教育王國

標題: 小朋友病了﹐班主任有無打電話問候啊﹖ [打印本頁]

作者: WWS    時間: 09-10-16 09:25     標題: 小朋友病了﹐班主任有無打電話問候啊﹖

好失望﹐我個仔讀緊K1﹐呢幾日病了﹐一個禮拜無返學﹐班主任一個電話都無﹐好無心﹐令我好失望啊﹗

請問大家有無咁的經驗啊﹖
作者: Goldbabe    時間: 09-10-18 21:50

I share the same feelings with you.  If the teacher have heart and cares for her student why didn't i receive a call.  This is the easiest way to show you have feelings for the child and not just talk about how much care they will give for them at school when they sell their school to you.      

原帖由 WWS 於 09-10-16 09:25 發表
好失望﹐我個仔讀緊K1﹐呢幾日病了﹐一個禮拜無返學﹐班主任一個電話都無﹐好無心﹐令我好失望啊﹗

作者: Yummie    時間: 09-10-19 13:22

same case for my little boy. He was absence the whole last week but never receive call from teacher so far.

Bad feeling.
作者: ccland    時間: 09-10-19 15:24

你公司個客病咗一個禮拜, 你會唔會打電話俾佢地問候吓呢
作者: coriejungfrau    時間: 09-10-19 17:16

我個女N1上星期日發燒,好番,星期三番左學,放學又病過,跟住幾日都冇番。班主任都打左兩次電話黎問,都算唔錯。
作者: domyoji    時間: 09-10-19 17:25

我個女讀K1, 9月尾都係病左一個星期, 老師有打來問候, 非常關心小朋友, 作為家長都係緊張小朋友, 如果學校, 老師表現出重視小朋友, 都應該打俾父母了解下
作者: steamball    時間: 09-10-19 21:42

i am a mom also a teacher, pls consider the workload of a teacher, don't give a call doesn't mean don't care
作者: ccland    時間: 09-10-20 14:05

原帖由 steamball 於 09-10-19 21:42 發表
i am a mom also a teacher, pls consider the workload of a teacher, don't give a call doesn't mean don't care

絕對同意, 學校咁多學生, 個個都病, 個個都問, 老師咪好唔得閒, 而且大學, 中學同小學的老師都唔會咁樣日日打電話俾學生同家長, 咁係咪話佢地唔關心學生呢? 你地公司日日都有好多client 病, 你會唔會日日打電話俾佢地去關心下佢地呢? 如果你有, 你就有資格去話老師, 你自己都唔會咁做, 你地就唔好出聲啦, 大家都係打份工, 你估奉旨要關心人地d仔女咩, 關心你d仔女都只係做門面功夫, 等佢地d老師第日可以有得撈, 背後又咪係度話你地班家長痳煩同講你地班家長壞話, 做家長應該關心下個老師係咪真係教得好, 教得有無point, 而唔係睇個老師係咪有問候定無問候你d仔女, 一眾唔成熟的家長們, 你地明唔明
作者: 點算好    時間: 09-10-20 15:42

有打, 個多星期後才打, 都算系咁. ( ..不過可能怕系豬流感, 來打探下 )
作者: squirrelc    時間: 09-10-20 15:57

如果只係無返學一兩日, 我個女個班主任都唔一定會打黎, 我諗睇下佢得唔得閒/記唔記得... 但學生無返學成個星期咁耐, 老師好應該打電話俾家長了解下發生乜事, 我諗咁樣係好正常...

作者: AS_Baby    時間: 09-10-20 17:56

有,我囡囡尋日冇番,朝早我已經打左去校務處請假,但班主任都有打來問候,了解小朋友咩事,我囡囡返左個半月學,不單單因為呢件事,個人認為老師和學校都好好,真是好關心學生

幼稚園小朋友,尤其是N班學生,需要的老師最重要是有愛心、耐性和關心小朋友,他們和小學生、中學生根本不可以相提並論,更加無可能和一個已經是成年人的公司客戶來比,都不是"Apple to Apple",放在一齊來比較真是理論都未成立啦........
作者: ccland    時間: 09-10-21 14:33

原帖由 AS_Baby 於 09-10-20 17:56 發表
有,我囡囡尋日冇番,朝早我已經打左去校務處請假,但班主任都有打來問候,了解小朋友咩事,我囡囡返左個半月學,不單單因為呢件事,個人認為老師和學校都好好,真是好關心學生

幼稚園小朋友,尤其是N班學生,需要 ...

