教育王國

標題: 沙田樂基,9龍塘樂基邊間好???? [打印本頁]

作者: luiflora    時間: 09-11-9 09:48     標題: 沙田樂基,9龍塘樂基邊間好????

請問有無過來人可以話我知,沙田樂基,9龍塘樂基邊間好????我住沙田,希望仔仔將來入名小,是否一定要去9龍塘樂基呢??兩間的分別係點???十萬個謝謝!!
作者: monkey05    時間: 09-11-9 10:29

原帖由 luiflora 於 09-11-9 09:48 發表
請問有無過來人可以話我知,沙田樂基,9龍塘樂基邊間好????我住沙田,希望仔仔將來入名小,是否一定要去9龍塘樂基呢??兩間的分別係點???十萬個謝謝!!

學術上, 好detail 我唔太知有幾大分別, 但我朋友的仔仔在九龍果間番緊pg, 我仔仔就在沙田呢邊讀 pg, 學既野進度大家差唔多.  但如果你問上到k2, k3 一唔一樣, 我就答唔到你.

但admin 上, 好明顯 , 沙田呢邊好好多, 開學以來, 班主任好關心小朋友, 久唔久就打電話來同家長傾下小朋友在校情況,  我自己都收過老師打來4次.  但九龍果邊, 係完全無老師打過比我個朋友報告一下.  所以, 你睇下係自己想要d 咩了.
作者: cuteb    時間: 09-11-9 19:51

作者: luiflora    時間: 09-11-10 10:36     標題: 請問面試時問d咩????

原帖由 monkey05 於 09-11-9 10:29 發表

學術上, 好detail 我唔太知有幾大分別, 但我朋友的仔仔在九龍果間番緊pg, 我仔仔就在沙田呢邊讀 pg, 學既野進度大家差唔多.  但如果你問上到k2, k3 一唔一樣, 我就答唔到你.

但admin 上, 好明顯 , 沙田呢邊好好 ...

請問面試時問d咩????要注意d咩???甘9龍塘d老師唔call我...我又點知仔仔在學校開唔開心???好唔好呢???我可以主動call老師問嗎???佢地會樂意回答我嗎???請問你朋友有無講過呢??我老公話去交from時,沙田樂基明顯nice過9龍好多........不過學校環境當然係9龍啦,有花園可以見天!!
作者: luiflora    時間: 09-11-10 10:45     標題: 你講的也有道理

原帖由 cuteb 於 09-11-9 19:51 發表
聽一間Kln Tong pg個Miss講2間巳分咗家, 質素完全唔同, 佢話Kln Tong間好好多喎, admin.唔係太重要, 老師質素/學校教學, 辦學/ 學生都比較好, 個人認為, 地區, 小朋友接近啲高質素, 群嗰班人好緊要. ...

你講的也有道理,請問你知不知道可否上網看仔仔上堂情況呢???中英班之後轉英普班是否容易呢???sorry大家,我問甘多野,其實最後可能兩間都唔收佢,不過我見得閒早d請教大家,好過真的幸運考入時才來急急急..有甘的可能,因為佢之前in6間6間都收左:p , 謝謝幫忙!!
作者: monkey05    時間: 09-11-10 11:07

聽一間Kln Tong pg個Miss講2間巳分咗家, 質素完全唔同, 佢話Kln Tong間好好多喎, admin.唔係太重要, 老師質素/學校教學, 辦學/ 學生都比較好, 個人認為, 地區, 小朋友接近啲高質素, 群嗰班人好緊要. ...

咁唔知你識果位Kln Tong pg個Miss 有無話你知呢兩間學校既老師質素/學校教學, 辦學/ 學生既分別呢 ? 定係有d 咩實質例子可定到大家的好與壞呢 ?

而呢兩間學校是行政獨立的, 各有各做.  但大家相同的, 有reading scheme, 升小一interview training, 雙/三班主任制.  我客觀d 講, 兩間hkps 各有各好.  學術上大家是交足工課的.  只不過, kln 那邊的行政是混亂就好多人都知.  要入讀, 要預左呢點.  如你有小朋友在學校番學, 你就會發覺 admin 的重要性.  如學校唔見左你小朋友的 profolio, 你會生氣嗎 ?  如學校超收生, 最後, 叫你小朋友番一, 三,五 or 二, 四, 六, 你又生氣嗎 ?  到最後等家長不高興而退學, 讓出學位, 令學校學生人數回復正常, 你有什麼感想呢 ? 你說學校admin 的角色係咩呢 ? 真的不重要 ?

講教學, 暫時大家開左學所教既野都差唔多, 我又唔覺沙田呢邊十分比下去, 講緊佢地既n1, 而家教緊既中文除左人, 口,手外, 仲有一d 深一點的字如 "菜, 果, 男, 女" 而小朋友回家係真係識的.  老師的角色又係咩呢 ?  人家有用心教的, 小朋友才吸收.

開學後, 校長安排唔同既parents workshop 比各家長, 用意係咩呢 ? 相信無心辦學的唔會花呢d 時間, weekend 下午校長, 老師也留校來搞呢d 家長會.

講地區與小朋友的質素, 仔仔班的同學不少來自御龍山, 駿景園, 九肚山, 火炭山, 唔知入唔入你提的高質素之列.  但家長們個個也很友善,  小朋友也乖巧, 我日日送仔仔上學, 他的同學仔見到我也會同我揮下手, 打招呼, 更有的會說早晨auntie, 要講小朋友質素, 我也覺得算係咁啦, 兩歲幾人仔咋.  咁我都幾放心我的小朋友跟他們一起學習的.

講升小一, 如你走進校園,你會見到佢地小一龍虎榜, 唔好計政府派位果d ,因講luck, 講舊生, 唔太fair, 你看看佢地小朋友出去考直資/私立獲取錄的, 也有 DBS, DGS, 英華, 聖方濟各, 聖心, CKY, 王錦輝...etc.  一埋很多家長心儀的小學.  你覺得成續如何呢 ?

作者: monkey05    時間: 09-11-10 11:18

原帖由 luiflora 於 09-11-10 10:36 發表

請問面試時問d咩????要注意d咩???甘9龍塘d老師唔call我...我又點知仔仔在學校開唔開心???好唔好呢???我可以主動call老師問嗎???佢地會樂意回答我嗎???請問你朋友有無講過呢??我老公話去交from時,沙田樂基明顯nice ...

