教育王國

標題: 十五十六添, 我都好想兒子入讀國際學校, 但.... [打印本頁]

作者: msbeauty    時間: 09-9-30 13:03     標題: 十五十六添, 我都好想兒子入讀國際學校, 但....

如果兒子入讀國際小學及中學, 但當入大學時, 是否一定要去外國讀書呢?

可否在本地讀大學呢? (因本人不想他獨自一個去外國讀書)

作者: cuteb    時間: 09-9-30 15:53     標題: 回覆 1# msbeauty 的文章

作者: opakgn    時間: 09-10-18 11:47

國際學校學生可以經「非聯招」考入本地大學。
以前,本地國際學校學生經「非聯招」考入本地大學率偏低,因為以前傳統中學要讀7年,而家傳統學校改左334,讀6年中學。即是大家讀書年數一樣。情況可能會有轉變。
不過,唯一擔心係要考兩科語文,因為多數人會考中文(中國語文及文化)及英文(Use of English) 如果以國際學校學生嘅中文程度去考可能會差少少。(除非識第三種語文,不過可能仲難)
同埋而家有d讀完副學士嘅學生都會經「非聯招」入番大學。
其實我都有呢個擔心,因為我個女讀緊EFS,雖然都有中文學,不過程度始終比較低,(認字同寫字比較弱)幸好係用普通話教中文。如果將來真係考唔到本地大學,可能試下番中國,再唔得先諗去外國囉。(我都唔想佢去咁遠)
作者: msbeauty    時間: 09-10-19 13:25

請問你女兒讀邊間efs, 可以有中文學呢?

其實, 我亦想我的兒子去外國讀書, 但可能是獨子, 故不想他離開我去那麼遠的地方讀大學, 故不知道若讀國際學校, 難不難入讀香港的大學呢?

原帖由 opakgn 於 09-10-18 11:47 發表
國際學校學生可以經「非聯招」考入本地大學。
以前,本地國際學校學生經「非聯招」考入本地大學率偏低,因為以前傳統中學要讀7年,而家傳統學校改左334,讀6年中學。即是大家讀書年數一樣。情況可能會有轉變。
不過,唯一擔心 ...

作者: opakgn    時間: 09-10-19 19:26

我個女係RC讀緊,其實當初都有考慮讀傳統學校。(因為諗住唔使交學費)幼稚園時幫佢報國際係諗住國際又得,傳統派位又得。
佢P1果陣我去咗做補習老師,諗住認識d學生再睇下邊間小學好。但係我發覺d學生好慘,勁多功課、默書。最慘係d學生唔鐘意返學!返完學都好似咩都唔識咁。當然亦有小數學生資質好d,或者接受到填鴨式教育,(即是可以迫得果d),通常呢d都係成績好個批。
我覺得小朋友學習首先係佢要有興趣去學,如果連學都唔想返仲講什麼學習呢?我會重視小朋友有求知慾,懂思考,同埋要係生活中學習,而唔係只係一個讀書機器。
不過,有d家長會覺得國際學校d程度(例如數學)比較淺,但我覺得唔可以比較,因為兩者教育方向唔同。傳統教學一定要訓練學生「識考試」,為咗keep住收到學生,唔會殺校,佢地都無辦法唔谷學生成績。
對於重視成績嘅定長,可能傳統學校會較適合。
作者: opakgn    時間: 09-10-20 09:20

原帖由 opakgn 於 09-10-19 19:26 發表
我個女係RC讀緊,其實當初都有考慮讀傳統學校。(因為諗住唔使交學費)幼稚園時幫佢報國際係諗住國際又得,傳統派位又得。
佢P1果陣我去咗做補習老師,諗住認識d學生再睇下邊間小學好。但係我發覺d學生好慘,勁多功課、默書。最慘係d學 ...

其實以個人睇法,如果你真係好想佢讀本地大學,傳統嘅小、中學會適合d。因為考入大學始終都係睇成績。
講真個句,國際學校學生唔係程度低,只係「考試技巧」無傳統學校學生好,傳統學校會訓練到d學生識考試。但國際學校就唔注重考試成績,較著重學生個人潛能發展。其實佢地好精靈,不過唔識考試。
(不過,好可惜,通常d家長會以成績作為量度標準)
如何取捨要好睇家長要求。
其實我自己覺得,而家d大學生無以前果d咁叻,可能係教學質素問題。我覺得佢地同10年前嘅中學程度差唔多。(雖然課程深咗,但係d人都唔吸收)
作者: msbeauty    時間: 09-10-20 13:19

opakgn, 多謝你的分享!  是的, 我亦不打算給兒子太大壓力, 我想他可以開開心心讀書.  但請問如果讀到一半, 發覺兒子原來不適應國際學校, 那可以怎辦呢?  聽聞很難轉回傳統學校, 是嗎?

請問你會打算給女兒在外國讀書嗎 (讀完中學之後)?
作者: opakgn    時間: 09-10-20 15:08

Hello. 其實好少會有唔適應國際學校嘅學生,反而多數唔適應嘅係家長。你想像下返學好relax,又少默書,無考試,我諗好少學生會唔適應。
好多時唔適應嘅係家長,有時d家長會覺得唔知d仔女學咗d咩。好似我個女咁,小學係冇textbook,主要用老師d handout,具體上真係唔知佢學咗咩嘢。不過見佢返學都幾開心,同埋係某d事上有自己嘅見解,亦可以表達到出嚟。所以都覺得自己冇安排錯。
之前有聽過有d家長因為經濟問題,要由國際轉返傳統,d學生就真係好難適應。一來workload大咗好多,中文又追唔上,校規又多,好慘。所以真係要考慮清楚、選定,唔好轉來轉去,最後苦了學生。
亦聽過有傳統學校學生頂唔順,轉去國際,反而有好轉變。

我諗住比佢讀到中學後,考到本地大學就最好,否則想佢返中國讀。相信到咗果陣時,中國已經發展得好勁,加上好多外國公司同中國做生意。如果流利英文加普通話都會幾吃香,起碼冇咁擔心一畢業就失業先啦! (好似諗到好遠、好完美,不過據我所知其實北京、上海d大學都唔易入)
如果最後真係唔得嘅話,會送佢去英國囉,因為我地有教育津貼,英國係唯一選擇。

所以真係要努力儲錢!
作者: msbeauty    時間: 09-10-21 10:23

真的多謝你的分享.  我估計你應該是公務員家屬, 是嗎?  其實我亦是.  但據我所知, 教育津貼只去到19歲, 那若到時你的女兒會到英國留學, 那筆費用是好大的 (因已沒有津貼). 是嗎?

而且據我所知, 這津貼不是局限於去英國, 其他地方留學都可以, 對嗎?