你大錯特錯啦, 呢d都係你地班家長一廂情願的想法, 你個女剛剛返學, 個老師同學校緊係要做下門面功夫博你信任同好感留住你,  背後咪話你地班家長痳煩同係度咀咒你地, 呢個係事實,  個老師講人壞話唔會俾你地班家長睇到, 我見過唔少呢d老師, 係家長面前一副柔情似水, 扮關心學生的樣, 家長唔係度又係一個樣, 唔係為飯碗, 佢地都費時理你啦, 你d仔女係佢咩人? 佢地點解要關心人地d仔女? 而家好多幼稚園同幼兒學校都收生唔夠, 唔同你地班家長打好關係, 一陣又話唔關心你d仔女, 一陣又話個老師唔好, 佢地隨時無得撈, 學校又驚你地班家長出去傳, 影響校譽, 正所謂醜事傳千里, 間學校咪無人讀, bk成日都有好多家長話呢個間學校唔好, 個家學校又唔好的帖就知啦, 無知家長們, 老師都係打份工, 唔係個個都係你諗得咁好咁偉大, 好多老師都係虛情假意關心你d仔女, 個d係你d仔女, 唔係佢自己d仔女, 同你地班家長又唔係朋友, 無必要去關心你, 關心你都只因為份工,
作者: pig_2006    時間: 09-10-22 14:41     標題: 回覆 12# ccland 的文章

睇你d回應, 我唸你都係其中一個只係為左份工, 又無良, 又冇愛心, 又不知所謂嘅老師之一.........
作者: 龜龜媽媽    時間: 09-10-22 15:09

原帖由 pig_2006 於 09-10-22 14:41 發表
睇你d回應, 我唸你都係其中一個只係為左份工, 又無良, 又冇愛心, 又不知所謂嘅老師之一.........

哈哈!絕對同意你嘅講法!就算你係打份工都要做好呢份工啦!做人要有責任心!若果佢有仔女俾呢啲"無良教師"唔知佢有乜嘢感受呢?但我相信仲有好多有HEART嘅老師,我個女個班主任兩日無返學都打嚟問吓,我哋並唔係要老師噓寒問暖,只不過打個電話嚟了解吓,我覺得係老師工作一部份!你個同事唔返工一個禮拜你都會問吓啦!何妨係兩三歲嘅小朋友!我唔相信個workload大到,用兩三分鐘打個電話都無時間,我懷疑你嘅工作能力,不如唔好做呢份工去誤人子弟!
作者: gigi1020    時間: 09-10-22 16:08

我囝n1病無返3日學老師都有打黍問侯...好有heart.....
作者: pollybell    時間: 09-10-22 16:09

[佢會唔會係樓主小朋友個老師.............哈哈.呢些垃圾老師好彩我個仔無遇倒.quote]原帖由 pig_2006 於 09-10-22 14:41 發表
睇你d回應, 我唸你都係其中一個只係為左份工, 又無良, 又冇愛心, 又不知所謂嘅老師之一......... [/quote]
作者: kerkermui    時間: 09-10-23 09:38

我個仔呢幾日都無返學
第二日一早, 我無打返學校, 咁6點鐘左右, 就收到老師嘅call

我會咁睇, 老師打唔打俾家長, 好睇學校policy, 因為阿仔嗰間班班開學初都不停收到call報告返學情況.. 而當一班裡面有幾位小朋友病時, 亦會個別收到電話.. 我覺得呢d係 policy, 佢要報告學生健康情況 ,唔係真係自願打嚟嘅! 唔代表老師唔關心學生, 只係呢d係工作嘅一部份~

