教育王國

標題: 2009, 1B班 , 請進 ! [打印本頁]

作者: goodmama2003    時間: 09-9-3 10:20     標題: 2009, 1B班 , 請進 !

作者: LianaMamaa    時間: 09-9-3 10:35

你好, 我囡囡都是1B班.

你地報左課外活動未呀?  明天DEADLINE, 你地選什麼呀?
作者: goodmama2003    時間: 09-9-3 10:58

作者: 蕉媽    時間: 09-9-3 13:03

點解會有2個 1B topic???

我暫時無幫仔仔報課外話動, 因為佢又要學琴、又要學小號, 加埋佢原先上開既英語班及普通語, 我驚佢應付唔黎
作者: LianaMamaa    時間: 09-9-3 16:58

全部平日放學後上呀?
你會唔會cut減d呀?

原帖由 蕉媽 於 09-9-3 13:03 發表
點解會有2個 1B topic???

我暫時無幫仔仔報課外話動, 因為佢又要學琴、又要學小號, 加埋佢原先上開既英語班及普通語, 我驚佢應付唔黎

作者: LianaMamaa    時間: 09-9-3 17:00

羽毛球你報星期幾個班呀?

你囡囡是否都是學中提琴呀?  買左琴未呀?

原帖由 goodmama2003 於 09-9-3 10:58 發表
女女報  1)  羽毛球.  
          2)   普通話.  

作者: 蕉媽    時間: 09-9-3 19:15

原帖由 LianaMamaa 於 09-9-3 16:58 發表
全部平日放學後上呀?
你會唔會cut減d呀?

會cut 普通話架喇, 其實都cut左畫班, 個時幼稚園佢地鬼咁得閒, 咪咩鬼都比佢地學下囉。

家陣應只淨小號、琴同英文, 查實都想cut琴, 但呀仔話佢想繼續學, 會試下同老師講睇下可唔可以改星期五或六學囉唯有
作者: LianaMamaa    時間: 09-9-4 09:16

我又是CUT左公文中啦.
現在畫班同琴是星期六上, 平日重有一堂英文同中提琴.
我老公話再加個BADMINTON就會好辛苦.  
所以今期無報課外活動,  等佢返定左.  無問題先加啦.
唔係會CUT左英文, 始終都要JOIN下學校的活動囉.

原帖由 蕉媽 於 09-9-3 19:15 發表

會cut 普通話架喇, 其實都cut左畫班, 個時幼稚園佢地鬼咁得閒, 咪咩鬼都比佢地學下囉。

家陣應只淨小號、琴同英文, 查實都想cut琴, 但呀仔話佢想繼續學, 會試下同老師講睇下可唔可以改星期五或六學囉唯有 ...

作者: goodmama2003    時間: 09-9-4 10:09

作者: goodmama2003    時間: 09-9-4 10:12

作者: LianaMamaa    時間: 09-9-4 10:42

嘩, 咪日日都要上課外活動囉.
好勁呀!

原帖由 goodmama2003 於 09-9-4 10:09 發表

女女是學大提琴. 星期六.

羽毛球, 星期四.
普通話, 星期五.

女女本來己有的: 公文數. 剛琴. 畫畫. 游泳.

作者: LianaMamaa    時間: 09-9-4 10:44

我地帶飯壺的.
我聽我囡囡講.  
學校飯盒好大盒,  個個都食唔晒.

原帖由 goodmama2003 於 09-9-4 10:12 發表
女女昨日說學校的午餐不好味,

作者: 蕉媽    時間: 09-9-4 13:00

原帖由 LianaMamaa 於 09-9-4 10:44 發表
我地帶飯壺的.
我聽我囡囡講.  
學校飯盒好大盒,  個個都食唔晒.

仔仔話d飯ok好味喎都, 不過d肉太硬, 佢食唔到。
作者: goodmama2003    時間: 09-9-4 19:26

作者: 蕉媽    時間: 09-9-5 11:27

Hi all

尋日第一日有天功課, 點呀, 你地小朋友習慣無呀?