不好意思, 太多問題!
作者: opakgn    時間: 09-10-21 11:52

原帖由 msbeauty 於 09-10-21 10:23 發表
真的多謝你的分享.  我估計你應該是公務員家屬, 是嗎?  其實我亦是.  但據我所知, 教育津貼只去到19歲, 那若到時你的女兒會到英國留學, 那筆費用是好大的 (因已沒有津貼). 是嗎?

而且據我所知, 這津貼不是局限於去 ...

淨係英國可以咋,仲一定要寄宿至有。

其實d津貼係供唔到大學嘅,最多讀完高中。因為我同老公一人供緊一份保險,應該夠佢讀大學嘅。

我有d朋友(又係公務員),一心諗住初中就送子女去英國,高中畢業就返香港考番本地大學。佢地小學就讀傳統學校/直資學校,中一開始去英國。咁樣可以享盡津貼(本地+海外)又用最少錢。但係我又覺得初中去好似太細,仲要我個係女仔呢!

仲有,如果用海外津貼,雖然每個月交嘅學費少咗,但係津貼咗嘅金額要立番稅架,所以其實冇想像中咁平。

今朝睇報紙話香港會起多幾間私立大學,我諗第日會有多d大學學位,希望可以係香港讀啦。(最多比貴d學費,都冇英國咁貴卦)
作者: opakgn    時間: 09-10-21 12:02

其實去英國係諗住可以比少1年大學錢囉。
因為有年齡限制,正常17歲讀完year 13,最壞打算,佢去英國要repeat 1年year 13(18歲入大學year 1)仲可以用到津貼,當然年齡過咗就要自費。
其實我一直都有過問題,如果公務員子女係天才,例如15歲就考到大學,咁係咪可以全程都有津貼呢? (都係問下,唔知有冇lee d case)
作者: opakgn    時間: 09-10-21 12:08

如果你對海外升學津貼有興趣,可以查詢下(內部),每年都有talk講。我同我老公係果女3歲時聽過1次,諗住聽定d資料可以好預算d。
作者: PearPear    時間: 09-10-21 12:11

Hi msbeauty & 各位,

你地好!  很高興見到你個題目.  其實我都好耐之前有上黎問過類似題目, 不過當時沒有人多大討論.  而家見到你地討論呢個問題, 我很開心!

我個理念同你地差不多, 我都係覺"填鴨式"絕非好的教學制度!  如果小朋友性格能夠接受都仲好啲, 如果唔係, 我覺得就係會影響佢地一生.  原本有興趣, 都變得無興趣!  原本, 如果可以用其他方法一樣可以學好的, 結果under 呢個制度下, 就無辦法學得好, 最慘係如果成績唔好, 整個校院生涯就斷送!  浪費少年學習時間之餘, 亦大大影響性格成長!

眼見很多本地學校學生, 由於學校, 功課壓力過重, 年紀雖少, 已變得"勢利", 價值觀已扭曲了!  本身潛能亦得不到發展, 也亦被毀滅了!  我深信其實每個小朋友都有一定同不同潛能同長處!

我都係覺得似乎國際學校的理念會比較適合真正的學習!  然而, 同你地一樣憂慮同一個問題: 就係, 如果可以話, 都希望小朋友可以係香港讀大學, 我想陪佢一齊, 唔想佢離我咁遠!

但我手頭上都係無咩實質資料, 可以知道, 究竟香港啲大學會真係收幾多國際學校學生?  不過我又有聽聞, 而家香港啲大學, 都會trend to 收國際學校學生, 或外國來的學生, 因為佢地喜歡他們有創意, 有靈活同獨立思考能力!  不過唔知有幾真?

另外, 想問問: 請問知唔知RC的中文程度?
作者: opakgn    時間: 09-10-21 13:59

Hello, 各位,好開心有相同諗法嘅朋友。

本地大學收生主要經「聯招」同「非聯招」,但係而家「非聯招」嘅競爭都幾大。因為以前冇咁多學生經「非聯招」入大學。以國際學校學生嚟講,以前多數都係諗住出國,又或者係個學生本身唔係本地人,佢地父母嚟香港做嘢,公司包埋未成年子女嘅教育,通常佢地都會返自己國家讀大學。但係而家多咗d本地人因為不相信/頂唔順傳統學制,而選擇讀國際學校嘅學生。(即係我地lee d)其實最終都想入番本地大學。再加埋d副學士畢業生、內地學生等。
我搵到lee段新聞,你可以睇下。
http://hk-pub.com/forum/thread-2386654-1-1.html

RC有中文學,普通話教。但程度就梗係冇傳統學校咁深。例如我個女,佢6歲Year 2,年齡等如傳統小學1年級生,但中文程度嚟講就應該冇。不過我都buy用普通話教中文科嘅。
作者: PearPear    時間: 09-10-21 18:07

opakgn,

多謝你的資料!

我諗副學士都係其中一個主因, 令"非聯招"多左咁多人報!

雖則你囡囡而家Year 2, 年齡等於出面傳統小學1年班.  咁RC的中文課程同出面小學1年班差幾完?  只差1年定點樣? 其實如果相差1年, 我覺得問題唔大, 可以自己係屋企訓練下佢!  另外, 想問問:你囡囡平時係屋企講甚麼語言?  同埋請問除了每月的學費, 年中仲有冇其他的費用?  唉, 因為我唔係公務員, 小朋友讀書無津貼, 所以對我黎講, 學費都幾金下架!

一直都好想join RC school visit! 但次次都報唔到名!  我已經係佢一出post個日已上網check, 每次都full晒!

而家好似樣樣野都難左好多, 聽聞RC都好多人報!  請問小朋友以前係讀咩kindergarden?  我小朋友讀緊對面Boxhill, 不過就算已決定比佢去讀國際學校, 都唔知到時入唔入到.  因為小朋友出世個年好多bb出世.  如果到時入唔到, 要讀傳統小學就麻煩, 因為聽講boxhill對考出面啲小學就差啲囉~

聽你地之前講話香港會起多幾間大學!  現時有冇咩資料?

原帖由 opakgn 於 09-10-21 13:59 發表
Hello, 各位,好開心有相同諗法嘅朋友。

本地大學收生主要經「聯招」同「非聯招」,但係而家「非聯招」嘅競爭都幾大。因為以前冇咁多學生經「非聯招」入大學。以國際學校學生嚟講,以前多數都係諗住出國,又或者係個學生本 ...