我相信唔係間間學校對老師都有呢d要求囉!
作者: miutang    時間: 09-10-23 10:21

其實大家期待老師對小朋友的問候時, 我認為作為家長, 有責任主動打電話返學校請病假, 話比學校知小朋友有咩病...  如果係出水痘果d等傳染病, 學校要第一時間通知同班小朋友家長留意的, 所以為他人著想, 不要等來等去...唔call唔代表無愛心既, 如果你堅持咁諗 (call = 有愛心), 只會令自己唔開心啫...
作者: ccland    時間: 09-10-24 20:00

原帖由 pig_2006 於 09-10-22 14:41 發表

睇你份人都好單純, 未見遇世面, 無知唔會係錯, 最緊要係認清人心
作者: ccland    時間: 09-10-24 20:24

原帖由 龜龜媽媽 於 09-10-22 15:09 發表

哈哈!絕對同意你嘅講法!就算你係打份工都要做好呢份工啦!做人要有責任心!若果佢有仔女俾呢啲"無良教師"唔知佢有乜嘢感受呢?但我相信仲有好多有HEART嘅老師,我個女個班主任兩日無返學都打嚟問吓,我哋並唔係要老師噓寒 ...

無知媽媽, 請你搞清楚個post係討論緊老師唔打電話俾學生就唔等於關心個學生, 亦唔等於無heart, 老師背後做好多為學生的工作唔係下下俾你地家長睇到, 有時做左個家長都話唔知, 因為每個人的角度立場唔同,老師唔係必要要關心你個仔女, 因為佢同你個仔女只係師生關係, 同你又唔係朋友, 唔好將你的欲望同期望強加在老師身上, 老師同家長係應該要溝通, 這點我不否認, 但講到要關心你個仔女, 老師都有佢地的底線, 係課堂上佢地係關心小朋友, 俾心機教小朋友, 你唔會見到, 因為你無可能日日入課室睇個老師上堂, 個老師唔打電話俾你唔代表佢無heart, 有d老師係唔會做門面功夫去討家長歡心, 因為佢地知道呢d係好膚淺又無料的老師先會做, 你咁去睇一個老師有無heart, 証明你都好膚淺, 同人討論問題都要睇清楚個topic, 唔好問非所答, 再者老師打電話俾你只係打聽下你個仔女病得嚴唔嚴重, 因為如果係傳染病, 學校係要上報俾衛生署同教育局, 個老師重要睇下其他學生有無病徵, 所以唔係關心, 而係打電話俾你係工作的一部分,
作者: ccland    時間: 09-10-24 20:47

請你睇清楚個內容, 個post無話個老師唔打電話, 所以你提出有無責任感係唔合邏輯, 老師係打電話俾家長, 不過係背後唱你地班不知所謂又無理要求多多的家長, 如果你講到責任感, 為飯碗都係責任感, 對家人負責任囉, 同事病左問候係正常, 唔問候亦係正常, 可能你當同事係朋友, 你會問候下, 你唔當佢係朋友, 問候只係social skill, 唔係關心囉, 出來工作梗要有social skill, 你唔問候個同事, 亦唔代表你無良知, 如果係咁, 你都好無良知囉, 醫院診所日日都好多人病, 你去check下電話薄, 跟住打電話問候下佢地你就有良知啦
原帖由 龜龜媽媽 於 09-10-22 15:09 發表

哈哈!絕對同意你嘅講法!就算你係打份工都要做好呢份工啦!做人要有責任心!若果佢有仔女俾呢啲"無良教師"唔知佢有乜嘢感受呢?但我相信仲有好多有HEART嘅老師,我個女個班主任兩日無返學都打嚟問吓,我哋並唔係要老師噓寒 ...

作者: ccland    時間: 09-10-24 20:59

做老師唔一定有愛心, 教育界有好多動物, 老師非禮學生等新聞層出不窮, 可能佢地過份地有愛心啦, 經濟唔好個時d人一窩蜂去做老師大有人在, 因為夠穩定假期多,  佢地都唔一定有愛心, 你要搞清楚做老師唔等於有愛心, 做文員一樣都可以有愛心, 做sales一樣可以有愛心, 做小販都同樣可以有愛心, 愛心係形容一個人的人格特質,  同工作性質無關, 你要好好進修一下中文同搞清楚點用d詞彙,你亦都要好好訓練下d邏輯思維, 因為你講野無point, 醫院診所日日都好多人病, 你去check下電話薄, 跟住打電話問候下佢地, 咁你就有良知有愛心啦
原帖由 pollybell 於 09-10-22 16:09 發表
[佢會唔會係樓主小朋友個老師.............哈哈.呢些垃圾老師好彩我個仔無遇倒.quote]原帖由 pig_2006 於 09-10-22 14:41 發表
睇你d回應, 我唸你都係其中一個 ...

