教育王國

標題: NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站* [打印本頁]

作者: 臻媽    時間: 09-9-18 13:54     標題: NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站*

見近期NET12/14/16的朋友分別開了好多TOPIC, 但參與者都係好多相同的朋友們, 喧不如集中喺度討論+分享, 咁嚟緊交表/派位/選校等的話題都唔駛分開咁多TOPIC去睇睇吧!!!

作者: ron106    時間: 09-9-18 14:36

臻媽~好多謝你o既意見~~
但我仲想問吓另一個問題
我乙部選1.嘉諾撤 2.北循新校
甲部填 1.柴米 咁甲 2填嘉諾撤 甲3填北循新校好定甲2、3都唔填好呢

萬分感激
作者: 臻媽    時間: 09-9-18 14:45

一般選校天書都教如心儀在本區,只填甲一(甲2&3漏空), 而甲一=乙一, 咁即係喺果50%都抽(甲部+乙部=收生率之一半), 另如你好好彩抽中甲二, 咁你就失去抽乙一的機會, 而甲一&乙一放同區唔同學校, 顯示你目標唔明確, 叩門時或會失分!!!

原帖由 ron106 於 09-9-18 14:36 發表
臻媽~好多謝你o既意見~~
但我仲想問吓另一個問題
我乙部選1.嘉諾撤 2.北循新校
甲部填 1.柴米 咁甲 2填嘉諾撤 甲3填北循新校好定甲2、3都唔填好呢

萬分感激 ...

作者: 小心女人    時間: 09-9-18 15:03

臻媽,
多謝你成日周圍解笞我地d疑問, 如我無攪錯, 你d小朋友已過晒選小一既階段, 而家你真係純粹幫我地, right?  你真係好人士. hehe~
我之前響另一topic都同你傾過, 我本身係16net, 1st round想跨去14net, 我之前心儀係丹循, 但而家對滬江都有d心動, 你對依兩間有咩comment?
原帖由 臻媽 於 09-9-18 13:54 發表
見近期NET12/14/16的朋友分別開了好多TOPIC, 但參與者都係好多相同的朋友們, 喧不如集中喺度討論+分享, 咁嚟緊交表/派位/選校等的話題都唔駛分開咁多TOPIC去睇睇吧!!! ...

作者: paltiBB    時間: 09-9-18 15:26

好提議,  唔洗成日兩邊走.

原帖由 臻媽 於 09-9-18 13:54 發表
見近期NET12/14/16的朋友分別開了好多TOPIC, 但參與者都係好多相同的朋友們, 喧不如集中喺度討論+分享, 咁嚟緊交表/派位/選校等的話題都唔駛分開咁多TOPIC去睇睇吧!!! ...

作者: o狂人o    時間: 09-9-18 15:30

12網仲有以下既小學係我完全吾識既.....唉, 萬一入左事但一間, 我真係....
請問有無媽咪識得呢幾間?

佛教黃焯菴小學
李陞大坑學校
保良局金銀業貿易場張凝文學校
寶覺小學
官立嘉道理爵士小學
作者: ron106    時間: 09-9-18 15:32     標題: 回覆 3# 臻媽 的文章

好多謝臻媽解答咗我咁多問題~~~

其實我都知會失印象分~~不過冇辨法~~我最心儀o既係net16 o既柴米~~所以要誇區。
作者: ggoo    時間: 09-9-18 15:33

臻媽既小朋友今年會報讀小一,佢真是好好人,之前我PM佢請教佢問題,佢仲留埋手機比我叫我有問題可以問佢,真是唔話得既好人,希望佢既小朋友入到頭一志願.
作者: paltiBB    時間: 09-9-18 15:38

臻媽,

好多謝你給予我的意見, 我屬Net14, 而仔仔性格較內向, 若計宗教分, 我手上有20分, 若選北角衛理小學機會大嗎?? 我知佢地有幼稚園, 好多學生都會揀番衛理小學, 其實競爭係咪好大??

若1st round失敗, 咁2st round的部署如下, 你認為如何??

甲部填 1.衛理   甲2. 北循新校 甲3. 丘佐榮.
作者: 臻媽    時間: 09-9-18 16:17

我同你地一樣, 小朋友都係今年入表, 由於係緊張媽媽, 所以早在小朋友N2開始已搜集資料, N2下學期+N3時已不斷去觀校, 當時我住北角, 所以NET14&NET16資料最多, 而剛於豬流感後成功遷往NET12, 所以隨即集中火力搜集NET12的資料, 因此我咪有NET12/NET14/NET16的資料, 我D資料有部份同係BK分享番嚟, 所以我亦將之同大家分享....大家唔好客氣, 繼續努力交流一下, 互相學習/鑽研一下.....希望大家如願入到心儀學校!!!

如像我只得15分的朋友, 不要太著重ROUND 1的得失, 抱著志在參與之心, 著眼點落ROUND 2, 做好排位, 只要唔太進取, 能中首3志願的希望係極大的!!!

原帖由 小心女人 於 09-9-18 15:03 發表
臻媽,
多謝你成日周圍解笞我地d疑問, 如我無攪錯, 你d小朋友已過晒選小一既階段, 而家你真係純粹幫我地, right?  你真係好人士. hehe~
我之前響另一topic都同你傾過, 我本身係16net, 1st round想跨去14net, 我之前心 ...

作者: ron106    時間: 09-9-18 16:30

適齡o個10分係咪唔計???
作者: 小心女人    時間: 09-9-18 16:38

有無人知滬江係band幾? 滬江同丹循比, 邊間易入d?
原帖由 臻媽 於 09-9-18 16:17 發表
我同你地一樣, 小朋友都係今年入表, 由於係緊張媽媽, 所以早在小朋友N2開始已搜集資料, N2下學期+N3時已不斷去觀校, 當時我住北角, 所以NET14&NET16資料最多, 而剛於豬流感後成功遷往NET12, 所以隨即集中火力搜集NET ...

作者: 小心女人    時間: 09-9-18 16:40

計架, 份form唔需要特叮寫, 但佢地會睇出生日期, 自動有10分
原帖由 ron106 於 09-9-18 16:30 發表
適齡o個10分係咪唔計???

作者: 臻媽    時間: 09-9-18 17:25

兩間都係好學校, 中籤率均等, 兩間都係NET14的大熱,兩間升中派位結果都理想, 我2間都喜歡, 2者比較以北循較喜愛, 因教學形式添加咗更多新元素新思維, 而且課程循序漸進地由淺入深, 小朋友於初小比較易適應吧!!! 而且北循在NET14歷史尤久, 一直都係NET14之大熱之選, 而滬江近年喺NET14冒起得非常快的一間學校.....你有去實地考察過嗎? 選間較喜歡的便可!!

原帖由 小心女人 於 09-9-18 16:38 發表
有無人知滬江係band幾? 滬江同丹循比, 邊間易入d?

作者: 臻媽    時間: 09-9-18 17:30

唔好意思, 我搞錯你甲一果間係炮米, 咁如心儀在跨區, 甲一填跨區心儀, 甲2填本區心儀, 甲3漏空, 而乙一=甲2, 而乙2仍可選一間本區較熱的學校, 但乙3宜選一間較次熱之選!!!

