教育王國

標題: [ 聖保祿幼兒園 ] 2010年3月接受申請 [打印本頁]

作者: max1116    時間: 09-10-6 14:10     標題: [ 聖保祿幼兒園 ] 2010年3月接受申請

[ 聖保祿幼兒園 ]
2010年3月接受申請

轉貼 :

全日制

申請表格可於2010年3月1日至3月5日,在辦公時間內到本校索取,或從本校網址下載;並須於3月6日親自交回本校。

申請兒童須於新學年之九月卅日前(2010年9月30日前)足二歲而未滿三歲為合。

作者: Snoopywy    時間: 09-10-6 14:30

max :
thank you !
作者: stinkyrabbit111    時間: 09-10-6 20:03

Thanks Max
作者: LittlePanda101    時間: 09-10-7 22:32

Thanks for your info!
作者: Kim08    時間: 09-10-8 11:15

Thanks!

Actually, if those accepted by SPN, they wont' consider for SPK!

I dont know if i should apply SPN or not cos the school lasts from 8:30 to 5:30!!!
作者: kitmantsoi    時間: 09-10-8 11:48

Thnx, 係唔係好少男仔讀? 我朋友(而家2x歲), 佢話佢以前讀好少男仔讀, 佢好鐘意蝦D男仔... 而家仲係唔係咁呢?
作者: max1116    時間: 09-10-8 16:15

原帖由 kitmantsoi 於 09-10-8 11:48 發表
Thnx, 係唔係好少男仔讀? 我朋友(而家2x歲), 佢話佢以前讀好少男仔讀, 佢好鐘意蝦D男仔... 而家仲係唔係咁呢?

每個新學年校方都會收幾位男生的。
至於你話"佢好鐘意蝦D男仔"果個"佢"係指邊個呢 ???

作者: Winnie2008    時間: 09-10-19 17:54

May I know what is the difference between SPN and SPK? Whether the kid can go to St Paul's Convent secondary school then??
作者: aloymom    時間: 09-10-19 20:44

係好少男仔讀...
不過so far我仔都未被女同學蝦過
反而d女同學對我仔好熱情,好錫我仔架
原帖由 kitmantsoi 於 09-10-8 11:48 發表

作者: aloymom    時間: 09-10-19 20:47

SPN 入學時最少兩歲, 讀4年(N1-N4),全日制幼兒園
SPK 入學時最少2歲8個月, 讀3年(K1-K3),半日制幼稚園
係兩間唔同既學校

讀緊SPN的小朋友係唔可以報SPK架

SPK同SPN既女生都可以報SPCS
但係學校唔保證一定收硬(多數都收)
原帖由 Winnie2008 於 09-10-19 17:54 發表
May I know what is the difference between SPN and SPK? Whether the kid can go to St Paul's Convent secondary school then??

作者: lovelinda    時間: 09-10-20 01:19

HI, aloymom
我想請問如果入到大埔st paul nursey, 是否日後大部份(女孩)都入到st paul convent(小學)?我聽說好像同cwb的st paul nursery & kindergarten 一樣,幾乎totally收哂咁'劑'.
唔知你知唔知呢?
THX
作者: stinkyrabbit111    時間: 09-10-20 08:38

another major difference is the fees, for SPN $5XXX per month, no voucher for 4 years, SPK $1XXX after you use the government's voucher....

原帖由 aloymom 於 09-10-19 20:47 發表
SPN 入學時最少兩歲, 讀4年(N1-N4),全日制幼兒園
SPK 入學時最少2歲8個月, 讀3年(K1-K3),半日制幼稚園
係兩間唔同既學校

讀緊SPN的小朋友係唔可以報SPK架

SPK同SPN既女生都可以報SPCS
但係學校唔保證一定收硬(多數 ...

作者: max1116    時間: 09-10-20 17:08

原帖由 lovelinda 於 09-10-20 01:19 發表
HI, aloymom
我想請問如果入到大埔st paul nursey, 是否日後大部份(女孩)都入到st paul convent(小學)?我聽說好像同cwb的st paul nursery & kindergarten 一樣,幾乎totally收哂咁'劑'.
唔知你知唔知呢?
THX ...

