教育王國

標題: 收reject letter 好無柰..妳地覺得做大B好嗎? [打印本頁]

作者: 妹妹豬媽媽    時間: 09-11-24 13:52     標題: 收reject letter 好無柰..妳地覺得做大B好嗎?

收reject letter 好無柰..妳地覺得做大B好嗎?

我女係12月BB,  仲要早產兩個月, 雖然interview時大部份問題都識, 但就唔肯出聲, 好怕醜, 結果落空, 妳地覺得做大女好嗎?

我九龍塘同屋企附近(TKO)都有報, only TKO 先收, 我林住先讀TKO 一年K1 , 出年再報Kowloon Tong K1, 妳地點睇, 有經驗嗎?? Thanks
作者: gang    時間: 09-11-24 14:09

of course, good it 做大B...

But, I know a lot of 'small' BB can get into SPCC, DBS, DGJS eventually.  Even, they are smarter than some 'Big' BB.

Add oil.

原帖由 妹妹豬媽媽 於 09-11-24 13:52 發表
收reject letter 好無柰..妳地覺得做大B好嗎?

我女係12月BB,  仲要早產兩個月, 雖然interview時大部份問題都識, 但就唔肯出聲, 好怕醜, 結果落空, 妳地覺得做大女好嗎?

我九龍塘同屋企附近(TKO)都有報, only TKO  ...

作者: 小曳人    時間: 09-11-24 14:11

如果係早產b, 我估我唔會俾佢做細b添! 跟本一開始佢就係大b (下一年嘅)
作者: SNOWPUI    時間: 09-11-24 14:15

U got the result very soon~
May I have the name of the KG (Kln tong)?

Anyway, don't give up . Cos KG is the starting on ur child ~

作者: 媽珠    時間: 09-11-24 14:25

唔好冇心機啦! 佢小見街外人先係o敢. 你不如比o的時間佢學下啦! 返o左學會好好多o架.
TKO 個位你唔好放棄, 你試下出年5, 6 月打電話CHECK 下有冇人RELEASE o的位出o黎 (因好多人會有幾個offer 到最後先放棄) 再唔係開學之後再試插下學期.

我九龍塘同屋企附近(TKO)都有報, only TKO  ...

作者: QEgg    時間: 09-11-24 14:33

我覺得細b收reject letter 唔好感到無奈, 反而收左佢, 就要擔心佢既學習進步跟唔跟得上.
我仔仔上年度插班n1做細仔, 今年度repeat n1, 同一個課程, 但學習進度明顯今年快好多, 學多左好多野, 認多左好多字. 做大仔的確可以事到功倍, 又唔洗面對人地做得好而自己做唔到既壓力. 除非家長認為該小孩係特別smart, 唔係既話, 耐心等多年吧!

"interview時大部份問題都識, 但就唔肯出聲, 好怕醜" 係因為小朋友對自己信心未夠, 出年會好好多架!

作者: abbiemama    時間: 09-11-24 15:03

絕對同意!
當小朋友大個D,識嘢多D又快D,信心自然又大D.
信心大咗,自然學嘢又叻D啦!係一個positive feedback嚟㗎!
其實大仔好細仔好,未ready就係未ready,小朋友好直接嘅,唔會掩飾.
就算被Kowloon Tong的school reject咗,都唔代表D咩嘅. Kowloon Tong的schools 太多人爭啦,機會一定細咗㗎喇,但千萬唔好灰心呀!你小B同人哋差成年,差好遠㗎!比多DD時間佢,佢好快會令你有驚喜㗎!
作者: princess_sumyin    時間: 09-11-24 15:16

你個case同我上年一樣.....我個女是0611細女,上年只得啟思收,依家repeat一年做大女。我feel到今年機會大好多,最少TT 同good hope都收左,不過repeat呢年我只會考慮一條龍學校,唔會報咁多了!