原帖由 ron106 於 09-9-18 15:32 發表

其實我都知會失印象分~~不過冇辨法~~我最心儀o既係net16 o既柴米~~所以要誇區。

作者: 臻媽    時間: 09-9-18 17:36

你係NET14嗎?? 如是, 丘佐榮即跨區, 跨區放甲3+此校非常大熱, 機會=0, 無謂填, 亦無謂令自己失望吧!! 要選一定要放甲1, 才有一絲希望!!!

至於衛理手持20分, 係有望, 但唔係必中....你有去過佢學枚參觀嗎??? 校舍比北循舊, 而且暫只得上/下午校吧!!! 另我同事佢囡囡今年升P.1, 讀其幼稚園, ROUND 1失敗, ROUND 2選上午校放第1, 中咗!!!

原帖由 paltiBB 於 09-9-18 15:38 發表
臻媽,

好多謝你給予我的意見, 我屬Net14, 而仔仔性格較內向, 若計宗教分, 我手上有20分, 若選北角衛理小學機會大嗎?? 我知佢地有幼稚園, 好多學生都會揀番衛理小學, 其實競爭係咪好大??

若1st round失敗, 咁2st ro ...

作者: 臻媽    時間: 09-9-18 17:38

太客氣喇, 亦多謝你祝福, 我都希望大家如願入到心儀之選!!

原帖由 ggoo 於 09-9-18 15:33 發表
臻媽既小朋友今年會報讀小一,佢真是好好人,之前我PM佢請教佢問題,佢仲留埋手機比我叫我有問題可以問佢,真是唔話得既好人,希望佢既小朋友入到頭一志願. ...

作者: asman    時間: 09-9-18 18:26

臻媽

謝謝你,
我都想問一下北官又如何?
睇完你們既心水,應該北偱同滬江都很好...
咁三間應該點排位?
謝謝!!!
作者: 臻媽    時間: 09-9-18 22:25

升"港華"率我唔清楚.....

跟據近幾年資料, 15分係有機會抽軒上, 但華仁就無喇!!! 而round 2 放1st, 以net 12本區計, 男孩最hit選st. joe & 華仁, 跟住係軒上, 所以中籤率當然以軒上較大吧!!

而於初小階段, 軒上的活動教學較華仁多, 至於升band 1中學, 由於華仁同港華係直係, 即可留7成位, 而軒小係官校, 皇仁/庇利羅士/維官....係聯系, 所以可留的官中位唔及華小直係港華多, 或許呢點會影響升band 1率?!?!

至於入軒小小朋友考唔到頭三十多名係唔係一定入唔到band 1 中學?? 喺今年開始中學微調制之後幾年, 每所學校升band 1的比率或有所調整?!?! 而且小朋友到升小的表現亦大有改變, 係預計唔到變好定變差, 求學不只是求分數, 求學識更為重要, 所以選校應以孩子為本, 選一所你認為可讓你小朋友擁有快樂校園生活的學校吧!!!

其實2所學校係唔同的教學方法, 相信你對呢2所學校鍾情, 手上應已搜集好一些資料, 平常心將你小朋友的優劣點及你同先生選小的條件列出, 再將之作比較, 那你應可落實你的首選係邊間學校吧!!!

原帖由 venuslee 於 09-9-18 17:49 發表
臻媽:

我和你一樣, 有兩個囝囝, 心儀小學都是華小及軒上.
請問你知唔知舊年華小學生有幾多百份比升港華? 有人說六成, 有人說九成, 唔知是否真的?
軒上舊年入皇仁有33個 (30%), 其餘多數入鄧肇堅維多利亞中學, 但維官是band 2 中學. http://mail.hrgps.edu.hk/~amit/index.php?action=sec
以升band1中學比例華小較高, 但我大仔得15分,若自行及甲一及乙一選華小機會是否很微呢? 我先生話咁樣選, 抽唔中可向華小叩門. 但我自己覺得太risky, 若自行選了軒上, 幸運入了, 我擔心囝囝成績排唔到頭33名, 就容易入band2中學. 很煩惱, 你有沒有好意見呀?

作者: 臻媽    時間: 09-9-18 22:33

3間都係net 14的大熱, 由於我選校偏向以孩子為本, 所以3間中你認為那所最適合你小朋友??? 4所中最多選2所於round 2 乙部排在首次選, 唔好全選放於1st 至 4th選, 否則選擇或太進取, 減低入首3志願的比率吧!!

你所列的幾所net 14小學中, 我較喜歡丹循及北循, 之後係滬江及北官, 所以如我尚在net 14, 我會以2所循道放在首次選吧!!!

原帖由 asman 於 09-9-18 18:26 發表
臻媽

謝謝你,
我都想問一下北官又如何?
睇完你們既心水,應該北偱同滬江都很好...
咁三間應該點排位?
謝謝!!!

作者: sanmabel    時間: 09-9-18 22:39

臻媽, 你好~
你對NET14,16咁清楚, 有個問題真係好想請教吓你...
唔知NET14間太古小學好唔好呢? 我見其他媽咪對呢間學校嘅評價真係好壞參半, 攪到我依家真係十五十六 開初我原本打算揀嘉諾撒, 始終都話哂係大熱, 而且口碑又好, 但係我驚會好深, 小朋友會追得好辛苦, 後來見到太古小學嘅簡介, 好似靈活好多, 我諗囡囡會讀得開心啲, 舒服啲, 但係有啲媽咪又會覺得太古嘅學生會唔夠人爭....
下星期就要遞表喇, 我真係唔知應該揀邊間呀
或者有冇其他媽咪可以俾啲意見我呢????

原帖由 臻媽 於 09-9-18 16:17 發表
我同你地一樣, 小朋友都係今年入表, 由於係緊張媽媽, 所以早在小朋友N2開始已搜集資料, N2下學期+N3時已不斷去觀校, 當時我住北角, 所以NET14&NET16資料最多, 而剛於豬流感後成功遷往NET12, 所以隨即集中火力搜集NET ...

作者: paltiBB    時間: 09-9-18 23:25

臻媽,

以你分析, 如果round 2 咁排法, 中纖機會大嗎 ??

甲1. 丘佐榮
甲 2.北循新校
甲3. 舊循

原帖由 臻媽 於 09-9-18 17:36 發表
你係NET14嗎?? 如是, 丘佐榮即跨區, 跨區放甲3+此校非常大熱, 機會=0, 無謂填, 亦無謂令自己失望吧!! 要選一定要放甲1, 才有一絲希望!!!

至於衛理手持20分, 係有望, 但唔係必中....你有去過佢學枚參觀嗎??? 校舍比 ...

作者: paltiBB    時間: 09-9-18 23:39

臻媽,

我想問吓北官預交表格日期是9月16-18日, 若誤了, 仲可唔可以在9月25/28/29/30 & 10月2日交表??
作者: 臻媽    時間: 09-9-19 03:10

16-18/9只係預約日, 當然可依舊9月25/28/29/30 & 10月2去交表, 只不過到時學校會優先處理已預約家長吧!!

