教育王國

標題: 軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區 [打印本頁]

作者: byychan    時間: 07-10-11 16:50     標題: 軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區

hi, 你好,

我想了解人數是否近乎小班? 有無人15分第一輪入到小一? (教統局規定應有20% 學位for 15?)

作者: mouse23    時間: 08-2-22 11:49     標題: 軒小下午校家長

原文章由 byychan 於 07-10-11 16:50 發表
hi, 你好,

我想了解人數是否近乎小班? 有無人15分第一輪入到小一? (教統局規定應有20% 學位for 15?)

I am軒小下午校家長~人數是近乎小班~28-35 人一班
作者: lamlauanita    時間: 08-3-24 10:50

Any problem in 小一銜接問題 (especially in English course)? due to my son will choice 香港真光中學幼稚園 to study.  This school has no tests, examinations, etc.

Is 軒尼詩官小 course (especially in English)
difficult? Is my son suitable for 軒尼詩官小?

Sorry for any incovenience caused.

Please share
作者: byychan    時間: 08-4-3 16:13

mouse 23,

THANKS. 我兒九月會入讀下午校, 真的甚麼也不太清楚, 但對主任的印象很好... 多多指教.

原文章由 mouse23 於 08-2-22 11:49 發表

I am軒小下午校家長~人數是近乎小班~28-35 人一班

作者: jazzdawn    時間: 08-6-1 02:04

軒小大概每個星期都要默中文及英文,有時都會隔星期默,而英文內容ok,唔算深,每次默書會由書內抽出約12句,印張紙比你溫,唔駛成課溫.
今年學校arm arm轉左,一年2次測驗,2次考試,升咩班係睇2次考試成績既平均分,大約頭70名可以升入精英班.
講住咁多先,有其他問題再問啦!
作者: hugub    時間: 08-7-3 12:54

想問下 中,英,數及常用什麼出版社教科書? 因小兒會插班, thanks...

hugub
作者: andybebe    時間: 08-7-6 00:23

Hi Jazzdawn,
請問上午校和下午校,边間比較好D呢?請指教!

Thanks!

原文章由 jazzdawn 於 08-6-1 02:04 發表
軒小大概每個星期都要默中文及英文,有時都會隔星期默,而英文內容ok,唔算深,每次默書會由書內抽出約12句,印張紙比你溫,唔駛成課溫.
今年學校arm arm轉左,一年2次測驗,2次考試,升咩班係睇2次考試成績既平均分,大約頭70 ...

作者: ernestchow    時間: 08-7-8 15:30     標題: 回覆 #7 andybebe 的文章

小六升中排位結果(2006-2008 年)
中 學 名 稱 人數
皇仁書院 28
庇理羅士女子中學 10
金文泰中學 2
何東中學 10

鄧肇堅維多利亞官立中學 20
聖公會鄧肇堅中學 19
聖保羅男女中學 1
拔萃女書院 1
張祝珊中學 1
瑪利曼中學 1
旅港開平商會中學 1
聖若瑟英文書院 1
香港真光中學 2
香港華仁中學 2
筲箕灣官立中學 1
嘉諾撒書院 1

優才中學 3
中華基金中學 2
作者: sandwichmum    時間: 08-7-8 21:08

原文章由 ernestchow 於 08-7-8 15:30 發表
小六升中排位結果(2006-2008 年)
中 學 名 稱 人數
皇仁書院 28
庇理羅士女子中學 10
金文泰中學 2
何東中學 10

ernestchow,

多謝你的資料,但唔知我有無誤會,(2006-2008年)結果?
係咪即係三年內28人入皇仁?10人入庇理羅士?....
請多多指教
作者: ernestchow    時間: 08-7-8 22:27     標題: 回覆 #9 sandwichmum 的文章

This is update 2008. It is very good result.http://203.198.185.134/page.action?id=92
作者: SundayOff    時間: 08-7-9 14:10

Wow!! This year's result is better than last year. Congratulations to the principal and all the teachers in 軒小下午校
作者: ssspwong    時間: 08-7-9 16:02

'2006-2008' means this batch of students studying P.5 in 2006-07 and P.6 in 2007-08. These two years' academic results are used for ranking students.

原文章由 sandwichmum 於 08-7-8 21:08 發表

ernestchow,

多謝你的資料,但唔知我有無誤會,(2006-2008年)結果?
係咪即係三年內28人入皇仁?10人入庇理羅士?....
請多多指教

作者: Azababy    時間: 08-7-10 23:27

Hi, 我小兒也9月入讀小一, 今星期六會考分班試, 我小兒不能選普通話班,  因是叫門入的, 你小兒呢?

