教育王國

標題: YORK 及 深水埗崇真 點揀? [打印本頁]

作者: 9bb    時間: 09-11-24 08:37     標題: YORK 及 深水埗崇真 點揀?

以上兩者都收了囡囡,揀邊間好?

我的要求:
1) 語言要好
2) 讀得開心
3) 小學多選擇 (名校 如:女拔、聖芳濟、陳守仁…) (因我未必讀返崇小)
4) 活動多
5) 資源環境好

我的囡囡係12出世,超細女

THANKS A LOT!
作者: 9bb    時間: 09-11-24 09:07

有冇人可以答到我呀?URGENT!THANKS
作者: 9bb    時間: 09-11-24 13:21

有冇人可以幫到我呀?

many many thanks
作者: NICOLE123    時間: 09-11-24 13:23

原帖由 9bb 於 09-11-24 13:21 發表
有冇人可以幫到我呀?

many many thanks

其實我都係有york 同崇真 (國際班)既offer係手
我都未決定 不過留位費都比哂先
再等埋其他k 既result先再決定
幫你唔到...
作者: MIZU    時間: 09-11-24 13:53

HI NICOLE 123

PLS CHECK PM.

MIZU

原帖由 NICOLE123 於 09-11-24 13:23 發表

其實我都係有york 同崇真 (國際班)既offer係手
我都未決定 不過留位費都比哂先
再等埋其他k 既result先再決定
幫你唔到...

作者: NICOLE123    時間: 09-11-24 13:55

原帖由 MIZU 於 09-11-24 13:53 發表
HI NICOLE 123

PLS CHECK PM.

MIZU

reply左你喇
作者: porporwong    時間: 09-11-24 14:15

我地都係祟真國際班同york收咗,york要聽日交$...我諗都會交咗先….可以一齊分享一下mah?
作者: NICOLE123    時間: 09-11-24 14:20

原帖由 porporwong 於 09-11-24 14:15 發表
我地都係祟真國際班同york收咗,york要聽日交$...我諗都會交咗先….可以一齊分享一下mah?

哈哈我們msn中
作者: greg    時間: 09-11-24 14:25

我會選York...純粹個人喜好
作者: 靚太太    時間: 09-11-24 15:56

作者: 9bb    時間: 09-11-24 16:07

崇幼的英文數學不比york的遜色嗎?

如果大家不相百中的話咁我揀崇幼lu

thanks
作者: 9bb    時間: 09-11-25 00:10

york 同崇真我都交錢,可以再諗清楚先揀,好驚會揀錯
作者: MIZU    時間: 09-11-25 00:23

Hi, 9bb

我個case 都同你一樣. 我兩邊都有交錢.
其實, 兩間學校好難比, 一間有學卷, 一間無.
呢度已經好大分別.
你仲幫左邊間幼稚園呀 ? 可以pm我交流下.

原帖由 9bb 於 09-11-25 00:10 發表
york 同崇真我都交錢,可以再諗清楚先揀,好驚會揀錯

作者: 9bb    時間: 09-11-25 00:30

其實我仲有sc 同kv未知結果,但囡囡果日表現麻麻,所以都應該凍過水!

我首選係sc, 但自知冇乜機會,所以都只諗呢兩間!

其實學費方面我都冇乜所謂,最緊要係岩自己小朋友!
作者: chickenwing2006    時間: 09-11-25 03:14

我會揀祟真

原帖由 9bb 於 09-11-24 08:37 發表

我的要求:
1) 語言要好
2) 讀得開心
3) 小學多選擇 (名校 如:女拔、聖芳濟、陳守仁…) (因我未必讀返崇小)
4) 活動多
5) 資源環境好

THANKS A LOT! ...

作者: ysnmama    時間: 09-11-25 08:49

既然大家也不是一線學校, 讀國際班語言環境會好點.
作者: MMLAI    時間: 09-11-25 09:20

其實深水埗崇真有d咩好你可以清楚講出原因嗎? 仲有冇現在自己小朋友讀緊媽咪可以講下深水埗崇真有d咩好呀?真係好多媽咪想知道架!!

