教育王國

標題: 有沒有人收到聖三一的信 [打印本頁]

作者: DL00    時間: 09-11-26 18:49     標題: 有沒有人收到聖三一的信

好心急, 應該今個星期會收到信, 但我重未收到, 唔知收唔收我的囝囝.
唔知有沒有其她的MAMI巳經收到信.
作者: davywm    時間: 09-11-27 15:11

今日收到REJECT信!!!
作者: babycoming    時間: 09-11-27 15:13

你住邊架,咁快收到 ? 你幾點收信架 ?
作者: babycoming    時間: 09-11-27 15:14

btw你係in k1定係n1 ? 我好驚呀 !
作者: EggEgg08    時間: 09-11-27 15:14

你報N1 定 K1 ar?
作者: babycoming    時間: 09-11-27 15:17

egg,你同我一樣咁緊張...我睇到方中sir話收到reject信....個心跌左落地....唉
作者: davywm    時間: 09-11-27 15:22

我住葵涌, 12:45已收到信, 我個B in K1,
唉超唔開心, 連WAITING都無!!!
作者: babycoming    時間: 09-11-27 15:25

davywm ,你果日in成點呀 ?
作者: davywm    時間: 09-11-27 15:40     標題: 回覆 1# babycoming 的文章

亞B個日病左, 有D扭計, 唔係幾啋老師,
宜我同C6就因為學校MISS左我地而勁黑面....(之前D小朋友未IN完, 老師叫我地等一陣, 因為阿B咳, 我地唔敢企正課室門口等, 結果等左好耐再問老師話要排隊, 咁C6去排, 點知排到佢前一個, 又SKIP左C6, 話佢排錯隊...攪到我勁慶, 捉住個路過O既老師問,係咪要再排過隊, 結果有個家長睇唔過眼話應該俾我地先, 因為我地等左好耐, 之後老師睇我張FORM, 之後就同我地道歉話SKIP左我地......同時間C6見差唔多IN得就叫阿仔帶口罩, 但B唔肯仲坐落地下喊(佢唔LIKE C6幫佢帶), 結果老師問佢READY 未, 佢就答未, 結果又IN多個先到我地......
BB扭計, 爸爸媽媽黑面, 我都知兇多吉少, 但我真係好鍾意呢間學校......  
作者: tinbb    時間: 09-11-27 15:41

收到信喇....好緊張呀...
好想即刻返屋企開信箱呀...omouth:
btw,我個囡係in預備班
作者: babycoming    時間: 09-11-27 15:47

davywm ,點解skip左咁多次架 ? 又會咁既 !
我都係好鐘意呢間校,我女果日in就真係好好表現,但收唔收真係唔知....佢收咁小人,得果35人咋 ! 唉....我真係好鐘意呢間校
作者: babycoming    時間: 09-11-27 15:48

tinbb , 我都係想仆返去拿信,我老公今日放假出左街,而加命令佢飛車回家睇信箱....假如係我收到信,我唔敢打開呀,我怕係reject ,好驚呀,但而加集中唔到精神係公司做野.唉................
作者: davywm    時間: 09-11-27 15:52     標題: 回覆 1# babycoming 的文章

由於有兩班n1升上黎, 我以為只係收28人(一班)添!
祝你好運!babycoming加油呀!
作者: EggEgg08    時間: 09-11-27 15:53

davywm, 唔好唔開心啦...你地有冇其他offer 在手呀?
祝大家好運啦....好緊張呀!!!  收到信請上來報到
作者: babycoming    時間: 09-11-27 15:55

係羅davywm,你唔好失望,可能有其他更好的 ! 你仲有邊間未in呢 !

egg , 我真係好緊張,一陣c佬返屋企開信箱睇下點先 !
作者: tinbb    時間: 09-11-27 15:56

我個心已經飛左返屋企喇....
唉...我都係唔好o甘緊張...希望越大,失望越大....我怕自己接受唔到啊....
其實我個囡有另外一間收左,會去交留位費....但係心入面都係鍾意聖三一......希望收啦...

