教育王國

標題: 09-10 K3 一齊傾 [打印本頁]

作者: Smilesun    時間: 09-9-4 13:00     標題: 09-10 K3 一齊傾

最後一年啦...多d上來分享...
作者: TeresaMom    時間: 09-9-7 22:32

hello! My son is studying in Upper Faith (PM). The form-teachers are Ms.Wong, Ms.Tong and Ms.Cheng. He's very happy studying in KRS.
作者: Smilesun    時間: 09-9-8 12:37

我囡囡讀高愛,前幾日寫[高愛]真係好難寫呀...不過呢個星期佢又寫得唔錯

佢都好鐘意禮賢架...佢叫悅晴 Janna
作者: suetlam    時間: 09-9-8 13:19

我囡囡係凱蕎,高望班
好快揀小一啦! 你地有心水學校嗎?

原帖由 Smilesun 於 09-9-8 12:37 PM 發表
我囡囡讀高愛,前幾日寫[高愛]真係好難寫呀...不過呢個星期佢又寫得唔錯

佢都好鐘意禮賢架...佢叫悅晴 Janna

作者: mattjon    時間: 09-9-9 11:00     標題: 回覆 1# suetlam 的文章

Hi!我個女係芷嫣,高勇.
作者: Smilesun    時間: 09-9-9 13:52

凱蕎媽...

我好辛苦呀...同事們都為女兒選名校,做好靚profile,而我呢一直幫晴晴報的興趣班真係只培養興趣,又無cert.又無幫佢報名比賽,晴晴的學校報告又唔係真係好靚...攪到呢排好唔開心,怪自己無為佢做好準備...
作者: suetlam    時間: 09-9-13 16:28

Smilesun,

可能我都冇唸住幫凱蕎選名校,所以唔係好有壓力。凱蕎 一樣都係冇證書,冇參加比賽......
我地會嘗試先選擇津小,今個月尾就交表啦,都未有最後決定,凱蕎去到既學校會影响細佬將來既幸福......
總之,選校大前提都係以凱蕎有個愉快的童年為依歸,
我們一起努力吧!

原帖由 Smilesun 於 09-9-9 01:52 PM 發表
凱蕎媽...

我好辛苦呀...同事們都為女兒選名校,做好靚profile,而我呢一直幫晴晴報的興趣班真係只培養興趣,又無cert.又無幫佢報名比賽,晴晴的學校報告又唔係真係好靚...攪到呢排好唔開心,怪自己無為佢做好準備... ...

作者: Smilesun    時間: 09-9-14 14:48

其實我都唔係心水果D名校,最後就讀到禮賢...不過見到人地做咁多野,自己又無做...
作者: suetlam    時間: 09-9-15 13:43

明白!
咁你都係想晴晴開心d啫!你都冇做錯
總之佢地讀書真係慢慢長路!活到老,學到老!
如果佢地唔鐘意返學,就大件事啦!

原帖由 Smilesun 於 09-9-14 02:48 PM 發表
其實我都唔係心水果D名校,最後就讀到禮賢...不過見到人地做咁多野,自己又無做...

作者: Smilesun    時間: 09-9-16 10:57

但你有無諗過如果俾佢讀一間happy school,然後當佢升上中學的時候就會完全唔同晒...要用返傳統的教學模式時,更難適應...建立一個習慣容易,但改變就好難了...

呢個亦係我係教學上的困難, 部份初中的同學來自活動教學的學校,而我要教的課程未必都有活動,而時間亦不足以每一課堂都去探究...好多同學都會覺得悶,因為佢地認為有趣是活動,而不是知識的奧妙...我已經好似做show咁...
作者: suetlam    時間: 09-9-16 13:19

當今做老師真的不易為呢?
加油呀!

原帖由 Smilesun 於 09-9-16 10:57 AM 發表
但你有無諗過如果俾佢讀一間happy school,然後當佢升上中學的時候就會完全唔同晒...要用返傳統的教學模式時,更難適應...建立一個習慣容易,但改變就好難了...

呢個亦係我係教學上的困難, 部份初中的同學來自活動教學 ...

作者: tpmak    時間: 09-9-21 14:33

hello, 咁遲入係度報到, 我個女係高愛班. 大家好.

你唔好咁想, 我都係用學校d行貨cert, 我想最緊要係interview, 我想你個女兒一定是快樂的小女孩, 這一點, 真的去interview, 佢會來的好自然去應付, 別人見到開心的小女孩都會受感染的.

做好老師真係唔易, 所以我地好尊敬你la!

原帖由 Smilesun 於 09-9-16 10:57 發表

呢個亦係我係教學上的困難, 部份初中的同學來自活動教學 ...