作者: pig_2006    時間: 09-10-24 23:18     標題: 回覆 4# ccland 的文章

我睇你份人唔只複雜, 還冷酷無情……
點解個世面咁複雜, 咁殘酷, 點解世人咁無情, 咪就係有你呢類人囉, 以為自己見過好多世面, 以為自己睇法一定啱, 又以為個個老師都好似你咁, 打電話問候只係工作嘅一部份, 大家唔係咩朋友, 唔需要關心他人, 其實係你未見過世面, 未接觸過d真會關心他人嘅老師, 唔好再自暴其短啦….
作者: ccland    時間: 09-10-25 00:04

最有愛心就係你啦, 係我見識少囉 , 我都未見過你呢d咁有愛心的人, 如果你係關心人, 你咪做個好榜樣俾我睇, 然後應該用你的愛心同關心感化我囉,   
原帖由 pig_2006 於 09-10-24 23:18 發表
點解個世面咁複雜, 咁殘酷, 點解世人咁無情, 咪就係有你呢類人囉, 以為自己見過好多世面, 以為自己睇法一定啱, 又以為個個老師都好似你咁, 打電話問候只係工作嘅一部份, 大家唔 ...

作者: 龜龜媽媽    時間: 09-10-25 00:15

原帖由 pig_2006 於 09-10-24 23:18 發表
點解個世面咁複雜, 咁殘酷, 點解世人咁無情, 咪就係有你呢類人囉, 以為自己見過好多世面, 以為自己睇法一定啱, 又以為個個老師都好似你咁, 打電話問候只係工作嘅一部份, 大家唔 ...

絕對同意,請佢返火星吧,地球唔想再有呢啲冷酷無情嘅人响度,既然佢見過咁多世面,不如去火星闖闖!
作者: luilui007    時間: 09-10-25 00:28

我個人認為小朋友病了 ,不論日數長短都好,班主任打電話比我都會心存感激,但如果唔打都唔洗唔開心啦
作者: ccland    時間: 09-10-25 00:32

去火星都好喎, 好多謝你咁有見地的意見, 我會好好考慮一下, 去火星好過對住你地班無知少婦
原帖由 龜龜媽媽 於 09-10-25 00:15 發表

絕對同意,請佢返火星吧,地球唔想再有呢啲冷酷無情嘅人响度,既然佢見過咁多世面,不如去火星闖闖!

作者: amazing    時間: 09-10-25 20:49

某程度上,我agree ccland.我阿仔學校老師都好好,病左好,有其他問題好.佢都會打比我.但好多時係晚上8點啦.老師都係人.佢地都有家庭.佢地係學校已經好忙.教幼稚園好似湊仔咁慘.我反而叫佢地無咩特別,唔使打比我了.我亦都覺得如果你地仔女係有特別事.唔該自己打去報告啦.如果仲左豬,仲等人打比你.唔係掛.???我知道個個小朋友都係父母心中0既寶貝.但唔該你問下自己,會唔會當其他人仔女同自己一樣.?
我只係覺得,依家0的家長要求老師大苛刻.
我地細個0的老師都唔會打比家長.咪又咁大.!!!!
作者: pollybell    時間: 09-10-25 21:44

你都癲得幾暈巡,(((醫院診所日日都好多人病, 你去check下電話薄, 跟住打電話問候下佢地, 咁你就有良知有愛心啦??)))你拿本俾我呀,都離晒題,老師同學生關係,同唔識既陌生人,你真係未食藥,早些食藥,唔好周圍走啦,嚇親人架.保重,我真係要關心下你,得閒再問候下你先.