一般選校天書都教如心儀在跨區,只填甲一&甲2(甲3漏空), 而甲二=乙一, 如唔好彩甲一唔中, 咁即係喺仲50%抽本區最心儀果間(甲部+乙部=總收生率之一半), 但甲三如填及放大熱之校, 機會=0, 無謂填, 亦無謂令自己失望吧!! .....又或者你放一間冷門, 一個你好好彩抽中, 咁你就失去抽乙一(本區最心儀)的機會吧, 所以慎選吧!!!

另你最喜歡是丘佐榮??? 丹循??? 北循?? 北官??? 首先必須明確自己所想, 好快要交表喇!!! 其實兩間唔同類, 丘佐榮較"谷"; 相對之下, 丹循初小時較輕鬆, 課程中亦嘗試加入更多新元素吧!!!

原帖由 paltiBB 於 09-9-18 23:39 發表
臻媽,

我想問吓北官預交表格日期是9月16-18日, 若誤了, 仲可唔可以在9月25/28/29/30 & 10月2日交表??

作者: 臻媽    時間: 09-9-19 03:26

太古都唔錯, 但唔係NET14大熱, 亦唔係我個人之首/次選.

其實如鍾情嘉諾撒, 即管嘗試, 大班教學, 收生率可謂本區之最, 舊年15分都有機會抽. 況且真的唔好太在意ROUND 1抽中與否, 著眼點放在ROUND 2, 如你同時喜歡太古,咁甲/乙1ST 放嘉諾撒,乙2ND放太古, 抽中首2志願都好高, 因曾聽聞太古放3RD都有入到!!!  我個人認為如NET 14之女孩, 選嘉諾撒是一個極佳之選!! 我見囝囝D師姐都讀得好開心,亦唔太難掌握課程(我囝囝間幼兒園好淺), 亦未聞佢地覺得太辛苦吧!!

原帖由 sanmabel 於 09-9-18 22:39 發表
臻媽, 你好~
你對NET14,16咁清楚, 有個問題真係好想請教吓你...
唔知NET14間太古小學好唔好呢? 我見其他媽咪對呢間學校嘅評價真係好壞參半, 攪到我依家真係十五十六 開初我原本打算揀嘉諾撒, 始終都話哂係大 ...

作者: paltiBB    時間: 09-9-19 08:28

臻媽, 你都睇到好夜

我想問你所說北循的新元素是什麼??  我曾經問我小朋友喜不喜歡畫/音樂, 佢一聽完後立即如我講, 兩樣都唔鐘意:;pppp: 事實上, 他在幼稚園裡上畫畫/音樂課時, 表現不太喜歡.  我都考慮過會否他的自信心影響??  經我多番鼓勵他, 可是作用不大.  所以, 我唔會勉強他在課外學這類型活動.  所以, 我想知多一點新元素是不是藝術方面的發展??

因net14每間學校質素平均, 真係好難選擇
作者: 臻媽    時間: 09-9-19 09:16

丹循課程中滲透了戲劇藝術.....不只是課外活動, 好像是說每個學生都會俾機參與吧!!! 你問小朋友佢喜歡與否, 內向+自信心低的小朋友定會說沒興趣(我囝囝係一個好例子), 因佢地不敢大膽嘗試參予, 但當佢地從學習中取得技巧而令佢地成功-->信心增大, 佢地會體會到學習的樂趣, 成果往往令你意想不到!!! 當然呢類小朋友你要花多點時間+不斷鼓勵佢嘗試, 作為家長亦要堅持佢地嘗試同一樣的活動耐一點, 培養其興趣!!!! 我尚在努力 培養/增加我囝囝的自信心, 成效雖則只是漸有起色 + 開始比以往好dd, 所以仍需加倍努力.....

原帖由 paltiBB 於 09-9-19 08:28 發表
臻媽, 你都睇到好夜

我想問你所說北循的新元素是什麼??  我曾經問我小朋友喜不喜歡畫/音樂, 佢一聽完後立即如我講, 兩樣都唔鐘意:;pppp: 事實上, 他在幼稚園裡上畫畫/音樂課時, 表現不太喜歡.  我 ...

作者: JustinJustin    時間: 09-9-19 09:58

ron106,

如果 first round 入唔到柴米,可轉去炮米隔鄰聖彼得堂幼稚園讀,兩間校長好熟,相同一個校監。

希望你一次就掂,加油。

原帖由 ron106 於 09-9-18 15:32 發表

作者: yi    時間: 09-9-19 11:35

臻媽,
What do u think about 嘉諾撒聖方濟各 in net 12?
Any comment?
作者: 臻媽    時間: 09-9-19 12:10

轉載 :

北角街坊會陳維周夫人紀念學校新學年改名為「啟基學校(港島)」,今日(2009.9.19) 舉辦學校開放日。
在暑假期間,學校共耗資五百萬元去提升校內軟硬設備,包括將六個課室改建成為親子閱讀室、演藝室,以及中英數常的特別教室。同時,學校更聘請了四位分別任教英文、美術及音樂科的新教師。
除此之外,法團校董會早前亦改組,邀請資深幼兒教育家陸趙鈞鴻和聘請前大埔浸信會公立學校校長鄭慧琪接任新校長。
作者: 臻媽    時間: 09-9-19 12:14

個人很喜歡, 如我的是囡囡會以此為ROUND 1 + ROUND 2(1ST CHOICE), 由於仍保持大班教學, 中籤率稍高!!! 如對此校有興趣, 聽聞10/10有OPEN DAY, 值得一去!!!

原帖由 yi 於 09-9-19 11:35 發表
臻媽,
What do u think about 嘉諾撒聖方濟各 in net 12?
Any comment?

作者: ron106    時間: 09-9-19 22:56     標題: 回覆 28# JustinJustin 的文章

JustinJustin你好~~

好多謝你O既祝福~~~
你O既意思你如果我第一ROUND自行報柴米唔成功就轉去聖彼得堂幼稚園讀???

你小朋友也是第一ROUND自行報柴米嗎??
作者: 陳家大少奶    時間: 09-9-19 23:41

作者: JustinJustin    時間: 09-9-19 23:43

ron106,

answer: YES. 因為1st round 入到柴米就唔駛煩啦!
當然這所幼稚園亦可以令囝囝順利接駁小學的課程(由其柴米及炮米),k3功課比較深。

舊年我囝囝,幸運地考到私小,用英普教,所以沒有讀柴米。當然我很欣賞馮校長,對小朋友的德育倍養,升中的安排。記着,入到要選普通話教中文科。

加油!加油!入到記着要話俾我知。

原帖由 ron106 於 09-9-19 22:56 發表
JustinJustin你好~~

好多謝你O既祝福~~~
你O既意思你如果我第一ROUND自行報柴米唔成功就轉去聖彼得堂幼稚園讀???

你小朋友也是第一ROUND自行報柴米嗎??

作者: totoro    時間: 09-9-20 23:19

duplicate 問題

作者: totoro    時間: 09-9-20 23:20

我報地址 太古城,但自選 (round 1) 報灣仔區。咁個住址所屬小一學校網編號是不是填 16 ?
作者: 臻媽    時間: 09-9-20 23:55

1st round 交表到跨區學校, 該表所屬校網=住址所屬校網

**注意: 太古城=net 14, 你應填net 14 !!!

原帖由 totoro 於 09-9-20 23:20 發表
我報地址 太古城,但自選 (round 1) 報灣仔區。咁個住址所屬小一學校網編號是不是填 16 ?

