教育王國

標題: 尋日接放學, 聽到一D好乞人憎的家長對話... [打印本頁]

作者: sweetcouple    時間: 09-10-3 10:22     標題: 尋日接放學, 聽到一D好乞人憎的家長對話...

作者: hcshiu    時間: 09-10-3 12:41

最緊要自己明白點解自己送子女黎又一村讀,其他家長的意見,不要太在意,免傷身啦。

原帖由 sweetcouple 於 09-10-3 10:22 發表
尋日接放學, 聽到一D好乞人憎的家長對話...

一男一女企我後面兩個位, 聽對答應該係兩公婆, 預備接K2的囝囝.....

個男人一路排, 一路彈YYCS....個女人係應聲虫!

男: 有學券之中, 呢間都算最貴, 扣左學券都要俾過千 ...

作者: bb媽0米    時間: 09-10-3 15:22

哈哈咁佢又黎讀?
咩人黎報都收晒,咁即係侮辱埋佢個仔-冇咩長處jei.....
傻傻地0既!
作者: sweetcouple    時間: 09-10-3 17:48

作者: sweetcouple    時間: 09-10-3 17:50

作者: winwin815    時間: 09-10-3 18:23

我上年幫囡囡決定讀呢間學校時, 都遇到一班朋友係咁, 自己大要報名, 去考試, 話"去見識下喎", 又踩到間學校死, 又話有朋友係入邊讀, 幾差幾差, 但係人地朋友又唔退學喎, 我都好似你咁諗, 做咩唔轉校啫, 慢慢開始發覺, 有d人係咁, 口是心非, 原來學校入學門檻低, 有d人會嫌唔夠"輕香", 係呢班朋友口中, 係人都收, 係學校扼人錢喎, 諗返轉頭, 同佢地爭辯都係晒氣, 因為都唔make sense既, 算把啦

anyway, 我尋日第一日自己接送囡囡, 又唔覺有呢對夫婦喎

原帖由 sweetcouple 於 09-10-3 17:50 發表

我冇你咁好脾氣!

如果當時唔係佢兩公婆傾計, 而係一個家長同另一個家長傾的話, 我一定加把咀同埋插到佢暈.......因為佢係侮辱緊其他小朋友同家長!

但, 既然係人地兩公婆傾計 (只係佢超大聲), 我算!  費事響佢老 ...

作者: bb媽0米    時間: 09-10-3 18:51

學校呃人錢?有咁多傻瓜家長心甘情願俾佢呃0既?

其實香港地有d人真係好奇怪,乜都要投訴一餐,講到對間學校呀老師呀多多唔滿意,好似佢地先係教育專家有好崇高的教育理想,反而要佢地去教返d受過訓0既老師咁!

不過一問佢地點解唔轉校呀?跟住又話費事啦都讀左一排咯又乜又物,又話驚小朋友唔適應.....

講真呀,冇人叫你一定要入黎讀架麻,學校又冇羅把槍指住你,又冇鎖住你迫你留低,你選擇左黎讀就唔該尊重下學校尊重下老師尊重下自己同其他家長啦!
作者: bb媽0米    時間: 09-10-3 18:54

原帖由 sweetcouple 於 09-10-3 17:48 發表

我覺得佢係侮辱緊成間學校的小朋友同家長囉......

咁把炮, 過Kln Tong大把名校等佢考啦 (IF佢個囝有本事考到, 佢又有錢俾的話)!

就係可能佢個仔考唔到,先要死死地氣委屈自己讀呢間呀麻!
作者: sweetcouple    時間: 09-10-3 22:59

作者: sweetcouple    時間: 09-10-3 23:01

作者: bb媽0米    時間: 09-10-3 23:47

原帖由 sweetcouple 於 09-10-3 23:01 發表

講真, 我個囡都係因為係超細囡, 考好多間都考唔到, 先入左YYCS......但讀左一個月, 我好APPRECIATE老師同校長同職工的付出喎......

就算係考唔到其他, 當已經冇選擇, 都讀左咯 (如果冇聽錯, 佢地係K2添), 做乜唔 ...

