教育王國

標題: 2010-2011(14,16網邊間好),十萬火急!!!! [打印本頁]

作者: 小栗子    時間: 09-9-7 08:37     標題: 2010-2011(14,16網邊間好),十萬火急!!!!

本人原先係住西貢,女兒都係在西貢讀幼稚園!
但今年女兒升K3已經搬左去東區

請問東區有邊D小學係好?
我都淨係知道中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)係一間超級好的學校,因為就近我家都係一街之隔!!
如果我簡基灣,但基本分都係得15分......入的機會大不大?會唔會係第一輪自行分配學位學額已經取錄?

但如果第一輪自行分配學位學額不獲取錄,請問東區有D咩小學都係好的?
我自己暫定統一派位排行係---
>1)中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
>2)北角官立小學
>3)太古小學
>4)中華基督教會基灣小學
>5)救世軍韋理夫人紀念學校
>6)香港中國婦女會丘佐榮學校

請問你地又會點選擇呢?
我自己由第3-6,其實對D學校都唔熟悉的!!

謝謝你們的幫忙

作者: 曲曲    時間: 09-9-7 12:02

作者: 小栗子    時間: 09-9-7 15:27

因為依兩間我都有考慮啊

請你給我意見,謝謝!
原帖由 曲曲 於 09-9-7 12:02 發表
北角官立及太古小學係14網

作者: 曲曲    時間: 09-9-7 15:55

作者: 小栗子    時間: 09-9-7 17:13

請問你係第一輪自行分配學位學額不獲取錄嗎?
甘統一派位又可否入到基灣啊?
謝謝你!
原帖由 曲曲 於 09-9-7 15:55 發表
舊年的經驗, 20分都入唔到基灣(愛蝶灣)

作者: 曲曲    時間: 09-9-7 19:01

作者: 臻媽    時間: 09-9-7 21:42

朋友啱啱呢年選愛蝶灣基灣做1st志願, 最後失敗咗!!!!

原帖由 小栗子 於 09-9-7 17:13 發表
請問你係第一輪自行分配學位學額不獲取錄嗎?
甘統一派位又可否入到基灣啊?
謝謝你!

作者: 小栗子    時間: 09-9-7 21:45

甘我應該點選擇呢?

原帖由 臻媽 於 09-9-7 21:42 發表

作者: 臻媽    時間: 09-9-7 22:11

我個人認為選校應以"孩子為本", 選一所適合你孩子的小學, 讓佢能愉快學習, 不應盲目追隨人家所說的名校, 應再加自行深入了解, 呢兩個禮拜有好多open day, 不防去參觀一下, 以作實地考察及深入了解...另如只得15分, 不要抱太大期望能於1st中籤, 以2nd round 首選應為你心目中最愛(通常係熱門), 2nd 選擇仍可係熱門, 但不要係大熱, 3rd 可選擇好的學校但不是熱門的.....以net 16為例, 如選基灣 (愛蝶灣)為1st choice, 咁2nd 唔好選柴米, 因太多人選佢為1st choice, 選救世軍/明德/培僑...等會較穩鎮吧!! 以上純粹個人意見, 只可作參考!!!

原帖由 小栗子 於 09-9-7 21:45 發表
甘我應該點選擇呢?

作者: 小栗子    時間: 09-9-8 08:12

真係謝謝你的意見

如果我重新排過
>1)北角官立小學
>2)救世軍韋理夫人紀念學校
>3)香港中國婦女會丘佐榮學校
>4)太古小學
>5)中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
>6)中華基督教會基灣小學

那麼甘幫佢排都可以嗎?第2同第3都不算是太熱門嗎?

原帖由 臻媽 於 09-9-7 22:11 發表
我個人認為選校應以"孩子為本", 選一所適合你孩子的小學, 讓佢能愉快學習, 不應盲目追隨人家所說的名校, 應再加自行深入了解, 呢兩個禮拜有好多open day, 不防去參觀一下, 以作實地考察及深入了解...另如只得15分,  ...

