教育王國

標題: 對崇真小學暨幼稚園好失望 [打印本頁]

作者: tgrm    時間: 09-11-12 00:09     標題: 對崇真小學暨幼稚園好失望

作者: 牛精仔    時間: 09-11-12 00:21

原帖由 tgrm 於 09-11-12 00:09 發表
今日發現崇真原來12月開始國際班招收後備生,我覺得你如果有位多你可以揾曾經in過既小朋友,(因為一定有in得好但係無收到既小朋友)我個人認為崇真想再收多次報名費,所以如果有去in但無收到既家長可以唔駛寫求位信啦,因為 ...
12月開始國際班招收後備生
作者: kcheng1328    時間: 09-11-12 00:21     標題: 回覆 1# tgrm 的文章

作者: 牛精仔    時間: 09-11-12 00:50

原帖由 kcheng1328 於 09-11-12 00:21 發表
我都覺得佢地有o的問題,  包括在這平台上
有部份發言者讚這學校點好點好, 也不排除是佢地架人.

我去過佢地架open day 比我的感覺也有點負望.

在bk咁耐, "打手"一定有, 但亦睇得出好多真係有小朋友在果度讀嘅mami, 講真, 如自己小朋友入到出名的, 一定會讚到天上有地下無...anyway, 我小朋友入唔到, 但對佢地當日interview 安排,都覺ok (even 我4點幾到, 7點先in 我小朋友, 但入唔到就係無緣啦), 只係聽到樓主話招後備生, 覺得學校有d過份, btw, 佢係咁多間中, application fees算收得貴的, $50, 其他絕大部份都係 $30....
作者: Karen2009    時間: 09-11-12 01:10

原帖由 kcheng1328 於 09-11-12 00:21 發表
我都覺得佢地有o的問題,  包括在這平台上
有部份發言者讚這學校點好點好, 也不排除是佢地架人.

我去過佢地架open day 比我的感覺也有點負望.

TOTALLY AGREED !! 好多人都對佢地 interview 既安排都好不滿而且我係 OPEN DAY 亦有唔好既經歷, 不過過佐去都算了
作者: Karen2009    時間: 09-11-12 01:16

原帖由 牛精仔 於 09-11-12 00:50 發表

在bk咁耐, "打手"一定有, 但亦睇得出好多真係有小朋友在果度讀嘅mami, 講真, 如自己小朋友入到出名的, 一定會讚到天上有地下無...anyway, 我小朋友入唔到, 但對佢地當日interview 安排,都覺ok (even 我4點幾到, 7 ...

經過分析佢地收生既情況同標準, 反而我既睇法有D 唔同, 所以入唔到唔係一件唔開心既事喎!
作者: QEgg    時間: 09-11-12 04:10

真係奇怪喎! 已有咁多人報名/面試, 我唔信佢揀唔夠人, 點解仲要招收後備生? 咁樣好唔尊重之前in過既人! 其他學校都唔會咁啦! 只會讓人覺得呃報名費!

我自己無報呢間呀! 但有幾個朋友報左都收reject信, reject再報中英班, 咁又比多次報名費啦!

今日發現崇真原來12月開始國際班招收後備生,我覺得你如果有位多你可以揾曾經in過既小朋友,(因為一定有in得好但係無收到既小朋友)我個人認為崇真想再收多次報名費,所以如果有去in但無收到既家長可以唔駛寫求位信啦,因為 ...

作者: channgaki    時間: 09-11-12 08:47

Yes! very agree!They are very unfair. I also got the reject letter(as my kid is the only one answer the questions in the group)

I also have bad feeling during the interveiw. We go there 5:00 and interview at 7:15. waiting so long time!

if they 12月開始國際班招收後備生, I will totally disappointed for this school doing like that.
作者: princess_sumyin    時間: 09-11-12 08:49

我覺得TT的安排已經好過Good Hope好多好多.....至少唔使排隊
作者: yiuyiumom    時間: 09-11-12 09:26

我本人都覺得TT 的面試安排好過Good Hope 多, 至少等候期間仍有地方供小朋友在玩, 如playground, 電腦室, 如果男小朋友的媽媽就未能比較到係Good Hope面試時要不停地排隊同排足個幾鐘,好似考驗小朋友同父母的耐力. 但是我都對TT收生安排有點懷疑, 我個女第一輪面試,收了主流下午班原因是上午班學位有限, 但眼見第二輪面試成功可被安排上午班, 真係唔明? 其次十二月招生國際班後備生的意義如何, 為何不把一些早前未備取錄國際班學生列入後備生, 是否這批學生的質素真的那麼差, 一定要REJECT連後備都不如?

原帖由 princess_sumyin 於 09-11-12 08:49 發表
我覺得TT的安排已經好過Good Hope好多好多.....至少唔使排隊

作者: Karen2009    時間: 09-11-12 09:45

原帖由 yiuyiumom 於 09-11-12 09:26 發表
我本人都覺得TT 的面試安排好過Good Hope 多, 至少等候期間仍有地方供小朋友在玩, 如playground, 電腦室, 如果男小朋友的媽媽就未能比較到係Good Hope面試時要不停地排隊同排足個幾鐘,好似考驗小朋友同父母的耐力.  ...

好多超水準既小朋友都俾佢地 REJECT 佐...諗下點解就會明
作者: NICOLE123    時間: 09-11-12 09:56

原帖由 Karen2009 於 09-11-12 09:45 發表

好多超水準既小朋友都俾佢地 REJECT 佐...諗下點解就會明

你係唔係想講同父母同屋企既background有關?
作者: leunter    時間: 09-11-12 10:28

我相信又未必既...我背景都唔係好好. 平平庸庸.