原帖由 babycoming 於 09-11-27 15:48 發表
tinbb , 我都係想仆返去拿信,我老公今日放假出左街,而加命令佢飛車回家睇信箱....假如係我收到信,我唔敢打開呀,我怕係reject ,好驚呀,但而加集中唔到精神係公司做野.唉................ ...

作者: babycoming    時間: 09-11-27 15:58

tinbb,你邊間收左呀?仲有報左邊d ?
作者: davywm    時間: 09-11-27 15:58     標題: 回覆 1# EggEgg08 的文章

其實迦南收左, 亦交左留位費, 但我都係鍾意聖三一多d!!!
作者: babycoming    時間: 09-11-27 16:00

davywm,咁你出黎遠唔遠呀?仲有報左邊幾間九龍城區呀 ?
作者: tinbb    時間: 09-11-27 16:03

我報左迦南,朗思,啟思同靈糧堂,但唔係九龍塘區...
迦南同朗思都收我個囡,啟思未收到信,靈糧堂下個星期先in....迦南會去交留位費...
作者: babycoming    時間: 09-11-27 16:06

靈糧堂<--九龍城果間呀 ?
迦南同朗思收左都好呀,朗思聽講唔錯喎 !
作者: davywm    時間: 09-11-27 16:08     標題: 回覆 1# babycoming 的文章

靈糧堂waiting(阿仔in哥日又係扭計仲訓地添).
其實我仲報左幾間k1, 但prefer阿仔讀全日, 所聖三一唔收真係好唔開心.
其實阿仔in左唔少k1, 一向表現唔差, 但去到我最心儀o既學校就黎料, 可能佢同呢d學校無緣份!
作者: babycoming    時間: 09-11-27 16:11

davywm ,我都只係搵全日,我同c佬要返工,無工人,所以佢一定要返全日,而全日本身就唔多校,又要搵好既全日校小之又小,所以我又係好期待聖三一係會收羅 !
細路仔面試表現真係無得control同預計,你唔好失望喇,呢d都係out of control加上又病,仲影響表現
作者: tinbb    時間: 09-11-27 16:11

唔係呀...係藍田靈糧...
迦南同朗思我都諗左好耐,最後都係決定揀迦南..
作者: babycoming    時間: 09-11-27 16:18

咁你有無報鑽石山果間呀,好多行內人都讚架 !
作者: chung222    時間: 09-11-27 16:23

是否麗港城迦南同朗思,想問點解你揀迦南?朗思英文好似好D...

原帖由 tinbb 於 09-11-27 16:11 發表
唔係呀...係藍田靈糧...
我都諗左好耐,最後都係決定揀迦南..

作者: tinbb    時間: 09-11-27 16:24

鑽石山O個間冇N班報,但係如果入左藍田靈糧N班,可直升鑽石山K班
作者: babycoming    時間: 09-11-27 16:26

哦,原來係咁呀,鑽石山果間係N架 ! 我只知佢地無FULL DAY咋 ! 我好想即刻收工閃返屋企 !
作者: EggEgg08    時間: 09-11-27 16:29

我可能太緊張阿b冇書讀....我幫佢報佐10間......so far 只 in 佐兩間......啟思&聖三一..... 不過呢兩間我都好鍾意...
作者: babycoming    時間: 09-11-27 16:35

我報左5間,一間連面試機會都無,2間收左,但有一間無交留位費,交左果間又未必有FULL DAY,我2公婆都要返工,囡囡一定要返全日,所以聖三一唔收我頭痕架喇.....唉
作者: tinbb    時間: 09-11-27 16:37

其實我開頭真係諗住揀朗思,但係interview個日,in我個囡個miss好似唔知自己做緊咩,印象分大減,加上個campus都幾細下....我之前上過面試班,個老師都recommend我揀迦南....
作者: davywm    時間: 09-11-27 16:45     標題: 回覆 2# babycoming 的文章

babycoming,
請問你有無好o既全日k1推介?
我都要返工, 雖然有公公婆婆湊, 但仲有個細佬係屋企, 所以主力揀全日!
作者: DL00    時間: 09-11-27 16:51

