教育王國

標題: 富榮迦南 [打印本頁]

作者: elaine8168    時間: 09-11-14 00:17     標題: 富榮迦南

富榮迦南難唔難入呀,我11月7日去左in,到依家仲未有回覆,有無人之前in左有消息架,大家發表下啦!
作者: yee79    時間: 09-11-14 15:36

我唔知k 班係咪好難入, 但pn 就勁易入, 我囝果時直頭唔理個老師走鬼左去, 都收...
作者: Grace1010    時間: 09-11-14 18:18

我B都係PN, 由於佢係細B,所以in嘅時候聽佢地講嗰日係特別安排小量學位俾細B in 嘅,都係啲大路問題﹗
作者: River_Amazon    時間: 09-11-14 19:54

富榮迦南 PN 好唔好?
作者: Grace1010    時間: 09-11-15 00:55

我個囡12月頭先開始返學,而家答唔到你個問題呀﹗
作者: 媽珠    時間: 09-11-15 19:04

我個女讀左幾個月, 我個人覺得不過不失啦! PN班我覺得OK. 個新校長我覺得幾好.
作者: elaine8168    時間: 09-11-15 23:42

我知道10月17日有次interview,仲出左結果,有無人成功被取錄呀,咁你個b果日係咪表現好好呀?大家發表下啦!
作者: 蚊蚊PIG    時間: 09-11-16 13:35     標題: 回覆 5# Grace1010 的文章

Hi

我囡囡會12月1日做插班生,係上午班籃組,你呢?? :)
作者: sy.baby    時間: 09-11-16 14:59

我囡囡係10月17日interview,但到現在都未收到信,問咗學校話要等埋14/11in個批先有結果喎....
有無人10月17日interview(N1),又收到信取錄架 ?
作者: winglink    時間: 09-11-16 15:03

亞女係17/10面試,早幾個禮拜前已經收左信,取錄k1am班,因為已經另外有心儀學校收左亞女,所以無去交錢留位!
原帖由 elaine8168 於 09-11-15 23:42 發表
我知道10月17日有次interview,仲出左結果,有無人成功被取錄呀,咁你個b果日係咪表現好好呀?大家發表下啦!

作者: Prettyabc    時間: 09-11-16 15:06

請問富榮迦南和海富宛天主教明我,哪間好呢?
作者: yee79    時間: 09-11-16 16:17

eee..我囝都係上午班藍組喎, 到時學校去旅行相認下先...

我囝係2月已插班讀pn, 不過佢係大囝所以今年又要讀多一年pn, 我覺得佢地既老師幾好, 我囝2次班主任都唔同, 2個都好好, 而佢地一班有3個老師睇住, 不過就唔好prefer 佢地會成日打電話比家長講學校既情況, 佢地有2次家長會就可以問清楚, 另外湊放學時都可以問下個老師, 佢地都會答...而pn 係冇net 教英文, 只係得本地老師自己教...total 有8本中文, 8本英文書 (上下學期加埋), 另外有時會有野發比家長同小朋友一齊玩..(eg. sponge, 泥膠..用黎訓練小朋友既手指活動), 如果唔係好著重英文同普通話, 我覺得佢地都可以

而k1 就有net教英文, 好似20 mins per day

原帖由 蚊蚊PIG 於 09-11-16 13:35 發表
Hi

我囡囡會12月1日做插班生,係上午班籃組,你呢?? :)

作者: elaine8168    時間: 09-11-16 23:53

想問下成功取錄k1既媽媽,你地個仔女面試當日表現係咪好好呀,可唔可以發表下呀,其實佢地收生既準則係要醒目仔定乖仔呢,因為我到依家仲未收到回覆,好心急!!
作者: xiaolupei    時間: 09-11-17 00:03