作者: totoro    時間: 09-9-21 07:43

Thanks!

原帖由 臻媽 於 09-9-20 23:55 發表
1st round 交表到跨區學校, 該表所屬校網=住址所屬校網

**注意: 太古城=net 14, 你應填net 14 !!!

作者: ron106    時間: 09-9-21 09:16     標題: 回覆 34# JustinJustin 的文章

JustinJustin

我看法同你一樣,很欣賞馮校長對小朋友的德育倍養及愛心,希望到時大家都有好消息。
作者: chingbb    時間: 09-9-21 10:43

臻媽,
想請問你, 炮台山聖米, 你對這校有什麼意見?

原帖由 臻媽 於 09-9-19 12:14 發表
個人很喜歡, 如我的是囡囡會以此為ROUND 1 + ROUND 2(1ST CHOICE), 由於仍保持大班教學, 中籤率稍高!!! 如對此校有興趣, 聽聞10/10有OPEN DAY, 值得一去!!!

作者: chingbb    時間: 09-9-21 10:44

想請教你, 炮台山聖米, 對這校你什麼意見?

原帖由 臻媽 於 09-9-19 12:14 發表

作者: ctslhkc    時間: 09-9-21 11:00

臻媽 ,
你好, 請幫忙解答本人時煩惱!!!!
可否幫忙排一排net 14(下列) 的學校!!

一)按學校深淺程度, 功課量

二)按成績,分派中學成績

二)按學校熱門程度, 出名程度

萬分感謝!!!!!~~~

1. 太古小學
2. 香港嘉諾撒學校
3. 滬江小學
4. 北角官立小學
5. 北角官立小學(雲景道)
6. 聖公會聖米迦勒小學
7. 北角衛理小學 (上午)
8. 北角衛理小學(下午
9. 北角循道學校

原帖由 臻媽 於 09-9-19 03:10 發表
16-18/9只係預約日, 當然可依舊9月25/28/29/30 & 10月2去交表, 只不過到時學校會優先處理已預約家長吧!!

一般選校天書都教如心儀在跨區,只填甲一&甲2(甲3漏空), 而甲二=乙一, 如唔好彩甲一唔中, 咁即係喺仲50%抽本 ...

作者: JustinJustin    時間: 09-9-21 11:45

炮台山, 炮米一向都多人爭, 好多Fans, 今年慶祝九十週年, 如你一心去炮米讀, 你應該在第一輪, 第二輪甲部及甲乙部第一都一定要填炮米, 萬一都派唔到, 第三輪叩門會優先考慮,  關偉益校長在幼稚園家長講座講明既.

炮米,今年開始行小班,共有四班,小二之後中文科用普通話教(唔知有幾多班用喎?),是傳统教學及着重課外活動,對德育倍養很著重,連校長都很有禮貌,每天都站在路邊同家長,同學講早晨,勁!

原帖由 chingbb 於 09-9-21 10:44 發表

作者: ladykin    時間: 09-9-21 11:56

想問吓, 如果爸爸係柴米舊生, 自行(誇區)入到既機會係咪好大.

上星期我去咗柴米聽講座, 大致上都幾好, 但就覺得馮校長講嘢有少少誇張
lor.
大家對柴米有咩意見?

另外如果自行唔成功, 我有兩個地址, 一個北角, 一個灣仔, 咁我想揀華仁上午做甲一同乙一, 華仁下午做乙二, 乙三仲未諗到, 可唔可以比 d 意見?
作者: ladykin    時間: 09-9-21 12:01

仲有, 聽馮校長講, 小一得一班係用普通話教中文, 咁其他班點教普通話呢? 用普通話嗰班係咪一路升班都係同一班小朋友呢?

另外, 英文程度又點呢? 馮校長話全校得一位外籍老師, 足夠嗎?

d 擔心
~~~

作者: mimi1102    時間: 09-9-21 12:14

臻媽 :

請問你如果只得15分, 誇區去博嘉諾撒聖方濟各, 其會係唔係 = 0 呢 ?

謝謝 !

原帖由 臻媽 於 09-9-20 23:55 發表

作者: kikiboy    時間: 09-9-21 12:20

原帖由 ladykin 於 09-9-21 11:56 發表
想問吓, 如果爸爸係柴米舊生, 自行(誇區)入到既機會係咪好大.

上星期我去咗柴米聽講座, 大致上都幾好, 但就覺得馮校長講嘢有少少誇張
lor.
大家對柴米有咩意見?

另外如果自行唔成功, 我有兩個地址, 一個北角,  ...

係囂張, 唔係誇張.
作者: 臻媽    時間: 09-9-21 12:45

一般官津小學學科中都包含有普通話堂, 而"普教中"係指中文課程也是全用普通話教授吧!!

一般官津小學外籍老師(NET TEACHER)都只有1個, 只要學校教得其法, 英文科是否NET TEACHER教授分別並非太大吧!!!

原帖由 ladykin 於 09-9-21 12:01 發表
仲有, 聽馮校長講, 小一得一班係用普通話教中文, 咁其他班點教普通話呢? 用普通話嗰班係咪一路升班都係同一班小朋友呢?

另外, 英文程度又點呢? 馮校長話全校得一位外籍老師, 足夠嗎?

有 d 擔心
~~~ ...

作者: fennieng    時間: 09-9-21 13:16

我想請問大家,如果柴米同崇真你地會點揀?我而家都煩梗
作者: kikiboy    時間: 09-9-21 13:40

原帖由 fennieng 於 09-9-21 13:16 發表
我想請問大家,如果柴米同崇真你地會點揀?我而家都煩梗

崇真用big book教英文, 各位覺得點呀? 有冇信心呀?
作者: 小心女人    時間: 09-9-21 13:55

kikiboy,
果日去完祟真, 佢d硬件超"正", 直頭拍得住d直資, d老師好有愛心, 真係feel到佢地學校full of love.  但當日有人問佢派英中既數字, 佢好有技巧輕輕帶過, 好明顯佢地升中派位一般.  其實依間學校好多野都好吸引, 但我硬係過唔到自己果關, 我最多只會放佢響第三志願.
你呢? 有主意未?
原帖由 kikiboy 於 09-9-21 13:40 發表

崇真用big book教英文, 各位覺得點呀? 有冇信心呀?

作者: yoeli    時間: 09-9-21 14:13     標題: 有没小朋友讀緊公主道合一堂的家長分享下

囡囡今年要选校, 想比佢入讀公主道的合一堂小學, 有没家長分享下哩間學校的情況,
唔該晒.......!!!
作者: ladykin    時間: 09-9-21 14:26

原帖由 yoeli 於 09-9-21 14:13 發表
囡囡今年要选校, 想比佢入讀公主道的合一堂小學, 有没家長分享下哩間學校的情況,
唔該晒.......!!!

yoeli,

呢個 topic 係主要討論港島區 (由灣仔到柴灣) 既小學, 可能未必有家長留意九龍區既小學喎 !!
作者: kikiboy    時間: 09-9-21 14:41

原帖由 小心女人 於 09-9-21 13:55 發表
kikiboy,
果日去完祟真, 佢d硬件超"正", 直頭拍得住d直資, d老師好有愛心, 真係feel到佢地學校full of love.  但當日有人問佢派英中既數字, 佢好有技巧輕輕帶過, 好明顯佢地升中派位一般.  其實依間學校好多野都好吸 ...