你都唔好失望啦,今年吸收左面試經驗,用呢一年時間好好教小朋友,下年會好d
作者: primrose_bb    時間: 09-11-24 15:16

我姪仔都是細b,其實一般老師教的他都明白,但是上K2之後要寫字,見他寫字有難度,可能是小肌肉還未可以吧?所以做細b也有這個問題。當然,每個小朋友都不一樣,未必做細b就跟不上的。
作者: oooray    時間: 09-11-24 15:20

幼稚園Interview好似人事部見工in人一樣,鍾意合眼緣就收(請),唔鍾意/唔順眼就唔收(請)。唔使去分析/解釋。
除o左小部份小朋友特別標青,百發百中外,其他大部份收唔收係主觀成份居多,唔收唔代表比人差一截!名校幼師亦只是幼師一名,五分十分鐘in一個小朋友唔講眼緣唔通講IQ/EQ定三角幾何?
隨緣吧,東家唔打打西家,唔使因自覺小朋友表現良好但不被取錄而耿耿於懷...
作者: Felicia726    時間: 09-11-24 15:24

How about take the seat at TKO, then apply K1 again next year with your favourite Kowloon Tong area kindergarten (repeat K1). Big B is better, I believe. My son also rejected when he applied as a small B, then the following year when he reapplied again as Big B, he got all acceptance letters. K2 is quite tough and requires lots of writing, Big B handles the writing work better.

作者: LittleKiwi    時間: 09-11-24 15:26

細仔做下年大仔, 可能會在最初三年有很好表現, 但經驗告訴我們一旦上到小學或中學後大細仔的水平就會差不多, 甚至細仔會後來居上.

我會長遠d想,到個仔女上到小學or中學, 見d同學都比自己細好多,甚至可以大人地一年,會唔會覺得自己怪,如果再唔好彩些讀得唔好又要留班,分分鐘比同學大兩年,到時會更加自卑...

我情願這一年quota留返將來真的追唔上而repeat,而不是現在太早期黎爬頭, 畢竟只是幼稚園, 要repeat就留給上的中小學真正學習更多多元化的學術, 何必急在一時?
作者: piggy2007    時間: 09-11-24 16:02

Dont get so upset.  My son experienced the same last year so I decided to stay in TKO to study his N1.  Now I am still busy in applying for K1 now in Kowloon Tong again.  Still my son learnt alot in local kindergarten as well these few months.

原帖由 abbiemama 於 09-11-24 15:03 發表
絕對同意!
當小朋友大個D,識嘢多D又快D,信心自然又大D.
信心大咗,自然學嘢又叻D啦!係一個positive feedback嚟㗎!
其實大仔好細仔好,未ready就係未ready,小朋友好直接嘅,唔會掩飾.
就算被Kowloon Tong的school reject ...

作者: BBB2006    時間: 09-11-24 16:36

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-24 15:26 發表
細仔做下年大仔, 可能會在最初三年有很好表現, 但經驗告訴我們一旦上到小學或中學後大細仔的水平就會差不多, 甚至細仔會後來居上.

我會長遠d想,到個仔女上到小學or中學, 見d同學都比自己細好多,甚至可以大人地一年,會唔會覺 ...

但好多細仔小學初期都會面對追得好辛苦既情形喎, 會唔會打擊到佢地既自信心喇~~ 無論小朋友定大人, 做咩事自信心係好緊要, 而且一開始底打得唔好, 勉強讀上去都好辛苦..............咁! 係唔係個時先再決定留班喇???
但如果你個細仔真係 smart 咁梗係俾佢讀早一年喇 !
作者: hecabb    時間: 09-11-24 16:48

其實細b都好架, 起碼有得揀做細定做大, 可以多次機會ma..好似我個女係0707仲蝕啦..唔大唔細又得一次機會, 比人reject又冇得再玩過, 所以唔洗感到無奈喎~~
作者: LittleKiwi    時間: 09-11-24 17:44

其實我覺得打擊細b的自信心的人恐怕就是家長自己,佢都未試就話佢唔得,為何不給點自信自己的小朋友?遇挫敗就一定沒有自信?
事實上,08年的出生率比07年更高,到時又會有另一番競爭。不過請留意一下,不是每一間學校都會收之前一年出世的小朋友。
我的小朋友都是平庸細b一個,我都覺得十分無奈,不過小朋友何時出生我們沒辦法控制,我們只能控制自己的心態。
原帖由 BBB2006 於 09-11-24 16:36 發表

但好多細仔小學初期都會面對追得好辛苦既情形喎, 會唔會打擊到佢地既自信心喇~~ 無論小朋友定大人, 做咩事自信心係好緊要, 而且一開始底打得唔好, 勉強讀上去都好辛苦..............咁! 係唔係個時先再決定留班喇? ...