他們不是說要三個星期才知結果嗎?
作者: cafornia    時間: 09-11-17 11:58

迦納都收咗我個仔﹐我個仔是細仔﹐我想都不是太難入﹐但當日面試後發覺佢地d課程以中文為主﹐英文好少﹐我和老公都不太喜歡﹐加上有另一間幼稚園都收咗仔仔﹐所以我都沒有去交錢
作者: elaine8168    時間: 09-11-17 20:50

我面試個時,個校長話每日都有大約十五分鐘教普通話,同大約十五分鐘由外籍教師教英文,仲重覆咁講左幾次話每日都有,應該都ok掛。
作者: elaine8168    時間: 09-11-18 19:04

海富宛天主教明我
呢間我家姐個女讀緊,都幾好,不過教d野都幾深,
如果你個小朋友係醒目仔既話都可以考慮。
否則驚佢跟唔上d課程。
作者: elaine8168    時間: 09-11-26 00:40

終於收到回覆信啦, 收左我個仔入上午班 k1,要12月7日交660蚊留位費,我等左好耐呢間學校先至有回覆,依家超開心,到時一定留位入學。

作者: 冷暖自知    時間: 09-11-26 10:31

琴日啱啱收到通知, 已收咗小女.

間學校點?
作者: Prettyabc    時間: 09-11-26 10:44

我都係呀,但海富天主教明我都收了,都唔知那間好.請指教.

原帖由 冷暖自知 於 09-11-26 10:31 發表
琴日啱啱收到通知, 已收咗小女.

間學校點?

作者: 冷暖自知    時間: 09-11-26 11:43

我都住嗰頭,  以我了解, 應係迦南好過明我,  明我好過救世軍。

我當初報佢係因為近, 不過依家有其他學校收,  要考慮會否撿。
作者: AS_Baby    時間: 09-11-26 11:50

明我好d
作者: Prettyabc    時間: 09-11-26 11:51

但如果小學想個女讀天主教小學,讀天主教幼稚園會不會好些呢?

原帖由 冷暖自知 於 09-11-26 11:43 發表
我都住嗰頭,  以我了解, 應係迦南好過明我,  明我好過救世軍。

我當初報佢係因為近, 不過依家有其他學校收,  要考慮會否撿。

作者: 蚊蚊PIG    時間: 09-11-26 12:13

hee hee,好呀,到時番左學,大家可以交流一下。或者大家pm 小朋友個名。

原帖由 yee79 於 09-11-16 16:17 發表
eee..我囝都係上午班藍組喎, 到時學校去旅行相認下先...

我囝係2月已插班讀pn, 不過佢係大囝所以今年又要讀多一年pn, 我覺得佢地既老師幾好, 我囝2次班主任都唔同, 2個都好好, 而佢地一班有3個老師睇住, 不過就唔好 ...

作者: 冷暖自知    時間: 09-11-26 12:55

原帖由 Prettyabc 於 09-11-26 11:51 發表
但如果小學想個女讀天主教小學,讀天主教幼稚園會不會好些呢?

天主教學校比較嚴, 明我就是天主教.
作者: Prettyabc    時間: 09-11-26 17:28

點解呀.

原帖由 AS_Baby 於 09-11-26 11:50 發表
明我好d

作者: elaine8168    時間: 09-11-29 23:06

係囉,點解明我好d呀,我朋友個女讀緊明我,佢話教d野太深,個女跟唔上,佢日日教個女教得好辛苦好勞氣。
作者: Prettyabc    時間: 09-11-30 11:36

但係深對佢將來升小學是不是會好啲呢.

原帖由 elaine8168 於 09-11-29 23:06 發表
係囉,點解明我好d呀,我朋友個女讀緊明我,佢話教d野太深,個女跟唔上,佢日日教個女教得好辛苦好勞氣。

作者: elaine8168    時間: 09-11-30 21:11

跟得上既話就係會好d,但唔係個個小朋友都跟得上,而且聽講係會嚴小小,教學較為傳統,如果你個bb係醒目而且聽話既話,應該會更加好。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5