原帖由 chickenwing2006 於 09-11-25 03:14 發表
我會揀祟真

作者: NICOLE123    時間: 09-11-25 09:37

原帖由 MMLAI 於 09-11-25 09:20 發表
其實深水埗崇真有d咩好你可以清楚講出原因嗎? 仲有冇現在自己小朋友讀緊媽咪可以講下深水埗崇真有d咩好呀?真係好多媽咪想知道架!!

其實之前既topic已經好多媽咪講過...你search下就搵到
作者: roybee103    時間: 09-11-25 09:42

I exactly have the same case as you~ It really depends on wht you and your kid are pursuing~

For York:

Acedemic achievenments: Cambridge YLE and Stanford Math(but you have to pay for the extra tuition fee as extra curricular activities)

Morality development: *~~ still in doubt bec the principal never mentioned about children's morality,ethics or mannars in the seminar , i was going to ask in the Q&A section but surpriseingly there was NO such section.

So i asked one teacher after the seminar to see if they had any religion background, the answer was NO.  However, i checked the website of York, it says the religion is Christian.  So i really doubt how they will help children with their behavior and morality development.

TT (English Stream):

Acedemic achievement: English and PTH curriculum.

Affordable tuition fees for both school fees and extra-curricular activities.

Morality dev: Pretty sure they will train our kids to be well-behaved and kind since they stress on Christianity.

So i will prefer TT based on the points above.

Hope it helps

作者: happyapple001    時間: 09-11-25 10:04

深水埗崇真是否有外國教師嗎?何謂國際班?
作者: NICOLE123    時間: 09-11-25 10:17

原帖由 happyapple001 於 09-11-25 10:04 發表
深水埗崇真是否有外國教師嗎?何謂國際班?

佢地既國際班=英普班 即係只有外籍老師同普通話老師
作者: ysnmama    時間: 09-11-25 10:34

如果York課程裡本身包括埋Cambridge YLE and Stanford Math又不同. 但既然要額外付錢等同一般興趣班. 只是上課地點在學校. 而且劍橋現在5歲已可以考. 很多中心已有Cambridge讀. 甚至自修也有不錯成績. 所以再不獨只有York才可以讀Cambridge YLE及上大陸考, 行先一步.

另. 從前好像外來學生也可以報他們的Cambridge課程. 不知現在呢?

原帖由 roybee103 於 09-11-25 09:42 發表
I exactly have the same case as you~ It really depends on wht you and your kid are pursuing~

For York:

Acedemic achievenments: Cambridge YLE and Stanford Math(but you have to pay for the extra tuiti ...

作者: roybee103    時間: 09-11-25 12:43

原帖由 ysnmama 於 09-11-25 10:34 發表
如果York課程裡本身包括埋Cambridge YLE and Stanford Math又不同. 但既然要額外付錢等同一般興趣班. 只是上課地點在學校. 而且劍橋現在5歲已可以考. 很多中心已有Cambridge讀. 甚至自修也有不錯成績. 所以再不獨只 ...
i dont' know either, but there are many learning centers offering good cam YLE training.
作者: KarieWu    時間: 09-11-25 13:36

hi roybee103, could you recommend the learning centres that offer good Cam. YLE training?

I'm struggling whether to pay the reservation fee to York, probably I won't pay for it if I can find learning centres which offer good Cam. YLE training and Standard Maths training.

Thanks in advance.

原帖由 roybee103 於 09-11-25 12:43 發表
i dont' know either, but there are many learning centers offering good cam YLE training.

作者: roybee103    時間: 09-11-25 13:41

it really depends on which district you live.  
where do you live?

原帖由 KarieWu 於 09-11-25 13:36 發表
hi roybee103, could you recommend the learning centres that offer good Cam. YLE training?

