教育王國

標題: F1第一日的功課 [打印本頁]

作者: violetching    時間: 09-9-3 09:59     標題: F1第一日的功課

昨日2/9開始上課,第一日既功課已經做到11pm都未攪店,今日直頭昏迷起唔到身,你地多唔多功課丫?

作者: popokit    時間: 09-9-3 10:10

吓! 咁慘! 剛剛開學咋Wor, 捭D乜野功課可以做到咁夜呀?!  我囝在暑假因豬流感都無預備班上, 呢兩日都係派吓通告, 認識吓D規則同新同學咁啦! 咁多功課, 你小朋友係咪好驚呀?
作者: violetching    時間: 09-9-3 10:32

Eng Worksheets
Chinese History
Chinese workbook 7 pages, Chapter 1 whole chapter's exercise(around 15 pages).
死未,我問係唔係第日就要交,she said"yes, otherwise deduct average marks"

原帖由 popokit 於 09-9-3 10:10 發表
吓! 咁慘! 剛剛開學咋Wor, 捭D乜野功課可以做到咁夜呀?!  我囝在暑假因豬流感都無預備班上, 呢兩日都係派吓通告, 認識吓D規則同新同學咁啦! 咁多功課, 你小朋友係咪好驚呀? ...

作者: popokit    時間: 09-9-3 10:43

你間一定係Band 1 頭名校勒. 谷得咁勁.

作者: as2009    時間: 09-9-3 10:44

原帖由 violetching 於 09-9-3 10:32 發表
Eng Worksheets
Chinese History
Chinese workbook 7 pages, Chapter 1 whole chapter's exercise(around 15 pages).
死未,我問係唔係第日就要交,she said"yes, otherwise deduct average marks"

...

嘩!真糸好多0番,d學生都未習慣,咁多功課會唔會嚇親佢地,好大壓力呀,介唔介意講是邊間學校.
作者: violetching    時間: 09-9-3 10:52

亞女做功課是比較慢少少,終於要我一齊查字典以加快速度,希望今日唔好咁多,昨天已經無練琴同長笛

原帖由 as2009 於 09-9-3 10:44 發表

嘩!真糸好多0番,d學生都未習慣,咁多功課會唔會嚇親佢地,好大壓力呀,介唔介意講是邊間學校.

作者: 頭痛    時間: 09-9-3 10:59

作者: violetching    時間: 09-9-3 11:02

我地(女,我,老公)同大家講,這只是開學未適應,遲D會好D喇!希望在明天!!!

原帖由 頭痛 於 09-9-3 10:59 發表
妳女真係慘~

作者: MonaLeung    時間: 09-9-3 11:03

咁多功課, 做死人咩

原帖由 頭痛 於 09-9-3 10:59 發表
妳女真係慘~

作者: violetching    時間: 09-9-3 11:13

中文個chapter 1whole chapter有成40pages,要睇曬先可以做!淨系個段落大意個版都攪左30mins!!

原帖由 MonaLeung 於 09-9-3 11:03 發表
咁多功課, 做死人咩

作者: salina0817    時間: 09-9-3 11:14

my daughter also has homework yesterday, just introduce herself througgh writing and drawing so that the teacher can remember them.
作者: violetching    時間: 09-9-3 11:20

salina,
I haven't received yr email yet, which pieces do you want?

原帖由 salina0817 於 09-9-3 11:14 發表
my daughter also has homework yesterday, just introduce herself througgh writing and drawing so that the teacher can remember them.

作者: popokit    時間: 09-9-3 11:22

原帖由 violetching 於 09-9-3 10:52 發表
亞女做功課是比較慢少少,終於要我一齊查字典以加快速度,希望今日唔好咁多,昨天已經無練琴同長笛
亞女讀St Stephen's Girls College.

請問你囡囡間學校, 會唔會好似有d名校咁, form 1 要教晒form 1 & 2 d 野, 升上form 2 就要教form 3 d 野. 所以要咁谷? 一秒也不能少!
作者: as2009    時間: 09-9-3 11:28

原帖由 violetching 於 09-9-3 11:02 發表
我地(女,我,老公)同大家講,這只是開學未適應,遲D會好D喇!希望在明天!!!

