教育王國

標題: (直資) 優才小學.. 收左我個仔 [打印本頁]

作者: jjbe    時間: 09-10-19 12:50     標題: (直資) 優才小學.. 收左我個仔

我同我老公意見不同, 佢想個仔讀, 我唔想, 好煩,

1) 因為我唔LIKE P1 - P3 要去 旺角讀, P4-P6 和
    中1 -  中7 都系將軍澳同一校舍, 我覺得好細.
2) 我好怕佢好要家長同小孩做好多野(功課,報告..等)
    雖然佢地話唔多, 但如果佢地可以KEEP到所有學生
    出去考的英文考試都合格, 我古會好谷D學生...
3) 我重有個細女, 到佢入小學時只有10分, 點算好呢,
    又唔一定入到優才, 如入到都未必夠$$比佢讀,

真系好煩呀, 請問有無人知優才系唔系真系咁好呀, ...
作者: circleda    時間: 09-10-19 14:10

我係路過, 亦唔係傻才家長, 只係覺你諗法有d怪, 點解佢地可以KEEP到所有學生出去考的英文考試都合格就等如好谷? 又唔係個個A, 合格不是應份的嗎? 唔通你想找一間Fail rate要高於若干%的?

說到係, 學校谷不谷應該聽下口碑, 或者係bk問下都得

原帖由 jjbe 於 09-10-19 12:50 發表

1) 因為我唔LIKE P1 - P3 要去 旺角讀, P4-P6 和
    雖然佢 ...

作者: JKTL    時間: 09-10-19 14:27

間間功課都係多o既
就算官津學校也一樣

優才唔算最好的學校 但亦都不算差
不過 如果學費的開銷對一個家庭而言真的太大
那麼 去抽官津學校  也未必不是好事
很多官津學校 是很不錯的
更有些是好過優才

雖然佢 ...

作者: fsforth    時間: 09-10-19 14:30     標題: 回覆 1# jjbe 的文章

- 唔要個GT offer, 除非你有更合適既offer, 優才收得你個仔當然覺得佢同間學校好夾, 但今次好似百密一疏, 睇錯左個家長, 似乎你同GT教育理念唔係好夾

- 中肯說話...校舍真是比不上傳統名校, 不過, 其他名校有近百年歷史, 以前找地方很容易, 新校要在九龍塘/半山區起學校, 我怕起完我都交唔起學費, 有幾多間學校好似St Paul Co-ed 有李+誠捐錢起新校! 有錢不如花在學生教育身上更實際

- 普遍官津一日都八樣功課, 未必有功課堂, 你有無了解過GT 就是以少機械式功課為賣點, GT 功課又點會過多?

- 我都有個女, 很明白你既心情, 如果我個仔考到一間好學校, 我唔會為個女可以多20分強迫個仔入一間官津男女校而放棄一間已到手既好學校, 大抽獎, 你估一定中架?

By the way, 你唔讀, 大把人讀, 到下年優中會考放榜, 如果個個成績都好好, 我諗想小二插班都無可能
作者: jjbe    時間: 09-10-19 14:33

原帖由 circleda 於 09-10-19 14:10 發表
我係路過, 亦唔係傻才家長, 只係覺你諗法有d怪, 點解佢地可以KEEP到所有學生出去考的英文考試都合格就等如好谷? 又唔係個個A, 合格不是應份的嗎? 唔通你想找一間Fail rate要高於若干%的?

說到係, 學校谷不谷應該聽 ...

你都講得好arm,... 多謝指點.

講問有無人可以比d優才的資料我呀...?
作者: ziyi    時間: 09-10-19 14:42

你申請前唔係了解學校,同意學校適合自己的小朋友才申請嗎?

GT係好學校,好多有小朋友在讀的全部是讚,
但我個人因學費較貴,over my budget
我唔會考慮,而你有2個小朋友,也真的要擔心這問題

http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=251

以上是講GT的BK,希望幫到你啦

原帖由 jjbe 於 09-10-19 14:33 發表

你都講得好arm,... 多謝指點.