好唔開心, 收到信, 不過是唔收我個囝, 連WAITING LIST都無份.
作者: babycoming    時間: 09-11-27 16:53

我問左好多做教育果D朋友咋,有個朋友佢做開教育既,佢再幫我問佢地果一班老師,話基督教服務處大坑東幼稚園係好好好既一間學校,同埋我聽朋友話農圃道既YMCA又係VERY 骨,我都有報到, 大坑東果間我聽做老師的朋友話佢既校長係好緊張D老師,對老師要求好高,就係因為要令小朋友好,所以先處理老師方面,小朋友才會好,佢地行既活動教學係佢地既基督教服務處排名係第一既 !
作者: babycoming    時間: 09-11-27 17:06

剛剛收到信,WAITTING呀,唉..好DOWN
作者: dunbinex    時間: 09-11-27 17:59

作者: EggEgg08    時間: 09-11-27 18:58

農圃道既YMCA我都有報呀...不過間學校真係太細啦.......babycoming, 唔好down啦.....waiting即係有機會啦....我重係在公司....未返到屋企開信箱..
作者: hei619    時間: 09-11-27 19:14

原帖由 dunbinex 於 09-11-27 17:59 發表
我都收到信喇!唔收,連waiting都冇呀!好唔開心呀!!

我同你心情一樣 , 你BB係08年幾多月呀?
作者: babycoming    時間: 09-11-27 19:28

我太遲fax返去,而加排第9,好唔開心呀.無晒機會 >.<
作者: babycoming    時間: 09-11-27 19:30

原帖由 EggEgg08 於 09-11-27 18:58 發表
農圃道既YMCA我都有報呀...不過間學校真係太細啦.......babycoming, 唔好down啦.....waiting即係有機會啦....我重係在公司....未返到屋企開信箱..

你收唔收到ymca信 ? 我只收到佢地話收到我既申請,你有7收到通知幾時面試 ?
作者: MuiMuiQQ    時間: 09-11-27 20:56

我都係 waiting ... 唉 ~
作者: babycoming    時間: 09-11-27 23:00

mui,你排第幾個呀 ?
作者: tinbb    時間: 09-11-27 23:05

我收到信喇....收左我個囡呀 一天都光晒.....
係咪我報預備班,所以易入O的呢...
作者: ginnyyue    時間: 09-11-27 23:14

我收到信啦, 佢取錄左我個女, 佢in k1.
作者: babycoming    時間: 09-11-27 23:38

恭喜你呀 TINBB & ginnyyue ! 你地就好啦 !

ginnyyue 你住邊到呀 ? 你女女果日表現係咪好好呀 ?
作者: EggEgg08    時間: 09-11-28 00:09

恭喜哂收佐的小朋友呀....你地好叻呀. 我阿b都係waiting 咋....連fax都未,諗住明天才親身拿去...因在屋企樓下..不過我反而其實有d釋懷.....因之前重好頭痛讀啟思定聖三一, 而且又有8間未in... 唔想咁快又俾第二間留位費(啟思已經俾了$660!)...而家反而因要在waiting list俾多d時間自己諗清楚....如最後排唔到讀返啟思我都好開心gar lar....明天要in 方方.....
作者: EggEgg08    時間: 09-11-28 00:10

babycoming, 我都未收到YMCA interivew信呀....
作者: babycoming    時間: 09-11-28 00:21

egg,我真係失落到爆呀,唉....
你快d去交waitting啦,佢跟你早交早排架,跟次序排架 !
作者: EggEgg08    時間: 09-11-28 00:33

明天一早去交...hee hee...
你唔好咁唔開心啦...我成日覺得好多野冥冥之中自有主宰...小朋友唔係一定要讀到某間先可以成材...入到固之然開心, 入唔到亦焉知非褔呢...可能我太阿Q...覺得開心最重要...你笑下啦
作者: PHmami    時間: 09-11-28 00:39

Hi all,

我收到信啦, 聖三一取錄左我個囝 K1!

my son studing at 大坑東幼兒學校 n1 class now, it is very good school with nice teacher, but they are no school bus service for my son - I live TKO, I feel very tired to pick him return to home after work, so can't stay there. I know THT幼兒學校 still not full class (N1 & N2), so you can try to apply if feel interest.