最後,我的朋友見老師潛左水, 佢唯有自己打去囉, 咁先知呀仔在校點, 家長打到去, 老師都有回答佢的問題, 無話快快收線, 不過, 原來主動性要落在家長身上.  

是的, kln 的有户外playground, 而沙田係無架, 但課室就沙田呢邊比kln 的大一點.  

其實 interview 時, 問既野都唔係好深, 叫小朋友在玩具中找老師要既野, 比圖, 問下小朋友一d 生果, 動物名, 小朋友有無同老師交流, 比野小朋友, 小朋友有咩反應, 有無坐定定.  識唔識講野咁.  問家長都係d 好平常的事, 小朋友邊個揍, 平時同佢去邊多.  小朋友識d咩.  都係傾下計.
作者: luiflora    時間: 09-11-10 12:27     標題: 我真的好多謝你!!!

原帖由 monkey05 於 09-11-10 11:07 發表

咁唔知你識果位Kln Tong pg個Miss 有無話你知呢兩間學校既老師質素/學校教學, 辦學/ 學生既分別呢 ? 定係有d 咩實質例子可定到大家的好與壞呢 ?

而呢兩間學校是行政獨立的, 各有各做.  但大家相同的, 有reading  ...

唔知點解,我睇完你d野,我好感動,因為你好理性,好多人都偏愛"9龍塘"3個字,好似名牌甘,但是就無唸過合不合適小朋友及家長所要的.講真,沙田樂基又近又便宜又好學校真係我心中第一,不過之前都有比9龍塘3個字搗到我15/16.....好擔心自己選擇錯比個仔仔,多謝你啊~係呢??請問學校有無比家長上網見下個仔上堂情況???n讀中英班,k轉英普班,是否好困難???
作者: 點算好    時間: 09-11-10 12:59

原帖由 luiflora 於 09-11-10 12:27 發表

唔知點解,我睇完你d野,我好感動,因為你好理性,好多人都偏愛"9龍塘"3個字,好似名牌甘,但是就無唸過合不合適小朋友及家長所要的.講真,沙田樂基又近又便宜又好學校真係我心中第一,不過之前都有比9龍塘3個字搗到我15/1 ...

倘若住在沙田,火炭(甚或是XX園)而又鍾情樂基, 還有什麼要考慮. 試想想,相對來回九龍塘要多少時間?省下的時間做別的事件(例如去公園)好還是浪費在交通上?
作者: monkey05    時間: 09-11-10 13:52

原帖由 點算好 於 09-11-10 12:59 發表

倘若住在沙田,火炭(甚或是XX園)而又鍾情樂基, 還有什麼要考慮. 試想想,相對來回九龍塘要多少時間?省下的時間做別的事件(例如去公園)好還是浪費在交通上? ...

你也說得對, 與其花時間在交通, 不如, 用d 時間去公園玩下, 睇下書, or 小睡可能仲好.
作者: monkey05    時間: 09-11-10 14:15

原帖由 luiflora 於 09-11-10 12:27 發表

唔知點解,我睇完你d野,我好感動,因為你好理性,好多人都偏愛"9龍塘"3個字,好似名牌甘,但是就無唸過合不合適小朋友及家長所要的.講真,沙田樂基又近又便宜又好學校真係我心中第一,不過之前都有比9龍塘3個字搗到我15/1 ...

不用客氣, 希望少少經驗之談可以幫到你.  我去年咪又係好似有你的煩惱.  因"九龍塘"呢3字真係幾吸引架.  我同你住同區, 好老實講, 呢區有兩文三語既n 真係唔多.  hkps 也是我心中的第一選擇.  也有想過唔太想小朋友花太多時間在坐車上, 最後, 好好運, 仔仔考到, 我也打算比佢試一年再看吧, 萬一不是我杯茶才轉走, 但呢幾個月, 見學校所教的, 仔仔所學到的, 他的進步, 老師, 校長的effort 真的覺得學校不錯.  佢地教phonics 也有佢地一套方法, 我上完佢地既workshop 深深體驗到好work, 所以, 也不打算轉仔仔去別的學校了.  呢到真係岩佢, 又合我好要求.  不用走咁遠啦.  車$ ,時間都省回.  

但佢地無得比家長on-line睇小朋友上堂架, 一個信字, 交低小朋友比學校啦, 老師會好好照顧, 教育他們的.  你會從小朋友身上睇到成果的.  仔仔現在回家成日唱國語歌, 英文歌, 又扮老師, 好有趣.

有一樣幾令我覺的 好touch 既, 就係even 唔係教我仔仔果班的老師, 但見到我仔仔也叫得出佢個名同佢say hi.  好親切呢.  

至於轉英普班, 應該唔難, 佢地優先offer比自己的學生.
作者: luiflora    時間: 09-11-10 14:48

原帖由 monkey05 於 09-11-10 14:15 發表

不用客氣, 希望少少經驗之談可以幫到你.  我去年咪又係好似有你的煩惱.  因"九龍塘"呢3字真係幾吸引架.  我同你住同區, 好老實講, 呢區有兩文三語既n 真係唔多.  hkps 也是我心中的第一選擇.  也有想過唔太想小朋 ...

嘩~~我愈聽愈開心!!真係好希望仔仔考入,你講得好好(火炭山,9吐山,御龍山,駿景園.....多謝你提醒)D家長唔會窮,家景好,父母都學歷唔會差得去邊....D小朋友又點會質素差???樂基又唔係易入學校,我寫佢D9條問答及寫張FROM,都覺得學校難入,唔止考小朋友,連家長都考.....所以我唸係有D人唔了解沙田樂基及佢四周住宅,先覺得佢收生會輸比9龍塘,我都深深甘明白佢地,因為我起初都會以為如此.
作者: 點算好    時間: 09-11-10 16:49

原帖由 luiflora 於 09-11-10 14:48 發表

嘩~~我愈聽愈開心!!真係好希望仔仔考入,你講得好好(火炭山,9吐山,御龍山,駿景園.....多謝你提醒)D家長唔會窮,家景好,父母都學歷唔會差得去邊....D小朋友又點會質素差???樂基又唔係易入學校,我寫佢D9條問答及寫張FR ...

小心~~小心~~小朋友的質素不一定看背景,住那裡, 窮不代表差. 有次面試, 兩位父母"身光頸靚", 滿口英文, 父親那隻R字頭既手錶閃爍非常(咁"燦"眼點睇時間呢..咔咔咔~~), 點知那位小朋友二話不說去搶別人的玩具(好順手個隻). 走的時候是坐"柯D".又如何?