原文章由 byychan 於 08-4-3 16:13 發表
mouse 23,

THANKS. 我兒九月會入讀下午校, 真的甚麼也不太清楚, 但對主任的印象很好... 多多指教.

作者: JoJo    時間: 08-7-11 15:27

Hi Azababy,
小兒也是叩門入到這校. 明天是要考分班試嗎?? 你點知. 點解冇聽學校講既? 小一不是沒有分班的嗎?

原文章由 Azababy 於 10/7/08 23:27 發表
Hi, 我小兒也9月入讀小一, 今星期六會考分班試, 我小兒不能選普通話班,  因是叫門入的, 你小兒呢?

作者: lingchuling    時間: 08-7-11 16:22

Azababy and JoJo,

請問你們之前填是否在自行,大抽獎甲及乙第一都選軒官,另外請問你們的小朋友是否在校成績都很標青或有奬拿,所以都能成功叩門軒官,因為9月要選了,我想作個參考

謝謝。
作者: Azababy    時間: 08-7-15 19:36

我在7月2日註冊那天,老師不是給我們一份資料嗎? 有兩日小一生的安排, 1. 12/7(9:00-11:00)
           2. 29/8(小一迎新日)
你可以check吓!
不過因那天天氣問題已取消了. 等到29/8分班時我們再聯絡, 睇吓我們會唔會有緣同一班. goodluck!

原文章由 JoJo 於 08-7-11 15:27 發表
Hi Azababy,
小兒也是叩門入到這校. 明天是要考分班試嗎?? 你點知. 點解冇聽學校講既? 小一不是沒有分班的嗎?

作者: JoJo    時間: 08-7-16 09:08

Azababy,
係囉. 7月12 不能見面. 就等8月29日罷.

原文章由 Azababy 於 15/7/08 19:36 發表
我在7月2日註冊那天,老師不是給我們一份資料嗎? 有兩日小一生的安排, 1. 12/7(9:00-11:00)
           2. 29/8(小一迎新日)
你可以check吓!
不過因那天天氣問題已取消了. 等到29/8分班時我們再聯絡, 睇吓我們會唔會 ...

[ 本文章最後由 JoJo 於 08-7-16 12:15 編輯 ]
作者: Azababy    時間: 08-7-16 23:20

Jo Jo,
請問你的小朋友是在那日叩門面試的呢? 大約有多少位小朋友? 我小兒是在24/6下午5:00接見的, 那天大約有廿多位小朋友, 你知唔知軒小下多唔多人叩門呢? 是否所有叩門的都收嗎? 其實我都有叩上午, 但不幸...........!! 上午校接見那天大約有60-70人, 但只收15位. 你有叩上午嗎?

原文章由 JoJo 於 08-7-16 09:08 發表
Azababy,
係囉. 7月12 不能見面. 就等8月29日罷.

作者: JoJo    時間: 08-7-17 09:03

Azababy,
咦.. 我應該同你同一天面試喎. 是否所有叩門都收我就不知道了.

我沒有叩上午. 因我一心一意揀下午校呢.

原文章由 Azababy 於 16/7/08 23:20 發表
Jo Jo,
請問你的小朋友是在那日叩門面試的呢? 大約有多少位小朋友? 我小兒是在24/6下午5:00接見的, 那天大約有廿多位小朋友, 你知唔知軒小下多唔多人叩門呢? 是否所有叩門的都收嗎? 其實我都有叩上午, 但不幸....... ...

作者: Azababy    時間: 08-7-19 01:28

為何你會選下午? 你覺得那方面好?你是12區的嗎? 派位那間學校?  其實我的首選是上午的,  我覺得下午時間不好用, 放學已好夜, 參加不了課外活動, 全部要將安排到週六和週日, 沒有家庭日...

原文章由 JoJo 於 08-7-17 09:03 發表
Azababy,
咦.. 我應該同你同一天面試喎. 是否所有叩門都收我就不知道了.

我沒有叩上午. 因我一心一意揀下午校呢.

作者: 軒仔媽媽    時間: 08-7-19 11:23

HI,
我仔仔是自行入下午,我覺得下午都幾好,我可以放工返到屋企一齊食飯休息一陣,又可以同佢做工課及温習,又唔洗趕住睡覺,第二日仲可以返興趣班

原文章由 Azababy 於 08-7-19 01:28 發表
為何你會選下午? 你覺得那方面好?你是12區的嗎? 派位那間學校?  其實我的首選是上午的,  我覺得下午時間不好用, 放學已好夜, 參加不了課外活動, 全部要將安排到週六和週日, 沒有家庭日...