呢d心態好難明,又要埋怨,又要鬧,又要嘈,但又唔敢定唔想去做d野改變現實,所以只有繼續冇止境咁怨落去,不停找老師同校長麻煩,迫學校去配合佢專業0既要求,好奇怪!
作者: hcshiu    時間: 09-10-3 23:54

其實係人考都收唔一定等於差,有教無類。但我都同意如果覺得唔值,真的可以開開心心的幫小朋友轉去另一間,有幾多意見都可以自己番學校同校長老師投訴,最緊要唔好係小朋友面前批評學校,學生對學校同老師失去信心,影響仲深遠。

原帖由 sweetcouple 於 09-10-3 23:01 發表

講真, 我個囡都係因為係超細囡, 考好多間都考唔到, 先入左YYCS......但讀左一個月, 我好APPRECIATE老師同校長同職工的付出喎......

就算係考唔到其他, 當已經冇選擇, 都讀左咯 (如果冇聽錯, 佢地係K2添), 做乜唔 ...

作者: winwin815    時間: 09-10-4 14:53

exactly, 仲要加埋d, 完全唔自己思考, 人地講咩, 佢就信咩既人附和, 真係.....

上年有個笑話, 係荷花出個本幼稚園書, 入邊印錯左, 又一村既雜費要成萬幾蚊, 佢地居然都信囉, 又攞黎談論, 又話都話佢地扼錢架啦, 咁既錯處佢地都會信, 自此...我收口, 因為大家唔同level

原帖由 bb媽0米 於 09-10-3 18:51 發表
學校呃人錢?有咁多傻瓜家長心甘情願俾佢呃0既?

其實香港地有d人真係好奇怪,乜都要投訴一餐,講到對間學校呀老師呀多多唔滿意,好似佢地先係教育專家有好崇高的教育理想,反而要佢地去教返d受過訓0既老師咁!

不過一問 ...

作者: winwin815    時間: 09-10-4 14:54

sorry sorry, 我唔記得左又一村有上午, 下午同全日, 你一提起接放學, 我就諗點解我見唔到, 我囡囡讀全日架

原帖由 sweetcouple 於 09-10-3 22:59 發表

REALLY!?  你幾點開始排隊!?  我係11:50左右到, 排響地盤入口果度左右....

作者: winwin815    時間: 09-10-4 14:57

我都好認同, 幼稚園教育應該係有教無類既

原帖由 hcshiu 於 09-10-3 23:54 發表
其實係人考都收唔一定等於差,有教無類。但我都同意如果覺得唔值,真的可以開開心心的幫小朋友轉去另一間,有幾多意見都可以自己番學校同校長老師投訴,最緊要唔好係小朋友面前批評學校,學生對學校同老師失去信心,影響仲深遠。 ...

作者: bb媽0米    時間: 09-10-4 18:39

原帖由 winwin815 於 09-10-4 14:53 發表
exactly, 仲要加埋d, 完全唔自己思考, 人地講咩, 佢就信咩既人附和, 真係.....

上年有個笑話, 係荷花出個本幼稚園書, 入邊印錯左, 又一村既雜費要成萬幾蚊, 佢地居然都信囉, 又攞黎談論, 又話都話佢地扼錢架啦, 咁 ...

學費一個月一萬蚊都冇人信啦,何況雜費?

我最唔鐘意聽到d家長話嫌又一村課程淺,喂呢樣野你一早知架啦,咁你又黎讀?定係考唔到課程深0既幼稚園呢?跟住又嫌3嫌4,好似要迫又一村變成根德園咁去教lor!!

有d家長覺得,小朋友係要迫先會讀書0既,呢樣我明,但駛唔駛3歲人仔就開始迫呀?佢地都未有性!!而且因人而異jei,迫得多可能有反效果,一陣攪到個小朋友驚左讀書0米死??

所以我想我個小朋友可以係開心同活動方式0既幼稚園去學習,培養佢地讀書0既興趣同好奇,仲有最緊要0既品德,我唔要佢讀書叻但冇禮貌呀!!升上小一一開頭可能會辛苦d,但只要佢鐘意讀書就冇問題啦!!

我諗又一村畢業0既學生唔會咩字都唔識卦?一定有返d質素0既!!
作者: sweetcouple    時間: 09-10-4 23:08

作者: teacherkg    時間: 09-10-5 09:16

原帖由 sweetcouple 於 09-10-4 23:08 發表

同意!

同埋, 嫌課程唔夠深的話, 家長有錢有時間有QUALI, 咪自己教囉......書之嘛, 有錢幾深都買到, 只怕佢自己唔夠QUALI去教O者!