我會打去問下學校點解有後備生出現..了解多的先評論會公平一d.
作者: chankomi    時間: 09-11-12 10:42

原帖由 Karen2009 於 09-11-12 09:45 發表

我仔仔就係其中一個 (interview 裡面, 只有仔仔答岩晒問題 but received the reject letter), 但係我唔係好明.
作者: chankomi    時間: 09-11-12 10:45

原帖由 leunter 於 09-11-12 10:28 發表
我相信又未必既...我背景都唔係好好. 平平庸庸.

我會打去問下學校點解有後備生出現..了解多的先評論會公平一d.

如果你問完學校, 再話我地聽啦, thanks so much..
作者: aplbb    時間: 09-11-12 11:15

我女女個日表現都好好,個日係Daddy帶佢去面試。見完後Daddy話覺得TT會收,不過Daddy話唔係咁鍾意TT,因為面試個日(27/10)既安排太混亂,反映出學校行政唔得,加上佢係TT n 年前的小學校友,但以前TT根本一d都唔出名,所以佢對我咁緊張TT收唔收覺得出奇(其實係我想女女入到一間有口碑有外籍老師又係基督教既學校)。

結果係TT唔收,我兩公婆都係專業人士,應該唔係背景問題,所以我都好想知佢既收生標準。

我女女依家係Victoria 君匯港讀緊PN,York 已經收左K1 AM,上星期係St. Catherine in 完後個外籍老師話"she has done a very good job"。但經過TT一役,我只可以話隨遇而安...

作者: NICOLE123    時間: 09-11-12 11:19

即係唔關父母同屋企既事啦
真係唔知佢地點收生...
作者: BBLOVEMAMA    時間: 09-11-12 11:29

我懷疑tt巳經收爆晒,但想收多d$50,就不停做下樣in下人,
我都是10月先交表,未n,相信都係石沉大海,近日上親來bk媽都話好表現都唔收.
無他...因巳ful,佢地由8月開始到現在,收埋d$50都幾和味,仲話可唔收後再寄信去申請其他班,嘩!發過發仔!
l

原帖由 aplbb 於 09-11-12 11:15 發表
我女女個日表現都好好,個日係Daddy帶佢去面試。見完後Daddy話覺得TT會收,不過Daddy話唔係咁鍾意TT,因為面試個日(27/10)既安排太混亂,反映出學校行政唔得,加上佢係TT n 年前的小學校友,但以前TT根本一d都唔出名,所以佢對我咁 ...

作者: aplbb    時間: 09-11-12 11:39

如果係因為女女面試表現唔好唔收,就無話可說...

好似佢上星期六 in 啟思,佢唔係幾睬個老師又唔肯答問題,因為老師用廣東話 in佢,而佢平時講英文多,我都冇計。雖然未收到信,但都預左啟思唔會收。

呀女係慢熱人...初見陌生人會表現得怕怕羞羞,即使見St. Catherine 既表現唔錯,都冇平時既一半。

不過我對佢有信心,即使係咩學校,只要熟習環境後就好快可以盡情投入,希望各位小朋友都一樣,最緊要讀得開心。
作者: jl118    時間: 09-11-12 12:57

原帖由 aplbb 於 09-11-12 11:15 發表
我女女個日表現都好好,個日係Daddy帶佢去面試。見完後Daddy話覺得TT會收,不過Daddy話唔係咁鍾意TT,因為面試個日(27/10)既安排太混亂,反映出學校行政唔得,加上佢係TT n 年前的小學校友,但以前TT根本一d都唔出名,所以佢對我咁 ...

Hi Hi 我女都係君滙港V記PN,interview果日表現好好,當時TT老師仲話我女好定表現好好,依家我仍未收到信(27/10 in),但c6 call 左TT and confirm rejected.

可能blacklist左我地間kg
作者: Karen2009    時間: 09-11-12 13:54

原帖由 NICOLE123 於 09-11-12 09:56 發表

你係唔係想講同父母同屋企既background有關?

只係個人見解, 所以唔方便發表, 因為費時俾人亂熗掃射
作者: NICOLE123    時間: 09-11-12 13:55

原帖由 Karen2009 於 09-11-12 13:54 發表

8掛不如你pm比我
作者: BBG1    時間: 09-11-12 14:34

其實有好多人把tt當backup呢!遲D學位便會浮出來的呢!
作者: Chris852    時間: 09-11-12 14:55

I have expressed my dis-satisfactory before, it seems to be not an individual comment.
作者: ngmyan    時間: 09-11-12 14:56

Can you PM me too as we also have some thought about this school.  I called them this morning and confirmed us as a reject.  Though I have prepared for it as those sitting next to us children are very naughty and the teacher just cared about the other side children even though my gal sat proper and answered the teacher's qn.

Actually I am quite disappointed in the school arrangement but may be it is not the right school for my gal, who knows.

原帖由 NICOLE123 於 09-11-12 13:55 發表

8掛不如你pm比我

作者: cattylui    時間: 09-11-12 15:02

我地今晚去in國際班,都驚驚地 我係好遲先交表(10月),一路係度睇post都見到話呢個入左,果個又入左,我心諗....仲有位咩 希望唔係叫我地去做大龍鳳啦
作者: Chris852    時間: 09-11-12 15:03

please pm as well.
just nosy...
作者: yaulinda    時間: 09-11-12 15:20

TT小學也不是好,
不入也不要介意
作者: yiuyiumom    時間: 09-11-12 15:57     標題: 回覆 1# yaulinda 的文章

TT 小學怎樣唔好?
作者: patmok    時間: 09-11-12 16:03

作者: silvia_ng    時間: 09-11-12 16:52

以往幾年都冇聽過招後備生,我個人覺得到5月份太多人give up學位,攪到學校失哂預算,因此今年先會有咁既安排。(不過都係我個人靠估)