...

作者: byychan    時間: 08-7-21 10:59

jojo, azababy, 軒仔媽,

你們好, 我仔是第一輪自行入軒下的, 請多多指教.
作者: JoJo    時間: 08-7-21 16:14

byychan, 軒仔媽,
你好呀.  多多指教. !

原文章由 byychan 於 21/7/08 10:59 發表

作者: Azababy    時間: 08-7-22 13:23

hello 軒仔媽咪,
咁你是否選讀國語班呢? 為何你咁堅決選下午呢?

原文章由 byychan 於 08-7-21 10:59 發表

作者: JoJo    時間: 08-7-22 13:33

軒仔媽媽,
我也同意你這點. 因我本身要返工. 如要check功課. 下午班會好一點.

同埋小朋友咁細. 要早起 我覺得幾慘.

原文章由 軒仔媽媽 於 19/7/08 11:23 發表
HI,
我仔仔是自行入下午,我覺得下午都幾好,我可以放工返到屋企一齊食飯休息一陣,又可以同佢做工課及温習,又唔洗趕住睡覺,第二日仲可以返興趣班

...

作者: 軒仔媽媽    時間: 08-7-22 13:59

我仔仔已抽到國語班,夜晚可以同佢一齊做功課及温習,唔洗一早起身返學

原文章由 Azababy 於 08-7-22 13:23 發表
hello 軒仔媽咪,
咁你是否選讀國語班呢? 為何你咁堅決選下午呢?

作者: ernestchow    時間: 08-7-22 14:52     標題: 回覆 #22 byychan 的文章

Where to buy uniform is good?
作者: byychan    時間: 08-7-29 14:01

我仲未買呀, 仔想我帶埋佢去, 我諗住去近自己果間, 細d果間.

原文章由 ernestchow 於 08-7-22 14:52 發表
Where to buy uniform is good?

作者: JoJo    時間: 08-7-30 14:53

byychan,
你唔帶埋個仔去. 點試清楚. 如唔岩唔駛去兩轉嘛.

想問下各位會否買埋冬季. 定等遲下先買?

原文章由 byychan 於 29/7/08 14:01 發表
我仲未買呀, 仔想我帶埋佢去, 我諗住去近自己果間, 細d果間.

作者: ernestchow    時間: 08-8-24 13:04     標題: 回覆 # 的文章

今天才帶兒子去買校服但沒有冷氣褸仔
作者: JoJo    時間: 08-8-25 11:26

各位,
今早上了學校網頁, 看見有小一編班名單. 基本上係base on 返之前派給小朋友既組別而分班家.

Sep 29 到時見啦

作者: HanYatMum    時間: 08-8-29 15:54     標題: 軒小?

Hi all mama,

I want to ask if my son hold 15 points,
is there a chance to enter to 軒小am next year?
any mama hold 15 point this year and success to enter ?
please help ......as I need to apply this sept and want to have some more info.
thanks very much !!
作者: JoJo    時間: 08-8-30 00:16

HanYatMum,
I think you have posted in the wrong message here, since it is PM school not AM School!

for 15 points enter into PM school is more chance (from my own opinion)

原帖由 HanYatMum 於 08-8-29 15:54 發表
Hi all mama,

I want to ask if my son hold 15 points,
is there a chance to enter to 軒小am next year?
any mama hold 15 point this year and success to enter ?
please help ......as I need to apply this ...

作者: rossikwan    時間: 08-8-30 21:12

各位好,
報到先. 呀仔讀 H (A) 班,
妳地小朋友讀邊班?
作者: Azababy    時間: 08-9-1 01:37

Hello! 我小兒也是H班的, 真好, 在這裡見到朋友了,    上星期五你有陪仔仔返學校嗎? 感覺如何? 我都幾担心他上厠所問題的,

原帖由 rossikwan 於 08-8-30 21:12 發表
各位好,
報到先. 呀仔讀 H (A) 班,
妳地小朋友讀邊班?

作者: ernestchow    時間: 08-9-3 00:26     標題: 家長們会不会做家長義工?

家長們会不会做家長義工?
作者: lklconnie    時間: 08-9-3 09:21     標題: Hi !

