教育王國

標題: 請問收到祟真幼稚園面試結果未(10月14日 INTERVIEW) ? [打印本頁]

作者: MooMoo912    時間: 09-10-25 02:55     標題: 請問收到祟真幼稚園面試結果未(10月14日 INTERVIEW) ?

學校校話10個工作天會有消息, 唔知有冇人巳經收到結果呢? 我未收到呀, 好心急. 因為家姐讀緊祟真, 希望細佬都入到啦!

Please reply
Thanks a lot
作者: 牛精仔    時間: 09-10-25 11:13

原帖由 MooMoo912 於 09-10-25 02:55 發表
學校校話10個工作天會有消息, 唔知有冇人巳經收到結果呢? 我未收到呀, 好心急. 因為家姐讀緊祟真, 希望細佬都入到啦!

not yet ar...有冇其他mami收到嘞?
作者: tauchuen    時間: 09-10-25 23:56

有家長打咗去學校問, 話今個星期會寄信, 所以假期後可以CHECK住信箱咯
作者: yiuyiumom    時間: 09-10-27 13:40

原帖由 tauchuen 於 09-10-25 23:56 發表
有家長打咗去學校問, 話今個星期會寄信, 所以假期後可以CHECK住信箱咯

剛收到結果, 好開心因收了我的女兒, 少少美中不足是下午班
作者: ajlbb    時間: 09-10-27 13:42

原帖由 yiuyiumom 於 09-10-27 13:40 發表

剛收到結果, 好開心因收了我的女兒, 少少美中不足是下午班

Same as me, now 15/16 as whether to paid the 留位費 or not. Can we apply to change back to AM class later when we paid the fee?
作者: rubyrubylau    時間: 09-10-27 14:11

你們是不是主流班呀, 有無國際班媽媽收到結果呀?
作者: yiuyiumom    時間: 09-10-27 14:19

原帖由 ajlbb 於 09-10-27 13:42 發表

Same as me, now 15/16 as whether to paid the 留位費 or not. Can we apply to change back to AM class later when we paid the fee?

I like this school very much and sure will pay the reservation fee but try our best to negotiate with them to change to AM class...... This is the 1st round interview and it seems the competition is very keen especially for AM class.
作者: FANNYDEE    時間: 09-10-27 14:29

邊間祟真正
作者: crabtree08    時間: 09-10-27 14:31

真"鄧"你們高興.
請問已收accepted letter 的, 可否報是大B/ 細B.
作者: qoo_pooh    時間: 09-10-27 14:33

恭喜晒, 你囡囡好叻女呀!
你地主流班有上下午班, 咁快已經收到下午班,
看來國際班戰況應該仲激烈!!

原帖由 yiuyiumom 於 09-10-27 14:19 發表

I like this school very much and sure will pay the reservation fee but try our best to negotiate with them to change to AM class...... This is the 1st round interview and it seems the competition is ...

作者: yiuyiumom    時間: 09-10-27 15:23

多謝你地恭喜, 我個女是大女/主流班, 剛剛打電話問學校,我是第一天交表, 第一輪面試, 仍然安排下午班, 學校說上午或下午班是由主任安排, 但可寫信申請轉上午班), 所以相信上午班競爭好大
作者: BBLOVEMAMA    時間: 09-10-27 15:40

我係open day先交申請表,唔知會唔會無得in,又唔知會幾時先有得in,好擔心!!!你都巳收,未n即係唔洗收.
作者: Karen2009    時間: 09-10-27 22:14

如果佢地國際班都有 am 班就好喇.....不過只係得 pm 班, 唔知點解呢??
作者: Chris852    時間: 09-10-27 23:30

正如所料, 今日收到"未能取錄"信.
首先, 沒想過5:30去到, 要等到7:00先有得in.
點解有D人可以唔入禮堂? 我等入在禮堂的就急著想快D完, 有被折磨及不公平對待!!!
(我一早做好research, 了解學校仲take埋notes.)

再者, 我個寶寶唔夠訓兼肚仔餓; 仲想in完吃餐好的.

此外, 系門口時, 勁多人, 好多都long face, 那口那面, 大人都不安, 何況小朋友.

禍不單行, 我個寶寶坐正系個咸包旁邊(個咸包坐系門口), 老師們背住咸包仍繼續講佢的故仔. 我個寶寶頂唔住, 走開. 點解唔暫停幾分鐘, 處理好個咸包, 安靜下來才繼續?