作者: cuteb    時間: 09-10-21 18:55     標題: 回覆 15# PearPear 的文章

作者: opakgn    時間: 09-10-21 19:26

其實我冇認真比較過中文程度,但我有個而家讀緊小學嘅表弟,佢將佢K2時幼稚園(佢讀維多利亞)d中文認字卡比我個女,當時我個女year 1,都識唔到1/3。

我地係屋企講廣東話,其實佢d英文主要係學校學/用。佢幼稚園唔係讀名校(讀沙田好時光-International Class)可能因為咁,佢K1/K2好少同學,(連埋佢在內)K1得10個,K2時,因為出學卷,d同學有d轉去中文班,淨番5個。點知因為少人,佢d英文進步得好快。其實我果時唔知year 1係5歲讀,我報名時已經收哂,佢係第二輪考,又比佢好彩考到。因為當時算係新校,好多家長寧願選SJS(同區),我諗果時d競爭又冇咁大。
佢果時幼稚園個校監都建議我比佢考RC,都係因為SJS競爭好大。(我唔想學校離屋企太遠,所以要選沙田區)

講開SJS-我識一個SJS嘅媽咪,聽佢講SJS都有中文堂(普通話)佢話唯一唔好係學校冇Canteen,要朝朝煮飯比個仔帶。

RC小學學費$6800,雜費係以年計,開學個陣一筆過比,好似千零蚊,至於school lunch就$26餐(都可以自己帶home lunch)。校巴就要睇地區,我地算近,每3個月比一次,拉平均每月約$800。(Service Provider -冠中)

EFS已經係最平嘅國際學校嚟,其他果d(唔係EFS)間間都要成萬蚊一個月。(小學-中學唔止)

lee段新聞,你睇下。 
http://hk.news.yahoo.com/article/091021/4/esbe.html
作者: msbeauty    時間: 09-10-22 09:36

好開心看到大家的分享.  但想請問一下, 是否很難入國際學校呢?  因我們只是一個很普通, 很普通的香港家庭, 沒有外國護照, 而我和我老公又不是專業人士. 只是平時跟工人會用英文談話, 是否入讀國際學校比較難呢?   據知若外國或移民人士入讀機會好大, 是嗎?   那我應該要給兒子什麼training呢?
作者: opakgn    時間: 09-10-22 10:24

Hi, msbeauty.
其實我都係一個好普通嘅家庭,亦唔係專業人士。我相信任何父母,無論任何職業,大家對子女嘅愛都係一樣。
外國Passport holder & native English speaker係優先。不過唔代表其他無機會嘅。我個女夠兩樣都唔係啦。

如果你想佢入國際小學咁幼稚園就要讀國際。等佢自小適應學習環境/模式。小學可以考國際(5歲)又可以派位(6歲)。(當然如果有可能入傳統小學,就要自己教下中文)
傳統幼稚園就應該好難考到國際小學,我甚至懷疑interview機會都唔知有冇。

就我自己所見,國際學校學生同傳統學校學生係有分別嘅,兩者平日表現亦有唔同。當初亦有考慮直資(培僑),但係幼稚園校監就話我個女多數考唔到,因為該校嘅target學生唔係類似我個女果d,最後都冇試。

如果佢讀開國際kinder,interview時表現番平時咁就得架啦。我覺得除此就冇咩特別準備。至於英文方面,如果kinder係國際,加上係屋企都要同姐姐講,我諗問題唔大囉。

有一個有趣的情況,我個女以前幼稚園讀國際班,反而隔離中文班有個鬼妹仔。(佢有身份証又有外國passport) 其實原理都係一樣,大家都做兩手準備啫。
作者: msbeauty    時間: 09-10-22 11:35

Thanks, opakgn.  但我睇過, EFS的國際幼稚園得4間, 而我又住在九龍區, 故返學要搭長途車.  而其他所謂的國際幼稚園都大約1萬一個月, 實在好貴.

其實所謂的國際班(本地幼稚園), 是否用英文上課呢?  但若五歲(K2)入唔到國際小學, 那是否要在六歲才考本地小學呢?

Sorry too many question...
作者: opakgn    時間: 09-10-22 12:30

係呀,學費都係主要原因. That's why we chose ESF. 雖則話有allowence,但係都要自己貼,所以唔可以太貴。

如果你真係好想讀ESF嘅小學,入到佢嘅kinder梗係會大機會d啦。至於國際班,以我個女果間,係全英語教,由一位class teacher(由返學至放學)take care 全班同學。另外,因為唔係名校,冇咩人讀,變咗真正小班教學,咁仲好。其實我個女冇讀PN,一讀就K1,K1前好少接觸英語/外國人。初初返學好唔慣,但係3個月後已經可以class teacher 溝通到。我唔係話international class好好,不過我只係唔想佢要同人死爭爛爭,咪搵間唔使爭。當然要問清楚教學模式,我見佢全程由外籍老師教我至選佢。如果國際幼稚園真係太貴,而又入唔到ESF嘅kinder,你可以睇下有冇其他心儀幼稚園(國際班),了解佢嘅教學模式。同一間學校,中文班同國際班可以係完全唔同。(正如我個女以前果間)
至於小學派位,只要係本地人,就可以參加。派中嘅學校一定要收,(除非你自己唔讀)我個女都有同學讀完year 1經派位轉番傳統小學,佢媽咪話好鍾意果間學校,同埋覺得國際d程度低喎!每人都有自己嘅諗法,但我個人就唔係咁鼓勵,因為正如之前所講,國際轉傳統會好難適應,尤其是中文科會追得好辛苦。至於英文科,因為國際學校不會特別注重grammar,變咗中、英文科都冇優勢,仲衰。
作者: oooray    時間: 09-10-22 12:38

原帖由 msbeauty 於 09-10-22 11:35 發表
Thanks, opakgn.  但我睇過, EFS的國際幼稚園得4間, 而我又住在九龍區, 故返學要搭長途車.  而其他所謂的國際幼稚園都大約1萬一個月, 實在好貴.

其實所謂的國際班(本地幼稚園), 是否用英文上課呢?  但若五歲(K2)入 ...

領教過一間本地人辨o既有名o既國際幼稚園N班一年,一半英文/一半廣東話,個人覺得如是者讀多2年唔夠應付Year 1 interview(天資聰穎者除外),結果K1跳o左車。
作者: opakgn    時間: 09-10-22 12:40

呀..仲有,如果真係5歲冇國際收,咪讀住K3先,再一路考插班囉,如果都真係冇嘅就讀完K3至考year 1。(大其他人一歲,可能機會仲大d)我以前都有擔心呢個問題,我果時仲驚,因為報嘅時候已經全部過哂deadline。(係幼稚園個校監教我嘅)
作者: msbeauty    時間: 09-10-22 12:51

是的, 我都有點擔心, 讀國際學校的學生不著重英文grammer, 他們只是講好流利, 但寫方面好弱, 是嗎? 那是否代表中, 英都學得不好?  