原帖由 babycoming 於 09-11-27 16:53 發表
我問左好多做教育果D朋友咋,有個朋友佢做開教育既,佢再幫我問佢地果一班老師,話基督教服務處大坑東幼稚園係好好好既一間學校,同埋我聽朋友話農圃道既YMCA又係VERY 骨,我都有報到, 大坑東果間我聽做老師的朋友話佢既 ...

作者: ctlmama    時間: 09-11-28 00:55

PHmami 我想請問知唔知香港基督教服務處觀塘幼兒學校好唔好呢?你住將軍澳其實都可以報呀?你仔仔讀n1有冇嘢學到呢?
原帖由 PHmami 於 09-11-28 00:39 發表
Hi all,

my son studing at 大坑東幼兒學校 n1 class now, it is very good school with nice teacher, but they are no school bus service for my son - I live TKO, I feel ...

作者: babycoming    時間: 09-11-28 01:03

PH MA恭喜晒你呀,你就好啦 ! 嗚嗚..我得WAITTING咋...都係凶多吉少 !

THT幼兒學校即係邊間呀 ?
我都係咁唸大坑東如果無校車果個地方好唔方便,我住沙田的呀 !
作者: DoubleOs    時間: 09-11-28 12:10

PHmami

我個仔都收左啦,你係TKO邊度呀?我都係呀,都應該會答校車,唔知會唔會一齊呢?

原帖由 PHmami 於 09-11-28 00:39 發表
Hi all,

my son studing at 大坑東幼兒學校 n1 class now, it is very good school with nice teacher, but they are no school bus service for my son - I live TKO, I feel ...

作者: babycoming    時間: 09-11-28 12:25

好登你地高興呀,你地入到真係好喇 !
我唔開心到而加,排waitting都分分鐘入唔到,唉,我仲要排第9呀
作者: babycoming    時間: 09-11-28 12:35

我想問下你地呢,咁交留位費deadline係幾時,因為我都好想知到我排waitting幾時先會有消息知道收唔收 !
作者: DoubleOs    時間: 09-11-28 12:56

好似係12月9-10日,其實我覺得你都有機架,因而家先啱啱開始收到offer letter,遲D收定晒,應該有好多人會唔讀,因我地閒閒都都會in10間8間啦,所以好多人收左,就算交埋留位費都未必讀

原帖由 babycoming 於 09-11-28 12:35 發表
我想問下你地呢,咁交留位費deadline係幾時,因為我都好想知到我排waitting幾時先會有消息知道收唔收 !

作者: babycoming    時間: 09-11-28 13:02

DoubleOs,好多謝你既安慰,因為聖三一係我first choice我都無報d其他咩學校喇,係得大坑東幼稚園咋,不過我到我都未必會去面試,真係無校車到,坐車好唔方便 !

全日校其實真係唔多,搵得全日校既都未必會報半日校啩? 通常都無人湊到先去報全日校,我自己就未試過報半日校,因為無人湊,如果係半人校既,waitting 第9個我都好有信心入到,聖三一真係好難講,佢d位又小喎,不過都好多謝你呀,係咁失落中都有人安慰,琴晚成3點幾4點都訓唔到呀,唉....傷心到死死下tim !
作者: ginnyyue    時間: 09-11-28 13:51

多謝呀. 我住土瓜灣. 可能因為我先前已經考過幼兒園唔得今次再考會覺得有誠意啦. 唔好唔開心啦, 可能等到WAITING 呢?

原帖由 babycoming 於 09-11-27 23:38 發表
恭喜你呀 TINBB & ginnyyue ! 你地就好啦 !

ginnyyue 你住邊到呀 ? 你女女果日表現係咪好好呀 ?

