教育王國

標題: 95校網家長 幫幫手, 十萬火急 [打印本頁]

作者: MakYY    時間: 09-9-14 21:13     標題: 95校網家長 幫幫手, 十萬火急

我仔仔出年入讀小學, 頭痛選邊間小學好, 請各家長比d意見. 以下幾間邊間最好. 急急急...唔該各位!!

基督教宣道會宣基小學
保良局馮晴紀念小學
保良局黃永樹小學
將軍澳官立小學
東華三院王余家潔紀念小學
作者: ziyi    時間: 09-9-14 21:50

是否不論機會率?
如果是,那馮晴/黃永樹最好

原帖由 MakYY 於 09-9-14 21:13 發表
我仔仔出年入讀小學, 頭痛選邊間小學好, 請各家長比d意見. 以下幾間邊間最好. 急急急...唔該各位!!

基督教宣道會宣基小學
保良局馮晴紀念小學
保良局黃永樹小學
將軍澳官立小學
東華三院王余家潔紀念小學 ...

作者: angelsue    時間: 09-9-14 21:57

作者: mimicheng    時間: 09-9-15 21:24

原帖由 MakYY 於 09-9-14 21:13 發表

基督教宣道會宣基小學
保良局馮晴紀念小學
保良局黃永樹小學
將軍澳官立小學
東華三院王余家潔紀念小學 ...

我上年都排得好好,好可惜派咗去13志願。
我排3,2,1,6,4,5
作者: MakYY    時間: 09-9-15 23:00

原帖由 mimicheng 於 09-9-15 21:24 發表

甘你結果派左去邊間小學呢?
作者: MakYY    時間: 09-9-15 23:01

原帖由 mimicheng 於 09-9-15 21:24 發表

甘你結果派左去邊間小學呢?
作者: MakYY    時間: 09-9-15 23:11

其實我都有上網收集資料...都講馮晴同黃永樹好好, 但係都有聽d家長講會有好多功課,  會唔會好大壓力呢?
作者: MakYY    時間: 09-9-15 23:36

原帖由 ziyi 於 09-9-14 21:50 發表
是否不論機會率?
如果是,那馮晴/黃永樹最好

要入lee兩間機會率係唔係好低?
邊間會少d壓力呢?
作者: ziyi    時間: 09-9-16 12:45

根據遊戲規則,自行收生的60%要先給世襲生,世襲生用唔晒才會將餘額給計分的,但好可惜的是TKO改小班,而且過去兩年世襲生都overuse學額,令大抽獎的部份都少了位
所以真正給計分的自行收生只有25個位(125x20%)
如果學校收表有300人(連世襲生),那機會率是少於10%
同直資名校St Paul Co的百分率差不多
津貼學校沒有申請數據,唔知道,但我想機會率真的算below average

原帖由 MakYY 於 09-9-15 23:36 發表

要入lee兩間機會率係唔係好低?
邊間會少d壓力呢?

作者: BSCYL    時間: 09-9-17 16:45     標題: 95校網家長 幫幫手, 十萬火急

下面提及的學校, 都是區內不錯的選擇, 最主要是孩子屬於那一類別, 與學校是否配合. 最好的學校不一定是最適合的學校
除世襲位外, 大抽獎要講運氣, 選校填表策略得宜, 入讀心儀學校機會高少許
作者: ziyi    時間: 09-9-17 17:13

係啊,但TKO小學自行申請收生真的走兩極,一係爭崩頭,一係無人申請,得小貓三兩隻

家長看了自行收生的record,自然在大抽獎也會爭崩頭,我認識的到是一係頭3志願(下面提及的學校),一係派到13~14志願, 差不多尾數上來頭3

接著玩叩門,玩音樂椅遊戲,玩到8月份準備開學前成功或死死氣入派到那間,但準備考插班生

所以我都是申請一些直資及私校,打底,而且我相信一些直資的活動教學適合我家那個猴子女
而私校則for 保險,尤其我得15分,我又不想她去讀我畢業的官小,因為差了很多啊
煩惱

原帖由 BSCYL 於 09-9-17 16:45 發表
下面提及的學校, 都是區內不錯的選擇, 最主要是孩子屬於那一類別, 與學校是否配合. 最好的學校不一定是最適合的學校
除世襲位外, 大抽獎要講運氣, 選校填表策略得宜, 入讀心儀學校機會高少許 ...