而且, 想問國際學校的課程是否比傳統學校淺d? 很少功課和考試嗎? 那怎樣知道他學了什麼,  怎樣知道他的程度?
作者: Yau_Cheung    時間: 09-10-22 13:44

ESF 有年齡限制,讀完K3 係唔可以考 year 1,只可以申請入 year 2。

原帖由 opakgn 於 09-10-22 12:40 發表
呀..仲有,如果真係5歲冇國際收,咪讀住K3先,再一路考插班囉,如果都真係冇嘅就讀完K3至考year 1。(大其他人一歲,可能機會仲大d)我以前都有擔心呢個問題,我果時仲驚,因為報嘅時候已經全部過哂deadline。(係幼稚園個校監教我嘅) ...

作者: opakgn    時間: 09-10-22 13:54

原帖由 msbeauty 於 09-10-22 12:51 發表
是的, 我都有點擔心, 讀國際學校的學生不著重英文grammer, 他們只是講好流利, 但寫方面好弱, 是嗎? 那是否代表中, 英都學得不好?  

而且, 想問國際學校的課程是否比傳統學校淺d? 很少功課和考試嗎? 那怎樣知道他學 ...

佢d英文講同寫都ok,只係寫嘅時候可能有少少grammar上嘅mistake。之前講嘅係果d係只讀咗1年year 1嘅學生。同埋佢地學grammar同我以前學嘅方法亦唔同,佢地主要係用得多、講得多學到。
例如我以前學future tense,係記住will,shall...但我個女因為講得多,佢唔知'future tense'呢過term,但用嘅時候就用得啱。又例如學'past tense'我以前係要背'go、 went、gone'。佢無背過,但係知道發生咗要話went唔係go。我有問過佢知唔知點解,佢話比我聽'總之'係咁講。

如果英文程度就一定高過傳統學校,但中文就低d。很少功課,有時星期五有一份,有時一星期都冇一份。不過,每星期都有labrary堂,每人要借2本英文書加1本中文書。(要寫comments/晝圖畫都得)佢學校好注重d學生要成日reading。英文冇默書,反而中文就默過兩次(開學到而家)。無考試,冇排名次,每年會有2份assessment report,teachers會係每個area評番佢嘅表現,有咩achievement及邊度要improve。唔會同其他同學比較,純粹睇個學生嘅個人表現。
作者: opakgn    時間: 09-10-22 13:59

原帖由 Yau_Cheung 於 09-10-22 13:44 發表
ESF 有年齡限制,讀完K3 係唔可以考 year 1,只可以申請入 year 2。

原來有限,sorry呀,我之前都唔知。如果係咁,year2 插班都唔係咁大機會喎!
作者: buu0605    時間: 09-10-22 14:32

May I know if the chance of getting in RC will be higher for ESF kindergarten graduates?  Or the same as outsiders?  My son is studying in local kinder and I would like to apply for RC.  Thanks.
作者: cuteb    時間: 09-10-22 14:55     標題: 回覆 21# opakgn 的文章

作者: cuteb    時間: 09-10-22 15:03     標題: 回覆 26# opakgn 的文章

作者: almom    時間: 09-10-22 15:22

原帖由 msbeauty 於 09-10-22 12:51 發表

而且, 想問國際學校的課程是否比傳統學校淺d? 很少功課和考試嗎? 那怎樣知道他學了什麼,  怎樣知道他的程度?

我有兩個小朋友讀 RC, 一個中學一個小學
中小學情形不同, 我試下答你

我都有點擔心, 讀國際學校的學生不著重英文grammer" <= 唔係, 語文教學是 "一籃子" 的, 唔會有一堂教 GRAMMAR, 但唔代表唔著重

寫方面好弱 <= 要看個別孩子能力, 小學基本上在學校有大量寫作

國際學校的課程是否比傳統學校淺d? <= 教學方式不同, 教的層次不同; 個人覺得 LOCAL SCHOOL 教學流於表面, 一味教得快, 孩子好多欠理解; 國際學校教學著重基礎, 唔好 EXPECT 小一學會乘數

很少功課和考試嗎? <= 功課量適中, 小學有很多 ASSESSMENTS, 不會遇與先通知家長, 不用溫習, 要靠 "真工夫"; 中學有適量的 TEST 和 EXAM

很那怎樣知道他學了什麼 <= 學校有晒資料比家長

怎樣知道他的程度 <= 小學有 ASSESSMENTS, 老師定時會話比家長知孩子的程度, 中學亦有定時的 TEST
作者: opakgn    時間: 09-10-22 15:26

原帖由 cuteb 於 09-10-22 15:03 發表
sorry sorry, I got it, Sha Yin Good Time, but I think now there are many students la, not like b4....

OH....有可能我個女出世果年比較小BB。
佢2003年6月出世。
2002年因為「肓年」少咗人結婚,再加上2003年年頭打杖,跟住又有沙士.....(唔知關唔關事呢?) 不過又真係有d年份係特別多bb出世,例如「豬年、龍年」。

但係佢讀國際班果陣(2006)真係好少同學,同埋多人用學卷讀中文班。
估唔到而家咁多人讀呢!
作者: msbeauty    時間: 09-10-22 16:14

多謝大家的意見!  請問RC 是否一條龍? 小學會直升中學? 小學和中學是否各6年, 由Year 1 to Year 12?  

因本人住在九龍區, 請問除了RC外, 還有其他國際學校是一條龍呢?

而且, 我聽說 RC 有 IB 課程, 那是什麼呢?
作者: cuteb    時間: 09-10-22 16:30     標題: 回覆 32# opakgn 的文章

作者: PearPear    時間: 09-10-22 16:35

Hi opakgn,

多謝你詳細的資料同分享!

據我知, RC而家已多左好多人報! 以前,boxhill小朋友絕大部份都入到RC, 但係而家聽講比率已少左, 因為RC收多左由外面九龍幼稚園學生!  

其實如果, st. cat, pre-school那些, 你覺得算唔算國際幼稚園?

另外, 你話你當初都有考慮"培僑".  其實我對"培僑"認識唔多!  只知道佢地都係活動教學, 唔係傳統學校.  不過好似係"普通話"教學為主!  請問你對呢間學校知幾多?  佢地課程係咪跟教統局?  另外, 我有朋友亦提及"王錦輝", any idea on it?  

另外, 亦想問問: RC有冇得比定時比家長join in 小朋友classes? 因為我知有些國際學校有呢樣野!

同埋, 請問有冇資料RC畢業生多去邊度讀大學?

原帖由 opakgn 於 09-10-21 19:26 發表
其實我冇認真比較過中文程度,但我有個而家讀緊小學嘅表弟,佢將佢K2時幼稚園(佢讀維多利亞)d中文認字卡比我個女,當時我個女year 1,都識唔到1/3。

我地係屋企講廣東話,其實佢d英文主要係學校學/用。佢幼稚園唔係讀名校(讀 ...

作者: PearPear    時間: 09-10-22 16:58

Hi cuteb,

我小朋友而家係boxhill讀緊N班!

