教育王國

標題: 2009-10 NCA pm 家長 [打印本頁]

作者: sum_mum    時間: 09-9-21 13:42     標題: 2009-10 NCA pm 家長

NCA pm 家長,

你哋好!

我係何嘉權媽咪, 好高興認識你哋!

sum_mum
作者: yamiyami    時間: 09-9-21 15:07

原帖由 sum_mum 於 09-9-21 13:42 發表
NCA pm 家長,

你哋好!

sum_mum

我係泳嵐媽咪呀, 都係NCA PM 架, nice to meet you too!! 大家保持聯絡啦!!
作者: 060905    時間: 09-9-21 16:37

你哋好!

我都好高興識到你地呀!

作者: mansumbb    時間: 09-9-21 17:39

Hi,

文心 partents are there.  Glad to see NCA pm parents are quite active in BK!
作者: mansumbb    時間: 09-9-21 21:48

問吓大家, 成朝响屋企有乜好做,  電視睇幾次, 玩具玩到無嘢好玩, 都仲未返學! 有冇搵啲嘢學吓, 上吓堂?
作者: 060905    時間: 09-9-21 22:34

佢朝朝訓到10點幾11點, 訓醒玩一陣/睇一陣電視, 都夠鐘食午飯, 跟手等校車, 所以無學野呀!
原帖由 mansumbb 於 09-9-21 21:48 發表
問吓大家, 成朝响屋企有乜好做,  電視睇幾次, 玩具玩到無嘢好玩, 都仲未返學! 有冇搵啲嘢學吓, 上吓堂?

作者: 060905    時間: 09-9-21 22:35

原來你係文心媽媽, 咁文心仲有無喊呀??
原帖由 mansumbb 於 09-9-21 17:39 發表
Hi,

文心 partents are there.  Glad to see NCA pm parents are quite active in BK!

作者: mansumbb    時間: 09-9-21 22:51

查實多數係文心爸爸在這裡吹水多...

多謝關心, 文心冇喊喇, 每曰放學都大大聲唱住歌...

唔知係咪學校多嘢玩, 佢每晚八九點就要覺覺豬, 第二朝八點就醒, 所以一朝好漫長...難為了媽媽!
作者: 060905    時間: 09-9-22 09:26

係呀, 至從返左聖心之後好似訓多左咁!
原帖由 mansumbb 於 09-9-21 22:51 發表

唔知係咪學校多嘢玩, 佢每晚八九點就要覺覺豬, 第二朝八點就醒, 所以一朝好漫長...難為了媽媽! ...

作者: yamiyami    時間: 09-9-22 10:32

原帖由 mansumbb 於 09-9-21 22:51 發表

唔知係咪學校多嘢玩, 佢每晚八九點就要覺覺豬, 第二朝八點就醒, 所以一朝好漫長...難為了媽媽! ...

咁文心番到學校有無釣魚呀? 嵐嵐番緊學時伏左係枱訓著左, 終於黎老師打比我叫我要搞好嵐嵐d 訓覺時間, 嵐嵐都係早上8點鐘就起身, 而家唯有10點叫佢再訓1個鐘..再比佢學野, 怕佢番學時會好攰..
作者: mansumbb    時間: 09-9-22 12:01

No, guess she has not slept in the school.  

She seldom takes afternon nap recently (even on weekend) so she sleeps earlier at night.
作者: mrs.aj    時間: 09-10-10 09:58     標題: 聖經工作紙

今日收到手冊,老師叫我交回聖經工作紙,並填上顏色,我都唔知我到底欠交邊張?
視像電話(因父及子及聖神之名)個張到底洗唔洗交?定係有個心,仲要貼小朋友張相個張?
作者: 060905    時間: 09-10-10 12:37

視像電話(因父及子及聖神之名)個張到底洗唔洗交? 呢張要交, 並且填上顏色。

定係有個心,仲要貼小朋友張相個張?  呢張都要交, 不過今日開學彌撒啦喎!
作者: mrs.aj    時間: 09-10-10 16:27

我兩張都未交,真失禮,但佢寫係親子活動,唔係工作紙,我真係唔知要交,以為係屋企玩
作者: 060905    時間: 09-10-10 17:26

唔緊要, 最重要星期一補交番啦。

記住聖經功課要翌日交。
原帖由 mrs.aj 於 09-10-10 16:27 發表
我兩張都未交,真失禮,但佢寫係親子活動,唔係工作紙,我真係唔知要交,以為係屋企玩

作者: yamiyami    時間: 09-10-14 12:38

係呀, 記得聖經功課係要第2日交架....仲有本"我做得到"做左P.23 頁未呀?
作者: 車莉    時間: 09-10-15 13:48

HI HI,
我係STEPHY (蔓翹)媽媽, nice to meet you. 記得開學幾日, 囡囡都經常提起嘉權呀! 可能他們坐在附近.