作者: MakYY    時間: 09-9-17 17:49

原帖由 ziyi 於 09-9-17 17:13 發表
係啊,但TKO小學自行申請收生真的走兩極,一係爭崩頭,一係無人申請,得小貓三兩隻

家長看了自行收生的record,自然在大抽獎也會爭崩頭,我認識的到是一係頭3志願(下面提及的學校),一係派到13~14志願, 差不多尾數上 ...

其實都有諗過報直資學校, 但係聽幼稚園講.. 如果報左直資, 又收左, 就唔可以參加自行收生同大抽獎, 唔知啱唔啱呢? 請提示!!
如果直資學校有邊間可以選? 保良局陸慶濤小學好嗎?

另外想問官小差過以前? 咁仲ok嗎? 因為現在我考慮緊官小因為官中係BAND1.

係唔係選邊間小學都唔緊要, 最緊要選間好中學..唔知我咁諗啱嗎? 如果唔啱,請提示.
作者: BSCYL    時間: 09-9-17 18:53     標題: 95校網家長 幫幫手, 十萬火急

接受直資, 要放棄大抽獎.
若果理想中學是羅氏基金, 可報陸慶濤, 是一條龍
官小與官中只是聯繫,保留25%學位, 不保証直升, 其他小學入讀官中亦很多
想入一間理想中學, 選擇合適的小學是有幫助
可以參考各小學派位情況, 選擇一間獲派心儀中學較多的小學, 增加機會率
西貢校網受歡迎及冷落的小學, 收生及競爭有明顯差距, 可參考小學概覽的開班資料及提供的選校意見
作者: MakYY    時間: 09-9-17 19:50

原帖由 BSCYL 於 09-9-17 18:53 發表
接受直資, 要放棄大抽獎.
若果理想中學是羅氏基金, 可報陸慶濤, 是一條龍
官小與官中只是聯繫,保留25%學位, 不保証直升, 其他小學入讀官中亦很多
想入一間理想中學, 選擇合適的小學是有幫助
可以參考各小學派位情況, ...

咁係唔係應該選有一條龍小學?

我另一選擇係東華三院王余家潔紀念小學, ok嗎?
lee間有一條龍中學"東華三院呂潤財紀念中學".

如果官小或東華, 你會點選??
請比d意見, 唔該哂!
作者: BSCYL    時間: 09-9-17 23:04     標題: 回覆 1# MakYY 的文章

選小學, 不一定要有一條龍中學作為首要考慮, 最重要是小學是否適合小朋友.  一個快樂的童年是很重要.  
一條龍中學是否心目中的理想, 是, 選該小學正確 或者可以接受作為保險.  
前面提及的數間, 亦並非一條龍, 但都是受歡迎的小學
首先說明我不十分清楚官小, 我個人明顯選擇王余家潔
作者: ziyi    時間: 09-9-18 00:04

唔係間間官小差過以前,只是小弟以前那間
像其他人說的,25%聯繫官中,機會又不是特別的好

加上舊官小,硬件設備對比下比較差
師資上,資源受政府關係,又不可出高過出面人工吸引好的老師,舊一批一早入政府的教師除外,但那一批很多到差不多都到退休啦 (我記得當時中學在官中,老師幾好,housing allowance, travelling allowance,長奉)
現在MPF,入職點又低,壓力又高

津貼好一點,有捐款可更新硬件,或請一些教學助理

直資再好一些,可出高一些人工,或雙老師制,除了要跟課程指引外,可自行加上一些延伸的項目

話說回來,除了覺得自己畢業的官小差了外,最主要是希望找一間適合我家那大小姐 的學校,所以才將目標放遠一些

原帖由 MakYY 於 09-9-17 17:49 發表

其實都有諗過報直資學校, 但係聽幼稚園講.. 如果報左直資, 又收左, 就唔可以參加自行收生同大抽獎, 唔知啱唔啱呢? 請提示!!
如果直資學校有邊間可以選? 保良局陸慶濤小學好嗎?

另外想問官小差過以前? 咁仲ok嗎?  ...

作者: angelsue    時間: 09-9-18 09:32

作者: ziyi    時間: 09-9-18 10:15

但月初去簡介會,校長說全部直升,到老師帶隊參觀時,也是這樣說

而且老師回答說有補底,不會放棄小朋友

原帖由 angelsue 於 09-9-18 09:32 發表
若果理想中學是羅氏基金, 可報陸慶濤, 是一條龍?
你真係要去問清楚,以前佢地答我,如成績不好,不一定可入 Law's foundation.
So i give up LHT.