我星期六不用返工, 所以我報咗名,  參加帶小組活動個隻。以前阿仔讀幼稚園, 我都有做義工, 我覺得對間學校同阿仔D學校生活都會了解多D!

lklconnie

原帖由 ernestchow 於 08-9-3 00:26 發表

作者: JoJo    時間: 08-9-3 22:00

暫時我收到通告係講返去幫手整冰皮月飯. 我參加左.

至於星期六如要幫手我諗我都會. 因星期六不用返工嘛.

以前個仔讀幼稚園我都有返去幫手呢
原帖由 ernestchow 於 08-9-3 00:26 發表

作者: 軒仔媽媽    時間: 08-9-6 09:50

有冇朋友讀G班?
大家入來傾吓
作者: ernestchow    時間: 08-9-6 11:58     標題: 回覆 # 的文章

Yes,我兒子和你小朋友同1G,他好開心返學
作者: ernestchow    時間: 08-9-6 13:25     標題: 回覆 # 的文章

你会不会訂學校英文報紙?我会呀,我覺得幾好呀,培養小朋友reading英文報紙的興趣,
作者: Azababy    時間: 08-9-9 18:10

Hi, 我也報咗做家長義工, 但好失望, 昨日收到老師的字條話因齊做月餅的義工人數太多, 今次抽唔到我.... 你們呢?

原帖由 lklconnie 於 08-9-3 09:21 發表
我星期六不用返工, 所以我報咗名,  參加帶小組活動個隻。以前阿仔讀幼稚園, 我都有做義工, 我覺得對間學校同阿仔D學校生活都會了解多D!

lklconnie

...

作者: JoJo    時間: 08-9-10 09:20

我也是

原帖由 Azababy 於 08-9-9 18:10 發表
Hi, 我也報咗做家長義工, 但好失望, 昨日收到老師的字條話因齊做月餅的義工人數太多, 今次抽唔到我.... 你們呢?

作者: 軒仔媽媽    時間: 08-9-10 10:29     標題: 回覆 # 的文章

好開心有朋友仔同一班,日後可以多d傾吓。
我都會訂學校英文報
作者: lingchuling    時間: 08-9-10 10:46

請問你們今年學校有冇做統計,你們現有學生會否有弟妹來年會選軒官的

謝謝
作者: ernestchow    時間: 08-9-11 20:34

原帖由 軒仔媽媽 於 08-9-10 10:29 發表
好開心有朋友仔同一班,日後可以多d傾吓。
我都會訂學校英文報

我兒子返學很開心,已適應生活,他班有28人,得2女仔,我覺得這校資源好好,一星期有三課外藉老師,這校有二位外藉老師,比其他它官立和津貼小學多,他說他的班主任是和他說普通班的,因他是普通班
作者: JoJo    時間: 08-9-12 13:36

各位,
你們今天冇沒有帶中秋節食品回校讓他們分享呢? 我個仔帶了提子回校. 未知他們會否玩得高興呢?
作者: 軒仔媽媽    時間: 08-9-12 14:10

其實我仔仔在K2的時候有參觀過軒小下午知道有外籍老師,加上又抽到國語,我都覺得好好,當時我都擔心他中文堂講國語唔習慣,我同他温習中文第一課讀給我聽,他讀的音很正確,正名他都很尊心,所以我都不用擔心。我仔仔返學都很開心,他說很喜歡間學校。

原帖由 ernestchow 於 08-9-11 20:34 發表

我兒子返學很開心,已適應生活,他班有28人,得2女仔,我覺得這校資源好好,一星期有三課外藉老師,這校有二位外藉老師,比其他它官立和津貼小學多,他說他的班主任是和他說普通班的,因他是普通班 ...

作者: 軒仔媽媽    時間: 08-9-12 14:15

我仔仔帶咗月餅,佢地最尾兩堂玩有很多時間,我覺得會好開心

原帖由 JoJo 於 08-9-12 13:36 發表
各位,
你們今天冇沒有帶中秋節食品回校讓他們分享呢? 我個仔帶了提子回校. 未知他們會否玩得高興呢?

作者: ernestchow    時間: 08-9-12 15:57

原帖由 軒仔媽媽 於 08-9-12 14:10 發表
其實我仔仔在K2的時候有參觀過軒小下午知道有外籍老師,加上又抽到國語,我都覺得好好,當時我都擔心他中文堂講國語唔習慣,我同他温習中文第一課讀給我聽,他讀的音很正確,正名他都很尊心,所以我都不用擔心。我仔仔返學都很開心,他 ...