而文心呢, 囡囡都有講佢有時會 , 希望現在好D吧.

係呢...唔知各位媽咪有冇興趣攪D gethering, 那麼小朋友可以玩之餘, 我地家長又熟落D
作者: 車莉    時間: 09-10-15 13:50

泳嵐媽咪, 唔該晒

原帖由 yamiyami 於 09-10-14 12:38 發表
係呀, 記得聖經功課係要第2日交架....仲有本"我做得到"做左P.23 頁未呀?

作者: ivysham    時間: 09-10-16 23:30

原帖由 sum_mum 於 09-9-21 13:42 發表
NCA pm 家長,

你哋好!

sum_mum

hello 咁多位媽咪,

我家妹妹係NCC pm架~
nice to meet u all~

嘉權媽咪,

嘉權係咪搭10號校車?
我囡話校車有個同學仔叫何嘉權,
不過同佢唔同班.
作者: mansumbb    時間: 09-10-16 23:45

文心近曰已經乖咗, 準備返學前冇咁扭計, 以前成曰借尿遁, 又話要去行吓街先...

佢話佢响學校冇喊, 其實我都唔知眞定假, 有時佢又會話"喊少少".
作者: yamiyami    時間: 09-10-17 13:04

原帖由 車莉 於 09-10-15 13:48 發表
HI HI,
我係STEPHY (蔓翹)媽媽, nice to meet you. 記得開學幾日, 囡囡都經常提起嘉權呀! 可能他們坐在附近.

而文心呢, 囡囡都有講佢有時會 , 希望現在好D吧.

係呢...唔知各位媽咪有冇興趣攪D g ...

蔓翹媽你好呀, 嵐嵐係學校有3個好朋友, 其中一個就係蔓翹啦, 可能大家個姓都係C字頭, 所以佢地同一組, 上星期三嵐嵐話佢同蔓翹拖住手放學時, 大家一齊跌倒, 不過2個都無喊, 嵐嵐就撞疼左耳背, 蔓翹佢有無事?

好呀, 不過搞GATHERING大家認識一下
作者: mrs.aj    時間: 09-10-17 16:46

我想問下其實談話課開始左未呀? 幾時開始? 係咪每個星期一都會交?  我見手冊又無寫,我無做又無摧我做, 我呢個阿媽真係咩都唔知, 仲有, 又係班主任今個月會打比我地傾計, 大家收到電話未?
作者: 車莉    時間: 09-10-17 18:05

嵐嵐媽咪,
蔓翹都有提起嵐嵐, 我估佢地都係好朋友.
好呀, 搵日出去玩下

原帖由 yamiyami 於 09-10-17 13:04 發表

蔓翹媽你好呀, 嵐嵐係學校有3個好朋友, 其中一個就係蔓翹啦, 可能大家個姓都係C字頭, 所以佢地同一組, 上星期三嵐嵐話佢同蔓翹拖住手放學時, 大家一齊跌倒, 不過2個都無喊, 嵐嵐就撞疼左耳背, 蔓翹佢有無事?

好呀 ...

作者: 車莉    時間: 09-10-17 18:10

MRS.AJ
我都未知談話課喎, 不過10月頭黎老師已經打左電話0黎, 話蔓翹各樣都OK, 完全冇問題, 好多時仲都幫老師照顧D小朋友. 唱歌時又要自己唱 .

另請問本phonics 是否老師收了?

原帖由 mrs.aj 於 09-10-17 16:46 發表
我想問下其實談話課開始左未呀? 幾時開始? 係咪每個星期一都會交?  我見手冊又無寫,我無做又無摧我做, 我呢個阿媽真係咩都唔知, 仲有, 又係班主任今個月會打比我地傾計, 大家收到電話未? ...

作者: mrs.aj    時間: 09-10-17 19:02

係呀!好似兩本英文書都收左呀! 咁大家有無準備談話課?
作者: mansumbb    時間: 09-10-17 21:53

老師已經打電話來, 話文心大致OK.

至於談話活動, 每星期都比張生活照佢返去講, 因為剪報真係太深; 每星期交相, 亦即係要不停幫佢諗節目, 實在都幾頭痛... 去完動植物公園, 迪士尼, 生曰會, 仲有乜好影?

朋友仔方面, 文心好像同對孖女比較friend, 成曰要上iparent睇佢地嘅相, 開學彌撒又自己走過去傾計; 不過佢今日都有提起蔓翹. 我問佢蔓翹同邊個好朋友, 佢都係話嵐嵐.  