作者: 曲曲    時間: 09-9-8 09:13

作者: 臻媽    時間: 09-9-8 09:19

(1) & (4)係net 14, 只可填於甲部, 而乙部係只可填本區....其實你你net14 定 net 16呢??? 你的選校中, 除咗太古外, 間間都係該區的大熱....

原帖由 小栗子 於 09-9-8 08:12 發表
真係謝謝你的意見

如果我重新排過
>1)北角官立小學
>2)救世軍韋理夫人紀念學校
>3)香港中國婦女會丘佐榮學校
>4)太古小學
>5)中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
>6)中華基督教會基灣小學

那麼甘幫佢排都可以嗎?第2同第3 ...

作者: 小栗子    時間: 09-9-8 15:21

我是 16校網啊!

原帖由 臻媽 於 09-9-8 09:19 發表
(1) & (4)係net 14, 只可填於甲部, 而乙部係只可填本區....其實你你net14 定 net 16呢??? 你的選校中, 除咗太古外, 間間都係該區的大熱....

作者: 臻媽    時間: 09-9-8 17:05

咁NET 16你最愛邊間??? 你所選的NET 16學校全都是區內大熱.....以我所聽聞, NET 16 大熱為2間基灣, 柴米, 救世軍韋理夫人紀念學校,香港中國婦女會丘佐榮學校.....如不是超愛北官, 便專心一致選NET16喇!!!至於首次選為丘佐榮/救世軍韋理夫人都可以,但 3RD CHOICE 就最好唔係你所LIST的學校, 找一間不太熱門但口陴又好的,否則或有機會一個唔好彩3甲不入吧!!! 不防今個星期六日去JOIN下OPEN DAY, 察地考察一下, 你或會有更明確目標...其實明德/培僑可能你未曾諗過, 但其實也很不錯吧!!! 以上純粹個人意見, 只可作參考!!!

轉載 : NET 16 小學OPEN DAY....

NET 16: --

明德
open day:13/9/2009(Sunday) PM
2:00-3:45.
http://mengtakps.edu.hk/home.php

筲箕灣崇真學校
---小學 學習體驗暨校園開放日
13/ 9(
) PM3:00-5:00 (截止報名9/10)
19/ 9(
) PM3:00-5:00 (截止報名9/15)
可以網上報名
, 入去學校網站睇吓啦.

勵志會梁李秀娛紀念
小學 ---開放日
12/9 (
) PM 2:00-5:00
13/9(
) AM ......9:00-PM1:00

慈幼學校
--- 小學 生活體驗營
13/ 9(
) AM10:00-12:00
19/9 (
) MP2:00-4:00
男校黎嘅
http://salesian.edu.hk/parent/letter.pdf

救世軍韋理夫人紀念學校

12/ 9(
) 14:30-16:30http://www.annwyllie.edu.hk/newwebsite3/

培僑

20/9(
) PM2:00-5:00

原帖由 小栗子 於 09-9-8 15:21 發表
我是 16校網啊!

作者: 小栗子    時間: 09-9-8 21:21

臻媽,謝謝你給我的意見!
你的分享對我真的很有幫助:

但我想問太古小學,這間學校好不好?我意思指學習風氣,功課的多少,學校很嚴厲等等嗎?

不過我一定會參加去OPEN DAY, 實地考察一下。 臻媽和曲曲,謝謝你

原帖由 臻媽 於 09-9-8 17:05 發表
咁NET 16你最愛邊間??? 你所選的NET 16學校全都是區內大熱.....以我所聽聞, NET 16 大熱為2間基灣, 柴米, 救世軍韋理夫人紀念學校,香港中國婦女會丘佐榮學校.....如不是超愛北官, 便專心一致選NET16喇!!!至於首次選 ...

作者: 臻媽    時間: 09-9-8 22:20

唔好客氣, 我都係將我所知同你地分享吧!!!

太古小學一般喇, 但唔係net14的大熱, 如非最愛, 放於第3選都有機會入到, 但你係net 16, 如要選要跨區選呀!!!

另外愛秩序灣官小都ok, 佢的聯系中學有皇仁/筲官等, 我去參觀過, 環境很好, 老師也很有善, 只不過唔係net 16大熱, 所以第3選都應有機會呀!!!