家長覺得交了學費,當然希望老師教啦,教得愈深愈好呢!

作者: sweetcouple    時間: 09-10-5 18:18

作者: hcshiu    時間: 09-10-5 22:07

其實可能到小學同中學,如果讀所謂名校,好多學術科目,學校老師預左學生家長(或補習老師)代教,老師既責任係話比學生同家長知學生有乜要識。

至於性格,價值觀,待人接物等等,始終都係要家長教,更重要係身教。

我亦聽過有家長看到九龍塘既名校,話人地D書又靚又深,校服書包又靚又醒目,我心想,羊毛出自羊身上,家長出錢之麻。要深,可以出街買本英文字典番屋企,自己一個一個字教。

原帖由 sweetcouple 於 09-10-5 18:18 發表

可能因為我兩公婆都係教育界 (不過我地教中學, 而我, 做左十幾年後, 今年終於停下來做全職媽咪了), 我地冇呢種思想!

反而係覺得, 有好多野要「家庭教育」!  學校幾好都好, 都有唔生性的學生, 果D學生, 一般係來自 ...

作者: bb媽0米    時間: 09-10-6 08:56

我自己就覺得小朋友0既品德重要過課程深啦,我見依家好多小朋友,讀書係好叻幾個a,但係冇禮貌,冇大冇細,d家長仲覺得自己小朋友好叻好醒咁,第時出到社會工作,好易俾人玩死架咋!

3歲定80呀麻,況且課程愈深都唔代表愈好jei!!
作者: jojoplanet    時間: 09-10-6 12:46

各位又一村既家長

只要我地知道我地選擇又一村係最適合我地既小朋友咁就己經足夠, 唔好理人講乜..我身邊都有d人成日有意無意咁講呢間學校有乜咁好..d人老遠都黎讀...咁我就只會話校舍大囉..其他唔會再講...大家理念唔同..講多都嘥氣..
作者: sweetcouple    時間: 09-10-6 14:47

作者: jojoplanet    時間: 09-10-6 16:44

有時我都會聽d人有意無意咁批評又一村, 好似講到d小朋友無學校收先讀呢間....聽咗就算啦.

原帖由 sweetcouple 於 09-10-6 14:47 發表

岩!

道不同不相為謀, 我都唔中意同其他人講咁多, 亦冇打算去說服他人, 只是, 聽見呢D家長的說話, 替YYCS的老師唔抵 (可能因為我以前都教書, 其實係替教育工作者唔抵)! ...

作者: hcshiu    時間: 09-10-6 19:38

有時我都覺得我地D比子女讀又一村既家長好另類,因為主流係比子女讀果D九龍塘名幼稚園,跟著就爭入名小學,課程最緊要深,讀得開唔開心唔理,入唔到名校就全家好似世界未日咁;你話比人地知係子女讀九龍塘名校係唔洗點解釋,但係同人講讀又一村,人地第一個反應就係:「又一村咁大,你讀哂呀!」我已不下數次同人講間學校名就係叫做又一村學校。人地再跟著就會問點解要比子女讀呢間學校,又要解釋一輪,講完一大輪,最後都係問你,畢業會升去乜小學架?

主流做法係會培育出同一個版既學生,我地呢D另類家長,覺得子女讀得開心,鍾意讀書,有品有德,係小數民族,最緊要我地知道,將來我地既子女先至係有能力係社會上立足果一群。

原帖由 jojoplanet 於 09-10-6 16:44 發表
有時我都會聽d人有意無意咁批評又一村, 好似講到d小朋友無學校收先讀呢間....聽咗就算啦.

作者: carolmum    時間: 09-10-7 01:08

吾好意思呀!
我正為我仔仔諗讀邊間KG
想問你地對呢間KG有o羊評價??
佢地點幫小朋友學習or成長ga???
有冇宗教教育ga?
吾該晒大家!!
作者: hcshiu    時間: 09-10-7 07:17

簡單黎講,學校大,老師有愛心,照顧好,學生讀得開心。詳細你可以係其他話題下找到。

原帖由 carolmum 於 09-10-7 01:08 發表
吾好意思呀!
有冇宗教教育ga?
吾該晒大家!!