作者: catcat0408    時間: 09-11-24 17:53

所有細b家長加油ar!!我仔仔都係12月的細b,我仔巳經識講好多野ga la,interview亦都有問有答,但始終藝街大部份幼稚園都係prefer大b的,所以我全部都收waitinglist信,初初都好灰ga!!但始終都要接受,如果真係冇kg收,唔緊要la!!當今年interview係拎經驗,然後用lee一年時間再train up仔仔,等出年做大b再黎過囉!!我相信成功係留給有準備的人架!!做人要樂觀d呢!!!
作者: fc926    時間: 09-11-24 18:02

我完全唔覺得細B既能力比大B弱,以我自己個人經驗為例,我以前D同學不論係會考果班,以及Alevel果班 (兩間唔同學校),甘arm考得最好果幾個都係9月後出世.

甘多位細B媽咪,千祈唔好一開始(KG年代)就認輸,只要好好栽培,我相信你地D寶貝一定可以出人頭地.
作者: Grace1010    時間: 09-11-24 18:20

如果B囡早產2個月,未足月湊都辛苦啲啦﹗,我就覺得留待下年做大B都未嘗唔係一件好事﹗如果屋企附近收佢,近近地咪俾佢番去當玩吓學習與人相處,獨生仔囡無同齡做個伴有時又真係好悶﹗

當收到心儀學校嘅reject letter 時係會有失望的時候,不過唔緊要,養精蓄銳下年輪到你楝學校囉﹗
作者: maylam2022    時間: 09-11-24 18:27

其實我覺得做細B收REJECT信係好平常,因為07&08出生率真係好高,好話唔好聽,比我做老師我都會選擇一D比較易教的學生,收REJECT信唔代表細B唔叻,反而我覺得係BB未預備好同埋間學校唔適合姐,我個都係12B,雖然有2間OFFER,但都唔係心儀既學校,我反而覺得開心,因為2間都係以''孩子愉快學習為中心''既學校,呢一年可以比亞B好開心咁學習,下年再努力考一D比較深既學校,例如TT,培正等等........所以唔好唔開心啦,你應該對自己個BB有信心架,如果你對佢冇信心你今年都唔會幫佢報學校啦!!!!係咪????

作者: stinkyrabbit111    時間: 09-11-24 20:25

don't worry, we are in the same boat, my girl is a 12/2007 bb as well...my plan is to get her to go to an OK nursery as soon as she reach 2 years old in TKO (yes, we live in TKO as well) we did apply for K this year for her, but it will be like winning lottery!!  Next year apply 心儀的 k again.....

just don't give up...i know it is hard,  people who had 大女/仔around me had been saying "interview咁易", "did not perform well , but still got accept" "only got PM class," etc etc.... I used to feel bad as well, 而家看開了...they just don't understand people like us, who have 細女/仔 have to work twice as hard for our kid, extra $$ for studying extra year, plus extra effort and worries for going to interview 2 consecutive years, just to have a chance to get our kid into a good school....

in my case....only if she was born 4 days later, the whole situation would be different.....
作者: 深井DY    時間: 09-11-25 06:09

女係12月BB,  仲要早產兩個月, 雖然interview時大部份問題都識, 但就唔肯出聲, 好怕醜, 結果落空, 妳地覺得做大女好嗎?

識,唔肯出聲,冇用架wo-_-

e家d小朋友越來越叻,係睇佢發唔發揮到姐

唔肯出聲其實晤太關大細b事

不過你囡囡真係太細,難同d大b爭位^^
作者: 深井DY    時間: 09-11-25 06:47

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-24 15:26 發表

我會長遠d想,到個仔女上到小學or中學, 見d同學都比自己細好多,甚至可以大人地一年,會唔會覺 ...
x2!!!!