講問有無人可以比d優才的資料我呀...?

作者: stephanieching    時間: 09-10-19 15:27

我囡囡舊年都考過優才, 不過考唔到 !   但我同事個仔就考到, 但佢放棄咗, 因為佢有2個小朋友, 也是考慮將來兩個小朋友的學費加起來來幾襟計, 你知除咗學費外, 小朋友仲要補習/課外活動等, 每人起碼每月5千, 二個一萬, 仲要十二年 !
作者: fsforth    時間: 09-10-19 15:50     標題: 回覆 7# stephanieching 的文章

入GT 都要補習?
GT 既課外活動好似係免費的, 師資可能比出面既course 還要高
作者: iwff    時間: 09-10-19 15:55

入GT要補習好出奇咩? 我姪仔由GT一年班讀到現在GT中二, 都有補習喎。課外活動只是興趣班咁, 都要出去再學, 姪仔有學網球, 鋼琴, 跆拳道, 游水etc. 全部都係學校以外比錢學的。好在父母係公務員, 學費有減費, 否則讀完12年都要用唔少錢的, 若兩個小朋友更加負擔重了。

iwff

原帖由 fsforth 於 09-10-19 15:50 發表
入GT 都要補習?
GT 既課外活動好似係免費的, 師資可能比出面既course 還要高

作者: stephanieching    時間: 09-10-19 16:14

現在讀小學, 無論讀津校, 直資, 私校, 個個都要補習和出外學嘢啦, 去補習社都要過千啦, 讀名校要請私人補習老師(我head同個讀名校兒子請的私人補習老師每月8千元學費呀), 我個囡讀的只是一間好普通的直資, 每月千餘元學費(好以好平), 但加上校車費/餐費, 補習費, 出外學的Phonic/國語/英語/體操, 只靠學校教的唔夠, 每月合計都要 5千元啦 ! 只是計學費, 好易 Over Budget 呢 !
作者: jeremyphlam    時間: 09-10-19 16:18

雖然佢 ...

只係考慮第三點已有答案,梗係抽官津校啦,到時咩都係錢唔通唔開飯咩。
作者: ggoo    時間: 09-10-19 16:25

據我知優才可以申請學費減免,請問有冇人知3人家庭年收入幾錢以下可以申請學費減免呢?
作者: dabbycheung    時間: 09-10-19 16:31

原帖由 fsforth 於 09-10-19 15:50 發表
入GT 都要補習?

fsforth,

Please check pm.
作者: NeoMom    時間: 09-10-19 16:32

補習有兩種心態, 一是上堂聽唔明學唔到野, 二是想更上一層樓

係優才我覺得d老師係會盡力教到你識為止, 唔似得一般學校, 教完就關人, 唔識就自己諗掂佢, 畢竟是小班教學, 呢方面絕對是優才的強項, 所以因為第一個原因的話我覺得補習可有可無, 至於第二個原因就好個人既決定
作者: ShinTeresa    時間: 09-10-19 16:35

我同事2個女都係gt讀 唔講補習比錢個d 佢真係highly recommend gt wor 佢話佢2個女讀得好開心 已經值得
原帖由 ggoo 於 09-10-19 16:25 發表
據我知優才可以申請學費減免,請問有冇人知3人家庭年收入幾錢以下可以申請學費減免呢?

作者: 召藥師    時間: 09-10-19 16:57

原帖由 ggoo 於 09-10-19 04:25 PM 發表

所有直資都預留左一部份錢用來俾家長申請學費減免

有錯請指正
作者: ggoo    時間: 09-10-19 17:29

我都知直資可以申請學費減免,不過唔知優才可以減免既入息上限是幾多,希望知情人士可以告知.
作者: iwff    時間: 09-10-19 17:41

每間直資都會有申請減免學費的, 但我相信係需要問返學校才會知道詳情, 學校不會公開比所有人知的, 除非係申請者, 因為係好私人的問題, 不是每個家長都想比人知自己申請學費減免的。

iwff

原帖由 ggoo 於 09-10-19 17:29 發表
我都知直資可以申請學費減免,不過唔知優才可以減免既入息上限是幾多,希望知情人士可以告知.