St. Paul Convent小學的學生極大部份是(並非全部)來自 銅鑼灣SPN,SPK同埋 大埔SPN的。
作者: max1116    時間: 09-10-20 17:09

唔該哂 aloymom 同埋 stinkyrabbit111
作者: max1116    時間: 09-10-20 17:12

原帖由 Winnie2008 於 09-10-19 17:54 發表

至於上唔上到 secondary school 就梗係要睇校內成績啦 ~
作者: lovelinda    時間: 09-10-21 00:25

thx!
max1116
作者: lovelinda    時間: 09-10-21 00:41

hi max1116
pls check pm
作者: max1116    時間: 09-10-21 15:44

原帖由 lovelinda 於 09-10-21 00:41 發表
hi max1116
pls check pm

已回覆 ~
作者: elanelan    時間: 09-10-23 00:39

我都好想同女女報,but 怕女女由bb就讀女校如好彩直升St Paul 的女校,咪青春期完都有9成時間只接觸女性,好似好唔balance...
作者: max1116    時間: 09-10-23 12:07

原帖由 elanelan 於 09-10-23 00:39 發表
我都好想同女女報,but 怕女女由bb就讀女校如好彩直升St Paul 的女校,咪青春期完都有9成時間只接觸女性,好似好唔balance...

青春期無論心理或生理上都會有很多轉變,除了學校之外,父母的指導都有很大幫助的。
作者: max1116    時間: 10-1-18 17:26

REMINDER :  3月1日開始接受申請喇 ~

有些少事可跟大家分享的 :
由於申請表上需附加一張小朋友的4R個人生活照(全身/半身均可),你大可以趁呢一兩個月幫她/他影多d健康活潑,笑容燦爛相啦~

大家努力呀 ~
作者: ngbobo    時間: 10-1-18 22:00

Thank you for your advice and sharing, i also noted some of your advice in other posts, you are so kind to answer us questions regarding spn.  Btw, may i ask when will be the interview held ?  regarding the photo, can i use the family photo or just photo of my baby?

原帖由 max1116 於 10-1-18 17:26 發表
REMINDER :  3月1日開始接受申請喇 ~

有些少事可跟大家分享的 :
由於申請表上需附加一張小朋友的4R個人生活照(全身/半身均可),你大可以趁呢一兩個月幫她/他影多d健康活潑,笑容燦爛相啦~

大家努力呀 ~ ...

作者: MAMAMEEE    時間: 10-1-18 22:31     標題: 回覆 21# max1116 的文章

影4R個人生活照, 會唔會係影D學習相會好D?
作者: 淋魚魚    時間: 10-1-18 22:41

原帖由 stinkyrabbit111 於 09-10-20 08:38 發表
another major difference is the fees, for SPN $5XXX per month, no voucher for 4 years, SPK $1XXX after you use the government's voucher....

大埔四年都無學券??
作者: max1116    時間: 10-1-19 11:08

原帖由 ngbobo 於 10-1-18 22:00 發表
Thank you for your advice and sharing, i also noted some of your advice in other posts, you are so kind to answer us questions regarding spn.  Btw, may i ask when will be the interview held ?  regardi ...

只是一些分享,唔使客氣 :D

3月頭交表之後,好運的話約4月中後期收Interview信,通知你5月頭in,in完後1星期就會知結果。

由於校方說明只會面見若干申請人,所以從交表開始,校方與你的小朋友並沒有接觸的機會,唯一途徑就是這一張4R個人生活相了。so far 無人會知校方的收生標準,抱著平常心讓孩子展現開心活潑的一面吧 ~
作者: Kaka0418    時間: 10-1-19 15:00

好唔捨得個女讀全日,係咪入到spn之後,一定唔可以轉返spk?有無糸媽可以share下小朋友返spn點呀?
作者: max1116    時間: 10-1-19 17:10

原帖由 Kaka0418 於 10-1-19 15:00 發表
好唔捨得個女讀全日,係咪入到spn之後,一定唔可以轉返spk?有無糸媽可以share下小朋友返spn點呀?