原帖由 小栗子 於 09-9-8 21:21 發表
臻媽,謝謝你給我的意見!
你的分享對我真的很有幫助::" />:" />

但我想問太古小學,這間學校好不好?我意思指學習風氣,功課的多少,學校很嚴厲等等嗎?

不過我一定會參加去OPEN DAY, 實地考察一下。 臻媽和曲曲,謝謝你

...

作者: 1895    時間: 09-9-9 02:18

臻媽

What about Net 14?  Which are the 'hot' schools?
Any recommedations for 活動教學 schools in this area?

Many thanks!

作者: 臻媽    時間: 09-9-9 03:07

net 14好奇怪, 差唔多間間都熱門, 所以一方面難放, 但另一方面入到首3志願的比率亦相對net16為高!!!

我所聽聞的net 14 熱門--2間循道, 2間衛理, 北官(舊果間-英皇道), 嘉諾撒, 炮米, 滬江...當中我個人較喜歡嘉諾撒, 2間循道, 滬江.

而家間學校都係活動教學+傳統學校並存的, 只在乎當中所佔的比率, 而一般學校嚟講低年班活動教學的比率會比較多!!! 小朋友男孩定女孩??? 你有咩心水??? 可以的話去join下open day, 今個禮拜係各小學的open day之熱門日, 不防向心儀的學校問問有無open day之類!!! 循道/太古今個星期六都有open day, 不防去睇睇!!! 如無暇, 請仔細瀏覽一下該些學校的網頁吧!!

建議以上可選取當中你最心儀放喺第一&第二, 而第三(較無咁熱+但好的)我會選北角官立小學(雲景道) / 北角街坊會陳維周夫人紀念學校 / 太古小學

原帖由 1895 於 09-9-9 02:18 發表
臻媽

What about Net 14?  Which are the 'hot' schools?
Any recommedations for 活動教學 schools in this area?

Many thanks!

作者: 曲曲    時間: 09-9-9 09:24

作者: paltiBB    時間: 09-9-9 10:20

臻媽,

你好!! 我屬14網, 真係有好多大熱的小學, 其中一間是北官. 但我心儀是跨區的軒小, 既然1st round 唔計分, 而這兩間也是大熱, 跨區選校博唔博得過???

原帖由 臻媽 於 09-9-9 03:07 發表
net 14好奇怪, 差唔多間間都熱門, 所以一方面難放, 但另一方面入到首3志願的比率亦相對net16為高!!!

我所聽聞的net 14 熱門--2間循道, 2間衛理, 北官(舊果間-英皇道), 嘉諾撒, 炮米, 滬江...當中我個人較喜歡嘉諾撒 ...

作者: ron106    時間: 09-9-9 15:56

我本身係NET14~~但我反而想跨區選NET16的柴米~~其實機會是否很渺茫,不應該這樣選擇呢?
作者: 曦彤媽媽    時間: 09-9-9 16:24

原帖由 臻媽 於 09-9-7 21:42 發表

hi,

我係純粹路過, 上年我囡囡係20分入到基灣愛碟灣嫁! 不過我都知道有人20分都入唔到. 即係20分都要抽.
作者: 1895    時間: 09-9-10 00:41

Thanks.  My son got just 15, 1st child.  

My favorite is Wan Yan in Net 12.  I guess chance is very low.  For Net 14, I may pick Methodist or NP Govt (King's Road), Cannosa or Shanghai Alumni.  

Don't want to waste the Sept round if Wan Yan seems impossible.  Should I stay in Net 14 or try Wan Yan?  

Secondly, how would you choose between Shanghai Alumni and Methodist?  How should I place the 1st 3 choices?

Thanks again.

原帖由 臻媽 於 09-9-9 03:07 發表

我所聽聞的net 14 熱門--2間循道, 2間衛理, 北官(舊果間-英皇道), 嘉諾撒, 炮米, 滬江...當中我個人較喜歡嘉諾撒 ...

作者: 小栗子    時間: 09-9-10 08:02

我自己都考慮左好耐!

甲部首選都係北官小學,2nd丘佐榮小學,3rd太古小學(但想睇埋佢星期六個open day先)

我簡太古小學,因為我見個小學概覽有講佢地小二開始會按成績分班,同埋佢個位置都係康山隔離,學生都應該會唔差呱!

