教育王國

標題: 埋黎啦喂, 宏福k1生~~ [打印本頁]

作者: ricebb    時間: 09-9-2 23:34     標題: 埋黎啦喂, 宏福k1生~~

有無係今年讀宏福k1既家長呀, 大家交流下呀~
作者: ricebb    時間: 09-9-2 23:38

上次家長會時, 又話有份45min既野要填既, 你地收到未呀? 我仲未呀~
作者: flostangraphy    時間: 09-9-3 09:48

:loveliness:
埋堆! 小兒K1上午國際班. 你BB呢?
作者: ricebb    時間: 09-9-3 13:13

我小朋友係k1中英文上午班呀, 係宏福個邊 :loveliness: :loveliness: :loveliness:
作者: flostangraphy    時間: 09-9-3 17:25

oh, 小兒係青怡花園.
大兒K3, 係宏福個邊.
你地住邊頭?
作者: ricebb    時間: 09-9-3 19:31

原帖由 flostangraphy 於 09-9-3 17:25 發表
oh, 小兒係青怡花園.
大兒K3, 係宏福個邊.
你地住邊頭?

n1 果時番青怡果邊架, 今年轉過黎宏福, 貪佢有埋戶外花園, 多d空間

咦, 點解你唔將細仔都轉過去宏福個邊, 同大哥同一校舍既?

你大仔係咪係宏福讀左3年啦? 你係咪好滿意呢間學校呢?

我住青衣架, 阿仔行十零分鐘可以到學校, 巧方便
作者: flostangraphy    時間: 09-9-3 21:43

巧方便wo!
no 國際班 at 宏福, so the little one stay at 青怡.
作者: ricebb    時間: 09-9-6 00:26

原帖由 flostangraphy 於 09-9-3 21:43 發表
巧方便wo!
no 國際班 at 宏福, so the little one stay at 青怡.

你唔係住青衣?
終於收到份問卷啦, 真係問得好詳細, 答左好耐先答完呢~
琴日仲收到3本書, 係咪星期一要還番學校架??
作者: flostangraphy    時間: 09-9-7 10:43

morning ricebb,
we live on ma wan island.
問卷我都答左好耐我都... 都未答完....

原帖由 ricebb 於 6/9/2009 00:26 發表

你唔係住青衣?
終於收到份問卷啦, 真係問得好詳細, 答左好耐先答完呢~
琴日仲收到3本書, 係咪星期一要還番學校架??

作者: ricebb    時間: 09-9-7 19:17

點解得我地兩個傾架, 有無其他09K1家長呀?? 讀成3年架, 大家交流下呀~~~
作者: ricebb    時間: 09-9-7 19:18

原帖由 flostangraphy 於 09-9-7 10:43 發表
morning ricebb,
we live on ma wan island.
問卷我都答左好耐我都... 都未答完....

馬灣環境唔錯喎, 點解唔係入面讀既?
作者: flostangraphy    時間: 09-9-8 15:01

visit 過馬灣間kindergarten, 覺得唔係咁好, 又有朋友仔studied at tivoli before, so took tivoli.
yes, the bigger boy is in the 4th year now!
if you have chances to pass by ma wan for the park or the beach, feel free to let me know. we can have a drink all together!

原帖由 ricebb 於 7/9/2009 19:18 發表

馬灣環境唔錯喎, 點解唔係入面讀既?

作者: gracekam912    時間: 09-9-9 12:57

想問問 知唔知 宏福 PN 國際班好唔好呀?

想幫囡囡報,謝謝!
作者: flostangraphy    時間: 09-9-9 13:53

good or not is hard to say as i have never compared with other nursery...
my 2 sons have finished N1 international stream at tivoli and they are quite happy.
please be aware there is no homework in international stream until k2.
we have switched our elder son to k2 anglo chinese since last year for more chinese writing.
my younger son is in k1 international stream.
but we will do the same thing for him next year.
note that there were 8 pupils in our son's class during k1 inter. stream, however, more than 20 in the anglo chinese last year...

原帖由 gracekam912 於 9/9/2009 12:57 發表
想問問 知唔知 宏福 PN 國際班好唔好呀?

想幫囡囡報,謝謝!

作者: ricebb    時間: 09-9-16 19:47

我個仔果班19人, 都ok, 算小班了.
k2時會有位轉中英文部架? 點解唔k1開始轉呀, 反正都一半中一半英
作者: viennawong    時間: 09-9-17 02:43

報到,我個女係下午k1,所以暫未有綠相見,hehe~~
作者: flostangraphy    時間: 09-9-17 11:13

其實中英唔係真係一半中一半英...
通告同report己經係中文.
小朋友在課堂及玩既時侯都係用廣東語.
相反國際班就除中文用普通話外,其他主要用英語.
因為我地小朋友係屋企唔係用中文為主... 所以低班入國際班等佢地易d適應...
但中英班多功課d,所以k2轉,等佢地上小學時冇咁辛苦.
其實都係自己估估下,點樣對佢他中英文會好d....

