教育王國

標題: 好慘!已經報0在五、六間,間間都沒有消息。 [打印本頁]

作者: kit234    時間: 09-11-10 11:47     標題: 好慘!已經報0在五、六間,間間都沒有消息。

好慘!已經報0在五、六間,間間都沒有消息。
打定輸數,惟有開始試試那些沒有那麼「名」的幼稚園,有沒有好介紹,最好九龍塘區,有機會之後轉K2。
有沒有這些幼稚園開放日的資料?
謝謝!

作者: kcheng1328    時間: 09-11-10 11:50

作者: kangama    時間: 09-11-10 11:52

試試在這裡找:

http://www.hkexam.com/modules/kindergarten/

試試這幼稚園開放日的資料:

http://www.hkexam.com/modules/columns/index.php?pa=viewads&lid=21

作者: jswailam928    時間: 09-11-10 11:55

你係報左未收到消息去in??? 定係in完未有收到消息收你個小朋友呀???
作者: bebelee    時間: 09-11-10 11:57

Which KGs did you apply?  No news - is that meant the KGs send you the reject letters or just waiting for the results?

Don't give up ar!
作者: kit234    時間: 09-11-10 11:57

報左未收到消息!!! 最想入到St Cat.
作者: heiheigirl    時間: 09-11-10 12:05

如果下午班 應該都好多學校有位既
你亦可試下基督教中心 都唔錯
作者: jswailam928    時間: 09-11-10 12:06

方方都有位啦, 試打去問~
作者: linglingng    時間: 09-11-10 12:08

原帖由 kit234 於 09-11-10 11:57 發表

St. Cat 已經全部 in 晒啦!!!. 你係 in 咗未收信係咪? 結果要等2星期喎! 如果你未 in 就要打去問啦. 因我朋友個囡讀呢間,佢話小朋友上星期五同昨日星期一都唔駛返學,因學校要面試. 所以應該用咗4日時間 in 晒所有申請的小朋友呀!!
作者: jswailam928    時間: 09-11-10 12:09

我都報左7間, in左3間, 1間放棄, 仲有3間未in

in左果3間都未有消息啦~

st cat. 12月10先有消息麻~

唔好咁擔心啦, 係你始終都係你架啦~
作者: mosibaby    時間: 09-11-10 12:14

唉, 我都好驚冇一間會收, 我仲要報左12間! hk island 同 kln數得出既都報左! 雖然有d係超名校, 都預左唔得, 因我囡係8月尾, 唔大又唔細, 但係有d屬於唔係超名校既都好鬼多人爭! 好似話創價都有4千幾個applicant, 得咁小位, 點爭呀? 我又冇報到d村校做backup, 如果真係一間都唔收我就死得喇
作者: yamkathk    時間: 09-11-10 12:24

my son 1207,just interviewed yesterday,
no way I think la.
作者: LittleKiwi    時間: 09-11-10 12:35

我覺得如果所有都是名校, 最終無學位都不出奇, 這個遊戲規則: interview 表現其次, 孩子獨立性、"家長背景"才是最重要, 特別是某些名校在申請表上已表明自己的喜好和立場, 有些事情是明知的就不用擔心。
作者: LittleKiwi    時間: 09-11-10 12:39

別太灰, 你應該是有條件才有信心全部報名校(除非你想下年再玩過), 不過今年競爭特別大, 還是連二三線學校都考慮一下吧。
原帖由 mosibaby 於 09-11-10 12:14 發表
唉, 我都好驚冇一間會收, 我仲要報左12間! hk island 同 kln數得出既都報左! 雖然有d係超名校, 都預左唔得, 因我囡係8月尾, 唔大又唔細, 但係有d屬於唔係超名校既都好鬼多人爭! 好似話創價都有4千幾個applicant, 得 ...

作者: ctytang    時間: 09-11-10 12:43

kit123, you can try York.  It is on Kowloon side and they are quite good at teaching English.  They will accept small kids.
作者: Jeco    時間: 09-11-10 12:44

作者: LittleKiwi    時間: 09-11-10 12:56

其實我昨天都在st cat 遇上很多0712的小朋友, 她們都是十分乖巧, 因此如果不幸落弟的都不用灰心, 進不了名校不代表什麼。

而且從這些名校挑學生的方法亦知該校一二, 例如要小朋友獨自玩耍, 看小朋友能否獨立和自律, 都可能是因為這家學校人手不夠(每年照顧600名學生), 老師要一眼關七照顧太多小朋友, 因為都要揀一些易教易照顧肯服從的小朋友, 如果小朋友是好動型需要老師多關注的, 事實上這家學校根本不適合自己, 0712的還是年紀細一點, 需要多點照顧自己做家長的亦明白。所以真的不用灰心, 只是選了間不適合的學校而已, 勉強要入名校才是自尋煩惱, 共勉之。
原帖由 yamkathk 於 09-11-10 12:24 發表
my son 1207,just interviewed yesterday,
no way I think la.

