捐款".
可能因為未到期, 所以等你賣多幾日先交回 .
我地上星期做節, 順便賣比親友 , 我女昨日已將$100連存根交回.
** 昨日, A/B班網上家課册寫"10月9日默中文第1,2課".

原帖由 chuenma 於 09-9-29 09:17 發表
本明愛抽獎卷拈算好呀?

我BUY4張,用紙PACK好,琴晚呀女話聶老師叫買晒佢。無理由,我讀天教學十幾年,明愛獎卷都係自由購買,學校又無通告,一定唔會。呀女又話票頭都唔使交,噤點抽獎呀!

請問有無人知? ...

作者: chuenma    時間: 09-9-29 12:01

你真係有型,堅持到底。我帶呀女去睇樂器,佢話長笛靚要學長笛,報咗名啦,係屋企對面學。初學30min,到大d學45min,考級先學1hr。都要2年後先考級啦,時間控制比係學校學好好多。

我呀仔係學校學小號,考級老師要佢每星期出外補堂$$,又要另上oral$$同樂理$$,好花時間&$$$$。

原帖由 queenie1118 於 09-9-28 00:46 發表
原本我諗住叫個女學豎琴嘅,同埋睇完學校嗰個樂器示範之後,囡囡都話唔鍾意佢哋介紹果D,但係我問番嗰個陳sir,佢哋嘅樂團唔需要豎琴囉,如果你想配合「一條龍」上ST.Mary嘅你就响佢哋入面揀一種樂器就會好D,咁點知入咗敲擊 ...

作者: chuenma    時間: 09-9-29 12:30

Oh!  I see.  Thanks a lot.

原帖由 talie 於 09-9-29 10:11 發表
我見A班網上家課册寫"10月5日交回明愛獎券存根及捐款".
可能因為未到期, 所以等你賣多幾日先交回 .
我地上星期做節, 順便賣比親友 , 我女昨日已將$100連存根交回.
** 昨日, A/B班網上家課册寫"10月9日默中文 ...

作者: talie    時間: 09-9-29 13:21

Hi all
請問家長們知唔知 -- 中文(作文) / 英文(comp) / 英文(PLPR) - 是否需要帶書? 另,常識仲需要唔需要帶第1册書?

Kat 媽,
尋日無同你打個招呼添.
放學時, 我見yoki 四維望, 應該搵緊你. 我話佢知:媽媽係特別室, 一陣就出黎搵你. 佢答: 知道, 唔該. 佢好乖呀!

peggylun,
因我記性差又只見一面, 如下次見面無同你打招呼, 請多多包涵.

queenie1118
無同你相認添, 下次吖.

chuenma
唔客氣.
作者: peggylun    時間: 09-9-29 15:46

巧姸MaMa,
Do u still remember that i touch your shoulder and say Hi! Hope to see u soon!
Peggy (Tiffany Mummy)
作者: CHLOE3003    時間: 09-9-29 16:05     標題: 回覆 8# Kat媽 的文章

Kathy,

I have already checked it but i can't find yours.

Chloe daddy
作者: talie    時間: 09-9-29 16:08

我就係只記得果一下, 但忘了望真d你既樣.

原帖由 peggylun 於 09-9-29 15:46 發表
巧姸MaMa,
Do u still remember that i touch your shoulder and say Hi! Hope to see u soon!
Peggy (Tiffany Mummy)

作者: peggylun    時間: 09-9-29 20:55

It's OK la! I still remember your sweety face!
作者: talie    時間: 09-9-30 09:42

Hi all
請問家長們知唔知 -- 中文(作文) / 英文(comp) / 英文(PLPR) - 是否需要帶書? 另,常識仲需要唔需要帶第1册書+作業?

peggylun,
你真係好善良.
原帖由 peggylun 於 09-9-29 20:55 發表
It's OK la! I still remember your sweety face!

作者: winnie@ching    時間: 09-9-30 10:13

1C班家長們,請問你們內聯網户口內"昔日通告"一欄,是否有通告{狀態}是"未簽"的呢?保慶日及秋季旅行通告上星期已交,但不知為何{狀態}仍是未簽,不知會否影响操行表現?
作者: winnie@ching    時間: 09-9-30 10:48

常識應不需帶第1册書+作業? 中、英就不知道了。

原帖由 talie 於 09-9-30 09:42 發表
Hi all
請問家長們知唔知 -- 中文(作文) / 英文(comp) / 英文(PLPR) - 是否需要帶書? 另,常識仲需要唔需要帶第1册書+作業?

peggylun,
你真係好善良.