另外見到另一家, 平常打扮, 感覺CC文文, 我對那位小朋友沒印象, 人地既柴可夫等緊佢地.

我就要行去等我既柴可夫, 大大大巴士...咔咔咔咔...

作者: 小二黃    時間: 09-11-10 17:13     標題: 樂基火炭申請表

有冇好心媽咪有多一份樂基火炭申請表可以貓俾我呀,我因為坐緊月,C6星期六同咗阿女in St. Cat,我到今日先記起要download,但巳經太遲。。。如果有媽咪有多一份,可否好心send俾我呀?本人萬二分感激。[email protected]
作者: luiflora    時間: 09-11-10 20:34     標題: 千萬不要誤會

原帖由 點算好 於 09-11-10 16:49 發表

小心~~小心~~小朋友的質素不一定看背景,住那裡, 窮不代表差. 有次面試, 兩位父母"身光頸靚", 滿口英文, 父親那隻R字頭既手錶閃爍非常(咁"燦"眼點睇時間呢..咔咔咔~~), 點知那位小朋友二話不說去搶別人的玩具(好順手 ...

有錢人不一定100%質素好,無錢人不一定100%質素差,這些道理我們都明白,千萬不要誤會!!不過我想表達的是,在比例上,有錢少少的人會比較有心機去教小朋友,如果好無錢的人都顧住賺錢,成日煩無錢開飯,何來有心教育小朋友,可能成日日嘈夜嘈,小朋友如何開心??父母那有心關心小朋友???我可能表達能力唔好,千萬不要誤會!!
作者: luiflora    時間: 09-11-10 20:40     標題: 我盡力幫你

原帖由 小二黃 於 09-11-10 17:13 發表
有冇好心媽咪有多一份樂基火炭申請表可以貓俾我呀,我因為坐緊月,C6星期六同咗阿女in St. Cat,我到今日先記起要download,但巳經太遲。。。如果有媽咪有多一份,可否好心send俾我呀?本人萬二分感激。yvonnez ...

坐月,還要陪女去in學校????好辛苦!!!好啦~我盡力幫你問下人,因為我之前有比朋友兩張,點知佢又話佢已經有了,我問佢要返,如有mail你.
作者: monkey05    時間: 09-11-10 20:52

原帖由 luiflora 於 09-11-10 14:48 發表

嘩~~我愈聽愈開心!!真係好希望仔仔考入,你講得好好(火炭山,9吐山,御龍山,駿景園.....多謝你提醒)D家長唔會窮,家景好,父母都學歷唔會差得去邊....D小朋友又點會質素差???樂基又唔係易入學校,我寫佢D9條問答及寫張FR ...

我也認為小朋友的質素同家庭教育有密切關係, 有時同家有無錢未必成正比, 中等家庭的孩子也有乖巧的, 在我所識的同學仔, 有d 住一城, 有d 愉翠苑, 馬鞍山...etc..唔同背景都有, 幾 fair.  

上年我先生在塡果張問卷時也有同感, 好似考父母咁, 不過, 我同呀仔去in 時, 老師就大部份時間都係in 個小朋友, 問家長的, 都係d 生活上照顧孩子既野, 所以, 比我感覺係佢係選小朋友先, 再者選父母.

係呢, 你小朋友係咁係大仔來 ?
作者: luiflora    時間: 09-11-10 22:47

原帖由 monkey05 於 09-11-10 20:52 發表

我也認為小朋友的質素同家庭教育有密切關係, 有時同家有無錢未必成正比, 中等家庭的孩子也有乖巧的, 在我所識的同學仔, 有d 住一城, 有d 愉翠苑, 馬鞍山...etc..唔同背景都有, 幾 fair.  

上年我先生在塡果張問 ...

我個仔仔係大b,加上佢早講野又唔害羞,所以好幸運,考6間學校全收,不過都不是我第一心水,now都擔心佢考唔到樂基,畢竟樂基在沙田真的好出名,n班好學校又少,樂基收的人數又唔多,我屋園好多bb,以我所知得一個b前年考入,其他全不收!!不過唔緊要啦,做父母盡力幫佢選擇合佢性格而又好的學校,至於最後佢入唔入到,等天安排!!我已經好盡力及勤力為佢選校,每間學校我都做足功課,都盡力去了解100,到時睇佢表現,如失水準or不合乎學校要求,都對得住佢同自己了!!!^_^  如果佢幸運考入,我一定通知你!!到時我真的希望在樂基門口親自同你講一句thanks!!!!
作者: eggmama    時間: 09-11-11 06:29

May I know if apply K1 this year, how many seats left as PN kids have the first choice?
作者: monkey05    時間: 09-11-11 10:02

原帖由 eggmama 於 09-11-11 06:29 發表
May I know if apply K1 this year, how many seats left as PN kids have the first choice?

上次去聽家長會, according to 學校比既數字, 去年收外來生 k1 的是約二十個.  因大多n 直升, 不過, 都有少量走左的.
作者: monkey05    時間: 09-11-11 10:10

原帖由 luiflora 於 09-11-10 22:47 發表

我個仔仔係大b,加上佢早講野又唔害羞,所以好幸運,考6間學校全收,不過都不是我第一心水,now都擔心佢考唔到樂基,畢竟樂基在沙田真的好出名,n班好學校又少,樂基收的人數又唔多,我屋園好多bb,以我所知得一個b前年考入, ...

你仔仔都好叻呀, 6間, 6間都收,  勁 ! 佢識講野, 又唔怕羞, 加埋係大仔, 你真係可以放心, 收既機會好大.  好呀, 如考到, 你記得通知我, 如唔見我po 上來, pm 我呀 !!

interview 時, 小朋友比多d 反應老師就勝算高一點架勒.

我住呢個屋苑, 見上校車的都係2個小朋友, 似係k2以上的了, 大個d 的.  佢地班少, 收人少, 好似而家 n 班, 佢地早上1班, 中午2班.  加埋先收果90個.  不過, 盡力啦, 你已為仔仔安排得好好了.  有時有緣份的, 就係咁"鐘" 左入去讀.
作者: luiflora    時間: 09-11-11 10:43

原帖由 monkey05 於 09-11-11 10:10 發表

你仔仔都好叻呀, 6間, 6間都收,  勁 ! 佢識講野, 又唔怕羞, 加埋係大仔, 你真係可以放心, 收既機會好大.  好呀, 如考到, 你記得通知我, 如唔見我po 上來, pm 我呀 !!

interview 時, 小朋友比多d 反應老師就勝算 ...