好呀, 讓NCApm搞個gathering, 咩形式好呢? 可以考慮吓星期六下午, 因為有啲同學仔上午要返學校課外活動.
作者: 車莉    時間: 09-10-17 23:39

C啦, 我從未交過生活照, 好彩妳提醒, 下星期一要記得先.

Gethering --可以去迪士尼, 或者有冇其他提議?
作者: 060905    時間: 09-10-18 00:24

談話課開始左好耐, 大約9月中到開始。佢地會拿住張紙講感受俾同學聽架!

我仲未收到黎老師個電話呀, 有d心急呢!

囡囡呢個星期有兩天缺課, 唔知係咪咁只係收左本phonics呢!

另外gathering 去 disney又得, 去海洋公園又得。

原帖由 mrs.aj 於 09-10-17 16:46 發表
我想問下其實談話課開始左未呀? 幾時開始? 係咪每個星期一都會交?  我見手冊又無寫,我無做又無摧我做, 我呢個阿媽真係咩都唔知, 仲有, 又係班主任今個月會打比我地傾計, 大家收到電話未? ...

作者: mansumbb    時間: 09-10-18 23:00

原帖由 060905 於 09-10-18 00:24 發表

我仲未收到黎老師個電話呀, 有d心急呢!

我估盈盈比較ok, 所以老師先打比啲要即刻同家長傾那些case, 譬如文心呢個大喊王...
作者: mrs.aj    時間: 09-10-19 09:35

我唔讚成去海洋公園同迪士尼wor,因為咁大,又咁多人,去到都係分開玩,無咩意思,我覺得最好係去會所d playroom玩,細細地,佢地自己玩,我地媽媽自己傾!
作者: 060905    時間: 09-10-19 10:14

希望如你所言囡囡真係okay啦!
原帖由 mansumbb 於 09-10-18 23:00 發表

我估盈盈比較ok, 所以老師先打比啲要即刻同家長傾那些case, 譬如文心呢個大喊王...

作者: 060905    時間: 09-10-19 10:16

Um…. 有無媽咪屋企有會所之類可以提供?? 因為我無呀!
原帖由 mrs.aj 於 09-10-19 09:35 發表
我唔讚成去海洋公園同迪士尼wor,因為咁大,又咁多人,去到都係分開玩,無咩意思,我覺得最好係去會所d playroom玩,細細地,佢地自己玩,我地媽媽自己傾!

作者: yamiyami    時間: 09-10-19 14:35

原帖由 mrs.aj 於 09-10-17 19:02 發表
係呀!好似兩本英文書都收左呀! 咁大家有無準備談話課?

收左1本咋, 你今晚番去再check check!!
作者: yamiyami    時間: 09-10-19 14:37

原帖由 mansumbb 於 09-10-18 23:00 發表

我同蔓翹媽都已經接左老師家訪電話, 我地都係姓C字頭, 可能係by 英交字母咁逐個打怪....記得寫定有d 咩問題問老師...
作者: yamiyami    時間: 09-10-19 14:42

原帖由 060905 於 09-10-19 10:16 發表
Um…. 有無媽咪屋企有會所之類可以提供?? 因為我無呀!

我媽咪屋苑有club house, 裡面有個baby room, 有得sir 滑梯呀...小童廚房...屋仔....枱仔, 櫈仔, 仲有個圖書角...我地媽咪可以坐係sofa 傾計....不過係鑽石山. 如果你地唔介意, 好歡迎一齊黎....如果地點無問題, 我地再定日期啦.
作者: 車莉    時間: 09-10-20 00:05

hi, 我呢樹都有CLUB HOUSE, 好多故事書,玩具就唔太多, 屋仔, 車仔, 毛公仔, 也有小量益智玩具, 有個大電視可以播碟, 有一間四周圍都有cushion 包唔會撞親的半開放式房間, 小朋友更可以打跟斗, DADDY就可以打機, 而且勝在冇乜人, 好多時都可以自己玩晒, 媽咪都可以坐SOFA OR 地上傾計,  係响九龍站上蓋, 方便大家嗎?

原帖由 yamiyami 於 09-10-19 14:42 發表

我媽咪屋苑有club house, 裡面有個baby room, 有得sir 滑梯呀...小童廚房...屋仔....枱仔, 櫈仔, 仲有個圖書角...我地媽咪可以坐係sofa 傾計....不過係鑽石山. 如果你地唔介意, 好歡迎一齊黎....如果地點無問題,  ...