其實之前聽左好多人講小學每日都有十份八份功課
做功課做到11點幾呀咁,
我一直都好擔心,
尋日返到屋企, 見到有好似4樣功課,
心諗, 死喇, 第一日就有4樣喇
但睇落, 其實每一樣要做既都唔多,
某程度, 要寫既字比佢K3時還少,
有某些功課, 係學校已做左,
你地小朋友係咪咁呢?

另外, 想問你地介唔介意, 如果大家有時間就cross check佢地有無寫漏功課 or 要帶的東西, 我仔仔就寫左:

功課:
數學習作P.1-2
聖經習作P1-2
英文W.S.
中文閱讀理解 (佢無寫係功課簿, 但我見到張紙)

另外, 下星期帶「遊樂園」書本及習作
作者: goodmama2003    時間: 09-9-5 12:22

作者: LianaMamaa    時間: 09-9-7 08:45

c啦, weekend一直上唔到bk.
我唔見佢自修簿中文有寫野, 又唔見有紙bor.

係咩黎呀?

另外, 數學你地帶幾多本書呀?
我上星期帶左一下書, 一上習作.
老師寫左欠習作.
一下習作有兩本, longman同良師.
是否4本都要帶晒呀?

唔該晒.
作者: goodmama2003    時間: 09-9-7 11:34

作者: 蕉媽    時間: 09-9-7 12:13

原帖由 goodmama2003 於 09-9-7 11:34 發表
Lianamamaa,

根據女女說, 中文26周老師說好重, 教完收返, 而習作紙也收回, 夾在書上. 所以我地都見不到.

數學書, 如果無記錯, 只帶一上習作, 即是一本. ...

中文 -- C 喇, 唔夾口供喎, 佢上個禮拜寫帶「高效識字」個本喎, 呀仔又係話老師話留係學校

數學 -- same here, 呀仔又係話只帶一上習作
作者: 蕉媽    時間: 09-9-7 12:16

原帖由 LianaMamaa 於 09-9-7 08:45 發表

c啦, weekend一直上唔到bk.
我唔見佢自修簿中文有寫野, 又唔見有紙bor.

係咩黎呀?
...

哈哈, 咁我地可能每晚都要上一上網先得喇!

中文個張係工作紙, 閱讀理解, 講「守株待兔」, 睇完篇文後, 要填番下面有d問題
作者: LianaMamaa    時間: 09-9-7 12:20

中文 - 我囡囡帶左「高效識字」同26週, 兩本都收晒.  無拎返屋企.

數學 - 唔通佢無拎出黎, 老師以為佢無帶.  所以寫欠習作.
今日帶晒兩本一下習作.  個書包重到飛起.

原帖由 蕉媽 於 09-9-7 12:13 發表

中文 -- C 喇, 唔夾口供喎, 佢上個禮拜寫帶「高效識字」個本喎, 呀仔又係話老師話留係學校

數學 -- same here, 呀仔又係話只帶一上習作

作者: goodmama2003    時間: 09-9-7 12:36

作者: LianaMamaa    時間: 09-9-7 12:44

係啦,  得3個.

希望912個日可以識到多幾個啦.

原帖由 goodmama2003 於 09-9-7 12:36 發表
看來真是要成日上來吸下啦. 點解我地1b 咁小人上 ? 得3個玩bk.

作者: 蕉媽    時間: 09-9-7 17:29

原帖由 LianaMamaa 於 09-9-7 12:44 發表
係啦,  得3個.
希望912個日可以識到多幾個啦.

聽仔仔講 (未返到屋企) 話數學無功課, 英文只係寫個A 字, 中文就難d, 造句咁喎
作者: goodmama2003    時間: 09-9-8 00:06

作者: LianaMamaa    時間: 09-9-8 08:53

英文 - 寫 A字
科學 - 家庭個本做兩版
中文 - 是寫生字, eg, 布, 石頭, 剪刀, 大家...
無造句bor!!!!

原帖由 蕉媽 於 09-9-7 17:29 發表

聽仔仔講 (未返到屋企) 話數學無功課, 英文只係寫個A 字, 中文就難d, 造句咁喎

作者: LianaMamaa    時間: 09-9-8 08:58

有教咁多咩??  我今晚再問下囡囡先.

你地中文堂會帶咩返學呀?
今日得一本"職字"書, 我好迷茫是否只帶呢本?

all
書單兩本longman你地收到書未呀?
要唔要每日拎返學校呀?