得唔得我都會話你知^_^ , 係啊~~過程盡力,結果平常心!!你個小朋友勁叻!!甘都入到,你當時知道OK了,一定好開心!!我住火炭?(豐XXX),你呢??會唔會住同屋苑架???
作者: luiflora    時間: 09-11-11 11:52

原帖由 monkey05 於 09-11-11 10:10 發表

interview 時, 小朋友比多d 反應老師就勝算 ...

你有無幫你小朋友報STCAT K1啊???聽D人講STCAT好喜歡樂基D學生,不知是不是真的,如果真的,你又會不會在K1時轉校呢??
作者: bobobooo    時間: 09-11-11 12:37

我女而家係九龍塘樂基讀緊pg,的確開學前曾有返一三五、二四六的問題,當時我真係癲左,點解會咁樣?唔係亂成咁呀!後來唔知佢咩原因,可能真係有部份學生退學,又回復正常。當時我已經turn down哂其他offer,再無選擇,阿女就係樂基開學。

講真,開學放,又唔覺有咩混亂情況,反而亂既係我自己,成日唔記得幫阿女帶呢樣果樣。我同意同老師既溝通係好重要,以我自己的case,老師係有主動打過俾我(1-2次),我亦有主動打俾老師想了解阿女係學校既情況,total我唸都有4-5次。有時我放假去接放學都有傾到幾句,有時我唔想成日打去好似好煩,就寫左個note放係阿女書包,咁老師就打返俾我。老師有提過其實小朋友無咩問題就唔會特別打俾家長,咁所以monkey05既朋友唔駛擔心啦,可能佢小朋友讀得好好,咪無收到電話。而我自己打俾老師,主要係因為我女本身都係好瘦弱,返學咁耐,病足咁耐,老師仲主動提出話會多d留意佢,另外放學前會幫佢著返外套先坐校車,怕佢係校車凍親。我其實一早已經好想提出,可唔可以每日幫我女著多件衫先上校車,但知道一班都好多人,老師咁忙邊會記得,so far老師都真係有做,雖然我女都仲係成日病。

再者,我女係好鍾意個老師,鍾意到不得了,一日係屋企提住,又不停講同學仔d名,我相信佢係學校係開心既,反而佢就無咩特別提自己學左d咩,係有日無啦啦坐係屋企唱左幾首普通話歌,我先知佢識哂眼睛、鼻子、耳朵、口、手、腳、頭等等,仲唱得幾好架wo,發音都唔錯。

最後係有錢無錢既問題,我自己就一定唔係有錢,其他我眼見都係一般家庭,唔好唸住會見到咩明星or名人既仔女,以我眼就未見過。
作者: anteater    時間: 09-11-11 12:47

請問你個女讀am定pm?  同中英班定國際班?  我個仔就快interview,不過佢係細仔,好多野都未識,希望入到啦!

原帖由 bobobooo 於 09-11-11 12:37 發表
我女而家係九龍塘樂基讀緊pg,的確開學前曾有返一三五、二四六的問題,當時我真係癲左,點解會咁樣?唔係亂成咁呀!後來唔知佢咩原因,可能真係有部份學生退學,又回復正常。當時我已經turn down哂其他offer,再無選擇,阿女就係樂基開 ...

作者: monkey05    時間: 09-11-11 14:33

原帖由 luiflora 於 09-11-11 10:43 發表

得唔得我都會話你知^_^ , 係啊~~過程盡力,結果平常心!!你個小朋友勁叻!!甘都入到,你當時知道OK了,一定好開心!!我住火炭?(豐XXX),你呢??會唔會住同屋苑架??? ...

我 pm 左你知我住邊.

當時知ok 左, 都真係幾開心, 因我都一心一意在等result, 收信前turn down 左2間, 收信那星期只有一間在手最後期限交留位費.  好在, 同我省番交比果間的 $$$.

我呀仔都係大仔, 叫做早識講野, 又係唔怕陌生人/陌生環境, 可能咁, 老師覺得佢易搞呱 (我個人推測).

無呀, 幫同仔仔考別的k1了, 有佢番hkps算了.  st.cat 大班教學, 學生多, 老師要照顧既小朋友太多, 我唔target 呢類學校了.

作者: monkey05    時間: 09-11-11 14:37

原帖由 bobobooo 於 09-11-11 12:37 發表
我女而家係九龍塘樂基讀緊pg,的確開學前曾有返一三五、二四六的問題,當時我真係癲左,點解會咁樣?唔係亂成咁呀!後來唔知佢咩原因,可能真係有部份學生退學,又回復正常。當時我已經turn down哂其他offer,再無選擇,阿女就係樂基開 ...

你女女的班主任也唔錯喎, 仲幫你女女先著外套才上校車, 算好好了.  我朋友講的, 就......唉.  

我都覺呀仔回來唱 pth 歌, d 音真的不錯, 好準.  我見佢地國語老師的口音都好似內地果種, 準加流暢.  我諗對小朋友學言語真的有幫助.

聽你講, 你女女都番得好開心, 你係唔係都打算直升呀?
作者: bobobooo    時間: 09-11-11 16:03

我女係讀下午英普班,其實我女係interview係無咩講野,佢算係遲講野果類,我女係好冷靜既人,cool cool地,唔係話見到陌生人會好開心果d,不過佢係做到哂老師叫佢做既野。睇舊年既家長講,其實好多小朋友都做到哂所有野,有d什至有答問題,但始終學校收生太少。被取錄既真係好好彩,無被取錄既亦唔係話佢唔叻,真係要平常心對待面試結果。

原帖由 anteater 於 09-11-11 12:47 發表
請問你個女讀am定pm?  同中英班定國際班?  我個仔就快interview,不過佢係細仔,好多野都未識,希望入到啦!

作者: bobobooo    時間: 09-11-11 16:05

monkey05你好,我記得舊年hkps既討論都有見到你。

我今年因為自己太忙,只係報左st. cat,而我女去interview既表現唔係咁好,佢話好驚,一粒字都無講過,我唸凍過水架喇。

我應該會留係樂基升k1。

原帖由 monkey05 於 09-11-11 14:37 發表

你女女的班主任也唔錯喎, 仲幫你女女先著外套才上校車, 算好好了.  我朋友講的, 就......唉.  