至於出年收幾多人,我覺得學校會收返今年k3畢業生人數,即上午主流有6班,下午主流3班 + 兩班國際班。不過國際班彈性好大(因為下午仲有好多課室空出),所以學校要make sure咁多人讀,咁就加班數同埋加外籍老師。所以招後備生都只係比國際部(correct me if im wrong)。

不過係近來既不同forum, 見到某d家長由愛變恨,全因學校reject左小朋友既申請。家長覺得孩子表現出眾,認為孩子"入硬",乃好正常既一件事。如果平日小朋友聲都唔多聲, 到果日肯答下問題,已經覺得佢表現滿分啦。可是老師觀察小朋友既方法,唔係我同你可以估到,家長只能聽天由命啦。

至於讚到天上有地下無既打手....哈哈...我都覺得我自己係添! 不過我唔係打手, 我係"用家"....如果我唔滿意呢間學校, 又點會放心交我兩個小寶貝入去讀呢?

btw...我從來都唔覺呢間係名校, 就連坐的士都要同司機大佬講好多次, "呢....聖方濟各小學上面條斜路頂呀"
作者: yaulinda    時間: 09-11-12 17:15

我的孩子沒有報這間學校,
只是老闆個囡讀過一年小一,
頂唔順轉了校,
原因:
1. 品德教育做得不好,太著重互相兢爭成績,不鼓勵互相欣賞,
2. 老師對成績好的學生包容,這些學生做錯事時,(欺負佢個囡),愛理不理,
作者: ngmyan    時間: 09-11-12 17:16

mghh, to be honest, I know this school only from this forum....
just heard from here n know that the Chinese and English are good. and got creative learning

Try our luck to apply for this school and after the interview really feel that the arrangement is not systematic, got a lot of room for improvement.

We really do not know the standard for the school to accept the child but to me I found that it may not be fair enough.

It is a good school in a sense that they provide NET and chinese and also have curiculum at a low school fee after the gov't sponsor but to me the adminstration is really having a problem.

As you said maybe in May too many ppl give up the seat and thus this yr got the back-up offer, however, this should be well known before the interview started, how come they cannot hold some rejected students as waiting list? but asking those interest to apply again as waiting list student?? is it just a way to get extra application fee only...

you may say I as those whom do not have the offer is in jealous or comforting ourselves but to be honest after the interview, before having the result I and my hubby already have the poor interview arrangement discussed and thought that this school may have administration problem.
and this morning after some mom saying about the waiting list arrangement, right before I called the school for their confirmation, I was really in doubt about the school's intention already.

原帖由 silvia_ng 於 09-11-12 16:52 發表
以往幾年都冇聽過招後備生,我個人覺得到5月份太多人give up學位,攪到學校失哂預算,因此今年先會有咁既安排。(不過都係我個人靠估)

至於出年收幾多人,我覺得學校會收返今年k3畢業生人數,即上午主流有6班,下午主流3班 + 兩 ...

作者: 鈞堯媽    時間: 09-11-12 17:17

原帖由 silvia_ng 於 09-11-12 16:52 發表

至於出年收幾多人,我覺得學校會收返今年k3畢業生人數,即上午主流有6班,下午主流3班 + 兩 ...

作者: tgrm    時間: 09-11-12 17:28

作者: qoo_pooh    時間: 09-11-12 17:30

我亞仔都係被reject的一個,
本來我都無咩野, 睇得好開呀 ....
若國際班現在招後備生就真係幾令人很氣憤
我們一早就報名, 就證明我們是幾有心想讀,
唔收都唔緊要,
但點解唔將我們放入waiting list,
唔通我們又要重新申請(填表, 俾報名費)去排waiting list咩, 崇真的行政真是令人費解啊

間間學校都係分accept, waiting同reject,
正取唔register就由waiting補上,
同埋通常都有deadline, 唔會好似崇真咁無了期招生,
真是愈諗愈奇怪

作者: qoo_pooh    時間: 09-11-12 17:41

點解我們要send 求位信俾一間唔欣賞我們小朋友的學校?!
現在是學校驚小朋友5月時唔讀,
正路都是學校call waiting(已 interview的小朋友),
而不是家長寫求位信, 等人可憐嗎???????
再者, 若真係有人唔讀,
後備生的先後次序又點排?
真係愈諗愈唔對路
一間辦學咁多年的學校,
究竟是點招生呀!!!!!!!!!!!

原帖由 tgrm 於 09-11-12 17:28 發表
我電話問過崇真之前in過國際班但係REJECT咗可唔可以在報,佢答我唔駛報,但你可以寫求位信俾主任,之後我收咗綫。
崇真既然開得後備班報名但又話寄求位可能有位俾你真係自雙矛盾目的係點大家心中有數,如果崇真係一間純 ...

作者: 牛精仔    時間: 09-11-12 18:26

原帖由 ngmyan 於 09-11-12 17:16 發表
mghh, to be honest, I know this school only from this forum....
just heard from here n know that the Chinese and English are good. and got creative learning

Try our luck to apply for this school and  ...

我都係在呢個forum先第一次聽到祟真係出名 (可能之前一直冇留意開)

正如我生bb之前, baby kingdom日日都有人話某香噴噴m牌子bb沖涼液好, 久而久之入左腦以為真係名牌 (even買黎用真係一般), 傾下傾下有noise就自然多人爭。

anyway, 佢冇收我小朋友, 我只覺係無緣, 又唔會話咩因愛成恨咁緊要, 多d聽對某一學校各種唔同意見, 先真係見真章啦!

anyway, 我一定唔會寫求情信囉。
作者: octopus481    時間: 09-11-12 18:31

八月中收FORM收到現在, 現在還可報後備, 可能可以報名報到出年
作者: 牛精仔    時間: 09-11-12 18:44

原帖由 octopus481 於 09-11-12 18:31 發表
八月中收FORM收到現在, 現在還可報後備, 可能可以報名報到出年

我有時會諗, 真係需要比50蚊行政費嗎 ? (雖然人地冇迫你比, 仲唔止係祟真收,好多都收, 但通常30, 甚至有d冇收), if 5000人報, 已經有25萬收入, 都係一個幾可觀嘅數字。
作者: Karen2009    時間: 09-11-12 18:55

我電話問過崇真之前in過國際班但係REJECT咗可唔可以在報,佢答我唔駛報,但你可以寫求位信俾主任,之後我收咗綫。
崇真既然開得後備班報名但又話寄求位可能有位俾你真係自雙矛盾目的係點大家心中有數,如果崇真係一間純 ...