謝謝

原帖由 goodmama2003 於 09-9-8 00:06 發表
本"職字"書一教就教第四課啦,是p20頁,照這樣理解,  是否所有書都是跳著教而不是頁頁教呢  

作者: goodmama2003    時間: 09-9-8 13:38

作者: 蕉媽    時間: 09-9-8 13:40

原帖由 LianaMamaa 於 09-9-8 08:58 發表
有教咁多咩??  我今晚再問下囡囡先.

你地中文堂會帶咩返學呀?
今日得一本"職字"書, 我好迷茫是否只帶呢本?

all
書單兩本longman你地收到書未呀?
要唔要每日拎返學校呀?

謝謝

...

sorry, 尋日唔係造句, 係本中文書內要答問問題, 第一題唔記得, 第二題係問剪刀用來做甚麼

aaaa , 係喎, 尋日收到書喇, 無拆黎睇添, 其實家陣我仲係好迷茫, 都唔知帶咩書
作者: LianaMamaa    時間: 09-9-8 15:14

我都是好迷茫, 學校又無指引.

APS是否無PTA呀?

一陣打返去問下囡囡知唔知聽日視覺藝術要有咩啦!

你講個D中文功課我囡囡無講要做BOR.  今晚要同佢再FOLLOW UP下先得啦.

原帖由 蕉媽 於 09-9-8 13:40 發表

sorry, 尋日唔係造句, 係本中文書內要答問問題, 第一題唔記得, 第二題係問剪刀用來做甚麼

aaaa , 係喎, 尋日收到書喇, 無拆黎睇添, 其實家陣我仲係好迷茫, 都唔知帶咩書 ...

作者: 蕉媽    時間: 09-9-8 16:28

原帖由 LianaMamaa 於 09-9-8 15:14 發表
我都是好迷茫, 學校又無指引.

APS是否無PTA呀?

一陣打返去問下囡囡知唔知聽日視覺藝術要有咩啦!

你講個D中文功課我囡囡無講要做BOR.  今晚要同佢再FOLLOW UP下先得啦.

...

我估真係要12/9問清楚老師呀! anyway, 有咩問題大家就互電喇
作者: filleul    時間: 09-9-8 17:13

視覺藝術科要帶美勞用品,可參照早前開學通告,內列有所需物品,低年級只需預備A4畫簿一本,木顔色一盒(12色),油粉彩一盒(25色),墊台用鶏皮紙“一張,Zebra 黑色name pen 一支,油性或水性雙頭筆一盒(粗身)。其他廣告彩和畫筆可遲些要用才買!

老師說可以準備圍裙,但請緊記在所有物品上寫上姓名,以資識別

還有,仔仔(1A班)今天放學回來說,還要帶膠紙,glue 和白膠漿,但不用帶剪刀!

原帖由 goodmama2003 於 09-9-8 13:38 發表

我都是帶左"職字" 咋, 我對帶書這個問題成日都是 " 斷估" ,  希望9月12日問清楚老師後,會有改變.

藝視課要帶什麼呢, 看到人地班的媽媽說要帶彩粉, 膠水, 我都沒買, 一會放工要去準備下... 仲有, 女女條白 ...

作者: 蕉媽    時間: 09-9-8 18:17

原帖由 filleul 於 09-9-8 17:13 發表
視覺藝術科要帶美勞用品,可參照早前開學通告,內列有所需物品,低年級只需預備A4畫簿一本,木顔色一盒(12色),油粉彩一盒(25色),墊台用”鶏皮紙“一張,Zebra 黑色name pen 一支,油性或水性雙頭筆一盒(粗身)。其他廣告彩和畫筆可遲些 ...

tks a lot!! 我未買墊枱墊添, 即刻去買先
作者: goodmama2003    時間: 09-9-8 18:35

作者: nabi    時間: 09-9-8 20:21

If you have no mat, you may just bring some paper which is big enough to cover their desk.  I think it is a better way to protect our environment.  If you have Singtao Newspaper at home, there is some special features with better quality color-printed. I would save it for this purpose!
作者: goodmama2003    時間: 09-9-8 21:59

作者: goodmama2003    時間: 09-9-8 22:28

作者: nabi    時間: 09-9-9 08:29     標題: 回覆 1# goodmama2003 的文章

It is better not to get regular newspaper because your child may get the ink(dirt) from the paper.
作者: filleul    時間: 09-9-9 09:46

這幾天都是帶高效識字!

