教育王國

標題: 好唔公平 [打印本頁]

作者: octopus481    時間: 09-10-20 12:53     標題: 好唔公平

金xx, yoxx, 崇x, 全部 in 晒大仔先, 亦已見到大仔
被取錄, 根本留得好小位俾細仔, 或可能只不過象徵式
in 0下細仔...............
作者: mokstick    時間: 09-10-20 13:04

原帖由 octopus481 於 09-10-20 12:53 發表
金xx, yoxx, 崇x, 全部 in 晒大仔先, 亦已見到大仔

呢個'細'界就係咁5公平,鬼叩自己個係細仔,我個都係0710,留番出年做大仔,咁你咪可以著數番人地law!5好咁嬲la!
作者: octopus481    時間: 09-10-20 13:24

我都係講0下, 我個都係 07 10 呀, 就算做大仔, 我擔心出年的幼稚園又改, 要必收2008年出生的, 因我見今年有好多收k1都是收  2007ah 2006唔收

原帖由 mokstick 於 09-10-20 13:04 發表

呢個'細'界就係咁5公平,鬼叩自己個係細仔,我個都係0710,留番出年做大仔,咁你咪可以著數番人地law!5好咁嬲la!

作者: mokstick    時間: 09-10-20 13:39

咁你in左邊幾間?
作者: chankomi    時間: 09-10-20 13:41

原帖由 octopus481 於 09-10-20 13:24 發表
我都係講0下, 我個都係 07 10 呀, 就算做大仔, 我擔心出年的幼稚園又改, 要必收2008年出生的, 因我見今年有好多收k1都是收  2007ah 2006唔收

邊間已有取錄結果 ?
我仔仔係 0611, 今年做大仔.
就算k1寫收 2007, 其實 2006 都收架, 唔使擔心.
作者: octopus481    時間: 09-10-20 13:43

我用漁翁撒網式, 自己住開個區和九龍塘都有報,
若repeat, 我想repeat k3 instead of k1, 因可以大抽獎多一次

原帖由 mokstick 於 09-10-20 13:39 發表
咁你in左邊幾間?

作者: octopus481    時間: 09-10-20 14:04

金巴倫, li到0的亞媽佢地的小朋有(大仔)已in, 及已被取錄, 我好早交表到現在連interview 信都未收到

york 好似都係

原帖由 chankomi 於 09-10-20 13:41 發表

邊間已有取錄結果 ?
我仔仔係 0611, 今年做大仔.
就算k1寫收 2007, 其實 2006 都收架, 唔使擔心.

作者: kerkermui    時間: 09-10-20 14:59

原帖由 octopus481 於 09-10-20 13:43 發表
我用漁翁撒網式, 自己住開個區和九龍塘都有報,
若repeat, 我想repeat k3 instead of k1, 因可以大抽獎多一次

只可以玩一次大抽獎架!
不過好多人會P2轉校或者考直資P1
作者: octopus481    時間: 09-10-20 15:05

係呀, 多謝提醒............thanks....

原帖由 kerkermui 於 09-10-20 14:59 發表

只可以玩一次大抽獎架!
不過好多人會P2轉校或者考直資P1

作者: princess_sumyin    時間: 09-10-20 15:09     標題: 回覆 5# chankomi 的文章

haha, 我個女都是0611,今年做大女,上年我見過鬼都怕黑,今年就大機會好多。有好多有名的KG都仲報得,所以唔好唔開心,下年做大仔仲著數,好似培正、真光、KV,SPK都仲可以apply,呢d在升小學方面都叫有保障!總之唔好氣餒,加油,用呢一年教好小朋友
作者: Charlotte_mom    時間: 09-10-20 15:14

無話公唔公平既............學校有自主揀學生就會係咁, 如果學校無自主, 真係用"公平"(即抽籤)黎派位, 到時真係唔慌唔公平了, 不過仲得人驚!
呢個"大仔"現象, 上到小學都會一樣, 如果而家選擇做細仔, 要有心理準備3年後又要面對一次

原帖由 octopus481 於 09-10-20 12:53 PM 發表

作者: princess_sumyin    時間: 09-10-20 15:24

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-20 15:14 發表
無話公唔公平既............學校有自主揀學生就會係咁, 如果學校無自主, 真係用"公平"(即抽籤)黎派位, 到時真係唔慌唔公平了, 不過仲得人驚!
呢個"大仔"現象, 上到小學都會一樣, 如果而家選擇做細仔, 要有心理準備3 ...