求位信?? No La.... 又唔係非讀佢不可而且佢又唔係TOP 果類幼稚園, 所以點都未至於要底聲下氣去求位囉. 如果唔係 bk 有人講, 根本唔知祟真有幼稚園潻,  所以
反正咪當用佐 $50 係 in st.cat, kv 前當上佐個 interview course 囉....
作者: octopus481    時間: 09-11-12 19:24

好奇問, tt有無收你小朋友ah.......

原帖由 牛精仔 於 09-11-12 18:44 發表

我有時會諗, 真係需要比50蚊行政費嗎 ? (雖然人地冇迫你比, 仲唔止係祟真收,好多都收, 但通常30, 甚至有d冇收), if 5000人報, 已經有25萬收入, 都係一個幾可觀嘅數字。 ...

作者: roybee103    時間: 09-11-12 21:18

原帖由 Karen2009 於 09-11-12 13:54 發表

KAREN﹐如果你的見解是合情合理﹐我相信沒有需要害怕把它說出來。而這裡各位懂得分辨是非的家長更不會無理取鬧。除非你的見解只是個人不忿而作出的無理說法。

各位眼睛雪亮的家長應該明白以理服人的道理。
作者: roybee103    時間: 09-11-12 21:46

原帖由 牛精仔 於 09-11-12 18:44 發表

我有時會諗, 真係需要比50蚊行政費嗎 ? (雖然人地冇迫你比, 仲唔止係祟真收,好多都收, 但通常30, 甚至有d冇收), if 5000人報, 已經有25萬收入, 都係一個幾可觀嘅數字。 ...

其實本人都是在幼兒教育界工作﹐我祇想將以我所知的和各位家長分享對這行政費不滿的見解。

據我所知﹐如果招生INTERVIEW的時間是非教職員的工作時間﹐學校需要給發教職員OVER TIME工資或補假。那學校要付出的人力物力及薪金遠比我們所付的50元行政費多。

希望家長不要只看表面或一面之辭而忽略的求證的精神。這樣對學校有點不公平。

我相信學校沒有接納之前被拒絕的學生﹐而舉行國際班後備申請﹐是為了挑選更多有質素的學生﹐與收取行政費無關。但我也對學校這個方法有保留﹐因為我相信有很多被Rejected的學生是很有誠意就讀這所學校﹐理應給他們機會。

作者: henchow    時間: 09-11-12 23:00

我都係做過好十多年幼稚園老師, 亦教過好多間不同的學校, 從未聽過有超時補錢/補假這回事. (有都可能只限於外籍老師)
如果真的需要補錢, 學校都可能會選擇如其他名校般限制派表數目, 那便不用面試過時.

P.S. 我只是路過看到, 亦沒有替我兒子報此學校.

原帖由 roybee103 於 09-11-12 21:46 發表

其實本人都是在幼兒教育界工作﹐我祇想將以我所知的和各位家長分享對這行政費不滿的見解。

據我所知﹐如果招生INTERVIEW的時間是非教職員的工作時間﹐學校需要給發教職員OVER TIME工資或補假。那學校要付出的人力物力及 ...

作者: Karen2009    時間: 09-11-12 23:07

原帖由 roybee103 於 09-11-12 21:18 發表

KAREN﹐如果你的見解是合情合理﹐我相信沒有需要害怕把它說出來。而這裡各位懂得分辨是非的家長更不會無理取鬧。除非你的見解只是個人不忿而作出的無理說法。

各位眼睛雪亮的家長應該明白以理服人的道理。 ...

我絕對明白好多家長都係明事理既, 我唔想講係因為只係我個人對學校收生標準既諗法同既見解唔代表係真, 所以唔想令其他家長誤會
不過你可以睇下隔離既 BK, 有某些家長真係睇到有D 唔啱聽既即作出批評, 其實大家都係討論同交留下啫, 又唔係乜野甘大件事, 真係睇完都覺得好笑
作者: QEgg    時間: 09-11-12 23:23

今次收到祟真Reject信既人眾多, 裡面有d考生答哂問題, 有自信, 表現良好, 家景良好, 又係大仔, 都一一被拒絕, 連waiting list 的機會都無, 如果學校採用收後備生的做法是為了挑選更多有質素的學生, 那確實令人懷疑他的收生標準, 何謂有質素...

其他學校就算有人比左留位費唔讀, 都會安排waiting list 的學生補上, 祟真早在8月開始收生, 有咁多人面試, 為何再安排收後備生, 也沒有給公眾一個合理解釋!

這些媽媽只好在討論區發表感想, 又可以做到什麼?
不過換轉角度, 唔讀呢間咪讀第2間囉, 有好多好學校!

原帖由 roybee103 於 09-11-12 21:46 發表

據我所知﹐如果招生INTERVIEW的時間是非教職員的工作時間﹐學校需要給發教職員OVER TIME工資或補假。那學校要付出的人力物力及 ...

作者: BBG1    時間: 09-11-12 23:42

我是路過的,我九月先寄form,現在見也未有機會in,不過tt不是我的選擇,所以沒太大感覺,叫做人報我報呢!
-我也是教師,雖然不是教幼稚園,但如果真的有超時補水的話,就好啦!哈哈!
-行政問題會好影響間學校的形象架!
-其實我覺得interview好撞彩的,我深信大部分小朋友的質素也是差不多的呢!只是睇當時心情如何呢!相信幼稚園及老師也明白這點,收生準則,很難說的呢!大家聽天啦!用平常心面對啦!別太執著呢!我們的孩子也是最叻的呢!

