教育王國

標題: 請問考琴分數 [打印本頁]

作者: Kanax    時間: 09-9-30 00:42     標題: 請問考琴分數

我個仔剛考完,我想知總分係幾多、幾多分合格、幾多分係merit、幾多分係distinction?
作者: ming2    時間: 09-9-30 01:16

作者: chrwan    時間: 09-9-30 09:37

Ming2,

請問25-8-09考, 大約??時收到result
現在考完好像lost,  唔知由何再開始, 另老師可能唔教......

原帖由 ming2 於 09-9-30 01:16 發表

三首歌,每首30分滿分(20分合格)
scale 21 (14)
aural 18 (12)
sight reading 21 (14)

total 150 (100 pass)

120-129 merit
130 or above distinction

作者: cpcog    時間: 09-9-30 09:50

YOu will get the result about 7 weeks later, chrwan.
Hope your teacher will keep teaching you. :)
作者: Kanax    時間: 09-9-30 14:12

唔該晒!好清楚呀!
作者: ming2    時間: 09-10-1 22:30

作者: neighbour931    時間: 09-10-2 00:06

考試果個星期唔計, 第六個星期二就會收到result.
作者: chrwan    時間: 09-10-2 08:56

Ming2,

老師是琴教, 剛畢業, 要做野, 仔仔好喜歡好, 好十分有耐性.
希望快d收到result, 可以和好分享大家的努力

原帖由 ming2 於 09-10-1 22:30 發表

應該呢一兩個星期就收到架啦....

做咩你老師可能唔教呀??你係琴行定跟私人學呀??

作者: ming2    時間: 09-10-2 09:30

作者: YanYan0116    時間: 09-10-2 10:03

ming2

想問下, 如果遲到會唔會扣分.

因為打風個日, 我女考2:03, 我以為係2:30, 我地2:10去到, 下一位考生已入咗去, 考試局的人見我"滕"哂, 就話幫我問下考官, 好彩考官比亞女考返.
作者: ming2    時間: 09-10-2 13:56

作者: YanYan0116    時間: 09-10-2 16:19

原帖由 ming2 於 09-10-2 13:56 發表

YanYan0116

先唔好講"扣分"呢個問題 (因為我都唔知會唔會扣)...不過你有得考,都已經算係好彩架啦...個考官係有權唔俾你考架....anyway,既然已經考左,就唔會再諗會唔會因遲到而俾人扣分啦...因為諗黎都冇用...唯有 ...

我都知.

因為有d內疚, 好似累咗亞女.

收到result再話比大家知.

作者: cpcog    時間: 09-10-2 22:44

That examiner was really kind to allow your kid to take the exam, YanYan0116, I have met some who refused the candidates having exam even they reach on time.
Normally candidates should be there 20 mins before the exam.
作者: YanYan0116    時間: 09-10-3 11:52

原帖由 cpcog 於 09-10-2 22:44 發表
That examiner was really kind to allow your kid to take the exam, YanYan0116, I have met some who refused the candidates having exam even they reach on time.
Normally candidates should be there 20 mi ...

咁嚴緊!
我地去到時, 考試局個staff話考官係等到亞女考個時間, 唔見我地, 佢先叫下一個考生入去.

作者: chrwan    時間: 09-10-9 08:59

Ming2,

收到result,好滿意.  但教師決定下月唔教. 仔仔話寫信給
教師希望可以教佢!  

原帖由 ming2 於 09-10-2 09:30 發表

I see....希望你可以快d收到result la

作者: HappyEE    時間: 09-10-9 10:42

Thanks for information
作者: longfung    時間: 09-10-9 21:33

原帖由 ming2 於 09-10-1 22:30 發表

應該呢一兩個星期就收到架啦....

做咩你老師可能唔教呀??你係琴行定跟私人學呀??

若果是英國皇家音樂試真的要6-7星期才收到的.
作者: cpcog    時間: 09-10-9 22:26

Yes, it can be tough. Some candidates cried and beg to take the exam due to their late and the examiners wouldn't accept any excuses. I have seen that before.

原帖由 YanYan0116 於 09-10-3 11:52 發表

咁嚴緊!
我地去到時, 考試局個staff話考官係等到亞女考個時間, 唔見我地, 佢先叫下一個考生入去.