十分同意呀,我真係唔想3年之後『大仔』現象又黎多一次,有些學校真係見到細仔叫你出年再黎過
作者: octopus481    時間: 09-10-20 15:31

我想問, 去到k2, 大細仔的差別是不是會拉近些,

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-20 15:14 發表
呢個"大仔"現象, 上到小學都會一樣, 如果而家選擇做細仔, 要有心理準備3 ...

作者: goodboyg    時間: 09-10-20 15:35

記得當年in幼稚面試都是細仔好難爭入名校,現在又面對細仔小一面試好難爭的問題,其實佢身型同8月的無分別,甚麼都識答(他自大的說),有兩間都唔收,可能佢學術未能達標啦,D名校教高一、兩年級的。
作者: chankomi    時間: 09-10-20 15:44

原帖由 goodboyg 於 09-10-20 15:35 發表
記得當年in幼稚面試都是細仔好難爭入名校,現在又面對細仔小一面試好難爭的問題,其實佢身型同8月的無分別,甚麼都識答(他自大的說),有兩間都唔收,可能佢學術未能達標啦,D名校教高一、兩年級的。 ...

我 b (0611), 身型已經係 k2, 但思想仲係 bb.
作者: meimei05    時間: 09-10-20 16:01

i agree with this ....when they soon see my baby's birth date, they already put my application form away...so unfair....

cant the interviewer judge their ability by not taking their ages into consideration? !
作者: bear2233    時間: 09-10-20 16:03

請問如果我個仔係9月中出世, 佢應該做大仔定係細仔呢?  

作者: goodboyg    時間: 09-10-20 16:10

原帖由 chankomi 於 09-10-20 15:44 發表

我 b (0611), 身型已經係 k2, 但思想仲係 bb.

可能思想未夠成熟都是原因,樣樣可以訓練但思想..........
作者: qoo_pooh    時間: 09-10-20 16:43

我小朋友都係0710的細B,
我是崇真第一日報名就寄表的,
所以已經係14Oct 面試完,
現在等緊消息
所以應該唔係俾大仔先 interview,
關鍵是你幾時寄報名表

另外, 你說到唔公平,
我覺得這個遊戲就是這樣玩 ~~
現在早點知道遊戲玩法就早作準備吧

其實從樂觀方面想,
你多個機會選做大仔同細仔,
總好過8或9月出世,
而考唔到心儀學校的小朋友,
又不能遲一年做大大仔就仲慘 ~~
凡事以平常心待之

原帖由 octopus481 於 09-10-20 12:53 發表

作者: qoo_pooh    時間: 09-10-20 16:51

之前聽朋友說,
大細仔現象大約在小學2,3年級會無咁明顯,
因細仔可能小肌肉都仲未好得,
若讀傳統小學, 默書, 測驗, 考試樣樣都要寫,
唔係佢唔識只係佢寫唔切,
咁就C左

當然細女同個別細仔有例外的

原帖由 octopus481 於 09-10-20 15:31 發表
我想問, 去到k2, 大細仔的差別是不是會拉近些,

作者: BabyISC    時間: 09-10-20 17:15

are they just screening for the "quality, education, occupation of the parents" instead of the exact age. i don't think 2 months different will contribute to any significant difference.
i know a boy born in late of Sep but with parents having good background, many famous KG enrolled him, but he went to one in central finally

原帖由 qoo_pooh 於 09-10-20 16:51 發表
之前聽朋友說,
大細仔現象大約在小學2,3年級會無咁明顯,
因細仔可能小肌肉都仲未好得,
若讀傳統小學, 默書, 測驗, 考試樣樣都要寫,
唔係佢唔識只係佢寫唔切,
咁就C左

當然細女同個別細仔有例外的

...

作者: qoo_pooh    時間: 09-10-20 18:01

其實間間KG用什麼準則去收學生,
我都好想知 ...
到遲些學校開始發 acceptance letter,
你就會見到好多post話小朋友表現好好,
但又唔收,
有些又話表現一般但又收左,
所以學校點選學生我真係答唔到你 ~~

若你說,KG以"quality, education, occupation of the parents" 去收生,
咁照計間間學校的result應該一樣,
但我肯定唔係呀!
其實收唔收真係好睇小朋友的臨場表現,
同埋個考官點 interpret 你個小朋友的行為就最緊要

原帖由 BabyISC 於 09-10-20 17:15 發表
are they just screening for the "quality, education, occupation of the parents" instead of the exact age. i don't think 2 months different will contribute to any significant difference.
i know a boy  ...