我都覺呀仔回來唱 pth 歌, d 音真的不錯, 好準.  我見佢地國語老師的口音都好似內地果種, 準加流暢.  我諗對小朋友 ...

作者: ifong    時間: 09-11-11 17:48

Hi Boboboooo
Nice to meet you here...as I am a working mom... good to know his classmates parents here!
Hello..... My son also 下午英普班. Not sure they are classmates or not?! Coming weeks are parent meeting day, so you could understand your daugther school life during meeting. My son ever mention his teammates name - Jacky, Janice ....... haha if Janice is your daughter .... it's really
So far I feel my son love the school, but my son like English more than PTH, so he always sing English songs at home.
作者: luiflora    時間: 09-11-11 23:10     標題: 請問再請問

我想請問大家讀英普的家長,小朋友讀成點???本來我都打算比仔仔考英普班,只是我又擔心佢英文廣東話個低都未打好....再學多一種言語,會搗到亂七八糟,加上,學校話報了英普班,有機會國語人in,我答都ok,只是個仔仔都唔識聽又點答???雖然我可以翻譯,但是當仔仔回答的英文or廣東話時,我又擔心國語老師未必聽得明(如果是內地人),所以只好報了中英班,不過又擔心自己分析錯,請問你地睇法如何???當然我會在k1時轉英普班,只擔心不一定100轉到....
作者: monkey05    時間: 09-11-12 10:10

原帖由 bobobooo 於 09-11-11 16:05 發表
monkey05你好,我記得舊年hkps既討論都有見到你。

我今年因為自己太忙,只係報左st. cat,而我女去interview既表現唔係咁好,佢話好驚,一粒字都無講過,我唸凍過水架喇。

我應該會留係樂基升k1。

...

你好呀, 我舊年真係成日po 上去hkps 既討論區架, 果時做下功課打聽下學校係點, 因幾想仔仔讀呢間.  

都唔怕, 你都樂基打底, st. cat 萬一touch wood 都仲有間好既在手.  如 st. cat 收, 你會唔會過檔呀 ?
作者: luiflora    時間: 09-11-12 10:51

多謝你的分享!!
作者: bobobooo    時間: 09-11-13 12:28

哈哈,經過interview後,我唸我已經無左過唔過檔既問題,佢咁都收我女就證明真係好鍾意hkps既學生。

其實之前我有同老公傾過,我自己就兩睇,始終好似st. cat多d人識,話哂有成700幾人一級,有一半升到好小學,都有350個人講啦,但hkps成級都係得100人左右,俾你80個好叻,傳幾年都未有人知。但我老公就好鍾意hkps,尤其已經買哂d好貴既校服呀,都真係幾靚既。  哈哈,我唸多數都會留低喇。

原帖由 monkey05 於 09-11-12 10:10 發表

你好呀, 我舊年真係成日po 上去hkps 既討論區架, 果時做下功課打聽下學校係點, 因幾想仔仔讀呢間.  

都唔怕, 你都樂基打底, st. cat 萬一touch wood 都仲有間好既在手.  如 st. cat 收, 你會唔會過檔呀 ? ...

作者: anteater    時間: 09-11-13 13:47

我想問返pm訓晏覺你們會點安排?  我仲想問下家長interview係唔係要講英文?

作者: ifong    時間: 09-11-13 17:44     標題: 回覆 35# anteater 的文章

Now my son sleep after school until dinner time.

Regards interview, you could check last HKPS discussion, it seems everyone is different. My case is wholly English for my son, and my part is Chinese.
作者: maths    時間: 09-11-13 22:42

原帖由 anteater 於 09-11-13 13:47 發表
我想問返pm訓晏覺你們會點安排?  我仲想問下家長interview係唔係要講英文?

我阿仔返下午,放學返黎瞓到食飯先起身。
interview我地選英文,由外籍老師面試,所以係全英!
作者: luiflora    時間: 09-11-14 00:04

原帖由 maths 於 09-11-13 22:42 發表

係咩???但是我打電話去問,佢地話選擇了英普,有機會是英文人和國語人in,所以我先選擇報中英班,原因擔心仔仔唔明國語人講野,驚佢唔知點答,扣分!!本來我都偏英普,而仔仔以英文為母語,廣東話都少少ok......不過我在form上又只選擇in英文....甘即係點啊??天啊!!好煩.....是否真的只選擇英文in就一定英文???如是真的...我可以打電話去更改英普班嗎??? :(
作者: maths    時間: 09-11-14 18:30

原帖由 luiflora 於 09-11-14 00:04 發表

係咩???但是我打電話去問,佢地話選擇了英普,有機會是英文人和國語人in,所以我先選擇報中英班,原因擔心仔仔唔明國語人講野,驚佢唔知點答,扣分!!本來我都偏英普,而仔仔以英文為母語,廣東話都少少ok......不過我在for ...

我阿仔係舊年in的,火炭hkps,我地都唔識pth,所以只選擇英文,不過唔知今年情況會唔會唔同。

我有朋友本來報中英文班,都係喺面試嗰日先話改報英普班,都收左。

good luck !!
作者: luiflora    時間: 09-11-14 20:46

原帖由 maths 於 09-11-14 18:30 發表

我阿仔係舊年in的,火炭hkps,我地都唔識pth,所以只選擇英文,不過唔知今年情況會唔會唔同。

我有朋友本來報中英文班,都係喺面試嗰日先話改報英普班,都收左。

good luck !! ...

多謝你,我唸過沙田照報中英班,9龍塘就打去改英普班,分散投資法...結果點..順天意啦....
作者: MAMAMEEE    時間: 09-11-14 22:09

原帖由 maths 於 09-11-13 22:42 發表

我都報咗英普班. 好似好多人都心儀. 但英普班只有一班. 咁競爭係咪好大架? 又聽過佢哋話, 如果多人報可能會加班, 或者唔只下午班, 是否有此事呢?

我又奇怪問多句....英普班多人鍾意, 點解只有一班, 仲係下午班呢?
作者: elmolly    時間: 09-11-14 23:26

原帖由 luiflora 於 09-11-14 20:46 發表

多謝你,我唸過沙田照報中英班,9龍塘就打去改英普班,分散投資法...結果點..順天意啦....

