教育王國

標題: 聖三一 interview [打印本頁]

作者: choyauma    時間: 09-11-18 10:39     標題: 聖三一 interview

有冇人今個星期六in聖三一幼兒中心,有冇媽咪分享interview 形式和問題. Thanks.
作者: DoubleOs    時間: 09-11-18 11:23

我個仔今個星期六in呀,10:30,但9:30有第二間in,唔知趕唔趕得切呢?我都想知in咩,唔該?

原帖由 choyauma 於 09-11-18 10:39 發表
有冇人今個星期六in聖三一幼兒中心,有冇媽咪分享interview 形式和問題. Thanks.

作者: PHmami    時間: 09-11-18 12:17

我仔3:00 in 要唔要交換唔洗咁趕吖?

原帖由 DoubleOs 於 09-11-18 11:23 發表
我個仔今個星期六in呀,10:30,但9:30有第二間in,唔知趕唔趕得切呢?我都想知in咩,唔該?

作者: tinbb    時間: 09-11-18 13:37

我個女IN 11.15AM,張FORM淨係寫以遊戲方式進行,O甘即係點呢?我見BK都冇咩媽咪提過聖三一既INTERVIEW...請問有冇人知呢?
作者: 蚊蚊1020    時間: 09-11-19 03:49

可以換架咩@@
因為我見有相有名....我仔仔 IN 1點半
我都想知佢地會問家長D咩問題.....等我可以備下課...唔洗到時咁緊張

作者: c4ceci    時間: 09-11-19 18:38

我都係11:15
作者: anteater    時間: 09-11-21 13:40

in 完了,小朋友玩得好開心,非牟利的學校真係唔同,好有愛心同感覺舒服,無壓力
作者: pugsonic    時間: 09-11-21 13:56

我今日都IN左啦!
3-4個小朋友一齊入課室, 只可以一個家長陪同,入到去要除鞋係地上面玩,老師就一個跟一個小朋友,從中觀察,問下咩顏色,之後帶小朋友坐係椅到睇書,問下書入面既野,之後就送禮物比小朋友. 全個程都無問父母問題. 24 Nov前就收到通知,25 Nov就要交留位費.
作者: anteater    時間: 09-11-21 14:03

真係唔知佢地用什麼準則收生
作者: 蚊蚊1020    時間: 09-11-21 18:20

我仔仔都今日in完,我地一家3口入課室,起初老師就叫我地陪阿仔玩住先,玩左一陣老師就埋黎同阿仔玩左一陣車車,就問我點解會簡佢地學校,我咪當傾計咁去講,之後叫阿仔玩另一個活動test用個湯殼"不"d細細粒既野落另一個籃到,試完呢part就去踢波,最後有另一個老師送左份禮物比阿仔,咁就in完叫我地返去等信@@
作者: lailaiha    時間: 09-11-21 21:03

我個仔今日都去左2:10
我地1家4口一齊去(我背住細佬)

個老師問我住邊,係咪爸媽都要返工,點解會選呢間全日的

in之前見到老師俾餅人地,搶走左人地包餅
作者: c4ceci    時間: 09-11-21 23:50

in咁多間....仔仔最無壓力....最開心LEE一間....
聖三一安排得幾好...
作者: 點算好    時間: 09-11-22 14:43

系3樓..彈彈床..波波籠..彈彈床..波波籠..彈彈床..波波籠..我差d要打暈頑皮仔先走得...
作者: PHmami    時間: 09-11-23 10:34

我仔 in 3:00pm ,in完玩到唔願走,佢最後係地下玩車玩到最後一個走!!
好師好有耐性又友善,面試安排流暢,好心急想知結果哩!!
作者: adakitty    時間: 09-11-23 14:59

我又係in 11:15喎..
final 其實都唔係跟時間既..d人係出面排隊..
老師又冇出黎check你係咪果個時間in...

我個仔只係肯玩入圖形同用湯匙bug果d花花...
老師叫佢玩ball ball..佢仲答人唔玩ball ball..
小朋友真係有果句搭果句..

都係空多吉少..
作者: babycoming    時間: 09-11-24 17:08

係呀,d人唔跟時間,我9點幾in,有d成12點先in都黎左....真係....我好心急知結果,不過見去年果d家長都話星期六面試完,到下個星期六先收到信....我都好希望會收,不過今年收咁小.....都唔知有無機會..見到好多都係哥哥姐姐係到讀緊.... 好擔心呀
作者: babycoming    時間: 09-11-24 17:10

不過讚下既係,學校咁樣interview我好欣賞,.因為係d好relax既氣氛下面試對小朋友黎講會好好多 !
作者: pugsonic    時間: 09-11-24 17:14

我收到取錄信啦!係上午班,25 Nov交留位費.
作者: phyllislau    時間: 09-11-24 17:42

Wa.... When u had the interview?  Why so fast can know the result?  Are your child studying their N1 now?
作者: 點算好    時間: 09-11-24 17:52

原帖由 phyllislau 於 09-11-24 17:42 發表
Wa.... When u had the interview?  Why so fast can know the result?  Are your child studying their N1 now?