作者: 牛精仔    時間: 09-10-20 20:43

原帖由 qoo_pooh 於 09-10-20 18:01 發表
其實間間KG用什麼準則去收學生,
我都好想知 ...
到遲些學校開始發 acceptance letter,
你就會見到好多post話小朋友表現好好,
但又唔收,
有些又話表現一般但又收左,
所以學校點選學生我真係答唔到你 ~~

若你說,KG以" ...
以application form作為觀察, 有d KG準則好明顯: 父母出身好, 要在名小學畢業, 要有高尚職業...
作者: Charlotte_mom    時間: 09-10-20 23:19

我女咪就係8月尾lor
考幼稚園時唔份氣, 考小學又打擊一次
無計啦, 遊戲規則就係咁
原帖由 qoo_pooh 於 09-10-20 04:43 PM 發表
總好過8或9月出世,
而考唔到心儀學校的小朋友,
又不能遲一年做大大仔就仲慘 ~~

作者: eycwong    時間: 09-10-20 23:41

我小朋友都係0710BB,我亦已領教過呢d不公平對待.....
講真,如果間間學校都將出生月份列入收生因素的話,睇怕我個仔分分鐘要等到4,5月,所有大仔release番d位出嚟先有機會入好學校,我小朋友讀緊pre-nursery,早前都收到學校電話話今年pre-nursery嘅學生比出年k1嘅位多好多,可能連直上機會都無 .....好無奈....
唉,2008年出生率好似話比2007年仲勁,如果再等多一年一樣係爭崩頭(聽聞有d學校唔鍾意超大b),我個仔變相讀咗5年幼稚園.......
作者: princess_sumyin    時間: 09-10-20 23:48

有邊d學校唔鐘意超大b呀, 我見好多學校其實都set到個入學資格可以fit for超大仔, 好似培正, 真光都得.......
作者: siuFatMom    時間: 09-10-20 23:51

I know some small B女 born last year August also get accepted by KV,SC and PC.  dont worry
作者: QEgg    時間: 09-10-20 23:51

如果間學校只收大仔, 咁下半年生日會都慳番!
作者: eycwong    時間: 09-10-20 23:52

我都係之前睇人哋d討論啫,邊間我就無放起心記住喇.....
作者: chroma-shine    時間: 09-10-21 00:29

我囡囡嗰間學校都係比較鍾意收大仔, 大女的.  9月尾開生日會, 我問囡囡邊位小朋友生日呀, 佢話佢果班無, 得 Miss X 生日咋     隔離班有個媽咪話, 佢囡囡果班, 最細係7月出世, 即係佢果班8月係無小朋友生日的!  有9月的, 都係上年的大女! 所以 , 8, 9月出世的, 去考果d比較喜歡收大仔, 大女嘅學校, 反而最輸洩.

作者: 靚太太    時間: 09-10-21 02:37

作者: tammyhw    時間: 09-10-21 09:43

其實我覺得11, 12 月出世都好過8,9,10月出世... 起碼年尾出世, 進可攻 (有心儀KG收, 梗係讀啦), 退可守(如果心儀KG唔收, 可以讀1年K1, 下年再出戰 )..

如果8,9,10月出世, 就真係機會得一次.. 如果考唔到, 下年再考又好似太大個..唔考又唔甘心....真係兩難局面..

如果我再生, 都寧願小朋友年頭OR年尾出世..
作者: Charlotte_mom    時間: 09-10-21 10:51

我女8月尾出世的, 最後入到真光(waitlist入)
真光有不成文規定, 係唔收唔足3歲(即9月後出世), 不過都未算only收超大仔
原帖由 princess_sumyin 於 09-10-20 11:48 PM 發表
有邊d學校唔鐘意超大b呀, 我見好多學校其實都set到個入學資格可以fit for超大仔, 好似培正, 真光都得.......

作者: 媽珠    時間: 09-10-21 11:34

其實我真係唔係太了解細B媽媽的擔心. 我在今年8月之前. 根本唔知咩大細B.

現家我知道我女係大B (07/1月出世). 原想今年讀K1. 但學校話唔得, 所以今年讀緊PN.

但我之前同屋企人都好比心機教個女(冇大細B的想法)
, 佢七個月就識講爸爸, 媽媽 (係婆婆教). 成日當歌o敢唱. 但我知佢唔知爸爸, 媽媽的意思. 我知佢講o野比較叻. 就成日同佢講o野. 同鼓勵自己用語言表達自己想的事, 佢1歲就同大人成句成句
o敢講o野.