Violetching,

你地要努加油呀,俾多d支持佢啦,現在辛苦些,將來就輕鬆d!
作者: violetching    時間: 09-9-3 11:30

應該吾會掛!D書都只係買番F1's level.識得D師姐都無咁講bo!舊年個亞女跳舞ge朋友話唔係好多homework!

原帖由 popokit 於 09-9-3 11:22 發表

請問你囡囡間學校, 會唔會好似有d名校咁, form 1 要教晒form 1 & 2 d 野, 升上form 2 就要教form 3 d 野. 所以要咁谷? 一秒也不能少!

作者: 頭痛    時間: 09-9-3 11:31

作者: violetching    時間: 09-9-3 11:32

Thanks! 所有人都一齊努力啦!

原帖由 as2009 於 09-9-3 11:28 發表

Violetching,

你地要努加油呀,俾多d支持佢啦,現在辛苦些,將來就輕鬆d!

作者: 頭痛    時間: 09-9-3 11:33

作者: popokit    時間: 09-9-3 11:37

原帖由 violetching 於 09-9-3 11:30 發表
應該吾會掛!D書都只係買番F1's level.識得D師姐都無咁講bo!舊年個亞女跳舞ge朋友話唔係好多homework!

明天會更好! 加油!
作者: siu_ming910    時間: 09-9-3 12:40

e + 我地可以做的只有從旁協助同不斷的鼓勵. 希望佢地可以快d適應啦!
作者: dder    時間: 09-9-3 21:42

大家努力
作者: mummy911    時間: 09-9-3 22:13

請問你個女係邊個group?? 係咪普通話班??

我亞女話好多pages都唔洗做喎!!因為係聆聽..寫作...老師亦有話用「第二曰交」..所以今日9月3日先慢慢做, total 都係1xpages..ok 啦!佢話只係花時間reading, 寫的不是很多呢....唔洗禁擔心啦媽咪!!

原帖由 violetching 於 09-9-3 10:52 發表
亞女讀St Stephen's Girls College.

作者: violetching    時間: 09-9-4 09:15

mummu911,

佢放學番黎我就問佢老師有無檢查功課,佢話有,後尾個老師話如果真係太多唔夠時間做,可以唔使一日做曬wo!
不過本作業話做7頁,有同學做左2X?頁。

原帖由 mummy911 於 09-9-3 22:13 發表
請問你個女係邊個group?? 係咪普通話班??

我亞女話好多pages都唔洗做喎!!因為係聆聽..寫作...老師亦有話用「第二曰交」..所以今日9月3日先慢慢做, total 都係1xpages..ok 啦!佢話只係花時間reading, 寫的不是很多 ...

作者: Fat-C-9    時間: 09-9-4 21:33

原帖由 MonaLeung 於 09-9-3 11:03 發表
咁多功課, 做死人咩

真的很多呀!
Form one 仔咋!
可憐!!! 比多D鼓勵佢啦!
做得幾多得幾多啦, 休息最緊要呀!!
作者: veronna    時間: 09-9-5 09:46

我牛仔都係用左個零鐘做功課咋, 佢間學校又係出名多功課既, 但都唔夠你個女多. 唔緊要啦. 慢慢適應架喇.

另外我會俾牛仔用快譯通查生字, 因為查字典太花時間喇. 我覺得佢識查就可以喇. 係學校都用字典, 不過係屋企, 又多功課既時候我就會俾佢用快譯通.

作者: Elona    時間: 09-9-5 09:58

電子字典既好處係有埋發聲, 仔仔可以學埋點讀個生字 !

原帖由 veronna 於 09-9-5 09:46 AM 發表
我牛仔都係用左個零鐘做功課咋, 佢間學校又係出名多功課既, 但都唔夠你個女多. 唔緊要啦. 慢慢適應架喇.

另外我會俾牛仔用快譯通查生字, 因為查字典太花時間喇. 我覺得佢識查就可以喇. 係學校都用字典, 不過係屋企, ...

作者: Fat-C-9    時間: 09-9-5 10:54

原帖由 Elona 於 09-9-5 09:58 發表
電子字典既好處係有埋發聲, 仔仔可以學埋點讀個生字 !

係呀, 我個仔都係用發聲字典的, 快靚正呀!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5