教育王國

標題: 今朝去交表, 佢叫我填個5字落去..... [打印本頁]

作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-29 11:01     標題: 今朝去交表, 佢叫我填個5字落去.....

今朝去交表, 個職員對完資料, 開始問(我相信佢係好心驚我唔識填or睇漏) 有無父母畢業, 有無兄姐o係度讀....
佢問左2條, 我同佢講, ok架喇唔該, 我對過, 知道自己無分架喇
跟住個職員同我講"啊, 咁你都要o係份表度寫返個5字"
我當時 , 唔通我真係睇漏.......咪望下咩叫5啦, 原來係首名出生子女
於是我答佢"我仔亦唔係首名出生子女wor........"

如果個職員係咁叫人填, d分咪亂晒lor (聽講過無人check架wor......)
作者: lulucns    時間: 09-9-29 11:25

果個職員真係好似有些問題喎.....

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-29 11:01 發表
今朝去交表, 個職員對完資料, 開始問(我相信佢係好心驚我唔識填or睇漏) 有無父母畢業, 有無兄姐o係度讀....
佢問左2條, 我同佢講, ok架喇唔該, 我對過, 知道自己無分架喇
跟住個職員同我講"啊, 咁你都要o係份表度寫 ...

作者: ron106    時間: 09-9-29 11:38

我都有呢D疑問~~交完表返咗工之後學校打俾我話校網o個度收表o個位話幫我晝錯咗(我係NET14,佢幫我改NET16) 叫我再去過簽名。咁好啦~~轉頭佢又打O黎話唔駛簽都得。到星期一佢又打O黎話要簽~~

我想問其實收表o個位可唔可以等我走咗之後私自改我張表???
作者: brian61950    時間: 09-9-29 11:42

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-29 11:01 發表

佢可能好想收你個小朋友,咪送多5分比你囉
作者: kalam611    時間: 09-9-29 11:54     標題: 回覆 1# Charlotte_mom 的文章

邊間學校?咁得人驚嘅??
作者: MorriDad    時間: 09-9-29 12:09

是否門口D書記妹妹收表?
作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-29 12:10

可能佢見我靚女 (哈.......)
原帖由 brian61950 於 09-9-29 11:42 AM 發表

佢可能好想收你個小朋友,咪送多5分比你囉

作者: circleda    時間: 09-9-29 12:10

Frankly may be he/she cannot imagine someone with so little score will submit the form to school.....

作者: maggie5902    時間: 09-9-29 12:16

我朋友去喇沙交表時即時在表上寫總分數,
但我在Maryknoll交表時又沒有告訴你有幾多分.
佢好像話分數係教育局計分.
原帖由 ron106 於 09-9-29 11:38 發表
我都有呢D疑問~~交完表返咗工之後學校打俾我話校網o個度收表o個位話幫我晝錯咗(我係NET14,佢幫我改NET16) 叫我再去過簽名。咁好啦~~轉頭佢又打O黎話唔駛簽都得。到星期一佢又打O黎話要簽~~

我想問其實收表o個位可唔 ...

作者: MorriDad    時間: 09-9-29 12:24

原帖由 ron106 於 09-9-29 11:38 發表

我想問其實收表o個位可唔 ...

都好喇, 証明有人幫你跟進, 不過......

1. 有人以為當時睇漏, 自作聰明幫你改 (真係得唔得架? )
2. 跟進的人見到, 唔知乜事, 打電話叫加簽.
3. 知道係自己人做的"好"事, 唔想煩到你, 以為可攪掂, 就通知你唔駛(好意來的, 唔好嬲.)
4. 發覺真係攪唔掂, 唯有叫你番去加簽.

以上個人猜測, 事情發生左, 笑下算, 冇其它辦法. 禮下于人, 唔通呢個時候去投訢佢咩?!

以我所知, 張表有任何改動, 都要加簽的. 幼稚園方面係咁同我講, 亦覺得合理. (不過, 有D位置有須要先寫的, 你冇須要而比人寫左就真係唔會知, 好似樓主個"5"字咁, 如果佢走後人地加落去, 邊個會知? 比人查到(資料有錯)隨時取消埋資格, 雖然有parent copy, 但問題係你唔會知發生乜事.)
作者: MorriDad    時間: 09-9-29 12:28

原帖由 maggie5902 於 09-9-29 12:16 發表
我朋友去喇沙交表時即時在表上寫總分數,
但我在Maryknoll交表時又沒有告訴你有幾多分.
佢好像話分數係教育局計分.