其實我想話各位媽咪如果你識得點發掘自己BB的優點, 加以training. 個個 BB 都可以好 smart.
作者: elmolly    時間: 09-10-21 12:00

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-21 10:51 發表
我女8月尾出世的, 最後入到真光(waitlist入)
真光有不成文規定, 係唔收唔足3歲(即9月後出世), 不過都未算only收超大仔

我以為你小朋友讀港大同學會tim. 又唔一定, 我朋友個女, 10月尾, 真光都收左, kv同sc做細女都考到, 第二年做大女考培正都收, 反而spk考左兩次都唔得, 真係好講運氣. 不過佢係03年, 今年可能真係competitive d.
作者: Charlotte_mom    時間: 09-10-21 12:57

我女係讀港大同學, 真光係講幼稚園呀
原帖由 elmolly 於 09-10-21 12:00 PM 發表
我以為你小朋友讀港大同學會tim. 又唔一定, 我朋友個女, 10月尾, 真光都收左, kv同sc做細女都考到, 第二年做大女考培正都收, 反而spk考左兩次都唔得, 真係好講運氣. 不過佢係03年, 今年可能真係competitive d. ...

作者: beansan    時間: 09-10-21 13:13

我報左YORK, 係大仔都無叫INTERVIEW.

佢地都吾知點安排的?
作者: qoo_pooh    時間: 09-10-21 15:28

咁又唔會喎~~
好似e+ K1,
會有05年的年尾B+06年的年尾B(都有outstanding的細仔,細女架, 不過可能不多的),
所以年尾都有小朋友生日會的

原帖由 QEgg 於 09-10-20 23:51 發表
如果間學校只收大仔, 咁下半年生日會都慳番!

作者: qoo_pooh    時間: 09-10-21 15:30

你囡囡好叻
講真直資,私校真係好難考

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-21 12:57 發表
我女係讀港大同學, 真光係講幼稚園呀

作者: qoo_pooh    時間: 09-10-21 15:58

講真你個小朋友係年頭出世的大女,
就梗係唔明我們的苦況

我個仔由於9月開學時唔夠2歲,
所以想讀 pre-nursery都要等人地唔讀先有得讀

仔仔講野慢,
到現在剛剛2歲還只會說單字~~
我已經日日好俾心機同佢睇書教佢講野,
但佢發唔到那些音,
我可以點做
我大仔當年都係咁,
到佢2歲3個月就突飛猛進,
可惜為時已晚,
已經過晒 interview

interview時你唔識講野,
就算你幾明幾識都無人知
好似當年interview有老師問我大仔,
圖中小朋友做緊什麼?
他唔識講擦牙,
人地未當你唔識
但若俾隻牙擦我個仔,
他是完全做到擦牙的動作,
但可以點??
無奈地接受 reject letter囉

原帖由 媽珠 於 09-10-21 11:34 發表
其實我真係唔係太了解細B媽媽的擔心. 我在今年8月之前. 根本唔知咩大細B.

現家我知道我女係大B (07/1月出世). 原想今年讀K1. 但學校話唔得, 所以今年讀緊PN.

但我之前同屋企人都好比心機教個女(冇大細B的想法)
, ...

作者: qoo_pooh    時間: 09-10-21 16:08

我又覺得唔係喎!
職業間間KG張form都要填,
但父母在邊間小學畢業'就只有一間要填
我同老公都唔係名小學,
又無高尚職業,
結果當年那間名幼稚園都有收我大仔呀

原帖由 牛精仔 於 09-10-20 20:43 發表
以application form作為觀察, 有d KG準則好明顯: 父母出身好, 要在名小學畢業, 要有高尚職業...

作者: apple~y    時間: 09-10-21 16:10

我好認同你講法
我仔仔0710,都係講0野唔得
我都時時同他講0野,無奈他都唔肯多講
不過基本理解,就完全無問題
呢個月開始番N1
但31/10巳經interview,無時間........
我諗住志在參與,當比個機會仔仔試試

原帖由 qoo_pooh 於 09-10-21 15:58 發表
就梗係唔明我們的苦況

仔仔講野慢,
我已經日日好俾心機同佢睇書教佢講野 ...