你仔仔在那幼稚讀?是否有國語學?你是否自行分配即first round入?
作者: 軒仔媽媽    時間: 08-9-13 10:15

我仔仔在天主教聖瑪加利大幼稚園讀,有國語堂上,我是first round 入。

原帖由 ernestchow 於 08-9-12 15:57 發表

你仔仔在那幼稚讀?是否有國語學?你是否自行分配即first round入?

作者: 軒仔媽媽    時間: 08-9-13 10:24

昨天我仔話玩得很開心,他說猜燈謎好好玩,玩到沒有時間分享食物。

原帖由 JoJo 於 08-9-12 13:36 發表
各位,

作者: ernestchow    時間: 08-9-13 12:08     標題: 回覆 # 的文章

我仔仔可能和你仔仔己成朋友了,你是否乘校車?
作者: 軒仔媽媽    時間: 08-9-13 12:28

A線車

Pls Check PM

原帖由 ernestchow 於 08-9-13 12:08 發表
我仔仔可能和你仔仔己成朋友了,你是否乘校車?

作者: JoJo    時間: 08-9-13 12:37

軒仔媽媽,
我仔仔也是. 只是分享了少少許呢.. 他說沒有時間吃月餅喎.

Pls Check PM!

原帖由 軒仔媽媽 於 08-9-13 10:24 發表
昨天我仔話玩得很開心,他說猜燈謎好好玩,玩到沒有時間分享食物。

作者: rossikwan    時間: 08-9-14 23:16

尋日有冇去水運會呢?
雖然有點熱,不過氣氛唔錯啊
作者: rossikwan    時間: 08-9-14 23:21

老婆有份幫手做月餅...
尋日水運會,幫手睇門口.

老婆同副校長傾左幾句, 睇黎軒管未來6年都未會轉全日制.
作者: ernestchow    時間: 08-9-15 11:14

原帖由 rossikwan 於 08-9-14 23:21 發表
老婆有份幫手做月餅...
尋日水運會,幫手睇門口.

老婆同副校長傾左幾句, 睇黎軒管未來6年都未會轉全日制.

Yes,我同校長也問過,因要找合適校舍,又要建築,你睇St-Paul Co-Edu起要6年,
作者: babycancan    時間: 08-9-17 10:26

各位軒小家長:

想請問小一是否一排排的坐還是一組組的坐呢? thx
作者: JoJo    時間: 08-9-17 12:54

一年級的坐位編排是 "凹" 字型排位而坐的

原帖由 babycancan 於 08-9-17 10:26 發表
各位軒小家長:

想請問小一是否一排排的坐還是一組組的坐呢? thx

作者: ernestchow    時間: 08-9-22 01:15

原帖由 軒仔媽媽 於 08-9-13 12:28 發表
A線車

Pls Check PM

check PM pls
作者: Dorathy    時間: 08-9-26 10:53

軒仔媽媽,
請問你為何選下午班而不選上午班呢?  是否下午好過上午班(是指升中派位及教學方法)? 謝謝!

原帖由 軒仔媽媽 於 08-9-13 10:15 發表
我仔仔在天主教聖瑪加利大幼稚園讀,有國語堂上,我是first round 入。

作者: 軒仔媽媽    時間: 08-9-27 10:01

HI,
我仔仔是自行入下午,我覺得下午都好好小朋友冇咁辛苦,我可以放工返到屋企一齊食飯休息一陣,又可以同佢做工課及温習,又唔洗趕住睡覺,第二日仲有時間可以返興趣班.

我覺得這校資源好好,一星期有三課外藉老師,這校有二位外藉老師,比其他它官立和津貼小學多,他是普通班上全部中文堂都用普通話,但其他班都會有普通堂.

原帖由 Dorathy 於 08-9-26 10:53 發表
軒仔媽媽,
請問你為何選下午班而不選上午班呢?  是否下午好過上午班(是指升中派位及教學方法)? 謝謝!

作者: ernestchow    時間: 08-9-27 12:37

原帖由 軒仔媽媽 於 08-9-27 10:01 發表
HI,
我仔仔是自行入下午,我覺得下午都好好小朋友冇咁辛苦,我可以放工返到屋企一齊食飯休息一陣,又可以同佢做工課及温習,又唔洗趕住睡覺,第二日仲有時間可以返興趣班.
我覺得這校資源好好,一星期有三課外藉老師,這校有二位 ...

Hi,你好!我兒子己適應上學了,班主任劉老師好好,我唔明都有打電話給她
作者: JoJo    時間: 08-9-30 13:43

各位,
今天有沒有參加便服日呢..

