教育王國

標題: 直資及自行收生一問 [打印本頁]

作者: maisyraymond    時間: 09-9-9 17:24     標題: 直資及自行收生一問

請問直資收了並交了registration fee , 還可以參加自行收生嗎?

Can I wait until the release of the result of the 1st round 自行收生 to decide which school to take?

thanks!!
作者: ziyi    時間: 09-9-9 17:40

no la

原帖由 maisyraymond 於 09-9-9 17:24 發表
請問直資收了並交了registration fee , 還可以參加自行收生嗎?

Can I wait until the release of the result of the 1st round 自行收生 to decide which school to take?

thanks!!

作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-9 18:57

一去直資註冊, 就要放棄政府派位(無論去到邊一階段)
部分直資係過左自行收生至公佈結果既, 咁你可以睇埋自行結果先, 如果真係未有, 都無辦法, 要唸下搏唔搏喇
原帖由 maisyraymond 於 09-9-9 05:24 PM 發表

thanks!!

作者: G-Ma    時間: 09-9-9 20:10

如果想有BACKUP, 部份私校收左仍然可以大抽獎, 可以考慮下.
作者: maisyraymond    時間: 09-9-10 10:32

sorry, 但如果只係交留位費呢?  係咪就可以繼續參加自行收生?  我唔係講大抽獎!

thanks!

原帖由 G-Ma 於 09-9-9 20:10 發表
如果想有BACKUP, 部份私校收左仍然可以大抽獎, 可以考慮下.

作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-10 10:38

如果你講直資, 去交留位費=註冊, 學校亦即時會俾份undertaking你簽, 無論政府派位去到邊一個階段都要即時放棄 (無論自行未出結果, 出左話收, 出左話唔收, 等大抽獎, 抽埋獎都好, 一律即時終止)
如果你講私校, 睇私校決定, so far未聽過自行都唔俾join, 至於大抽獎就睇學校喇

原帖由 maisyraymond 於 09-9-10 10:32 AM 發表
sorry, 但如果只係交留位費呢?  係咪就可以繼續參加自行收生?  我唔係講大抽獎!

thanks!

作者: maisyraymond    時間: 09-9-10 11:38

thank you charlotte mom.

但我睇過張表, 佢話交留位費就=同意放棄政府小一統籌派位的資格.

so I have a question: 政府小一統籌派位=自行收生 or 大抽獎 or both?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-10 10:38 發表
如果你講直資, 去交留位費=註冊, 學校亦即時會俾份undertaking你簽, 無論政府派位去到邊一個階段都要即時放棄 (無論自行未出結果, 出左話收, 出左話唔收, 等大抽獎, 抽埋獎都好, 一律即時終止)
如果你講私校, 睇私校 ...

作者: 2001122    時間: 09-9-10 11:52

作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-10 11:58

我又未聽過學校咁狠心唔俾人join自行
不過for safety你可以問返學校
原帖由 maisyraymond 於 09-9-10 11:38 AM 發表
thank you charlotte mom.

但我睇過張表, 佢話交留位費就=同意放棄政府小一統籌派位的資格.

so I have a question: 政府小一統籌派位=自行收生 or 大抽獎 or both?

...

作者: tak0clive    時間: 09-9-10 13:16

如果直資收了並交了registration fee ,就算自行收左 ,教育局都會取消個學位黎俾返大抽獎用
作者: 502    時間: 09-9-10 13:17

No la - my friend's kid was accepted by a DSS School in August in 2008 and was not allowed to join 自行!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-10 11:58 發表
我又未聽過學校咁狠心唔俾人join自行
不過for safety你可以問返學校

作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-10 14:35

我已經紅晒色字, 講左直資係即刻放棄
"我又未聽過學校咁狠心唔俾人join自行" <--我見佢仲問, 直覺係講私校, 只有私校仲可以同時攪政府派位
誤導左各位唔好意思
原帖由 502 於 09-9-10 01:17 PM 發表
No la - my friend's kid was accepted by a DSS School in August in 2008 and was not allowed to join 自行!

