教育王國

標題: 請問小一面試當日應穿著怎樣的服裝呢? [打印本頁]

作者: yeesumyin    時間: 09-9-2 15:18     標題: 請問小一面試當日應穿著怎樣的服裝呢?

如題.

Adrian Ma Ma
作者: ziyi    時間: 09-9-2 16:11

間間不同,港同就說要輕便的,因她們第一輪有動態遊戲,女孩子不要穿裙子

所以我想你要說清楚啊!

原帖由 yeesumyin 於 09-9-2 15:18 發表
如題.

作者: ShinTeresa    時間: 09-9-2 17:17

我都係諗住jeans + 波鞋 唔會太隆重feel 唔係去飲者 causal / 舒服ok la
原帖由 ziyi 於 09-9-2 16:11 發表
間間不同,港同就說要輕便的,因她們第一輪有動態遊戲,女孩子不要穿裙子

所以我想你要說清楚啊!

作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-2 17:22

睇你考邊間啦
考d活動既, casual d都無所謂 (我自己會起碼幫小朋友著返條扯布褲+casual恤衫lor)
考傳統名校, 真係要著得斯文d架
呀! 提提各位家長, 襯而家仲有夏天衫, 快d去搵返幾件, 遲d10月11月, 真係interview殺到埋身, 到時條街都只係賣冬天衫, 小朋友真係辛苦喇............我見過有小朋友著住一套新束束既絨裙去interview............未入去都已經出晒汗了 !
原帖由 ShinTeresa 於 09-9-2 05:17 PM 發表
我都係諗住jeans + 波鞋 唔會太隆重feel 唔係去飲者 causal / 舒服ok la   

作者: jeaniefung    時間: 09-9-2 17:36

著jeans好似唔係太適合,
男仔好似著扯褲好啲.
作者: Geni    時間: 09-9-2 17:37

大部份小朋友都唔會著得太隆重o既, 不過短褲涼鞋就最好唔好o勒.

我舊年去in, 見過有個小朋友裇衫+吊帶西褲+bow tie+西裝頭, 唔知係咪個小朋友著得唔自在, 我見佢成個人都呆呆地咁..... 所以著乜都唔緊要, 最緊要個小朋友覺得舒服.
作者: yeesumyin    時間: 09-9-2 17:41

Thanks for all your comments.   I think the most important is to let him feel comfortable :)

作者: cherriemama    時間: 09-9-2 17:54

要斯文但又唔駛太隆重, 我見有d著到好似花仔花女咁又好似太誇張!

但又唔好太求其, 著牛仔褲+波鞋感覺唔太重視個面試, 正如去見工都唔會著牛仔褲+波鞋啦!

雖然interview最主要睇臨場表現, 但俾對方第一個印象都好重要, 俗語都有話"先敬羅衣後敬人"啦!
作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-2 19:43

當年去in spcc, 見到有人父子裝"finding nemo" t-shirt牛仔褲..........O!
原帖由 cherriemama 於 09-9-2 05:54 PM 發表
要斯文但又唔駛太隆重, 我見有d著到好似花仔花女咁又好似太誇張!

但又唔好太求其, 著牛仔褲+波鞋感覺唔太重視個面試, 正如去見工都唔會著牛仔褲+波鞋啦!

雖然interview最主要睇臨場表現, 但俾對方 ...

作者: wootaitai    時間: 09-9-2 19:49

作者: G-Ma    時間: 09-9-2 22:02

始終係interview都唔好太casual, 但又不宜太隆重, 最好係smart casual, 男仔長褲+POLO SHIRT, 女仔可以係裙褲+ polo shirt.
作者: babytai    時間: 09-9-2 23:02

唔好意思各位
我想問吓...其實係咪"自行分配"學位去報名時都要面試架???
geni 請問你記唔記得你仔仔報沙官時d老師問過d咩問題架???
作者: Geni    時間: 09-9-2 23:18

原帖由 babytai 於 09-9-2 23:02 發表
唔好意思各位
我想問吓...其實係咪"自行分配"學位去報名時都要面試架???
geni 請問你記唔記得你仔仔報沙官時d老師問過d咩問題架???

"自行分配", 時係唔需要亦唔可以面試o既. 官津o係大抽獎出result之前都唔可以自己揀學生. 直資/私校因為唔係跟政府派位制, 有自行收生權, 所以先要面試.

我個仔係大抽獎之後再去沙官叩門先要面試o勒! 至於面試問d乜, 我個仔係唔係好講到俾我知, 只係話老師叫佢寫o左幾個中文字同幾句英文. 見完老師之後我地就一家大小去見校長, 我見到佢有張之前老師in我個仔o既時候俾分o既分紙, 都有10個8個分數, 不過就唔知點解. 校長見我地就唔係問o左好多o野, 都係問o下點解揀佢地學校, 對學校有乜o野期望咁啦!
作者: Unclejt    時間: 09-9-3 02:16

當年有人教話男仔可以著返件背心,咁入面件衫wer出黎都唔多覺。
作者: carmankm    時間: 09-9-3 10:07

如男仔, polo shirt + 扯布褲, 咁係咪應著番對番學嘅黑色皮鞋?
作者: G-Ma    時間: 09-9-3 12:38

皮鞋會好d.