作者: jjbe    時間: 09-10-19 18:05     標題: 回覆 1# jjbe 的文章

有朋友個表姐都有入表優才, 無去考試,
但在16/10都收到信話比佢做後備生… 唔通優才無人考…?
作者: NeoMom    時間: 09-10-19 18:09

原帖由 jjbe 於 09-10-19 18:05 發表

朋友個表姐?
作者: flower28    時間: 09-10-19 18:12

原帖由 jjbe 於 09-10-19 18:05 發表

咁搞笑!咁即係即場面試唔重要,個portfolio先最重要!

作者: fsforth    時間: 09-10-19 19:36     標題: 回覆 19# jjbe 的文章

請問封信係咩野內容?
作者: fsforth    時間: 09-10-19 19:38

原帖由 flower28 於 09-10-19 18:12 發表

咁搞笑!咁即係即場面試唔重要,個portfolio先最重要!

唔好人講你就信
作者: JKTL    時間: 09-10-20 01:18

我信wor
都有朋友講佢冇去面試paul boy
但都有收到信寫話明年6月會做後補生
可能所以既拒絕信都係咁寫啦
原帖由 flower28 於 09-10-19 18:12 發表

作者: SumSumBB    時間: 09-10-20 05:33

原帖由 JKTL 於 09-10-20 01:18 發表
我信wor
都有朋友講佢冇去面試paul boy
但都有收到信寫話明年6月會做後補生
可能所以既拒絕信都係咁寫啦

我仔仔都有考這兩間,因為優才和St. Paul Boys面試撞期,我選了去優才面試,後來都收到St. Paul Boys的信話阿仔係缺席考生,會落入後補名額,須填妥及交回回條,下年6月要再去面試...但不保証獲小一學位。
但我唔覺St. Paul Boys俾個「waiting位」我,只不過係婉轉地拒絕了我這個缺席考生,不過明年6月可以再試!

所以,jjbb朋友個表姐收到信話比佢做後備生,好可能係言語上以訛傳訛的美麗誤會!

作者: SumSumBB    時間: 09-10-20 05:50

jjbe,
好耐無見,好開心我地的仔仔有機會做同學!

作者: CyrusMom    時間: 09-10-20 08:32

個個都要補習 -> not agree

原帖由 stephanieching 於 09-10-19 16:14 發表
現在讀小學, 無論讀津校, 直資, 私校, 個個都要補習和出外學嘢啦, 去補習社都要過千啦, 讀名校要請私人補習老師(我head同個讀名校兒子請的私人補習老師每月8千元學費呀), 我個囡讀的只是一間好普通的直資, 每月千餘 ...

作者: MaggieHei    時間: 09-10-20 10:58

同你一樣pt. 3.

我大囡收左, 佢都好想讀. 唔知點解, 佢 IN 咁多間只是記得 GT 同 DGJS. 佢成日都說要讀 GT.

但是我有一個超細囡...如果大囡入左 GT, 細囡抽時只有 10分, 同埋佢個年都好多人出生, 即是仲難抽. 如果2個讀 GT, 真係冇咁多錢.再加上, 我老公成日都唔想俾$讀直資. 佢都有道理, 佢成日說, 政府有12年免費教育, 點解要俾錢讀書 ? 如果讀 DB / DG 個D冇野好講啦. 因為你俾咁多錢出來, 佢地真係俾返咁上下的野俾你個小朋友.

所以都唔知點好....

雖然佢 ...

作者: ko06879    時間: 09-10-20 18:08

原帖由 ziyi 於 09-10-19 14:42 發表
你申請前唔係了解學校,同意學校適合自己的小朋友才申請嗎?