作者: BSCYL    時間: 09-9-18 12:02     標題: 一條龍要全收小學生

一條龍中學是必須全收所有所屬小學的學生, 當然自行放棄或學校用其他方法勸退除外
作者: ziyi    時間: 09-9-18 12:28

如果不是直資的一條龍,按遊戲規則不是只收85%小學生,要留15%給外來生嗎

原帖由 BSCYL 於 09-9-18 12:02 發表
一條龍中學是必須全收所有所屬小學的學生, 當然自行放棄或學校用其他方法勸退除外

作者: BSCYL    時間: 09-9-18 13:03     標題: 中學學位較多

小學與中學都是5班的話, 由於中學每班學額都較小學多, (可查看小學及中學概覽 - 有關學生人數)
一條龍中學原則上是要吸納所有申請入讀的所屬小學學生, 直屬中學才是收85%所屬小學
但注意一條龍中學能夠提供給統一派位抽獎的餘額不多
譬如呂潤財今年中一只有30多學位留作抽獎
作者: ziyi    時間: 09-9-18 15:11

忘記了TKO中學是大班(35~40),小學是小班(25~27)
所以一定收得到
Sorry

原帖由 BSCYL 於 09-9-18 13:03 發表
小學與中學都是5班的話, 由於中學每班學額都較小學多, (可查看小學及中學概覽 - 有關學生人數)
一條龍中學原則上是要吸納所有申請入讀的所屬小學學生, 直屬中學才是收85%所屬小學
但注意一條龍中學能夠提供給統一派 ...

作者: BSCYL    時間: 09-9-18 19:16     標題: 中學小學人數

按08~09年度中學及小學概覽
中學一般5班 200人

西貢區較多學生的小學 1~6年班
宣基  160~170
信義明道 160~170
信義 143~161
黃永樹 160~160
馮晴 149~159
梁潔華 137~165
將天 157~172
將官 155~66 (縮班)
王余家潔 143~162
田家炳 203~115 (人數下降)
陸慶濤 108~121
優才 96~96
播道 165~167
遁道 135~159
作者: Annabellalaw    時間: 09-9-18 22:38

angelsue,

陸慶濤和羅氏基金我也有子女在學,可以嘗試解答你的問題.

如你在小一至小六階段,中,英,數不合格或學期末平均分不

合格,你便不能升班,陸慶濤會嚴格執行,所以,六年級的時候,

若你成績未達標,又如何升上羅氏讀中一呢?

陸慶濤小學的所有達標學生,羅氏基金會全數接收,一個都不

會少.

小學的補底班由老師推薦據聞學生會在小息,午膳後和導修堂進行,是不影響放學時間的.

原帖由 angelsue 於 09-9-18 09:32 發表
若果理想中學是羅氏基金, 可報陸慶濤, 是一條龍?
你真係要去問清楚,以前佢地答我,如成績不好,不一定可入 Law's foundation.
So i give up LHT.

作者: BSCYL    時間: 09-9-19 00:00     標題: 留班或轉校

陸慶濤小學6年班總成績不合格, 出路如何? 留班? 中學是否接受試升或必須轉校?
作者: Annabellalaw    時間: 09-9-19 01:43

Hi,BSCYL,

6年級時主科中英數三科任何一科不合格,或整體成績平均

分不合格,必定留班,相信沒有試升,你可選擇退學,轉校.

其實合格是最低要求,勉強升上羅氏,未必對小朋友好.

補充:據了解,六年小學生涯,學校會嚴格執行升班的最低要

求.

原帖由 BSCYL 於 09-9-19 00:00 發表
陸慶濤小學6年班總成績不合格, 出路如何? 留班? 中學是否接受試升或必須轉校?

作者: BSCYL    時間: 09-9-19 08:35     標題: 自行量力

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-19 01:43 發表
Hi,BSCYL,

6年級時主科中英數三科任何一科不合格,或整體成績平均

分不合格,必定留班,相信沒有試升,你可選擇退學,轉校.

其實合格是最低要求,勉強升上羅氏,未必對小朋友好.

補充:據了解,六年小學生涯,學校會嚴格執 ...