原帖由 ricebb 於 16/9/2009 19:47 發表
我個仔果班19人, 都ok, 算小班了.
k2時會有位轉中英文部架? 點解唔k1開始轉呀, 反正都一半中一半英

作者: flostangraphy    時間: 09-9-17 11:16

hello vienna,
welcome to join!

原帖由 viennawong 於 17/9/2009 02:43 發表
報到,我個女係下午k1,所以暫未有綠相見,hehe~~

作者: ricebb    時間: 09-9-17 22:02

Hi vienna,

日後大把機會見, 成3年咁長, 咩sports day, 冬季嘉年華, open day, 旅行.....etc :happy:

你囡囡係n1過黎, 定新入宏福架??

原帖由 viennawong 於 09-9-17 02:43 發表
報到,我個女係下午k1,所以暫未有綠相見,hehe~~:happy:

作者: ricebb    時間: 09-9-17 22:17

原帖由 flostangraphy 於 09-9-17 11:13 發表
其實中英唔係真係一半中一半英...
通告同report己經係中文.
小朋友在課堂及玩既時侯都係用廣東語.
相反國際班就除中文用普通話外,其他主要用英語.
因為我地小朋友係屋企唔係用中文為主... 所以低班入國際班等佢地 ...

你target local既小學? 馬灣果間好似唔錯喎, 你有無考慮呀?
作者: flostangraphy    時間: 09-9-18 10:09

the primary school of ma wan,
中華基督教會基慧小學(馬灣) seems very good!
可惜我太太唔識睇中文... 所以我地都係target英文小學先.
馬灣個間做back up.
希望大仔考到心水個間小學啦....
家下入小學真係好似打扙咁...

原帖由 ricebb 於 17/9/2009 22:17 發表

你target local既小學? 馬灣果間好似唔錯喎, 你有無考慮呀?

作者: ricebb    時間: 09-9-18 12:45

原帖由 flostangraphy 於 09-9-18 10:09 發表
the primary school of ma wan,
中華基督教會基慧小學(馬灣) seems very good!
可惜我太太唔識睇中文... 所以我地都係target英文小學先.
馬灣個間做back up.
希望大仔考到心水個間小學啦....
家下入小學真係好似 ...

基慧小學我都有d興趣架, 但荃灣區, 唔同校網, 唔易入添

呢頭有英文小學??
作者: flostangraphy    時間: 09-9-18 12:54

葵青區only 1 間直資: 地利亞(閩僑)英文小學...
不過學校真係好細.
我地睇係油尖旺區同深水埗區既英文小學.

原帖由 ricebb 於 18/9/2009 12:45 發表

基慧小學我都有d興趣架, 但荃灣區, 唔同校網, 唔易入添

呢頭有英文小學??

作者: ricebb    時間: 09-9-18 13:05

原帖由 flostangraphy 於 09-9-18 12:54 發表
葵青區only 1 間直資: 地利亞(閩僑)英文小學...
不過學校真係好細.
我地睇係油尖旺區同深水埗區既英文小學.

即係考直資? 你大囝k3, 應該開始籌備了, 是嗎?

係呢, 你囝囝有無參加學校既保健計劃? 我仲未收到通知幾時有得check添...
作者: flostangraphy    時間: 09-9-18 13:51

吓?佢地兩個上星期六己經checked喎...
你問一問學校?!
係考直資. 大囝k3,下個月開始打扙...

原帖由 ricebb 於 18/9/2009 13:05 發表

即係考直資? 你大囝k3, 應該開始籌備了, 是嗎?

係呢, 你囝囝有無參加學校既保健計劃? 我仲未收到通知幾時有得check添...

作者: ricebb    時間: 09-9-18 14:54

原帖由 flostangraphy 於 09-9-18 13:51 發表
吓?佢地兩個上星期六己經checked喎...
你問一問學校?!
係考直資. 大囝k3,下個月開始打扙...

yes, 等我下星期問下先~

打扙 = interview?? 整好晒profilio未呀?
作者: pinkywai    時間: 09-9-18 15:41

唔好意思呀~我仲未係宏福嘅家長,但我已經報咗N1中英文班!我想搵D已經有小朋友讀緊嘅家長問問!如果讀中英文班,第日想考直資英小機會大嗎?我本來想幫仔仔報國際班咖,但係我哋兩公婆英文都唔太好,所以打消咗!可以請你們給點意見嗎?說話一大堆~SORRY&THANKS!
作者: ricebb    時間: 09-9-18 20:23

原帖由 pinkywai 於 09-9-18 15:41 發表
唔好意思呀~我仲未係宏福嘅家長,但我已經報咗N1中英文班!我想搵D已經有小朋友讀緊嘅家長問問!如果讀中英文班,第日想考直資英小機會大嗎?我本來想幫仔仔報國際班咖,但係我哋兩公婆英文都唔太好,所以打消咗!可以請你們 ...