作者: Kanax    時間: 09-10-10 00:39

收到成績喇,125分(3級),第一次考,算係咁啦,我已經好滿意lu,希望下次考會好d添啦。
作者: longfung    時間: 09-10-11 00:54

原帖由 Kanax 於 09-10-10 00:39 發表
收到成績喇,125分(3級),第一次考,算係咁啦,我已經好滿意lu,希望下次考會好d添啦。

當然要滿意啦, 有Merit!!記得好好獎勵你的小朋友, 才能鼓勵他們下次再努力!!!
作者: Astoria    時間: 09-10-11 08:30

請問如果四歲半考Grade 2 只得合格, 須要重考嗎? 因為担心基礎不夠!
作者: safarimama    時間: 09-10-13 14:00

hi chrwan,
阿女都收到RESULT, 好開心佢有distinction呀, 第一次考算交到功課,真係要多謝老師!
原帖由 chrwan 於 09-10-9 08:59 發表
Ming2,

收到result,好滿意.  但教師決定下月唔教. 仔仔話寫信給
教師希望可以教佢!  

作者: achow    時間: 09-10-13 17:54

Hi my son took the Clarinet G4 exam in Sept 12. And I am still waiting for the result, so nervous....Hope I can receive the result soon. It was the first time exam, don't know how was he doing.......
作者: neighbour931    時間: 09-10-13 23:58

原帖由 achow 於 09-10-13 17:54 發表
Hi my son took the Clarinet G4 exam in Sept 12. And I am still waiting for the result, so nervous....Hope I can receive the result soon. It was the first time exam, don't know how was he doing.......

如無意外, 下星期二會收到result
作者: chrwan    時間: 09-10-14 08:48

safarimama:

Congradulations! 仔仔都有distinction. Pieces 可以好D.
有同學仔Pieces 29分.  不過好真的彈得好details, very good!
BTW, 有沒有參加校際? & school life 如何?

原帖由 safarimama 於 09-10-13 14:00 發表
hi chrwan,
阿女都收到RESULT, 好開心佢有distinction呀, 第一次考算交到功課,真係要多謝老師!  

作者: YanYan0116    時間: 09-10-14 11:44

原帖由 neighbour931 於 09-10-13 23:58 發表

如無意外, 下星期二會收到result

咁準時, 我個女係15/9考, 即係禮拜尾將會收到啦.

作者: achow    時間: 09-10-14 11:48

Hope can receive result soo la. If he can pass, I will need to apply the G5 Theory in Feb 2010 and 2010 Aug-Nov will apply G6 clarinet exam for him.

原帖由 YanYan0116 於 09-10-14 11:44 發表

咁準時, 我個女係15/9考, 即係禮拜已都收到啦.

作者: gershwin    時間: 09-10-14 13:22

作者: safarimama    時間: 09-10-14 14:43

hi chrwan,
阿女Pieces 都29,28分, Sight reading 同唱歌音準麻麻地. 我總覺得阿女的音樂底子不好, 希望她能改善.
SCHOOL LIFE.... 阿女都幾享受, 但嗰D測、考、默書、QUIZ、評估......就真的密到有點嚇人!!!
原帖由 chrwan 於 09-10-14 08:48 發表
safarimama:

Congradulations! 仔仔都有distinction. Pieces 可以好D.
有同學仔Pieces 29分.  不過好真的彈得好details, very good!
BTW, 有沒有參加校際? & school life 如何?

...

作者: wenwenlou    時間: 09-10-16 10:26

各位家長,

本人并不懂音樂, 囝囝今年四歲2個月, 3歲半開始學琴, 最初進度吾錯, 但漸漸發覺他不肯練琴, 情況越來越嚴重,請問如何提高他的興趣呢?
本來想幫報佢考Grade I, 現在都不咁想啦, 如果現在學 Grade I 的課程是否太難呢?

wenwenlou
作者: YanYan0116    時間: 09-11-7 20:55

原帖由 ming2 於 09-10-2 13:56 發表

YanYan0116

先唔好講"扣分"呢個問題 (因為我都唔知會唔會扣)...不過你有得考,都已經算係好彩架啦...個考官係有權唔俾你考架....anyway,既然已經考左,就唔會再諗會唔會因遲到而俾人扣分啦...因為諗黎都冇用...唯有 ...

今日終於知道成績啦, 127分, 雖然同其它小朋友比, 唔算好高分, 但我地遲到, 仲有得考, 拎呢個分, 我地都好滿意,真係要感謝神.