還有中文的每日一篇. 你地有冇入過去睇下. 我見其實係唔錯. 可惜未知有冇時間比佢地做呢
作者: ernestchow    時間: 08-9-30 23:02     標題: 回覆 # 的文章

英文website不懂上,點上
作者: JoJo    時間: 08-10-2 11:31

你係未講 longman 那個website?

我上到喎.

原帖由 ernestchow 於 08-9-30 23:02 發表
英文website不懂上,點上

作者: 軒仔媽媽    時間: 08-10-2 15:51

Hi JoJo,

我都覺得好好,會安排他每日做完功課後做,都係每日一篇,一定有時間完成.

原帖由 JoJo 於 08-9-30 13:43 發表
各位,
今天有沒有參加便服日呢..

還有中文的每日一篇. 你地有冇入過去睇下. 我見其實係唔錯. 可惜未知有冇時間比佢地做呢 mouth:" />

作者: JoJo    時間: 08-10-3 11:39

軒仔媽媽,
而家有埋 , 中文, 英文, 數學, 普通話既每日一篇. 真係要好好咁搵時間比佢地做呀.

原帖由 軒仔媽媽 於 08-10-2 15:51 發表
Hi JoJo,

我都覺得好好,會安排他每日做完功課後做,都係每日一篇,一定有時間完成.

作者: 軒仔媽媽    時間: 08-10-3 13:54

JoJo,

原來每科都有,真係要時間做.我會每晚陪他做英文和普通話,早上叫他自己做中文和數學.

原帖由 JoJo 於 08-10-3 11:39 發表
軒仔媽媽,
而家有埋 , 中文, 英文, 數學, 普通話既每日一篇. 真係要好好咁搵時間比佢地做呀. mouth:" />mouth:" />

作者: rossikwan    時間: 08-10-10 13:39

真係好鬼忙啊...

聽日有冇人去家教會週年大會?

8 Nov 去唔去遊車河?
作者: rossikwan    時間: 08-10-13 13:24

上星期六, PTA 攪既,
EQ 情緒管理全攻略 的 handout 放左上網,
有興趣的家長,可以 d/l 睇.

http://rossikwan.googlepages.com/EQ.pdf
作者: MdmFung    時間: 08-10-14 19:25

原帖由 ernestchow 於 08-9-15 11:14 發表

Yes,我同校長也問過,因要找合適校舍,又要建築,你睇St-Paul Co-Edu起要6年,

老實講大家都係唔好望la, 吳校長係小一小二家長會都話d幾年冇可能ga la
作者: JoJo    時間: 08-10-23 10:53

各位,
測驗週就到. 大家準備成點呀.

黎緊既親子運動會. 你地有冇參加呢
作者: ernestchow    時間: 08-10-31 01:24

我仔仔班中英數老師在堂上有嘉許獎印仔,儲滿印仔有小禮物,我兒子好喜歡舉手答問題,和留心上課,因他喜歡有印仔,那禮物是不是老師自己送出?
作者: JoJo    時間: 08-10-31 12:31

相信係呢.

因我冇聽過我仔仔班有咁樣儲印. 反而作業就會有貼紙呀.

原帖由 ernestchow 於 08-10-31 01:24 發表
我仔仔班中英數老師在堂上有嘉許獎印仔,儲滿印仔有小禮物,我兒子好喜歡舉手答問題,和留心上課,因他喜歡有印仔,那禮物是不是老師自己送出?

作者: ernestchow    時間: 09-1-21 20:48

今日同個小一家長傾計,她說個仔話英文考試考了幾條未教過的題目如was之類,唔知係唔係?
作者: somedo    時間: 09-2-10 09:30

原帖由 Azababy 於 08-7-10 23:27 發表

想求證,是否叩門就不能進國語班,咁小一國語班係咪六年都國語班﹖小一廣東話班就六年都廣東話班呀﹖ 謝謝~
作者: JoJo    時間: 09-2-18 21:31

somedo,
沒有錯. 如是叩門入是不能入普通話班 (份叩門form 講到明既)

但你亦可以要求係升二年級時嘗試調往普通話班. 同樣地, 有人會要求調去非普通話班. (但比例較少)

入左普通話班, 六年也是讀普通話班.
原帖由 somedo 於 09-2-10 09:30 發表

想求證,是否叩門就不能進國語班,咁小一國語班係咪六年都國語班﹖小一廣東話班就六年都廣東話班呀﹖ 謝謝~

作者: somedo    時間: 09-3-4 17:03

原帖由 JoJo 於 09-2-18 21:31 發表
somedo,
沒有錯. 如是叩門入是不能入普通話班 (份叩門form 講到明既)

但你亦可以要求係升二年級時嘗試調往普通話班. 同樣地, 有人會要求調去非普通話班. (但比例較少)

入左普通話班, 六年也是讀普通話班.
...