教育局計分?

自行收生, 自行公怖.......宗教分......宗教分標準間間學校唔同........有間話你寫就信, 有間基督教話接受基督教及天主教......

教育局都唔識同你計.
作者: HKdevil    時間: 09-9-29 12:31     標題: 回覆 3# ron106 的文章

They should not change anything from your app form once you submitted it otherwise it is a criminal offence.
作者: ziyi    時間: 09-9-29 12:36

那下年我要叫我妻子交表啦,靚女有優惠

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-29 12:10 發表

作者: flostangraphy    時間: 09-9-29 12:43

咁我今年就叫我老婆交表啦!!
唔知要靚成點先有20分加呢?!
(係我心目中, 我老婆值100分! sure win!!)

原帖由 ziyi 於 29/9/2009 12:36 發表

作者: ziyi    時間: 09-9-29 12:55

your wife read this word, feel so sweet

原帖由 flostangraphy 於 09-9-29 12:43 發表
咁我今年就叫我老婆交表啦!!
唔知要靚成點先有20分加呢?!
(係我心目中, 我老婆值100分! sure win!!)

作者: lola2008    時間: 09-9-29 12:56

聽完你咁講,我都覺好兒戲,實好多人懷疑會唔會有人 mo lala 賺多5分,你講完後識員有咩反應,係咪一臉疑惑。

作者: flostangraphy    時間: 09-9-29 12:57

ha ha ha!!!! unfortunately she can't read chinese....

原帖由 ziyi 於 29/9/2009 12:55 發表
your wife read this word, feel so sweet

作者: Kwanmom    時間: 09-9-29 13:25

你post上的相片是否你的仔仔?

點解我這樣問?

因為9月份學校生日會中, 我見過你太太, 你仔仔個樣好熟口面, 我個仔好似同他一班? 請問你仔仔係咪在宏X中英文幼稚園讀呀, 我個仔讀緊K3B! 平時我同個仔傾吓學校生活時, 他都有提起個你個仔的名字!
作者: ShinTeresa    時間: 09-9-29 13:31

好心做壞事 講真自己個仔女有幾分 心知la 都唔晒你提 我本黎想叫我阿ma去幫我交 諗諗下都係自己跟好 d 唔係我阿ma又聽人講 填錯左 連博下既chance都冇埋
原帖由 Kwanmom 於 09-9-29 13:25 發表

點解我這樣問?

因為9月份學校生日會中, 我見過你太太, 你仔仔個樣好熟口面, 我個仔好似同他一班? 請問你仔仔係咪在宏X中英文幼稚園讀呀, 我個仔讀緊K3B! 平時我同個仔傾吓學校生活時 ...

作者: flostangraphy    時間: 09-9-29 13:43

hello hello!!!
係呀!!係呀!!
個生日會有成十幾個小朋友生日你都記得!!!
你仔仔考邊間?會唔會有機會一齊interview?
我估迦沔有朋友仔一齊會冇咁驚...
24日 open day 我地都會出席!

原帖由 Kwanmom 於 29/9/2009 13:25 發表

點解我這樣問?

因為9月份學校生日會中, 我見過你太太, 你仔仔個樣好熟口面, 我個仔好似同他一班? 請問你仔仔係咪在宏X中英文幼稚園讀呀, 我個仔讀緊K3B! 平時我同個仔傾吓學校生活時 ...

作者: 臻媽    時間: 09-9-29 13:43

...又或者佢想籍此睇下你誠唔誠實呢??

收表果位朋友真係有點兒戲....邊間嚟??? 軒小???

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-29 12:10 發表

作者: Kwanmom    時間: 09-9-29 14:09

我記得係因為一來你太太是一位外籍女士, 二來如果我無記錯, 我們可能住在同一個屋苑, 三來我個仔Connor個班得你個仔Camill是混血兒, 四來我又曾經問我個仔, Camill會同你用中文或是英文溝通...Connor 話用中文啦...