佢系講緊聖三一另一間, 唔系中心個間.
作者: EggEgg08    時間: 09-11-24 21:00

我星期六都去in 佐...都覺得d老師嬸嬸好友善.....有冇媽咪分享下覺得呢間學校好唔好呀?
作者: kalam611    時間: 09-11-24 22:39

係咪聖三一中心果間? 我囝囝讀緊N1,我哋好鍾意間學校,由校長老師到嬸嬸都咁有愛心,小朋友讀得開心,自理能力好好   

原帖由 EggEgg08 於 09-11-24 21:00 發表
我星期六都去in 佐...都覺得d老師嬸嬸好友善.....有冇媽咪分享下覺得呢間學校好唔好呀?

作者: EggEgg08    時間: 09-11-25 13:34

多謝你回覆呀.....想問下N1係唔係已經有英文同PTH堂gar lar? Uncle Mark 有冇份教呀? 回家多唔多野要家長一起參與呢?

原帖由 kalam611 於 09-11-24 22:39 發表
係咪聖三一中心果間? 我囝囝讀緊N1,我哋好鍾意間學校,由校長老師到嬸嬸都咁有愛心,小朋友讀得開心,自理能力好好   

作者: babycoming    時間: 09-11-26 12:02

好心急等收信,有無家長收到信呀 ??? 心急到成日唸住呀.... 人都癲 !
作者: cy_cheung    時間: 09-11-26 14:57

[quote]原帖由 EggEgg08 於 09-11-25 13:34 發表
多謝你回覆呀.....想問下N1係唔係已經有英文同PTH堂gar lar? Uncle Mark 有冇份教呀? 回家多唔多野要家長一起參與呢?

[/quote
我囡囡都讀緊N1, 一個星期有四日英文係UNCLE MARK同另一位外籍老師UNCLE TIM上既, 一堂PTH~~  
作者: babycoming    時間: 09-11-26 17:12

cy_cheung 咁你囡囡返學返得開唔開心呀 ?
作者: kalam611    時間: 09-11-26 17:25     標題: 回覆 23# EggEgg08 的文章

有英文同PTH架 ,不過如果妳係好着重兩文三語,呢間未必好適合,因為佢並唔係行雙語班主任制...
回家多唔多野要家長一起參與呢? 好似唔多使...
作者: jean2003    時間: 09-11-26 17:27

原帖由 kalam611 於 09-11-26 17:25 發表
有英文同PTH架 ,不過如果妳係好着重兩文三語,呢間未必好適合,因為佢並唔係行雙語班主任制...
回家多唔多野要家長一起參與呢? 好似唔多使...

唔好意思, 請問咩系"雙語班主任制"??
作者: anteater    時間: 09-11-26 17:35

最重要係小朋友回家會否主動講下英文or pth?  因為好多雙語班d小朋友回家會講下or唱下歌仔
作者: EggEgg08    時間: 09-11-26 17:39

即係一班有一個中國人 + 一個NET 做班主任, 所以小朋友每日有half時間接觸Eng &half 時間 接觸Chi 的機會. 如LH 就行雙語班主任制 lor
作者: jean2003    時間: 09-11-26 17:44

原帖由 EggEgg08 於 09-11-26 17:39 發表
即係一班有一個中國人 + 一個NET 做班主任, 所以小朋友每日有half時間接觸Eng &half 時間 接觸Chi 的機會. 如LH 就行雙語班主任制 lor

哦....明解....謝謝呀.... ..雖然我唔知LH系咩, 應該系間幼稚園o既名.
作者: EggEgg08    時間: 09-11-26 17:50

我都心大心細....前排見教育局出的視學報告又話有d小朋友在雙語學校反而阻礙佢學習...令我聯想到我自己普通話唔得...叫我去一個用普通話授課的課程結果會係唔識聽又唔敢問(因為唔識講)......又冇媽咪可以分享下呢??
作者: EggEgg08    時間: 09-11-26 17:52

LH 即係學之園....
作者: jean2003    時間: 09-11-26 18:02

原帖由 EggEgg08 於 09-11-26 17:52 發表
LH 即係學之園....

謝謝呀...要搵張紙仔寫低先, 點記得咁多..tt, lh, kv...LV (呢個冇,我作o既, 但系好多女仕都有)
作者: kalam611    時間: 09-11-26 18:19     標題: 回覆 32# EggEgg08 的文章

學校係好好嘅平台比小朋友學語言,但屋企嘅配合好緊要,始終係屋企嘅時間最長

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5