作者: 晴晴的媽媽    時間: 09-11-9 14:10

原帖由 YanYan0116 於 09-11-7 20:55 發表

今日終於知道成績啦, 127分, 雖然同其它小朋友比, 唔算好高分, 但我地遲到, 仲有得考, 拎呢個分, 我地都好滿意,真係要感謝神.

第一次考琴就禁好成績,值得讚賞!

有無打算今年參加元朗比賽呀?

晴晴的媽媽
作者: 洛婷    時間: 09-11-9 14:19

原帖由 晴晴的媽媽 於 09-11-9 14:10 發表

晴晴的媽媽

請問係咩比賽呀 ???
係咪一定要住元朗先可以參加 ???
作者: YanYan0116    時間: 09-11-9 15:30

原帖由 晴晴的媽媽 於 09-11-9 14:10 發表

晴晴的媽媽

aiya, 佢平時咁懶, 我都滿意la.

元朗個比賽, 多數都會參加.

晴晴係咪都考咗試啦, 今次都係distinction?

作者: YanYan0116    時間: 09-11-9 15:31

原帖由 洛婷 於 09-11-9 14:19 發表

請問係咩比賽呀 ???

唔洗住元朗架, 不過睇下你怕唔怕遠.
資料如下:
http://ylth.org/pc/0.htm
作者: 洛婷    時間: 09-11-9 15:52

原帖由 YanYan0116 於 09-11-9 15:31 發表

唔洗住元朗架, 不過睇下你怕唔怕遠.
資料如下:
http://ylth.org/pc/0.htm

唔該你
作者: 洛婷    時間: 09-11-9 15:56

yan yan ,

想問下 , 如果我女係 2000 年 10 月 ,

咁係咩組呀

50 蚊都可以試玩下喎:loveliness:

請來係彈咩比賽歌架 ,

唔好意思 , 有咁多問題 !!!
作者: 洛婷    時間: 09-11-9 16:15

yan yan ,

如果我女參加係兒童組呀

你女上年有冇參加呀 ???

d 評判都幾勁 , 有黃懿倫
作者: SkyPenguin    時間: 09-11-9 16:33

wa, i think it is very great. Can you tell me where do you learn piano? How long has she learn it for? I want to look for a good piano teacher too.

thanks a lot.

原帖由 Astoria 於 09-10-11 08:30 發表
請問如果四歲半考Grade 2 只得合格, 須要重考嗎? 因為担心基礎不夠!

作者: chu88chu88    時間: 09-11-9 17:20     標題: 回覆 24# neighbour931 的文章

請問有無人知道今個星期出幾時考的成績 ?
作者: YanYan0116    時間: 09-11-9 23:57

原帖由 洛婷 於 09-11-9 16:15 發表
yan yan ,

如果我女參加係兒童組呀 ops:" />ops:" />ops:" />

你女上年有冇參加呀 ???

d 評判都幾勁 , 有黃懿倫

係呀, 兒童組, 我個女都係(2001年1月).
我個女參加過2年, 個2年好似總數都over 1000人參加, 等小朋友拎多d上台經驗都幾好架, 沒有限定歌曲.

我個女入唔到決賽, 我估要係總決賽先見到黃懿倫, 是不是呀, 晴晴的媽媽.

作者: neighbour931    時間: 09-11-10 00:38

應該係9/21果個星期
原帖由 chu88chu88 於 09-11-9 17:20 發表
請問有無人知道今個星期出幾時考的成績 ?

作者: Sindy    時間: 09-11-10 00:50

原帖由 洛婷 於 09-11-9 14:19 發表

請問係咩比賽呀 ???

元朗年年都搞架,最小我睇到都六七年
作者: 洛婷    時間: 09-11-10 01:39

原帖由 Sindy 於 09-11-10 00:50 發表

元朗年年都搞架,最小我睇到都六七年

我大鄉里嘛
作者: 洛婷    時間: 09-11-10 01:40

原帖由 YanYan0116 於 09-11-9 23:57 發表

係呀, 兒童組, 我個女都係(2001年1月).
我個女參加過2年, 個2年好似總數都over 1000人參加, 等小朋友拎多d上台經驗都幾好架, 沒有限定歌曲.

我個女入唔到決賽, 我估要係總決賽先見到黃懿倫, 是不是呀, 晴晴的媽 ...