校方網頁內有說明是絕對不可以轉返SPK的。

對於囡囡細細個就去讀全日班,我當時的心情亦跟你差不多,腦海中被好多好多問題圍繞著,例如囡囡仲未戒片點算好? 開學初期囡囡可能會喊到嘔? 一位老師對咁多位小朋友的話,我個女是否會被忽略? 無父母在旁,午睡時間如何是好?
自己食飯可以嗎 ? ....等等

其實校方已經為新生編排了時間表,由經驗豐富的老師們照顧著,每日放學時亦會向家長報告當日的進度,好讓新生慢慢適應學校生活及訓練自理能力。 最重要是你要對學校同埋囡囡有信心,以上的一大堆問題就自然會慢慢化解。
作者: max1116    時間: 10-1-21 10:17

SPN校網有新資料登出,大家睇吓啦~
作者: mwsbb    時間: 10-1-21 14:06

作者: ngbobo    時間: 10-1-21 19:09

Hi Max1116,

may i PM u to check for some spn info?  

原帖由 max1116 於 10-1-19 11:08 發表

只是一些分享,唔使客氣 :D

3月頭交表之後,好運的話約4月中後期收Interview信,通知你5月頭in,in完後1星期就會知結果。

由於校方說明只會面見若干申請人,所以從交表開始,校方與你的小朋友並沒有接觸的機會,唯一途徑就是這 ...

作者: mao2008    時間: 10-1-22 17:18

hi max1116
pls pm to me

作者: max1116    時間: 10-1-22 17:46

原帖由 mao2008 於 10-1-22 17:18 發表
hi max1116
pls pm to me

sorry 唔係好明白 pm 什麼 ~
作者: stinkyrabbit111    時間: 10-1-23 07:43

真係好多謝阿max成日幫我地報有關spn的新news同answer我地d queries!!!

:loveliness: :loveliness:
作者: sonsonc    時間: 10-1-23 16:56

i don't think boys like this kindergarten
作者: boboapril    時間: 10-1-25 09:58

想問

1.係未入左spn的n1班,就可以直升k1,不用下一年再考過
2.入spn同spk的難道是否差不多?

我想個囡入st paul convent呀, 但係我住九龍,如果由2歲多少少就開始返全日同搭校車,好似太tough。想佢係本區(不用搭車)先讀nursery。但係如果先考spn而真係收左,又無理由唔讀,所以我想知以上問題答案

另外,spn的facilities真的適合咁小的小朋友上全日嗎?有無得小睡架?
作者: boboapril    時間: 10-1-25 10:01

想問:

1.入左spn的n1,下一年升k1要唔要再考過?
2. 入spn同spk的難道是否差不多

謝謝
作者: max1116    時間: 10-1-25 10:49

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-1-23 07:43 發表
真係好多謝阿max成日幫我地報有關spn的新news同answer我地d queries!!!

:loveliness: :loveliness:

嘩 ! 唔好咁客氣啦 ~
作者: max1116    時間: 10-1-25 10:51

原帖由 sonsonc 於 10-1-23 16:56 發表
i don't think boys like this kindergarten

咁又唔係喎 ~ 申請人都有好多男孩子架
作者: max1116    時間: 10-1-25 12:23

原帖由 boboapril 於 10-1-25 09:58 發表
想問

1.係未入左spn的n1班,就可以直升k1,不用下一年再考過

我想個囡入st paul convent呀, 但係我住九龍,如果由2歲多少少就開始返全日同搭校車,好似太tough。想佢係本區(不用搭車)先讀 ...

Please check PM ~
作者: Kaka0418    時間: 10-1-25 22:53

好多謝你的分享,想問下SPN都是以廣東話教學,英人方面如何?不過,我唸如果被取錄,都好似中六合彩啦!
原帖由 max1116 於 10-1-19 17:10 發表

校方網頁內有說明是絕對不可以轉返SPK的。

對於囡囡細細個就去讀全日班,我當時的心情亦跟你差不多,腦海中被好多好多問題圍繞著,例如囡囡仲未戒片點算好? 開學初期囡囡可能會喊到嘔? 一位老師對咁多位小朋友的話,我個 ...

作者: crystalpui    時間: 10-1-27 17:32

我女6個月
我都想佢入呢間n班
我娘家住對面
以前見好多人排隊
以家有得dl真係好
作者: mirage2007    時間: 10-1-27 18:37

其實我都好唔捨得個囡咁細個就返全日, 不過口碑咁好,我一定會試吓in, 再講, 佢真係收我個女先算...