謝謝解答!
既然少人出自然無咩位入,睇怕都係渺茫。我本身抽到果間可以有普通話,但派位無軒小咁好,真係魚與態掌,唔識揀。
作者: JoJo    時間: 09-3-9 16:53

somedo,
雖則不能入普通話班. 但其他班也是有普通話堂喎.. 並唔係冇喎.

分別在於普通話班只係中文同普通話堂時講普通話呢.

原帖由 somedo 於 09-3-4 17:03 發表

謝謝解答!
既然少人出自然無咩位入,睇怕都係渺茫。我本身抽到果間可以有普通話,但派位無軒小咁好,真係魚與態掌,唔識揀。

作者: joey_lee14    時間: 09-6-9 19:37     標題: 請問軒下是否一間很多功課和深的學校?

有沒有已經有仔仔或女女讀緊軒下的人可以話我知?

例如每天中英數大概有幾多樣, 大概有D什麽.

因我想知到功課壓力大不大.
作者: JoJo    時間: 09-6-10 17:00

軒下既功課. 平均每天也有 5-6樣.

中、英、數、常也會有功課 (有時普通話堂也會有工作紙的)

各科通常都會有工作紙, 及一些基本抄寫. 如中文詞語/造句 等等.

希望以上資料幫到你
原帖由 joey_lee14 於 09-6-9 19:37 發表
有沒有已經有仔仔或女女讀緊軒下的人可以話我知?

例如每天中英數大概有幾多樣, 大概有D什麽.

因我想知到功課壓力大不大.

作者: joey_lee14    時間: 09-6-10 19:25

原帖由 JoJo 於 09-6-10 17:00 發表
軒下既功課. 平均每天也有 5-6樣.

中、英、數、常也會有功課 (有時普通話堂也會有工作紙的)

各科通常都會有工作紙, 及一些基本抄寫. 如中文詞語/造句 等等.

希望以上資料幫到你
...

通常3年級以下及3年級以上分別太約要做幾多個鐘頭呢?

請問你個小朋友現在是否在軒下讀緊, 他幾年級呢?

因我個小朋友(男仔) 今年9月會入軒下小一, 我好想知到D功課量.
作者: JoJo    時間: 09-6-11 14:35

joey_lee14,
我忘了告訴你我仔仔現在是小一生. 而5-6樣的功課是現在小一生的功課.

至於3年級以上的. 我不太清楚呢!

要做幾耐. 因人而異. 我識有人個零鐘攪掂晒. 而因仔仔寫字比較慢. 他要大約兩小時才完成!

原帖由 joey_lee14 於 09-6-10 19:25 發表

通常3年級以下及3年級以上分別太約要做幾多個鐘頭呢?

請問你個小朋友現在是否在軒下讀緊, 他幾年級呢?

因我個小朋友(男仔) 今年9月會入軒下小一, 我好想知到D功課量. ...

作者: ernestchow    時間: 09-6-13 18:44

我仔今年在軒下就讀,他告訴我返學好開心,老師同學都好好,軒下的資源好好,每星期都有3課外藉老師教英文,令小孩放胆說英語,其他好多小學一星期祇有1課,叫做好過冇,有2班普通話教中文,我細兒子9月也入學
作者: cheechee    時間: 09-6-16 19:57     標題: 各位軒下家長, 可否分享一下如何安排小朋友上補習班!

作者: JoJo    時間: 09-6-17 17:11

cheechee,
因軒下放學時間為六點半. 如距離家很近的話. 應會有人放學後直接到補習社.

但我也知有小朋友是上午補習的.

其他資料我想我未必幫到你. 因暫時我沒有為仔仔找補習班.

原帖由 cheechee 於 09-6-16 19:57 發表
小兒將會在2009年9月插班就讀軒下小二, 想請教各位軒下家長, 如有安排小朋友上補習班的, 是否會安排在早上? 可否分享一下時間 ...

作者: MorningAnt    時間: 09-6-17 20:24

小兒剛入表叩門軒下,現很心急正等待interview通知,有少許問題想請教往年叩門入到軒下的家長:

- 是否入了表的都有機會interview?
- interview 是電話通知還是寄信通知?
- 你們是在interview前多少天收到通知的?
- interview 完後何時知結果?是電話通知還是寄信通知?
- interview 的型式如何?是一對一還是小組? 問了甚麼問題?
- 有甚麼是要事前準備好的?