作者: mrs.aj    時間: 09-10-20 09:22

九龍站好似方便d,地點有啦,跟住就係時間!星期六下晝我地都有野學,要星期日先得.
作者: yamiyami    時間: 09-10-20 09:43

原帖由 車莉 於 09-10-20 00:05 發表
hi, 我呢樹都有CLUB HOUSE, 好多故事書,玩具就唔太多, 屋仔, 車仔, 毛公仔, 也有小量益智玩具, 有個大電視可以播碟, 有一間四周圍都有cushion 包唔會撞親的半開放式房間, 小朋友更可以打跟斗, DADDY就可以打機, 而且 ...

你個樹應該好d, 因為我媽咪個度club house 成日都好多小朋友, 有時真係好嘈架, 咁就不如你個度啦...!!

尋日嵐嵐同我講話蔓翹手指包住膠布, 係咪真架?
作者: yamiyami    時間: 09-10-20 09:45

原帖由 mrs.aj 於 09-10-20 09:22 發表
九龍站好似方便d,地點有啦,跟住就係時間!星期六下晝我地都有野學,要星期日先得.

一係比幾個日期大家揀啦..

26/10 sun 重陽節
1/11 sun
8/11 sun

以上3個日期我都得
作者: 車莉    時間: 09-10-20 23:10

嵐嵐真係好叻呀, 係呀上星期日我地去迪士尼玩, 蔓翹唔小心摔倒, 弄翻了手指甲. 血流如注, 可憐的她痛得要命, 勁 , 結果跑著她跑去FISRT AID, 我的褲也沾滿血跡.....真可憐 .所以她的手指是包了紗布.

原帖由 yamiyami 於 09-10-20 09:43 發表

你個樹應該好d, 因為我媽咪個度club house 成日都好多小朋友, 有時真係好嘈架, 咁就不如你個度啦...!!

尋日嵐嵐同我講話蔓翹手指包住膠布, 係咪真架? ...

作者: 車莉    時間: 09-10-20 23:12

10月26是星期一喎?!?!
打鐵趁熱10月25 (日)可以嗎?

原帖由 yamiyami 於 09-10-20 09:45 發表

一係比幾個日期大家揀啦..

26/10 sun 重陽節
1/11 sun
8/11 sun

以上3個日期我都得

作者: yamiyami    時間: 09-10-21 10:02

原帖由 車莉 於 09-10-20 23:10 發表
嵐嵐真係好叻呀, 係呀上星期日我地去迪士尼玩, 蔓翹唔小心摔倒, 弄翻了手指甲. 血流如注, 可憐的她痛得要命, 勁 , 結果跑著她跑去FISRT AID, 我的褲也沾滿血跡.....真可憐 .所以她的手指是包了紗布.

...

嘩...手指甲弄翻了肯定痛得要命, 小朋友好快無事, 不過係媽咪個心會痛耐d....其實叻既唔係嵐嵐, 係蔓翹, 因為佢識得講番件事出黎, 我諗老師有問蔓翹, 所以分享左成件事出黎, 其實嵐嵐都有講蔓翹係去迪迪尼整親, 我以為係嵐嵐幻想出黎.哈...
作者: yamiyami    時間: 09-10-21 10:05

原帖由 車莉 於 09-10-20 23:12 發表
10月26是星期一喎?!?!
打鐵趁熱10月25 (日)可以嗎?

其實我想講係 10月26日 (一) 重陽節, 事關我25日唔得閒呀, 唔知大家26日要唔要拜山呢....其實我都想快d 見大家呀..
作者: 車莉    時間: 09-10-21 19:21

10月 26日我OK, 唔知其他媽咪點呢? 時間2:00?
嵐嵐媽咪, 我先PM個電話號碼給妳.

原帖由 yamiyami 於 09-10-21 10:05 發表

其實我想講係 10月26日 (一) 重陽節, 事關我25日唔得閒呀, 唔知大家26日要唔要拜山呢....其實我都想快d 見大家呀..

作者: mrs.aj    時間: 09-10-21 20:33

呢幾人個日子我都仲坐緊月,未出得黎,你地玩住先啦!
作者: 車莉    時間: 09-10-21 22:05

恭喜晒
咁妳幾時先坐完月呀? 好彩佢地而家返學都冇咁忙, 有幾個鍾可以比晒D時間個小B.

原帖由 mrs.aj 於 09-10-21 20:33 發表

作者: 060905    時間: 09-10-22 09:55

恭喜, 恭喜!
原帖由 mrs.aj 於 09-10-21 20:33 發表

作者: 060905    時間: 09-10-22 09:56

I am okay, 泳嵐媽咪有我電話架啦, thank you.
原帖由 車莉 於 09-10-21 19:21 發表
10月 26日我OK, 唔知其他媽咪點呢? 時間2:00?
嵐嵐媽咪, 我先PM個電話號碼給妳.