原帖由 goodmama2003 於 09-9-8 21:59 發表
All,
請問: "中國語文" 帶什麼呢 ?

謝謝.

一舊雲媽媽.

參考左1A 班, 沒寫= 不用帶...

作者: goodmama2003    時間: 09-9-9 10:50

作者: goodmama2003    時間: 09-9-9 11:04

作者: IP    時間: 09-9-9 12:29

(1)大件事! 聽你咁講, 我完全忘記同仔仔執視藝課的物品! 唔知仔仔會不會 ?

(2)明天體育堂是否要穿成整體育服上課?
(3)昨天收到老師通告話選了仔仔參加音樂唱歌比賽, 仲有一個音樂班為小朋友練習, 請問這些活動是否一定要參加呢?其實仔仔逢星期六都要返葉氏, 我擔心好辛苦!

原帖由 goodmama2003 於 9-9-2009 11:04 發表

多謝提點, 好在我昨天沒有把" 語文新天地" 放埋入去咋,
不過女女個書包今日都好重, 因為有藝術課...

今日送女女上校車, 同高年班的同學仔傾計, 又知道樣新野, 原來油粉彩不用次次帶, 老師叫帶才帶的.. 而 ...

作者: filleul    時間: 09-9-9 14:44

原帖由 IP 於 09-9-9 12:29 發表
(1)大件事! 聽你咁講, 我完全忘記同仔仔執視藝課的物品! 唔知仔仔會不會 ?

Don't worry! my kid just drawn a primary colour wheel in his sketch book with his crayons during the V-art class. I'm sure you kids would be able to share the crayons with his classmate. Also they only need to hand in the artwork in the next lesson!!

Yes, they need to dress in PE uniform. Remember to wear "white short socks" and white sports shoes! You may leave a small towel in his back pocket as they may be sweaty after the lesson - my kid said they played " What time is it, Mr. Fox" during the PE lesson!

(3)昨天收到老師通告話選了仔仔參加音樂唱歌比賽, 仲有一個音樂班為小朋友練習, 請問這

...

Congratulations! is it for individual or choir? I recalled students will be selected to join the choir each year to participate in the inter-school music festival. If you are chosen to join the choir, the school will provide training during school time, eg recess or lunch break, etc. If you join the individual category, you will be recommended (not compulsory though!) to take extra training from external institutions. It's really up to you if you wish to take these extra training but according to my experience, it really makes a difference for my elder girl. I can't tell for all, but at least those I know who received proper training could usually get quite good result in the music festival.

Hope this helps!

作者: 蕉媽    時間: 09-9-9 16:43

原帖由 goodmama2003 於 09-9-8 21:59 發表
參考左1A 班, 沒寫= 不用帶...

no ar, 上次無寫帶聖經書, 呀仔無帶, 老師寫番欠帶聖經書呀!

另外, 中文應該都仲係「高效」
作者: goodmama2003    時間: 09-9-9 17:25

作者: 蕉媽    時間: 09-9-9 17:48

原帖由 goodmama2003 於 09-9-9 17:25 發表
哦.. 斷估估錯左添~~

大家加油喇, 家陣多數會luck luck漏漏架喇, 總之跟番時間表執書包囉, 至於每科帶咩書, 星期六可以問番老師。

尋夜返到屋企check功課, 見到呀仔有d careless mistakes, 我都唔改喇, 諗住比老師睇下, 知道佢成日錯d 咩, 希望趁早執番好呀仔d careless mistake
作者: goodmama2003    時間: 09-9-9 21:05

作者: LianaMamaa    時間: 09-9-9 22:31

三原色同三間色知唔知要做咩呀?
我囡囡話要上網搵野, 印出黎貼落去.
佢又唔知貼邊, 搵咩?

原帖由 goodmama2003 於 09-9-9 21:05 發表

明天好像不用帶書. 好野啦, 書包輕晒!