至於乙部(net16)係唔係都可以填返丘佐榮小學係第一呢?

最衰丘佐榮小學今個9月無openday,自己真係想了解依間學校多d!我朋友之前係幫東區小朋友補習,佢話依間學生都好乖,所以都應該唔會差啊!

唔知道各位家長又點睇呢?
作者: 臻媽    時間: 09-9-10 09:24

華仁, 相對net14的北循/北官機會微好多, 因佢位又少, 又係好多net12人+跨區人的心水之選吧...至於值唔值得博, 我諗外人不宜為你定論, 決擇應由自己要衡量一下吧!!!

至於你所列出的2間北循&滬江&北官(英皇道)&嘉諾撒, 都係net14的大熱, 所以只宜選當中2間為首次選...至於第3/4選....我個人會選北角官立小學(雲景道) / 北角街坊會陳維周夫人紀念學校 / 太古小學 較為次熱/冷門但又好的小學吧!! 如是者為較保守的策略, 入到首3志願的機會率會較高!!!

此乃純粹個人意見, 只可作參考!!!

原帖由 1895 於 09-9-10 00:41 發表
Thanks.  My son got just 15, 1st child.  

My favorite is Wan Yan in Net 12.  I guess chance is very low.  For Net 14, I may pick Methodist or NP Govt (King's Road), Cannosa or Shanghai Alumni.  

Don ...

作者: 臻媽    時間: 09-9-10 09:28

軒小(尤其軒上), 相對net14的北官機會微好多, 因佢已行小班..位少了, 又係好多net12人+跨區人的心水之選吧...至於值唔值得博, 我諗外人不宜為你定論, 決擇應由自己要衡量一下吧!!!

原帖由 paltiBB 於 09-9-9 10:20 發表
臻媽,

你好!! 我屬14網, 真係有好多大熱的小學, 其中一間是北官. 但我心儀是跨區的軒小, 既然1st round 唔計分, 而這兩間也是大熱, 跨區選校博唔博得過???

...

作者: 臻媽    時間: 09-9-10 09:51

溫馨提示, 如你甲部這樣填, 一個好好彩入到3rd的太古小學, 咁你就派唔到乙部的丘佐榮吧!!! 所以一般選小的天書都係話如心儀係跨區, 咁甲1選跨區, 甲二選本區, 而甲三漏空; 至於乙1之選=甲2之選吧!!!

至於太古小學唔係唔好, 只不過唔喺net14的不是大熱/好多人心目中的首次選, 另一方面亦唔係我杯茶吧!!!

原帖由 小栗子 於 09-9-10 08:02 發表
我自己都考慮左好耐!

甲部首選都係北官小學,2nd丘佐榮小學,3rd太古小學(但想睇埋佢星期六個open day先)

我簡太古小學,因為我見個小學概覽有講佢地小二開始會按成績分班,同埋佢個位置都係康山隔離,學生都應該會唔差呱!

...

作者: 1895    時間: 09-9-10 10:46

Thanks for your advice.  

That's why I am still 15/16 about Wah Yan.

原帖由 臻媽 於 09-9-10 09:24 發表
華仁, 相對net14的北循/北官機會微好多, 因佢位又少, 又係好多net12人+跨區人的心水之選吧...至於值唔值得博, 我諗外人不宜為你定論, 決擇應由自己要衡量一下吧!!!

至於你所列出的2間北循&滬江&北官(英皇道)&嘉諾 ...

作者: 小栗子    時間: 09-9-10 11:05

臻媽真係好感謝你的提示,如何唔係我一定排錯位啊

但如果乙部1丘佐榮,2救世軍韋理夫人,3勵志會梁李秀娛小學
甘臻媽你覺得甘又點啊?

原帖由 臻媽 於 09-9-10 09:51 發表
溫馨提示, 如你甲部這樣填, 一個好好彩入到3rd的太古小學, 咁你就派唔到乙部的丘佐榮吧!!! 所以一般選小的天書都係話如心儀係跨區, 咁甲1選跨區, 甲二選本區, 而甲三漏空; 至於乙1之選=甲2之選吧!!!