我其實覺得小朋友返上午n1,之後返屋企食完飯訓吓晏覺, 下午去吓興趣班,或者去公園玩吓就最好, 點解咁早就要返全日學呢?
作者: justiceling    時間: 10-1-28 00:18

想請問大埔個間同銅鑼灣個間有咩唔同,因我見學費差成二千蚊一個月
作者: JoanneLO    時間: 10-1-28 15:36

想問

我想個囡入st paul convent呀, 但係我住九龍,如果由2歲多少少就開始返全日同搭校車,好似太tough。想佢係本區(不用搭車)先讀nursery。但係如果先考spn而真係收左,又無理由唔讀,所以我想知以上問題答案

另外,spn的facilities真的適合咁小的小朋友上全日嗎?有無得小睡架?

我都想知可唔可以pm我, thanks...........................

[
作者: BethMarc    時間: 10-2-10 01:03

原帖由 boboapril 於 10-1-25 10:01 發表
想問:

1.入左spn的n1,下一年升k1要唔要再考過?
2. 入spn同spk的難道是否差不多

謝謝

1.  For N, they have N1-N4, for K, they have K1-3
2.  SPN is full day nursery, and SPK is half day only
作者: 天瑜    時間: 10-2-10 11:02

作者: 天瑜    時間: 10-2-10 11:08

作者: 天瑜    時間: 10-2-10 11:17

作者: hellomickey    時間: 10-2-12 00:08

原帖由 JoanneLO 於 2010/1/28 15:36 發表
想問

我想個囡入st paul convent呀, 但係我住九龍,如果由2歲多少少就開始返全日同搭校車,好似太tough。想佢係本區(不用搭車)先讀 ...

Dear JoanneLo
1.No! SPN 是N1,2,3,4. N2=K1,N3=K2,N4=K3,SPN的學生是不可轉讀SPK
2.SPN難好多,因全校學生只有275人
3.唔会太tough,只会想日日返學,因為學校充滿love and care.同學之間,感情深厚,家庭之間,充滿友愛,而且學校與各家庭間關係融洽.我都想可以返SPN
4.有小睡時間,你可以上SPN website查看

Good Luck
作者: Snoopywy    時間: 10-2-12 14:07

有得見試已叫好彩
作者: pigsw    時間: 10-2-16 19:32

請問是否遞交申請表後都一定有面試的機會? 另外, 請問銅鑼灣和大埔那間好些?
作者: MAMAMEEE    時間: 10-2-16 20:35

原帖由 pigsw 於 10-2-16 19:32 發表
請問是否遞交申請表後都一定有面試的機會? 另外, 請問銅鑼灣和大埔那間好些?

係呀! 我都想知呀! 我問過大埔個間d英文時間由N1至N4都好少, ie. N1:15mins; N234分別係30/40/50mins, 但講緊係全日班喎. St. Paul Convent的英文要求應該好高, 所以會唔會CWB的程度高D. 咁D女畢業生的取錄率會唔會都係CWB較大埔高好多?
作者: 天瑜    時間: 10-2-16 21:50

作者: MM1031    時間: 10-2-17 12:15

作者: MAMAMEEE    時間: 10-2-17 16:46

原帖由 天瑜 於 10-2-16 21:50 發表
HI MAMAMEEE,

我囡囡沒有在外間學PHONIC,校內教得不錯,同ST. CAT差不多。

今年兩班N4女仔得幾個WAITING LIST, 算是不錯的!

P.S.  天主教聖保祿幼兒園收生程序 :
2010年2月截止報名,
3月面試(以書面通知,約見已申請之 ...

天瑜, Long time no see. 恭喜發財先, 同埋您囡囡快高長大, 身體健康.

he he...比見到我講大埔SPN的壞話, 真係唔好意思. 老實講, 我無Check過CWB的SPN. 但以我所聽認識的St. Paul Convent對英文的要求相當高, 所以只係好奇點解大埔SPN的英文時間咁短, 同埋好似唔係NET教添? 如果資料無錯, 佢點可以為將來升SPC小學而鋪路呢? 如有任何錯誤, 請隨便指出.
作者: elmolly    時間: 10-2-17 17:05

原帖由 天瑜 於 10-2-10 11:02 發表
hi justiceling,

其實大家都是非牟利幼兒園, 只知道大埔校舍是一對外藉醫生夫婦所捐贈給教會, 所以學校在"租金、管理費、差餉及地租"支出方面只需學費的3%,算是極細比率。

正因大埔spn全日班課程收費,剛剛沒有超過" ...