係呀 , 我再詳細睇返 ,
決賽先有黃懿倫
作者: sherry'smum    時間: 09-11-10 02:20

給他多些鼓勵就算彈得唔好都拍手讚賞他! 練琴時間再縮短一點或分開每次練15分鐘每日練兩三次. 每個小朋友進度不同幾多歲開始學琴係睇小朋友本身是否對學琴有興趣. 我自己有兩個囡囡, 大囡4歲開始學琴起初只是玩玩下型式, 7歲半才第一次考2級, 個次佢緊張到喊仲要個考官出來安慰她. 最後出來結果134分. 一年後8歲半考5級攞Merit, 幾個月後考埋5級樂理. 10歲考7級同樣攞Merit, 去年11歲半考埋8級攞Distinction, 小時她平均每日練個半-2小時琴, 現在升上中學功課忙了不是每日都有時間練彈, 但一有時間就練45分鐘-1小時, 她準備明年考演奏級. 睇番7歲半才考2級現在的老師會同你講你小朋友太遲學琴喇. 但睇進度在4年內她完成8級咁你覺遲嗎? 我細囡今年7月才6歲. 8月尾開始學琴到現在才學了11堂. 老師去年已經叫妹妹來學琴只是我覺得她未準備好. 學了8堂老師已經同我講要她明年初考一級. 我細囡雖然喜歡彈琴天份比家姐還好(我,老師和家姐都覺得), 但佢係唔可以練琴超過30分鐘, 每首歌曲最多彈3-4次就唔願意再彈, 就算迫她都彈得仲衰過之前個3次. 這樣的態度怎樣去考呢! 所以我決定唔考, 等她真真正正準備好才去考唔好花大家時間. 可能她本身能力唔係在學琴方面. 我有朋友的囝囝已經同媽媽講明考到8級後就唔再學琴唔再彈, 琴唔練兩三年後就生疏咁不如唔好學.
原帖由 wenwenlou 於 09-10-16 10:26 發表
各位家長,

本人并不懂音樂, 囝囝今年四歲2個月, 3歲半開始學琴, 最初進度吾錯, 但漸漸發覺他不肯練琴, 情況越來越嚴重,請問如何提高他的興趣呢?
本來想幫報佢考Grade I, 現在都不咁想啦, 如果現在學 Grade I 的 ...

作者: 洛婷    時間: 09-11-10 08:40

原帖由 sherry'smum 於 09-11-10 02:20 發表
給他多些鼓勵就算彈得唔好都拍手讚賞他! 練琴時間再縮短一點或分開每次練15分鐘每日練兩三次. 每個小朋友進度不同幾多歲開始學琴係睇小朋友本身是否對學琴有興趣. 我自己有兩個囡囡, 大囡4歲開始學琴起初只是玩玩下 ...

無可否認 , 你女用 4 年內完成 8 級 ,
佢既努力 , 係可以肯定 !!!

不過睇你段文章裡面 ,
比我既感覺好似係為考而考 ,
小朋友 7 歲半第一次考 2 級 , 一年後 8 歲半考 5 級 ,
10 歲考 7 級 , 去年 11 歲半考埋 8 級 ,

由 2 級 , 一跳就去 5 級 , 其實課程都相差幾遠 ,
當正常一年一級計 , 都可能要 2-3 年先學到去 5 級 ,

但我見你話一年後 8 歲半考 5 級 ,
我只係覺得你小朋友一考完 2 級 ,
就已經開 5 級考試書 , 之後考完 5 級又開 7 級書 ,

如是者..... 一考完就不停不停咁開書練考試 ,
因為 7 級 8 級已係高級課程 , 要用多 d 時間練 ,
所以就用年半去考 7 級 , 又用年半去考 8 級 !!!

我好認同有 d 媽咪都講 ,
為考而考 , 無錯....理論上你係 pass 到個考試 ,
但實際係唔係真係有咁既水平呢 ,
當中有好多都只係識彈考試歌 ,
可能比返 d 同級既歌書佢睇 , 真係未必識彈返出嚟 ,

同埋最怕就係 , 好多急於完成 8 級 ,
之後又走去學人教琴 , 誤人子弟......

以上只係我個人睇法 , 勿介懷 !!!
作者: 晴晴的媽媽    時間: 09-11-10 09:21

原帖由 YanYan0116 於 09-11-9 15:30 發表

aiya, 佢平時咁懶, 我都滿意la.

元朗個比賽, 多數都會參加.

晴晴係咪都考咗試啦, 今次都係distinction?