原帖由 ccland 於 09-10-24 20:59 發表
做老師唔一定有愛心, 教育界有好多動物, 老師非禮學生等新聞層出不窮, 可能佢地過份地有愛心啦, 經濟唔好個時d人一窩蜂去做老師大有人在, 因為夠穩定假期多,  佢地都唔一定有愛心, 你要搞清楚做老師唔等於有愛心, 做 ...

作者: ccland    時間: 09-10-25 22:23

多謝問候 , 你立下一個好榜樣, 我相信我地的下一代一定有救啦, 希望你咁有家教的家長教出來的仔女會好好做人
原帖由 pollybell 於 09-10-25 21:44 發表
你都癲得幾暈巡,(((醫院診所日日都好多人病, 你去check下電話薄, 跟住打電話問候下佢地, 咁你就有良知有愛心啦??)))你拿本俾我呀,都離晒題,老師同學生關係,同唔識既陌生人,你真係未食藥,早些食藥,唔好周圍走啦,嚇親 ...

作者: 28828881    時間: 09-10-25 23:06

平心而論, 現在的教育真係跟以前好唔同
以前的家長只希望老師教好自己的子女就足夠
而家的家長還希望老師照顧佢地的子女週到

我知道有好多學校好重視家長,
回應家長的訴求係教師的首要任務.
校長亦好順應家長有理及無理的要求

老師要電聯全班的家長及筆錄談話內容做報告
講 5 分鐘,筆錄要 10 分鐘
全班 20-30 人, 每人15 分鐘
每次老師都要花好幾個鐘
到底呢幾個鐘, 花係跟家長傾談好?
還是用作準備教學工作上實際呢?

學生抄唔齊手冊,有家長係會投訴老師
認為係老師做得唔夠好,但佢地有無想過
其實抄手冊對學生係一種訓練,一種責任
到底老師每日幫學生檢查手冊,
係對佢好? 還是養成學生依賴的壞習慣呢?

好的老師, 佢地的目標係好想教好d學生,想佢地有進步,
佢地係唔會想做門面功夫去討家長歡心,佢地的心力和心機係應該花教小朋友上

坦白講, 好多好老師都離開咗呢個行業, 佢地都係好有經驗,有料又有heart 的, 佢地唔會話比你聽,佢地為你小朋友做咗幾多幾多嘢,因為有好多嘢的成效係唔會係今日即刻俾你見到的

真係唔需要因為班主任無打電話問候而失望,可能在學校裡,小朋友已經從老師中有好多得著
包括知識及品德  :>

作者: daisy100    時間: 09-10-26 19:28

同意!幼稚園的老師真的很忙,囡囡的班主任放學後一星期三晚趕夜校進修,有些工作更不是可見或可想像的,老師也有自己的家庭,我們也要體諒老師的工作,一班那麼多小朋友,每天也有小朋友病,最主要是家長有沒有已經告假,如果家長已經告假,老師已經知道小朋友病了在家休息,那不打電話問題也不大,除非家長沒有告假,老師又不打電問問,那才責怪老師,囝囝囡囡是我們的心肝寶貝,我們多數只有一個或兩個小孩子,當然照顧周到,但一班二三十人,時間有數得計,可能老師用僅餘的時間打電話給沒有告假的家長,可能老師也正在不舒服或其他原因...我們也要體諒老師沉重的工作量啊!
作者: pig_2006    時間: 09-10-27 17:42     標題: 回覆 3# ccland 的文章

有你d咁嘅人, 我地下一代想有救都難啦...叫你打個電話問候小朋友, 又話workload重 (workload重還可以咁得閒咁詳盡回應) 又話冇需要關心d小朋友, 又舉d咩非禮呀, 醫生病人嘅case, 根本就唔同情況, 點比呀....你唔好再係度9唔搭8啦, 無良知無sense嘅外星人
作者: vivicicimimi    時間: 09-10-27 21:42

我覺得各有各啱! 針無兩頭利!!
作者: ching070707    時間: 09-10-28 01:31

我個女n1,今個月頭病左一星期,個班主任都無打過電話黎,起初我都好似樓主咁念.重唔開心...但念返,佢都係人,都係打扮工,返到屋企重要做公司野,被我一定唔會囉 ==!
要睇個老師有無愛心有無料到~ 睇返你個小朋友就知啦 好似我個女咁 自從返左學之後
講多左好多野,重晚晚唱完歌先訓,
有時d野唔可以睇表面既.
++以上係個人意見+++
作者: jasons_hk    時間: 09-12-9 15:31

deleted...