其實老實講, 我都唔知佢地中文課程係深定淺! 因為我都唔知出面啲kinder中文課程係點?  你講, 我先知原來佢地都唔算淺.  我只知, 佢地以前無中文堂, 今年先開始有.  每日都有中文堂, 而PTH今年就一星期三次.  出年K1就日日都有!  

係你講, 我先知原來出面九龍人也聽過boxhill. 因為我同我啲朋友講親, 全部都話未聽過, 有啲住港島佢, 都話完全未聽過!  所以而家諗緊, 如果決定比小朋友第日讀國際學校, 就會留係boxhill.  但如果唔係, 就諗緊係咪要同佢k1轉反出面有名啲kinder.  不過, 而家都好煩.  因為小朋友而家讀得好開心.  從舊年open day後, 決定比小朋友讀呢間, 到而家, 都仍然覺得揀得對!  我鐘意呢間學校好positive! 我覺得教小朋友要好positive, 尤其幼童!  我唔鐘意出面好傳統kinder/or 學校, 成日都話咁唔得, 咁又唔得, 一出聲不論錯與對, 就係唔岩!  好容易就話, 咁就係曵, 咁就係頑皮, 亦等於壞學生!

RC school visit, 我想去左好耐啦, 次次都報唔到名.  你上網有得check架!

原帖由 cuteb 於 09-10-21 18:55 發表
你好, 我上星期都去咗Boxhill open day, 都好鍾意, 估唔到佢哋嘅中文課程都唔弱, 幾拍得住本地kinder, 但PTH就唔係幾夠, 我都有同學校講可以嘅話加强番就最好, 不過, 我住美孚, 好似太遠, 而宜仲1516, 但我都報咗Anf ...

作者: PearPear    時間: 09-10-22 17:05

Hi msbeauty,

RC係一條龍.  其實其他國際學校都係一條龍!

IB係國際認可課程, 好多唔同國家嘅大學都會收IB學生.  而香港就係考GCE A Level 入大學, 跟英國!  而呢套IB, 都係一套"活動"教學課程.  

我就只知咁多, 如其他人知更多, 或我有錯的話, 歡迎改正同補充!

原帖由 msbeauty 於 09-10-22 16:14 發表
多謝大家的意見!  請問RC 是否一條龍? 小學會直升中學? 小學和中學是否各6年, 由Year 1 to Year 12?  

因本人住在九龍區, 請問除了RC外, 還有其他國際學校是一條龍呢?

而且, 我聽說 RC 有 IB 課程, 那是什麼呢? ...

作者: PearPear    時間: 09-10-22 17:13

同意almom所講.  其實好多鬼佬, 本身英文文法都可能唔係好好.  不過, 講就當然好叻!  好似我地廣東話好好, 但都唔係個個會寫得好好.  不過如果講得好, 再在寫方面加些訓練, 咁就容易好多!  如果唔係, 跟本對整個語言都好難掌握同學習!  不過, 呢啲都係我個人意見!

原帖由 almom 於 09-10-22 15:22 發表

我有兩個小朋友讀 RC, 一個中學一個小學
中小學情形不同, 我試下答你

我都有點擔心, 讀國際學校的學生不著重英文grammer"  

作者: msbeauty    時間: 09-10-22 17:14

原帖由 PearPear 於 09-10-22 16:58 發表
Hi cuteb,

我小朋友而家係boxhill讀緊N班!

其實老實講, 我都唔知佢地中文課程係深定淺! 因為我都唔知出面啲kinder中文課程係點?  你講, 我先知原來佢地都唔算淺.  我只知, 佢地以前無中文堂, 今年先開始有.  每日 ...

HI! PearPear,

Thanks for sharing. 請問Boxhill 難入嗎? 是否要interview?  我住在九龍區, 我仲諗緊交通方面會否很遠, 對小朋友會否很辛苦....

請問你之前有否給小朋友特別的training, 如上什麼playgroup之類呢?
作者: opakgn    時間: 09-10-22 17:28

原帖由 PearPear 於 09-10-22 16:35 發表
Hi opakgn,

據我知, RC而家已多左好多人報! 以前,boxhill小朋友絕大部份都入到RC, 但係而家聽講比率已少左, 因為RC收多左由外面九龍幼稚園學生!  

其實如果, st. cat, pre-school那些,  ...

其實我唔係好熟d幼稚園,只係將自己知道嘅講出嚟。你可以多d上網搵資料,同埋去d討論區睇下人地嘅意見。不過我覺得有時最準係自己嘅感覺。即是要親身去學校度(幼稚園)。我以前都係咁,係放學時間去果間幼稚園門口,睇下d小朋友係點,小朋友讀得開唔開心學係有樣睇。早少少去同d等湊放學嘅媽咪傾下,例如問下用咩語言,教學方法,功課多少等。多數媽咪都會肯同你講。(雖然多數都會話間學校好)
討論區可以參考,但最緊要自己鐘意囉。好似我報year 1時,都有參考討論區d媽咪意見,果時對RC都有幾多負面評語。但因為我同個女去過校舍,都好鐘意。所以都照報,而家都覺得幾好。

至於「培僑」同「王錦輝」都係直資學校,學費好似二千幾,lee 兩間學校係勁多人爭,好難入。我聽過有個「培僑」媽咪話平時返學、讀書係開心,但係一測驗、考試就辛苦,因為無操開。「王錦輝」果名係「浸會大學附屬小學(類似係咁)」。d家長見到「浸會大學」呢幾個字簡直發哂狂,個個都想入。
同埋其實直資學校都唔係唔睇成績,只不過佢地多元化d,好過傳統學校d。
作者: PearPear    時間: 09-10-22 18:32

其實我都唔知難唔難入.  小朋友入左就係易入, 唔收就係難入.  不過, 知道佢地近1,2年多左人報!

你有興趣報讀嗎?  原來九龍人都聽過boxhill?  

唯一, 佢地用那間校車公司, 啲路線麻麻!  你住九龍, 就要check清楚!  我係沙田住, 其實由我屋企去, 車程只雖5-10分鐘, 但係小朋友平時反學, 差唔多12:30上車, 要1:15左右才到學校!  日日都遲到(反1:00), 學校都無計!  因為成本問題, 校車要送晒上午班小朋友(佢地放12:00), 之後才接下午班小朋友反學.  佢地話今年啲小朋友住得很"散", 所以就係咁啦!  我唔滿意都無辦法!

都有同佢反過playgroup, 不過唔係密個隻, 一星期一次, 因為信唔過工人, 寧願一星期一次, 自己帶佢反!  不過我自己覺得, 其實playgroup作用不太大, 唔好expect佢會好似學左啲咩反黎咁!  又可能我只比佢上一星期一次, 可能那些一星期好幾次會有效啲!  不過上下總好過無上, 比佢見識下, 刺激下腦袋!