作者: bb媽0米    時間: 09-10-7 12:31

原帖由 carolmum 於 09-10-7 01:08 發表
吾好意思呀!
有冇宗教教育ga?
吾該晒大家!!

我0既評價係-符合晒我0既要求lor!

校舍環境幽靜,空氣好,好多老師,個個都好友善同helpful,校長又肯同家長合作,朝早或者放學時經常企係門口迎接小朋友,家長可以同佢傾幾句計,有d幼稚園0既校長唔係咁易見到架,又一村校長真係好勤力呀!

小朋友係到讀冇咩讀書壓力,功課有但唔多,呢到著眼小朋友0既品德培養,我相信又一村0既小朋友一定讀得好開心,好鐘意返學0既,我個仔由k1時喊足半個月,日日嗌唔返學,都依家不知幾開心,好鐘意返學,有時假期冇得返,都會問我幾時返學呀?好掛住老師同小朋友呀!

所以我好開心自己冇揀錯學校,其他人點講佢地唔識好野jei!
作者: jojoplanet    時間: 09-10-7 14:20

原帖由 hcshiu 於 09-10-6 19:38 發表
有時我都覺得我地D比子女讀又一村既家長好另類,因為主流係比子女讀果D九龍塘名幼稚園,跟著就爭入名小學,課程最緊要深,讀得開唔開心唔理,入唔到名校就全家好似世界未日咁;你話比人地知係子女讀九龍塘名校係唔洗點解釋,但係同人 ...

係呀你講得好岩..我覺得自己好異品架..因為我咁異品同人解釋點解讀呢間d人都唔明我架啦. .就算明人地都係覺得無學校收你個仔仔先要讀呢間你梗係贊架啦..

我都試過人地問個仔讀邊間我話又一村..跟住d人話又一村邊間, 我話學校名叫又一村學校d人就會唔出聲..我既感覺係..乜讀間咁"咋"既學校...即刻比人睇低咁架...
作者: jojoplanet    時間: 09-10-7 14:26

吾好意思呀!
有冇宗教教育ga?
吾該晒大家!!

好我多謝d先生架..頭一星期先生日日打黎話比我知阿仔係學校點架...因為我自己好擔心.....有一日我自己湊放學, 先生可能係預知既, 先生個日拖住阿仔出黎校門比我, 跟住又報告比我聽佢個日既情況..跟住我問佢阿仔d野佢又即刻答到喎..佢地係好留意小朋友發展架..

我個仔係細仔, 我覺得係好需要有愛心既先生去照顧佢...呢樣我好滿意..

仲有就係校舍..係無乜幼稚園可以有咁既環境, 我同事個日先同我講佢個小朋友係黃埔x南讀..因為個校舍係全空調, 無乜空曠地方, 1x人仲咗H1N1...但係又一村好開掦同通爽..病毒都無咁易傳染..
作者: bb媽0米    時間: 09-10-7 15:38

原帖由 jojoplanet 於 09-10-7 14:20 發表

係呀你講得好岩..我覺得自己好異品架..因為我咁異品同人解釋點解讀呢間d人都唔明我架啦. .就算明人地都係覺得無學校收你個仔仔先要讀呢間你梗係贊架啦..

我都試過人地問個仔讀邊間我話又一村..跟住d人話又 ...

係0米佢地唔識呢間學校,所以先唔出聲咋.....

其實呢到都勁多學生架wo,唔通個個都因為其他學校唔收,迫晒係呢間?唔係卦.....

同埋我知道都有小朋友考唔到呢間架wo,又點講呢?
作者: jojoplanet    時間: 09-10-7 17:08

唔出聲因為唔出名d人就覺得係唔好既學校囉..

係...點解會唔收, 你覺得個小朋友會係衰乜..?

原帖由 bb媽0米 於 09-10-7 15:38 發表

係0米佢地唔識呢間學校,所以先唔出聲咋.....

其實呢到都勁多學生架wo,唔通個個都因為其他學校唔收,迫晒係呢間?唔係卦.....

同埋我知道都有小朋友考唔到呢間架wo,又點講呢? ...

作者: bb媽0米    時間: 09-10-8 09:50

原帖由 jojoplanet 於 09-10-7 17:08 發表
唔出聲因為唔出名d人就覺得係唔好既學校囉..

係...點解會唔收, 你覺得個小朋友會係衰乜..?