無奈要接受現實, 祝各位好運!
作者: gunyip8    時間: 09-10-28 00:17

塞翁失馬,不要氣餒。
我仔仔都是7:00in,今日沒有信,現在未知結果....還有18小時我才再次收信...有點心急呢...
作者: 方麗娟    時間: 09-10-28 04:13

原帖由 Chris852 於 09-10-27 23:30 發表
點解有D人可以唔入禮堂? 我等入在禮堂的就急著想快D完, 有被折磨及不公平對待!!!
(我一早做好research, 了解學校仲 ...

我個仔係0711細仔, 昨日(27/10) in, 都係等到差唔多7點才有得in, 但囝囝响操場玩得好開心, 都唔覺得折磨, 可能我哋唔係咁緊張啦~

嗰封interview letter有叫你帶定d餅仔小食, 你冇比bb食? 我個仔今日又係唔夠瞓, 成個下午掛住玩只瞓過半個鐘, 又未食嘢, 唯有响操場等時候比d餅仔佢食.

家長"毑口毑面"...認同, 個個都好緊張, 又不斷同子女練習對答"what's your name?"小朋友答啱大人就歡容d, 再問多次, 答錯, 大人就勁緊張又憂心...

而學校老師都係冇一個有笑容, 可能返咗成日工仲要搞埋夜晚interview, 太辛苦啩~

唔好話人係咸包, 其實小朋友咁細個要去面試/陌生環境見陌生人, 佢哋都會有情緒問題. 我個仔半年前in學之園, 坐佢左面個女仔全程大喊, 右面個女仔就全程食珍寶珠, 阿仔都冇受影響, 聽故事有晒反應又專心...咪一樣唔收...

take it easy, 再搵其他kg, 或者有更好更適合選擇呢!

作者: qoo_pooh    時間: 09-10-28 09:10

唔好咁唔開心啦 ~~
小朋友面試狀態有時真係好難預測,
唯有報多幾間, 面試多幾次當吸收經驗,
希望在人間!!

原帖由 Chris852 於 09-10-27 23:30 發表
(我一早做好research, 了解學校仲 ...

作者: Chris852    時間: 09-10-28 19:07

其實, 我的寶寶未in崇真巳有k1學位,衹不过對崇真的安排很失望, 有感而發.
作者: kakagilbert    時間: 09-10-28 19:53

今日無信,未收到, 好緊張
作者: princess_sumyin    時間: 09-10-28 20:08

想請問大家簡介會是不是一定要聽,封信話6:00開始小組面試, 唔聽簡介會六點到得唔得呢
作者: Agneschoi    時間: 09-10-28 20:16

我今天收到取錄信, 請問信上是否寫上午 / 下午班 ga ?
Thank you
作者: porporwong    時間: 09-10-28 22:44

got the offer letter for international class today. my son is a small b (0710). my son didn't enjoy the interviedw session very much. he was tired and hungry. he just answered one question correctly (tell the teacher the color in English and loudly).
i have a feeling that the school will give the offer on the first come first serve basis.  Don't worry and good luck to you all.
作者: 牛精仔    時間: 09-10-28 23:05

我10月14 in, 宜家仲未收到信
作者: silvia_ng    時間: 09-10-28 23:34

恭喜各位"準k1小朋友", 希望大家來年可以開開心心到崇真返學!

未能被取錄既家長都唔好失望, 小朋友入唔到唔代表佢唔叻, 只係崇真唔適合佢je。

面試遇到很多可能, 有家長一去到, 行都冇同小朋友行過就即時interview, 小朋友又唔習慣。萬一同group人幾個小朋友very outstanding, 做家長既當時都即刻有壓力架。所以你地小朋友可以順利完成到呢個面試, 已經好叻架啦!

早三四年前, 崇真的確比人既感覺係先到先得。但早兩年開始, 已經冇呢支歌仔唱。當年女女要考k1, 哥哥讀緊k2, 我都擔心妹妹考唔到架。佢地第一日收表已經有家長係學校外面排隊啦。

我知道而家學校未cut application, 仲一直收緊表。今日見到d老師個個都金精火眼...前排佢地忙住補返上年既懇親會表演, 跟住幼稚園評估, 仲要in k1 (小學都係同時間面試)。可想而知老師有幾辛苦, 更加辛苦既就係校務處既書記們,同時處理兩邊既申請。所以作為崇真家長一份子,有時見到其他人批評學校行政 / 安排失當時, 我都希望各位可以易地而處, 體諒別人。

作者: MooMoo912    時間: 09-10-29 00:11

今日收到信啦, 國際班取錄左; 好開心呀! 唔使再煩, 因為我只係報左兩間.........
作者: qoo_pooh    時間: 09-10-29 09:08

你就好啦 ... 咁快收到acceptance letter,
我仲等緊, 好心急呀 ......
你仔仔只係答啱一條問題,
會不會已是同group中表現較好呀?
e.g.坐定定聽故事, 肯做動作等等

我仔仔都係0710,
interview當日仔仔都答到8,9成問題,
但我都好驚唔收亞仔 ......
唉 .......  希望快些有結果

原帖由 porporwong 於 09-10-28 22:44 發表
got the offer letter for international class today. my son is a small b (0710). my son didn't enjoy the interviedw session very much. he was tired and hungry. he just answered one question correctly ( ...

