教育王國

標題: 請問2010∕2011有冇人報直資中學 [打印本頁]

作者: Maltose    時間: 09-9-10 16:18     標題: 請問2010∕2011有冇人報直資中學

請問2010∕2011有冇人報直資中學,可否提供資料
作者: cwy808    時間: 09-9-10 18:40

請問有邊間直資中學較好
作者: KOKOMAN    時間: 09-9-11 20:30

你想報那區? 小朋友成績如何?
作者: cwy808    時間: 09-9-11 22:19

我想報香港區的直資中學
     P.4        P.5
中:C            B
英  D            D   
數  D            D
常 :B            A
但運動方面較出色,校外, 內也得過很多奬項

作者: moyan    時間: 09-9-11 22:40

唔好意思, D合格嗎?
作者: cwy808    時間: 09-9-13 00:08

D 合格,但是得60-69 分

作者: Elona    時間: 09-9-13 11:47

坦白講,你要有心理準備, 以你仔/女既成績, 比較難被直資中學係第一輪收生取錄, 因為第一輪收生相對嚴謹, 學校大多想收成績好既學生, 建議你採取大包圍政策, 多選幾間, 一來機會多D, 二來又有多D 機會 practice一吓interview 既技巧
我仔仔成績都唔好, 上年曾經申請過港大同學會, 最終因為太遠所以冇去interview 到, 呢間學校比較新, 所以有機會想收一d體育叻既學生, 以打響學校既名堂, 不妨試吓 !
作者: dabbycheung    時間: 09-9-13 12:36

原帖由 cwy808 於 09-9-11 22:19 發表
我想報香港區的直資中學

可以試沙田林大輝中學
作者: Maltose    時間: 09-9-13 16:41

沙田林大輝中學運動出色,要攞多奬項 先有機會
作者: Maltose    時間: 09-9-13 16:52

我想報九龍基督教崇真,培橋,元郎宏信(2010先開班,因為係新校)但我住屯門,個仔成績合格,不過係80分左右
作者: skypapa2009    時間: 09-9-13 21:10

我都想報直資做保險, 吾知天水圍李兆基? 元朗宏信 (2010先開班,因為係新校) ? 點呢?
作者: dabbycheung    時間: 09-9-13 21:29

原帖由 Maltose 於 09-9-13 16:41 發表
沙田林大輝中學運動出色,要攞多奬項 先有機會

呢間Band 1-Band 3成績既學生都有,但當然如果運動方面較出色,收既機會會比較高。
作者: dabbycheung    時間: 09-9-13 21:34

原帖由 Maltose 於 09-9-13 16:52 發表
我想報九龍基督教崇真,培橋,元郎宏信(2010先開班,因為係新校)但我住屯門,個仔成績合格,不過係80分左右

沙田培基,天水圍李兆基口碑都幾好,我反而覺得呢2間會比以上3間好。(純個人意見)
作者: dabbycheung    時間: 09-9-13 21:35

原帖由 skypapa2009 於 09-9-13 21:10 發表
我都想報直資做保險, 吾知天水圍李兆基? 元朗宏信 (2010先開班,因為係新校) ? 點呢?

我會揀天水圍李兆基,元朗宏信太新唔敢博。
作者: moyan    時間: 09-9-13 23:59

保良局顏保玲,油麻地李國寳等

比我會報哂o甘多間直資除了DBS嗰d top中学
作者: Maltose    時間: 09-9-14 22:40     標題: 回覆 11# skypapa2009 的文章

請問你住邊區,你點幫個小朋友簡學校,可否分享
作者: deniset    時間: 09-9-15 16:56

天水圍李兆基今年收了很多Band1生,我同事個仔Band2都不收。

原帖由 skypapa2009 於 09-9-13 21:10 發表

作者: skypapa2009    時間: 09-9-15 22:16

# Maltose

我住元朗區, 我都未有決定, 因為我之前沒有想太多只想小朋友讀書開心便算了, 只是越來越多人同我講吾系。所以要重新想想開始找資料......