想請教如果報n2全日班, 係咪好難入? 半日機會會大d嗎?
唔該晒.
作者: 天瑜    時間: 10-2-17 17:32

作者: 天瑜    時間: 10-2-17 17:44

作者: MAMAMEEE    時間: 10-2-18 20:22

原帖由 天瑜 於 10-2-17 17:44 發表
以我所知,SPN及SPK都沒有NET TEACHER的。

any difficulties in adjustment from spk k3 to spc p1
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2184049&extra=page%3D1

至於小一適應方面,您可以參考下以下BK  ...

天瑜, 已收到您嘅pm. 非常感謝.

作者: KaHeiBaBa    時間: 10-2-19 00:58

原帖由 sonsonc 於 10-1-23 16:56 發表

呢句說話,我絕對唔同意 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 10-2-19 01:03

原帖由 boboapril 於 10-1-25 09:58 發表
想問

1.唔駛再考過 !!
2.唔敢講,因為冇人會知,亦都好難比較 !!

就係因為咁,我o地全家搬過o黎 CWB,眨o下眼快要 4年了 !!

我就覺得絕對適合;有得小睡,放心 !!

作者: KaHeiBaBa    時間: 10-2-19 01:06

原帖由 max1116 於 10-1-25 10:49 發表

嘩 ! 唔好咁客氣啦 ~

妳以前都好似係咁,哈哈 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 10-2-19 01:07

原帖由 Kaka0418 於 10-1-25 22:53 發表
好多謝你的分享,想問下SPN都是以廣東話教學,英人方面如何?不過,我唸如果被取錄,都好似中六合彩啦!

唔買就一定冇得中,Good Luck !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 10-2-19 01:09

原帖由 crystalpui 於 10-1-27 17:32 發表
我女6個月
我都想佢入呢間n班
我娘家住對面
以前見好多人排隊
以家有得dl真係好

幾年前已經開始有得 download !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 10-2-19 01:14

原帖由 mirage2007 於 10-1-27 18:37 發表
其實我都好唔捨得個囡咁細個就返全日, 不過口碑咁好,我一定會試吓in, 再講, 佢真係收我個女先算...

我其實覺得小朋友返上午n1,之後返屋企食完飯訓吓晏覺, 下午去吓興趣班,或者去公園玩吓就最好, 點解咁早就要返全日 ...

大家各有睇法係絕對正常,不過 KaHei 返o左 4年全日,我o地冇後悔之餘,只有一個字:"值" !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 10-2-19 01:15

原帖由 JoanneLO 於 10-1-28 15:36 發表
想問

唔駛 pm 喎,我以過來人身份,可以同大家分享 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 10-2-19 01:19

原帖由 天瑜 於 10-2-10 11:17 發表
補充:

St PAUL'S CONVENT (PRIMARY SEC.) 升上 ST PAUL'S CONVENT (SECONDARY SEC.)之條件是 在小六最後的考試中, 四科主科包括中文、英文、數學和常識達60分或以上, 學生就會收到一張升中保證書, 保證入中學部的入 ...

唔好意思,眼大睇過籠 !! (deleted already)

不過講到大埔 SPN,真係要交俾 天瑜 !!

作者: KaHeiBaBa    時間: 10-2-19 01:21

原帖由 hellomickey 於 10-2-12 00:08 發表

Dear JoanneLo
1.No! SPN 是N1,2,3,4. N2=K1,N3=K2,N4=K3,SPN的學生是不可轉讀SPK
2.SPN難好多,因全校學生只有275人
3.唔会太tough,只会想日日返學,因為學校充滿love and care.同學之間,感情深厚,家庭之間,充滿友 ...

2. 不敢苟同 !! (因為我覺得 SPK 一樣咁難)

Btw,how about your daughter in N3 this year ??

作者: KaHeiBaBa    時間: 10-2-19 01:23

原帖由 pigsw 於 10-2-16 19:32 發表

未必 !!

一樣咁好 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 10-2-19 01:30

原帖由 MM1031 於 10-2-17 12:15 發表
Hi max 116,

08 BBs (twins = 1 boy & 1 girl) 接受申請 or not???

If you've any infomation, pls. pm me.