星期六我都有去崇真聽講座, 個仔要上興趣班就冇去到.
真係feeld老師超有愛心, 個訓練主任講嘢真係好令人感動. 暫時未諗統一派位點安排志願, 比較過, 衡量過, 我多數都會揀培僑, 尋日參觀咗, 睇咗普教中同英文示範堂, 校長嘅理念我認同.
作者: 小心女人    時間: 09-9-21 14:59

kikiboy,
我琴日唔得閒, 所以無去到培橋, 有無野可以分享吓?

原帖由 kikiboy 於 09-9-21 14:41 發表

星期六我都有去崇真聽講座, 個仔要上興趣班就冇去到.
真係feel到d老師超有愛心, 個訓練主任講嘢真係好令人感動. 暫時未諗統一派位點安排志願, 比較過, 衡量過, 我多數都會揀培僑, 尋日參觀咗, 睇咗普教中同英文示 ...

作者: cincin    時間: 09-9-21 16:22

Hi kikiboy / 小心女人媽咪,

其實培僑和崇真的軟,硬都唔差架, 只是未有實質的升中一派位的靚figure, 可能要等多1,2年的小六畢業的成績才可以見到派英中數字有無增長, 但兩間學校的校長都好有heart和教學熱誠是知道的 !!  另外, 雖然柴米的校長係浮誇左少少, 但佢又誇得起, 無佢計 ~~ cincin

kikiboy,
果日去完祟真, 佢d硬件超"正", 直頭拍得住d直資, d老師好有愛心, 真係feel到佢地學校full of love.  但當日有人問佢派英中既數字, 佢好有技巧輕輕帶過, 好明顯佢地升中派位一般.  其實依間學校好多野都好吸 ...

作者: fennieng    時間: 09-9-21 16:41

但係聽校長講,話果個咩全港評估定唔知乜,佢話達標不突止,重成績好好,其實柴米係點教學,我都唔係好知架,至於大故事書,我去救世軍,佢地都係,而家2間都鍾意,都唔知點揀

原帖由 kikiboy 於 09-9-21 13:40 發表

作者: fennieng    時間: 09-9-21 16:46

係呀,我初頭都唔係咁鍾意呢間,不過去完之後,感覺唔同晒,而家都煩梗揀柴米定崇真好

kikiboy,

作者: 小心女人    時間: 09-9-21 17:06

fennieng,
我之前都係一直心儀SA (救世軍), 但近來不斷聽其他人話佢地d老師無heart, 好惡.  果日去祟真open day, 有個家長個大仔係讀SA, 細仔同我地小朋友一樣今年選小一, 但佢話就算SA 係必入(因哥哥有分, 必收), 都唔比佢細仔讀, 因為佢話佢大仔讀左5年都完任感受唔到老師既愛, 完全唔care d 學生, 所以佢大仔讀咁多年都唔開心.  聽完我好失望.....而家唔知點選好!
原帖由 fennieng 於 09-9-21 16:41 發表
但係聽校長講,話果個咩全港評估定唔知乜,佢話達標不突止,重成績好好,其實柴米係點教學,我都唔係好知架,至於大故事書,我去救世軍,佢地都係,而家2間都鍾意,都唔知點揀

...

作者: 小心女人    時間: 09-9-21 17:17

fennieng,
柴米係band 1, 祟真應該係band 2.
我有d擔心祟真比較淺, 同埋升中派位既問題.....雖然話6年後既事, 乜都有可能..........
原帖由 fennieng 於 09-9-21 16:46 發表
係呀,我初頭都唔係咁鍾意呢間,不過去完之後,感覺唔同晒,而家都煩梗揀柴米定崇真好

作者: JustinJustin    時間: 09-9-21 17:18

梗係揀柴米, 試吓先。崇真叩門好容易,有學生就收。

原帖由 fennieng 於 09-9-21 16:46 發表

作者: ctslhkc    時間: 09-9-21 17:25

柴米(net 16) vs 北循(net 14)vs 炮米(net 14)

那間程度深d??校風好d???成績好d???

原帖由 JustinJustin 於 09-9-21 17:18 發表

作者: paltiBB    時間: 09-9-21 17:33

這是個人純粹意見.  我姑仔的兒子去年派入SA (救世軍)讀小一, 她說SA出名多功課. 她兩公婆要上班, 仲有個細仔(2歲)要照顧, 學校有安排所有小朋友下午做功課時間, 當然要視乎每位小朋友做得快慢, 但每天放學後, 總是5-6樣未完成, 她也了解過情況, 主因她仔仔不明白題目, 所以不能完成?? 亦問仔仔當遇著有問題時, 有沒有問老師, 可是, 次次老師沒有詳細解釋或指引怎樣完成.  就是這樣每晚晚飯後要花很多時間做功課.

姑仔亦向學校反映功課量問題, 可是校長認為這是個別老師要求. 她也無能為力.  她亦感覺老師莫不關心學生的能力, 每星期要閱讀7-10本課外書, 要寫讀書報告.  學生完全不理會這本書的內文, 只是左抄抄右抄抄, 只要交功課. 我不願有多太負面的評價, 以上可能是個別個案, 希望不會對一些家長造成選這間學校的負面影響.

原帖由 小心女人 於 09-9-21 17:06 發表
fennieng,
我之前都係一直心儀SA (救世軍), 但近來不斷聽其他人話佢地d老師無heart, 好惡.  果日去祟真open day, 有個家長個大仔係讀SA, 細仔同我地小朋友一樣今年選小一, 但佢話就算SA 係必入(因哥哥有分, 必收),  ...

作者: fennieng    時間: 09-9-21 18:02

講真2間救世軍,我都有去,老師比我既感覺都祇係一般,而家聽你咁講,重更加要考慮清楚

原帖由 小心女人 於 09-9-21 17:06 發表
fennieng,
我之前都係一直心儀SA (救世軍), 但近來不斷聽其他人話佢地d老師無heart, 好惡.  果日去祟真open day, 有個家長個大仔係讀SA, 細仔同我地小朋友一樣今年選小一, 但佢話就算SA 係必入(因哥哥有分, 必收),  ...

作者: fennieng    時間: 09-9-21 18:08

咁又係........

原帖由 JustinJustin 於 09-9-21 17:18 發表

作者: 臻媽    時間: 09-9-21 18:09

15分機會應該唔會=0, 但真好微, 平常心面對ROUND 1結果吧!!! 而且此校仲行緊大班, 收生人數喺呢區叫多, 而且女仔好多人會慕名選MARYMOUNT, 所以機會率係有的, 但唔大囉!!

另你本屬哪區?? 如NET 14, 不防留意一下嘉諾撒, 亦很不錯呀!!

至於值唔值得博, 真係要你自行決定.....但要留意你所心儀的本區1ST小學有無話一定要ROUND 1&ROUND 2都選佢才有機會叩門吧!!!

原帖由 mimi1102 於 09-9-21 12:14 發表
臻媽 :

請問你如果只得15分, 誇區去博嘉諾撒聖方濟各, 其會係唔係 = 0 呢 ?

謝謝 !