作者: JGMa    時間: 09-9-10 17:24

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-10 14:35 發表
我已經紅晒色字, 講左直資係即刻放棄
"我又未聽過學校咁狠心唔俾人join自行"  

咁直資學校是不是可以留位留多幾間都得呢?
作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-10 17:58

問過教育局話無硬性規定wor
原帖由 JGMa 於 09-9-10 05:24 PM 發表

咁直資學校是不是可以留位留多幾間都得呢?

作者: maisyraymond    時間: 09-9-11 08:27

thank you all mamas, I have my decision now.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-10 17:58 發表
問過教育局話無硬性規定wor

作者: Wendy99moon    時間: 09-9-12 10:59

即是說直資如果比自行遲通知, 自行又收的話, 直資那邊是否就等於放棄?  還是可以繼續等直資公佈收生, 如直資都收便可由自行(津校)轉去直資?  請指教....我好混亂呀
作者: Annabellalaw    時間: 09-9-12 11:32     標題: 回覆 1# Wendy99moon 的文章

直資一般會比自行(津校)早收生及放榜,假如情況如你所說的出現了,自行先收了你,直資後收你的話,你可以放棄自行,轉去直資的.
作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-12 12:16

yes, 遲好過早, 可以睇埋政府派彩結果
原帖由 Wendy99moon 於 09-9-12 10:59 AM 發表
即是說直資如果比自行遲通知, 自行又收的話, 直資那邊是否就等於放棄?  還是可以繼續等直資公佈收生, 如直資都收便可由自行(津校)轉去直資?  請指教....我好混亂呀 ...

作者: kc1016    時間: 09-9-12 21:19

請問有無人知道邊間直資的result會係遲過自行呢? 邊間係早過自行呢?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-12 12:16 PM 發表
yes, 遲好過早, 可以睇埋政府派彩結果

作者: Annabellalaw    時間: 09-9-14 21:33     標題: 回覆 1# kc1016 的文章

我的過案是:
直資校信件回覆---候補
自行唔收(預咗,因為唔係首名子女)
於是等大抽獎
大抽獎抽到第一志願
第二日,直資電話---有位,讀唔讀
我最後選了直資小學(艱難的一晚)
作者: 502    時間: 09-9-14 21:58

DBSPD - Dec - 遲過自行

原帖由 kc1016 於 09-9-12 21:19 發表
請問有無人知道邊間直資的result會係遲過自行呢? 邊間係早過自行呢?

作者: lindatai    時間: 09-9-15 01:02

英華小學, 九龍塘小學和男拔都在12月中公佈取錄名單, 但自行要在11月底註冊, 如果註冊, 就等如放棄直資, 但萬一想搏下, 等埋直資公佈結果而發現落選, 就無法返轉頭, 一定要等攪珠, 到時未必有這麼幸運, 可以入番自行所選的學校, 所以我都好惆悵, 唯有待真的發生上述情況,才再作決定!
作者: Unclejt    時間: 09-9-15 02:31

原帖由 lindatai 於 09-9-15 01:02 發表
英華小學, 九龍塘小學和男拔都在12月中公佈取錄名單, 但自行要在11月底註冊, 如果註冊, 就等如放棄直資, 但萬一想搏下, 等埋直資公佈結果而發現落選, 就無法返轉頭, 一定要等攪珠, 到時未必有這麼幸運, 可以入番自行 ...
好像不是這樣,註冊了官津校並不影響直資學校的收生程序,也不等如放棄等待的機會。

自行分配學位階段常問問題 (5)
已接受直接資助計劃(直資)小學小一學位的兒童,是否仍可以透過小一入學統籌辦法獲派學位?