即能力不足, 勉強無幸福, 想請問小學退學情況是否普遍
作者: Annabellalaw    時間: 09-9-19 15:40

就我所知,囡囡所讀的班每年都有一两位留班,亦有人因此轉校,有的因搬家而退學~~這些情況屬正常,所以每年都會有位給于小朋友申請插班.

原帖由 BSCYL 於 09-9-19 08:35 發表

即能力不足, 勉強無幸福, 想請問小學退學情況是否普遍

作者: BSCYL    時間: 09-9-19 23:38     標題: 大部份達標

只有2~3個留班 及部份離校, 即大部份小朋友達標升班.  同學及老師壓力較大
作者: Annabellalaw    時間: 09-9-19 23:50

BSCYL,

相信是我表達得不好,離校生應該是不想留班或因搬家而退學.

原帖由 BSCYL 於 09-9-19 23:38 發表
只有2~3個留班 及部份離校, 即大部份小朋友達標升班.  同學及老師壓力較大

作者: BSCYL    時間: 09-9-20 12:04     標題: 表達清晰

多謝! 我明白
作者: 芝達    時間: 09-9-20 17:28

其實報咗直資一樣可以入紙「大抽獎」。
最後,如果直資話收你,但你一日未去報名,都仲有機會讀津貼或官小。
作者: BSCYL    時間: 09-9-20 21:27     標題: 本區小學好

其實本區有不少好學校, 辦學有理念, 熱誠, 拔尖補底都做得不錯.  家長不妨細心為子女挑選一間合適的小學
作者: Annabellalaw    時間: 09-9-21 11:10

Hi,BSCYL,

補回漏答的問題:
       羅氏基金原則上不接受試升(但昨晚聽女兒說有同學數學分差一两分,但其他成績屬A級都可以升上中三,所以估計可能會有個別例子出現),從沒聽聞有勸退的事,

各位家長:

我想在這裡再分享多一點這一條龍的組合,

陸慶濤小學歷史悠久,未成為直資小學前已是一所有質素的小學,校舍小和舊永遠是準新生家長的疑慮,我個人認為陳校長的務實再加上老師的團隊精神最重要,我們的學生到了高小就會利用一條龍的係,與羅氏接軌,例如利用中學實驗室上科學課,舉辦大型英語活動等等,解決了不少校舍的場地問題,

最重要,因為是同一校長,兩所學校的教師會互相溝通,編寫教材,令日後小學銜接中學的學生學習不會重覆,更加適應及愉快,

這是我個人的看法,

祝你們覓得適合小朋友的小學

原帖由 BSCYL 於 09-9-19 00:00 發表

作者: ziyi    時間: 09-9-21 14:25

Agreed, 一條龍就是有這好處,而中小學部同一校長更好
中學不用擔心小學生的程度

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-21 11:10 發表
Hi,BSCYL,

補回漏答的問題:
       羅氏基金原則上不接受試升(但昨晚聽女兒說有同學數學分差一两分,但其他成績屬A級都可以升上中三,所以估計可能會有個別例子出現),從沒聽聞有勸退的事,

各位家長:

我想在這裡再分享 ...

作者: MakYY    時間: 09-9-21 15:25

多謝大家回覆, 再想問應該以甚麼去判斷邊間小學啱小朋友? 我個仔仔喺屋企嘅時候就好多嘢講, 好活潑. 喺學校就靜d, 喺老師眼中係乖乖學生, 好鐘意幫老師和同學, 平日都鐘意扮老師教小朋友點做啱, 點做唔啱. 平時一有時間就會同佢讀書, 另要佢串英文生字(學校無要求串), 佢好快就會記得.

咁應該選活動教學定好谷嘅小學?
本人住西貢嘅, 曾撘校車, 有無又近d又適合嘅小學介紹.
請幫幫手!! 唔該唔該!!
作者: ziyi    時間: 09-9-21 15:29

另外,想回應一下,我有鄰居上年first round時沒有申請陸慶濤,但大抽獎後叩門都收,最後有其他原因沒有accept offer

不過,我唔鼓勵這樣,如果想入,但用這方方法很risky
作者: kchiu168    時間: 09-9-21 16:10

本人應為你這個方法可行,據我知"六"慶"杜"這兩年有收生不足(五班)。但不知原因。而其一條龍中學又不是一間好英文学校。所以你可等第2輪统一派位之後才選"六" 都未遲啦。