關於升小, 可以睇呢個~
http://www.kindergarten.edu.hk/en/news-and-events/13-news-and-events/112-0708primaryschoolallocation

n1中英文班主要用中文多, 老師話要先令佢地適應校園生活先, 到k1先會變多d英文
作者: flostangraphy    時間: 09-9-19 14:06

hello pinkywai,
你的小朋友好可愛!!!
如果直資英小,面試時會以英語考, 所以小朋友習慣用英語作交談會好有利!
我的孩子小時, n1, k1在國際班. 上年開始轉中英班.
現在小兒英語交談ok.但寫字比中英班為慢... 今年k3考小學都想考直資英小.
我個人看法, 家長英語水平沒有太直接關係. 但如果幫仔仔報國際班,可令他有更多機會說英語,會對interview好d.
你心目中的直資英小是那一間?

原帖由 pinkywai 於 18/9/2009 15:41 發表
唔好意思呀~我仲未係宏福嘅家長,但我已經報咗N1中英文班!我想搵D已經有小朋友讀緊嘅家長問問!如果讀中英文班,第日想考直資英小機會大嗎?我本來想幫仔仔報國際班咖,但係我哋兩公婆英文都唔太好,所以打消咗!可以請你們 ...

作者: pinkywai    時間: 09-9-19 20:10

原帖由 flostangraphy 於 09-9-19 02:06 PM 發表
hello pinkywai,
你的小朋友好可愛!!!
如果直資英小,面試時會以英語考, 所以小朋友習慣用英語作交談會好有利!
我的孩子小時, n1, k1在國際班. 上年開始轉中英班.
現在小兒英語交談ok.但寫字比中英班為慢. ...

thanks(你的小朋友好可愛!!!)但我問過宏福老師關於國際班,老師話要睇bb對英文嘅認識和我們家庭合不合適,我怕要全英文interview,那麼一定失敗,到時連中英文班都冇得讀!!我想仔仔讀聖瑪加利呀!有聽過嗎,不算名校呢!
作者: pinkywai    時間: 09-9-19 20:18

原帖由 ricebb 於 09-9-18 08:23 PM 發表

關於升小, 可以睇呢個~
http://www.kindergarten.edu.hk/en/news-and-events/13-news-and-events/112-0708primaryschoolallocation

n1中英文班主要用中文多, 老師話要先令佢地適應校園生活先, 到k1先會變多d英文: ...

thanks!睇過喇~好似都好多學生考到直資呀,不過多數係培橋,唔知學費貴唔貴同間學校好唔好呢?得閒要睇吓至得!
作者: flostangraphy    時間: 09-9-20 23:10

聖瑪加利!名校呢!
only 80 places for P1!!!!
they have an admission session on 27th September.

it will be good if you can go!

原帖由 pinkywai 於 19/9/2009 20:10 發表

thanks(你的小朋友好可愛!!!)但我問過宏福老師關於國際班,老師話要睇bb對英文嘅認識和我們家庭合不合適,我怕要全英文interview,那麼一定失敗,到時連中英文班都冇得讀!!我想仔仔讀聖瑪加利呀!有聽過嗎,不算 ...

作者: flostangraphy    時間: 09-9-20 23:15

培橋,學校好! 中文小學, 學費21000hkd/year....
http://www.puikiucollege.edu.hk/website/index.php
聖瑪加利男女英文中小學, 學費28000hkd/year....
http://www.smcesps.edu.hk/

原帖由 pinkywai 於 19/9/2009 20:18 發表

thanks!睇過喇~好似都好多學生考到直資呀,不過多數係培橋,唔知學費貴唔貴同間學校好唔好呢?得閒要睇吓至得!

作者: flostangraphy    時間: 09-9-22 13:30     標題: 2010學年小一入表申請情況

some information for share...

保良局陳守仁小學,共接獲三千份2010學年小一入學online申請表,學額一百七十五個,大約17人爭一個學位。

拔萃女小學,共接獲一千七百份2010學年小一入學申請表,學額一百0八個,大約16人爭一個學位。

拔萃男書院附屬小學,現時已接獲二千二百份2010學年小一入學申請表,學額一百五十個,大約15人爭一個學位。

聖保羅男女中學附屬小學,共接獲近二千一百份2010學年小一入學申請表,大約14人爭一個學位。

聖保羅書院小學,共接獲一千零六十四份2010學年小一入學申請表,學額九十六個,大約11人爭一個學位。

今年真係爭崩頭......
作者: ricebb    時間: 09-9-22 19:55

原帖由 flostangraphy 於 09-9-20 23:15 發表
培橋,學校好! 中文小學, 學費21000hkd/year....
http://www.puikiucollege.edu.hk/website/index.php
聖瑪加利男女英文中小學, 學費28000hkd/year....