回答
所有接受直資小學小一學位的兒童,將不能透過小一入學統籌辦法獲派小一學位。如他們已透過小一入學統籌辦法獲派學位,該學位亦會被取消。

後一句的意思就是假如再接受直資學位,原本的學位會被取消。

不過你最好向呂祺求證一下。

PS. 再看前面的回覆,原來七樓的Annabellalaw 也說過了。

作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-15 12:28

唔會, 註冊左自行, 直資一樣照process, 之後如果註冊直資就要放棄自行果間津校, 當然家長可以選擇keep返間津校而唔去直資註冊
(呢樣十分肯定, 因為我舊老闆係咁樣, 仲特登寫封信去間津校解畫...........因為佢係舊生覺得唔好意思掛....)
原帖由 lindatai 於 09-9-15 01:02 AM 發表
英華小學, 九龍塘小學和男拔都在12月中公佈取錄名單, 但自行要在11月底註冊, 如果註冊, 就等如放棄直資, 但萬一想搏下, 等埋直資公佈結果而發現落選, 就無法返轉頭, 一定要等攪珠, 到時未必有這麼幸運, 可以入番自行 ...

作者: lindatai    時間: 09-9-15 13:37

真的嗎? 那麼我就放心了! 很多謝Unclejt & Charlotte_mom的提點和說明.
作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-15 13:53

放心放心
你去直資註冊時, 職員亦會提醒你的, 總之一直考, 一直interview, 無問題, 註冊直資前唸清楚就可以了
原帖由 lindatai 於 09-9-15 01:37 PM 發表
真的嗎? 那麼我就放心了! 很多謝Unclejt & Charlotte_mom的提點和說明.

作者: carmankm    時間: 09-9-15 14:05

留位,可唔可以留幾間直資學校? 定係一留位, 學校便將學生資料遞上教育局,想留第二間就不能?
作者: ziyi    時間: 09-9-15 14:15

可以,俾錢咪得,但條數好利害
我囡囡幼稚園留3間都給了幾仟元留位費
聽其他家長說最高記錄7間阿

原帖由 carmankm 於 09-9-15 14:05 發表
留位,可唔可以留幾間直資學校? 定係一留位, 學校便將學生資料遞上教育局,想留第二間就不能?

作者: carmankm    時間: 09-9-15 14:40

原帖由 ziyi 於 09-9-15 14:15 發表
可以,俾錢咪得,但條數好利害
我囡囡幼稚園留3間都給了幾仟元留位費
聽其他家長說最高記錄7間阿

Thank you for your answer! 咁留咗位又未必讀, 到最遲幾時要通知學校話confirm唔讀?
作者: ziyi    時間: 09-9-15 14:45

我知道的是開學前幾天,什麼都買晒才accept another offer

原帖由 carmankm 於 09-9-15 14:40 發表

Thank you for your answer! 咁留咗位又未必讀, 到最遲幾時要通知學校話confirm唔讀?

作者: carmankm    時間: 09-9-15 14:52

原帖由 ziyi 於 09-9-15 14:45 發表
我知道的是開學前幾天,什麼都買晒才accept another offer

Thank you, 即冇特別去通知巳留位直資學校唔讀...
作者: ziyi    時間: 09-9-15 15:15

最終梗係要通知啦

原帖由 carmankm 於 09-9-15 14:52 發表

Thank you, 即冇特別去通知巳留位直資學校唔讀...

作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-15 16:14

2揀1, 情有可原
霸住太多位就唔好啦, 早日通知等其他waitlist既家長有個希望丫
(我就係一個10月叩門叩到7月既例子 )
作者: ziyi    時間: 09-9-15 16:39

我都同意,等待的時間真係很可怕
我囡囡時心儀那間只收她下午班,一直問有沒有上午班退學可調回上午,一直問到8月阿
幾怕阿

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-15 16:14 發表
2揀1, 情有可原
霸住太多位就唔好啦, 早日通知等其他waitlist既家長有個希望丫
(我就係一個10月叩門叩到7月既例子 )

作者: Annabellalaw    時間: 09-9-16 10:23

如果冇記錯,應該係近八月嘅新生家長日,因要派書單,做校服,如果你想拖,應該可以拖到開學卦.

原帖由 carmankm 於 09-9-15 14:40 發表

作者: Annabellalaw    時間: 09-9-16 10:33

原來其他媽咪已經答咗.佢地仲詳細D添.