唔係呀! 佢今次考三級只有125分,其中一首歌唔知點解會重覆彈,不過都係過左去了,只要能引發她的興趣便可。

今年比賽開始報名啦!到時見!
作者: YanYan0116    時間: 09-11-10 11:21

原帖由 晴晴的媽媽 於 09-11-10 09:21 發表

唔係呀! 佢今次考三級只有125分,其中一首歌唔知點解會重覆彈,不過都係過左去了,只要能引發她的興趣便可。

今年比賽開始報名啦!到時見! ...

同意呀, 最緊要係keep住小朋友的興趣.

彈多一次都有125分, 好叻la
作者: neighbour931    時間: 09-11-10 13:43

考完8級, 有沒有8級水平, 呢個敏感課題係好多討論區都討論過.
我個人認為唔應該去質疑個考生, 佢攞左皇家8 級merit就事實係merit, 攞左distinct就係distinct. 呢個係一個制度, 乜野叫做8 級水平呢 ?並沒有一個客觀標準. 好似我地考會考, 有既定的syllabus, 係咪唔識syllabus以外既野就唔應該比A 佢呢, 好多學生透過'雞精'班的考試指導, 取得6A以上成績, 繼而拔尖入大學, 我地係咪去質疑佢有無能力讀大學 ? 如果要質疑既, 應該係個考試制度和SYLLABUS.
但有一點我非常同意既係呢D考試真係掩蓋左好多家長和學生的耳目, 更甚的是成為音樂路上的障礙
原帖由 洛婷 於 09-11-10 08:40 發表

不過睇你段文章裡面 ,
小朋友 7 歲半第一次考 2 級 , 一年後 8 歲半考 5 級 ,
10 歲考 7 級 , 去年 11 歲半考埋 8  ...

作者: 洛婷    時間: 09-11-10 14:21

原帖由 neighbour931 於 09-11-10 13:43 發表
考完8級, 有沒有8級水平, 呢個敏感課題係好多討論區都討論過.
我個人認為唔應該去質疑個考生, 佢攞左皇家8 級merit就事實係merit, 攞左distinct就係distinct. 呢個係一個制度, 乜野叫做8 級水平呢 ?並沒有一個客觀標 ...

係.....所以我都講

以上只係我個人睇法 , 勿介懷 !!!
作者: bebebe12345    時間: 09-11-10 14:49

孩子有天份的不要浪費!我反而更有興趣知道的是對孩子的後著的安排如何!而不是再考甚麼琴,還有十多年可以學。
作者: Sindy    時間: 09-11-10 15:00

原帖由 neighbour931 於 09-11-10 13:43 發表
我個人認為唔應該去質疑個考生, 佢攞左皇家8 級merit就事實係merit, 攞左distinct就係distinct. 呢個係一個制度, 乜野叫做8 級水平呢 ?並沒有一個客觀標 ...

字裏行間睇得出佢係關心個學生,考完八級,可能對音樂都仲係識得好小,其實好小人會覺得考完八級,就算其他野知得小都無問題,通常考得完果級既野,都希望佢地真係唔會除左考試歌就乜都唔知.......呢個考試制度真係有d問題,所以我都好耐無同佢癲囉

其實我又想講,考得快唔等於無基本功,只識考試歌,但如果只係學考試歌去考試果d,水平真係有問題,即係一個小六學生,無理由乘數表都未識背架麻,我地亦唔願意見到呢個情況
作者: AAmother    時間: 09-11-10 23:55

阿囝 6/10 考3級的,到今日都未收到成績....
又心急又擔心
作者: neighbour931    時間: 09-11-11 01:24

大家都係平心地以事論事, 怎會介懷呢.
我都知道好多人都會以同樣的眼光去睇呢班'8級小朋友', 但我有另一番較正面的見解:
既然呢班小朋友從考試當中反映左佢地係有能力去彈好8級歌, 礙於琴齡所限, 以往接觸之曲目自然小之又小, 而家既然有一定既能力, 應該鼓勵佢地憑自己應有能力, 多接觸不同類型曲目, 擴闊自己的音樂視野
原帖由 Sindy 於 09-11-10 15:00 發表

字裏行間睇得出佢係關心個學生,考完八級,可能對音樂都仲係識得好小,其實好小人會覺得考完八級,就算其他野知得小都無問題,通常考得完果級既野,都希望佢地真係唔會除左考試歌就乜都唔知.......呢個考試制度真係有d問 ...

