教育王國

標題: 小女4歲, 想找有証書的課外活動, 請分享 [打印本頁]

作者: musicdance    時間: 09-10-20 14:17     標題: 小女4歲, 想找有証書的課外活動, 請分享

本人小女4歲, 家住長沙灣, 想找一些有証書的課外活動.

各位如有好介紹係九龍區, 請pm我有關課程之聯絡電話/資料/website作參考. 多謝分享~

暫時想學以下課外活動:

朗誦班
畫畫班
跳舞班
話劇班
普通話班
英文班 (e.g.phonic)
音樂 (e.g. 小提琴 , 樂理)
作者: nicoletsui99    時間: 09-10-22 15:58

will u decide kowloon area?  This centre had english wonderland, kindermusik and putonghua, u can choose it!
作者: yukico    時間: 09-10-22 22:01

唔好意思, 忍唔住要搭句咀, 請勿見怪:
點解參與課外活動要有"証書"呢?
妳覺得這類"証書"會對報考小學有幫助嗎?
老實講, 在公開比賽或者公開試取得優異成績的"証書", 或許會有幫助(我猜), 但參加課外活動的"証書"嘛......實在有保留......
作者: lauksuk    時間: 09-10-25 09:14

作者: lauksuk    時間: 09-10-25 09:25

作者: soccerfan    時間: 09-11-1 04:14

始終有好D....
作者: 李珍珍    時間: 09-11-1 20:31

作者: Sindy    時間: 09-11-2 07:47

原帖由 soccerfan 於 09-11-1 04:14 發表
始終有好D....

心理作用,個個都有証書架啦,比錢就一定拎到既野,會有作用咩?學過又點?代表咩?公認既獎項或許有d作用,可以作參考,上完堂都可以一舊雲
作者: hkmom    時間: 09-11-2 13:38

原帖由 Sindy 於 09-11-2 07:47 發表

....公認既獎項或許有d作用,可以作參考,....

Pls kindly give examples.  (Do you mean winners of prose reading/speech competition - Putonghua, English or Cantonese?)

What about the taught courses such as Trinity leading to the award of a certificate after successfully passing the relevant exam?  Are Cambridge's Young Learners' English Tests (e.g. Starters, Movers and Flyers) also relevant (which can be attempted at the age of 5)?

Tks in advance.

HKmom
作者: mayuen    時間: 10-4-15 03:39

作者: 1998mami    時間: 10-4-19 10:27

作者: wendy.un    時間: 10-5-14 00:36

作者: francischoi82    時間: 10-5-17 17:11

作者: olivertao2010    時間: 10-5-18 09:26

作者: peko1206    時間: 10-5-18 11:06

都係架,而家d小朋友競爭好大,搵間好既學校俾小朋友仲辛苦過當年入大學,仲要幫d小朋友做靚個portfolio去interview,根本係考個家長,但做家長既為左小朋友,都要不停為個小朋友同自己增值
作者: nicoletsui99    時間: 10-6-24 12:35

i know in kln side has a centre to teaching English, putonghua and music course.  Will you decide this.

Please pm me if you have interesting.
作者: 何何師奶    時間: 10-6-28 21:37

港島有間中心有珠心算證書課程
作者: appleycma    時間: 10-6-28 22:27

就算有証書,都要上一段時間先有,我個仔畫晝都成6個月先有一張,普通話要一年,fencing快d.但都要兩個月.
作者: jswms    時間: 10-6-29 02:30

咁又係, 有一定好過無, 我係過來人我絶對應同証書唔係萬能, 但始於都要有係手, 我大囝 3歲幾就開始學trinity, 係考小學前都渣住三張trinity嫁証書同麻一啲朗誦比賽嫁証書, 起碼幫啊囝做profile時都可以打多啲嘢入去吖.
作者: awongbb    時間: 10-7-3 06:24

How to take the "麻一朗誦比賽"?
thx!

原帖由 jswms 於 10-6-29 02:30 發表
咁又係, 有一定好過無, 我係過來人我絶對應同証書唔係萬能, 但始於都要有係手, 我大囝 3歲幾就開始學trinity, 係考小學前都渣住三張trinity嫁証書同麻一啲朗誦比賽嫁証書, 起碼幫啊囝做profile時都可以打多啲嘢入去 ...