作者: kit234    時間: 09-11-10 13:12

你知不知道York什麼時候是deadline?

原帖由 ctytang 於 09-11-10 12:43 發表
kit123, you can try York.  It is on Kowloon side and they are quite good at teaching English.  They will accept small kids.

作者: HebeMama630    時間: 09-11-10 14:05

no deadline, you can call them anytime...my friend suddenly changed his son from LukYeung(tsuenWan) to York in July this year, her son still can get the offer but in pm class!
原帖由 kit234 於 09-11-10 13:12 發表
你知不知道York什麼時候是deadline?

作者: kit234    時間: 09-11-10 14:30

謝謝,但我無法找到方方幼稚園的網頁!!

原帖由 HebeMama630 於 09-11-10 14:05 發表
no deadline, you can call them anytime...my friend suddenly changed his son from LukYeung(tsuenWan) to York in July this year, her son still can get the offer but in pm class!

作者: jswailam928    時間: 09-11-10 14:32

http://www.funful.hk
作者: kit234    時間: 09-11-10 14:59

ST Cat. 可不可以叩門???
有沒有人waiting list上成功入學???
作者: 靚太太    時間: 09-11-10 15:49

作者: manstap    時間: 09-11-10 16:56

作者: HumptiDumpti    時間: 09-11-10 16:58

"報左未收到消息", so ur kid has not done any interview yet? then no worry, there s still chance 8)

原帖由 kit234 於 09-11-10 11:57 發表

作者: jswailam928    時間: 09-11-10 17:03     標題: 回覆 24# manstap 的文章

哈哈~~~比你笑鬼死!!!
作者: rickyfkm    時間: 09-11-10 17:41

講得好有道理.....

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-10 12:56 發表
其實我昨天都在st cat 遇上很多0712的小朋友, 她們都是十分乖巧, 因此如果不幸落弟的都不用灰心, 進不了名校不代表什麼。

而且從這些名校挑學生的方法亦知該校一二, 例如要小朋友獨自玩耍, 看小朋友能否獨立和自律, ...

作者: kit234    時間: 09-11-11 15:52

謝謝! 我已經打電話給方方,他們說我可以隨時去參觀,我也很喜歡這所學校,好似行 IB

實際上! 這是她爸爸希望她去ST Cat....覺得 English好D.

謝謝大家!!!

原帖由 jswailam928 於 09-11-10 12:06 發表
方方都有位啦, 試打去問~

作者: jswailam928    時間: 09-11-11 16:27

方方eng都係好好的, 我個b番左一個月n班已經好大改變, 番左學之後, 很like睇書, 我接佢放學一上車佢睇拎書出黎睇, 番到home 洗完白白又拎書出黎see, 係自動自覺架, 同埋有時佢會彈1,2句英文單字出黎, 因為我地都係同佢母語的, 這些英文應該是在學校學番黎的

方方除中文係母語教之外, k1是用普通話教
其他都是英文教的

唔岩請更正,謝謝~
作者: JackieEE    時間: 09-11-11 17:15

jswailam
我路過架, 想問下你小朋友是中英班定國際班呢? 我b預備插班入PRE-NURSERY 國際班想知多少少現在就讀既情況呢. 不過我都報緊其他學校既k1, 因為有其他心儀既學校.

原帖由 jswailam928 於 09-11-11 16:27 發表
方方eng都係好好的, 我個b番左一個月n班已經好大改變, 番左學之後, 很like睇書, 我接佢放學一上車佢睇拎書出黎睇, 番到home 洗完白白又拎書出黎see, 係自動自覺架, 同埋有時佢會彈1,2句英文單字出黎, 因為我地都係同 ...