GT係好學校,好多有小朋友在讀的全部是讚,
但我個人因學費較貴,over my budget
我唔會考慮,而你有2個小朋友,也真的要擔心這問題

http://forum.edu-kingdom ...

申請左二十幾三十間學校, 邊了解得曬。
作者: jjbe    時間: 09-10-20 18:21

原帖由 SumSumBB 於 09-10-20 05:50 發表
jjbe,
好耐無見,好開心我地的仔仔有機會做同學!

HI... SUMSUM BB
你好呀, 好耐無見啦,優才都收左你呀,真好啦..
你系第幾輛考試架, 我系第2呀

我今日問個學校, 佢地話車費大幾$600 - $700
(要7:15上車)
P1 的飯錢要 $15.5/日 (當上20日) 即 $310

學費 : $2600
飯錢 : $310
車貴 : $650 (當)
-----------------
共    : $3560... 好貴呀, ...
作者: ziyi    時間: 09-10-20 18:28

申請20幾間30間?
說笑吧,
全部直資得20間 (3間男,17間男女)
全部私校40間 (6間女,31間男女,3間男)
但不是全部都是男女校,加上各間學校在東南西北,面試也是主要集中在9月份
申請一半學校?
如果是這樣漁翁撒網.我只能說佩服
而且這樣子,不了解學校也正常

原帖由 ko06879 於 09-10-20 18:08 發表

作者: im_cyt    時間: 09-10-20 19:02

You broke the record!  That's the highest number I've heard.   

Frankly speaking, I think it would be a waste of time if you apply for schools that end up you won't go to.  You'll need to think between giving up first round/lucky draw or take the offer, and there's so much time spent in handing in the forms and attending interviews.

For the schools that i've applied for, i told myself that at least i'll accept the offer and at least better than lucky draw if that's the only offer.  But still I think it's already been quite a number of schools for me using this selection criteria.  But after hearing your case, 我只能說佩服啊!  

原帖由 ko06879 於 09-10-20 18:08 發表

作者: ko06879    時間: 09-10-20 19:07

原帖由 ziyi 於 09-10-20 18:28 發表
申請20幾間30間?
說笑吧,
全部直資得20間 (3間男,17間男女)
全部私校40間 (6間女,31間男女,3間男)
但不是全部都是男女校,加上各間學校在東南西北,面試也是主要集中在9月份
申請一半學校?
如果是這樣漁翁撒網.我只能 ...

由赤柱聖士提反殺到天水圍激活英文小學
再由將軍澳優才殺到青衣地利亞
由南到北, 由東到西。
最衰是有幾間都叫培X, (培道, 培正, 培橋), 跟著又叫真道,播道, 真係攪到我同老公都亂曬龍!!!

作者: ziyi    時間: 09-10-20 19:58

真利害,我都會逐一研究,但始終會有一些學校不合自己的要求
- 地點啦
- 學費啦
- 學校教學理念啦
等等
七除八扣下,我想有十幾間都已經是利害
但你可以20幾30間,我想你真的破了我在BK聽到的最高記錄
你的小朋友沒有反對嗎?

原帖由 ko06879 於 09-10-20 19:07 發表

由南到北, 由東到西。
最衰是有幾間都叫培X, (培道, 培正, 培橋), 跟著又叫真道,播道, 真係攪到我同老公都亂曬龍!!!
...

作者: SumSumBB    時間: 09-10-20 20:37

原帖由 jjbe 於 09-10-20 18:21 發表

HI... SUMSUM BB
你好呀, 好耐無見啦,優才都收左你呀,真好啦..
你系第幾輛考試架, 我系第2呀

我今日問個學校, 佢地話車費大幾$600 - $700
(要7:15上車)
P1 的飯錢要 $15.5/日 (當上20日) 即 $310

學費 : $2600
飯錢 : $310
車貴 : $650 (當)
-----------------
共    : $3560... 好貴呀, ...

jjbb,

真係好耐無出來玩,你有無搬呀?我係第二輪面試的!