九龍塘樂基, 你最好唔好攪咁多野喇, 佢地admin出名差
作者: luiflora    時間: 09-11-15 22:09

原帖由 elmolly 於 09-11-14 23:26 發表

九龍塘樂基, 你最好唔好攪咁多野喇, 佢地admin出名差

改一改英普班甘小事都會出事......????????????唔係差成甘啊??甘收了都好驚......
作者: magiccandy    時間: 09-11-16 09:40

As a parent in HKPS KLT, I can really see it does not have good admin., but the selling points of KLT are the following two:

1. native teachers
My kid is in Eng. PTH class, all the teachers are native speakers. Even in activities like carnivals, kids still need to communicate in those languages. Though sometimes my kid may not fully understand the PTH teacher, it's important to listen and speak the language at an early stage.

2. principal's connection
The principal has good connection with DBS and Ying Wah. The school sometimes organize tours to primary school too.

The school encourages communicative approach and kids can learn in a happy environment. However, the school doesn't put too much emphasis on spelling and word recognition. If you need to attend interviews in K3, you must equip your kids more, not just relying on the school. Overall speaking, kids' discipline is very good.

Hope the above information can help you.

作者: monkey05    時間: 09-11-16 10:07

原帖由 MAMAMEEE 於 09-11-14 22:09 發表

我都報咗英普班. 好似好多人都心儀. 但英普班只有一班. 咁競爭係咪好大架? 又聽過佢哋話, 如果多人報可能會加班, 或者唔只下午班, 是否有此事呢?

我又奇怪問多句....英普班多人鍾意, 點解只有一班, 仲係下午班呢 ...

係呀, 英普pg 得一班, 競爭都幾大.  收果30個小朋友.  我覺得家長大多喜歡比小朋友番上午班, esp 咁細的, 咁但又多人喜歡英普, 如成村人都迫去上午, 下午無人讀, 佢地唔可用盡資源, 我自己諗, d 學校咪放d heat 既班去下午, 等你地鐘意又要唔使迫曬去上午囉.  你見好多幼稚園d 英普都係pm class.  上年同呀仔找學校時, 問過 km 都係英普在下午的.  

其實我都唔知佢地會加班與否, 我見早上佢地個個課室都開曬燈, 有學生上堂, 如再加班, 又唔覺仲有課室多出來可用喎, 下午班情況唔知點呢, 加都唔知係上午or 下午.
作者: luiflora    時間: 09-11-18 16:12

原帖由 MAMAMEEE 於 09-11-14 22:09 發表

我又奇怪問多句....英普班多人鍾意, 點解只有一班, 仲係下午班呢 ...

我今日打電話去沙田學校問,如果太多人報英普班是否會加班,果位小姐話無聽過學校甘講!
我又打電話去9龍塘,表示想將中英班更改英普班,果位女士問我為什麼,我講擔心將來in小學時出事(因為近日我姪仔考幾間直資都唔收,因為不會國語),跟住佢又問為什麼我當日報名選中英班,我說因為當時又擔心仔仔在未打好英文及粵語就學國語,怕佢唔like返學...等等. "佢建議我比仔仔先讀中英班,k1轉英普班,可以解決我所有的擔心,我問一定轉到???佢好100%的語氣甘講,我地一定會比n班同學優先,未試有家長要求唔成功,你可以去問下d朋友,邊個唔成功申請打電話比我,講個名比我知...當然你堅持依家要更改是可以的...嘩~~"短短幾分鐘電話,又令我對樂基再次加分,我覺得佢地對n升k不需要再面試,先照顧舊生,及佢地d員工甘有耐性及禮貌同我分析件事,我真係好放心交個仔仔比沙田及9塘樂基.(我朋友今天打電話去stcat問少少資料,果位員工都幾串甘講,2010年9月再打過來啦,好無禮貌,對比之下朋友都唔想比個女stcat教)
作者: TaTa83    時間: 09-11-19 13:31

原帖由 luiflora 於 09-11-18 16:12 發表

我今日打電話去沙田學校問,如果太多人報英普班是否會加班,果位小姐話無聽過學校甘講!
我又打電話去9龍塘,表示想將中英班更改英普班,果位女士問我為什麼,我講擔心將來in小學時出事(因為近日我姪仔考幾間直資都唔收, ...

其實你呢個問題我舊年都有問過KLT HKPS, 佢俾我ge答案都一樣, 最後我仔仔亦幸運地順利考入左中英文am class(因為interview個時我仔仔唔識pth, 我唔想搏所以報中英班), 依家返左學三個幾月, 我覺得admin唔係傳聞中咁差, 可能改善左, 另昨天見過班主任, 話我打算k1轉英普班, 我要求要返am class, 佢話到時有回條俾我, 填自已個要求落去就得, 話我地d小朋友有優先, 應該無問題, 我覺得都ok wor~

Btw, 班主任話if k1拺左英普班, playgroup (n1)下學期會叫pth老師幫呢班小朋友谷下d pth, 等佢地上k1個陣容易適應d, 我覺得呢個安排唔錯~
作者: luiflora    時間: 09-11-19 14:32

原帖由 TaTa83 於 09-11-19 13:31 發表

其實你呢個問題我舊年都有問過KLT HKPS, 佢俾我ge答案都一樣, 最後我仔仔亦幸運地順利考入左中英文am class(因為interview個時我仔仔唔識pth, 我唔想搏所以報中英班), 依家返左學三個幾月, 我覺得admin唔係傳聞中 ...

甘好.可以谷下佢地國語???嘩~~甘真係好好,完全解決我的2個大煩惱!!!希望仔仔考入啦~甘我就真係好開心好開心!!
作者: alexdiana    時間: 09-11-19 15:19

我囡囡都係今年入讀九龍塘樂基nursery(即playgroup 班)上午中英班, 去年考的時間考慮自己平時不是用pth同小朋友對答, 因此希望先入讀中英文班看看情況.
每年上學期約11月份雙班主任的老師會個別會見家長, 討論小朋友學習的情況, 你亦可問老師升k1的問題.
老師會分析小朋友的學習進度, 提供多少少資料給家長考慮是否轉國際班(international), 還是留讀中英文班.
如我們讀開上午班, 一定優先處理安排入讀上午班, 好似接近100%機會, 只不過是家長考慮讀什麼班而已.

中英文班每天都有20分鐘是普通話, 囡囡已可唱幾首普通話的歌(囡囡是8月出世的), 大家可以放心, 每個小朋友都可應付的.

nursery上下午各1班, k1上下午各2班. 由於學校比其他歷史悠久的學校來說, 面積一定不夠大, 但是我比較喜歡小班制, 校長每日有時間巡視上課的情況, 每事都親力親為. 昨日的家長會都看見她問老師的情況, 那時已5時半了, 之前的講座都由校長講; 再加上開學的時候是流感的季節, 校長自己嘖殺菌消毒鄐劑於每間課室 (經專業醫護的家長介紹), 本人親自看見, 所以直至現在, 我都滿意學校.
由nursery開始有reading scheme, 2位老師都會俾comment, 值得一提.