女女的功課, 寫個" 布" 字寫錯, 成績得乙+
不過是我沒check功課, 如果我見到,我會忍不住要她改呢.

作者: LianaMamaa    時間: 09-9-9 22:34

我囡囡又是要參加校際獨唱.

我唔打算參加學校推介的預備班啦.  真係無時間.
因為我都打算同佢報校際PIANO.
老師搵緊琴譜啦.

原帖由 IP 於 09-9-9 12:29 發表

(3)昨天收到老師通告話選了仔仔參加音樂唱歌比賽, 仲有一個音樂班為小朋友練習, 請問這 ...

作者: goodmama2003    時間: 09-9-9 22:39

作者: IP    時間: 09-9-10 00:02

Thanks Filleul! 你的意見很詳細。
今日阿仔返來話視藝老師沒有鬧, 話第一堂不要緊, 下堂就要帶齊啦! ---老師真仁慈!
阿仔話全班有5個人被選中參加個唱比賽, 他不抗拒上額外音樂堂, 我就決定報名啦, 同時暫停星期六的葉氏合唱課(其實阿仔有點不捨得, 只是時間太忙, 沒辦法), 希望他在學校的音樂課裡唱得開心, 效果應該大同小異。

原帖由 filleul 於 9-9-2009 14:44 發表

Congratulations! is it for individual or choir? I recalled students will be selected to join the choir each year to participate in the inter-school music festival. If you are chosen to join the choi ...

作者: filleul    時間: 09-9-10 09:32

Good luck on the coming music festival and hope your son will achieve good result in the contest!

原帖由 IP 於 09-9-10 00:02 發表
今日阿仔返來話視藝老師沒有鬧, 話第一堂不要緊, 下堂就要帶齊啦! ---老師真仁慈!
阿仔話全班有5個人被選中參加個唱比賽, 他不抗拒上額外音樂堂, 我就決定報名啦, 同時暫停星期六 ...

作者: LianaMamaa    時間: 09-9-10 09:47

filleul

請問我地是否要自己搵伴奏呀?

原帖由 filleul 於 09-9-10 09:32 發表
Good luck on the coming music festival and hope your son will achieve good result in the contest!

作者: filleul    時間: 09-9-10 10:15

LianaMamaa,

In the past, if you join the training course from the music centres recommended by school, the piano accompaniment service will be provided by the centres on the day of the contest and the charge is included in the course fee. Normally they will charge about $200 for accompaniment service if not joining the course.

However, you may find your own pianist or like some other candidates who just asked their elder siblings/friends to play the piano.

So far we are very happy with the training and the professional accompaniment service. In last year's contest, the centre organized a mock/rehearsal session for the students and we found that very useful!

Hope this helps!

原帖由 LianaMamaa 於 09-9-10 09:47 發表
filleul

作者: 蕉媽    時間: 09-9-10 12:16

原帖由 IP 於 09-9-10 00:02 發表
阿仔話全班有5個人被選中參加個唱比賽, 他不抗拒上額外音樂堂, 我就決定報名啦, 同時暫停星期六 ...

我仔仔都有recommand去參加獨唱,
不過, 我有d陰影,
因為仔仔上年幼稚園都有參加,
仔仔唱得唔係幾好,
而個評判亦不留情咁寫左d好差既評語,
當然, 我無比仔仔知, 所以佢無野,
而係佢呀媽我就好唔開心,
我驚今年都係咁。
作者: 蕉媽    時間: 09-9-10 12:18

原帖由 LianaMamaa 於 09-9-10 09:47 發表
filleul

以仔仔上年經驗而言, 係自己搵伴奏,
好多小朋友都搵家姐、哥哥彈,
而仔仔學校好好,
搵了幾個老師,
一次過幫他們伴奏及練習。
作者: IP    時間: 09-9-10 20:40

Thank you very much!

原帖由 filleul 於 10-9-2009 09:32 發表

作者: IP    時間: 09-9-10 21:23

我仔仔在k2時已參加過朗誦和獨唱比賽, 不過k3他就堅決拒絕再玩, 他話好驚好緊張。今次可能是老師叫吧, 他竟沒有拒絕, 有點令我意外。不過, 當作一次課外活動吧, 小朋友有機會學嘢, 總是好的, 而且是同好幾個(不知有多少人?)一起學唱歌而比賽, 又有老師伴奏, 應該不用擔心, 放鬆心情就可以了。到時比賽日我們約埋幾個一齊有個伴就好啦!