作者: yamiyami    時間: 09-10-22 10:13

蔓翹媽:

我都send 左我電話比你

唔知心媽佢26號得唔得呢? calling 心媽...calling 心媽....
作者: yamiyami    時間: 09-10-22 10:20

照顧2個真係唔易呀, 嵐嵐都有個細妹架

我坐月1個星期已經勁出街啦...唔出街會顛din...引下你先..哈...
作者: mansumbb    時間: 09-10-22 12:36

Man Sum papa here.

Man Sum was having fever in the past few days, and is ok now today.

According to her doctor, we can consider her as fully recovered if no fever for 2 days.

If she's ok, we would like to join this gathering.

Will update you all by tomorrow and PM our contact no.  Thanks for the arrangement.
作者: mrs.aj    時間: 09-10-22 13:10

你地後生呀!我高齡啦!我前日去診所覆診都行到好似隻龜咁,試問點出黎呀! 文心病左?我女女都係呀,無返左成4日學,聽日都應該返唔到, 今次d菌好犀利, 餵佢食藥, 真係咩法寶都出齊! 我要坐到11月中呀! 唔好等我, 我join 下一次啦!
作者: sum_mum    時間: 09-10-22 14:05

Hello!

你們好!
我係嘉權媽媽。

嘉權成日都提起嵐嵐、蔓翹同禮琳,可能佢地坐埋一組。老師都打左電話俾我,佢話嘉權平日好少出聲講嘢,連叫老師午安都唔出聲) ,但係佢係屋企好多嘢講,真係好擔心,依家睇下有什麼方法可令嘉權多D野講 …..

有關gathering明天回覆,謝謝!

Sum_mum
作者: yamiyami    時間: 09-10-22 16:21

原帖由 mansumbb 於 09-10-22 12:36 發表

Man Sum was having fever in the past few days, and is ok now today.

According to her doctor, we can consider her as fully recovered if no fever for 2 days.

If she's ok, we would  ...

心心一定要快d 好呀, 星期一既gathering 等緊妳呀, 乖乖地食藥同飲多d 水呀...
作者: yamiyami    時間: 09-10-22 16:22

原帖由 mrs.aj 於 09-10-22 13:10 發表
你地後生呀!我高齡啦!我前日去診所覆診都行到好似隻龜咁,試問點出黎呀! 文心病左?我女女都係呀,無返左成4日學,聽日都應該返唔到, 今次d菌好犀利, 餵佢食藥, 真係咩法寶都出齊! 我要坐到11月中呀! 唔好等我, 我join  ...

我都高高地齡呀..哈..唔緊要啦, 我相信我地好快就有第2次gathering!! 你好好坐月啦....呢排好大風, 小心吹親!!
作者: yamiyami    時間: 09-10-22 16:29

原帖由 sum_mum 於 09-10-22 14:05 發表
Hello!

你們好!
我係嘉權媽媽。

嘉權成日都提起嵐嵐、蔓翹同禮琳,可能佢地坐埋一組。黎老師都打左電話俾我,佢話嘉權平日好少出聲講嘢,連叫老師午安都唔出聲) ,但係佢係屋企好多嘢講,真係好擔心,依家睇下有什麼方法可令 ...

嵐嵐、蔓翹同禮琳, 仲有一個皓晴, 4個姊妹花, 成個班房至嘈就係呢幾位lor.(蔓翹希望唔好介意, 講下笑咋)...你想嘉權講多d 野, 你叫佢同嵐嵐玩多d 啦...哈...事關老師對嵐嵐既comment 係"社交一流, 個個都啱玩, 連一d 唔出聲, 十分內向既小朋友都被嵐嵐帶動起黎"...see...!! 所以嘉權一定要join 26號既gathering 呀!!

name list see below:

蔓翹媽        ?a1b
嵐嵐媽        1a1b
盈盈媽        1a1b
心心媽         tbc
嘉權媽         tbc

仲有無漏?
作者: 車莉    時間: 09-10-22 20:08

蔓翹媽        2a2b  (我地都有妹妹呀 )
嵐嵐媽        1a1b (點解妹妹唔0黎一齊玩呀?)

原帖由 yamiyami 於 09-10-22 16:29 發表

嵐嵐、蔓翹同禮琳, 仲有一個皓晴, 4個姊妹花, 成個班房至嘈就係呢幾位lor.(蔓翹希望唔好介意, 講下笑咋)...你想嘉權講多d 野, 你叫佢同嵐嵐玩多d 啦...哈...事關老師對嵐嵐既comment 係"社交一流, 個個都啱玩, 連 ...