原帖由 msbeauty 於 09-10-22 17:14 發表

HI! PearPear,

Thanks for sharing. 請問Boxhill 難入嗎? 是否要interview?  我住在九龍區, 我仲諗緊交通方面會否很遠, 對小朋友會否很辛苦....

請問你之前有否給小朋友特別的training, 如上什麼playgroup之類 ...

作者: opakgn    時間: 09-10-22 18:32

原帖由 PearPear 於 09-10-22 16:35 發表
Hi opakgn,

其實如果, st. cat, pre-school那些,  ...

RC好多時會invite家長返去幫手,我就因為要返工,淨係試過一次幫手帶我個女果班參觀科學館。(通常會預先比日子,需要嘅人數,家長如果available就通知class teacher)

RC其實唔係開辦咗好耐,所以唔清楚大學入學。
你可去睇下關於學校嘅history/story -
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%95%9F%E6%96%B0%E6%9B%B8%E9%99%A2
作者: PearPear    時間: 09-10-22 18:36

Hi opakgn,

多謝分享!

其實我唔知係咪我唔係好認識呢2個, 定點? 我感覺都係一般!  嘩, 原來呢2間都勁多人爭?  救命呀!  因為諗緊, 如果唔讀國際, 或國際唔收, 第日可以讀咩?

原帖由 opakgn 於 09-10-22 17:28 發表

其實我唔係好熟d幼稚園,只係將自己知道嘅講出嚟。你可以多d上網搵資料,同埋去d討論區睇下人地嘅意見。不過我覺得有時最準係自己嘅感覺。即是要親身去學校度(幼稚園)。我以前都係咁,係放學時間去果間幼稚園門口,睇下d ...

作者: opakgn    時間: 09-10-22 19:09

原帖由 PearPear 於 09-10-22 18:36 發表
Hi opakgn,

多謝分享!

其實我唔知係咪我唔係好認識呢2個, 定點? 我感覺都係一般!  嘩, 原來呢2間都勁多人爭?  救命呀!  因為諗緊, 如果唔讀國際, 或國際唔收, 第日可以讀咩?...

因為我自細到而家都住沙田區,lee兩間學校由起緊開始,已經有好多家長「喉」住。
我有個朋友因為供緊樓,唔可以比仔仔讀國際,佢初初都諗住讀直資。但係我自己就有d疑惑: 雖然直資學校學習模式同傳統有分別,但最終大家都係排同一倏隊(即是同傳統學校學生考同一個公開試) 問題就係lee度。如果間學校真係以國際syllabus教,學生唔識考試,咁點樣同傳統學校學生flight呢?  相反,如果佢谷考試成績,咁又同傳統學校又咩分別? (仲要學費唔係平)
我個朋友最後都係經派位讀傳統學校。
(純粹個人睇法)
作者: almom    時間: 09-10-22 19:38

同埋, 請問有冇資料RC畢業生多去邊度讀大學?

This year (2008-09) RC has the first batch of IBD graduate. For more information, check these out.

http://www.renaissance.edu.hk/content.php?contentid=217

As far as I heard from some of this year's graduates, there is no "preferred" destination. Students are going to universities in the US, the UK, Canada, Australia, etc. A few decided to take a gap year, and a few stays in Hong Kong for university. A more interesting case is one western kid is now in a university in China, studying Chinese language. Quite a few have got scholarship offered to them. These are bits of information I heard from students.
作者: almom    時間: 09-10-22 19:41

原帖由 msbeauty 於 09-10-22 16:14 發表

I suggest you try other ESF schools as well.
All ESF primary students will be taken by ESF secondary schools.
作者: almom    時間: 09-10-22 19:43

原帖由 PearPear 於 09-10-22 17:05 發表

RC係一條龍.  其實其他國際學校都係一條龍!

IB係國際認可課程, 好多唔同國家嘅大學都會收IB學生.  而香港就係考GCE A Level 入大學, 跟英國!  而呢套IB, 都係一套"活動"教學課程.  

我就只知咁多, 如其他人知更多, 或我有錯的話, 歡迎改正同補充!

http://www.ibo.org/
作者: almom    時間: 09-10-22 19:50

原帖由 opakgn 於 09-10-22 17:28 發表

至於「培僑」同「王錦輝」都係直資學校,學費好似二千幾,lee 兩間學校係勁多人爭,好難入。我聽過有個「培僑」媽咪話平時返學、讀書係開心,但係一測驗、考試就辛苦,因為無操開。「王錦輝」果名係「浸會大學附屬小學(類似係咁)」。d家長見到「浸會大學」呢幾個字簡直發哂狂,個個都想入。
同埋其實直資學校都唔係唔睇成績,只不過佢地多元化d,好過傳統學校d。

個人覺得, 如果你中意 RC, 你未必會中意培僑 & 王錦輝
相反, 如果你中意培僑 & 王錦輝, 你亦未必中意 RC

RC 課程係 IB, 與大家心目中的活動教學未必一樣
作者: cuteb    時間: 09-10-22 20:19     標題: 回覆 36# PearPear 的文章

作者: opakgn    時間: 09-10-22 20:24

原帖由 almom 於 09-10-22 19:50 發表

個人覺得, 如果你中意 RC, 你未必會中意培僑 & 王錦輝
相反, 如果你中意培僑 & 王錦輝, 你亦未必中意 RC

RC 課程係 IB, 與大家心目中的活動教學未必一樣 ...

完全同意,果時我都有去過培僑open day,都發覺佢唔係我想搵嘅學校。
作者: gardenwoods    時間: 09-10-22 23:36

就係咁先唔可以留響度....佢地越加越多中文...3個鐘既學,減埋頭15分鐘 free-play、中間上廁所、茶點時間等,你覺得有幾多時間係真正學野?仲要分時間俾中文&國語,可以學&講英文既時間剩返有幾多?!考 RC 或 ESF 係唔考中文,只要全英語呢!好明顯,佢地已逐步轉型,向中英文幼稚園方向進發,因為WKS ESF kinder 開左,佢地明知無哂之前既優勢喇...轉型後可以更 target 想教直資或私校的家長....
知否舊年入RC既情況嗎?面試完,過半數小朋友都 on waiting list....最後要靠校長同RC開會、去 sell 先被接納....可惜該校長剛離職了....

原帖由 PearPear 於 09-10-22 16:58 發表
如果決定比小朋友第日讀國際學校, 就會留係boxhill.

作者: cuteb    時間: 09-10-23 00:38     標題: 回覆 51# gardenwoods 的文章

作者: BabaTed    時間: 09-10-23 01:28

作者: gardenwoods    時間: 09-10-23 01:43

我同好多家長都中途跳左船喇....仲留響度既有唔少都好不滿,私下會搵NET補鐘....不過唔行都行左一大段路了,會留到1月面試完才決定走唔走....