作者: goofy_bb    時間: 09-10-29 13:48

我都收到信-國際班 (個心定咗一半)留位費交硬的;因為其他未見得住。
回想當日阿囡表現,實在一頭汗;因為阿囡坐正老師對面,而且不停喺度 "R" PATPAT,另發覺後面比分的老師一早停咗比分(睇到GP A 係咁,我地係GROUP B-老公話後半部老師已整理問卷),而後半部阿囡係比較留心又聽得明老師指示做動作,心目中係有四成機會 OK-係因為一開始老師介紹完自己後,問小朋友:WHAT'S YR NAME? 阿囡第一個大聲答(完整句子),後半PART見到老師FOCUS阿囡做動作
作者: Juicybaby    時間: 09-10-29 17:03

作者: eggmama    時間: 09-10-29 17:12

Only my girl can answer 'what's your name?' in full sentence, she answered the 2 diff colors, sat properly during story time, followed action and sang when singing 'twinkle twinkle little star', said thank you and bye bye too --- HOWEVER, failed.

I am a bit disappointed, however, TT is not my first choice, save $550 deposit then.

Good luck to other TT kids.
原帖由 goofy_bb 於 09-10-29 13:48 發表
我都收到信-國際班 (個心定咗一半)留位費交硬的;因為其他未見得住。
回想當日阿囡表現,實在一頭汗;因為阿囡坐正老師對面,而且不停喺度 "R" PATPAT,另發覺後面比分的老師一早停咗比分(睇到GP A 係咁,我地係GROUP B-老公話後 ...

作者: chankomi    時間: 09-10-29 17:40

原帖由 eggmama 於 09-10-29 17:12 發表
Only my girl can answer 'what's your name?' in full sentence, she answered the 2 diff colors, sat properly during story time, followed action and sang when singing 'twinkle twinkle little star', said  ...

你囡囡 perform 得咁好都 fail ?  唔知點解架呢 ?  其實可唔可以問下學校, 究竟小朋友係 fail d 乜 ?  等下次 interview 唔好再做同一樣野麻.
作者: qoo_pooh    時間: 09-10-29 17:53

結果真係唔收仔仔 ........
以一個不足2歲的小朋友來說,
他答到8,9成問題已算很不錯了,
在我心中仔仔已經很叻仔 ...

不過, 看到以上被取錄的小朋友表現,
我就奇怪學校要什麼樣的小朋友

Anyway, 希望仔仔在餘下的interview表現好些吧!
大家努力呀!

原帖由 qoo_pooh 於 09-10-29 09:08 發表
我仔仔都係0710,
interview當日仔仔都答到8,9成問題,
但我都好驚唔收亞仔 ......
唉 .......  希望快些有結果

作者: MMLAI    時間: 09-10-29 17:59

如姐家讀緊你仔仔是否100%一定收? 請問你對祟真幼稚園有D咩意見呀?

原帖由 MooMoo912 於 09-10-25 02:55 發表

作者: qoo_pooh    時間: 09-10-29 17:59

其實無得問學校, 而學校亦都不會說 ......
老師點睇小朋友同家長點睇小朋友可以好不同,
答晒唔代表會收, 唔答又可能會收,
真係屢見不爽 ~~
Anyway, 唔收唔緊要,
或者大家唔夾,
勉強無幸福 ~~
哈哈 ~~  講到好似做人世咁添 ~~

原帖由 chankomi 於 09-10-29 17:40 發表

你囡囡 perform 得咁好都 fail ?  唔知點解架呢 ?  其實可唔可以問下學校, 究竟小朋友係 fail d 乜 ?  等下次 interview 唔好再做同一樣野麻.