GT學費2千多,但有NET教英文,又包2個課外活動,加上小班,如果唔係直資,我估要收$5K學費!而校車...你都係坐3年啫。

你自己其實有無其他心水學校?抽區內小學又要煩中學...

作者: jeremyphlam    時間: 09-10-20 22:04

原帖由 ko06879 於 09-10-20 19:07 發表

由南到北, 由東到西。
...

我覺得你小朋友好可憐,好同情佢。
作者: jjbe    時間: 09-10-21 12:23

原帖由 SumSumBB 於 09-10-20 20:37 發表

jjbb,

真係好耐無出來玩,你有無搬呀?我係第二輪面試的!

GT學費2千多,但有NET教英文,又包2個課外活動,加上小班,如果唔係直資,我估要收$5K學費!而校車...你都係坐3年啫。

你自己其實有無其他心水學校?抽區內小學又要煩中學. ...

SUMSUM BB
我無搬呀, 都系tko住, 因為多左個女, 所以真系要想真d,出年, 女開始上幼兒園, 兩個好貴呀, 重要比佢地學野... 唉, 真系好煩, 現在重想更,
政府抽籤我地like 東華三院黃余家潔.. 佢有1條龍, 但又唔知抽唔抽到, 所以真系好煩... 唉
作者: Charlotte_mom    時間: 09-10-21 12:53

我都覺得好勁
咁你真係全部考晒, 收左至算呀? 咪要花好多時間精神同金錢lor!?
講真, 每間學校interview取向唔同, 揀既學生類型又唔同, 去考傳統名校, 同考新思維學校, 小朋友都要有唔同準備啦, 咁你小朋友咪好辛苦?
原帖由 ko06879 於 09-10-20 07:07 PM 發表

由南到北, 由東到西。
...

作者: grDaddy    時間: 09-10-21 14:42

我個女都見咗成十間學校, 佢似乎唔覺得辛苦, 因為佢當去玩play group.  有一日見咗成三間, 佢仲問有冇第四間去添.  有一間見咗唔夠二十分鐘, 佢又問點解咁快. 佢覺得interview 好好玩, 但大人要幫佢安排咁多學校, 就比較辛苦啦
作者: G-Ma    時間: 09-10-21 16:45

考咁多間? 我就真係頂唔順, 聽到都驚!!

由南到北, 由東到西。
...

作者: ziyi    時間: 09-10-21 17:22

但係offer了唔要,等自行結果,萬一唔ok,那回頭叩GT,會不會很困難,始終學校會覺得.....

所以完全了解你的困難,所以我只生一個,雖然明白多一個是好,但就是怕面對你的問題

原帖由 jjbe 於 09-10-21 12:23 發表

SUMSUM BB
我無搬呀, 都系tko住, 因為多左個女, 所以真系要想真d,出年, 女開始上幼兒園, 兩個好貴呀, 重要比佢地學野... 唉, 真系好煩, 現在重想更,
政府抽籤我地like 東華三院黃余家潔.. 佢有1條龍, 但又唔知抽 ...

作者: SumSumBB    時間: 09-10-21 18:14

jjbb,

check pm pls!

原帖由 jjbe 於 09-10-21 12:23 發表

SUMSUM BB
政府抽籤我地like 東華三院黃余家潔.. 佢有1條龍, 但又唔知抽 ...

作者: jjbe    時間: 09-10-23 13:14

原帖由 SumSumBB 於 09-10-21 18:14 發表
jjbb,

check pm pls!

SumSumBB...
check乜呀... ? 無野系你比我BOR
作者: ruth_esther    時間: 09-10-27 13:22

作者: SumSumBB    時間: 09-10-27 21:29

原帖由 jjbe 於 09-10-23 13:14 發表

SumSumBB...
check乜呀... ? 無野系你比我BOR

jjbe,
唉!打左一大段原來send唔到俾你,sorry...
不過唔駛了...
作者: SumSumBB    時間: 09-10-27 21:32

原帖由 ruth_esther 於 09-10-27 13:22 發表
Dear SumSum BB, i 'm impressed that you have chosen to attend GT interview instead of the trad'l St Paul Boys (guess u are not those 'trad'l' parents) could you tell me why you prefer GT??  I wish to hear from you for advice and opinions!! thank you!!