如果又一村唔係要收好叻0既學生,應該係睇眼緣卦,我都唔知佢地有咩準則,係0米好似見工咁,係睇緣分?
作者: winwin815    時間: 09-10-8 11:00

我覺得d老師真係好好, 無論電話定見到面, 佢都會講一樣小朋友叻既事比你聽, 小朋友聽到, 又會好開心, 自信都返晒黎啦

原帖由 jojoplanet 於 09-10-7 14:26 發表

好我多謝d先生架..頭一星期先生日日打黎話比我知阿仔係學校點架...因為我自己好擔心.....有一日我自己湊放學, 先生可能係預知既, 先生個日拖住阿仔出黎校門比我, 跟住又報告比我聽佢個日既情況..跟住我問佢阿仔d野 ...

作者: winwin815    時間: 09-10-8 11:03

我覺得佢地係剔走一d真係好有問題既學生, 可能係無咩反應, 可能係係咁喊, 而唔係揀一d最叻最叻既學生囉

記得上年囡囡有個育嬰園同學去面試, 去到一半, 已喊晒, 唔肯合作, 老師居然比佢多一次機會, 叫佢下星期再黎, 最後都收左佢, 試問有咩野學校會咁做, 可惜呢位同學仔既適應力較低, 佢媽媽思前想後, 都係keep佢係原校, 無轉過黎

原帖由 bb媽0米 於 09-10-8 09:50 發表

如果又一村唔係要收好叻0既學生,應該係睇眼緣卦,我都唔知佢地有咩準則,係0米好似見工咁,係睇緣分?

作者: bb媽0米    時間: 09-10-8 12:00

原帖由 winwin815 於 09-10-8 11:03 發表
我覺得佢地係剔走一d真係好有問題既學生, 可能係無咩反應, 可能係係咁喊, 而唔係揀一d最叻最叻既學生囉

記得上年囡囡有個育嬰園同學去面試, 去到一半, 已喊晒, 唔肯合作, 老師居然比佢多一次機會, 叫佢下星期再黎,  ...

不過呢個forum之前有家長講過話佢小朋友面試時,係冇答過老師問題,老師問佢乜佢都唔肯講,但最後都收左佢!
作者: bb媽0米    時間: 09-10-8 12:02

原帖由 winwin815 於 09-10-8 11:03 發表

記得上年囡囡有個育嬰園同學去面試, 去到一半, 已喊晒, 唔肯合作, 老師居然比佢多一次機會, 叫佢下星期再黎,  ...

係呀呢到d老師真係好友善好有耐性,會好用心咁聽你講野,跟返你需要答返你,我知道有其他幼稚園0既老師,你問佢好多野佢都話唔知,又超唔耐煩!
作者: Ivy.cheung    時間: 09-10-8 12:23

我囝囝而家K2, 我都好開心佢讀呢間學校, 而家每日都有2份功課, 佢有時都唔專心做, 做得慢, 如果比佢去其他深既學校, 多D功課就麻煩啦.
仲有, 值得一提, 學校校車叔叔及EE都好好人. 囝囝坐校車都好開心.
係喎, 你哋有冇報名參加學校旅行呀 ? 我報咗啦 !
作者: jojoplanet    時間: 09-10-8 12:47

原帖由 Ivy.cheung 於 09-10-8 12:23 發表
我囝囝而家K2, 我都好開心佢讀呢間學校, 而家每日都有2份功課, 佢有時都唔專心做, 做得慢, 如果比佢去其他深既學校, 多D功課就麻煩啦.
仲有, 值得一提, 學校校車叔叔及EE都好好人. 囝囝坐校車都好開心.
係喎, 你哋有 ...

我第一時間報咗因為我好期待..可以睇下阿仔同d同學仔一齊點相處...
作者: jojoplanet    時間: 09-10-8 12:51

原帖由 winwin815 於 09-10-8 11:00 發表
我覺得d老師真係好好, 無論電話定見到面, 佢都會講一樣小朋友叻既事比你聽, 小朋友聽到, 又會好開心, 自信都返晒黎啦

係呀..仲要你覺得佢唔係求期教功課..佢講阿仔d野我聽咗係知道佢真係有留意阿仔..因為阿仔以前返playgroup都係靜d同被動d同佢平時係屋企唔同, 老師講返比我聽佢上堂既行為係知道佢真係有留意阿仔..佢地仲會故勵佢多d參予...呢樣我覺得對阿仔好重要...
作者: winwin815    時間: 09-10-8 14:14

我想問學生係咪都要比小童價錢? 因為囡囡以前學校, 自己學生係免費既, 我呢兩日接送都忘記問

原帖由 jojoplanet 於 09-10-8 12:47 發表

我第一時間報咗因為我好期待..可以睇下阿仔同d同學仔一齊點相處...