作者: EggEgg08    時間: 09-11-28 23:56

babycoming, 我今日都排佐waiting啦...我都係排第9(不過N班)....今日去in 方方..d老師seems 都好好...不過個環境就真係... (尤其係以那個學費...似乎級數唔係好match lor) 反而今日去樂民救世君open day, 發覺那兒的環境同老師唔錯...最初還以為在樂民村內環境應該麻麻...點知原來都唔錯, 好光猛開揚..還有outdoor area...佢地都係全日班...用蒙特梭利同英文拚音....你都可以考慮下呀....
作者: dearest    時間: 09-11-29 00:12

我 yesterday 都收到信, 個囡 okay 左.
不過而家唔知讀 york or 呢間....

大家俾 d 意見好嗎?
作者: EggEgg08    時間: 09-11-29 00:36

我覺得兩間方向好唔同wor....
York: commercial d, focus on English, 名氣大d....half day
聖三一: famous at Project Approach, Eng weaker, full day. 老師好有愛心....

好睇你想邊個方向走wor...
作者: babycoming    時間: 09-11-29 01:40

EggEgg08 ,真係 ???? 我星期一即時打去問下先,救世軍既校好鬼full架喎,唔知仲得唔得呢,你會唔會報呀 ?

你今日去交waitting有無問下排第9有無機呀 ?
作者: babycoming    時間: 09-11-29 01:42

原帖由 EggEgg08 於 09-11-29 00:36 發表
我覺得兩間方向好唔同wor....
York: commercial d, focus on English, 名氣大d....half day
聖三一: famous at Project Approach, Eng weaker, full day. 老師好有愛心....

好睇你想邊個方向走wor... ...

無可置而,york好出名,對考小學真係好好多,學術相對聖三一係高好多既,你去問下d係york讀緊既小朋友媽媽,睇下點講 !
作者: anteater    時間: 09-11-29 07:17

想佢英文好同想考小學,一定係york. 學好英文要從小學起
作者: EggEgg08    時間: 09-11-29 22:57

我有報救世軍樂民 (係那10間其中之一) hee hee..... 12月中先有得interview...
聖三一話12月頭會知第一輛有冇位剩(過佐交留位費deadline後) 如果未排到就要等5月交第一期學費deadline後先知lo.....
作者: EggEgg08    時間: 09-11-29 23:01

救世軍樂民 俾我的感覺同聖三一差不多 (當然校舍細d....但竟然佢個outdoor地方大個聖三一 real outdoor area! 老師seems都好有愛心同都係行Project Approach, 當日open day老師好詳細介紹佢地其中一班同學做的 "project"....所以你都可以考慮考慮
作者: babycoming    時間: 09-11-29 23:04

原帖由 EggEgg08 於 09-11-29 22:57 發表
我有報救世軍樂民 (係那10間其中之一) hee hee..... 12月中先有得interview...
聖三一話12月頭會知第一輛有冇位剩(過佐交留位費deadline後) 如果未排到就要等5月交第一期學費deadline後先知lo..... ...

我上星期五同老師通電話時佢又話12月11-12日左右先會知到waitting既收幾多個喎 !

係呢,即係話係咪12月10日前都會知呀 ? 咁如果唔中,係咪即係出年5月仲會有機架 ?
作者: babycoming    時間: 09-11-29 23:05

原帖由 EggEgg08 於 09-11-29 23:01 發表
救世軍樂民 俾我的感覺同聖三一差不多 (當然校舍細d....但竟然佢個outdoor地方大個聖三一 real outdoor area! 老師seems都好有愛心同都係行Project Approach, 當日open day老師好詳細介紹佢地其中一班同學做的 "proj ...

我今日都聽朋友話呢間唔錯呀,仲好似今日係去左開放日,咁我想問下而加報仲趕得切嗎 ?聽講佢好好好full有出世紙就要報架喇喎 !
作者: EggEgg08    時間: 09-11-29 23:37

咁exactly 12月幾多號我又唔知wor...不過5月一定還有一次機會lor..因為有好多人會交幾間留位費,到last minute 要交第一期學費先make final decision gar ma.

原帖由 babycoming 於 09-11-29 23:04 發表

我上星期五同老師通電話時佢又話12月11-12日左右先會知到waitting既收幾多個喎 !

係呢,即係話係咪12月10日前都會知呀 ? 咁如果唔中,係咪即係出年5月仲會有機架 ? ...