原帖由 蕉媽 於 10-9-2009 12:16 發表

我仔仔都有recommand去參加獨唱,
不過, 我有d陰影,
因為仔仔上年幼稚園都有參加,
仔仔唱得唔係幾好,
而個評判亦不留情咁寫左d好差既評語,
當然, 我無比仔仔知, 所以佢無野,
而係佢呀媽我就好唔開心,
我驚今年 ...

作者: 蕉媽    時間: 09-9-11 16:18

原帖由 IP 於 09-9-10 21:23 發表
我仔仔在k2時已參加過朗誦和獨唱比賽, 不過k3他就堅決拒絕再玩, 他話好驚好緊張。今次可能是老師叫吧, 他竟沒有拒絕, 有點令我意外。不過, 當作一次課外活動吧, 小朋友有機會學嘢, 總是好的, 而且是同好幾個(不知有 ...

其實當作一個課外活動都好的。不過, 我未必join學校suggest個個音樂班, 是否下星期才要交表呢?
作者: IP    時間: 09-9-11 22:01

我不記得什麼時候交表, 總之前兩天決定後就寄了報名表和支票出去那間公司, 不是交給老師的。希望沒有做錯程序。

原帖由 蕉媽 於 11-9-2009 16:18 發表

其實當作一個課外活動都好的。不過, 我未必join學校suggest個個音樂班, 是否下星期才要交表呢?

作者: goodmama2003    時間: 09-9-14 12:21

作者: goodmama2003    時間: 09-9-14 12:35

作者: mabelma    時間: 09-9-14 13:34

就算打風都是不變, 照足家課册. 如家課册寫9月16日是Day 3就照執Day 3 的書.

原帖由 goodmama2003 於 09-9-14 12:35 發表
Dear All,

如果明天8號風, 那麼, 後天我地執書包, 當day 幾呢?

有勞指教.

作者: goodmama2003    時間: 09-9-14 13:49

作者: 蕉媽    時間: 09-9-14 17:41

原帖由 goodmama2003 於 09-9-14 12:21 發表
小女放學回家都是開心的樣子. 扎扎跳, 幾日下來, 才總結了她鐘意返宣小的原因:

1) 上完課有小息, 可以自己自由出去同朋友仔玩, k3時沒有這個" 好待遇" 她感覺自由了.

2) 上堂的老師說野好好笑, 其中數學堂最好笑
...

你女女好叻, 可以講到咁多野比你知,
我完全唔知呀仔係學校有電影睇。

星期六你地有無出席呀?
劉老師看似一個軟硬兼施的班主任,
同埋, 相信Mrs Lam是一個相當有經驗的老師。
作者: tonytiger    時間: 09-9-14 19:39

Hi,
my son wrote "Phon W.S (word) time 1)" for today's homework.

Is there anyone could tell me what it means? many thanks.
作者: TszFungmom    時間: 09-9-14 20:21

亞仔話只需在家温習 Phonic Worksheet, 但我要求他填好姓名、班別及日期,再和他温一次。
作者: goodmama2003    時間: 09-9-14 21:30

作者: tonytiger    時間: 09-9-15 11:01

有關62屆音樂節建議參加"獨唱", 請問知否如不參加, 對學分或其它方面有否影響?
作者: tonytiger    時間: 09-9-15 11:04     標題: 回覆 68# goodmama2003 的文章

could you tell me the name of the shows held on 20/9/09 and 15/11/09 for my reference as my wife and I still have no idea on how to make the choice? Thanks a lot.
作者: LianaMamaa    時間: 09-9-15 13:14

我朋友都介紹左呢d音樂會給我.

http://www.hksinfonietta.org/downloads/musicThatMoves.pdf

ps. 記得要留場刊,同埋一定要小朋友記得起碼頭果兩首係乜野風格(感覺)既,因為可能成場都好悶...haha...然後要問住佢邊首好聽喎,即刻mark低,過左就唔記得係邊首既啦.
作者: 蕉媽    時間: 09-9-15 14:36