作者: carmankm    時間: 09-9-16 10:54

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-15 16:14 發表
2揀1, 情有可原
(我就係一個10月叩門叩到7月既例子:pity: )

明白啦!
作者: mokchingyin0910    時間: 09-9-16 11:22

如在第一輪收生已經能有學校收了, 是否代表直資的後補機會也沒有了
作者: ziyi    時間: 09-9-16 11:34

應該唔係,大抽獎派到津貼中的心頭好都仍可以叩門申請直資私校啦

原帖由 mokchingyin0910 於 09-9-16 11:22 發表
如在第一輪收生已經能有學校收了, 是否代表直資的後補機會也沒有了

作者: idy926    時間: 09-9-16 12:02

最慘多數直資同私小都有result先呢?吾知我理解有無錯?
原帖由 ziyi 於 09-9-16 11:34 發表
應該唔係,大抽獎派到津貼中的心頭好都仍可以叩門申請直資私校啦

作者: ziyi    時間: 09-9-16 12:25

即係你的最心儀小學是津貼/官立啦
這樣才要擔心
我呢... 目標是直資/私校...所以沒有影響

原帖由 idy926 於 09-9-16 12:02 發表
最慘多數直資同私小都有result先呢?吾知我理解有無錯?

作者: idy926    時間: 09-9-16 12:40

係囉,最慘係我只有15分,如果入吾倒最心儀既津貼,情願俾錢讀直資,真係煩,有時諗,可能最fit係直資result係waiting list頭幾位,等可以抽奬同扣門,如果入吾倒津貼,直資waiting list又等到有位,咁就good la...,縭人說夢....

原帖由 ziyi 於 09-9-16 12:25 發表
即係你的最心儀小學是津貼/官立啦
這樣才要擔心
我呢... 目標是直資/私校...所以沒有影響

作者: ziyi    時間: 09-9-16 12:53

因為我都是只有15分,去申請邊間都是替學校贈興
替學校可以去說我們多好,看有多少人申請而已

所以我都打定唔得,所以才目標為直資私校

原帖由 idy926 於 09-9-16 12:40 發表
係囉,最慘係我只有15分,如果入吾倒最心儀既津貼,情願俾錢讀直資,真係煩,有時諗,可能最fit係直資result係waiting list頭幾位,等可以抽奬同扣門,如果入吾倒津貼,直資waiting list又等到有位,咁就good la...,縭人說夢....

...

作者: mokchingyin0910    時間: 09-9-16 13:59

我的首選是直資, 第二是津貼, 第三又是另一間直資.

如果首選直資唔收, 首輪津貼自行收生收----選津貼&reg了的話是不會影響直資後補的資格???

如第三選的直資收了也reg了, 又會否影響我心儀首選直資後補的資格???
作者: idy926    時間: 09-9-16 14:05

我諗後補吾等如應成有位比你,吾影响卦...
原帖由 mokchingyin0910 於 09-9-16 13:59 發表
我的首選是直資, 第二是津貼, 第三又是另一間直資.

如果首選直資唔收, 首輪津貼自行收生收----選津貼®了的話是不會影響直資後補的資格???

如第三選的直資收了也reg了, 又會否影響我心儀首選直資後補的資格??? ...

作者: ziyi    時間: 09-9-16 14:28

如果首選直資唔收, 首輪津貼自行收生收----選津貼®了的話是不會影響直資後補的資格??? - 注冊了津貼唔會影響直資offer

如第三選的直資收了也reg了, 又會否影響我心儀首選直資後補的資格??? 如果你注冊了第3心儀的,反而學校會通知教育局將你原先注冊了的津貼學額除消,給大抽獎

所以第3間直資make offer時要考慮清楚,不像叩門啊
作者: Annabellalaw    時間: 09-9-17 01:23

你講緊我呀 ,當年我只係好彩,

我只係想話~~原來係有可能嫁.

原帖由 idy926 於 09-9-16 12:40 發表

...

作者: Annabellalaw    時間: 09-9-17 01:29

講得冇錯,應該係咁.