作者: babycoming    時間: 09-11-29 23:40

egg,希望我地大家都OK啦 !
作者: EggEgg08    時間: 09-11-29 23:41

真係要打去問下先知...我就在阿b 12個月大時報名的

原帖由 babycoming 於 09-11-29 23:05 發表

我今日都聽朋友話呢間唔錯呀,仲好似今日係去左開放日,咁我想問下而加報仲趕得切嗎 ?聽講佢好好好full有出世紙就要報架喇喎 !

作者: babycoming    時間: 09-11-29 23:44

嘩,你咁早就報架喇 !
咁你in左字架 ?
作者: EggEgg08    時間: 09-11-29 23:45

yes...大家咁話!!

原帖由 babycoming 於 09-11-29 23:40 發表
egg,希望我地大家都OK啦 !

作者: EggEgg08    時間: 09-11-29 23:47

12月中 in 呀...  :loveliness:

原帖由 babycoming 於 09-11-29 23:44 發表
嘩,你咁早就報架喇 !
咁你in左字架 ?

作者: babycoming    時間: 09-11-29 23:47

我send左個pm比你,你睇睇 !
作者: babycoming    時間: 09-11-29 23:47

原帖由 EggEgg08 於 09-11-29 23:47 發表
12月中 in 呀...  :loveliness:

咁我事不宜遲,明天就交去先 !
作者: MuiMuiQQ    時間: 09-11-30 09:05

原帖由 babycoming 於 09-11-27 23:00 發表
mui,你排第幾個呀 ?
babycoming, 我排第5呀 ~ 希望我同妳都等到啦 !!
作者: babycoming    時間: 09-11-30 09:59

MUI,你點解咁快手既 ? 你星期五幾點fax返去架 ?
作者: amypekkle    時間: 09-11-30 10:03

原帖由 babycoming 於 09-11-29 23:04 發表

係呢,即係話係咪12月10日前都會知呀 ? 咁如果唔中,係咪即係出年5月仲會有機架 ? ...

如果係報聖三一中心幼稚園的k1, 係大約12月11-12日可以知道第一輪waitting既收幾多個.

因為我囡囡在聖三一中心幼兒園讀緊預備班(2歲班), 學校有通告問小朋友明年是否會繼續在該校讀k1, 12月9日前要回覆.

咁如果有家長12月9日唔記得交回條, 可能學校要一點時間聯絡家長, 所以 "老師...話12月11-12日左右先會知到waitting既收幾多個".

另, 我囡囡考st. cat k1收了, 所以我地唔會在聖三一的k1留位. 希望waiting list的媽咪下星期收到好消息啦!
作者: babycoming    時間: 09-11-30 10:07

amy, thanks 晒你回應,你囡囡好叻喎考到st.cat,聽說很難入的,你係呢到讀左幾個月覺得點呀 ?
作者: babycoming    時間: 09-11-30 10:10

amy,你囡囡好叻喎,st .cat聽講好難考的,勁呀 !
係呢,點解你會想轉校既 ? 聖三一好不好呀 ?
作者: PHmami    時間: 09-11-30 10:15

Hi ctlmama,

有朋友仔仔讀緊觀塘,佢話都OK!
本來有報觀塘,但上年的主任安排有點亂,我細仔係舊生弟妹,in 完口頭覆OK,但遲遲冇收到信,追左成個月都唔覆,終於細仔跟咗哥哥番大坑東,其實我好鍾意大坑東,不過今年九月已沒校車番TKO,接送攪到好頭痛不得不搳愛!

n1 的進步非常明顯,小朋友一般由唔多識講變到好多嘢講,自己吃飯,介成片等,都係呢一年學好!

原帖由 ctlmama 於 09-11-28 00:55 發表
PHmami 我想請問知唔知香港基督教服務處觀塘幼兒學校好唔好呢?你住將軍澳其實都可以報呀?你仔仔讀n1有冇嘢學到呢?

作者: PHmami    時間: 09-11-30 10:29

Hi Double Os,

問校車 ee 我度係坑口東港城站 8:00 am 上車,約6:00pm 落車!你呢?