作者: 車莉    時間: 09-10-22 20:13

係呀係呀, 仲有禮琳, 佢地都係好朋友. 學嵐嵐妳話如果想嘉權講多D野, 多D同佢地4大天王玩啦 . 希望明天有好消息.

原帖由 sum_mum 於 09-10-22 14:05 發表
Hello!

你們好!
我係嘉權媽媽。

嘉權成日都提起嵐嵐、蔓翹同禮琳,可能佢地坐埋一組。黎老師都打左電話俾我,佢話嘉權平日好少出聲講嘢,連叫老師午安都唔出聲) ,但係佢係屋企好多嘢講,真係好擔心,依家睇下有什麼方法可令 ...

作者: 車莉    時間: 09-10-22 20:14

好的好的, 應該好快有下次

原帖由 mrs.aj 於 09-10-22 13:10 發表
你地後生呀!我高齡啦!我前日去診所覆診都行到好似隻龜咁,試問點出黎呀! 文心病左?我女女都係呀,無返左成4日學,聽日都應該返唔到, 今次d菌好犀利, 餵佢食藥, 真係咩法寶都出齊! 我要坐到11月中呀! 唔好等我, 我join  ...

作者: 車莉    時間: 09-10-22 20:15

收到. THANK YOU.

原帖由 yamiyami 於 09-10-22 10:13 發表
蔓翹媽:

我都send 左我電話比你

唔知心媽佢26號得唔得呢? calling 心媽...calling 心媽....

作者: 車莉    時間: 09-10-22 21:59

盈盈媽咪,
我都PM左電話比妳.

原帖由 060905 於 09-10-22 09:56 發表
I am okay, 泳嵐媽咪有我電話架啦, thank you.

作者: 車莉    時間: 09-10-22 22:02

hope she is well now.

原帖由 mansumbb 於 09-10-22 12:36 發表

If she's ok, we would  ...

作者: yamiyami    時間: 09-10-22 22:29

原帖由 車莉 於 09-10-22 20:08 發表

蔓翹媽        2a2b  (我地都有妹妹呀 )
嵐嵐媽        1a1b (點解妹妹唔0黎一齊玩呀?)

...

蔓翹妹幾多歲呀? 嵐嵐妹就剛好1歲lor, 你帶妹妹我就帶lor...
作者: 車莉    時間: 09-10-22 22:43

蔓翹妹妹2Y3M, 我梗帶啦.
係喎, 我記得嘉權好似有姊姊的, 如果出席, 不妨帶埋姊姊一齊玩.

原帖由 yamiyami 於 09-10-22 22:29 發表

蔓翹妹幾多歲呀? 嵐嵐妹就剛好1歲lor, 你帶妹妹我就帶lor...

作者: mansumbb    時間: 09-10-22 22:44

原帖由 車莉 於 09-10-22 22:02 發表
hope she is well now.

Thanks.  She has no fever starting today.
作者: yamiyami    時間: 09-10-22 23:25

原帖由 車莉 於 09-10-22 22:43 發表
係喎, 我記得嘉權好似有姊姊的, 如果出席, 不妨帶埋姊姊一齊玩.

咁蔓翹係幾多歲呀而家....不過如果我帶埋妹妹...好多野要帶架....都係諗諗先...

而家係咪決定2:00pm 係九龍站邊一樹呀? 不如蔓翹媽PM 地點比大家好嗎, 我聽日全日唔係公司check 唔到email 同上唔到bk睇, 我會聽晚先check pm, 有咩就打比我啦..
作者: yamiyami    時間: 09-10-22 23:27

原帖由 mansumbb 於 09-10-22 22:44 發表

Thanks.  She has no fever starting today.

咁心心係咪都黎呀, 咁麻煩心爸pm 你既電話比蔓翹嗎, 由於我聽日整天出外工作, 不能夠做coordinate 呀...抱歉抱歉..麻煩蔓翹媽了....
作者: yamiyami    時間: 09-10-22 23:29

盈媽, 希望你睇到呢個message, 我聽日唔係office 同唔到你chat, 我相信你會好寂寞, 你睇住呢個message 頂住癮先啦....哈...係呀, 我聽日會係你樓上49樓做野呀, 份份鐘全日架....唔知會唔會撞到你呢....he...he...
作者: 060905    時間: 09-10-23 10:07

蔓翹媽咪,

我都pm左你, thank you.
原帖由 車莉 於 09-10-22 21:59 發表
盈盈媽咪,
我都PM左電話比妳.