至於admin 方面, 今年間中的通告需看中英文版才可知道整件事情的內容, 其他校服及書本的安排都ok, 11月初已有冬季校服, 以我所知有些幼稚園剛剛上星期才派, 這方面我又覺得比較細心, 優勝過其他學校.

美中不足的地方是website 不會放小朋友學習的相片分享及老師用message note 的形式同家長溝通, 家長如有什麼事想了解, 要主動打電話給老師. 這點與其他學校有些分別. 我本人不是要求老師每天或每星期報告小朋友的學習情況, 所以這點不以接受的.

每年亦有parents workshop 給家長, 學校也安排親子旅行, 所以我覺得小朋友上學都開心.

希望以上的資料給大家一些概念吧!
作者: luiflora    時間: 09-11-19 17:16

原帖由 alexdiana 於 09-11-19 15:19 發表
我囡囡都係今年入讀九龍塘樂基nursery(即playgroup 班)上午中英班, 去年考的時間考慮自己平時不是用pth同小朋友對答, 因此希望先入讀中英文班看看情況.
每年上學期約11月份雙班主任的老師會個別會見家長, 討論小朋友 ...

多謝你~另外個人想八下,請問你知不知沙田和9龍塘學校now是同一位校長嗎??如果現在已經不是,請問當日又為什麼分開變獨立呢??聽講一開始是沙田校長帶幾個老師去9龍塘開分校的,甘應該是一個校長看兩間學校才對,but現在好似兩公婆離婚甘,沙田不知9龍事,9龍也不想提沙田事....好怪!!你還會比小朋友在此學校升上去嗎??
作者: luiflora    時間: 09-11-19 17:28

又請問咩叫小班教學及大班教學.....如: 樂基 大家都話佢係小班 , stcat d人又話佢係大班....分別在那裡???
謝謝謝謝謝謝x1000
作者: TaTa83    時間: 09-11-20 13:56

原帖由 luiflora 於 09-11-19 17:28 發表
又請問咩叫小班教學及大班教學.....如: 樂基 大家都話佢係小班 , stcat d人又話佢係大班....分別在那裡???
謝謝謝謝謝謝x1000

就所我仔仔個班為例(中英文班), 我無記錯得17人, 佢地會分成兩小組學習, 即大概1:8左右, 即叫小班教學, 有d學校可能一班20幾30人, 除開1:1x ge話, 叫大班教學~
作者: luiflora    時間: 09-11-20 14:27

原帖由 TaTa83 於 09-11-20 13:56 發表

就所我仔仔個班為例(中英文班), 我無記錯得17人, 佢地會分成兩小組學習, 即大概1:8左右, 即叫小班教學, 有d學校可能一班20幾30人, 除開1:1x ge話, 叫大班教學~ ...

但係人數多少..教育處不是已經規定了嗎??假設定了XX人一班,學校一定收足架,始終都要賺錢的,但是如果超出XX人,不就犯規了嗎???那為什麼還有小班大班之分???SORRY,我真的好笨,所以不太明白.......
作者: 小曳人    時間: 09-11-20 14:49

原帖由 luiflora 於 09-11-20 14:27 發表

但係人數多少..教育處不是已經規定了嗎??假設定了XX人一班,學校一定收足架,始終都要賺錢的,但是如果超出XX人,不就犯規了嗎???那為什麼還有小班大班之分???SORRY,我真的好笨,所以不太明白....... ...

教處定嘅係1:1x 或以下 (唔同年級好似唔同)
但係學校有錢嘅, 可以自己加多d老師, e.g. 1:8
作者: monkey05    時間: 09-11-20 15:01

luiflora ,

點解兩間會分家, 我都好想知, 只知而家的校長是兩個唔同人來, 不是一個睇兩間.  

沙田呢邊 pg 30人一班, 3個班主任, 有 net 做班主任.  有d 做法大家都一樣, 就係pg 的學生可以優先選 k1 班, 不用再interview.  老師久唔久會打比家長傾下小朋友在校情況.  

reading scheme 一樣有.   中, 英各一本.

中英班, pth 每日30mins.

有秋季親子旅行.

呢邊也是11月已派冬天校服.  16/11 已全校換季.

開學至今學校都辦左唔少parents workshop 於sat 的, 校長次次都出席同演講, 明天學校又有另一個workshop 比家長了.  

有d 野, 真係兩邊做法差唔多咁.

作者: myzoe222    時間: 09-11-20 17:51

九龍塘o個間我唔清楚, 沙田依間樂基我認為相當唔錯.
我個女由playgroup到依家K3, 都係讀沙田樂基.

沙田樂基老師有愛心, 好關心學生. 老師會打電話o黎傾下小朋友學習, 健康等等問題.

學習方面, 每班有NET教師, 標準普通話老師. 有phonics教, writing scheme, 多樣課外活動. 學校及家教會又定期有不同講座. 學校通告admin方面, 做得幾好.
唔係賣花讚花香, 沙田樂基真係幾好!!!  
作者: monkey05    時間: 09-11-21 15:15

原帖由 myzoe222 於 09-11-20 17:51 發表
九龍塘o個間我唔清楚, 沙田依間樂基我認為相當唔錯.
我個女由playgroup到依家K3, 都係讀沙田樂基.

沙田樂基老師有愛心, 好關心學生. 老師會打電話o黎傾下小朋友學習, 健康等等問題.

學習方面, 每班有NET教師, 標準 ...

唔係賣花讚花香, 沙田樂基真係幾好 ~~~ 有同感 !!!