#deniset
咁佢是否個個小朋友 入form 都有得 int. ? 可否給些資料參?
作者: christy-mama    時間: 09-9-16 10:51

連李兆基都唔收band2生, 唉! 咁元朗咪無乜選擇?
作者: deniset    時間: 09-9-16 12:25

這個我不太清楚,但我覺得入form應該接見機會大,除非小朋友品德低過B級。我同事同個仔那天去填表,副校長都即時接見小孩子,所以我覺得學校應該仲有位。只不過當天個仔臨場表現不太理想,所以後來被學校reject了,我都覺得很可惜。
我相信學校一定搞得好,他們今年收生有質素,如果我住元朗/天水圍而又要為孩子轉校,這一所學校都是我心儀的,校長的來頭是首要的考慮因素,而且聼這裡的家長說校風都很好,所以更加會注意這一所學校。

原帖由 skypapa2009 於 09-9-15 22:16 發表

#deniset
咁佢是否個個小朋友 入form 都有得 int. ? 可否給些資 ...

作者: deniset    時間: 09-9-16 12:53

甘我又唔覺得Band2生無希望wor. 講真,真係好睇小朋友臨場表現,我覺得可以試試。

原帖由 christy-mama 於 09-9-16 10:51 發表
連李兆基都唔收band2生, 唉! 咁元朗咪無乜選擇?

作者: christy-mama    時間: 09-9-16 14:44

原帖由 deniset 於 09-9-16 12:53 發表
甘我又唔覺得Band2生無希望wor. 講真,真係好睇小朋友臨場表現,我覺得可以試試。

你講得對! 我會去試的!
作者: Maltose    時間: 09-9-16 15:50     標題: 回覆 18# skypapa2009 的文章

我估入from都有得in,你個小朋友英文同普通話講得好唔好呀??如果好就機會大D.你想報邊間直資呀,ㄑ宏信>一年學費好似成四萬,不過這間學校有游池,係我最鐘意佢有係一間新校應該會而D收新掛.但李兆基都唔錯.不過間學校係天水圍,我自己唔係太鐘意,所以未必會報
作者: LLMUMMY    時間: 09-9-17 11:24

原帖由 Maltose 於 09-9-16 15:50 發表
我估入from都有得in,你個小朋友英文同普通話講得好唔好呀??如果好就機會大D.你想報邊間直資呀,ㄑ宏信>一年學費好似成四萬,不過這間學校有游池,係我最鐘意佢有係一間新校應該會而D收新掛.但李兆基都唔錯.不過間學校係 ...

我住屯門, 囝囝讀李兆基, 讀得好開心, 起初好似你一樣, 見天水圍, 驚驚地, 不過, 讀左幾年, 好好, 其實, 到處都有"機竇" 有"壞人", 最重要是小朋友與家長的關係, 學校都好好, 每日有兩班校車, 由學校去天水圍西鐵 (免費), 希望學生留下溫習/做功課
作者: Maltose    時間: 09-9-17 15:36     標題: 回覆 24# LLMUMMY 的文章

你好!可否講多些關於李兆基間學校資料比我參考吓.不過你都講得對,但因為我之前見過,天水圍D學生不好信息所以幾驚迦...
作者: yip_ip    時間: 09-9-17 19:32

請問家住沙田區, 可以有那些選擇?
作者: KOKOMAN    時間: 09-9-17 21:23

可試觀塘福建,成績好,注重運動方面成績,以我所知其中
羽毛球在九龍區學校屬於第一組,同LS,DBS入4強。
而且學費不貴,實而不華。
原帖由 cwy808 於 09-9-11 22:19 發表
我想報香港區的直資中學

作者: meyonw    時間: 09-10-5 23:21

原帖由 KOKOMAN 於 09-9-17 21:23 發表

除了福建中學, 可有其他嗎?
作者: jena2468    時間: 09-10-12 08:48

請問中下游位置, 荃灣/葵青區, 有冇啱嘅選擇呢, 唔該 !
作者: 小琪    時間: 09-11-13 23:04

想問直資中學可以試多過2間嗎?
作者: moyan    時間: 09-11-14 00:04

u can apply as many as u want
作者: EDEL    時間: 09-11-14 10:54

Of course, 觀塘福建 is a good school - but it is a band 1 school. If the key subject like Eng. only got a "D" grade, I am wondering if the kid will be able to get an offer. The competition is also very strong.....

原帖由 KOKOMAN 於 09-9-17 21:23 發表

作者: maylam65    時間: 09-11-14 15:44

咁大家又知唔知油尖旺既李國寶好嗎?難入嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5