Hi ruth_esther,

優才一直是我心儀的小學,而St Paul Boys 只是朋友推介所以報埋,順理成章,面試撞期的話便捨St Paul Boys 選優才。

至於為甚麼我prefer GT,我在另一topic post 過,我喜歡優才:
1) 由NET教英文,小三全級、小四2班由NET做班主任;
2) 小班教學~每班約24人,上到中學每班最多27人,但現時其他一般中學每班約38人;
3) 專科專教,數年前被稱教師群隊學歷為全港之冠;
4) 少互相競爭文化,無分精英班,成績表只列出全级頭五名名次,學校強調:做最好的自己!
5) 活動教學,上課形式較活潑,着重創意的啓發,從校長的著作了解到他對啓發創意很重視和有頗深的認識;
6) 重思考,少機械式抄寫練習,以有趣的方法讓學生牢記知識;
7) 程度高,學生成績不俗,有課後資優培訓;
8) P1設MI Test 多元智能測試,了解各學生的專長,加以培育。
9) 設8X個才華班如圍棋、奥數、二胡...,學生每學期可修讀2個才華班,有評估報告,費用全免;
10) 對活潑的學生較包容;
11) 創辨人和校長很有心,學校不斷求進;
12)...

其實,HK有很多好學校,包括St. Paul Boys亦屬其一,而各校皆有其優點,然而各家長有不同的喜好,小朋友亦有不同的持質,每人皆有自己的理由去選擇。對於我自己的小朋友而言,我認為GT非常適合他的個性和能力,於GT就讀應有更好的發展,以及平衡各方面,GT是一所不俗的學校。

作者: kiss'bb    時間: 09-10-27 21:53

Hi SumSumBB

最後我已選定優才了,因它很適合我仔仔,
明年可以和你仔仔做同學仔了!
作者: SumSumBB    時間: 09-10-28 05:58

原帖由 kiss'bb 於 09-10-27 21:53 發表
Hi SumSumBB

最後我已選定優才了,因它很適合我仔仔,
明年可以和你仔仔做同學仔了!

kiss'bb,
唔知我地的仔仔明年會唔會同班,甚至同组呢?

學校話會有很多講座和活動安排给準家長和準GT學生參加,很期待!
作者: derekccc    時間: 09-10-28 12:09     標題: GT College

Dear Parents,
Let share my experience since my daughter are now studying in GT G1.  And I feel very satisfied about the school.

1) My daughter like to go to school.  Everyday she will woke up (6:30am)on time and take the school bus.

2) The school carry a very good studying envirnoment.  My daughter will bring books to read since other classmates are reading.  Now she tell me she would like to learn "Chess" since other classmates play chess.

3) All the teachers carry heart to teach the studients.  Her class teacher call me at 10:00 pm to talk about my daughter situation at the school.  Normally, teachers will respone my inquries within a few hours.

Last year, Mongkok envirnoment is also my key consideration.  No matter how, I take GT and now I think it is the right choice.
作者: JT2008    時間: 09-10-28 12:25

That's really good.. Thanks for sharing..

Where do you live? Woke up at 6:30am seems a bit early.  Cause now my son wake up at 8:00am.  I thought it is a bit difficult for him to wake up so early next year......