總之自然, 整齊, 睇落去好醒神既就最好.

真係見過有個女仔著左條紗裙去interview, 真係好似花女咁, 好誇張.
作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-3 13:30

去聖保x男女, 好多人都係咁架
原帖由 G-Ma 於 09-9-3 12:38 PM 發表
真係見過有個女仔著左條紗裙去interview, 真係好似花女咁, 好誇張.

作者: carmankm    時間: 09-9-3 14:31

都有見過好多著得勁casual, 雖然學校要求d小朋著波鞋, d男仔t-shirt+短jeans, d女仔著t-shirt+短裙..搞到我仔恤衫+ 扯布褲+波鞋係另類...
作者: kachunma    時間: 09-9-3 15:28

我仔當年著短袖恤衫,短西褲+bow tie吊帶,去左6間面試,好多老師走來和佢傾計、玩和讚我仔斯文靚仔

原帖由 carmankm 於 09-9-3 14:31 發表
都有見過好多著得勁casual, 雖然學校要求d小朋著波鞋, d男仔t-shirt+短jeans, d女仔著t-shirt+短裙..搞到我仔恤衫+ 扯布褲+波鞋係另類...

作者: G-Ma    時間: 09-9-3 20:05

我都有見過有個女仔著吊帶超短裙+拖鞋, 十足去沙灘咁

原帖由 carmankm 於 09-9-3 14:31 發表

作者: babytai    時間: 09-9-3 22:46     標題: 回覆 13# Geni 的文章

真係唔好意思呀...又一次麻煩係啦geni
因為唔知程序...所以想問清楚...我都報左名聽18號個講座架啦
即係"自行分配" 都係要大抽獎架...
如果唔收..就要等統一派位...再派唔啱..先去叩門....唉...真係煩呀
作者: ShinTeresa    時間: 09-9-3 23:25

好采睇左你地既advise 等我仲懶勁 欲以為自然就得tim 都岩既 呢個世界都係先敬law衣后勁人la
原帖由 babytai 於 09-9-3 22:46 發表
因為唔知程序...所以想問清楚...我都報左名聽18號個講座架啦
如果唔收..就要等統一派位...再派唔啱..先去叩門....唉...真係煩呀 ...

作者: Unclejt    時間: 09-9-4 00:27

原帖由 ShinTeresa 於 09-9-3 23:25 發表
好采睇左你地既advise 等我仲懶勁 欲以為自然就得tim 都岩既 呢個世界都係先敬law衣后勁人la   
咁又未必,始終都係勁人緊要d
作者: Geni    時間: 09-9-4 07:58

原帖由 babytai 於 09-9-3 22:46 發表
如果唔收..就要等統一派位...再派唔啱..先去叩門....唉...真係煩呀 ...

唔麻煩!

報官津分兩個階段, 自行分配同統一派位(大抽獎). 自行只可以揀一間, 計分o既, 由高分o既開始收, 同分又唔夠位就抽, 例如有50個位, 40個位俾o左20分以上, 咁淨番o個10個位就o係15分o既人入面抽10個. 至於點抽你可以問學校, 一係就俾教育局抽, 一係就學校自己抽, 抽o既時候會有教育局o既人在場. 自行如果分唔到學位就要參加大抽獎, 大抽獎就唔計分, 只講運, 甲部全港任揀3間, 乙部就排自己網o既學校. 如果咁唔好彩大抽獎抽唔到你心水而你又想再搏o下心儀o個間, 咁就自己去心儀學校叩門, 呢個時候學校就可以用自己o既方法收生, 如面試.

明唔明白?
作者: babytai    時間: 09-9-4 10:15

明白...再一次唔該geni詳細解釋
作者: G-Ma    時間: 09-9-4 12:13

總知每個細節都注意一下, 始終機會只有一次, 準備好d, 機會一定會大d既.

原帖由 ShinTeresa 於 09-9-3 23:25 發表

作者: wheno    時間: 09-9-5 13:42

haha, 你一講令我想起舊年in 九龍塘小學, 那裡環境十分好, 有很大的操場及草地, 放了一些室外玩具, 好多小朋友 in 完都留低玩, 咁就有些 "裇衫+吊帶西褲+bow tie+西裝頭" 的小朋友在烈日下玩, 好正!

原帖由 Geni 於 09-9-2 17:37 發表
我舊年去in, 見過有個小朋友, 唔知係咪個小朋友著得唔自在, 我見佢成個人都呆呆地咁..... 所以著乜都唔緊要, 最緊要個 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5