From SPN website:

申請兒童須於新學年之九月卅日前(2010年9月30日前)足二歲而未滿三歲為合。

so 只要小朋友係介乎 08年9月30日前及07年10月1日後出世便可申請 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 10-2-19 01:34

原帖由 elmolly 於 10-2-17 17:05 發表

想請教如果報n2全日班, 係咪好難入? 半日機會會大d嗎?
唔該晒.

咦,妳想囡囡考大埔 SPN N2 ??
作者: KaHeiBaBa    時間: 10-2-19 01:37

原帖由 天瑜 於 10-2-17 17:44 發表
以我所知,SPN及SPK都沒有NET TEACHER的。

any difficulties in adjustment from spk k3 to spc p1
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2184049&extra=page%3D1

至於小一適應方面,您可以參考下以下BK  ...

多謝分享 !!

不過 KaHei 冇機會同妳囡囡做同學了 (已寫信俾小學校長放棄學位) !!
作者: stinkyrabbit111    時間: 10-2-19 08:41

why why why, kahei 唔讀?!

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-2-19 01:37 發表

多謝分享 !!

不過 KaHei 冇機會同妳囡囡做同學了 (已寫信俾小學校長放棄學位) !!

作者: yaulinda    時間: 10-2-19 08:58     標題: 回覆 73# stinkyrabbit111 的文章

KaHei is going to study in st paul-----co-ed
作者: elmolly    時間: 10-2-19 10:10

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-2-19 01:34 發表

咦,妳想囡囡考大埔 SPN N2 ??

嘩, KaHei入到SPCC好叻呀

而家會報埋呀, 屋企有d事想佢讀全日, 好既全日制學校又唔多, CWB SPN唔收佢咪試下大埔囉, 要搬都平d嘛
作者: 天瑜    時間: 10-2-19 11:26

作者: stinkyrabbit111    時間: 10-2-19 13:23

Congratulations!!!

原帖由 yaulinda 於 10-2-19 08:58 發表
KaHei is going to study in st paul-----co-ed

作者: bolun    時間: 10-2-24 04:10     標題: 請問想入讀SPN,難嗎?

可否講講Interview要準備什麼!我女兒見親人都驚!
作者: max1116    時間: 10-2-24 17:17

好多謝 KaHeiBaBa 同埋天瑜 的幫忙呀 ~ 感激 !
(講到"過來人",我真係遠遠都不及佢地。)

作者: max1116    時間: 10-2-24 17:19

我呢位懶惰的樓主返來了~ 追post先
作者: max1116    時間: 10-2-24 17:22

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-2-19 01:14 發表

大家各有睇法係絕對正常,不過 KaHei 返o左 4年全日,我o地冇後悔之餘,只有一個字:"值" !!

我個女已經返咗6個多月,都係一個字:"值" !! (捱麵包都值呀)
作者: max1116    時間: 10-2-24 17:23

原帖由 bolun 於 10-2-24 04:10 發表
可否講講Interview要準備什麼!我女兒見親人都驚!

雖然與家長對話多,但小朋友都要有反應,禮貌不可少的
作者: baby_jkk    時間: 10-2-24 17:23

點值?

原帖由 max1116 於 10-2-24 05:22 PM 發表

我個女已經返咗6個多月,都係一個字:"值" !! (捱麵包都值呀)

作者: MAMAMEEE    時間: 10-2-24 22:12

原帖由 baby_jkk 於 10-2-24 17:23 發表
點值?

係呀! 有人話教得好淺喎. 點值法呀??
作者: max1116    時間: 10-2-25 00:23

原帖由 MAMAMEEE 於 10-2-24 22:12 發表

係呀! 有人話教得好淺喎. 點值法呀??

我無跟其他學校比較,亦唔會講到天上有地下無咁樣。總言之真係要自己慢慢去感受﹏
作者: max1116    時間: 10-2-25 00:27

時間過得真快,講吓講吓,下個星期派表喇 !!!!!
作者: yaulinda    時間: 10-2-25 09:04     標題: 回覆 86# max1116 的文章

Dear max1116,
好羨慕你大囡囡入到SPN,
你好似還有細囡囡?
我的大囡囡則讀SPK,
其實我更喜歡SPN,
讓小朋友可以訓練得更獨立,
所以下年會俾幫細囡囡報SPN,
請問你的細囡囡是否也今年或下年報?
Thanks,
yaulinda
作者: milkmilk071213    時間: 10-2-25 11:55

天瑜,
如N1可直升N2, 今年才報N2, 這樣學位是否相當緊張? 可否告知會有幾多學位給今年報N2之小朋友?