作者: tauchuen    時間: 09-11-11 17:59

我都好同意要報下二三綫嘅幼稚園, 起碼可以一鳥在手, 唔駛一間都無, 況且你想入名校, 可以k2轉啫. 唔單止金豬年多baby, mouse年出生率都好高, 所以你都要考慮清楚, 免得担誤小朋友學業.
作者: NICOLE123    時間: 09-11-11 18:01

原帖由 tauchuen 於 09-11-11 17:59 發表
我都好同意要報下二三綫嘅幼稚園, 起碼可以一鳥在手, 唔駛一間都無, 況且你想入名校, 可以k2轉啫. 唔單止金豬年多baby, mouse年出生率都好高, 所以你都要考慮清楚, 免得担誤小朋友學業. ...

無野喇.我出完post覺得自己好衰..delete左佢
sorry

作者: BB豬MUMMY    時間: 09-11-11 19:04

Hi, jackieEE,
my son is studying in funful international pn class. there were one net teacher as class teacher & two chinese teacher as assistance. as i'm also apply the other kgs for k1 but i feel that funful is quite good as his english standard were improving.

原帖由 JackieEE 於 09-11-11 17:15 發表
jswailam
我路過架, 想問下你小朋友是中英班定國際班呢? 我b預備插班入PRE-NURSERY 國際班想知多少少現在就讀既情況呢. 不過我都報緊其他學校既k1, 因為有其他心儀既學校.

...

作者: jswailam928    時間: 09-11-11 19:44     標題: 回覆 30# JackieEE 的文章

我b係中英班, 但我覺得方方係重eng多d, 因為我b番左學之後like 睇eng書多d, 中文都會睇, 但睇英文多d囉~
作者: linushui    時間: 09-11-11 22:27

Eng 係好重要, 但大家千其唔好忘記中文係很難學的語言, 只重Eng 放棄中文.

現家外老都學中文呀!!!
作者: 牛精仔    時間: 09-11-11 23:39

原帖由 靚太太 於 09-11-10 15:49 發表
如果你唔改變下心態,我諗你今年小朋友遲d想讀d 2-3線都好難啦,因為今年係金豬年競爭好大!
入唔到好的幼稚園唔係你小朋友唔叻,而係你報處錯誤,你試諗下你報o既st cat個d名校,起碼都有幾千人同你爭個幾百位,我覺得你真 ...

非常同意
作者: smartmatt    時間: 09-11-12 00:27

原帖由 牛精仔 於 09-11-11 23:39 發表

非常同意

This is rather harsh, as parents we want the best for our kids and think our kids are the smart if not smartest.   Hence, why shouldn't we try for the "best" schools?  May be 5/6 schools are not enough given the number of applicants is so big.   I met this mother, at an interview session, who applied to 15 kinders for her girl.   

I guess a realistic assessment of our kids and realistic expectations are needed to determine the type of kinder required.
作者: 牛精仔    時間: 09-11-12 00:43

原帖由 smartmatt 於 09-11-12 00:27 發表

This is rather harsh, as parents we want the best for our kids and think our kids are the smart if not smartest.   Hence, why shouldn't we try for the "best" schools?  May be 5/6 schools are not eno ...
又唔係話唔可以try best schools, 只係現實就係咁harsh, 應該分散投資, 高風險, 中風險同低風險都要入d, 如心態非名校不入, 只報數間名校, 未免太冒險, 小朋友interview都係講狀態, 入唔到唔代表佢地唔smart。
作者: esther.cy    時間: 09-11-12 10:15

Kit234, don't be so frustrated coz most of the KGs still haven't release the result yet. Even more, some schools still have yet to conduct an interviews.

Top Tier / Famous KGs are good but you also need to think of your kid's characters for choosing KG for your kid. I read Ming Pao "PaPaMaMa" section and it talks about parent's choosing school for their kids. Some kids suitable for more traditional teaching while some may suit for more interactive teaching, so you need to think about your kid and the KG which fits him. Just like St. Cat & KV are totally 2 different kinds of KG which stress on different subject (KV is more focus on Math & Chinese while St. Cat is more on English), so think about that you want your kid to do or what is the best for him / her should be more important.

Just try your best, be relaxed!

