教育王國

標題: How to speed up for doing homework (P1)? [打印本頁]

作者: baseball    時間: 09-9-24 13:28     標題: How to speed up for doing homework (P1)?

My son is quite slow to do homework as not
concentrate enough,  Pls give me some
suggestion how to improve on it.   Thanks!
作者: cherubic    時間: 09-9-24 13:40     標題: 回覆 1# baseball 的文章

"Encouraging" him to do it faster.  How?  Check how many homework to do on a day and plan together when  he will finish them.  Sometimes, there are more than one, draw a time table with him.  Say, finish the 1st piece at 4:30pm, the 2nd one by 5:00pm, etc.  If he can meet the target, you should give him a treat, say a candy or playing a game together after that.
作者: happyvalley    時間: 09-9-24 19:05

原帖由 baseball 於 09-9-24 13:28 發表
My son is quite slow to do homework as not
concentrate enough,  Pls give me some
suggestion how to improve on it.   Thanks!

我囡 P.1 個時,做功課叉唔多要三個鐘,小二下學期快左好多,現在 P.3 就多數小於一個鐘。
作者: NGC9    時間: 09-10-14 00:47

好多詞語寫,都用好多時間
作者: c.sweet    時間: 09-10-14 09:41

仔仔讀幾年班? 如果初小既... 試下用 timer, 睇下得唔得.
作者: kitbebe    時間: 09-10-14 10:54

我會獎勵囡囡看電視, 如果能在指定時間內完成功課
作者: dorchiu    時間: 09-10-14 11:55

我囡囡寫一板中文字要一個鐘    其他都還可以, 我估係小朋友未能專心及集中. p1 還是很小, 要比多d 時間佢地.
作者: 謙謙媽ME    時間: 09-10-24 00:09

其實我個仔功課唔係多,不過佢寫字唔係咁靚所以比我擦, 如無要求既話可以好快, 但啱啱一年級我諗等佢地習慣下先, 所以會緊張啲, 你會唔會都係咁呀? 你知呢擦一擦起, 用好多時間
作者: silvia_ng    時間: 09-10-24 00:57

原帖由 謙謙媽ME 於 09-10-24 00:09 發表
其實我個仔功課唔係多,不過佢寫字唔係咁靚所以比我擦, 如無要求既話可以好快, 但啱啱一年級我諗等佢地習慣下先, 所以會緊張啲, 你會唔會都係咁呀? 你知呢擦一擦起, 用好多時間 ...

我唔會擦我仔仔功課架, 幼稚園開始已經係咁。如果見到錯字, 都會提佢自己睇一睇, 佢都覺得冇問題就友佢交。最後佢返屋企又係要改正...不過佢改得多就知難逃老師法眼, 自己都寫得小心d。同埋佢想羅甲 or A, 所以佢都會寫靚D。如果成版唔用擦字膠, 會比我讚佢叻! 所以佢而家落筆前都會唸清楚。

你擦得佢多, 佢地唔開心架。佢地可能會覺得點寫呀媽都係擦, 咪求求其寫完就算。第時考試我地唔係佢身邊幫佢擦, 咁佢慣左就慘啦。
作者: happyvalley    時間: 09-10-24 20:11

原帖由 dorchiu 於 09-10-14 11:55 發表
我囡囡寫一板中文字要一個鐘    其他都還可以, 我估係小朋友未能專心及集中. p1 還是很小, 要比多d 時間佢地.

p1 時,寫一板中文字我同佢都會訓著,不過會起身再繼續   。
作者: yovin    時間: 09-10-25 04:17     標題: all day long

朝7返4(課外活動530回家)
有些小朋友個腦已緊繃,所以會慢D.
所以我仔仔回家要SLEEP 80MINS, 一起身做功課一個鍾多DD(不多錯誤)。
但會晚D SLEEP (約12), 所以我放工十時回家, 有兩小時 FOR PIANO , READING(課本和課外)
作者: happyvalley    時間: 09-10-25 23:22

原帖由 yovin 於 09-10-25 04:17 發表
朝7返4(課外活動530回家)
有些小朋友個腦已緊繃,所以會慢D.
所以我仔仔回家要SLEEP 80MINS, 一起身做功課一個鍾多DD(不多錯誤)。
但會晚D SLEEP (約12), 所以我放工十時回家, 有兩小時 FOR PIANO , READING(課本和課 ...

瞓得遲過九點,會張高張得好慢,小心小心。
作者: montana    時間: 09-10-25 23:34

原帖由 silvia_ng 於 09-10-24 00:57 發表

我唔會擦我仔仔功課架, 幼稚園開始已經係咁。如果見到錯字, 都會提佢自己睇一睇, 佢都覺得冇問題就友佢交。最後佢返屋企又係要改正...不過佢改得多就知難逃老師法眼, 自己都寫得小心d。同埋佢想羅甲 or A, 所以佢 ...

我都有擦我個囝d字,佢做功課d字真係好求其,但係我見佢默書d未又幾好喎,真係吹賬
作者: trouble_mother    時間: 09-10-26 00:03

我囝囝(P.1)做功課好快做完大概一個鐘多少少(計埋

更改)。可能在校做了一部份,所以返到屋企咁快做完啦!

不過寫D字就嘛嘛,但係都已經好過上個月喇!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5