作者: gracelam    時間: 09-9-21 22:19

原帖由 mattjon 於 09-9-9 11:00 發表
Hi!我個女係芷嫣,高勇.

hello,
芷嫣mami! 我係施施mama!!
作者: Smilesun    時間: 09-9-23 13:12

大家做了燈籠未呀...
作者: Smilesun    時間: 09-9-23 13:23

我星期六先發現唔知點解晴晴無了朗讀個張cert....我明明記得我交了,但老師話晴晴無交...

晴晴太活潑啦...我估waiting time佢已經盡出洋相...

前果排我同多d其他媽咪傾計,佢地無咁緊張,咁我都無咁緊張啦...

原帖由 tpmak 於 09-9-21 14:33 發表
hello, 咁遲入係度報到, 我個女係高愛班. 大家好.

你唔好咁想, 我都係用學校d行貨cert, 我想最緊要係interview, 我想你個女兒一定是快樂的小女孩, 這一點, 真的去interview, 佢會來的好自然去應付, 別人見到開心的 ...

作者: tpmak    時間: 09-9-24 23:28

終於係昨天攪完, 雖然外形真係麻麻, 不過係我, 老公, 小女一齊做, 好有意思.
原帖由 Smilesun 於 09-9-23 13:12 發表
大家做了燈籠未呀...

作者: tpmak    時間: 09-9-24 23:45

學校張cert 係好普通. 我想對interview作用不.
原帖由 Smilesun 於 09-9-23 13:23 發表
我星期六先發現唔知點解晴晴無了朗讀個張cert....我明明記得我交了,但老師話晴晴無交...

晴晴太活潑啦...我估waiting time佢已經盡出洋相...

前果排我同多d其他媽咪傾計,佢地無咁緊張,咁我都無咁緊張啦...

...

作者: TeresaMom    時間: 09-9-26 14:02

Visit to fire station cancelled, quite disappointed!
作者: Smilesun    時間: 09-9-28 12:27

係呀...不過晴晴好攪笑...
我話:無得去消防局,會唔會唔開心呀...
晴晴: 唔係無得去,係遲D先去...所以唔駛唔開心架...

學足老師講野...

另外,李老師打了電話來傾晴晴在校的情況,都同我估計的一樣...
作者: tpmak    時間: 09-9-28 18:02

咁好, 老師主動打電話比你
原帖由 Smilesun 於 09-9-28 12:27 發表
係呀...不過晴晴好攪笑...
我話:無得去消防局,會唔會唔開心呀...
晴晴: 唔係無得去,係遲D先去...所以唔駛唔開心架...

學足老師講野...

另外,李老師打了電話來傾晴晴在校的情況,都同我估計的一樣... ...

作者: Smilesun    時間: 09-9-28 18:05

係呀...有彈又讚...
作者: tpmak    時間: 09-10-2 09:59

今天要放工先可以同個女去學校, 中秋真係忙/
原帖由 Smilesun 於 09-9-28 18:05 發表
係呀...有彈又讚...

作者: Smilesun    時間: 09-10-2 14:47

我要找另一個媽咪幫我帶佢去玩...
我要六點多才到...
作者: tpmak    時間: 09-10-8 10:59

當天真係趕到我死下死下.
其實你個女同我個女都係"晴"
原帖由 Smilesun 於 09-10-2 14:47 發表
我要找另一個媽咪幫我帶佢去玩...
我要六點多才到...

作者: suetlam    時間: 09-10-8 13:15

我都好趕!
凱蕎好緊張呀,佢仲話我咁夜先同佢去

原帖由 tpmak 於 09-10-8 10:59 AM 發表
當天真係趕到我死下死下.
其實你個女同我個女都係"晴"

作者: TeresaMom    時間: 09-10-16 01:31

Anybody goes to the graduation camp? I may only join the day camp.
作者: tpmak    時間: 09-10-19 23:56

i am not sure I will available or not, but try to join overnight.
原帖由 TeresaMom 於 09-10-16 01:31 發表
Anybody goes to the graduation camp? I may only join the day camp.

作者: tpmak    時間: 09-10-20 10:48

為了唔好fire, 我個女化名Obi, 高愛班!
作者: suetlam    時間: 09-10-23 13:34

一家三口報左名lu (Overnight)

原帖由 TeresaMom 於 09-10-16 01:31 AM 發表

作者: Smilesun    時間: 09-10-28 07:55

我都報了,原先打算星期五放工入,點知之後發現自己星期六要返工...

晴晴話佢而家會同佩晴一齊玩喎...
作者: Smilesun    時間: 09-11-9 11:03

之前係唔係派了一張活動工作紙,遲d交...係點樣的呢?我唔知放了去邊...
作者: jojoalex    時間: 09-11-12 15:42

原帖由 TeresaMom 於 09-10-16 01:31 發表

我都係去day camp only, 因下個月妹妹出世啦,so 唔可以overnight 啦.