當年我細妹係超細b,同你講個情況一樣,我媽媽撰擇比佢在小二才轉去Maryknoll重讀一年小二^^
作者: ysnmama    時間: 09-11-25 08:46

能夠插班此等名校. 一定不關大細b事. 是能力問題.

原帖由 深井DY 於 09-11-25 06:47 發表
x2!!!!

當年我細妹係超細b,同你講個情況一樣,我媽媽撰擇比佢在小二才轉去Maryknoll重讀一年小二^^

作者: 深井DY    時間: 09-11-25 09:26

原帖由 ysnmama 於 09-11-25 08:46 發表
能夠插班此等名校. 一定不關大細b事. 是能力問題.

ofcoz!但學校會比你留一年追番d進度,if大仔可能冇哩種機會,或者d家長會mind
作者: carman1913    時間: 09-11-25 09:50     標題: 回覆 12# BBB2006 的文章

We must see a long term, we cannot say big girl is letter for a life it is only a very short period
作者: LittleKiwi    時間: 09-11-25 10:08

今朝睇到報紙講:

"人生是馬拉松,初段超前不一定保持領先,起步較慢也可到中段才顯示實力。"

希望各位細b加油, 共勉之!

深井DY, 我姪女12月26日出世, 現在已經差不多升中, 她沒有留過班, 她在區內最出名的小學就讀, 成績中等, 用心向學又有自覺性, 是另一細b成功例子: 她首輪15分(沒有宗教)+第二輪本區都抽不中, 最後是在300名扣門當中只收10個的其中一個, 所以大家不要以為只是大b才有優勢, 後天培育才是最緊要。
作者: 深井DY    時間: 09-11-25 10:27

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-25 10:08 發表
今朝睇到報紙講:

"人生是馬拉松,初段超前不一定保持領先,起步較慢也可到中段才顯示實力。"

深井DY, 我姪女12月26日出世, 現在已經差不多升中, 她沒有留過班, 她在區內最出名的小學就讀,  ...

so??  我冇講過細b一定要留班wo,我分享下我妺經歷姐,如果個個b都好似你姪女禁叻當然好la,唔通細B個腦會細D咩,咪一樣人一個

(重申一點:我唔建議細B讀多一年K1,就係禁簡單)

作者: ericalui74    時間: 09-11-25 10:31

大b也不一定所有幼稚園都歡迎, 我女都是大b, 面試時答晒所有問題,但仍不獲錄取. 不過間幼稚園都不是我杯茶, 就算收左都不會讀佢, 只是想攞個面試經驗而已.
作者: charmmykitty    時間: 09-11-25 10:33

me 2, my baby also is Dec's BB. I totally agree with maylam 2022's ptw.  

In fact, "small baby" only have big different with "big baby" in first 3 yrs. We never give up, our "small baby" may be have a good develop in the future.  

Never give up!!!!!

原帖由 maylam2022 於 09-11-24 18:27 發表
其實我覺得做細B收REJECT信係好平常,因為07&08出生率真係好高,好話唔好聽,比我做老師我都會選擇一D比較易教的學生,收REJECT信唔代表細B唔叻,反而我覺得係BB未預備好同埋間學校唔適合姐,我個都係12B,雖然有2間OFFER, ...

作者: LittleKiwi    時間: 09-11-25 12:38

我只是想和大家分享一下細b的成功例子, 希望大家不要灰心和鼓勵大家為大家打氣, 別過早"標籤"細b, 給自己的子女一點信心吧, 做大b or 細b是個人選擇, 如有冒犯請見諒。
作者: PHmami    時間: 09-11-25 14:03

我細仔大b 1 月出世,面試超合作,乜都做,面試老師大讚,貪近算好口碑係屋樓下既幼稚園咋,但竟不獲錄取. 現只希望真正心儀的2間其中有一間收而矣!!