原帖由 ziyi 於 09-9-16 14:28 發表
如果首選直資唔收, 首輪津貼自行收生收----選津貼®了的話是不會影響直資後補的資格??? - 注冊了津貼唔會影響直資offer

如第三選的直資收了也reg了, 又會否影響我心儀首選直資後補的資格??? 如果你注冊了第3心儀的, ...

作者: ColinNgan    時間: 09-9-17 01:40

請問自行收生結果快或是直資?如直資收了,而自行收生抽不到要等到大抽獎,咁直資可否留位?
作者: ziyi    時間: 09-9-17 02:30

無論自行收生or直資出結果先,只要直資決定收你的小朋友,而你去注冊留位了,直祺學校會通知教育局中止/除消自行收生的學位(就算你成功被選中),而且沒有機會大抽獎

所以不是直資可否留位到大抽獎.

原帖由 ColinNgan 於 09-9-17 01:40 發表
請問自行收生結果快或是直資?如直資收了,而自行收生抽不到要等到大抽獎,咁直資可否留位?

作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-17 13:10

你要搏一舖了, 我o係bk見過, 有人考到直資唔去註冊, 搏大抽獎, 抽唔到最後想叩門都無計, 直資唔再俾機會了
所以去唔去直資註冊真係要想清楚
原帖由 ColinNgan 於 09-9-17 01:40 AM 發表

作者: ziyi    時間: 09-9-17 15:18

唔係掛,有人咁勇,直資第一輪offer都是在11月或12月
大抽獎是6月,中間有成差不多5~6個月,係學校都唔會offer甘長的時間給你考慮啦

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-17 13:10 發表
你要搏一舖了, 我o係bk見過, 有人考到直資唔去註冊, 搏大抽獎, 抽唔到最後想叩門都無計, 直資唔再俾機會了
所以去唔去直資註冊真係要想清楚

作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-17 15:36

no喇, 考到直資唔去註冊=即時放棄, 唸住6月睇下點至算
點知6月"番兜", 人地唔收了
原帖由 ziyi 於 09-9-17 03:18 PM 發表
唔係掛,有人咁勇,直資第一輪offer都是在11月或12月
大抽獎是6月,中間有成差不多5~6個月,係學校都唔會offer甘長的時間給你考慮啦

作者: mattmummy    時間: 09-9-17 15:44

The DSS or private schools have no contact themselves as expected, so theoretically you can hold "infinite" no.  Except once you registered all DSS ad some private schools, you cannot do the second round govt lucky draw.  And I know a few even don't allow the first round too!

Of course, holding a lot of schools are not only bad for others, and also for the sake of your child.  Personally, I found nowadays K3 kids know a lot already, and most of them are eager to become a P1 kid very soon and really like to know their prospective school.  So make your decision early, the kid will be happier to adapt to the new school.  And you are also making other families on the waiting list happier.
作者: idy926    時間: 09-9-17 15:56

如果我亞女有咁好彩就好la~

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-17 01:23 發表
你講緊我呀 ,當年我只係好彩,

我只係想話~~原來係有可能嫁.

作者: JEA    時間: 09-9-17 16:36

在第一輪及第二輪大抽獎, 可否填跨區小學在第一志願呢? 是否機會非常微?
作者: ziyi    時間: 09-9-17 16:48

第一輪是全港不分區,只計分,舉例你大女入了協恩,家住荃灣,細女咪世襲生一定收囉
或大女畢業於協恩,讀協恩中學,家住荃灣,因協恩中小學是同一地址,細女咪有30分,也是差不多必收

第2輪只有5%學額給跨區申請,舉例像我心儀協恩,但第一輪唔夠分,第2輪甲部跨區咪可以填佢,但只有5% of 90=4至5個給全港選佢的申請人抽

機會率 ,你可以想像下有多低

原帖由 JEA 於 09-9-17 16:36 發表
在第一輪及第二輪大抽獎, 可否填跨區小學在第一志願呢? 是否機會非常微?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5