至於太古小學唔 ...

作者: 臻媽    時間: 09-9-10 11:36

不用客氣.....我個人睇法, 正常情況下, 你的排位應屬保守型, 入首3志願的機會率頗高, 可依呢個排位行事!!!

原帖由 小栗子 於 09-9-10 11:05 發表
臻媽真係好感謝你的提示,如何唔係我一定排錯位啊

但如果乙部1丘佐榮,2救世軍韋理夫人,3勵志會梁李秀娛小學
甘臻媽你覺得甘又點啊?

作者: paltiBB    時間: 09-9-10 12:24

臻媽,

我想知小粟子的排位 (甲/乙兩部的部署), 係咪當1st round 自行選校不成功, 之後的2nd round統一派位的策略??
作者: 臻媽    時間: 09-9-10 13:04

YES.....當然2ND ROUND 的 甲一選擇最好=1ST 交表果間喇!!!

另外希望各位手持15分或以下的朋友唔好太過著重ROUND 1會否成功, 反而應開始放點時間去了解區內其他學校, 以安排ROUND 2排位吧!!! 因通常各位入表果間都會係熱門, 都會好多人競爭, 亦會有唔少20分以上的人入表, 所以平常心面對, 預咗唔得.....15分入表熱門學校而又喺ROUND 1 中籤真係有點似中六合彩呀, 可喜可賀呀!!!

原帖由 paltiBB 於 09-9-10 12:24 發表
臻媽,

我想知小粟子的排位 (甲/乙兩部的部署), 係咪當1st round 自行選校不成功, 之後的2nd round統一派位的策略??

作者: 小栗子    時間: 09-9-10 15:02

臻媽我真係想保守d,因為我唔想個女第時同佢周圍走搵學校,令佢辛苦!所以統一派位都想中獎!自問抽獎運都無咩,所以一早預左第一次真係唔得!所以想排好晒位,唔想到差唔多交表個時先至諗!

原帖由 臻媽 於 09-9-10 13:04 發表
YES.....當然2ND ROUND 的 甲一選擇最好=1ST 交表果間喇!!!

另外希望各位手持15分或以下的朋友唔好太過著重ROUND 1會否成功, 反而應開始放點時間去了解區內其他學校, 以安排ROUND 2排位吧!!! 因通常各位入表果間都 ...

作者: JustinJustin    時間: 09-9-10 15:43

ron106,

please check PM

JustinJustin

原帖由 ron106 於 09-9-9 15:56 發表
我本身係NET14~~但我反而想跨區選NET16的柴米~~其實機會是否很渺茫,不應該這樣選擇呢?

作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-10 16:23

根據過去派彩, 15分入華仁機會非常微(我未聽過成功例子), 當然你可以搏(無人知今年申請情況架)
但要唸埋第2round, 萬一第一輪唔得, 第2輪點揀呢, 以柴米為例, 如果唔係2輪都揀第一, 係唔接受叩門的, 呢d要同時考慮
以華仁呢類老字號學校, 大把舊生仔仔想入都抽唔中(even第一輪有舊生分), 自然6月過後又繼續叩門, 非舊生申請人想叩門入, 係非常難的
原帖由 1895 於 09-9-10 12:41 AM 發表

Don ...

作者: 臻媽    時間: 09-9-10 17:56

RIGHT, ME TOO.....

原帖由 小栗子 於 09-9-10 15:02 發表
臻媽我真係想保守d,因為我唔想個女第時同佢周圍走搵學校,令佢辛苦!所以統一派位都想中獎!自問抽獎運都無咩,所以一早預左第一次真係唔得!所以想排好晒位,唔想到差唔多交表個時先至諗!

...

作者: paltiBB    時間: 09-9-10 17:57

me too!! 我本來諗好咗1st round間學校, 點知原來自己一廂情願, 所選都是大熱, 除了本區外, 亦有很多跨區都會選. 依家都唔知點揀好???

原帖由 小栗子 於 09-9-10 15:02 發表

...