One more question, as i read from GT forum, school bus was quite mess last year.. Any improvement this year??
作者: ggoo    時間: 09-10-28 16:47

SumsumBB:
我好應同你講GT既優點, 12.既優點我幫你加上去,就是GT既家長質素比較高(我是從BK感覺出來既),當其他人將GT同其他學校作比較既時候,GT家長通常只會講GT既優點,好少講其他學校既缺點,當某D人講GT既缺點時,佢地只會輕描淡寫咁作出解釋,唔會群起而功之咁作出好大回應,唔會好激烈咁作出反激,從中我覺得GT既家長好有修養.所以我覺得GT既家長質素都可以作為GT既其中一個優點.
出年就輪到我囡囡報小一,我囡囡非常活潑好動,我用著一年時間留意著好多小學,我暫時發覺只有GT適合我囡囡同埋可以包容我囡囡,希望我囡囡出年都可以成為GT一份子.

原帖由 SumSumBB 於 09-10-27 21:32 發表

Hi ruth_esther,

優才一直是我心儀的小學,而St Paul Boys 只是朋友推介所以報埋,順理成章,面試撞期的話便捨St Paul Boys 選優才。

至於為甚麼我prefer GT,我在另一topic post 過,我喜歡優才:
1) 由NET教英文,小三全級 ...

作者: luiwhy    時間: 09-10-28 17:49

如果上星期五有去報名的話,可以見到佢地行政混亂的一面……

只是交留位費做登記,未夠6時去到,8時半都仲未走得!

與其只批評現時的教育制度、談甚麼遠大的理想,倒不如由小事做起,專心做好每件事
作者: ruth_esther    時間: 09-10-28 18:07

作者: SumSumBB    時間: 09-10-28 20:36

原帖由 luiwhy 於 09-10-28 17:49 發表
如果上星期五有去報名的話,可以見到佢地行政混亂的一面……

只是交留位費做登記,未夠6時去到,8時半都仲未走得!

與其只批評現時的教育制度、談甚麼遠大的理想,倒不如由小事做起,專心做好每件事 ...

luiwhy,

等了兩個多小時才可登記,難怪你感到氣結。我是星期六去註册的,校長都有談及星期五晚令家長久等的事,他希望我們體諒,又抬了箱蒸餾水出來讓我們取喝,由於我註册那個時段人較少,結果前後不足一小時便可離開了。可能家長都集中在星期五註册,是他們始料不及的事,不過,其實學校人手是很充足的,於註册前還安排主任個別跟每個家庭聊天和解答問題,但就沒有因着情況多開數個登記「櫃位」,這真是有點不足之處,還是學校別有用意!?
作者: SumSumBB    時間: 09-10-28 20:49

原帖由 ruth_esther 於 09-10-28 18:07 發表
To other parents AND Sum Sum BB,

BTW... as a mom,  I am very impressed some parents' replies like Sum Sum BB, very rational, decent and respectable.  This is also the key to students' achievement, development of integrity and schools' prospect.

Hi ruth_esther ,

對我而言是過獎了 !不過,好同意你和ggoo所講的,優才的家長真的好好,很友善、理性和有修養,從我睇優才家長在臻美topic裡的言論很能感受到。
另外,早前我經常pm某幾位優才家長,欲了解更多有關優才的東西,他們都很樂意跟我分享,而態度就像好朋友般友善,我很多謝他們!
作者: kiss'bb    時間: 09-10-28 21:07

hi SumSumBB

如果係同班又同組....就太好了
雖然距離出年小一還有一大段日子,但我個心已飛左黎GT啦!

原帖由 SumSumBB 於 09-10-28 05:58 發表

kiss'bb,
唔知我地的仔仔明年會唔會同班,甚至同组呢?

學校話會有很多講座和活動安排给準家長和準GT學生參加,很期待!

作者: SumSumBB    時間: 09-10-28 21:34

原帖由 kiss'bb 於 09-10-28 21:07 發表
hi SumSumBB

如果係同班又同組....就太好了
雖然距離出年小一還有一大段日子,但我個心已飛左黎GT啦!

kiss'bb,
我跟你諗法真的很似雖然距離出年小一還有一大段日子,但我個心已飛左黎GT啦!