作者: 臻媽    時間: 09-9-21 18:20

以我個人見解,

(一)NET 14的學校未有聽聞有一間功課量特別大得令學生難以應付吧!!

(二) 由於升中派位不是間間學校也如實公開, 但就資料所知, 有40%以上派英中/BAND 1 中學的有-- 嘉諾撒, 滬江, 北官, 炮米, 兩間衛理 & 兩間循道...至於未有列出的, 只係我找不到資料, 所以無列出, 並唔代表佢無超過40%的學生升英中/BAND 1 中學吧!!

三)按學校熱門/出名程度-- 如以今年聽到的, 以最多人放於首2志願:嘉諾撒, 滬江, 北官, 炮米, 兩間衛理, 兩間北角循道

原帖由 ctslhkc 於 09-9-21 11:00 發表
臻媽 ,
你好, 請幫忙解答本人時煩惱!!!!
可否幫忙排一排net 14(下列) 的學校!!

一)按學校深淺程度, 功課量

二)按成績,分派中學成績

二)按學校熱門程度, 出名程度

萬分感謝!!!!!~~~

1. 太古小學
2. 香港嘉諾 ...

作者: 臻媽    時間: 09-9-21 18:37

要注意, 華上/華下收生額好少, 亦好多人放1ST, 所以如你1ST & 2ND 都放一間咁熱門+小位+好多人爭的學校, 真係要有一點心理準備吧...但當然如你有直資/私校墊底就不防依你意思去馬吧!!! 仲有 3RD 選你真係要慎選, 因今年出生率已俾上年多, 加上多咗學校行小班, 太進取的選擇要3思呀!!

原帖由 ladykin 於 09-9-21 11:56 發表
......另外如果自行唔成功, 我有兩個地址, 一個北角, 一個灣仔, 咁我想揀華仁上午做甲一同乙一, 華仁下午做乙二, 乙三仲未諗到, 可唔可以比 d 意見?

作者: jj8899    時間: 09-9-21 18:41     標題: NET16, 那一間功課谷

臻媽,

1. 按學校深淺程度, 功課量 , 請幫順序排列.
2. 那一間好呢?

a. 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
b. 中華基督教會基灣小學
c. 香港中國婦女會丘佐榮學校
d. 愛秩序灣官立小學

3.另外, 請幫提一些 NET16,不太谷的學校, 好快要交表, 謝謝幫忙. 萬分感謝

心急人上
作者: 臻媽    時間: 09-9-21 18:46

偏傳統的教學, 注重品德, 家校亦溝通我唔錯, 如我尚在NET14, 男孩我會於2間北循&炮米作中挑選首/次選!!! 不過如小朋友比較活躍/自信心偏低/不自律, 選此校要多加考慮, 因始終偏傳統教學的學校都喜歡小朋友坐定定, 亦某程度較會喜歡用罸的方法去處理不守規矩的學生!!!另由於佢無OPEN DAY, 又未曾有機會VISIT, 所以我個人比較喜歡兩間北循吧!!!

原帖由 chingbb 於 09-9-21 10:44 發表

作者: 臻媽    時間: 09-9-21 19:03

你心水就係你所列4間?? 有去過實地考察嗎? 因好多人經過親身接觸, 對學校都會有咗唔同的見解吧!!!

以我愚見....

1. 按學校深淺程度及功課量, 基灣(愛蝶灣)莫屬, 跟住基灣 & 丘佐榮 不相伯仲, 愛秩序灣官應係4間中較為輕鬆的一間吧!!

2.你所列的4間, 經多番了解後, 2間基灣由原本的會考慮變為完全唔係我杯茶吧!!!

3. NET16不太谷的學校, 我個人喜歡培僑, 校長好好&好有心, 而且教職員都好友善, 非常樂意同家長溝通, 對學生係真心真意教導, 小朋友可真正愉快學習. 好多人去過佢OPEN DAY, 都很喜歡, 所以近年口陴好好, 只欠升中派位不及NET16 的4大名校---新舊基灣/丘佐榮/柴米 咁好吧!!

以上純粹個人見解, 選取邊間學校, 我不敢俾太多意見, 因每個人好學校的定義唔同吧!!! 你不防列出自己好學校的條件, 再從中俾分, 咁你應該會好快得出你心目中的好學校, 咁就去交表.對於ROUND 1的得失不要睇得太重, 用呢幾個月的時間去睇多D了解區內其他學校, 以備ROUND 2排位時的準備吧!!! 只要排位不過份進取, 要入首3志願的機會仍然不少的!!!

原帖由 jj8899 於 09-9-21 18:41 發表
臻媽,

1. 按學校深淺程度, 功課量 , 請幫順序排列.
2. 那一間好呢?

a. 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
b. 中華基督教會基灣小學
c. 香港中國婦女會丘佐榮學校
d. 愛秩序灣官立小學

3.另外, 請幫提一些 NET16, ...

作者: 小心女人    時間: 09-9-21 22:56

paltiBB,
多謝你分享, 又多一個例證, 我好失望, 由最初鐘意到而家........我相信我唔會選佢喇.  不過而家好煩囉, 無乜邊間我like而有信心bingo到, 真頭痛.
原帖由 paltiBB 於 09-9-21 17:33 發表
這是個人純粹意見.  我姑仔的兒子去年派入SA (救世軍)讀小一, 她說SA出名多功課. 她兩公婆要上班, 仲有個細仔(2歲)要照顧, 學校有安排所有小朋友下午做功課時間, 當然要視乎每位小朋友做得快慢, 但每天放學後, 總是5 ...

作者: 小心女人    時間: 09-9-21 23:07

臻媽,
日子一日一日迫近, 你自己都要選校仲要幫我地煩埋, 你真係好. 你係咪選12net, 已選定了?
我而家好煩, 之前心儀既SA我唔選喇. 1st round選丹循/滬江我都無乜信心, 之後統一派位甲一我會再選丹循/滬江, 甲二選丘佐榮, 但其實甲部只佔10%, 即係都係sign氣........! 到乙一填丘佐榮仲有機嗎? 乙二填愛官小/培橋/祟真, 你點睇?? 其實依3間升中派位, 係咪愛官小派得好d? 但佢d校風麻麻地...........

原帖由 臻媽 於 09-9-21 18:46 發表
偏傳統的教學, 注重品德, 家校亦溝通我唔錯, 如我尚在NET14, 男孩我會於2間北循&炮米作中挑選首/次選!!! 不過如小朋友比較活躍/自信心偏低/不自律, 選此校要多加考慮, 因始終偏傳統教學的學校都喜歡小朋友坐定定, 亦 ...

作者: 臻媽    時間: 09-9-21 23:30

唔好客氣, 我只係互相交流, 喺呢度我都收到好多料吧!!

係呀, 我係NET 12, 一早已選定聖雅各小學!!!

你係NET 16嗎??? 據近幾年資料, ROUND 1選北循/滬江, 手持15分都有人中籤, 但今年情況或有改變, 因北循將因轉全日, 一分為2, 丹循(=北循下午)由以往唔係太多人計劃放1ST CHOICE, 變為好多人想跨區選佢吧!!!

如NET 16, 丘佐榮情況同北循有點相似, 雖則以往好多人睇好(但以本區為主), 但今年忽然聽好多人想跨區報此校吧!!