原帖由 天瑜 於 10-2-17 17:32 發表
當年我為囡囡係報N2時,是要求全日班,因為我們離學校頗遠,全日型會方便好多。

其實沒有所謂的,總之佢收您BB後才決定都未遲。

作者: Go師奶    時間: 10-2-25 16:44

想問

spn website 講明"因幼兒園名額有限,本機構希望能盡量服務有全日託管需要的兒童,故無此必要的家長請考慮報讀其他幼兒園或聖保祿幼稚園", 咁報名/interview 時會唔會check吓家長係唔係真係有全日託管需要, i.e. 如果知道你有工人or可以有人幫手湊bb, 會唔收甚至唔interview呢?

thanks!
作者: 天瑜    時間: 10-2-25 17:31

作者: MAMAMEEE    時間: 10-2-25 19:41

原帖由 Go師奶 於 10-2-25 16:44 發表
想問

spn website 講明"因幼兒園名額有限,本機構希望能盡量服務有全日託管需要的兒童,故無此必要的家長請考慮報讀其他幼兒園或聖保祿幼稚園", 咁報名/interview 時會唔會check吓家長係唔係真係有全日託管需要, i.e. ...

天瑜, 咁請問收的學生係咪大部份都係全日班架?
作者: max1116    時間: 10-2-26 00:31

原帖由 yaulinda 於 10-2-25 09:04 發表
你好似還有細囡囡?
我的大囡囡則讀SPK,
其實我更喜歡SPN,

Thanks,
yaulinda ...

咦!你真係好醒啊!
細妹如果有幸可以與家姐讀埋同一間就梗係最好啦。
明年又輪到我緊張喇!
作者: max1116    時間: 10-2-26 00:39

想問

spn website 講明"因幼兒園名額有限,本機構希望能盡量服務有全日託管需要的兒童,故無此必要的家長請考慮報讀其他幼兒園或聖保祿幼稚園", 咁報名/interview 時會唔會check吓家長係唔係真係有全日託管需要, i.e. ...

報名表上係需要填上父母的職業及上班時間的。
作者: KaHeiBaBa    時間: 10-2-26 01:22

原帖由 max1116 於 10-2-26 00:39 發表

報名表上係需要填上父母的職業及上班時間的。

但係我就唔覺得有咩大影響 !! (我指全日制托管)

因為o係呢4年認識o既家長當中,真係咩類型都有,全職媽咪 (Full time mom) 亦不少 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 10-2-26 01:26

原帖由 max1116 於 10-2-26 00:31 發表

咦!你真係好醒啊!
細妹如果有幸可以與家姐讀埋同一間就梗係最好啦。
明年又輪到我緊張喇!

唔駛擔心喎,相信問題應該不大 !! (So far 我都唔見到有細佬妹唔得,就算 N1 唔得,都可以入 N2;除非係自己唔想讀)
作者: KaHeiBaBa    時間: 10-2-26 01:28

原帖由 天瑜 於 10-2-25 17:31 發表
係大埔先至有得插N2。

N2位係根據學校實際程況而定,都幾緊張GAR!

您可以問下學校先!

CWB 都有小朋友冇讀 N1,一入 SPN 就讀 N2,甚至 N3 都有 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 10-2-26 01:32

想問

spn website 講明"因幼兒園名額有限,本機構希望能盡量服務有全日託管需要的兒童,故無此必要的家長請考慮報讀其他幼兒園或聖保祿幼稚園", 咁報名/interview 時會唔會check吓家長係唔係真係有全日託管需要, i.e. 如果知道你有工人or可以有人幫手湊bb, 會唔收甚至唔interview呢?
...

我唔相信學校會咁做 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 10-2-26 01:33

原帖由 yaulinda 於 10-2-25 09:04 發表
你好似還有細囡囡?
我的大囡囡則讀SPK,
其實我更喜歡SPN,
Thanks,
yaulinda ...

預祝成功 !!
作者: stinkyrabbit111    時間: 10-2-26 07:29     標題: 回覆 94# KaHeiBaBa 的文章

kaheibaba, 我仲以為spn收生其中major criteria係家長要full time working添...因為無時間照顧, 先有託兒需要...
作者: 天瑜    時間: 10-2-26 09:47

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5