作者: jojoplanet    時間: 09-10-8 15:22

原帖由 winwin815 於 09-10-8 14:14 發表
我想問學生係咪都要比小童價錢? 因為囡囡以前學校, 自己學生係免費既, 我呢兩日接送都忘記問

吓..我估係所以我當阿仔要比..你咁講我又懷疑添..等我聽日再問下先
作者: Ivy.cheung    時間: 09-10-8 16:05

係呀, 學生當一個小童計, 如果另外再帶就另加錢.

原帖由 winwin815 於 09-10-8 14:14 發表

作者: jojoplanet    時間: 09-10-8 17:52

原帖由 Ivy.cheung 於 09-10-8 16:05 發表
係呀, 學生當一個小童計, 如果另外再帶就另加錢.

你估有無人同工人一齊去呢..我報咗2個但到時c6黎唔到咁我想同工人一齊去..咁我會無咁辛苦..但我朋友話好似唔係咁好..
作者: hcshiu    時間: 09-10-8 21:33

我就見過只得個姐姐同個學生去,父母都唔去,見到真係覺得可惜。

原帖由 jojoplanet 於 09-10-8 17:52 發表

你估有無人同工人一齊去呢..我報咗2個但到時c6黎唔到咁我想同工人一齊去..咁我會無咁辛苦..但我朋友話好似唔係咁好..

作者: jojoplanet    時間: 09-10-9 10:37

原帖由 hcshiu 於 09-10-8 21:33 發表
我就見過只得個姐姐同個學生去,父母都唔去,見到真係覺得可惜。

我老公好想去架,但係佢月頭通常都忙但係都報咗先....
作者: HYT    時間: 09-10-9 13:37

學生係以小童計算
作者: samau    時間: 10-10-25 10:27

一樣米養百養人...............第一日返學家長陪,我bb果班都有2個類似0既人,............我心唸你唔好讀仲好..........
教壞晒................
作者: bubupepe    時間: 10-12-2 17:15

唔好意思,各位家長,
又一村收左我仔仔讀明年K1下午班,
現有些問題想請教你們。

可否告知富榮花園的上落車時間?
打去問老師的話,唔知佢地答唔答到呢?
我同你地一樣都覺得小朋友品德較學業成績緊要,所以知又一村淺但覺得反而好好。我仔唔係無學校收先選呢度架,我見左7間,7間都收架!
不過,我真係怕校車車程太遠同耐,放4:30...會唔會5:30先返到家....冬天都快天黑了...

另外,我睇其他forum講,老師的流失率幾高,
家長們,是真的嗎? 擔心又一村的老師其實壓力都幾大,工作辛苦....

我怕常轉老師的話,仔仔會難適應唔同老師的教法與做法!

希望你地可以幫吓我答我啦!
謝謝!

作者: jojoplanet    時間: 10-12-2 20:17

你可以打去問上落車時間, 佢會講比你知而家既時間作參考, 因為出年9月時未必一樣.
我唔知流失大唔大, 我個仔今年K2..佢K1既先生仲係度教..
原帖由 bubupepe 於 10-12-2 17:15 發表
唔好意思,各位家長,
又一村收左我仔仔讀明年K1下午班,
現有些問題想請教你們。

可否告知富榮花園的上落車時間?
打去問老師的話,唔知佢地答唔答到呢?
我同你地一樣都覺得小朋友品德較學業成績緊要,所以知又一村淺但覺得反 ...

作者: bubupepe    時間: 10-12-3 01:43

原帖由 jojoplanet 於 10-12-2 20:17 發表
你可以打去問上落車時間, 佢會講比你知而家既時間作參考, 因為出年9月時未必一樣.
我唔知流失大唔大, 我個仔今年K2..佢K1既先生仲係度教..

唔該晒你的解答! 謝謝!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5