想提一提升中派位是依學生的個人成績及填表時的排位, 所讀小學校只是幫學生在banding分配上拉高數個百份點而已, 所有不應太在意個別小學升中派BAND 1中學的多寡而定斷選邊間小學吧!!! 睇過好多選小專家的意見, 都說如學校升中派位有超過30個%叫合格, 如超過40%叫好, 若超過50%叫好好喇!!! 仲有, 要留意有D學校即使有公開派位率, 有聯系/直系中學, 或當中包含直資中學的多寡都會影響派位的數字!!!

愛官係因有聯系官中, 所以升中派位唔多唔小會被拉高一點吧!!! 以你所列3間, 以次序我最愛培僑, 愛官及祟真吧!!!

原帖由 小心女人 於 09-9-21 23:07 發表
臻媽,
日子一日一日迫近, 你自己都要選校仲要幫我地煩埋, 你真係好. 你係咪選12net, 已選定了?
我而家好煩, 之前心儀既SA我唔選喇. 1st round選丹循/滬江我都無乜信心, 之後統一派位甲一我會再選丹循/滬江, 甲二選丘 ...

作者: 小心女人    時間: 09-9-21 23:44

臻媽,
咁夜都黎巡視業務, 見到你, 真好.
其實我成日聽人建議如果係女仔, 響14net可選嘉諾撤, 但其實佢係男女校架喎, 我果個仔, 選得過嗎? 同滬江/丹循比, 你有咩意見?
原帖由 臻媽 於 09-9-21 23:30 發表

你係NET 16嗎??? 據近幾年資料, ROUND 1選北循/滬江, 手持15分都有人中籤, 但今年情況或有改變, 因北循將因轉全 ...

作者: HIMMAMA3    時間: 09-9-21 23:52

臻媽
想問兩間基灣升中去band 1既%?
many many thanks!!!

你係NET 16嗎??? 據近幾年資料, ROUND 1選北循/滬江, 手持15分都有人中籤, 但今年情況或有改變, 因北循將因轉全 ...

作者: 臻媽    時間: 09-9-21 23:54

如果係囡囡, 我係超級贊同...但如係男孩, 真的要視乎小朋友性格, 雖則好多MAMA也說沒問題, 但或會產生女校男生....另女生性格較早熟, 而學業成績在小學階段亦以女生為佳, 如男生入讀, 我怕情況更加明顯吧!!!

原帖由 小心女人 於 09-9-21 23:44 發表
臻媽,
咁夜都黎巡視業務, 見到你, 真好.
其實我成日聽人建議如果係女仔, 響14net可選嘉諾撤, 但其實佢係男女校架喎, 我果個仔, 選得過嗎? 同滬江/丹循比, 你有咩意見?
...

作者: 臻媽    時間: 09-9-22 00:06

實質數據我找不到, 多年前由於新基灣有成90%派BAND 1中學, 所以如此出名, 如此多人跨區都想入, 但近年已不曾聽聞在公開資料上看到其升中派位數據, 但相信一定仍可保持係"好"學校(超過40%), 或許這些數據要請教一下在讀生家長吧 !!!

原帖由 HIMMAMA3 於 09-9-21 23:52 發表
臻媽

作者: HIMMAMA3    時間: 09-9-22 00:26

many thanks!!
原帖由 臻媽 於 09-9-22 00:06 發表
實質數據我找不到, 多年前由於新基灣有成90%派BAND 1中學, 所以如此出名, 如此多人跨區都想入, 但近年已不曾聽聞在公開資料上看到其升中派位數據, 但相信一定仍可保持係"好"學校(超過40%), 或許這些數據要請教一下在 ...

作者: 曲曲    時間: 09-9-22 09:23

作者: 小心女人    時間: 09-9-22 09:43

臻媽,
係喎, 又"arm"喎, 你唔講, 我真係唔醒起依個問題.
原帖由 臻媽 於 09-9-21 23:54 發表
如果係囡囡, 我係超級贊同...但如係男孩, 真的要視乎小朋友性格, 雖則好多MAMA也說沒問題, 但或會產生女校男生....另女生性格較早熟, 而學業成績在小學階段亦以女生為佳, 如男生入讀, 我怕情況更加明顯吧!!!

...

作者: mimi1102    時間: 09-9-22 09:55

瑧媽 :

其實我個女今年k2, 下年先需要揀學校, 不過我想留意定, 希望唔會阻大家時間, 我係 net 16, 我係一心想誇區去 net 14 或 net 12, 本來最鍾意 marymount, 但自知15分冇機, 所以諗st paul catholic (net 12) or 嘉諾撒 (net 14), 不過睇睇下, 發覺其實好net 12 都會去博 st paul catholic or marymount, st franics 反而少人留意, 所以諗緊果如果博st franics 機會會不會大 d 呢 ?

嘉諾撒我都鍾意架, 所以我都留意緊, 可惜佢地冇 open day ..

原帖由 臻媽 於 09-9-21 18:09 發表
15分機會應該唔會=0, 但真好微, 平常心面對ROUND 1結果吧!!! 而且此校仲行緊大班, 收生人數喺呢區叫多, 而且女仔好多人會慕名選MARYMOUNT, 所以機會率係有的, 但唔大囉!!

另你本屬哪區?? 如NET 14, 不防留意一下嘉 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-22 10:49

st frances已經轉左全日, 吸引力會比半日制既st paul大(尢其是一年上一年下, 家長會有接送既煩惱)
st paul歷史又似乎比st frances強, 所以其實2間都有捧場客架!
原帖由 mimi1102 於 09-9-22 09:55 AM 發表
瑧媽 :

其實我個女今年k2, 下年先需要揀學校, 不過我想留意定, 希望唔會阻大家時間, 我係 net 16, 我係一心想誇區去 net 14 或 net 12, 本來最鍾意 marymount, 但自知15分冇機, 所以諗st paul catholic (net 12) or ...

作者: 臻媽    時間: 09-9-22 11:02

st franics  10/10/09 好似有OPEN DAY, 你可致電CONFIRM & 去實地考察一下!!!

原帖由 mimi1102 於 09-9-22 09:55 發表
瑧媽 :

其實我個女今年k2, 下年先需要揀學校, 不過我想留意定, 希望唔會阻大家時間, 我係 net 16, 我係一心想誇區去 net 14 或 net 12, 本來最鍾意 marymount, 但自知15分冇機, 所以諗st paul catholic (net 12) or ...

作者: chingbb    時間: 09-9-22 11:06

JustinJustin and 臻媽,
Thank you so much!:loveliness: :loveliness:
我諗我會同囡囡揀嘉諾撤第一, 而炮米第二(因為仲有細佬, 這兩間都係男女校); 自行就會跨區女校博一博啦!(大囡只有15分!)

原帖由 臻媽 於 09-9-21 18:46 發表
偏傳統的教學, 注重品德, 家校亦溝通我唔錯, 如我尚在NET14, 男孩我會於2間北循&炮米作中挑選首/次選!!! 不過如小朋友比較活躍/自信心偏低/不自律, 選此校要多加考慮, 因始終偏傳統教學的學校都喜歡小朋友坐定定, 亦 ...