作者: sherry'smum    時間: 09-11-11 01:32

你講得都有你的道理, 如果學琴只是為考試而每次只彈個3首歌好無基礎咁樣學小朋友都無意思, 小朋友唔悶家長都覺得有問題啦! 考試只是想給自己一個目標認定自己的能力. 如果基礎打得好真係喜歡彈琴根本應付考試不需花上一年時間去練, 像我囡囡考8級大概只花3-4個月便可以, 就算明年準備考演奏給老師都只是剛開始教她彈第一首歌, 其餘時間都是彈她喜歡的樂譜, 得閒幫同學伴奏考試或表演. 彈琴只是她其中一個興趣.
原帖由 洛婷 於 09-11-10 08:40 發表

不過睇你段文章裡面 ,
10 歲考 7 級 , 去年 11 歲半考埋 8  ...

作者: 洛婷    時間: 09-11-11 13:44

請教各位 :

我女隻手掌好細 , 比佢表妹還要細

請問點樣可以練彈 "8" 個音 , 即係當彈 c 去到下一個 c

左手最嚴重 , 佢隻手只可以平哂岩岩 "攬" 到 ,

如果隻手型要保持拱起 , 佢唔得 , 佢挈到盡只係掂到 ,

想問係咪佢大 d 就會好 d ? 有冇方法改善 ???

我表達唔係咁好 , 希望你地睇得明我講咩 ops:" />

作者: Sindy    時間: 09-11-11 17:30

挈挈下就得架啦,我女細時都係咁,佢夾夾下硬(當然唔好整親自己啦),開開下就會得架啦,除非特別細啦隻手
原帖由 洛婷 於 09-11-11 13:44 發表
請教各位 :

我女隻手掌好細 , 比佢表妹還要細

請問點樣可以練彈 "8" 個音 , 即係當彈 c 去到下一個 c

左手最嚴重 , 佢隻手只可以平哂岩岩 "攬" 到 ,

如果隻手型要保持拱起 , 佢唔得 , 佢挈到盡只係掂到 ,

...

作者: 洛婷    時間: 09-11-11 21:06

原帖由 Sindy 於 09-11-11 17:30 發表
挈挈下就得架啦,我女細時都係咁,佢夾夾下硬(當然唔好整親自己啦),開開下就會得架啦,除非特別細啦隻手

佢表妹 8 歲 , 但我女隻手仲細過佢 , 咁算唔算細 ???

係咪即係好似拉根 "冼一字碼" 咁 ???

拉多 d 根就會鬆 ??? :D
作者: Sindy    時間: 09-11-11 23:13

原帖由 洛婷 於 09-11-11 21:06 發表

佢表妹 8 歲 , 但我女隻手仲細過佢 , 咁算唔算細 ???

係咪即係好似拉根 "冼一字碼" 咁 ???

拉多 d 根就會鬆 ??? :D

係呀,好似拉一字馬咁原理....同埋佢仲未大定架麻,手都會再大d,拉得黎差唔多架
作者: 洛婷    時間: 09-11-11 23:38

原帖由 Sindy 於 09-11-11 23:13 發表

係呀,好似拉一字馬咁原理....同埋佢仲未大定架麻,手都會再大d,拉得黎差唔多架

咁等我得閒叫佢練多 d
作者: yvonne.wong    時間: 09-11-13 02:03     標題: 回覆 1# 洛婷 的文章

作者: 洛婷    時間: 09-11-13 08:38

原帖由 yvonne.wong 於 09-11-13 02:03 發表
洛婷,
     您小朋友考琴後要等幾耐先有結果?是否真的要7星期先收到結果?

我女果時約 6 個星期

你女考咗試 ???
作者: neighbour931    時間: 09-11-13 13:14

考試個星期唔計, 第六個星期二就會收到成績
原帖由 洛婷 於 09-11-13 08:38 發表

我女果時約 6 個星期

你女考咗試 ???