原帖由 LianaMamaa 於 09-9-15 13:14 發表
我朋友都介紹左呢d音樂會給我.

http://www.hksinfonietta.org/downloads/musicThatMoves.pdf

ps. 記得要留場刊,同埋一定要小朋友記得起碼頭果兩首係乜野風格(感覺)既,因為可能成場都好悶...haha...然後要問住佢邊 ...

tks a lot! 我之前都上網睇左, 諗住係呢2個中揀一個
http://www.hksinfonietta.org/chi/concerts/concert.aspx?id=96&sid=0

http://www.hksinfonietta.org/chi/concerts/concert.aspx?id=97
作者: 蕉媽    時間: 09-9-15 14:38

原帖由 tonytiger 於 09-9-15 11:01 發表
有關62屆音樂節建議參加"獨唱", 請問知否如不參加, 對學分或其它方面有否影響?

我估無掛, 呢d係自願性質架嘛
作者: 蕉媽    時間: 09-9-15 14:41

原帖由 goodmama2003 於 09-9-14 21:30 發表
你參不參加家長班呀, 我填左說參加呀. also 女女都參加主日學. 你呢   ?

no la, 我地自己本身都有返開教會, 所以唔會join學校的主日學。
作者: goodmama2003    時間: 09-9-16 12:44

作者: 蕉媽    時間: 09-9-16 13:57

原帖由 goodmama2003 於 09-9-16 12:44 發表
http://urbtix.cityline.com.hk/internet/actio ...

呢個都係我想睇個個呀! 你買左飛未呀?
作者: goodmama2003    時間: 09-9-16 14:53

作者: LianaMamaa    時間: 09-9-16 15:22

原帖由 蕉媽 於 09-9-16 13:57 發表

呢個都係我想睇個個呀! 你買左飛未呀?

我想睇中電個音樂會呀.  未買飛, 一齊買飛啦.  可以平d.  好嗎?
作者: tonytiger    時間: 09-9-16 21:00     標題: 回覆 75# goodmama2003 的文章

Thanks a lot. It helps.
作者: goodmama2003    時間: 09-9-16 22:32

作者: LianaMamaa    時間: 09-9-16 23:06

我地用鉛筆, 數學先用原子筆.

就算用鉛筆, [泳]字右手 邊都寫左10次都寫唔好.

原帖由 goodmama2003 於 09-9-16 22:32 發表
Dear All,

女女造句要改正, 我家長會听到好像改正是用鉛筆 ,但老公說改正是用原子筆, 其實是用什麼筆才對呢 ?

Thanks a lot !

作者: goodmama2003    時間: 09-9-17 06:19

作者: 蕉媽    時間: 09-9-17 11:52

原帖由 LianaMamaa 於 09-9-16 23:06 發表
我地用鉛筆, 數學先用原子筆.
就算用鉛筆, [泳]字右手 邊都寫左10次都寫唔好.

same same to 仔仔, 佢又係個「泳」字錯
我見佢都係用鉛筆改。

嘩, 尋日英文功課好多呀,
雖然全部都係重覆重覆再重覆,
但真係算多!
仔仔仲要懞下懞下咁,
改英文GP, 有d有改, 有d無改
尋晚我返到屋企先睇到
今朝起身先做番,
趕頭趕命
作者: LianaMamaa    時間: 09-9-17 12:51

我地都做左個半鐘左右先做起.
囡囡寫唔靚, 擦完再寫幾次.
真係幾多.
真係唔知如果有10樣功課個d學生是點囉!

嘩, 你地都好快手.
我地朝早太早啦.
要補飛都唔知點算.

原帖由 蕉媽 於 09-9-17 11:52 發表

same same to 仔仔, 佢又係個「泳」字錯
我見佢都係用鉛筆改。

嘩, 尋日英文功課好多呀,
雖然全部都係重覆重覆再重覆,
但真係算多!
仔仔仲要懞下懞下咁,
改英文GP, 有d有改, 有d無改
尋晚我返到屋企先睇到
今朝 ...