作者: kangama    時間: 09-11-12 11:21

Hi kit234, 據我所知方方只是行國際文憑組織( IBO )的教學計畫, 但不是一個真正行IB的學校. 香港只有下面的學校證明為行真正IB:
Canadian International School of Hong Kong
Clearwater Bay School
Hong Kong Academy
Japanese International School
Kingston International Kindergarten
Kingston International School
Parkview International Preschool
Renaissance College, Hong Kong
Sha Tin Junior School
Victoria Belcher Kindergarten
Victoria Shanghai Academy

請嘗試到國際文憑組織網站 look look:

http://www.ibo.org/school/search/index.cfm?programmes=PYP&country=HK&region=&find_schools=Find

但方方仍然是一個非常好的學校...強烈推薦

原帖由 kit234 於 09-11-11 15:52 發表
謝謝! 我已經打電話給方方,他們說我可以隨時去參觀,我也很喜歡這所學校,好似行 IB

實際上! 這是她爸爸希望她去ST Cat....覺得 English好D.

謝謝大家!!!

...

作者: kelly_0404    時間: 09-11-12 12:11

咁妳而家即刻搵下屋企附近既幼稚園,
區內幼稚園都好好架~~
原帖由 mosibaby 於 09-11-10 12:14 發表
唉, 我都好驚冇一間會收, 我仲要報左12間! hk island 同 kln數得出既都報左! 雖然有d係超名校, 都預左唔得, 因我囡係8月尾, 唔大又唔細, 但係有d屬於唔係超名校既都好鬼多人爭! 好似話創價都有4千幾個applicant, 得 ...

作者: babycam    時間: 09-11-12 13:27

不過明年嘅競爭仲大, 因為08年出生率仲大個07年.

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-10 12:39 發表
別太灰, 你應該是有條件才有信心全部報名校(除非你想下年再玩過), 不過今年競爭特別大, 還是連二三線學校都考慮一下吧。

作者: misshongkong    時間: 09-12-22 16:05

想八一八最後入到邊間。

原帖由 kit234 於 09-11-10 11:47 發表
好慘!已經報0在五、六間,間間都沒有消息。
打定輸數,惟有開始試試那些沒有那麼「名」的幼稚園,有沒有好介紹,最好九龍塘區,有機會之後轉K2。
有沒有這些幼稚園開放日的資料?
謝謝! ...

作者: edmundlcm    時間: 09-12-23 16:37

Ms. Hong Kong,

如果你想係九龍塘讀K1,你去報YORK,因為大部份人,無論大B定細B,INTERVIEW唔好都一定收
作者: chung222    時間: 09-12-23 16:50

這只是流傳,唔好信!今年成2千多人爭3百幾個位

原帖由 edmundlcm 於 09-12-23 16:37 發表

如果你想係九龍塘讀K1,你去報YORK,因為大部份人,無論大B定細B,INTERVIEW唔好都一定收

作者: cfaye    時間: 09-12-24 17:40

原帖由 chung222 於 09-12-23 16:50 發表
這只是流傳,唔好信!今年成2千多人爭3百幾個位

講真 爭左個D 手頭又係有幾個選擇,有得揀YORK都係排2,3位,有OFFER都多數GIVE UP
作者: BBG1    時間: 09-12-24 21:31

其實咁細個有乜話in得好定唔好啦!眼緣好緊要,同埋小朋友都要睇心情呢!平時識飛,但係in果日唔肯飛呢!有D人話in得好好,但又唔收,in得唔好又收,咁係乜意思呢?天意!
如果york係人都收,而佢地D畢業生係ok的話,咁佢咁本事,我地又唔怕讀呢!
大B細B也有同樣學習權呢!我最不認同就是以大細來決定取錄與否,有教無類何在呢?
原帖由 edmundlcm 於 09-12-23 16:37 發表

作者: gigi812    時間: 09-12-24 22:03

如果york係人都收,而佢地D畢業生係ok的話,咁佢咁本事,我地又唔怕讀 ...

作者: greg    時間: 09-12-25 16:06     標題: 回覆 45# chung222 的文章

唔係架...我個仔,家姐個女,兩個朋友既女,全部都收哂....(我地KV /SC all failed)最多都係下午班姐,,佢下午班跟本收唔夠學生,如果唔係都唔駛攪多場interview la
作者: greg    時間: 09-12-25 16:06     標題: 回覆 48# gigi812 的文章

贊成贊成
作者: chilokbb    時間: 09-12-25 20:33

我都相信YORK收嘅機會大過其他有名嘅幼稚園,因為我認識而又有申請呢間幼稚園嘅小朋友全部都有offer。當然未必in既都收啦。

而YORK有好多offer都係喺其他幼稚園(eg KV/SC/HKPS/KM)之前,我相信到咗第二次註冊時會有好多位(包括AM班)釋放出嚟,未有其他offer的小朋友不妨試吓。
作者: edmundlcm    時間: 09-12-28 13:45