作者: 060905    時間: 09-10-23 10:09

實在太好了, 希望monday可以見到你地。
原帖由 mansumbb 於 09-10-22 22:44 發表

作者: 060905    時間: 09-10-23 10:11

哎呀, 你想悶死我咩。

希望有緣見到你啦!
原帖由 yamiyami 於 09-10-22 23:29 發表
盈媽, 希望你睇到呢個message, 我聽日唔係office 同唔到你chat, 我相信你會好寂寞, 你睇住呢個message 頂住癮先啦....哈...係呀, 我聽日會係你樓上49樓做野呀, 份份鐘全日架....唔知會唔會撞到你呢....he...he... ...

作者: sum_mum    時間: 09-10-23 13:25

蔓翹媽、嵐嵐媽、盈盈媽、心心媽

星期一的gathering 請預埋嘉權同姊姊穎心(2a2b),約好地點請PM給我,我留電話俾你們,星期一見!

Sum_mum

原帖由 車莉 於 09-10-22 22:43 發表

作者: mrs.aj    時間: 09-10-23 20:17

你地玩得開心d,11月中尾再搞過,就預埋我啦.
作者: 車莉    時間: 09-10-23 22:41

mrs.aj,
冇問題, 一定一定 .

嵐嵐媽、盈盈媽、心心媽, 嘉權媽,
妳們收到我pm的電話, 地點及時間嗎? 如有問題電聯啦.

原帖由 mrs.aj 於 09-10-23 20:17 發表
你地玩得開心d,11月中尾再搞過,就預埋我啦.

作者: 060905    時間: 09-10-23 22:50

唔好意思呀, 我收唔到你個pm關於地點同埋時間呀。
原帖由 車莉 於 09-10-23 22:41 發表
mrs.aj,
冇問題, 一定一定 .

作者: 車莉    時間: 09-10-23 23:02

receive or not now?

原帖由 060905 於 09-10-23 22:50 發表
唔好意思呀, 我收唔到你個pm關於地點同埋時間呀。

作者: 060905    時間: 09-10-23 23:18

received , thank you
原帖由 車莉 於 09-10-23 23:02 發表
receive or not now?

作者: mansumbb    時間: 09-10-24 13:46

收到!  要唔要準備啲咩呀?

原帖由 車莉 於 09-10-23 22:41 發表
mrs.aj,
冇問題, 一定一定 .

作者: 車莉    時間: 09-10-24 21:46

hi,
我打算整D啫哩糖比小朋友食.

原帖由 mansumbb 於 09-10-24 13:46 發表
收到!  要唔要準備啲咩呀?

作者: mansumbb    時間: 09-10-26 18:34

多謝蔓翹一家招待, 大家都玩得好開心!
作者: mrs.aj    時間: 09-10-26 19:59

玩完啦!玩到幾點呀?d 細路開唔開心呀?其實我都好心思思想叫daddy帶女女出黎玩,不過我相信daddy一定唔肯,下次係幾時呀???我地好想join呀!
作者: mansumbb    時間: 09-10-26 21:00

個個小朋友都玩得好開心.  

嵐嵐, 盈盈, 文心响商場碰見時已經拖住手四圍走四圍跳, 好快蔓翹, 嘉權同姐姐到齊後, 先到蔓翹家中玩了一小時, 蔓翹的妹妹亦一齊玩, 各小朋友分享了一些小食, 然後再到會所兒童遊戲室玩到五點先走,  好多都疲倦到要抱.

今日各小朋友都好乖, 各家長亦談得好開心; 除了媽媽, 文心/嘉權/蔓翹爸爸亦有參與, 所以好歡迎各爸爸曰後加入聚會.

作者: 車莉    時間: 09-10-26 21:06

mrs.aj,
係呀, 個個玩到唔舍得走, 好開心呀. 而家蔓翹跟妹好都 . 下次妳幾時OK? 不如妳定個日子啦.

原帖由 mrs.aj 於 09-10-26 19:59 發表
玩完啦!玩到幾點呀?d 細路開唔開心呀?其實我都好心思思想叫daddy帶女女出黎玩,不過我相信daddy一定唔肯,下次係幾時呀???我地好想join呀!

作者: 車莉    時間: 09-10-26 21:09

my pleasure , 歡迎下之再0黎玩過.

原帖由 mansumbb 於 09-10-26 18:34 發表
多謝蔓翹一家招待, 大家都玩得好開心!

作者: yamiyami    時間: 09-10-27 11:50

多謝蔓翹媽熱情既招待, 嵐嵐玩得好開心, 不過真係失禮哂, 嵐嵐實在太活躍, 周圍搞周圍跳, 蔓翹媽多多包容!!

下次真係要帶埋嵐嵐爸黎!! 我就成身散哂..