作者: mimi1102    時間: 09-9-22 11:14

Thanks Charottle_mom & 瑧媽,

到時我都會去睇下 ..謝謝 ~~

原帖由 臻媽 於 09-9-22 11:02 發表
st franics  10/10/09 好似有OPEN DAY, 你可致電CONFIRM & 去實地考察一下!!!

作者: JustinJustin    時間: 09-9-22 11:26

臻媽,你都好識揀,聖公會聖雅各小學,將會有新校舍,
升中非常好,校風亦好,校友咁多,冇15分都冇得抽。參加奧數班谷到暈,連聖誕24/12、25/12都要返學。

作者: ladykin    時間: 09-9-22 11:52

原帖由 臻媽 於 09-9-21 18:37 發表
要注意, 華上/華下收生額好少, 亦好多人放1ST, 所以如你1ST & 2ND 都放一間咁熱門+小位+好多人爭的學校, 真係要有一點心理準備吧...但當然如你有直資/私校墊底就不防依你意思去馬吧!!! 仲有 3RD 選你真係要慎選, 因 ...

臻媽,

其實我都知華上同華下都係12網既大熱, 但除咗呢兩間同軒/下同st. joseph , 其他學校真係唔係好識,
st. joseph 我一定唔會揀, 所以買少見少
lor.

作者: 臻媽    時間: 09-9-22 12:24

你有直資/私校墊底嗎??

如男女校, 寶血 / 聖雅各也很不錯呀!!! 但聽聞此兩間近一兩年由於已變為小班, 所以亦必要放在首/次選才有機會中籤吧!!!

如像我手持只有15分, ROUND2排位對抽唔抽到首3志願係好重要, 相信你要籍著呢幾個月去搜集一下資料/實地考察, 以備ROUND 2大抽獎用!!!

原帖由 ladykin 於 09-9-22 11:52 發表

臻媽,

其實我都知華上同華下都係12網既大熱, 但除咗呢兩間同軒官上/下同st. joseph 外, 其他學校真係唔係好識, 而
st. joseph 我一定唔會揀, 所以買少見少
lor.  ...

作者: 臻媽    時間: 09-9-22 13:41

見笑喇.....聖雅各喺NET12只係一間中庸的學校, 但它乎合哂我選校的條件, 亦相信非常適合我家的小朋友吧!!! 至於催谷....據我了解在初小階段未有過份催谷, 係循序漸進地隨升班而增加, 呢點我都認同, 如到高小都沒一點催谷, 升中派位又如何能向家長交代呢??? 不過手持只有15分的我, 預了首階段無望, 我一心只希望大抽獎時能成功中籤吧!!!

原帖由 JustinJustin 於 09-9-22 11:26 發表
臻媽,你都好識揀,聖公會聖雅各小學,將會有新校舍,
升中非常好,校風亦好,校友咁多,冇15分都冇得抽。參加奧數班谷到暈,連聖誕24/12、25/12都要返學。

...

作者: PAMLAM    時間: 09-9-22 13:53

基灣-西灣河
http://www.keiwan.edu.hk/special_notice/18-09-2009%20notice.pdf

基灣-愛蝶灣
http://www.ccckeiwan.edu.hk/school/result/2008-09result.htm

原帖由 HIMMAMA3 於 09-9-21 23:52 發表
臻媽

作者: 臻媽    時間: 09-9-22 14:03

THX...綜合資料, 派"嘉諾撒書院" "聖馬可中學" "張祝珊"為主喎!!!

原帖由 PAMLAM 於 09-9-22 13:53 發表
基灣-西灣河
http://www.keiwan.edu.hk/special_notice/18-09-2009%20notice.pdf

基灣-愛蝶灣
http://www.ccckeiwan.edu.hk/school/result/2008-09result.htm

作者: jj8899    時間: 09-9-22 15:58

Many many thanks for the useful information.  Will have a look again.  

原帖由 臻媽 於 09-9-21 19:03 發表
你心水就係你所列4間?? 有去過實地考察嗎? 因好多人經過親身接觸, 對學校都會有咗唔同的見解吧!!!

以我愚見....

1. 按學校深淺程度及功課量, 非基灣(愛蝶灣)莫屬, 跟住 舊基灣 & 丘佐榮 不相伯仲, 愛秩序灣官小 htt ...

作者: 臻媽    時間: 09-9-22 18:37

下文所述的是一所net 12一所老牌名校....或許是個別例子, 但可作參考!!

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2613854-1-1.html
作者: HIMMAMA3    時間: 09-9-22 22:53

MANY THANKS!
原帖由 PAMLAM 於 09-9-22 13:53 發表
基灣-西灣河

基灣-愛蝶灣

作者: PAMLAM    時間: 09-9-23 01:47

臻媽,

如果比你揀, 你會揀基灣(舊) 或 北循吏(下)? 理由呢?
作者: 臻媽    時間: 09-9-23 02:14

純粹個人喜好--丹循 (北循(下)) .......因我選校著重品德多於成績, 亦在乎學校與學生及家長的聯繫是否可好好溝通, 另學校對比較"弱"(任何一方面)的學生是否照顧, 教學會否靈活地/是否願意配合社會大勢(如現教統局的334學制), 教法會否加入新元素/新思維令學生學得更生動/深刻, 教職員是否大部分都友善親切(相信小朋友較易接受), 初小幾年會否太撞谷....

除以上條件丹循都可乎合我的條件外, 當然此校升中校派位也很理想, 又有全新校舍, 我相信小朋友會比較易適應及能開心投入學習生活中!!!

仲有果日去參觀時, 學生的"彬彬有禮"實在令我難忘, 係我呢幾年參觀多所學校以來最得體最有禮的學生!!!

原帖由 PAMLAM 於 09-9-23 01:47 發表
臻媽,

如果比你揀, 你會揀基灣(舊) 或 北循吏(下)? 理由呢?

作者: PAMLAM    時間: 09-9-23 02:33

臻媽,

好多謝你的意見, 其實我都好喜歡循道, 尤其欣賞校長, 最介懷是太早上校車. (我家住柴灣) 將會是最早上車, 最遲下車.唉~~
作者: JustinJustin    時間: 09-9-23 10:07

其實,聖公宗/聖公會的小學,每區都有,亦是好學校及歷史由久,如柴米(NET16),炮米(NET14),聖雅各(NET12),行傳统教學及加入活動教學,升中就當然OK啦!我覺得可喜是變得快,中文科開始用普通話教,須然衹有一班(柴米),炮米就由小二開始,所以自行派位15分就有得抽,第二round大抽獎亦要首選。第三round 叩門就早到優先,派完申請表即止。

聖雅各並非中庸學校,全港聖公會奧數代表隊,全由聖雅各學生包辦。所以NET12男女校是首選。

原帖由 臻媽 於 09-9-22 13:41 發表
見笑喇.....聖雅各喺NET12只係一間中庸的學校, 但它乎合哂我選校的條件, 亦相信非常適合我家的小朋友吧!!! 至於催谷....據我了解在初小階段未有過份催谷, 係循序漸進地隨升班而增加, 呢點我都認同, 如到高小都沒一點 ...

作者: paltiBB    時間: 09-9-23 10:40

本周五要遞表啦!! 唔知點解心情好緊張, 其實好似臻媽話齋唔好太著重1st round, 但果心總是忐忑不安...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5