原帖由 BabaTed 於 09-10-23 01:28 發表
我都因BOXHILL愈加愈多中文而卻步。因英文時間少左太多,本身已經冇任何國際學校聯繫,要入國際學校 (maybe for ESF or RC only???) 已難,連英文都好難保証比其他IS KG更competitive的話,升小學條路太難行..............

...

作者: opakgn    時間: 09-10-23 09:13

原帖由 cuteb 於 09-10-23 00:38 發表
其實都係需求問題, Boxhill加多咗中文, 最啱啲家長想要嘅, 2hrsEnglish, 15-30mins中文, 市場需要, 但我唔鍾意用cantonese教, 一係就全用PTH教, 讀IS都係咁, 我有同校長傾過, 佢話會考慮, 但唔知會否改策略?!

Boxhi ...

我都覺得中文(普通話)好重要。而家外國家長都比子女學國語。大家都睇到個勢,中國成為全世界第一強國應該唔會係好耐之後嘅事。到我地d子女大過出嚟做嘢嘅時候,應該更加要識寫、識睇中文、識講國語。雖然自己係中國人,但係母語係廣東話,所以一定要識中文、學好普通話。仲要大家唔好忘記,仲有一班國內學生,由於母語係國語,佢地d英語好流利,唔似我地d港式英語。我以前試過係進修時識過一班同學,佢地係中國人,但唔識廣東話,我地一直都係以英語交談。我開頭唔知佢地嚟自邊度,以為佢地係ABC,後尾至知佢地有d係北京人、有d係上海人,公司比佢地嚟香港上堂。佢地比我嘅impact好大,原來大陸人質素係lee十幾年間已經提升咗好多,(當然農村耕田果d唔計)d人有錢咗,下一代自然教育做得好好。以前就話香港人d英文好d,但係而家連lee個優勢都冇咗。
作者: opakgn    時間: 09-10-23 11:02

我係隔離Forum睇到lee段嘢。

大學的「非聯招」
(2009年9月23日星期三)

香港的大學學額,一般人都以為是由「聯招」分配的。所謂聯招,是指大學按學生的「香港高級程度會考」(高考)成績取錄。由於僧多粥少,每年成績合格而不獲取錄者為數不少。因這些學位是由政府資助的,所以收生用甚麼標準,制度是否公平,都是重要問題。

很多人或許不知道,原來「聯招」以外還有「非聯招」。各大學由「非聯招」取錄的大一新生,比例由5%至25%不等。由於實際數字並沒有公佈,我們不知道究竟是5%還是25%。

「非聯招」招些甚麼學生?據資料顯示,這些學生應包括「中六拔尖生」(即中學成績優異獲優先取錄者)和小量的副學士畢業生。此外,還包括用「高考以外」成績的申請者,如「英國高考」 (GCE A Level) 和近年開始流行的「國際預科文憑」(International Baccalaureate Diploma) 。

問題就在這裡。香港的「高考」相信是世界上同類考試中最艱深的。GCE 數學考得 C 級者,往往還未必能在香港高考取得「合格」。究竟用不同「考試」的尺度出來的成績怎樣換算,大學從來沒有讓大家知道。

拿「非香港高考」成績投考香港的大學者,多是外國學生和本地國際學校的學生。聞說現今的大學要搞「國際化」,因此對這些學生「情有獨鍾」,故「非聯招」的門愈開愈闊,即不用考「高考」而能享用香港政府資助學額的外來者,人數愈來愈多,也意味著我們的子弟憑「高考」考入大學愈來愈難。這很不公平,香港各大學在這方面是否應該作出公開交待?
作者: cuteb    時間: 09-10-23 18:08     標題: 回覆 55# opakgn 的文章

作者: cuteb    時間: 09-10-23 18:12     標題: 回覆 55# opakgn 的文章

作者: msbeauty    時間: 09-10-24 10:30

Hi! cuteb, Anfield 已經收咗你個仔喇, 咁快既?  我個仔都是細仔(1108), 但好多幼兒園都話要等到時有位先可以插班喎.....點解 Anfield 可以咁快收既?  同埋... 真的不用interview 嗎?
作者: cuteb    時間: 09-10-24 12:30     標題: 回覆 59# msbeauty 的文章

作者: cuteb    時間: 09-10-24 12:32

作者: msbeauty    時間: 09-10-24 14:30

Oh! ic...  but is your son already 1 year old?  And the class you are applying for is Playgroup? or Pre-Nursery?   Do you mean that you need to accompany with your son starting on Sept and Oct Next year?
作者: cuteb    時間: 09-10-24 19:10     標題: 回覆 62# msbeauty 的文章

作者: hayhay2007    時間: 09-10-25 23:14

因囝囝將在下年入讀k1, 而k1有很多選擇, 與同事們一齊討論起來,而我一心都是想囝囝入讀國際學校,一來我老公都是在外國留學,第二,又是獨子,無打算再生,所以將最好的東西都想給他。
同事們說了,又另我十五十六了,因我心儀的幼稚園是蘇浙國際和英基,小學想入新加坡國際,一間是國語加英文,另一間是單英語,他們說: 最好是母語,孩子運用與人溝通,最好的是佢講,聽,才能寫得到出來,而英語方面,香港一般的家庭中,不是用英語來溝通,不是怕與孩子溝通出問題,而是在他不明時,我們幫不到他,他就會有壓力了。

請問你們有何意見呢?而有無現在子女是讀國際學校的父母,你們又怎幫助你的子女。
作者: msbeauty    時間: 09-10-26 00:01

原帖由 cuteb 於 09-10-24 19:10 發表
Yes, my son is now 12 months.
I applied nursery for 2010, I have to stay at school with him until Nov.(He is 1008), How about you? You also applied nursery for your BB? AM/PM class?

Yes, I also applied pre-nursery for my son, however no school confirms the offer in this moment due to 細仔.  And I need to wait until there is vacancy or student withdrawal when my son is neary 2 years old.....
作者: cuteb    時間: 09-10-26 00:24     標題: 回覆 65# msbeauty 的文章

作者: oooray    時間: 09-10-26 08:19

原帖由 hayhay2007 於 09-10-25 23:14 發表
因囝囝將在下年入讀k1, 而k1有很多選擇, 與同事們一齊討論起來,而我一心都是想囝囝入讀國際學校,一來我老公都是在外國留學,第二,又是獨子,無打算再生,所以將最好的東西都想給他。
同事們說了,又另我十五十六了,因我 ...

1. 100 parents have 200 ideas. u are the one and only who knows what is the best for your son. others' comments (including me) are just for reference;
2. 2010 K1 : i suppose u have submitted applications form already. Let's make the decision later when u have had an offer...
3. Teachers say most K1 children will get use to the English environment in a few months; u may not believe but changing is always happening; of course, parents should take extra effort to support at home...
4. if u have targeted SIS, why not planning to apply their Preparatory Year?...rather than thinking 15/16, Action sounds louder than Speech.
5. while doing your great project, contingency plan is always a must...just in case u miss your target(s), what next is best for your son?
作者: oooray    時間: 09-10-26 08:24

原帖由 cuteb 於 09-10-26 00:24 發表
What other international kinders did you apply for your BB?