作者: 晞晞豬    時間: 09-12-9 16:54

原帖由 ching070707 於 09-10-28 01:31 發表
我個女n1,今個月頭病左一星期,個班主任都無打過電話黎,起初我都好似樓主咁念.重唔開心...但念返,佢都係人,都係打扮工,返到屋企重要做公司野,被我一定唔會囉 ==!
要睇個老師有無愛心有無料到~ 睇返你個小朋友就知啦  ...

對!! 贊成!! 見到佢返學放學都好開心, 返嚟又同我地講學校既生活, 就正明咗佢响學校好開心, 在我嚟講, 已經夠. 除非真係有咩大問題, 先打電話通知, 我覺得都不為過.

之前想學交校長講過, 大家家長唔好覺得自己係一個消費者, 當學校係俾緊服務家長, 要求這個要求那個, 這個做得不夠好, 那個做可以做得更好, 要得到一百零一既服務, 老師又要好好態度對家長.... 等等...

其實學校同家長都係得一個目的, 就係教好小朋友, 令佢地開心能學到應有既智識.

有電話既就當係一個bouns, 無既亦唔重要~~
作者: ericalui74    時間: 09-12-9 16:54

如果你覺得呢度d人是無知, 點解你又回應? 咁講你咪仲更加無知.

原帖由 ccland 於 09-10-25 00:32 發表
去火星都好喎, 好多謝你咁有見地的意見, 我會好好考慮一下, 去火星好過對住你地班無知少婦

作者: babykeika    時間: 09-12-9 17:31

我囡囡舊年pn每次病左班主任 or 姑娘都會call我問下小朋友咩c.&每月有一call講下小朋友在學校的情形 but今件上左k1換左老師就冇咩收到call. 但如果病左幾日都會call下問候下了解情況.
作者: claudiayk    時間: 09-12-9 18:01

老師打唻問候小朋友, 我會感激, 唔會唸人哋轉個頭會咩咀咒...!!!點解要將一啲正面既關心唸成門面功夫呢啲咁反面既嘢呢?
無打唻我亦唔會怪老師...都知佢哋workload大..
作者: lovebbb    時間: 09-12-10 16:42

我仔開始返n班之後病左2次,老師有打電話來問候
而我亦是一位小學老師,我真係無打電話比家長架,可能大家真係唔明白,其實我地workload都幾大,日日無6點都唔放得工,咁講真,我地自己都有家庭架,都要照顧自己小朋友,我今日發燒sick leave先上來看看而已
我學校係有要求經常打電話與家長聯絡,要記下時間及談話內容,一般學生病都會請假,所以多數唔會打電話
作者: ericalui74    時間: 09-12-10 17:02

我個女病左幾日, 老師都是一個電話都冇. 但之後返學先從d家長口中知學校有派通告講有學生h1n & 腸胃炎, 而且仲是阿女果班, 結果我女返學後當晚又再病過, 一check之下先知是h1n1. 我真是好不開心點解學校不打電話來告知, 而是透過其他家長先知件事. 換左是平日不打都不會咁嬲.
作者: twinsstar    時間: 09-12-10 17:59

If the sch knows that my son is taking sick leave (normally parents will notify the sch), then I don't expect the teacher to call back. We parents just have 1-2 kids to look after but the teachers have a lot of kids to take care of.

But of cos if my son "disappears" for a few days w/o notification, then I think it is better for the teacher to give a call to find out the reason.
作者: scholar    時間: 09-12-10 18:52

我覺得幼稚園生的老師跟中小學不一樣,要有一份額外的驚覺性,電話一定要打.

小朋友無返,如果家長無請假,就要擔心小朋友會否走失,或上學途中出事?

成個禮拜無返,即使有請假,都要問清楚是什麼事? 家長是否需要幫忙? 有需要跟進?