作者: BSCYL    時間: 09-9-21 16:24     標題: 回覆 4# Annabellalaw 的文章

多謝你詳細介紹, 我只是代朋友提問
作者: BSCYL    時間: 09-9-21 16:33     標題: 回覆 4# MakYY 的文章

根據你的描述, 小朋友能夠在學校扮乖, 主動學習. 活動教學或傳統學校都可以適應.  傳統小學看來可以發揮他的專長.  受老師歡迎及可以承受學習壓力
作者: kchiu168    時間: 09-9-21 16:51

楝小學首選是近屋企,返學不須太早起。遲放學又不須安排保母車。但小學不能太差就得啦。因為將軍O 多數都是全日制學校。
作者: Annabellalaw    時間: 09-9-22 01:37

完全同意Kchiu168的意見.

現在的小學生,講求全面發展,五育並全,學術以外還得兼顧很多活動,省下車程,用以多看兩本課外書,與朋輩多聊點時事更化算,養足精神,吸收力的提升更顯著.

想順帶回應一下,

陸慶濤98年創校以來,從沒開過五班,只有四班.是當年的標準校舍(相對較細).

再來,羅氏以一間新開辦的中學,因未有成績作指標,當年收生質素要求自然較低,亦即是要培養他們創出好成績也更富挑戰,但觀其今年首屆會考成績,老師們為學生所付出的心血,實在讓人刮目相看,它今天雖然不是什麽名校,但在我們這批家長的心目中,有一定的份量和信心.

原帖由 kchiu168 於 09-9-21 16:51 發表
楝小學首選是近屋企,返學不須太早起。遲放學又不須安排保母車。但小學不能太差就得啦。因為將軍O 多數都是全日制學校。

作者: ziyi    時間: 09-9-22 10:52

Totally agreed,而且羅氏的會考成績唔差

100%英文合格,拿優良的above average. 以一間新開辦的成績唔錯

如果你將她與老牌名校去對比,這是唔公平

唯一問題始終是校舍小了一些,雖然可以用中學部的設備,但始終會比較不放便(如數碼電子室做不到1人1機)

但其他的我都覺得唔錯
而且對一些不止一個小朋友或負擔比較大的家長是很好的選擇,
因他不計學術,德育,學費也較平,令家長能給小朋友較好質量,減少學生升中等壓力,可以較專注在學習上

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-22 01:37 發表

現在的小學生,講求全面發展,五育並全,學術以外還得兼顧很多活動,省下車程,用以多看兩本課外書,與朋輩多聊點時事更化算,養足精神,吸收力的提升更顯著.

想順帶回應一下,

陸慶濤98年創校以 ...

作者: MIHO.WAH    時間: 09-9-22 13:29

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-22 01:37 發表

想順帶回應一下,

陸慶濤98年創校以 ...

DEAR ANNABELLALAW

我想問程度是否深 ? 例如 黃永機或將天呢 ?
作者: ChloeMammy    時間: 09-9-22 15:27     標題: LHT收生不足

原帖由 kchiu168 於 09-9-21 16:10 發表
本人應為你這個方法可行,據我知"六"慶"杜"這兩年有收生不足(五班)。但不知原因。而其一條龍中學又不是一間好英文学校。所以你可等第2輪统一派位之後才選"六" 都未遲啦。 ...

我估都係, 我9/12去左個入學簡介會, 間學校真係好細, 好舊.  跟住去登記, 但係竟然搵唔到我地個名, 但係之前學校打過兩次同我CONFIRM, 行政上似乎有D"LUCK漏".  接待既女教師, 好有老油條FEEL.   到聽TALK時, 校長用POWERPOINT一字一句介紹, 之後各科老師個個如是.... 搬字過紙咁讀.  英文老師係用英文PRESENT, 但咬字不太清楚, 又講得好快, 好典型既"講得快就以為好FLUENT", 我心諗佢如果用同樣既速度教D小朋友, 都唔知佢地聽到幾多呢??  之後我地被分組跟唔好既老師去參觀, 一出個HALL, 前面個組家長企左係度, 我地個組既老師 (正是登記時那個老油條), 好大聲咁喝前面個老師 (好後生), 話你仲企係度做咩, 快D行啦, 我地要參觀呀!  嘩, 幾有台型!  持住自己SENIOR而對JUNIOR既老師咁唔禮貌, 令我覺得老師之間可能就係咁計樣相處?!  再番去HALL進行Q&A, 出乎意料, 校長對答出色, 感受到佢既教學熱誠.   但係綜觀以上各點, 我決定唔報名.  當日到場人數唔多, 而且中場都有家長離開, 所以我估報讀既人可能唔係咁多.
作者: ziyi    時間: 09-9-22 16:27