仔仔噚日收到禮小取錄信,你收到未呀?
作者: tpmak    時間: 09-11-19 19:31

我會過一晚夜.
原帖由 jojoalex 於 09-11-12 15:42 發表

我都係去day camp only, 因下個月妹妹出世啦,so 唔可以overnight 啦.

仔仔噚日收到禮小取錄信,你收到未呀?

作者: tpmak    時間: 09-11-19 19:32

下次見到面, 你叫下我, 等我知道認識下你.
原帖由 Smilesun 於 09-10-28 07:55 發表
我都報了,原先打算星期五放工入,點知之後發現自己星期六要返工...

晴晴話佢而家會同佩晴一齊玩喎...

作者: wcodi    時間: 09-12-17 10:23

原帖由 tpmak 於 09-11-19 19:32 發表
下次見到面, 你叫下我, 等我知道認識下你.  

各位k3媽媽好, 我是今年k1幼勇班的家長, 想請問各位意見:
我的幼子(細仔)今年也報了禮賢明年讀k1, 4/1/2010面試, 想知家姐讀緊會否有幫助? 心中15/16想致電給班主任李老師問一問情況, 會否很唐突?
真的很希望兩姐弟可一同返禮賢!
請大家給些意見.

作者: tpmak    時間: 10-1-7 18:21

唔好意思, 我個細女因為搬屋, 冇考禮賢, 我想問下老師唔唐突!
原帖由 wcodi 於 09-12-17 10:23 發表

各位k3媽媽好, 我是今年k1幼勇班的家長, 想請問各位意見:
我的幼子(細仔)今年也報了禮賢明年讀k1, 4/1/2010面試, 想知家姐讀緊會否有幫助? 心中15/16想致電給班主任李老師問一問情況, 會否很唐突?
真的很希望兩姐 ...

作者: tpmak    時間: 10-2-1 15:51

Smilesun,
Sport day
當天, 你好似冇到, 我冇記錯, 我做了替代你同你的女玩了一次比賽.

原帖由 Smilesun 於 09-11-9 11:03 發表
之前係唔係派了一張活動工作紙,遲d交...係點樣的呢?我唔知放了去邊...

作者: Smilesun    時間: 10-2-4 13:37

唔該晒呀...
我知奶奶無陪佢唱歌跳舞,佢大喊,真醜怪...

時近會考,我地兩個唔可以調堂請假...
作者: tpmak    時間: 10-2-4 14:08

其實佢已經好乖, 反而我地之後有事唔可以陪個女回家, 佢狂喊,
攪到當時好尷尬. 令我又心痛, 我個女真的不夠獨立.
原帖由 Smilesun 於 10-2-4 13:37 發表
唔該晒呀...
我知奶奶無陪佢唱歌跳舞,佢大喊,真醜怪...

時近會考,我地兩個唔可以調堂請假...

作者: Smilesun    時間: 10-2-5 13:34

我覺得佢越大越倚賴別人....可能俾而家呢個工人寵壞了...定係細佬出世了...各方面都差了...除了學術外

就是第一日返學都無咁的問題....
作者: tpmak    時間: 10-2-5 13:36

我個女好倚賴, 攪到我真係頭痕, 用了好多方法, 希望慢慢好些.
原帖由 Smilesun 於 10-2-5 13:34 發表
我覺得佢越大越倚賴別人....可能俾而家呢個工人寵壞了...定係細佬出世了...各方面都差了...除了學術外

就是第一日返學都無咁的問題....

作者: tpmak    時間: 10-2-5 13:40

smilesun,
晴晴會讀番禮小?
原帖由 tpmak 於 10-2-5 13:36 發表
我個女好倚賴, 攪到我真係頭痕, 用了好多方法, 希望慢慢好些.  

作者: Smilesun    時間: 10-2-9 13:04

都唔知呀...
佢而家都係waiting list 咋...
作者: tpmak    時間: 10-2-10 15:41

你指禮小waiting?
原帖由 Smilesun 於 10-2-9 13:04 發表
都唔知呀...
佢而家都係waiting list 咋...

作者: tpmak    時間: 10-2-12 10:01

昨天去學校取學習報告, 見班主任, 見了= 冇,
有d失望. 同k2 差好遠, 只能講老師都係打份工, 等出糧.
不要有要求
原帖由 tpmak 於 10-2-10 15:41 發表
你指禮小waiting?