原帖由 DoubleOs 於 09-11-28 12:10 發表
PHmami

我個仔都收左啦,你係TKO邊度呀?我都係呀,都應該會答校車,唔知會唔會一齊呢?

作者: PHmami    時間: 09-11-30 10:39

hi babycoming

唔好傷心住,可能 wait 到呢!

大坑東  = THT (英文簡寫) 有校車,不過今年起冇入TKO,你可以問多次有冇行沙田。

另你可以試吓又一村幼稚園,聽講都唔錯,校車路線廣 d!

原帖由 babycoming 於 09-11-28 01:03 發表
PH MA恭喜晒你呀,你就好啦 ! 嗚嗚..我得WAITTING咋...都係凶多吉少 !

THT幼兒學校即係邊間呀 ?
我都係咁唸大坑東如果無校車果個地方好唔方便,我住沙田的呀 ! ...

作者: DoubleOs    時間: 09-11-30 10:46

咁咪好長時間?你打去邊到問架?有無問幾$?

原帖由 PHmami 於 09-11-30 10:29 發表
Hi Double Os,

問校車 ee 我度係坑口東港城站 8:00 am 上車,約6:00pm 落車!你呢?

作者: MuiMuiQQ    時間: 09-11-30 10:52

原帖由 babycoming 於 09-11-30 09:59 發表
MUI,你點解咁快手既 ? 你星期五幾點fax返去架 ?
我星期五同個 friend 食完lunch 返屋企見到郵差派信, 大約2~3點... 一收到 waiting 信就立即轉身飛的士入去聖三一, 都要排第5... 唉 ~ :(
作者: babycoming    時間: 09-11-30 10:59

phma,
tht係學校校車定係街車 ?
如係街車有無電話問到 ?
你話好鐘意呢間學校,可唔可以分享下佢點好 ?
作者: babycoming    時間: 09-11-30 11:01

嘩...mui你勁呀,飛的去哈,但都要排第5呀.....
不過第5放心啦,一定得硬 !
作者: PHmami    時間: 09-11-30 11:23

問學校有關校車的 contact no. 不過已忘了 ... 要再問番!
8:00 am 上車,9:00 am 上堂,時間尚算可接受,
5:30 pm 先係學校開車,算係好快到!
$$ 大約 850

原帖由 DoubleOs 於 09-11-30 10:46 發表
咁咪好長時間?你打去邊到問架?有無問幾$?

作者: babycoming    時間: 09-11-30 11:37

我好似係下星期面試,到時問問先 !
作者: 7688    時間: 09-11-30 11:40

電: 譚太 9122-2211
我個b 5:30pm 上車要 6:35pm 先回家呀, 所以成日對著我哭(佢唔鐘意咁夜返), 要我出去接放學。

原帖由 PHmami 於 09-11-30 11:23 發表
問學校有關校車的 contact no. 不過已忘了 ... 要再問番!
8:00 am 上車,9:00 am 上堂,時間尚算可接受,
$$ 大約 850

...

作者: DoubleOs    時間: 09-11-30 12:13

好似放4:30喎,點解要5:30先開車既

原帖由 PHmami 於 09-11-30 11:23 發表
$$ 大約 850

...

作者: PHmami    時間: 09-11-30 12:19

tht係學校校車定係街車 ?外聘校車
如係街車有無電話問到 ? 可問學校主任

校舍清潔好開揚夠空間,陳設有心思,戶外空間非常大有小泳池
好多 outing ,不單一般參觀,學校更安排前住大部份社區展覽 (尤其藝術展)
姐姐老師很 nice (當然唔排除有個別老師例外啦)
學校課程不深,循序打好根基,按小朋友階段灌輸知識,愉快學習

原帖由 babycoming 於 09-11-30 10:59 發表
phma,
tht係學校校車定係街車 ?
如係街車有無電話問到 ?
你話好鐘意呢間學校,可唔可以分享下佢點好 ?