我都有去,雖然真的坐不滿,但我又不發覺收生不足
轉了直資後,每年收生都在108~116人,平均每班都是27~28人
以小班教學來說(她們是想小班的)應該算超額而非收生不足
當然,有多少是6月大抽獎後叩門就不知道
校長做簡介時真的幾沉悶,不過他主要是去介紹學校的一條龍
而且他同時做羅氏及LHT的校長,這對小朋友中小接軌會好一些

原帖由 ChloeMammy 於 09-9-22 15:27 發表

我估都係, 我9/12去左個入學簡介會, 間學校真係好細, 好舊.  跟住去登記, 但係竟然搵唔到我地個名, 但係之前學校打過兩次同我CONFIRM, 行政上似乎有D"LUCK漏".  接待既女教師, 好有老油條FEEL.   到聽TALK時, 校 ...

作者: QE    時間: 09-9-22 18:38

我個女而家係黃永樹讀P.1, 係自行收生, 但佢係以最basis嘅分入(好好彩)。即係1st child, 無任何關係。
而家每日大約有3樣工課, 但通常係學校都做好8/9成, 未算好辛苦, 下星期開始就有默書, 都唔算太急。唔知其他學校係咪都係咁上下呢??

之前我都好似各位咁, 唔知揀邊間好, 後來我老公講, 佢相信TKO嘅學校間間都係咁, 間間都想收多學生, 間間都會谷佢地d成績, 只要揀一間唔係咁差就OK.

祝各位入到'你'想嘅學校。
作者: MakYY    時間: 09-9-22 22:50

請問如果first round得10分, 係唔係選邊間都無乜機會? 巳家想入馮晴或王余家潔, 有無機會? 要等統一派位or叩門? 唔該!!
作者: ziyi    時間: 09-9-22 23:03

馮晴或王余家潔在自行收生階段一定無機會
有一些是有機會的如將軍澳官小,香海正覺蓮社佛教黃藻森學校,西貢崇真天主教學校(小學部),仁濟醫院陳耀星小學,西貢中心李少欽紀念學校,新界婦孺福利會梁省德學校(將軍澳),博愛醫院陳國威小學,景林天主教小學.....etc或有機會
這些都是上年自行收生階段不滿額的
仁愛堂田家炳小學因前校長關係,由熱門學校變成自行收生階段收不足
但硬件ok,師資則要問在讀的家長

其實以上學校好定唔好,我唔知道,因我真的沒有花太多時間落去,因目標是直資或私校
所以有小朋友在讀的家長不要閙我

原帖由 MakYY 於 09-9-22 22:50 發表
請問如果first round得10分, 係唔係選邊間都無乜機會? 巳家想入馮晴或王余家潔, 有無機會? 要等統一派位or叩門? 唔該!!

作者: MakYY    時間: 09-9-22 23:23

原帖由 ziyi 於 09-9-22 23:03 發表
馮晴或王余家潔在自行收生階段一定無機會
有一些是有機會的如將軍澳官小,香海正覺蓮社佛教黃藻森學校,西貢崇真天主教學校(小學部),仁濟醫院陳耀星小學,西貢中心李少欽紀念學校,新界婦孺福利會梁省德學校(將軍澳),博愛醫 ...

咁如果first n second round 都唔收, 叩門嘅機會大唔大?
作者: MIHO.WAH    時間: 09-9-22 23:39

原帖由 ChloeMammy 於 09-9-22 15:27 發表

我估都係, 我9/12去左個入學簡介會, 間學校真係好細, 好舊.  跟住去登記, 但係竟然搵唔到我地個名, 但係之前學校打過兩次同我CONFIRM, 行政上似乎有D"LUCK漏".  接待既女教師, 好有老油條FEEL.   到聽TALK時, 校 ...