...

thank you so much!!! 多謝你既分享!!! 我仲未開始睇小學, 有你比料我地真係好!!!

培橋有乜好架? 讀得辛唔辛苦架? $21000/年又唔算太貴喎, 係遠左dd啫
作者: ricebb    時間: 09-9-22 19:58

原帖由 flostangraphy 於 09-9-22 13:30 發表
some information for share...

保良局陳守仁小學,共接獲三千份2010學年小一入學online申請表,學額一百七十五個,大約17人爭一個學位。

拔萃女小學,共接獲一千七百份2010學年小一入學申請表,學額一百0八個,大約16人爭一個 ...

下年入小一既係2004年出世, 已經唔算多人, 2006仲多人出世, 仲難爭....
作者: ricebb    時間: 09-9-22 20:00

原帖由 pinkywai 於 09-9-19 20:18 發表

得閒一齊chat呀, 我仲未睇小學資料呀, 可能都會考下直資
作者: flostangraphy    時間: 09-9-23 09:26

我細仔都係06年....

原帖由 ricebb 於 22/9/2009 19:58 發表

下年入小一既係2004年出世, 已經唔算多人, 2006仲多人出世, 仲難爭....

作者: pinkywai    時間: 09-9-23 11:48

原帖由 flostangraphy 於 09-9-20 11:15 PM 發表

...

謝謝你的資料,我可以慢慢再了解下!你有心水未呢?
作者: pinkywai    時間: 09-9-23 11:54

原帖由 ricebb 於 09-9-22 07:58 PM 發表

我阿b2008年好似仲多呀不過我哋易家幼稚園都未攪掂
作者: flostangraphy    時間: 09-9-23 12:24

有既, 三間英小直資+馬灣基慧(不過得15分...).
唔知少唔少...

原帖由 pinkywai 於 23/9/2009 11:48 發表

謝謝你的資料,我可以慢慢再了解下!你有心水未呢?

作者: flostangraphy    時間: 09-9-23 12:25

你地有幾多個小朋友?

原帖由 pinkywai 於 23/9/2009 11:54 發表

我阿b2008年好似仲多呀不過我哋易家幼稚園都未攪掂

作者: ricebb    時間: 09-9-24 21:25

原帖由 flostangraphy 於 09-9-23 12:24 發表
有既, 三間英小直資+馬灣基慧(不過得15分...).
唔知少唔少...

我都係得15分....

30號既典禮, 你地去唔去睇呀? 我好想去, 但無晒假啦
作者: pinkywai    時間: 09-9-24 23:47

原帖由 flostangraphy 於 09-9-23 12:25 PM 發表
你地有幾多個小朋友?

我地得一個仔仔咋!我都有報埋學之園,聽講仲難入!喺學之園嗰邊問嘢都冇人答嘅,你地呢邊一問就覆,真係好感激你地呢係呢,你話得15分,點計咖?
作者: pinkywai    時間: 09-9-25 00:13

原帖由 ricebb 於 09-9-22 08:00 PM 發表

得閒一齊chat呀, 我仲未睇小學資料呀, 可能都會考下直資

聽我朋友講話培橋d學生都讀得好開心!佢地係英普上堂,大多數用普通話,所以佢地d學生普通話都好叻,但英文相對冇咁好,不過佢地學費都幾平
作者: ricebb    時間: 09-9-25 07:48

原帖由 pinkywai 於 09-9-25 00:13 發表

聽我朋友講話培橋d學生都讀得好開心!佢地係英普上堂,大多數用普通話,所以佢地d學生普通話都好叻,但英文相對冇咁好,不過佢地學費都幾平

$21000讀英普咪好抵!!!  不過計埋校車, 可能成$3k個月添!!

啟基我同事個女讀過, 都讚好, 但仲貴, 學費$4k/mth!!
作者: flostangraphy    時間: 09-9-25 09:35

30號既典禮去唔到...大仔有第一個interview...
the battle begin!

原帖由 ricebb 於 24/9/2009 21:25 發表

我都係得15分....

30號既典禮, 你地去唔去睇呀? 我好想去, 但無晒假啦

作者: flostangraphy    時間: 09-9-25 09:43

學之園我地最初都有囉form. 不過冇報.
first child 5points + more 5 years 8 months old 10 points = 15 points.... only...

原帖由 pinkywai 於 24/9/2009 23:47 發表

我地得一個仔仔咋!我都有報埋學之園,聽講仲難入!喺學之園嗰邊問嘢都冇人答嘅,你地呢邊一問就覆,真係好感激你地呢係呢,你話得15分,點計咖?

作者: flostangraphy    時間: 09-9-25 09:48

培橋should  be a good school, however, a bit far!
if we live at the other side of mountain, we may consider this one. very big campus!!

原帖由 pinkywai 於 25/9/2009 00:13 發表

作者: pinkywai    時間: 09-9-25 13:30

原帖由 flostangraphy 於 09-9-25 09:43 AM 發表
學之園我地最初都有囉form. 不過冇報.
first child 5points + more 5 years 8 months old 10 points = 15 points.... only...