期待下一次
作者: sum_mum    時間: 09-10-27 13:05

嘉權同穎心玩得好開心, 搭地鐵時已瞓著覺, 多謝蔓翹媽熱情既招待, 下次再出來聚聚
作者: 060905    時間: 09-10-27 13:44

係呀多謝蔓翹媽熱情既招待, 下次再出來聚聚, 如果盈盈有咩失禮實在請多多包涵, 盈盈玩得好開心, 一到香港站飲埋佢最愛既奶就訓, 訓到八點幾先捨得起身。
作者: mrs.aj    時間: 09-10-28 17:15

大家收唔收到同學仔既生日會邀請呀,我女女好想去,仲諗緊買咩比佢做禮物,但係星期六下晝佢有野學呀!所以應該唔去!
如果比我選下一次聚會日期,不如22/11(日)啦!不過咁長遠既事,可以到時再傾既!
作者: mansumbb    時間: 09-10-28 17:53

原帖由 mrs.aj 於 09-10-28 17:15 發表
大家收唔收到同學仔既生日會邀請呀,我女女好想去,仲諗緊買咩比佢做禮物,但係星期六下晝佢有野學呀!所以應該唔去!
如果比我選下一次聚會日期,不如22/11(日)啦!不過咁長遠既事,可以到時再傾既! ...

We also got the invitation but not yet decided to go or not.  However, it strange that we cannot find the address on the map.  Do you know where is it?
作者: 車莉    時間: 09-10-28 18:08

i also wonder where is it???

原帖由 mansumbb 於 09-10-28 17:53 發表

We also got the invitation but not yet decided to go or not.  However, it strange that we cannot find the address on the map.  Do you know where is it?

作者: mrs.aj    時間: 09-10-28 20:05

灣仔司徒拔道,我估係d私人大廈會所.
前一日學校已經開生日會,所以我地決定左唔去啦!
有一樣野想問大家,你地有無咁乖個個星期同小朋友同大小肌肉訓練本野呀?其實我無做呀!會唔會好衰呀?
作者: 車莉    時間: 09-10-29 13:46

致各位NCApm家長 :
小囡蔓翹由下星期一起會由下午班轉到NCA上午班, 所以明天會是小囡跟各同學仔上課的最後一天. 如果大家唔介意, 我們是會繼續跟大家一齊玩的.

SEE YOU IN 晉晉 PARTY!

原帖由 mrs.aj 於 09-10-28 20:05 發表
灣仔司徒拔道,我估係d私人大廈會所.
前一日學校已經開生日會,所以我地決定左唔去啦!
有一樣野想問大家,你地有無咁乖個個星期同小朋友同大小肌肉訓練本野呀?其實我無做呀!會唔會好衰呀? ...

作者: mrs.aj    時間: 09-10-29 16:01

上午班居然有位轉呀?係咪即係有人走?咁我地pm班咪可能有新生lor!
作者: 車莉    時間: 09-10-30 20:47

Dear NCA PM mama,

Today is my daughter's (stephy) last day in PM class and we have take some photos with her classmates, if you want to get the pic, pls PM the email address to me and i will send the back to you.
P.S. i dont know why only 14 classmates today, may be they are in different group or the rest of them absent today?!

蔓翹媽咪

原帖由 mrs.aj 於 09-10-29 16:01 發表
上午班居然有位轉呀?係咪即係有人走?咁我地pm班咪可能有新生lor!

作者: mansumbb    時間: 09-10-30 21:30

Please check PM.  Hope Stephy is doing good in the AM class!
作者: 車莉    時間: 09-10-30 22:06

pls check email

原帖由 mansumbb 於 09-10-30 21:30 發表
Please check PM.  Hope Stephy is doing good in the AM class!

作者: mansumbb    時間: 09-10-30 22:40

原帖由 車莉 於 09-10-30 22:06 發表
pls check email

Haven't received it so far.  Kindly check PM for another email address.  Thanks.
作者: 車莉    時間: 09-10-30 23:19

send already

原帖由 mansumbb 於 09-10-30 22:40 發表

Haven't received it so far.  Kindly check PM for another email address.  Thanks.

作者: mansumbb    時間: 09-10-30 23:40

原帖由 車莉 於 09-10-30 23:19 發表
send already

Got it.  Thanks a lot!
作者: yamiyami    時間: 09-11-1 12:11

星期五嵐嵐番到屋企都係咁講話翹翹唔再番黎....翹翹唔再番黎...仲有d sad tim ar...所以我都同嵐嵐講, 平時番學見唔到, 但係假日我地會見架咁安慰佢lor

翹媽, 我pm 左我email 比你, 煩請send 相比我睇thx.

翹媽, 記得得閒都繼續入黎呢度呀.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5