作者: Smilesun    時間: 10-2-18 22:01

點解咁講?
原帖由 tpmak 於 10-2-12 10:01 發表
昨天去學校取學習報告, 見班主任, 見了= 冇,
有d失望. 同k2 差好遠, 只能講老師都係打份工, 等出糧.
不要有要求

作者: tpmak    時間: 10-2-25 14:23

請了半天假, 老師問
點呀? Xx 點樣?
我可以話比你知, 佢升小一絕對冇問題! 放心.
佢係怕羞的人, 好多小朋友都係. 唔駛擔心.
想問多d個女係學校的野. 出邊有人等
我已經準時, 見完好似冇見.
之前謝老師會講多d, 而另外x老師連個女個名都想了很久

原帖由 Smilesun 於 10-2-18 22:01 發表
點解咁講?

作者: spysiub    時間: 10-3-16 10:20

K3媽媽你們好禮賢收了我囡囡讀2010K1,女兒對外人好怕羞,但性格是活潑開朗,很喜歡向媽媽發問。我希望囡囡將來入讀的幼稚園能幫助小朋友充滿自信心,勇於發問及敢於表達自己。請問你們覺得禮賢在這方面做得好嗎?

作者: tpmak    時間: 10-4-8 18:37

真係個個老師都唔同, 不過好似後生d的會幫得手係這方面.
原帖由 spysiub 於 10-3-16 10:20 發表
K3媽媽你們好,禮賢收了我囡囡讀2010年K1,女兒對外人好怕羞,但性格是活潑開朗,很喜歡向”媽媽”發問。我希望囡囡將來入讀的幼稚園能幫助小朋友充滿自信心,勇於發問及敢於表達自己。請問你們覺得禮賢在這方面做得好嗎? ...

作者: spysiub    時間: 10-4-9 14:07

Tpmak多謝妳的意見,我記得去年妳都有給我雋匯幼兒學校的意見,不過最後都是讀了另一間最近屋企的幼兒園。講番禮賢,隨了老師以外,就學校的教學方法,妳覺得他們著重培養小朋友的自信心嗎?因為BB也考到浸會大學附屬幼稚園,而看BK媽媽的意見好象浸幼在這方面做得頗出色,但浸幼也有其他不足的地方,所以現在還未能選定。

原帖由 tpmak 於 10-4-8 18:37 發表
真係個個老師都唔同, 不過好似後生d的會幫得手係這方面.

作者: tpmak    時間: 10-4-21 12:54

spysiub
唔好客氣, 我知都係好唔多, 不過如果講話build up 自信,
好似係禮賢唔係主打, 反而overall, 都係品德, 無論學校, 學生, 家長都比我好純樸的感覺, 這點亦係我喜歡的.

都有d表演, 不過都係要看看你的子女&家長是否與學校有配合的情況,
d同學仔的家長係學校義務做多野, 自己與校熟悉d, 好似機會比較多d.
主動些自然機會多d, 我自己沒有太大空間為學校做野, 對住其他家長都係客客氣氣, 比較生疏.

禮賢係好學校, 不過重品, 不重學識競賽, 所以係其他人心目中, 中文深d, 但數學&英文就普通.

看看你將來要for 考小一, interview, 要名校, 就可能要選d commercial st. cath, x …….

原帖由 spysiub 於 10-4-9 14:07 發表
Tpmak多謝妳的意見,我記得去年妳都有給我雋匯幼兒學校的意見,不過最後都是讀了另一間最近屋企的幼兒園。講番禮賢,隨了老師以外,就學校的教學方法,妳覺得他們著重培養小朋友的自信心嗎?因為BB也考到浸會大學附屬幼稚園,而看B ...

作者: spysiub    時間: 10-4-26 13:50

Tpmak 很多謝妳的分享,我們剛收到第二次交款通知,如無意外我們都已選定禮賢。今年幼稚園實在競爭激烈,能考到禮賢已很感恩。

原帖由 tpmak 於 10-4-21 12:54 發表
spysiub
唔好客氣, 我知都係好唔多, 不過如果講話build up 自信,
好似係禮賢唔係主打, 反而overall, 都係品德, 無論學校, 學生, 家長都比我好純樸的感覺, 這點亦係我喜歡的.

都有d表演, 不過都係要看看你的子女& ...

作者: Smilesun    時間: 10-5-11 14:18

spysiub
我個細仔下年會讀k1,佢讀下午你呢?
有機會下年可以傾下計...

作者: spysiub    時間: 10-5-12 14:13

Hello smilesun
我囡囡am 班,其實我們都是禮賢會會友,囡囡已返了教會的主日學一年,所以我逢星期日都在教會/學校度過。希望有機會見到妳傾下計

原帖由 Smilesun 於 10-5-11 14:18 發表
spysiub
我個細仔下年會讀k1,佢讀下午你呢?
有機會下年可以傾下計...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5