嘩~咁我啊b到時咪除時得5pointswhy唔報埋??
作者: pinkywai    時間: 09-9-25 13:32

原帖由 ricebb 於 09-9-25 07:48 AM 發表

$21000讀英普咪好抵!!!  不過計埋校車, 可能成$3k個月添!!

啟基我同事個女讀過, 都讚好, 但仲貴, 學費$4k/mth!!

學費$4k/mth~好貴呢!!
作者: ricebb    時間: 09-9-25 13:47

原帖由 pinkywai 於 09-9-25 13:30 發表

嘩~咁我啊b到時咪除時得5pointsmouth:" />why唔報埋??

如果家姐入到間好既, 細佬就必入架啦, 唔駛太擔心!
作者: ricebb    時間: 09-9-25 13:48

原帖由 flostangraphy 於 09-9-25 09:48 發表
培橋should  be a good school, however, a bit far!
if we live at the other side of mountain, we may consider this one. very big campus!!

但呢間多唔多功課? 辛唔辛苦架??
作者: ricebb    時間: 09-9-25 13:49

原帖由 flostangraphy 於 09-9-25 09:35 發表
30號既典禮去唔到...大仔有第一個interview...
the battle begin!

GOOD LUCK!!! 加油!!!
作者: pinkywai    時間: 09-9-25 14:48

原帖由 ricebb 於 09-9-25 01:47 PM 發表

如果家姐入到間好既, 細佬就必入架啦, 唔駛太擔心!

我得一個仔仔咋~嗰個係我妹妹嚟咖(同父異母)所以都冇得唔擔心
作者: pinkywai    時間: 09-9-25 14:58

原帖由 ricebb 於 09-9-25 01:48 PM 發表

聽講唔太辛苦,而且佢地上午係上學術課,下午就主要係輕鬆d嘅堂(pe,音樂.......)
作者: flostangraphy    時間: 09-9-25 15:42

比較過,tivoli 好似合適d, 又收左先, 所以lazy冇再特別問入學...

原帖由 pinkywai 於 25/9/2009 13:30 發表

作者: flostangraphy    時間: 09-9-25 15:47

唔會得5分咁少架... 如果未適齡... 官立或津貼都真係唔好諗...

原帖由 pinkywai 於 25/9/2009 13:30 發表

作者: flostangraphy    時間: 09-9-25 15:48

thanks!

原帖由 ricebb 於 25/9/2009 13:49 發表

GOOD LUCK!!! 加油!!!

作者: flostangraphy    時間: 09-9-25 15:50

活動教學!ok唔辛苦!

原帖由 ricebb 於 25/9/2009 13:48 發表

作者: pinkywai    時間: 09-9-25 17:16

原帖由 flostangraphy 於 09-9-25 03:47 PM 發表
唔會得5分咁少架... 如果未適齡... 官立或津貼都真係唔好諗...

thanks~咁都好d,到時如果直資唔得都仲有得揀下ma!
作者: Harebellv    時間: 09-9-26 01:03

想問問讀宏褔小朋友的家長,
如果讀國際班, 你們是不是平時要同小朋友用英文說話?
如果讀中英文班, 學英文部份會佔多少%?  會不會每天有外籍教師上英文堂?

THANKS.
作者: flostangraphy    時間: 09-9-26 12:45

dear Harebellv,

國際班, 平時小朋友用英文.
中英文班, 除左英文堂,大部份時間會用中文.
best regards!
作者: Harebellv    時間: 09-9-26 13:07

Dear Flostangrapy

Thanks for the info.
想俾小朋友讀國際班, 宏褔staff 話家長平時要同小朋友講英文.  
所以依家考慮中英文班, 但又想佢可以有多些機會接觸英文.
因為只可以報其中一個stream. 依家唔知點揀?  :loveliness:

原帖由 flostangraphy 於 09-9-26 12:45 發表
dear Harebellv,

國際班, 平時小朋友用英文.
中英文班, 除左英文堂,大部份時間會用中文.
best regards!

作者: flostangraphy    時間: 09-9-26 17:23

dear harebellv,
we rarely speak english with our kids actually.
we put our kids in the international stream n1 and k1 and have switched / will switch them to english chinese at k2 and k3.
i think it's more matter how you find it's the best for your child.

原帖由 Harebellv 於 26/9/ 9 13:07 發表
Dear Flostangrapy

Thanks for the info.
想俾小朋友讀國際班, 宏褔staff 話家長平時要同小朋友講英文.  
所以依家考慮中英文班, 但又想佢可以有多些機會接觸英文.
因為只可以報其中一個stream. 依家唔知點揀?  :lo ...