作者: fc926    時間: 09-11-12 23:50

我地今晚都In 左國際班,都覺得有問題:
1. Briefing: 介紹小學多過幼稚園,講左成30分鐘都係講小學,搞到D家長夠鐘去interview,無得聽幼稚園介紹,本末倒置.
2. 淨係數數briefing 個hall,已經坐左成300人,假設3人為一個家庭,今晚都約有成100個小朋友in,我問過D嬸嬸,她話呢輪晚晚都甘多人來in,可想而知,我地仲有幾多機會被收.
3. Group Interview: 單做呢種interview就話收定唔收,唔係太夠全面,我覺得有D求其,好唔pro.

雖然我地未知結果,我地無再寄望,就算收我地都要三思.
作者: qoo_pooh    時間: 09-11-13 09:13

學校點知報後備的小朋友是有質素定無質素,
唔通做後備都要考過先可以做後備,
真是聽落都好笑

我相信學校沒有接納之前被拒絕的學生﹐而舉行國際班後備申請﹐是為了挑選更多有質素的學生﹐與收取行政費無關。

作者: qoo_pooh    時間: 09-11-13 09:18

其實崇真in咁多round真係"好質素"的學生都收左啦
不過, 何謂"好質素"就真係佢地先知

而仲有幾多位剩真係心照啦

原帖由 fc926 於 09-11-12 23:50 發表
1. Briefing: 介紹小學多過幼稚園,講左成30分鐘都係講小學,搞到D家長夠鐘去interview,無得聽幼稚園介紹,本末倒置.
2. 淨係數數briefing 個hall,已經坐左成300人,假設3人為一個 ...

作者: ngmyan    時間: 09-11-13 09:40

我in 27/10的,我都覺得似係比機會佢地介紹學校多些,嗰$50元我們當買最後in完送的玩具魚,阿女都幾喜歡....但如真是沒有位又in,我地又要特別請假,先覺唔抵...

求位信????我一定唔會.

原帖由 qoo_pooh 於 09-11-13 09:18 發表
其實崇真in咁多round真係"好質素"的學生都收左啦
不過, 何謂"好質素"就真係佢地先知

而仲有幾多位剩真係心照啦

作者: bellabella_oh    時間: 09-11-13 10:21

我個仔都係尋日in 完,eng speaking stream.

我觀察到以下現象,唔知 arm 唔arm, group interview 時(actually no individual interview), 唱完歌仔之後,就有miss 走埋離同我傾,好似唔見 miss 同個個家長都傾,可能係我太投入同miss傾, mo 留意,定真係唔係個個家長都傾?
我想問下收到offer 的家長, miss有mo 同你傾?

另外,見到很多家長都說他們的bb回答了很多問題,但我就不覺得group interview 時 老師有問很多問題,只是問下各位小朋友"Do you know what is this?" 之類, mo 單對單文,你地in時是否都是這樣?

我老公唔係好鐘意尼間學校,覺得很舊,好似佢以前間小學wor.
作者: ppww    時間: 09-11-13 10:32

尋日我都有去,也覺得學校好舊,似返小學唔似返幼稚園,所以覺得無歡樂氣氛,感覺不太好,老師有問我嘢,我無特別留意係咪個個都有問.
作者: NICOLE123    時間: 09-11-13 10:33

原帖由 bellabella_oh 於 09-11-13 10:21 發表
我個仔都係尋日in 完,eng speaking stream.

我觀察到以下現象,唔知 arm 唔arm, group interview 時(actually no individual interview), 唱完歌仔之後,就有miss 走埋離同我傾,好似唔見 miss 同個個家長都傾,可能係 ...

我同你既觀察一樣
不過老師係有問大家問題
亦有問個別小朋友問題(例如:what is your name)
其實另外2個老師係後面觀察同比分
ever老師唔係個別問小朋友,佢地會留意你個小朋友有無比反應,投唔投入
作者: roybee103    時間: 09-11-13 10:35

原帖由 henchow 於 09-11-12 23:00 發表
我都係做過好十多年幼稚園老師, 亦教過好多間不同的學校, 從未聽過有超時補錢/補假這回事. (有都可能只限於外籍老師)
如果真的需要補錢, 學校都可能會選擇如其他名校般限制派表數目, 那便不用面試過時.

P.S. 我只 ...

Hi henchow, this is exactly i was referring to. NETs and PTHTs.  For the schools i know, they hire the NETs and PTHTs on hourly basis.  The range of wages is normally from $300-500 depending on teacher's qualifications and experiences. Therefore, if they have worked for the school out of their normal teaching hours, they will get paid.
I am not sure about the FULL TIME QKT teachers as i am a TEFL holder teaching English.
作者: roots    時間: 09-11-13 12:26

同你一樣, 9月寄form, 打去問佢地話只會先處埋親身交表者, 連信都有好多未拆喎??? 吓, 拆開信封都無時間做? 咁不如一早寫明不接受郵寄啦!
國際後備位application, 又無寫明之前waiting or rejected 需唔需要再apply, 到12月先叫人入表, in完又再同之前waiting果d比較呀???
>>>poor planning in admission arrangement!!!

原帖由 BBG1 於 09-11-12 23:42 發表
我是路過的,我九月先寄form,現在見也未有機會in,不過tt不是我的選擇,所以沒太大感覺,叫做人報我報呢!
-我也是教師,雖然不是教幼稚園,但如果真的有超時補水的話,就好啦!哈哈!
-行政問題會好影響間學校的形象架!
-其實我覺得interv ...