同樣當年我大仔年尾出世,考六間六間收,所以 ..... 冇絕對的!!

小B要努力,以我所知有d學校不計較大小B的,甚至預留一班比小B添!!

作者: denden18    時間: 09-11-25 17:43

唔好意思, 反而我想問, 雖然kowloon tong d學校係好d, 但要個小朋友每日要由TKO坐車去kowloon tong 番學, 唔辛苦咩?就算有校車或由家長自己揍番學都辛苦架...
比我就令願番間近屋企d...
作者: 媽珠    時間: 09-11-25 17:51

Agree

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-25 10:08 發表
今朝睇到報紙講:

深井DY, 我姪女12月26日出世, 現在已經差不多升中, 她沒有留過班, 她在區內最出名的小學就讀,  ...

作者: ngmyan    時間: 09-11-25 17:53

我讀小學時有個同學年年考第一,超細B25/12,運動好叻,仲要中五時8A,中六中大收咗,讀医科,現在是医生,
所以我相信不論大細B最緊要後天培養
作者: ngmyan    時間: 09-11-25 17:54

20-30 mins school bus only.

原帖由 denden18 於 09-11-25 17:43 發表
唔好意思, 反而我想問, 雖然kowloon tong d學校係好d, 但要個小朋友每日要由TKO坐車去kowloon tong 番學, 唔辛苦咩?就算有校車或由家長自己揍番學都辛苦架...
比我就令願番間近屋企d... ...

作者: 深井DY    時間: 09-11-25 18:05

原帖由 ngmyan 於 09-11-25 17:53 發表
我讀小學時有個同學年年考第一,超細B25/12,運動好叻,仲要中五時8A,中六中大收咗,讀医科,現在是医生,
所以我相信不論大細B最緊要後天培養

你地係咪誤解左大B同細B個腦部結構係有分別????

大B同细B係取決於出生月份乍WO,同IQ有關係咩

大家有需要引用D成功例子去證明細B嘅成就嗎????
作者: 大寶寶    時間: 09-11-25 18:25

.... 剛有人問我, 12月b變做大b, 怕唔怕個細路覺得課程太淺? d 同學太天真唔啱玩???
大家點睇??
作者: fishmaruko    時間: 09-11-25 20:50

myself(not my baby), my BD is in Dec, my mother let me study one more year K3,

其實我話你知,如果係女仔,到中學會唔開心,因為總覺得點解自己成日都係大人一年,d同學仔又會覺得點解你咁大,

我大個就成日問我媽咪點解年要我讀多一年幼稚園,其實做父母的可能就覺得對小朋友好,但我自從中學開始就因為咁而唔心,仲搞到好唔想話比人知自己多大的心理..

that's what I experience.

原帖由 大寶寶 於 09-11-25 18:25 發表
.... 剛有人問我, 12月b變做大b, 怕唔怕個細路覺得課程太淺? d 同學太天真唔啱玩???
大家點睇??

作者: greg    時間: 09-11-25 21:54

甘細個就要留班,唔係呀嘛?
作者: greg    時間: 09-11-25 22:04

2歲幾就要留班,唔係呀麻?大個左佢就好唔happy點解自已大個哂D同學仔甘多架啦...記得我地讀書時只會羨慕同學細個架!!  我自已都係11月出世以前冇得2歲8個月就入學..攪到我變成而家所講既下學年超大B...返小學中學都比同學仔笑...叻還好..成績差就重慘呀...妳考慮清楚啦
作者: agugi    時間: 09-11-25 22:18

<<如果係女仔,到中學會唔開心>>
我又分享下!!
我本人是細女, 不是一般細, 我是1月下旬生日, 當年我媽見我差不多年齡, 糊糊塗塗送左我入學...我好早講嘢, 又肥嘟高大, 幾+年前又冇check得禁嚴, 幼稚園同小学都照收我。

從此一直至大学畢業全級最細, 小学同学有些大足足2/3年,...我讀書一直中上, 冇驚冇險, 好輕鬆。

我本人經驗覺得做細女好多人錫, 連同學係。做得好又有分加,其實都冇乜壞...不過, 當年讀書又邊似而家那麽大壓力?阿媽又吾理成績....