作者: jswms    時間: 10-7-4 01:40

乜嘢叫做"麻一朗誦比賽" ???? 我意思係還有參加一些朗誦比賽, 因朗誦比賽都可以鍛練小朋友膽量, 亦可以俾以見識一下
作者: ceramic_sky    時間: 10-7-7 17:38

作者: Aerith    時間: 10-7-9 00:17

作者: hellosunb    時間: 10-7-9 13:38

我囡囡學緊的珠心算是證書課程呀, 而且每年還可以參加公開考試, 同樣有證書, 她剛剛於3月都已經考了, 張考試證書仲有多個國家的聯合簽名授證添呀!
作者: fannyyug    時間: 10-7-13 16:46

原帖由 hellosunb 於 10-7-9 13:38 發表
我囡囡學緊的珠心算是證書課程呀, 而且每年還可以參加公開考試, 同樣有證書, 她剛剛於3月都已經考了, 張考試證書仲有多個國家的聯合簽名授證添呀!

你囡囡讀邊間, 可唔可以介紹吓.
作者: MandyBee    時間: 10-7-19 11:16

作者: msemily    時間: 10-8-9 12:31

作者: stumum    時間: 10-8-16 12:20

作者: mshung    時間: 10-8-21 13:10

作者: Lilo    時間: 10-9-3 15:14

聖保羅男女小學校長係講座講得好清楚,人人都有個d證書唔使比佢地,就算係考琴,唔係3級以上都唔使比。所以證書有無用,係睇下你考邊間學校同埋你張證書認受性有幾强。
作者: 恩林    時間: 10-9-15 12:30

我大仔都係因為有一咋dd證書至入到心儀幼稚園&小學, 本來in個時唔收架, 都係有dd證書幫補吓至得咋~~

原帖由 yukico 於 09-10-22 22:01 發表
唔好意思, 忍唔住要搭句咀, 請勿見怪:
點解參與課外活動要有"証書"呢?
妳覺得這類"証書"會對報考小學有幫助嗎?
老實講, 在公開比賽或者公開試取得優異成績的"証書", 或許會有幫助(我猜), 但參加課外活動的"証書"嘛. ...

作者: elisaevachoo    時間: 10-9-19 00:42

作者: qoo_pooh    時間: 10-9-24 22:48

請問珠心算考試和比賽的名稱是什麼?
那個機構主辦?

原帖由 hellosunb 於 10-7-9 13:38 發表

作者: 聰明寶寶    時間: 10-9-24 23:49

現在奧數K2都要比賽.唉.呵呵..

孩子們的壓力越來越大.
原帖由 qoo_pooh 於 10-9-24 22:48 發表
請問珠心算考試和比賽的名稱是什麼?
那個機構主辦?

作者: mrswaichun    時間: 10-9-26 01:09

作者: 聰明寶寶    時間: 10-9-26 23:47

謝謝!我打去看一看.*_*

原帖由 mrswaichun 於 10-9-26 01:09 發表
If you live in Hong Kong Island, there is an centre you can attend many different activities with certificate, you can call for details, Tel: 28030189 Royal Bee centre

作者: elisaevachoo    時間: 10-10-8 22:55

作者: mercury16    時間: 10-10-31 00:46

講得冇錯一般的課外證書係冇用,有成就嘅先睇;傑出+優秀先可行.最緊要都係邊間幼稚園再睇成績,操行.interview表現同嗰間的考試成績.
作者: lukchau    時間: 10-11-1 12:17

我琴日聽天才社右腦教育講座第一次聽到有個叫‘親子教育分’ 既野。入幼稚園可以加5分,仲系教統局認可。。。
返屋企search online 無料到。懷疑系留既。。。
請問有無人知道?
作者: elisaevachoo    時間: 10-11-7 22:58

作者: elisaevachoo    時間: 10-11-7 22:58

作者: esther_lam_ny    時間: 10-11-8 14:22

我都想比阿仔讀朗誦班, 請問你仔仔讀邊間呀?
Trinity是學d咩架?唔該晒!

原帖由 jswms 於 10-6-29 02:30 發表
咁又係, 有一定好過無, 我係過來人我絶對應同証書唔係萬能, 但始於都要有係手, 我大囝 3歲幾就開始學trinity, 係考小學前都渣住三張trinity嫁証書同麻一啲朗誦比賽嫁証書, 起碼幫啊囝做profile時都可以打多啲嘢入去 ...

作者: waiwaibaby2008    時間: 10-11-12 14:06     標題: 小女4歲, 想找有証書的課外活動, 請分享

作者: lukchau    時間: 10-11-12 16:32

其實朗誦有咩好處?可唔可以分享下你報讀朗誦既原因?
作者: kreative    時間: 10-11-15 00:15     標題: 英國abrsm聲樂訓練

作者: cccatty    時間: 10-11-19 06:35

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5