作者: BBLOVEMAMA    時間: 09-11-13 12:48

我都覺得對此校無咩好感,根本浪費人力,物力,家長心機同資源,無位又扮有位,成村人去in,in足幾個月都仲不停叫人去in,咩事!!!!!
唔係為了50元,唔通想做至top名校,想收頂級學生,大家報佢地都係因為平...我問有朋友個女係到讀, d人話前幾年無咩人侯.佢個小朋友成續麻麻還叫佢轉校,其實間學校都有d奇,國際班都攞到學卷....,d安排又混亂....

作者: LianaMamaa    時間: 09-11-13 13:22

報名時要我地寄4-5個信封, 個個都要貼郵票.
個到都收唔少啦.

作者: cattylui    時間: 09-11-13 14:32

尋晚終於in左國際班啦,雖然事前我都有d奇怪點解間學校in極都仲有位 不過報左名有得in又in下

成事件感覺係.......哂氣

5:30pm就要人去聽briefing, 成二百人係度等,分4輪。結果我個囡編到最尾一組,成7點先輸到。大人細路係度等等等等等,仲要搭正我女訓覺時間,到我地in時阿女巳經無哂電 仲好唔耐煩。

可能老師都心照我個女無機,佢都好求其,唔多問我個女,送禮物時連聽阿女講謝謝都無就行左去

我老公話果$50你咪當買條塑膠魚囉!
作者: henchow    時間: 09-11-13 22:05

咁如果係時薪老師, OT就固然要另外畀錢啦, 但若果是月薪的老師, 就未聽過有超時補水這回事, 若果真係有, 我都想知係邊間, 呢D"福利"都幾好, 哈!

原帖由 roybee103 於 09-11-13 10:35 發表

Hi henchow, this is exactly i was referring to. NETs and PTHTs.  For the schools i know, they hire the NETs and PTHTs on hourly basis.  The range of wages is normally from $300-500 depending on teac ...

作者: Joshua_BB    時間: 09-11-13 23:56

我都打過電話問過崇真(about 10 days ago), 之前係in過主流班但係REJECT咗, 佢無話可以寫求位信, 但可以再報喎, 下午班仲收緊生.

so confusing, why the answer so different.....?????????? 究境仲有無位架??????

作者: 牛精仔    時間: 09-11-14 00:35

原帖由 Joshua_BB 於 09-11-13 23:56 發表
我都打過電話問過崇真(about 10 days ago), 之前係in過主流班但係REJECT咗, 佢無話可以寫求位信, 但可以再報喎, 下午班仲收緊生.

so confusing, why the answer so different.....?????????? 究境仲有無位架??????
...
唔係下化....可以再報...即係再比錢, 再排:;pppp:
作者: ngmyan    時間: 09-11-14 20:34

再reject.....

原帖由 牛精仔 於 09-11-14 00:35 發表
:badfeel: 唔係下化....可以再報...即係再比錢, 再排:;pppp:

作者: Karen2009    時間: 09-11-14 20:51

原帖由 cattylui 於 09-11-13 14:32 發表
尋晚終於in左國際班啦,雖然事前我都有d奇怪點解間學校in極都仲有位:question: 不過報左名有得in又in下

成事件感覺係.......哂氣:sigh:

5:30pm就要人去聽briefing, 成二百人係度等,分4輪。結果我個囡編到最尾一組,成7 ...

哈哈甘又係呀, 條魚都 ok 架, 都叫做收果 $50 俾返D 好小小既禮物, 好過只係俾張貼紙架喇
作者: mclun    時間: 09-11-15 02:40

完全同意!!而且我覺得老師不認真interview. 我留意到他們對眼向上看, 完全不留心觀察學生, 不太認真.
這間學校令我很失望.

2. 淨係數數briefing 個hall,已經坐左成300人,假設3人為一個 ... [/quote]
作者: tjmom    時間: 09-11-15 20:41

我都唔明白,其他學校只要2個or3個回郵,點解要5個咁多呢?

作者: 牛精仔    時間: 09-11-15 20:56

原帖由 tjmom 於 09-11-15 20:41 發表
我都唔明白,其他學校只要2個or3個回郵,點解要5個咁多呢?

一個通知interview, 另一個通知得定唔得....另外果3個, 段估唔係得閒寄d "全年hk$50招收後備生"宣傳單下嘛....
作者: leunter    時間: 09-11-16 16:28

我見到佢地個web 已經 delete 左後備生既安排..可能太大回響了.
作者: leungmanhim    時間: 09-11-16 17:01

贊成以上意見!佢地叫12月1 日再報, 前後總共用10信封及10個回郵郵票, 最後都係得個排隊及失望, 所以, 唔讀LU, 況且, 呀仔讀到又未必好, 呢間幼稚園搞到咁高調, 都可以話係另一失敗之處, 係搞到咁TOP, 咁又可必搞到幾百人去面試呢? 我話有點岸居居 
作者: wing15    時間: 09-11-16 17:08

一句講晒"混亂", 當日面試, 其實不同小組面試內容不同,程度差異都幾大, 因我有朋友在其他小組面試, 不同老師在同一小組比分, 更會出現呎度問題, 用15分鐘見5個小朋友, 即每人3分鐘, 實在太兒戲了!
阿女早年不收, 幸好其他面試全部過關入到更好的, 今年阿仔都入唔到TT, 但我認為真係要改善一下!!
我都唔明侯補生一事??取消左?
作者: 宙仔咪咪    時間: 09-11-16 17:21

?.? 佢地收哂生拿? 我今日仲收到信叫我11月25日去面試喎...咁姐係陪跑... 叫做見下你但一定無位收你...玩咩...
如果係真既一定會打去問清楚呀~~ 無謂哂時間
作者: octopus481    時間: 09-11-16 17:31

最慘是要請半天假.................