作者: ricebb    時間: 09-9-27 18:06

原帖由 Harebellv 於 09-9-26 01:03 發表
想問問讀宏褔小朋友的家長,
如果讀國際班, 你們是不是平時要同小朋友用英文說話?
如果讀中英文班, 學英文部份會佔多少%?  會不會每天有外籍教師上英文堂?

THANKS. ...

你小朋友係報N1定k1呀? n1中英文班無固定英文堂架, k1先有. 上次聽orientation時, 校長話兩班k1有一位普通話, 一位英文老師, 兩個輪流教授, 希望實際係咁啦
作者: ricebb    時間: 09-9-27 18:09

原帖由 flostangraphy 於 09-9-25 15:50 發表
活動教學!ok唔辛苦!

good! good! good~!!!
咁知唔知升中時, 可唔可以番黎葵青讀架??
作者: ricebb    時間: 09-9-27 18:12

原帖由 pinkywai 於 09-9-25 17:16 發表
thanks~咁都好d,到時如果直資唔得都仲有得揀下ma!

我唸好多都係15分, 到時大家都要講d運氣
你都住青衣?  青衣好既津校都好似要讀得辛苦咁, 唸起都驚

作者: ricebb    時間: 09-9-27 18:13

係呢, 你地有無人讀過tom lee既音樂班呀? 好唔好架?
作者: ricebb    時間: 09-9-27 18:17

原帖由 pinkywai 於 09-9-25 14:58 發表

聽講唔太辛苦,而且佢地上午係上學術課,下午就主要係輕鬆d嘅堂(pe,音樂.......)

咁真係唔錯喎, 唔係讀c書個d, 最衰遠啦!!
如果葵青都開番間咁既就好囉!!!
作者: mammi_anni    時間: 09-9-27 21:27

hihi, 我囡囡都係今年K1, 中英上午班, 都想同大家一齊交流吓!:loveliness:
作者: flostangraphy    時間: 09-9-27 22:38

馬灣基慧小學! ok kar!

原帖由 ricebb 於 27/9/2009 18:17 發表

咁真係唔錯喎, 唔係讀c書個d, 最衰遠啦!!
如果葵青都開番間咁既就好囉!!!

作者: flostangraphy    時間: 09-9-27 22:39

mammi anni,
welcome welcome!!!
your daughter is very cute!!!

原帖由 mammi_anni 於 27/9/2009 21:27 發表
hihi, 我囡囡都係今年K1, 中英上午班, 都想同大家一齊交流吓!:loveliness:

作者: Harebellv    時間: 09-9-28 00:21

Thanks for your sharing.
Your idea is good.  However, if there is no K2 students quit from local stream, they may not let you switch?

原帖由 flostangraphy 於 09-9-26 17:23 發表
dear harebellv,
we rarely speak english with our kids actually.
we put our kids in the international stream n1 and k1 and have switched / will switch them to english chinese at k2 and k3.
i think i ...

作者: Harebellv    時間: 09-9-28 00:26

我諗住同小朋友報N1, 如果課程OK, 會繼續上K1.
唔知英文老師同普通話老師係唔係 外籍/NATIVE 呢?

原帖由 ricebb 於 09-9-27 18:06 發表

你小朋友係報N1定k1呀? n1中英文班無固定英文堂架, k1先有. 上次聽orientation時, 校長話兩班k1有一位普通話, 一位英文老師, 兩個輪流教授, 希望實際係咁啦 ...

作者: ricebb    時間: 09-9-28 07:56

原帖由 mammi_anni 於 09-9-27 21:27 發表

welcome welcome!!! 大家齊齊傾呀!!!
我囝囝都係上午中英文班呀, 你有無收到唱歌個張健康家課呀? 你囡囡肯唔肯唱呀? 我個囝唔肯唱比我聽呀!!!
作者: ricebb    時間: 09-9-28 07:58

原帖由 flostangraphy 於 09-9-27 22:38 發表
馬灣基慧小學! ok kar!

好既小學, 就好多人爭啦, 我住青衣仲算誇區添....
作者: ricebb    時間: 09-9-28 08:01

原帖由 Harebellv 於 09-9-28 00:26 發表
我諗住同小朋友報N1, 如果課程OK, 會繼續上K1.
唔知英文老師同普通話老師係唔係 外籍/NATIVE 呢?