You mean you applied pre-programme for next year? It's different between nursery and prep., am/pm?

Can you give me some suggestions about  ...

have u considered Kingston?
作者: msbeauty    時間: 09-10-26 08:51

原帖由 cuteb 於 09-10-26 00:24 發表
What other international kinders did you apply for your BB?

You mean you applied pre-programme for next year? It's different between nursery and prep., am/pm?

Can you give me some suggestions about  ...

Yes, I applied the pre-nursery, which is before K1.  However they haven't confirmed the offer due to my baby hasn't reached 2 years on Sept 2010.  Therefore I need to wait until Dec 2010 (when my baby is 2 years old at that time).

Please advise me the difference for nursery and prep?  Does nursery is K1, while prep is pre-nursery (which is before K1)? Am I Correct?

For me, if I were you, I will prefer "Think" as $$$ is also my concern.  Also I want my child can attend the whole day class.
作者: msbeauty    時間: 09-10-26 08:57

原帖由 oooray 於 09-10-26 08:19 發表

1. 100 parents have 200 ideas. u are the one and only who knows what is the best for your son. others' comments (including me) are just for reference;
2. 2010 K1 : i suppose u have submitted applicat ...

May I know what how we can support our child at home if we plan to send him to IS Kindergarten?   Do you mean to speak Eng at home??  However I can speak Eng, but maybe the Grammer is not correct.  So if speaking Eng at home to my child, I am wondering if he will learn the wrong grammer Eng also?
作者: oooray    時間: 09-10-27 15:52

原帖由 msbeauty 於 09-10-26 08:57 發表
May I know what how we can support our child at home if we plan to send him to IS Kindergarten?   Do you mean to speak Eng at home??  However I can speak Eng, but maybe the Grammer is not correct.  ...

When I have decided to let mychildren studying in IS, I have to 100% focus on their English ability becausethat is not only a foreign language but the most important tool for them toacquire knowledge.
There are thousands method todo but the most important factor is Exposure.
Forget about your deficiency inEnglish. If you are afraid of speaking English in front of your child, he willonly follow your behavior; that is not good in learning a language.
Most children can learn goodEnglish if they have a good environment (I think choosing a good school is oneof the key factors).
Of course, I had a hard timethat during certain period they were not good at both Chinese and English, thatwas really frustrating while my “investment” looked “under-perform”...
作者: NatMom    時間: 09-10-30 13:46     標題: 回覆 20# msbeauty 的文章

msbeauty,

You may consider Kowloon Baptist Church Kindergarten, which locates opposite to Baptist University.  The school fee is very reasonable ($2200 per month) and this is a real international school.  They only teaches in English, no Chinese at all.  Most of the student goes to ESF or other international primary school.
作者: msbeauty    時間: 09-10-30 16:02

原帖由 NatMom 於 09-10-30 13:46 發表
msbeauty,

You may consider Kowloon Baptist Church Kindergarten, which locates opposite to Baptist University.  The school fee is very reasonable ($2200 per month) and this is a real international sch ...

Really thanks for your information.  Yes, I know this is a good school, however I also heard that there is no homework, just all the day "Play".  So I am afraid the kid just concentrate to play, and cannot learn anything after graduated K2.  

Does your child also study this school?  If yes, is it difficult to enter another IS (as all the time is play)?  Does the school teach English Writing?  

Appreciated if you can share with me.  Thanks
作者: hkufrankie    時間: 09-11-2 11:29

Please don't worry too much. Our child even corrects our Eng pronounciation!
If you're worried about grammar, I think maybe you can buy some local school grammar exercise for him/her to do.
原帖由 msbeauty 於 09-10-26 08:57 發表

May I know what how we can support our child at home if we plan to send him to IS Kindergarten?   Do you mean to speak Eng at home??  However I can speak Eng, but maybe the Grammer is not correct.  ...

作者: cuteb    時間: 09-11-2 17:56     標題: 回覆 69# msbeauty 的文章

作者: cuteb    時間: 09-11-2 18:18     標題: 回覆 68# oooray 的文章

作者: cuteb    時間: 09-11-2 18:20     標題: 回覆 68# oooray 的文章

作者: oooray    時間: 09-11-3 09:54

原帖由 cuteb 於 09-11-2 18:20 發表
唔知點解我完全冇諗過Kingston, 一心係咁諗住Anfield, 可能Kingston比我印象有啲貴族, 雖然後來研究Anfiled都係幾貴, 見好多BK's moms都講Anfield好, 老師有經驗+愛心, 學英文/學紀律/PTH/, 咁我就同個仔報咗依間,  ...

As an Anfield ex-parent, I will say it is worthy to try if you have done your own research and satisfy with your expectation.
A few reminders if you have decided to go to Anfield (maybe you've already known):
1. Some parents do not like accent of Indian Teachers;
2.U may meet a teacher you don't like (that is Life!);
3. Local Kids will be the majority; Some parents will not be too happy if most of classmates are Hong Kon Chinese;
4. If Cat. 2 parents target at ESF primary, most of them will be disappointed (it applies to all Cat 2 non-ESF kindergarten children without sibiling in ESF schools); but not problematic to you, as ESF primary is not your first choice, right?
5. Forget about PTH component. Don't expect u can learn a lot in 30mins everyday... u may learn to write Chinese Characters and sing some songs (my experience only); U may need other courses after school to meet your anticipation;
Personally, I agree that within appropiate parents' guidance, English environment in Anfield is good enough to meet IS primary requirement;
Full day in Anfield is really expensive (my standard only) but it is worthwhile to have this experience (I couldn't join for other reasons). As far as i know, they will eat, read and play during the lunch time with teachers and then join the PM class. I saw full day children were more active and of course, had more confident in speaking English.
Hope it helps your final decision.
作者: NatMom    時間: 09-11-4 13:34

msbeauty,

Please check pm

原帖由 msbeauty 於 09-10-30 16:02 發表

Really thanks for your information.  Yes, I know this is a good school, however I also heard that there is no homework, just all the day "Play".  So I am afraid the kid just concentrate to play, and ...

作者: cuteb    時間: 09-11-4 16:29     標題: 回覆 78# oooray 的文章

作者: oooray    時間: 09-11-4 20:33

原帖由 cuteb 於 09-11-4 16:29 發表
剛才pm你, 寫咗我成個鍾一大篇, sent唔到, 冇哂, 激死我呀....

你小朋友响Anfield讀完K2? 見你咁熟行情, 咁有冇你認為唔好嘅地方? 除咗勁貴外.

仲有邊間全日好? ...

check pm pls

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5