樓主可告知是哪間學校這樣粗心?
作者: rion_husky    時間: 09-12-10 20:39

原帖由 lovebbb 於 09-12-10 16:42 發表
我仔開始返n班之後病左2次,老師有打電話來問候
而我亦是一位小學老師,我真係無打電話比家長架,可能大家真係唔明白,其實我地workload都幾大,日日無6點都唔放得工,咁講真,我地自己都有家庭架,都要照顧自己小朋友,我今 ...

我曾經做過幼教工作已有一段時間,所以我好清楚明白,如果家長可以接到學校打來的電話,跟進小朋友的情況,不論是生病也好,又或是討論他們在學校內的情況也好,家長是非常開心,一方面可以了解小朋友平日在學校的表現,又可拉近與老師之間的距離。

但是,學校的工作真的很多很多,不只是每日要寫好教案,又要做教具,上完課又要做檢討,還要寫小朋友既學習檔案、成長歷程,整理佢地一大疊照片,還有是學校要求我們工作後要去進修,而我打電話給家長既時間,當然不可能在小朋友上課期間打電話給家長,是在我放工之後趕往學院進修期間,在巴士上逐一打給家長跟進,即使本人當天不用上班,也要打電話家長傾談小朋友的情況。所以,可以講話,我自己的私人時間全部沒有......

我現在也有自己的小朋友,亦是因為這個緣故,所以必需要辭去幼稚園教師的工作。但我希望自己的小朋友在學校所學到的,是「要懂得怎樣關心身邊的人,而不是要求或計算別人怎樣去關心自己」,所以,如果我有需要,我會主動聯絡學校,而不是要求老師打來給自己跟進,或是因為老師沒有打來,就此將之評價為一個差勁的老師,要知道學校不只是得我一個小朋友去讀,還有很多小朋友也需要兼顧.....

這只是我有感而發,並無意得失各位家長......
作者: muibaby    時間: 09-12-10 22:04

my son is silk today, I call his teacher this afternoon tell her my son has fever...then after class at around 4:40pm she call me again ask me how is my son .... she is so caring
作者: tobyalbert    時間: 09-12-10 23:21

睇完呢個post,覺得好有感受,首先,很開心各位家長對老師的支持和體諒。
正如有些家長說,老師對小朋友的關心並不是打1,2個電話就可以表現出來,但係可以從1,2個電話反映出她們的細心。
而且我相信與家長和小朋友所建立的關係,並不是一朝一夕,我相信樓主唔會單單因為1,2個電話,而對老師失望,反而可能老師平時有否與家長保持聯繫,如果老師與家長關係好,家長定必會體諒老師。

*小朋友是最真誠,只要用心,你會得到意想不到的快樂
作者: sheffield    時間: 09-12-11 16:02

我小朋有病了都有收過老師電話問候,明白這樣的電話不是"必然"也可以是學校policy,但無論如何,還是會開心,還可以告知小朋友"xx老師打來問你點,好掛住你呢!",只有幾歲的而且還視老師為偶像的小朋友,一定好開心。對於我(及有些家長)來說,就是知道"教書"是一份工作,但還是會尊重老師。因我們還是相信有部份老師是"專業的""有愛心"的,或是有"熱誠的"。當我有這樣的faith時,我們當然會對老師有期望
如那些只認為"教書"純是一份工作的老師,當然也唔deserve我們家長的尊重。有媽咪開始"小朋友病了,班主任有無打電話問候啊"的話題,也只是想跟其他媽咪分享一下或取點安慰,如某"老師"想告知媽咪們因為老師們太忙所以唔得閑打電話問題,也是給媽咪們了解多一點收唔到電話的"可能原因"。但一路發展下去,某"老師"的用詞和態度變得那麼偏激,什至認為媽咪們對老師有期望就是"無知少婦 ,確實有點過份…無論如何,是真心/願意在百忙中抽時間打個問候電話的老師還是存在的,也是值得我們專重的。如 老師 不是那此老師就算了吧…

作者: edea    時間: 09-12-12 00:45

原帖由 ccland 於 09-10-25 00:32 發表

請勿作出人身攻擊, 違者會被禁言. (誰都一樣)

edea

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5