對不起那麼多問題,因為見各位家長都那麼喜歡軒下,小朋友又讀得開心又喜歡學習,我也很想小兒能夠考上呢,軒小今年轉小班,相信今年叩門會比較難了。

先謝謝各位!
作者: Sindy    時間: 09-6-17 20:56

想問下,一級或一班有幾多南亞裔小朋友呢?thanks
作者: ernestchow    時間: 09-6-17 23:14

原帖由 Sindy 於 09-6-17 20:56 發表

我仔個班唔見有,在灣仔區難避免,華仁.St Joe都有
作者: Sindy    時間: 09-6-17 23:34

原帖由 ernestchow 於 09-6-17 23:14 發表

我仔個班唔見有,在灣仔區難避免,華仁.St Joe都有

聽講特別多,所以了解一下, thanksssssssssssssssssssss
作者: ernestchow    時間: 09-6-17 23:41

我接仔放學未見過,我仔反然見個南亞裔小孩着St Joe校服在街上行
作者: joey_lee14    時間: 09-6-18 00:46

原帖由 MorningAnt 於 09-6-17 20:24 發表
小兒剛入表叩門軒下,現很心急正等待interview通知,有少許問題想請教往年叩門入到軒下的家長:

- interv ...

你小朋友而家派左邊間啊? 呢個是你第幾志願, 同埋你第1第2又是甚麽呢?

因為無論AM / PM 都是有好多人扣門, 如果你無選過呢2間或你放得太後, interview的機會就不會太大
作者: joey_lee14    時間: 09-6-18 00:50     標題: 回覆 78# ernestchow 的文章

我自己又吾會對南亞裔小孩有反感, 不過好奇他們點上廣東話課堂呢?
作者: JoJo    時間: 09-6-18 09:34

這個我不清楚. 我有入表, 亦有機會 interview

以郵寄通知的

大約兩星期

- interview 完後何時知結果?是電話通知還是寄信通知?
interview 後約一星期會知結果, 得唔得都係以郵寄通知

- interview 的型式如何?是一對一還是小組? 問了甚麼問題?
舊年為例. 是見學生, 兩位老師見一位學生, 主力問日常生活既事, 沒有花巧野問.

- 有甚麼是要事前準備好的?
我就話比個仔知人地會問d 乜. 叫佢做好本份, 要有禮貌, 叫人午安等等.
作者: JoJo    時間: 09-6-18 09:36

Sindy,
我接放學. 唔多留意有南亞裔小朋友. 但印象中小一班是有兩/三個 個名比較特別 (沒有中文名的) 在某班的人名表內.

希望幫到你.

原帖由 Sindy 於 09-6-17 20:56 發表

作者: MorningAnt    時間: 09-6-18 10:02

原帖由 JoJo 於 09-6-18 09:34 發表

這個我不清楚. 我有入表, 亦有機會 interview

以 ...

JoJo,
好感謝你的答覆啊!

請問你舊年在自行和派位階段有選軒下嗎?我不是住在net12所以2個階段都沒有選此校,可能interview都沒有機會了。小兒其實在本區也派到間不錯的小學,不過因為c6話想搬來港島區,所以咪試下幫仔仔叩下門,收的話便會搬屋就仔仔返學。
作者: JoJo    時間: 09-6-18 10:51

MorningAnt,
學校也貼了告示. 他們會以你有否選校作優先排序去見的. 如在7月2日也未能收到通知, 便代表沒有機會了.

我個陣跨區選這校. (有幸能由頭玩到尾), 咁叩門時也算有機會約見.

祝你好運
原帖由 MorningAnt 於 09-6-18 10:02 發表

JoJo,
好感謝你的答覆啊!

請問你舊年在自行和派位階段有選軒下嗎?我不是住在net12所以2個階段都沒有選此校,可能interview都沒有機會了。小兒其實在本區也派到間不錯的小學,不過因為c6話想搬來港島區,所以咪試下幫仔 ...

作者: MorningAnt    時間: 09-6-18 11:30

原帖由 JoJo 於 09-6-18 10:51 發表
MorningAnt,
學校也貼了告示. 他們會以你有否選校作優先排序去見的. 如在7月2日也未能收到通知, 便代表沒有機會了.

我個陣跨區選這校. (有幸能由頭玩到尾), 咁叩門時也算有機會約見.

祝你好運
...

JoJo,

謝謝!如有幸可以interview,會在這就update大家!:idea:

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5