HI CHLOEMAMMY

我是5/9 去的反而當天人數不算少喎, 我個人都覺得校長今次是主力說給大家知道一條龍的好處, 老師方面一般LA. 而中, 英, 數介紹方面的而且是一般左少少, 不過學校有中學的背景而他校一直辦學不錯. 我想應都不差. 只想程度會否太深及小朋友學習開心嗎 ? 我又忘了問雙班主任方面只是班內分配, 或中英數三科 ? 而EC 就比較多人成差不多成33人一班, 老師比較新但我又覺得她們有熱誠, 但又不知道12年是否行. 我個人覺得各有各好. 起碼LHT比較近一般學校要跳出來應不難....我比較擔心跟不上但又很想一條龍, 因很定是如囡囡BAND 2 都可以上到有一定程度的中學不用煩及擔心, 只有專心學習同合格 , 如有時間又可以多方面給予小朋友學習其他活動. 我不是要求小朋友是考第一名的家長, 我只想她可以多方面作常試 .
作者: Annabellalaw    時間: 09-9-23 06:32

Hi,各位家長,

如果問陸慶濤課程深淺的問題,我不懂衡量,因我並沒有這些概念及能力和區內其他小學比較.只知道在未轉直資時,有官方資料顯示,她的英,數高於水平.

至於家課的問題,計數量可能多(小一這幾天有四,五樣),但要寫的答案每樣都是幾隻字,我的就很快完成,都是屬有質素的工作紙(以思考為主,沒有太多抄寫).

不過這校着重大量閱讀(這方面在小一,小二時有家長協助,效果較好),分中英數外,還要看科學,通識,音樂,視藝,體育等範籌的書藉,這也好,經學校的指引,我女兒(現讀四年級)對書藉的接觸面擴闊了,常識也豐富了,與人溝通時話題增多,眼神流露着自信,令我滿意.

原帖由 MIHO.WAH 於 09-9-22 23:39 發表

我是5/9 去的反而當天人數不算少喎, 我個人都覺得校長今次是主力說給大家知道一條龍的好處, 老師方面一般LA. 而中, 英, 數介紹方面的而且是一般左少少, 不過學校有中學的背景而他校一直辦學不錯.  ...

作者: angelsue    時間: 09-9-23 09:38     標題: reply #49

作者: ziyi    時間: 09-9-23 10:33

我有問老師雙班主任的問題,她們回答只是班主任,中英數仍是1個老師教
9/12那一場因我沒有帶小朋友去(始終囡囡還是k2,無必要),所以坐最後排,不滿坐,但不算少
但較其他直資來說就少很多
1. 禮堂較少,所以坐滿都較其他少人
2. EC/港同要開中學部禮堂或班房用Video才可滿足家長
硬件就一定比不上其他直資
但師資我就唔覺得差,我參觀了給小朋友試學的堂,老師好有愛心,小朋友亦enjoy
亦看見在校的學生及其家長對學校有歸屬感,當天很多家長作義工
唯一給我有少許不好的是,當天老師對學生義工比較demanding
而校舍較少始終是令我覺得仍要考慮申請的一個point

原帖由 MIHO.WAH 於 09-9-22 23:39 發表

我是5/9 去的反而當天人數不算少喎, 我個人都覺得校長今次是主力說給大家知道一條龍的好處, 老師方面一般LA. 而中, 英, 數介紹方面的而且是一般左少少, 不過學校有中學的背景而他校一直辦學不錯.  ...

作者: kchiu168    時間: 09-9-23 16:19

本人覺得現時有些津校都好過直資(重要學費),一條龍都要睇乜龍 lor..如果成績好 gei,便跨區 lor..(喜勿插)
作者: ziyi    時間: 09-9-23 16:43

老牌津校一定係成績記錄等優勝
但多少人可入?
但更多的是在軟硬體上差過直資
再加上有一部份小朋友不適合傳統教學的(如小女)
and 教育政策的問題, 一些老牌津校轉直資都是這原因
所以直資才有市場
始終無論直資或津校都無所謂
最緊要是找一間適合的

原帖由 kchiu168 於 09-9-23 16:19 發表
本人覺得現時有些津校都好過直資(重要學費),一條龍都要睇乜龍 lor..如果成績好 gei,便跨區 lor..(喜勿插)