但我唯一係覺得自己(體能)手脚協調不及同班同學, 好記得小一定二我係做吾到"跳over"(體育考試), 又吾識跳橡巾繩, 往往下一年我體能做得到, 同學已玩更難的嘢...呢方面都幾打擊自信....

我女是07年10月女, 我今年幫佢報K1....吾担心佢跟吾上...
我只是怕....心儀的幼稚園吾收佢!!

原帖由 fishmaruko 於 09-11-25 20:50 發表
myself(not my baby), my BD is in Dec, my mother let me study one more year K3,

其實我話你知,如果係女仔,到中學會唔開心,因為總覺得點解自己成日都係大人一年,d同學仔又會覺得點解你咁大,

我大個就成日問我 ...

作者: LittlePigmom    時間: 09-11-25 23:03

我都有同感.  
其實, 幼稚園到初小一定無其他同學咁叻, 只是中等成績.但再大點又可以追到.
而且如果人人都要最有優勢先做事, 咁又真係有d問題, 小朋友都要面對呢個世界有好多人叻過佢. 除非小朋友真係跟得太辛苦, 無晒自信, 唔係做細B都無問題.
講真做大B你又會覺課程淺又係真. 好似我個仔係一月b、要係出面學其他野, 學校既野佢上年都識, 而家佢基本上可以應付到高一年級tim.   

原帖由 agugi 於 09-11-25 22:18 發表

我又分享下!!
我本人是細女, 不是一般細, 我是1月下旬生日, 當年我媽見我差不多年齡, 糊糊塗塗送左我入學...我好早講嘢, 又肥嘟高大, 幾+年前又冇check得禁嚴, 幼稚園同小学都照收我。

從此一直至大学畢業全級最細, ...

作者: heihei1228    時間: 09-11-25 23:26

原帖由 greg 於 09-11-25 22:04 發表
2歲幾就要留班,唔係呀麻?大個左佢就好唔happy點解自已大個哂D同學仔甘多架啦...記得我地讀書時只會羨慕同學細個架!!  我自已都係11月出世以前冇得2歲8個月就入學..攪到我變成而家所講既下學年超大B...返小學中學都比 ...

如果細b選擇做大b, 佢可能都只係比起其他同學大幾個月,半年左右(如12月尾同1月頭比都只係大十幾日), 唔算真係大好多.
作者: maylam2022    時間: 09-11-25 23:35     標題: 回覆 39# fishmaruko 的文章

我自己本人都係12出世,當年我都係做大女,但我就冇咁比較過wor,因為大家同班相差幾個月好平常,大有人在,我覺得最緊要係父母點樣去灌輸小朋友思想囉!!!!!所以各位細b媽媽,唔好灰心,只係我地小朋友起步要比人地慢小小姐,唔好咁介意,學無前後,達者為先嘛
作者: greg    時間: 09-11-25 23:49

原帖由 heihei1228 於 09-11-25 23:26 發表

如果細b選擇做大b, 佢可能都只係比起其他同學大幾個月,半年左右(如12月尾同1月頭比都只係大十幾日), 唔算真係大好多.

好似汽車,個年份大左1年就係一年架啦,有機會年份大人兩年添

作者: 妹妹豬媽媽    時間: 09-11-26 04:12

多謝你地既意見先!

對於決定做大B定細B, 實有太多考慮,首先,我個女早產,真係會比足月BB慢兩個月,本身我打算佢滿兩歲就插pre n. 但當收到TKO 有間收我個女K1, 我打算晤番Pre N 喇(本來已留位pre n),keep on 番playgroup until K1, 因為我怕好易病, 加上我林住當頭一次K1係pre N甘讀,而TKO個間係拿個獎既學校, 教學有熱誠, 可以卑BB番得好開心! 另一原因, 係今年根本無心儀學校收. 希望出年再有機會!