作者: 小栗子    時間: 09-9-10 21:22

好奇想知道今年東區將會升小一學生大概有幾多人呢?
作者: hkefai    時間: 09-9-10 22:31

原帖由 臻媽 於 09-9-8 17:05 發表
咁NET 16你最愛邊間??? 你所選的NET 16學校全都是區內大熱.....以我所聽聞, NET 16 大熱為2間基灣, 柴米, 救世軍韋理夫人紀念學校,香港中國婦女會丘佐榮學校.....如不是超愛北官, 便專心一致選NET16喇!!!至於首次選 ...

我估計今年NET 16 大熱之首選為2間基灣和香港中國婦女會丘佐榮學校!
作者: paltiBB    時間: 09-9-11 12:57

2間基灣一向大熱之選, 吸引不少跨區選, 但婦女會丘佐榮以前又唔覺咁大熱, 係咪今年突圍而出??

原帖由 hkefai 於 09-9-10 22:31 發表

我估計今年NET 16 大熱之首選為2間基灣和香港中國婦女會丘佐榮學校!

作者: cincin    時間: 09-9-11 17:37

係啦, 以前都唔聽d人講丘佐榮嘅, 而家都幾hot topic添 ~~  有可能係近這2年的中一派位唔錯, 校長這幾年間都未轉過, 老師大置上都幾好, 但當然係2間基灣仲係阿一哥啦 ~~  cincin
作者: rowdywong    時間: 09-9-11 22:45

原帖由 cincin 於 09-9-11 17:37 發表
係啦, 以前都唔聽d人講丘佐榮嘅, 而家都幾hot topic添 ~~  有可能係近這2年的中一派位唔錯, 校長這幾年間都未轉過, 老師大置上都幾好, 但當然係2間基灣仲係阿一哥啦 ~~  cincin ...

特別是基灣(愛蝶灣),有很多家長都以佢為首選,幾年前還分Net 15 (筲箕灣) 和 Net 16 (柴灣),兩間基灣比較易入。但現在兩綱合併後,大量柴灣家長都首選兩間基灣,丘佐榮和柴米。仲有來自官塘和將軍澳學生的誇區競争

作者: 小栗子    時間: 09-9-12 07:33

係唔係因為現在的學校少,所以將兩個NET統一埋一齊啊?

原帖由 rowdywong 於 09-9-11 22:45 發表

特別是基灣(愛蝶灣),有很多家長都以佢為首選,幾年前還分Net 15 (筲箕灣) 和 Net 16 (柴灣),兩間基灣比較易入。但現在兩綱合併後,大量柴灣家長都首選兩間基灣,丘佐榮和柴米。仲有來自官塘和將軍澳學生的誇區競争 ...

作者: cincin    時間: 09-9-12 09:24

hi rowdywong, nice to meet u again here !!  係啦, 都唔明點解將軍澳會過來跨區選校, 佢本區都有唔少學校或直資啦 ?! 奇怪 ~~ cincin
作者: 小栗子    時間: 09-9-13 11:52

以我所知道,將軍澳區的學校無港島區甘好,所以有D家長會報香港區既學校架!

原帖由 cincin 於 09-9-12 09:24 發表
hi rowdywong, nice to meet u again here !!  係啦, 都唔明點解將軍澳會過來跨區選校, 佢本區都有唔少學校或直資啦 ?! 奇怪 ~~ cincin :sosick:

作者: szeszes    時間: 09-9-15 00:50

我想問問意見, 我本身住小西灣 (NET 16)

但我係 NET 14 北循上午舊生 (亞仔應該有20分), 咁我係唔係應該會

甲一. 北循上, 甲二. 柴米, 甲三.韋理夫人

乙一. 柴米, 乙二. 韋理夫人, 乙三. 慈幼

同埋想問問, 如果真係20分都入唔到北循上的話, 到時咁樣可唔可以去柴米叩門呢?

我一心好想亞仔入柴米, 因為近, but 我知競爭大, 好似要幸運大抽獎咁, 抽唔入就會 miss 左入北循上機會, 所以都比較煩 (因為北循上都有40%入英中, 90%派首三志願)

希望大家比些意見, 另外仔仔今年才 K2, 想問問會幾時需要填派位 FORM 呢?
作者: 臻媽    時間: 09-9-15 01:01

星期六去咗簡介會, 20分入的機會極大, 好有可能唔駛round 2再要選校吧!!