英文老師係native, 但唔係真係好鬼個隻, 不過d英文幾好聽, 同教得應該幾好

普通話老師我未見過, 唔太清楚. 24/10有open day呀, 你可以去睇下呀~
作者: flostangraphy    時間: 09-9-28 14:13     標題: 地區直資名校 報讀大增三成

【明報專訊】小一自行分配學額階段今日展開,部分直資及私立小學已截止報名,今年部分地區直資名校申請人數及競爭學位比例猶勝傳統名校。油麻地保良局陳守仁小學收到逾3000份申請,較去年大幅增加近三成,校長楊永明直言是意料之外,相信因直資學校重視英文而獲家長支持。
子女明年適齡入讀小一的家長,可於今日起至下周五(10月2日)向一間心儀官立或津貼小學報名。不少家長已先為子女申請入讀直資或私立小學,保良局陳守仁小學共收到3080份申請,去年始轉為直資學校的深水英華小學亦收到2200多份申請,較去年增加兩成(其他直資、私立小學申請情部分見表)。
重視英語 受家長歡迎
保良局陳守仁小學校長楊永明稱,學校約兩成為外籍學生,良好英語學習環境最能吸引家長。他稱,所有申請學生均獲首輪面試機會,過往約四分一學生可進入第二輪面試,但由於今年申請學生眾多,學校需視乎人手,或將「次輪面試線」減少至五分之一,面試人數需視乎學生質素。英華小學校長林浣心則相信,家長認同學校辦學理念、有口碑是申請大增的原因。
直資學校議會榮譽執行秘書長陳璐茜認為,直資學校始終是自由市場的概念,彈性較大,隨家長對直資學校的認識加深,家長會較喜歡為子女選讀心儀的直資學校,「有選擇總比攪珠(統一派位)理想」。
初等教育研究學會副主席李少鶴是津貼小學聖公會油塘基顯小學校長,他認為,由於小學今學年起推行小班教學,受歡迎的津貼學校競爭將更趨激烈,家長或會認為自行為子女報讀心儀的直資校會較「穩陣」。李少鶴提醒,家長要視乎子女能力及性格選擇合適學校,勿給子女壓力。他說﹕「即使子女入讀名校,但若成績不及同學而長期滯後,反會打擊小朋友自信心。」

作者: pinkywai    時間: 09-9-28 15:40

原帖由 ricebb 於 09-9-27 06:12 PM 發表

我住石陰咖,但啊b姑媽住青衣(我地返工時姑媽湊),揀青衣幼稚園,我湊佢返學都係一程車,姑媽湊放學又方便ma我地諗住到時再試吓比佢考遠d嘅小學,咁6歲搭校車我地都放心d ma!
作者: pinkywai    時間: 09-9-28 15:53

原帖由 ricebb 於 09-9-27 06:12 PM 發表

易家青衣最好既津校好似係世德,啊b表姐以前讀呢間,聽姑媽講,佢都讀得幾辛苦,但上到f1又真係輕鬆d!
作者: pinkywai    時間: 09-9-28 16:01

原帖由 flostangraphy 於 09-9-28 02:13 PM 發表

【明報專訊】小一自行分配學額階段今日展開,部分直資及私立小學已截止報名,今年部分地區直資名校申請人數及競爭學位比例猶勝傳統名校。油麻地保良局陳守仁小學收到逾3000份申請,較去年大幅增加近三成,校長楊永 ...

今年已經咁,過多幾年咪仲得人驚
作者: flostangraphy    時間: 09-9-29 09:41

ricebb,
我地open day 都會去. 你地到唔到?

原帖由 ricebb 於 28/9/2009 08:01 發表

英文老師係native, 但唔係真係好鬼個隻, 不過d英文幾好聽, 同教得應該幾好

普通話老師我未見過, 唔太清楚. 24/10有open day呀, 你可以去睇下呀~

作者: ricebb    時間: 09-9-29 13:08

原帖由 flostangraphy 於 09-9-29 09:41 發表
ricebb,
我地open day 都會去. 你地到唔到?

會呀, 揀左2:45-3:45, 你呢?

係喎, 你大囝今日IN成點呀? 鐘唔鐘意間學校呀?
作者: ricebb    時間: 09-9-29 13:10

原帖由 pinkywai 於 09-9-28 15:53 發表

易家青衣最好既津校好似係世德,啊b表姐以前讀呢間,聽姑媽講,佢都讀得幾辛苦,但上到f1又真係輕鬆d!

係啦, 世德聽講好辛苦, 入到既話, 唔止細路要努力, 我唸大人都要! 你姑媽既小朋友升左邊間中學呀?
作者: ricebb    時間: 09-9-29 13:12

原帖由 pinkywai 於 09-9-28 15:40 發表

我住石陰咖,但啊b姑媽住青衣(我地返工時姑媽湊),揀青衣幼稚園,我湊佢返學都係一程車,姑媽湊放學又方便ma我地諗住到時再試吓比佢考遠d嘅小學,咁6歲搭校車我地都放心d ma! ...

我都咁唸呀, 3歲人仔搭校車, 好似細左D, 6歲就應該無問題.

你日日帶B入青衣, 再去番工?? 你係青衣做野架?
作者: pinkywai    時間: 09-9-29 13:26

原帖由 ricebb 於 09-9-29 01:10 PM 發表

係啦, 世德聽講好辛苦, 入到既話, 唔止細路要努力, 我唸大人都要! 你姑媽既小朋友升左邊間中學呀?