其實我個女係早我自己一日生日(Dec 07),我當然明白係班中大過人既感受, 但相比追唔上, 我情願大人地D, 吸收得好D! 同埋而家好多家長都卑BB repeat K1, 我睇好多同學仔都係甘 !同埋我問過, 係教署規定要收前一年細B ga!

至於出kwoloon Tong讀, 都係想BB第二時可以考番kowloon Tong d 小學, 早D舖下路, 其實做父母當然唔忍心BB坐校車, 但又無能力買出面D樓, 無辦法

我都知我個女太細, 無信心考, 我都無怪佢,我由BB 四個月已不停教佢,阿女而家未到兩歲已識150個英文生字,A-Z, 1-10同colours都識晒,唯欠缺信心, 我希望佢大個時,唔好怪我地幫佢既決定,開心同健康喇~

今年我都報了1x間喇....都係吸收下經驗, 出年再努力!細B同細 b父母努力 !

作者: 深井DY    時間: 09-11-26 05:26

原帖由 妹妹豬媽媽 於 09-11-26 04:12 發表
多謝你地既意見先!

對於決定做大B定細B, 實有太多考慮,首先,我個女早產,真係會比足月BB慢兩個月,本身我打算佢滿兩歲就插pre n. 但當收到TKO 有間收我個女K1, 我打算晤番Pre N 喇(本來已留位pre n),keep on 番playgroup un ...

你囡囡叻過好多小朋友:)

我回想自己細個K2先識唸A-Z,而我仔仔兩歲先唱ABC SONG(唱得清楚),兩歲半先識晒D COLOURS(但有D色成日錯),形狀兩歲半先識講晒

我聽有D家長話自已個女未到兩歲識串英文生字 SO CRAZY
作者: ngmyan    時間: 09-11-27 10:51

Please note that my main point is 最緊要後天培養, not genous or nor genous.

原帖由 深井DY 於 09-11-25 18:05 發表

你地係咪誤解左大B同細B個腦部結構係有分別????

大B同细B係取決於出生月份乍WO,同IQ有關係咩

大家有需要引用D成功例子去證明細B嘅成就嗎???? ...

作者: ngmyan    時間: 09-11-27 10:55

I have the same feeling as you when I was young, I was born in dec too, and big B as well.
原帖由 fishmaruko 於 09-11-25 20:50 發表

我大個就成日問我 ...

作者: p_hsy    時間: 09-11-28 02:08

my daughter is also a small B (Dec07)

my concern is her muscles may not be that good as Big B more than learning progress

多謝你地既意見先!

對於決定做大B定細B, 實有太多考慮,首先,我個女早產,真係會比足月BB慢兩個月,本身我打算佢滿兩歲就插pre n. 但當收到TKO 有間收我個女K1, 我打算晤番Pre N 喇(本來已留位pre n),keep on 番playgroup un ...

作者: 大寶寶    時間: 09-11-28 14:08

很多謝你的分享, 我覺得女仔都係做細的好,
我有個同學, 1月1日生日, 真係好介意的~!!
而我比我個女做細女, 因為佢生得高, 做大b驚佢太高, 同同學仔難溝通!

原帖由 agugi 於 09-11-25 10:18 PM 發表

我又分享下!!

從此一直至大学畢業全級最細, ...

作者: jeremyphlam    時間: 09-11-28 15:47

多謝你地既意見先!

我只係覺得個細路好慘
作者: 妹妹豬媽媽    時間: 09-11-29 01:46

Thank you 妳地既意見!

我本身係Dec 出世, 我阿女係早我一日生日, 我由細到大都係做大女,我當然明白係班入面做大女既感覺~ 但其實我地兩公婆都考慮了各方面~

可惜,  心儀既學校今年唔會收阿女, 因為暗地裡已有收大仔既條文,  我想比佢讀都唔得~ 以前我地細個, 可能大B既比例少, 但我林而家, 好多mami都會比BB做大B~ 希望阿女明白~
作者: jswailam928    時間: 09-11-29 02:54     標題: 回覆 47# 妹妹豬媽媽 的文章