原帖由 宙仔咪咪 於 09-11-16 17:21 發表
?.? 佢地收哂生拿? 我今日仲收到信叫我11月25日去面試喎...咁姐係陪跑... 叫做見下你但一定無位收你...玩咩...
如果係真既一定會打去問清楚呀~~ 無謂哂時間 ...

作者: Chris852    時間: 09-11-16 19:00

算吧啦!
崇真收唔到我們d smart boy / girl, 系佢的損失.
作者: 牛精仔    時間: 09-11-16 23:48

原帖由 leunter 於 09-11-16 16:28 發表
我見到佢地個web 已經 delete 左後備生既安排..可能太大回響了.
.

知衰就好了, 後備生安排, 簡直侮辱左之前無數去in 過但收reject信嘅小朋友 !
作者: ericalui74    時間: 09-11-17 12:26

我都是11月25號in呀, 11月23號又要特登去聽講座, 前後要請2次假, 如果冇位真是好晒人時間.
作者: 牛精仔    時間: 09-11-17 18:58

原帖由 ericalui74 於 09-11-17 12:26 發表
我都是11月25號in呀, 11月23號又要特登去聽講座, 前後要請2次假, 如果冇位真是好晒人時間.

我估又真係唔會一個位都冇嘅, 因為有d mami 當佢係後備, 唔係真係人人都register, 加上呢間學校發出 "n"咁多reject letter, 點都每次收幾個啦
作者: skytek    時間: 09-11-18 23:22

對崇真一早已失望啦。
佢 interview 安排星期五, 打電話去改星期六 in, 佢話遲 D 覆你。到而家都未覆 (已超過一年), 手續費都俾佢呃埋。
作者: nc2000    時間: 09-11-19 00:34

ME 2, 又係分2 日攪! 本來都諗住唔去IN, 地點又吊腳, 佢IN 左咁耐都唔會有咩位剩, 而家睇埋呢個FORUM 就100% 唔去IN LA, 費時比人玩, 當蝕$50 比佢算, 無謂連時間都蝕埋! 收後備生再報考, 真係佢至諗到呢D 屎坑橋. 一般都係有人唔讀咪CALL WAITING LIST , 邊有又叫班WAITING LIST/REJECT 小朋友又比$再報一次, 唔係為錢係為咩? 老師要OT 收OT 錢, 我都好熟幼教呢行, LOCAL TEACHER 就一定無補水呢回事, 至於NET 就唔知佢地點LA, 但好多幼稚園 都有NET 都係非上學時間同小朋友INTERVIEW 人地咪又係收$20-30 報名費, TT 就收$50 仲要配合埋後備生再報考呢家野, 咁真係TT 之心路人皆見, 真係好佩服佢地夠膽死推出呢D方案!

原帖由 ericalui74 於 09-11-17 12:26 發表

作者: heic    時間: 09-11-19 12:04

我交咗5個回郵信封,見個個都知結果,咩打去問下自己小朋友得唔得,佢話reject咗,但到依家都未收到reject letter---咁都得?﹗
作者: tgrm    時間: 09-11-19 18:50

作者: Karen2009    時間: 09-11-19 21:01

不過出年又有"打手"出尼推, 以為係好野,到時又有一大堆家長上當
作者: nc2000    時間: 09-11-19 22:19

yes yes, ANYWAY 多謝TT 熱心家長答問大家, 但大家又要認清邊D 係打手! 最後, 無人用鎗指住我地去報TT 既, 唔怪得人! 算把LA, 我地比$50 就睇到間幼稚園作風係點!

原帖由 Karen2009 於 09-11-19 21:01 發表
不過出年又有"打手"出尼推, 以為係好野,到時又有一大堆家長上當

作者: miutang    時間: 09-11-19 23:27

不能說他們是打手, 人地好心答大家問題又比人話, 請平常心去諗人吧, 如果只係人地讚幾句就去報名, 不能是話"上當", 只係怪自己羊群心態吧.

ps, 我不是崇真家長
作者: ireneyklo    時間: 09-11-20 03:45

我囡囡2010年都收了讀國際班,而我老公同媽媽都有同事d仔女是讀這校,出來的評價都是不錯的。

雖然學校收生準則及學校收生的申請真令人感覺不太好,行政方面不論是公司定學校都是由高層話事。行政方面亂不代表老師對學生就不好及不夠關心,亦不代表學校水平就不好。大家申請此校都是喜歡它可以用學卷,價錢平及希望有好的英文及普通話語言環境。(我一定是這原因)另一個原因就是好看家長質素(即品格及言行),因學校開放日我看義工家長的說話及行為都好好。

其實我o地想知每一間學校好唔好都需要真的有仔囡在此校就讀的家長細說學校情況才知道。這些家長不怕辛苦及我們不停問的問題都一一解答,但當一些家長的仔囡不被學校取錄,她們卻換來的是打手之名。其實你們有沒有去看清楚崇真討論區,她們有說自己仔囡是讀邊一班的。

希望每個家長都能夠為自己的仔囡找到心儀的幼稚園。
作者: 牛精仔    時間: 09-11-20 10:58

原帖由 ireneyklo 於 09-11-20 03:45 發表
我囡囡2010年都收了讀國際班,而我老公同媽媽都有同事d仔女是讀這校,出來的評價都是不錯的。

雖然學校收生準則及學校收生的申請真令人感覺不太好,行政方面不論是公司定學校都是由高層話事。行政方面亂不代表老師對學生 ...

Please refer #4 of this forum--->"在bk咁耐, "打手"一定有, 但亦睇得出好多真係有小朋友在果度讀嘅mami, 講真, 如自己小朋友入到出名的, 一定會讚到天上有地下無..."