梁植偉~因為佢家姐讀過,又近屋企ma!
作者: pinkywai    時間: 09-9-29 13:33

原帖由 ricebb 於 09-9-29 01:12 PM 發表

我都咁唸呀, 3歲人仔搭校車, 好似細左D, 6歲就應該無問題.

你日日帶B入青衣, 再去番工?? 你係青衣做野架?

我係荃灣返工咖,姑媽有時會出荃灣湊佢!收工我地就入青衣湊返佢!
作者: flostangraphy    時間: 09-9-29 15:32

hello ricebb,
the interview is tomorrow. 我同太太都有d緊張...
24號, 揀左2:45-3:45!!
我PM手機比你! 到時可以talk talk!!

原帖由 ricebb 於 29/9/2009 13:08 發表

會呀, 揀左2:45-3:45, 你呢?

係喎, 你大囝今日IN成點呀? 鐘唔鐘意間學校呀?

作者: ricebb    時間: 09-9-29 22:56

原帖由 pinkywai 於 09-9-29 13:26 發表

梁植偉~因為佢家姐讀過,又近屋企ma!

梁植偉....係咪幾好架? 唔係好識青衣d中學添
作者: ricebb    時間: 09-9-29 22:57

原帖由 pinkywai 於 09-9-29 13:33 發表

我係荃灣返工咖,姑媽有時會出荃灣湊佢!收工我地就入青衣湊返佢!

oic, 好彩荃灣同青衣都好近, 都好方便!!
係呢, 你唸掂中英文定國際部未呀??
作者: ricebb    時間: 09-9-29 23:02

原帖由 flostangraphy 於 09-9-29 15:32 發表
hello ricebb,
the interview is tomorrow. 我同太太都有d緊張...
24號, 揀左2:45-3:45!!
我PM手機比你! 到時可以talk talk!!

good!!! 大家同時段!!

到時大家相認呀!!!
作者: flostangraphy    時間: 09-9-30 10:31

原帖由 ricebb 於 29/9/2009 23:02 發表

good!!! 大家同時段!!

到時大家相認呀!!!

作者: pinkywai    時間: 09-9-30 16:03

原帖由 ricebb 於 09-9-29 10:56 PM 發表

梁植偉....係咪幾好架? 唔係好識青衣d中學添

好唔好就唔敢肯定,但見佢d老師成日都會主動同姑媽聯絡,同埋表姐易家已經f3,都好乖!
作者: pinkywai    時間: 09-9-30 16:13

原帖由 ricebb 於 09-9-29 10:57 PM 發表

oic, 好彩荃灣同青衣都好近, 都好方便!!
係呢, 你唸掂中英文定國際部未呀??

我報咗中英文部喇!好似11月先interview,學之園就要等到3月先interview
作者: flostangraphy    時間: 09-10-2 17:08

wish you all the best for the interviews!!

原帖由 pinkywai 於 30/9/2009 16:13 發表

我報咗中英文部喇!好似11月先interview,學之園就要等到3月先interview

作者: pinkywai    時間: 09-10-2 23:53

原帖由 flostangraphy 於 09-10-2 05:08 PM 發表
wish you all the best for the interviews!!

thanks,收到信喇,11月28日interview(宏福) ,但係有d10月中就in喇,係味因為佢bb0802出世大d呢?咁我啊b機會係咪微d咖 你地嗰時係咪都要寫問卷咖?有d咩要留意呢~thanks a lot!
作者: flostangraphy    時間: 09-10-5 12:30

my younger son was born in oct.
tivoli doesn't want him until he is 2 years old.
so my son actually join N1 in nov. last year after his 2 yrs birthday. (不過我個細仔係天才,   所以佢地唔可以等出年先收佢... 我講笑!)
好似有寫問卷, 都係關於仔仔既性格同健康.
hope this help!

原帖由 pinkywai 於 2/10/2009 23:53 發表

thanks,收到信喇,11月28日interview(宏福) ,但係有d10月中就in喇,係味因為佢bb0802出世大d呢?咁我啊b機會係咪微d咖 你地嗰時係咪都要寫問卷咖?有d咩要留意呢~thanks a lot! ...

作者: pinkywai    時間: 09-10-5 13:23

[quote]原帖由 flostangraphy 於 09-10-5 12:30 PM 發表
my younger son was born in oct.
tivoli doesn't want him until he is 2 years old.
so my son actually join N1 in nov. last year after his 2 yrs birthday. (不過我個細仔係天4才,   所以佢地唔可以等出 ... [/quote

我唔使佢做天材,最緊要唔好變蠢材原來我睇錯咗呀,其他人都係同一日interview,10月只係交回條同問卷!我已經交咗喇!
作者: ricebb    時間: 09-10-5 13:50

原帖由 pinkywai 於 09-9-30 16:03 發表

好唔好就唔敢肯定,但見佢d老師成日都會主動同姑媽聯絡,同埋表姐易家已經f3,都好乖!

咁都唔錯, 最緊要乖乖地, 唔好學壞

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5