24日open day, 我地不會出席啦, 希望下次有機會見面啦!

我個仔報了深井天主教小學, Camill 呢?

原帖由 flostangraphy 於 09-9-29 13:43 發表
hello hello!!!
係呀!!係呀!!
個生日會有成十幾個小朋友生日你都記得!!!
你仔仔考邊間?會唔會有機會一齊interview?
我估迦沔有朋友仔一齊會冇咁驚...
24日 open day 我地都會出席!

...

作者: flostangraphy    時間: 09-9-29 15:09

please check PM
chat with you later!

原帖由 Kwanmom 於 29/9/2009 14:09 發表
我記得係因為一來你太太是一位外籍女士, 二來如果我無記錯, 我們可能住在同一個屋苑, 三來我個仔Connor個班得你個仔Camill是混血兒, 四來我又曾經問我個仔, Camill會同你用中文或是英文溝通...Connor 話用中文啦...
...

作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-29 15:42

! 我唔答, 心照啦 !
我今朝去, 本來係一個staff收表, 到我時, 第2個staff岩岩開工, 可能未訓醒? 定學另一位媽咪話齋, 無唸過十分都會去交表(可能想唔起原來呢個世界有人咁不幸真係得十分......)
到我同佢講, 我仔連大仔5分都無, 佢就哦! (彷彿一言驚醒原來有人真係得咩分都無lor)

究竟有無人check架?! 我真係有d懷疑第一round係咪學校自己計分, 如果係, 個system咪好危......
原帖由 臻媽 於 09-9-29 01:43 PM 發表
...又或者佢想籍此睇下你誠唔誠實呢??

收表果位朋友真係有點兒戲....邊間嚟??? 軒小???

作者: flostangraphy    時間: 09-9-29 15:53

唔知有冇小朋友未夠5歲0八個月就被家長帶去入小學... ?!?!! 咁就連10分都冇賣.....
d報紙知道可能會訪問佢地"零的感想"....

原帖由 Charlotte_mom 於 29/9/2009 15:42 發表
! 我唔答, 心照啦 !
我今朝去, 本來係一個staff收表, 到我時, 第2個staff岩岩開工, 可能未訓醒? 定學另一位媽咪話齋, 無唸過十分都會去交表(可能想唔起原來呢個世界有人咁不幸真係得十分......)
...

作者: 滿意媽    時間: 09-9-29 20:00

吓? 原來好少人10分都交表咩?  如果唔交, 咪連一丁點機會都放棄埋?
作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-29 20:18

稍為搶手d既學校, 都唔會10分有份啦........
真係有唸過交返教育局, 放棄第一round, 直接跳去大抽獎架, 不過教育局比較遠..........
作者: ytpeople1    時間: 09-9-29 22:56

原帖由 ShinTeresa 於 09-9-29 13:31 發表
好心做壞事 講真自己個仔女有幾分 心知la 都唔晒你提 我本黎想叫我阿ma去幫我交 諗諗下都係自己跟好 d 唔係我阿ma又聽人講 填錯左 連博下既chance都冇埋   ...

作者: idy926    時間: 09-9-29 23:13

適齡個10分吾洗填,係咪佢會睇生曰曰期比番10分你呢?不過10分同15分其實都冇セ分別..
作者: oknsca    時間: 09-9-29 23:32

我舊年填自行都寫漏咗一行.....都派到...勁
作者: 臻媽    時間: 09-9-30 00:55

適齡=無得填....果10分學校會自己 COUNT 落去

原帖由 idy926 於 09-9-29 23:13 發表
適齡個10分吾洗填,係咪佢會睇生曰曰期比番10分你呢?不過10分同15分其實都冇セ分別..

作者: MARSTEN    時間: 09-9-30 16:55

早知叫我老公去交啦,收果個係女人黎架...我老公都幾靚仔既...唔知可唔可以加分呢?! hahaha....

原帖由 ziyi 於 09-9-29 12:36 發表

作者: chan803    時間: 09-9-30 17:26

原帖由 Kwanmom 於 09-9-29 14:09 發表

...
我個仔報了深井天主教小學, Camill 呢?

抽中 ge 話, 可以去 深井天主教小學 專區坐下 wor:

http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=669

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5