作者: beywat496    時間: 09-9-23 20:43

非常同意你講的。

本人覺得比錢的TKO直資小學學生不見得有優勢。

更不贊成升讀TKO 中學, 18區來說, 最差是 TKO 及 屯門區。

要為小朋友舖路, 跨區小學條路行得較順。

其實很多人讀跨區小學, 可以 7:00-7:15 起床都未遲, 反為如我囡讀本區部份小學, 我囡要6:30am 好早起床, 因為校車在區內兜圈。

有心為小朋友將來著想, 真係跨區讀書好過。

原帖由 kchiu168 於 09-9-23 16:19 發表

作者: junjunmama    時間: 09-9-23 21:19

我對這區選校也相當煩惱,得15分,不知道有什麽可選。住在西貢而非TKO,有否校車服務是非常重要一環。心目中希望找一間英文比較好,功課考試不多,注重品德。而且你揀校、校揀你,不一定想的就有,還要靠運氣。揀?
作者: BSCYL    時間: 09-9-23 23:38     標題: 回覆 11# MakYY 的文章

馮晴及王余家潔 或其他受歡迎的小學, 10分相信無機會在自行收生部份獲得派位.  填報只是擺姿勢, 顯誠意
我小朋友當年15分申請王余家潔, 在自行收生都抽不到.  10分相信抽的機會也沒有.  後來是統一派位甲部只揀一間, 空出第2,3不填, 乙部再填首志願, 結果派到
作者: MakYY    時間: 09-9-24 22:45

Thank you very much  everybody !!!!
作者: minijelly    時間: 09-9-24 23:57

各位媽咪,
請問我於自行分配學位及統一派位時, 可以填於翠林的女拔萃第二小學嗎?
而自行分配學位的表格是需要於2/10前交嗎?
有什麼文件要交嗎?
謝謝
作者: ziyi    時間: 09-9-25 00:21

女拔是私校,不會參加政府的派位遊戲
而且於翠林只是temporary校舍

女拔已截止報名

原帖由 minijelly 於 09-9-24 23:57 發表
各位媽咪,
請問我於自行分配學位及統一派位時, 可以填於翠林的女拔萃第二小學嗎?
而自行分配學位的表格是需要於2/10前交嗎?
有什麼文件要交嗎?
謝謝 ...

作者: angelsue    時間: 09-9-25 09:37

作者: 理達姐    時間: 09-9-29 09:13

作者: BSCYL    時間: 09-9-29 17:38     標題: 回覆 1# 理達姐 的文章

是否已交表
留意可在小一選校下列標題找到有關景林天主教近兩年的收生資料
08/09 自行有學位75個, 收12人
09/10 自行有學位50個, 收13人
收生嚴重不足

你在自行收生部份, 可以不選此校, 因報名必收, 再無機會參加統一派位的大抽獎.
其實可先選其他受歡迎的小學, 統一抽獎不理想或很想入景林天主教, 統一再填或叩門, 入讀機會都極高

小一選校 -- 精選網站 (11/9 更新)

香港教育城: 小 學 概 覽

教育局: 小一學位統籌辦法
           二○一○年度統一派位各小一學校網選校名冊

明報<教得樂>: 升小特輯
                      升小最後一擊

UncleDOS: 全港小一數據分佈 [港島] [九龍] [新界]

開心家庭網: 小一選校

其他資料:
- 自薦信, portfolio 大綱, 叩門準備等等資料
- Reference Letter + Profile Guideline + P1 Interview Questions ....
- 小 一 面 試 100 條
- 小 一 開學購物清單
作者: MIHO.WAH    時間: 09-9-29 21:40

原帖由 BSCYL 於 09-9-29 17:38 發表
是否已交表
留意可在小一選校下列標題找到有關景林天主教近兩年的收生資料
08/09 自行有學位75個, 收12人
09/10 自行有學位50個, 收13人
收生嚴重不足

你在自行收生部份, 可以不選此校, 因報名必收, 再無機會參加統 ...

dear all

請問有沒有人喜歡將天 ?? 她會否很嚴 ?
作者: BSCYL    時間: 09-9-30 09:53     標題: 回覆 1# MIHO.WAH 的文章

將天是本區10間最受歡迎小學之一

從小學概覽看到此校注重英文, 高年班加入英文教數及科學

4~6年班, 按能力分班, 壓力一定有, 視乎小朋友是否適應.

可到該校網址細看, 多瞭解
作者: BSCYL    時間: 09-10-6 09:54     標題: 已報那一間小學

請問各位自行收生, 已報那一間小學?

心情如何?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5