雖然小朋友只是在此校番左3個月學, 但我也feel 到老師有愛心, 好關心學生. 我仔仔無番學, 班主任也打來問侯下, 睇下咩事, 連一些唔係教我仔仔班的老師也識呀仔個名, 呢樣幾令我感到意外, 上次番學校打流感針, 見好多老師主動過來同呀仔 say hi, 仲叫得出佢個名, 反而我唔知果幾個係咩老師, 要睇name tag 先知, 小朋友只番左3個月學, 好難得一些唔係教佢的老師也如此親切, 唔怪得呀仔好鐘意番學.
作者: KLCHO    時間: 09-11-21 22:17

請問沙田樂基多數考到咩小學多呀?
作者: luiflora    時間: 09-11-22 01:52

好緊張,今日已經收到沙田樂基安排仔仔11/28 8:30 in,不過佢講明,如果不來者當放棄,沒有補in.......上帝啊上帝,仔仔千萬唔好病啊~~迎日好冷,加上我和姐姐今日開始有d唔舒服...好驚仔仔都...... ,還有老公無啦啦要北上出差,星期5深夜先趕返香港,當時填表寫in英文,如果佢趕唔到返香港....我d英文甘屎.... 唉~~上帝我等你安排啦!!!    (樂基係我首選學校)
作者: eggmama    時間: 09-11-22 05:56

received interview date of HKPS KLN Tong, this year too many people, need held interviews for 2 days! Sighhhh, we are applying K1, slim chance. Any mami of HKPS KLN Tong knows how many K1 class would there be in 2010? (Now 2 am and 2 pm playgroups)?
作者: luiflora    時間: 09-11-22 12:07

原帖由 KLCHO 於 09-11-21 22:17 發表
請問沙田樂基多數考到咩小學多呀?

你睇下之前的文章,好心人一早已經講了.

作者: monkey05    時間: 09-11-22 15:18

原帖由 luiflora 於 09-11-22 01:52 發表
好緊張,今日已經收到沙田樂基安排仔仔11/28 8:30 in,不過佢講明,如果不來者當放棄,沒有補in.......上帝啊上帝,仔仔千萬唔好病啊~~迎日好冷,加上我和姐姐今日開始有d唔舒服...好驚仔仔都...... ,還有老公無 ...

嘩, in 8:30 咁早呀, 今年時間早左喎, 上年我地 in 9:00, 學枚唔到 9:00 都唔開門呀.

relax relax....你用英文in 既 ?  你不是報了中英班嗎 ?

小心保重身體, 真係唔好比仔仔病, 你同姐姐都戴口罩, 希望唔好野到佢啦.
作者: luiflora    時間: 09-11-23 10:13

原帖由 monkey05 於 09-11-22 15:18 發表

嘩, in 8:30 咁早呀, 今年時間早左喎, 上年我地 in 9:00, 學枚唔到 9:00 都唔開門呀.

relax relax....你用英文in 既 ?  你不是報了中英班嗎 ?

小心保重身體, 真係唔好比仔仔病, 你同姐姐都戴口罩, 希望唔好野到 ...

多謝你!!我地係報了中英班,不過仔仔以英文為母語,家人都用英文同佢溝通,只有英文屎的我同佢講粵語,所以當日申請選擇用英文in,對佢有利d,佢反應會快好多,粵語佢都明,不過佢會慢半拍,國語當然未識啦.
作者: babymeiji    時間: 09-11-27 14:31

剛打電話去問, 原來英普班是N1同K1都係得一班, 會唔會所有K1英普班學生都係由N1直升, 咁如果IN K1的英普班, 機會會微乎其微啦?!
作者: Miffyling    時間: 09-11-27 17:45

K1有2班英普及2班中英, 當然大部份由N1直升, 都收K1但好少位, 上年600人申請, 最後收左20個, 我個女好幸運waiting list收左, 佢係細女。

原帖由 babymeiji 於 09-11-27 14:31 發表
剛打電話去問, 原來英普班是N1同K1都係得一班, 會唔會所有K1英普班學生都係由N1直升, 咁如果IN K1的英普班, 機會會微乎其微啦?!

作者: magiccandy    時間: 09-11-27 17:57

The principals of two schools are different. The most attractive point of KLT is again the principal. Many parents from previous years appreciated the principal's effort a lot and her connection with some primary schools.
作者: fatma2222    時間: 09-11-29 11:21

we went for interview yesterday
the school smell like hosptial...
and the NET teacher i saw 2 chacha
the rest their questions seems very easy.. only ask about fruits and animals...
do you think their cirruculum is good? does it connect to good P1?

原帖由 monkey05 於 09-11-21 15:15 發表

唔係賣花讚花香, 沙田樂基真係幾好 ~~~ 有同感 !!!

雖然小朋友只是在此校番左3個月學, 但我也feel 到老師有愛心, 好關心學生. 我仔仔無番學, 班主任也打來問侯下, 睇下咩事, 連一些唔係教我仔仔班的老師也識呀仔 ...

作者: toys    時間: 09-11-29 15:58

請問各位mami知唔知火炭樂基是不是只會選d最top果d小朋友呀?會唔會有一兩個例外?
作者: kerkermui    時間: 09-11-29 17:16

原帖由 toys 於 09-11-29 15:58 發表
請問各位mami知唔知火炭樂基是不是只會選d最top果d小朋友呀?會唔會有一兩個例外?

呢個世界人揀我, 我揀人~
聽聞K1每班約5個位, 佢通知得咁遲 (1月), 好多top嘅小朋友都响第二度交哂留位費啦!
你真係有誠意嘅, 試吓遲少少打去問or寫信, 因為今年 (2009) 8月仲call緊waiting, 12月細仔唔收N1收K1呀!
不過你最好有心理準備, K1一開學就要寫字, 初初都幾辛苦架!
作者: toys    時間: 09-11-29 17:40

明白喇,many thanks!!

原帖由 kerkermui 於 09-11-29 17:16 發表

呢個世界人揀我, 我揀人~
聽聞K1每班約5個位, 佢通知得咁遲 (1月), 好多top嘅小朋友都响第二度交哂留位費啦!
你真係有誠意嘅, 試吓遲少少打去問or寫信, 因為今年 (2009) 8月仲call緊waiting, 12月細仔唔收N1收K1呀 ...

作者: doublebb    時間: 09-11-30 01:11

唔係渦, 我個朋友個女係klt 個間讀到退學
返左兩個星期學, d老師連小朋友個名都唔記得
一個星期無返學去左旅行(無請假, 我個朋友專登試佢地)
佢地一個電話都無打黎問...
甘睇你接唔接受到d高質素老師甘唔關心d小朋友喇~~
作者: doublebb    時間: 09-11-30 01:30

good hope 收左我個女讀K1
因為 沙田HKPS 真係好好好好好好好好, 依家仲諗緊轉唔轉......
都係學校教得好, GOOD HOPE 先收我個女渣...
GOOD HOPE 又一條龍....
真係好難決定.......

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5