原帖由 szeszes 於 09-9-15 00:50 發表
我想問問意見, 我本身住小西灣 (NET 16)

但我係 NET 14 北循上午舊生 (亞仔應該有20分), 咁我係唔係應該會

甲一. 北循上, 甲二. 柴米, 甲三.韋理夫人

乙一. 柴米, 乙二. 韋理夫人, 乙三. 慈幼

同埋想問問, 如果 ...

作者: rowdywong    時間: 09-9-15 22:47

原帖由 小栗子 於 09-9-13 11:52 發表
以我所知道,將軍澳區的學校無港島區甘好,所以有D家長會報香港區既學校架!

將軍澳區(Net 95)出名死亡組別,我有好多朋友都後悔搬咗入去,因為:
1) 屬西貢校綱,好學校較少。
2) 全西貢校綱祇得一間英中。
作者: paltiBB    時間: 09-9-16 16:10

如果有20分在手, 俾你地選擇兩間基灣(舊校和愛秩序灣), 你地會揀邊間?? 點解??
作者: kikiboy    時間: 09-9-16 16:34

原帖由 rowdywong 於 09-9-15 22:47 發表

將軍澳區(Net 95)出名死亡組別,我有好多朋友都後悔搬咗入去,因為:
1) 屬西貢校綱,好學校較少。
2) 全西貢校綱祇得一間英中。

我想問中學校網睇住址定係睇小學校址呀?
例如: 一個學生住旺角讀北角某小學, 咁中學係屬於東區定係油尖旺呀?
作者: paltiBB    時間: 09-9-16 17:18

如果有20分在手, 俾你地選擇兩間基灣(舊校和愛秩序灣), 以它們的功課量 / 老師的愛心 / 學校與家長的溝通 / 邊間會谷d??

你地會揀邊間?? 點解??
作者: 臻媽    時間: 09-9-16 17:54

中學校網係跟所讀小學校址...

原帖由 kikiboy 於 09-9-16 16:34 發表

我想問中學校網睇住址定係睇小學校址呀?
例如: 一個學生住旺角讀北角某小學, 咁中學係屬於東區定係油尖旺呀?

作者: paltiBB    時間: 09-9-18 12:53

我仔仔個性比較內向, 所以想揀一些傳統+大班教學的學校, 有冇人知, Net 14 是屬這類型??
作者: 臻媽    時間: 09-9-18 13:06

EXACTLY 炮米!!! 但小朋友性格內向, 選偏重傳統教學的會唔會更令小朋友自信心低呢(--> 唔喜歡上學)

我個仔都係內向, 重要天生自信心極低, 要多鼓勵, 所以我選小班教學的學校(會讓老師易於了解佢+同佢溝通), 最初我也以為較偏重傳統教學我學校會較適合佢, 點知同幼兒園老師+主任傾完後始改變我的觀念!!! 或選擇一些滲透較多元化/新元素教學的學校會更能令佢增加自信心, 從而喜歡上學吧!!!

要注意著重傳統教學的學校或會罰則較嚴厲, 可能換嚟更無信心+唔喜歡返學!!!

況且而家好像沒有一間學校係完全傳統或完全活動, 只係較偏重邊方面吧!!!

原帖由 paltiBB 於 09-9-18 12:53 發表
我仔仔個性比較內向, 所以想揀一些傳統+大班教學的學校, 有冇人知, Net 14 是屬這類型??

作者: 臻媽    時間: 09-9-18 13:58

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2153580&extra=page%3D2&frombbs=1
作者: rowdywong    時間: 09-9-18 22:59

原帖由 臻媽 於 09-9-18 13:06 發表
EXACTLY 炮米!!! 但小朋友性格內向, 選偏重傳統教學的會唔會更令小朋友自信心低呢(--> 唔喜歡上學)

我個仔都係內向, 重要天生自信心極低, 要多鼓勵, 所以我選小班教學的學校(會讓老師易於了解佢+同佢溝通), 最初我 ...

絕對同意

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5