我阿仔更差不多當左自己係小學生,以為自己好快唔再係Upper哥哥了,其實重有大半年啊,阿仔,好好享受幼稚園生活吧 !不過,他更期待的是小學生生活:和同學仔食午餐,小息時在操場玩滑板車、睇蟹仔...
作者: feifei614    時間: 09-10-29 23:51

Dear SumSumBB & ggoo

第十三點就由我加上去

另外,我同事囡囡,讀書名列前茅,由傳統小學考入優中,她說優小升上來的同班同學,學術水平很高,尤其英文及數學科!

1) NET教英文,小三全級、小四2班由NET做班主任;
2)
小班教學~每班約24人,上到中學每班最多27人,但現時其他一般中學每班約38人;
3)
專科專教,數年前被稱教師群隊學歷為全港之冠;
4)
少互相競爭文化,無分精英班,成績表只列出全级頭五名名次,學校強調:做最好的自己!
5)
活動教學,上課形式較活潑,着重創意的啓發,從校長的著作了解到他對啓發創意很重視和有頗深的認識;
6)
重思考,少機械式抄寫練習,以有趣的方法讓學生牢記知識;
7)
程度高,學生成績不俗,有課後資優培訓;
8) P1
MI Test 多元智能測試,了解各學生的專長,加以培育。
9)
8X個才華班如圍棋、奥數、二胡...,學生每學期可修讀2個才華班,有評估報告,費用全免;
10)
對活潑的學生較包容;
11)
創辨人和校長很有心,學校不斷求進;
12)GT
既家長質素比較高

13) 可直升優才中學,band one英文中學,而且校風一向唔錯

作者: kiss'bb    時間: 09-10-31 00:58

SumSumBB

係呀,到時小息多左兩個百厭星,一定好嘈好開心!

原帖由 SumSumBB 於 09-10-28 21:34 發表

kiss'bb,
我跟你諗法真的很似 :雖然距離出年小一還有一大段日子,但我個心已飛左黎GT啦!

我阿仔更差不多當左自己係小學生,以為自己好快唔再係Upper哥哥了,其實重有大半年啊,阿仔,好好享受幼稚園生活吧: ...

作者: janicetsang    時間: 09-11-10 01:09

阿月讀左兩個月, 佢真係好開心.
幼稚園佢讀下午校,現在要6時半起床, 7點左右就要搭校車.
現在佢鐘意早幾分鐘落樓,要同同學仔等車時傾計.

課程,都深架. 剛剛的 term break ,小一要寫一篇中文週記,同作一篇英文作文. 比著我以前,小一先剛開始學生字,句子.
真係時代唔同.

阿女成日追看智激校園, 優才好似勝左好多星期.阿女對優才已有歸屬感.

我真係非常開心小女在優才讀書.
作者: ggoo    時間: 09-11-11 09:57

janicetsang:
智激校園我都有睇,優才學生真是好醒, 雖然我女出年先報讀小一,但我依家都好關心優才既資訊, 希望我囡囡出年都入到優才.

原帖由 janicetsang 於 09-11-10 01:09 發表
阿月讀左兩個月, 佢真係好開心.
幼稚園佢讀下午校,現在要6時半起床, 7點左右就要搭校車.
現在佢鐘意早幾分鐘落樓,要同同學仔等車時傾計.

課程,都深架. 剛剛的 term break ,小一要寫一篇中文週記,同作一篇英文作文.  ...

作者: AFSL2007    時間: 09-11-11 12:53

優才在上學年(大概今年五或六月)時已贏了二場,但因H1N1令比賽暫停,今學年繼續,最後再連贏了六場,光榮引退了。

原帖由 ggoo 於 09-11-11 09:57 發表
智激校園我都有睇,優才學生真是好醒, 雖然我女出年先報讀小一,但我依家都好關心優才既資訊, 希望我囡囡出年都入到優才.

...

作者: 中天英    時間: 09-11-12 01:26

八連勝, 仲每次都係贏成條街咁遠添, 醒

原帖由 ggoo 於 09-11-11 09:57 發表

...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5