作者: goodmama2003    時間: 09-9-17 13:09

作者: 蕉媽    時間: 09-9-17 16:18

原帖由 goodmama2003 於 09-9-17 13:09 發表
小女昨日小息去左禮堂玩, 仲同埋2個女仔一起, 我問是邊個帶頭要去的, 她說是她喎, 我就警告她, 叫她不好去禮堂玩, 再給我知道就打到她屁股開花. ...

咁大膽呀佢!!!!

咦, 定係老師比佢地去禮堂呀?
我記得星期六老師講過,
話遲d比佢地去禮堂小息過喎
作者: filleul    時間: 09-9-17 17:12

不用慌張!學生在小息時是可以到禮堂玩耍,但不是開放給全校同一時間使用,因禮堂地方有限,小朋友跑來跑去,容易發生碰撞。所以會按日分級讓學生輪流使用。

據我的小朋友所講,老師在開學初,說一年級的學生可在Day 1 小息時到禮堂玩,Day 2 輪到二年班,如此類推。你不妨先問問小朋友老師有否這樣說過。

原帖由 goodmama2003 於 09-9-17 13:09 發表
小女昨日小息去左禮堂玩, 仲同埋2個女仔一起, 我問是邊個帶頭要去的, 她說是她喎, 我就警告她, 叫她不好去禮堂玩, 再給我知道就打到她屁股開花. ...

作者: tonytiger    時間: 09-9-17 17:46     標題: 回覆 83# 蕉媽 的文章

My son couldn't finish his homeworks until 11:00pm last night....
作者: goodmama2003    時間: 09-9-17 18:34

作者: goodmama2003    時間: 09-9-17 18:43

作者: IP    時間: 09-9-17 21:27     標題: 星期二打風missed咗堂樂器班...

好期待的第一堂樂器班, 就因星期二打台風而停課, 請問, 少上了一堂樂器班, 學校會否補堂呢?
作者: goodmama2003    時間: 09-9-17 21:40

作者: tonytiger    時間: 09-9-17 22:58

原帖由 goodmama2003 於 09-9-17 21:40 發表
數學堂梁Sir叫1B班小同學倒數 10 到 0,

他地好乖,一起諗:  10  , 9 , 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0.

.
.
.
.
突然, 有個男同學大叫左一聲 :  爆炸 !

(成班大笑, 連梁Sir在內.) ...

very funny.
作者: connieorchid    時間: 09-9-17 23:30     標題: 回覆 6# tonytiger 的文章

Hope your son will get used to the workload soon. My daughter and I still try hard to get used to it. I will try to fix the sleeping time before 10:00p.m.
作者: LianaMamaa    時間: 09-9-18 09:17

請問大家的小朋友會否放學返黎就開始做功課呀?

原帖由 connieorchid 於 09-9-17 23:30 發表
Hope your son will get used to the workload soon. My daughter and I still try hard to get used to it. I will try to fix the sleeping time before 10:00p.m.

作者: goodmama2003    時間: 09-9-18 09:38

作者: goodmama2003    時間: 09-9-18 09:41

作者: LianaMamaa    時間: 09-9-18 10:33

我今朝試探下囡囡, 佢真係發緊夢.  無話要倒數之類的野發生過bor.

不過佢有講前兩日, day 1是小一可以去禮堂玩.
佢地通禮堂跑, 跑到濕晒bor.

原帖由 goodmama2003 於 09-9-17 21:40 發表
數學堂梁Sir叫1B班小同學倒數 10 到 0,

他地好乖,一起諗:  10  , 9 , 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0.

.
.
.
.
突然, 有個男同學大叫左一聲 :  爆炸 !

(成班大笑, 連梁Sir在內.) ...

作者: goodmama2003    時間: 09-9-18 11:19

作者: LianaMamaa    時間: 09-9-18 12:23

可能是老師真係無講可以去.
只是一小息就拉大隊落去, 唔洗講啦.

原帖由 goodmama2003 於 09-9-18 11:19 發表

day1 是小一可以去禮堂玩?
咁今次就淪到我個女發夢啦. 我昨晚再3問她, " 老師有沒說可以幾時給你去禮堂玩" 她都說: 沒.

我是怕她小一就不听話, 做一些人地不準做的野...
小一,可以同人說: 不如, 我地去禮堂玩... ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5