作者: 7688    時間: 09-11-30 12:20

佢哋啲車要就埋小學補完課先一齊尾班車走, 住得近嗰啲就未夠4:30 pm 都已經可以上車走, 所以好多家長都寧願自己接送。你可以在放學時間等候區睇一轉就知清楚。

通常學校有好多課外活動都會上到5:15pm 完, 咁坐校車嗰班咪啱囉!

原帖由 DoubleOs 於 09-11-30 12:13 發表

作者: PHmami    時間: 09-11-30 12:20

好似係有課外活動參加!

原帖由 DoubleOs 於 09-11-30 12:13 發表

作者: babycoming    時間: 09-11-30 12:24

原帖由 PHmami 於 09-11-30 12:19 發表
tht係學校校車定係街車 ?外聘校車
如係街車有無電話問到 ? 可問學校主任

校舍清潔好開揚夠空間,陳設有心思,戶外空間非常大有小泳池
好多 outing ,不單一般參觀,學校更安排前住大部份社區展覽 (尤其藝術展)
老姐姐老師很 ...

PH,好勁喎,連泳池仔都有埋 ! 我自己湊真係唔知點算,坐車左轉右轉 !

係呢佢既程度唔深,咁對佢地上小學有無影響呢 ?
作者: PHmami    時間: 09-11-30 12:34

Hi 7688,

想請問你滿意學校嗎?課程 / 老師 / 膳食
每星期多少堂 native english & 普通話? Tks!!

作者: PHmami    時間: 09-11-30 12:41

咁要視乎小朋友本身能力、家長配合、心儀小學程度,如心儀小學程度深的話,哪家長便必然要有相應配合以補幼兒學校學術之不足。以我大仔讀大坑東畢業,喜愛看書,語文不錯,我便給他上數學(英數),so far 佢升小 OK,好開心!

原帖由 babycoming 於 09-11-30 12:24 發表

PH,好勁喎,連泳池仔都有埋 ! 我自己湊真係唔知點算,坐車左轉右轉 !

係呢佢既程度唔深,咁對佢地上小學有無影響呢 ?

作者: amypekkle    時間: 09-11-30 12:46

原帖由 babycoming 於 09-11-30 10:10 發表
係呢,點解你會想轉校既 ? 聖三一好不好呀 ?

聖三一中心幼稚園好好呀. 我囡囡好彩考到入去之後, 我才知聖三一中心幼稚園出名老師的關顧做得好. 我都覺得囡囡的兩位班主任好鍚小朋友, 小朋友返學好開心(其實我覺得大部份幼稚園小朋友都覺得返學好開心).

昨天晚上我同妹妹講話會轉去哥哥的幼稚園讀書, 佢都喊晒口咁話: "我唔要哥哥學校, 我要自己間學校. 我要返聖三一中心".

其實聖三一都好好, 兩歲班已經有(好似2位)英文老師, 又有普通話老師. 到了k1或以上, 好似可在學校參加課外活動添. (呢點我不太清楚)

我轉校的原因是哥哥在st. cat.讀緊k3, 一來我覺得st. cat.的academic強一點(我想target小一考直資或私校), 二來如果妹妹考到st. cat.唔俾佢讀, 怕佢將來大個會問點解哥哥跟佢是讀不同的幼稚園, 唔想將來俾小朋友以為我偏心.
我當初都諗住如果妹妹考不到st.cat., 就俾佢繼續在聖三一讀. 咁而家考到, 雖然好唔捨得聖三一的老師, 不過我都會同妹妹轉.
作者: ctlmama    時間: 09-11-30 15:09

phmami
我個女係細女觀塘幼兒學校、藍田啟思、青衣商會將軍澳kg及將軍澳宣道kg都收咗我個小朋友,你話點揀好呢?      

原帖由 PHmami 於 09-11-30 10:15 發表
Hi ctlmama,

有朋友仔仔讀緊觀塘,佢話都OK!
本來有報觀塘,但上年的主任安排有點亂,我細仔係舊生弟妹,in 完口頭覆OK,但遲遲冇收到信,追左成個月都唔覆,終於細仔跟咗哥哥番大坑東,其實我好鍾意大坑東,不過今年九月已沒校車番TKO ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5