作者: yamsui    時間: 09-11-13 16:01

原帖由 Kanax 於 09-10-10 00:39 發表

Congratulations! Your boy has done a good job!
May I know how long does he learn? How long does he practise the piano everyday?
My girl will take G3 exam next year, I hope she can be as good as your boy.
作者: yvonne.wong    時間: 09-11-14 19:43

作者: rho153    時間: 09-11-25 13:32     標題: 回覆 19# Kanax 的文章

我都收到了, 剛剛130, 好開心,第一次dinstinction...need to buy a big gift to my daugher and thank the teacher.
作者: rho153    時間: 09-11-25 13:34     標題: 回覆 19# Kanax 的文章

我都收到了, 剛剛130, 好開心,第一次dinstinction...need to buy a big gift to my daugher and thank the teacher.
作者: achow    時間: 09-11-30 09:59

My girl had piano exam on Oct 24th and my boy had it on Nov 4th. May I know when should I receive the result? Thank you.
作者: yvonne.wong    時間: 09-12-2 20:41     標題: 回覆 1# achow 的文章

作者: yvonne.wong    時間: 09-12-7 00:53     標題: 回覆 1# yvonne.wong 的文章

作者: rho153    時間: 09-12-7 23:44

試下陪他practice....or ask him to be a teacher and you be the student....

原帖由 wenwenlou 於 09-10-16 10:26 發表
各位家長,

本來想幫報佢考Grade I, 現在都不咁想啦, 如果現在學 Grade I 的 ...

作者: 洛婷    時間: 09-12-8 15:57

原帖由 yvonne.wong 於 09-12-7 00:53 發表
洛婷,
您很久沒有上baby-kingdom,您報咗名參加元朗嗰鋼琴比賽未呀?

你女女

我報咗喇 , 你呢 ???
不過多數係只在參與 ,
我女岩岩先學首新歌去比賽 ,
我驚唔夠時間
作者: yoyoki    時間: 09-12-8 23:32

我小朋友今年都考試了~~
g.3得到141分~~
我都要準備今個聖誕送份大禮~~haha
作者: yvonne.wong    時間: 09-12-8 23:59

作者: ~may~    時間: 09-12-12 22:43

作者: achow    時間: 09-12-14 09:48

My son had exam on Nov 4th, still not receive the result. May i know around when they will send it out?
作者: Kanax    時間: 10-1-5 15:23

原帖由 yamsui 於 09-11-13 16:01 發表

Congratulations! Your boy has done a good job!
May I know how long does he learn? How long does he practise the piano everyday?
My girl will take G3 exam next year, I hope she can be as good as your ...

多謝晒!佢4歲零8個月開始學柏斯嘅音樂班,初初學就好肯練琴,但彈嘅歌深左就無心機練,而家一日最多練15min,每首歌彈1次, 不過佢仲係好有興趣,有時引起到佢嘅興趣,幾深嘅歌佢都彈。
作者: mkwok    時間: 10-1-5 18:08

請問妳的囝囝現在幾歲?

原帖由 Kanax 於 10-1-5 15:23 發表

多謝晒!佢4歲零8個月開始學柏斯嘅音樂班,初初學就好肯練琴,但彈嘅歌深左就無心機練,而家一日最多練15min,每首歌彈1次, 不過佢仲係好有興趣,有時引起到佢嘅興趣,幾深嘅歌佢都彈。 ...

作者: Kanax    時間: 10-1-5 22:55

原帖由 mkwok 於 10-1-5 18:08 發表
請問妳的囝囝現在幾歲?

8歲零8個月喇!
作者: mkwok    時間: 10-1-6 10:41

謝!

原帖由 Kanax 於 10-1-5 22:55 發表

8歲零8個月喇!

作者: fcbttkw    時間: 10-1-7 19:03

我囝囝好似你囝囝咁上下,四歲開始學琴,初期都好肯練(可以稱得上係瘋狂),年幾之後每日每首歌只彈一次,近排都肯每首彈兩次,但每星期練得三、四日琴!唔想練嘅原因唔係覺得D歌難彈,而係視乎佢鍾唔鍾意首歌。
原帖由 Kanax 於 10-1-5 15:23 發表

多謝晒!佢4歲零8個月開始學柏斯嘅音樂班,初初學就好肯練琴,但彈嘅歌深左就無心機練,而家一日最多練15min,每首歌彈1次, 不過佢仲係好有興趣,有時引起到佢嘅興趣,幾深嘅歌佢都彈。 ...

作者: bbAvalon    時間: 10-1-8 17:27

hi all,

My son is now 4 years 7 mths old.  I'm planning to let him to learn piano.

As a beginner without any experience of music course, which type of piano class is better?

(1) group basis (8 studens :1 teacher, and each student with one electric piano, and one parent is allowed together)

(2) individual basis  (1 student:1 teacher, the student use non-electric piano, and parent is not allowed together)

Please share your experience when and how to start learning piano for your kid.

Thanks a lot!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5