作者: 2muffin2    時間: 09-10-29 18:11     標題: 回覆 14# Chris852 的文章

好失望呀!我仔仔俾人reject咗国際班。
但10月14日個日interview簡單到哂譜。
個四眼肥鬼婆問投影机上的thomas火車乜o野色。全部小朋友無人答,除o左我個仔答blue!跟住攞起個琴叫小朋友指出藍色就問完。我個仔離開課室時仲自已用英文say goodbye同  I go back home now...
我個仔好多問題中及英都識答....不過個日基本到連姓名及年齡都無問就斷送了他的入學机会,唉....。
作者: yiuyiumom    時間: 09-10-29 18:23

被reject的家長, 唔好太灰心,當一次經驗l,  可能塞翁失馬, 胭脂非福........可能係你小朋友與崇真無緣份, 大家比心機, 應付其他interview, 努力, 加油............

原帖由 2muffin2 於 09-10-29 18:11 發表
好失望呀!我仔仔俾人reject咗国際班。
但10月14日個日interview簡單到哂譜。
個四眼肥鬼婆問投影机上的thomas火車乜o野色。全部小朋友無人答,除o左我個仔答blue!跟住攞起個琴叫小朋友指出藍色就問完。我個仔離開課室 ...

作者: tauchuen    時間: 09-10-29 22:30

我囡囡係超細B-12月27號出世取錄下午班
未被取錄嘅媽媽千祈唔好氣餒, 塞翁失馬, 焉知非福. 加油努力, 希望好快聽到你哋好消息.

作者: Chris852    時間: 09-10-29 22:52

Man propose, God dispose!

Perhaps, Failure is the mother of success!
作者: leunter    時間: 09-10-29 23:08

my girl is 0703, she is accepted by TT am class
作者: porporwong    時間: 09-10-29 23:31

原帖由 qoo_pooh 於 09-10-29 09:08 發表
你就好啦 ... 咁快收到acceptance letter,
我仲等緊, 好心急呀 ......
你仔仔只係答啱一條問題,
會不會已是同group中表現較好呀?
e.g.坐定定聽故事, 肯做動作等等

我仔仔都係0710,
interview當日仔仔都答到8,9成問 ...

Your son performed pretty well ar, don't worry and good luck!
作者: chankomi    時間: 09-10-30 08:51

好失望呀, 仔仔冇緣讀TT.
原來答晒所有問題, 都真係會唔收架, 老師送禮物比仔仔果時, 仔仔仲識 say thank you, 老師仲讚佢有禮貌添, 走果時, 亦有同老師 say goodbye + hug hug, 點知都係...
不過係我心目中, 仔仔已經有101分架啦.
大家努力 !!
作者: 鈞堯媽    時間: 09-10-30 10:12

我仔仔昨晚都 in 咗喇, 我覺得佢表現好好, 但睇你地小朋友 perform 咁好都 reject, 我都無乜信心了 !
作者: octopus481    時間: 09-10-30 10:21

想問無講自己名係一定唔收????
我亞女好慢熱(SMALL b), IN 時剛入到課室, 佢唔肯講自己名, 但之後問顏色, 做動作, 拍手唱歌, SAY THANK YOU, 就無問題
(真係好多人IN)
作者: 牛精仔    時間: 09-10-30 10:23

我b(細b)都係唔得... 叫draw circle, 我b有draw, 老師仲話佢好留心聽故事tim, 走時收禮物, 我b大大聲講"fish"...結果, 都係冇收。

收生準則真係難以預計, 無緣無辦法。
作者: lokjudy    時間: 09-10-30 11:22

我哋昨晚都in咗, 亞仔表現OK啦, 但我哋會平常心去面對結果, 各位放鬆一下
作者: tammyhw    時間: 09-10-30 13:46

我們昨天都in 左啦.. 係group 入面阿囝肯定唔係最醒最叻, 不過, 以他平時19:00-20:00睡覺來講... 我覺得他表現算都幾好..
仲以為有o的機會, 但聽你們咁講, 小朋友咁叻都唔得.. 如果以阿囝昨天的表現, 收的機會都好微...
作者: 方麗娟    時間: 09-10-30 16:35

我個仔(0711細b) 27/10 in 國際班, 未知結果, 不過應該唔得, 識又唔答, 答又答非所問...注定同TT無緣吧~

今朝in另一間, 想插班讀PN, 問佢what's your name? 佢肯答; 老師拎本abc書仔問佢, 全部識答: apple, ball, cat, elephant, fish, umbrella (如果佢in TT時係咁表現就真係).

小朋友狀態真係估佢唔到.
作者: ilym    時間: 09-11-3 15:23

我的小朋友是在十月中In, 想信是第一批, 已在十月尾收到取錄信, 如果是第二批In的話,機會會唔會受影響呢! 佢地點分配學位, 又唔係先到先得, 又無截止日期, 其怪!唔明!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5