唔係謠傳,係york真係個個都收,我今年有好多朋友同同事,係interview,周圍走, 又唔答老師問題,又冇polite,最後個個都收哂,我都係講事實,冇必要講大話.
作者: BBG1    時間: 09-12-28 14:05

都係果句,幾分鐘interview見到幾多呢?小朋友點先為之in得好或唔好呢?咁細個小朋友in一次就斷定係好或唔好,好武斷呢!有時學校都是靠估的呢!平常心啦!in得唔好,但如果學校有方法教得好,收什麼的小朋友,分別都不大呢!小朋友家教最重要,學校只是點綴而已。

我都想見識一下佢地收300多學生,點解可以係人都收呢!
原帖由 edmundlcm 於 09-12-28 13:45 發表
唔係謠傳,係york真係個個都收,我今年有好多朋友同同事,係interview,周圍走, 又唔答老師問題,又冇polite,最後個個都收哂,我都係講事實,冇必要講大話.

作者: chung222    時間: 09-12-28 16:01

唔係話你講大話!!!但係如果你有去IN 的話...你就會知...真係好多人IN....學位得300多個..點可能個個收呀???...唔通超收10倍?!?!?

原帖由 edmundlcm 於 09-12-28 13:45 發表

作者: linglingng    時間: 09-12-28 22:17

York 好似出年多一間新校舍. 計埋係咪應該有4間校舍. 2間在約道, 另兩間在金巴倫道.
作者: sunsunmimiqq    時間: 09-12-28 23:42

York 真係好小會吾收架, 收咗先到開學實有人會吾讀架, 就算超額都無所謂, 佢地8號 12號 14號校社分開註冊, 如果有人黎查就係後門去第二個校社或有D密室避開教署D人.
作者: bobechristy    時間: 09-12-29 00:49

因為好多人會把YORK 放係次要,等其他OFFER 出左後,就唔會要,YORK 都明白, 所以係禁要學生 ......
作者: chung222    時間: 09-12-29 09:48

如果佢地註冊人數重多過D學額咁點算 2007年咁多BB

原帖由 sunsunmimiqq 於 09-12-28 23:42 發表
York 真係好小會吾收架, 收咗先到開學實有人會吾讀架, 就算超額都無所謂, 佢地8號 12號 14號校社分開註冊, 如果有人黎查就係後門去第二個校社或有D密室避開教署D人. ...

作者: chelsealam    時間: 09-12-29 11:58     標題: 回覆 52# edmundlcm 的文章

York 真係多數收, 因為我有個朋友個仔, 間間 Kowloon tong 都唔收, (因為好似唔太鐘意講野...) 而得 York 收.
作者: ROYYY    時間: 09-12-30 12:45

佢地超收既問題, 唔係今時今日先有,而家我唔知啦, 五六年前度, 我仲係九龍塘返工時,就經常見到york既小朋友黎由老師帶住遊又一城商場, 唔知係走鬼定活動教學既主題咧, 當然學校無可能收哂3千幾人, 但放棄既家長的確係唔少羅,所以我覺得收既機會係好大~~~
作者: smartmatt    時間: 09-12-30 15:12

原帖由 ROYYY 於 09-12-30 12:45 發表
佢地超收既問題, 唔係今時今日先有,而家我唔知啦, 五六年前度, 我仲係九龍塘返工時,就經常見到york既小朋友黎由老師帶住遊又一城商場, 唔知係走鬼定活動教學既主題咧, 當然學校無可能收哂3千幾人, 但放棄既家長的確係唔少羅 ...

Parents with places from KV, SC and GH will give York, that's over 2000 places.  

Learning by doing is basis for activity based learning.  Hence, going to the supermarkets to see an orange is enough to know what an orange looks like.  Need to taste and feel the peel and fruit?  Will the supermarket environment simulate memory to what is an orange; spell orange; ask questions about oranges; related it to orange juice, orange flavored food; talk about oranges, etc.?  Or will trip to the supermarket may main memory.   The traditional method is done in class room.   At this age I don't think there is a lot of difference in children's responses.   At a older age kids may extrapolate their experiences.
作者: peterli    時間: 09-12-30 16:33

在實踐中學習, 更容易吸收, 此方法不錯!
作者: coachnewspaper    時間: 10-1-7 14:02

只要interview後肯即時交$$$數百元註冊留位,如果不交$就當放棄學位,學校一年無休都會繼續interview人.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5