其實我b都係早產兩個月, 之前我都好擔心佢係慢人地兩個月, 所以我一早已經比佢番playgroup 15個月開始番(減番2個月即係13個月開始番) 之前我又番e院問過e生早產會唔會無咁聰明, e生話不會相反係聰明d, 去過做智力test, 都話佢智力仲高過人地小小, e生話頭一年先要減番2個月, 但到1ages之後同平常小朋友都一樣不用減去兩個月了, so我今年都同佢報左出年k1, 我b係預產期11月. 但9月已經出左世了....比d信心你b啦~+ oil~~~~~~~~
作者: jswailam928    時間: 09-11-29 02:55     標題: 回覆 47# 妹妹豬媽媽 的文章

其實我b都係早產兩個月, 之前我都好擔心佢係慢人地兩個月, 所以我一早已經比佢番playgroup 15個月開始番(減番2個月即係13個月開始番) 之前我又番e院問過e生早產會唔會無咁聰明, e生話不會相反係聰明d, 去過做智力test, 都話佢智力仲高過人地小小, e生話頭一年先要減番2個月, 但到1ages之後同平常小朋友都一樣不用減去兩個月了, so我今年都同佢報左出年k1, 我b係預產期11月. 但9月已經出左世了....比d信心你b啦~+ oil~~~~~~~~
作者: jswailam928    時間: 09-11-29 02:56     標題: 回覆 47# 妹妹豬媽媽 的文章

作者: stinkyrabbit111    時間: 09-11-29 07:37

我都好明白.....不過你和我都要prepare, 就算下年做大女都唔等如收...., 只不過chance高少少...

你心儀的k應該同我心儀果間一樣, 今年應該有成23xx人apply....
原帖由 妹妹豬媽媽 於 09-11-29 01:46 發表
Thank you 妳地既意見!

我本身係Dec 出世, 我阿女係早我一日生日, 我由細到大都係做大女,我當然明白係班入面做大女既感覺~ 但其實我地兩公婆都考慮了各方面~

可惜,  心儀既學校今年唔會收阿女, 因為暗地裡已有收大 ...

作者: jaycee_mami    時間: 09-11-29 08:27

多謝你地既意見先!

我b都係12月, 不過我prefer做細仔, 所以會盡力去面試, 暫時有一間收.   

我見有家長話專登等多一年, 等bb可以去考st.cat, KV等名校.  但我今年有個感想, 就係原來有D野係唔輪到我揀.  我仔仔在11月頭突然病左, 發了一星期燒, 錯過左幾個名校面試, 包括KV, KM, 而且學校無得補考.  我在想, 萬一我等一年時間, 唔好彩仔仔在最重要關頭病, 我就真係會雙倍失望.
作者: BigPig    時間: 09-11-29 12:34

對的, 大仔大女, 學校要求又高d, 如果小朋友都係怕羞類, 可能一樣唔收.
同埋出年出生率再高一點.

原帖由 stinkyrabbit111 於 09-11-29 07:37 發表
我都好明白.....不過你和我都要prepare, 就算下年做大女都唔等如收...., 只不過chance高少少...

你心儀的k應該同我心儀果間一樣, 今年應該有成23xx人apply....
...

作者: 妹妹豬媽媽    時間: 09-11-30 12:12

原帖由 jswailam928 於 09-11-29 02:56 發表
其實我b都係早產兩個月, 之前我都好擔心佢係慢人地兩個月, 所以我一早已經比佢番playgroup 15個月開始番(減番2個月即係13個月開始番) 之前我又番e院問過e生早產會唔會無咁聰明, e生話不會相反係聰明d, 去過做智力tes ...

妳BB又係早產呀?但我睇醫生話更正年齡係計到兩歲,我其實覺得阿女智力唔係慢, 不過身體發展慢D law, 例如同齡小朋友做到既動作, 佢點都會慢番2個月先做到~ 但智力方面就無慢, 我都係14個月比佢番playgroup, 學野好快, 佢未夠歲半已認得150個英文生字!

但好無奈想入既kinder都收大仔...好慘呀~
而家最壞打算係讀住屋企附近K1先, 出年再黎過

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5