Anyway, 我從來冇否定到呢間學校教學質素, 因為我冇識人O係度讀, 只由BK聽佢有良好英文環境之餘又夠平, 但佢地嘅行政, 真係可以講係 "一粒老鼠屎, 壞了一窩粥", 應該好好反省一下, 否則只浪費有心教學嘅老師 !!!!
作者: jackie_lau2000    時間: 09-11-20 16:45

我前天打去問, 所有幼稚園都滿額了.
作者: kikuko    時間: 09-11-20 17:41

滿額意思係收哂學生嗎 ?  還是不再接受報名呢 ???  因為我都係 25號去 interview 架....  

如果真係收哂學生又叫我地去 interview, 係咪當我地d 家是長傻仔先 ?

原帖由 jackie_lau2000 於 09-11-20 16:45 發表

我前天打去問, 所有幼稚園都滿額了.

作者: csl888    時間: 09-11-20 17:50

我都有同感...聽校長 presentation 太耐, 整個 interveiw from 5pm to 7pm...太長了~

嗰日我個女表現出眾, 全 group 人得佢有反應.  她是大女能夠做足老師所有要求.  我 in 完還以為很大機會收, 结果收到 reject letter, 我還以為是睇錯...真唔明做足老師要求, 但都不被取錄, 真的不知他的收生標準是什麼!!??

我兩公婆也是專業人士, 我相信跟父母職業無關.
作者: Karen2009    時間: 09-11-20 18:06

原帖由 ireneyklo 於 09-11-20 03:45 發表

雖然學校收生準則及學校收生的申請真令人感覺不太好,行政方面不論是公司定學校都是由高層話事。行政方面亂不代表老師對學生 ...

由從前無乜人知有間甘既幼稚園, 到今日甘多人知, 唔係打手開個頭, 又點會有熱心家長答問大家呀, 我估大家都有睇佢地個 WEB-SITE, 其實唔係唔 BUY 佢地師資既質數或課程, 只係覺得作為一間教會學校, 甘既管理層, 甘既做事作風實在太失望, 而且係甘既管理之下, D 老師邊有心機教, 所以係 OPEN DAYS 當日我就遇上今我感覺好差既外籍老師......依家終於明點解喇
作者: dongan    時間: 09-11-20 23:34

我都覺得基督教嘅學校係不公平!失望!!

作者: lpcjoe    時間: 09-11-21 19:58

作者: bellabella_oh    時間: 09-11-21 20:22

原帖由 lpcjoe 於 09-11-21 19:58 發表
CS1888:
睇過你地既回應,我個心舒服左好多,我個女都係超大B,而兩夫婦都係專業工作者,面試當日佢能夠做外籍老師所講既所有野,而且係快而準,我心想:唔收就奇!結果,真係唔收!
我不斷反醒,係我既問題嗎?係我回答老師時不夠禮 ...

Hi CS1888 and Ipcjoe,

請問你地個女答問題時,miss 有mo同你地傾gui(talk)?
作者: BBLOVEMAMA    時間: 09-11-21 22:21

睇完你地post,我覺得應該不是父母or小朋友的問題,而是可能學校額滿問題,timing,我地太遲.....,相信成日甘多日in,hk U,甘大都唔收,10月尾打去都話收生....現在見個d相信都係唔想退50元比你地班友....等你地以為有希望...
米照見,近日見親都話reject,無論nterview如何,家境如何....其實result都係....r..e...j...e.c.t.!!!!!
剛in or 未in都只會成炮灰多...
叫你地聽講座,都係宣傳下佢地小學....因小學要收費...好多讀完幼就走人,佢地小學都幾貴..所以都要賣advert....
.未in,都是唔好有其望.......如果感覺不好,就幫地賣下adv,,,
原帖由 lpcjoe 於 09-11-21 19:58 發表
CS1888:
睇過你地既回應,我個心舒服左好多,我個女都係超大B,而兩夫婦都係專業工作者,面試當日佢能夠做外籍老師所講既所有野,而且係快而準,我心想:唔收就奇!結果,真係唔收!
我不斷反醒,係我既問題嗎?係我回答老師時不夠禮 ...

作者: dadajj    時間: 09-11-22 00:22     標題: 回覆 3# lpcjoe 的文章

lpcjoe,
你吾洗吾開心, 我算係第一批10月14號in ga 家長, 我見好多超水準ga家長TT都無收.
佢地真係收超多面試生, 你想下由8月收到11月, 國家班同主流班又要分開報.其實TT真係將面試當宣傳....浪費大家時間!!
作者: Ho_HoDaddy    時間: 09-11-22 00:38     標題: 回覆 95# dadajj 的文章

If it is really an advertisement as a show, we should report the case to Consumer Council or Education Department to check how many students they will intend to offer seats and how many successful candidates already registered during this period..etc
作者: rowenahui    時間: 09-11-22 08:40

原帖由 Ho_HoDaddy 於 09-11-22 00:38 發表
If it is really an advertisement as a show, we should report the case to Consumer Council or Education Department to check how many students they will intend to offer seats and how many successful can ...

我都好想有家長會跟進這個問題....
我19/11打電話給TT的WONG主任, 佢都係話會有位, 不過主要係下午班, 因為佢地會分段INTERVIEW時都會相應地留些位給那段INTERVIEW的家長!

我又係25/11才IN, 現在都不知去不去好?!!
作者: lpcjoe    時間: 09-11-22 15:17

作者: porporwong    時間: 09-11-23 22:20

I've just found out the admission assessment criteria from a booklet I picked up from TT when I paid the registration fee.  The criteria are:
As you can see from above, performance in the interview only account for 20% of total scores...
Hope this will be of some use to those who will be attending interviews this week.
Good luck!
作者: porporwong    時間: 09-11-23 22:23

I've just found out the admission requirements of TT from the booklet I picked up on the day when we paid the registration fee.  Here are the assessment criteria:

Hope the above can be of some use to those who will be attending interviews this week.

Good luck!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5