作者: mokstick    時間: 09-10-21 16:16

你5好咁5開心la,我仔都係0710(月頭),佢都味識講野ga,講單雙字同bb話,個日去interview,老師問佢野,我個仔答佢bb話,老師話好多小朋友都係after 2 歲先講野,佢話佢自己個小朋友都係,叩我5洗擔心!
作者: BBB2006    時間: 09-10-21 16:28

其實d名幼稚園好現實㗎! 多數收大仔起碼佢哋識得表達, 又唔駛你樣樣照顧!
幼稚園老師都係打份工啫,邊樣易攪你估佢哋唔知咩!
作者: tammyhw    時間: 09-10-21 16:38

阿囝都係2yr只係識講單字.. 同他報nursey, 我仲好緊張咁同校長講佢唔識講野.... 見到陌生人和去陌生地方就會變身成樹熊bb. 一定要抱, 行開一陣都唔得...

現在2.5yrs, 真係完全脫胎換骨..學校的老師都話他好多野講.. 有時出街, 他會玩到唔見左阿媽都唔知道..

如果早半年, 一定唔會同他報出面的幼稚園, 一心一意讀屋村KG 就算...

原帖由 qoo_pooh 於 09-10-21 15:58 發表
就梗係唔明我們的苦況

仔仔講野慢,
我已經日日好俾心機同佢睇書教佢講野 ...

作者: qoo_pooh    時間: 09-10-21 16:38

你就好啦 ... 有得返N1!
是插班還是學校預留個位給你?
今年我都無咩期望,
得就bonus,
唔得就下年再來過,
所以都報左好多間幼稚園,
希望有間肯賞識亞仔啦

原帖由 apple~y 於 09-10-21 16:10 發表
我好認同你講法
我仔仔0710,都係講0野唔得
我都時時同他講0野,無奈他都唔肯多講
不過基本理解,就完全無問題
呢個月開始番N1
但31/10巳經interview,無時間........
我諗住志在參與,當比個機會仔仔試試

...

作者: qoo_pooh    時間: 09-10-21 16:40

邊間學校咁好?
老師幾有heart喎
祝你仔仔面試成功!!

原帖由 mokstick 於 09-10-21 16:16 發表
你5好咁5開心la,我仔都係0710(月頭),佢都味識講野ga,講單雙字同bb話,個日去interview,老師問佢野,我個仔答佢bb話,老師話好多小朋友都係after 2 歲先講野,佢話佢自己個小朋友都係,叩我5洗擔心! ...

作者: qoo_pooh    時間: 09-10-21 16:47

小朋友幾個月真係差好遠!!
雖然亞仔現在全明,
學野又快,
但無奈都係講唔到,
唔知亞仔幾時先脫胎換骨呢?

原帖由 tammyhw 於 09-10-21 16:38 發表
阿囝都係2yr只係識講單字.. 同他報nursey, 我仲好緊張咁同校長講佢唔識講野.... 見到陌生人和去陌生地方就會變身成樹熊bb. 一定要抱, 行開一陣都唔得...

現在2.5yrs, 真係完全脫胎換骨..學校的老師都話他好多野講. ...

作者: BabyISC    時間: 09-10-21 16:47

agree, that's why they reject crying children mostly

原帖由 BBB2006 於 09-10-21 16:28 發表
其實d名幼稚園好現實㗎! 多數收大仔起碼佢哋識得表達, 又唔駛你樣樣照顧!
幼稚園老師都係打份工啫,邊樣易攪你估佢哋唔知咩!

作者: mokstick    時間: 09-10-21 16:49

我in stafford,d老師真係好nice,真係用個心同我個仔interview,真係希望今次成功la!
作者: charmmykitty    時間: 09-10-21 16:54

絕對認同!

原帖由 tammyhw 於 09-10-21 09:43 發表
其實我覺得11, 12 月出世都好過8,9,10月出世... 起碼年尾出世, 進可攻 (有心儀KG收, 梗係讀啦), 退可守(如果心儀KG唔收, 可以讀1年K1, 下年再出戰 )..

如果8,9,10月出世, 就真係機會得一次.. 如果考唔到,  ...

作者: mokstick    時間: 09-10-21 17:03

你都in左stafford?
作者: qoo_pooh    時間: 09-10-21 17:16

我有朋友的仔仔在stafford讀緊K3,
學校的英文幾好,
K2同K3返全日
聽聞不太難入

不過我無報,
因他無學劵,
而我有2個小朋友,
計落學費會幾貴

原帖由 mokstick 於 09-10-21 16:49 發表
我in stafford,d老師真係好nice,真係用個心同我個仔interview,真係希望今次成功la!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5