I'm struggling whether to pay the reservation fee to York, probably I won't pay for it if I can find learning ...

作者: KarieWu    時間: 09-11-25 14:04

i live in tko, but i don't mind to travel if the training centre really provides good Cam. YLE course.

原帖由 roybee103 於 09-11-25 13:41 發表
it really depends on which district you live.  
where do you live?

作者: MMLAI    時間: 09-11-25 14:12

NICOLE123
我睇過哂所有祟真topic,就係冇d實在d有關祟真好與唔好處呀,你知道嗎?

原帖由 NICOLE123 於 09-11-25 09:37 發表

其實之前既topic已經好多媽咪講過...你search下就搵到

作者: happyapple001    時間: 09-11-26 12:30     標題: 回覆 27# MMLAI 的文章

好同唔好...其實無意思,正如名校都唔會個個都考到A啦,有幾多教師有degree,master呀,如果有就唔使出個一萬元糧吧.
作者: happyapple001    時間: 09-11-26 12:31     標題: 回覆 21# NICOLE123 的文章

謝謝答覆
作者: silvia_ng    時間: 09-11-26 12:55

我的要求:
1) 語言要好 崇真國際班只說英文及普通話, 冇廣東話, 所以語言唔夠好。
2) 讀得開心 崇真呀女讀到唔想放學返屋企, 呀媽唔開心。
我唔覺得陳守仁係名校, 我仔仔崇幼畢業入左去讀。今年我所識既, 有兩個崇幼已入到陳守仁, 太少, 唔夠好。其他名校, 我識人太少, 唔知有冇人入到。我估佢都唔夠好。
4) 活動多 崇幼活動多到唔比個女學都唔得, 每日都是但有一樣佢鐘意, 又有校隊, 攪到呀媽每日要比多55-60蚊。仲要坐開校車既有免費改時間接送, 攪到我唔比佢學唔得。要我洗多左錢....衰...
5) 資源環境好 崇幼用埋小學個校舍, 貪心到死, 又多花花草草多蚊, 攪到廿幾部蚊機放哂學校左住哂。仲有條斜路鬼死咁斜, 行死人咩?

THANKS A LOT! ...

兩個小魔怪慘遭崇幼毒手既崇真打手字
作者: Juicybaby    時間: 09-11-26 13:08

作者: MMLAI    時間: 09-11-27 09:23

以下你最後講"兩個小魔怪慘遭崇幼毒手既崇真打手字"???
原全唔明你意思講咩 ??可以解釋下嗎??

原帖由 silvia_ng 於 09-11-26 12:55 發表

我的要求:
1) 語言要好 崇真國際班只說英文及普通話, 冇廣東話, 所以語言唔夠好。
2) 讀得開心 崇真呀女讀到唔想放學返屋企, 呀媽唔開心。
3) 小學多選擇 (名校 如:女拔、聖芳濟、陳守仁 ...

作者: porporwong    時間: 09-11-27 10:22

自亞仔收到offer之後,我一直都有跟開bk有關祟真嘅討論,所以知因為佢比人喺其他post到話係打手(即代祟真宣傳),所以先講答啲咁奇怪嘅嘢!
蕭亞,唔好理人地點講啦,明理嘅人會識分辨是非架嘞 !

作者: jean2003    時間: 09-11-27 10:29

原帖由 MMLAI 於 09-11-27 09:23 發表
以下你最後講"兩個小魔怪慘遭崇幼毒手既崇真打手字"???
原全唔明你意思講咩 ??可以解釋下嗎??

呢個系佢個post既處名law
即系話佢有兩位小朋友都系祟真讀緊, 而幫祟真講說話
兩個小魔怪 <= 呢幾個字唔史點理..
慘遭崇幼毒手<=即系讀緊或系讀過
崇真打手<=佢幫祟真說話law
簡單離講即系.........佢已經好勞氣law..

又系平心而論....作為家長有呢份心..致敬下先!!!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5