作者: talie    時間: 09-9-30 11:14

謝謝.
不論是否已交回通告回條, 我每逢見到內聯網內有通告, 都會按右下角既"簽署"鍵. 所以無"未簽"既狀態.

原帖由 winnie@ching 於 09-9-30 10:13 發表
1C班家長們,請問你們內聯網户口內"昔日通告"一欄,是否有通告{狀態}是"未簽"的呢?保慶日及秋季旅行通告上星期已交,但不知為何{狀態}仍是未簽,不知會否影响操行表現?

作者: winnie@ching    時間: 09-9-30 11:42

taile,右下角我看不見"簽署"鍵,右上角sign here 按極也按不下去,請指教。

原帖由 talie 於 09-9-30 11:14 發表
謝謝.
不論是否已交回通告回條, 我每逢見到內聯網內有通告, 都會按右下角既"簽署"鍵. 所以無"未簽"既狀態.

作者: winnie@ching    時間: 09-9-30 11:48

作者: talie    時間: 09-9-30 13:39

先揀選及開啟"未簽"的通告 (under "通告標題", 係藍色 hyperlinked既), 於右下方應該有一個好似印章既 icon, 按下=簽署. 你試試, 唔得就打比我 (之前pm過比你) 啦 .

原帖由 winnie@ching 於 09-9-30 11:42 發表
taile,右下角我看不見"簽署"鍵,右上角sign here 按極也按不下去,請指教。

作者: winnie@ching    時間: 09-10-1 18:10

謝謝你的回覆,試過但見不到icon, 我估可能通告過了期sign不到, 等出新通告我再試, 十分謝謝你啦. 想轉功課班是因現時的功課班導師是中學生, 但現時的校車表示不能安排(觀塘至學校)
作者: talie    時間: 09-10-5 12:16

唔客氣. 關於保姆車, pls check pm.

原帖由 winnie@ching 於 09-10-1 18:10 發表
謝謝你的回覆,試過但見不到icon, 我估可能通告過了期sign不到, 等出新通告我再試, 十分謝謝你啦. 想轉功課班是因現時的功課班導師是中學生, 但現時的校車表示不能安排(觀塘至學校) ...

作者: talie    時間: 09-10-5 12:20

我女今天帶了單簧管返學上第一天的樂器班課.
唔知係唔係開始 check reading level. 星期三, 我女話: 叫名既同學就去老師度, 其他同學就一齊睇卡通.
作者: winnie@ching    時間: 09-10-6 12:30

實在太好喇!我打去黃姑娘處,佢話可以接送,希望11月可以轉到,真不知如何多謝你好...
作者: Kat媽    時間: 09-10-7 00:14

Chloe Daddy

Thanks a lot! 原來夾左o係Queenie 度.

唔該Queenie.

talie
我都估到係你話比Yoki 聽我o係特別室喇.
我無理佢係中文作, 英交compo, 我都帶晒d 書架, 費事欠帶啦.

我知今日有同學仔德育堂無帶個人習誌呀.

今日音樂老師通知可以唔使帶percussion kit 返去上樂器班, 真係太好, 因為實在唔知小朋友點拎呀, 1x磅重架.
作者: KellyBella    時間: 09-10-8 19:22

囡囡手冊上寫了要交回健康記錄手冊(粉紅色的), 但我沒有印象見過......

請問什麼是健康記錄手冊?
作者: crazyparents    時間: 09-10-8 20:55

健康院手冊
作者: KellyBella    時間: 09-10-8 21:11

原帖由 crazyparents 於 09-10-8 20:55 發表
健康院手冊

oh... i see, thanks a lot crazyparents !!!
作者: talie    時間: 09-10-8 23:27

我還交了"打針記錄咭".

原帖由 crazyparents 於 09-10-8 20:55 發表
健康院手冊

作者: talie    時間: 09-10-8 23:33

winnie@ching
唔客氣. :)

Kat媽
Thanks! Yoki 星期幾上樂器班? percussion kit 有d乜?
作者: Kat媽    時間: 09-10-8 23:47

talie

Yoki 逢星期三, 4-5pm 上敲擊樂, percussion kit 包括有片琴, 琴棍, 鼓板, 鼓棍, 譜架, stand, 成套野好重, 有1x磅重, 雖然有得拉, 不過上落樓梯大人都拎得好辛苦, 何況小朋友, 依家好在只係拎琴棍, 鼓板, 鼓棍返去咋.

原帖由 talie 於 09-10-8 23:33 發表
winnie@ching
唔客氣. :)

Kat媽
Thanks! Yoki 星期幾上樂器班? percussion kit 有d乜?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5