教育王國

標題: 人算不如天算--IN 沙田樂基 [打印本頁]

作者: luiflora    時間: 09-11-28 13:29     標題: 人算不如天算--IN 沙田樂基

仔仔同老公第一次in得甘差,大家都唔夠休息....老公只睡了3/4個小時,昨晚三更半夜由上海趕返香港!!個仔7:00叫佢起身,佢已經心情勁差,去in時,明明選擇in英文,偏偏來了一個廣東話老師,老師問野,仔仔有3/4次講"l dont know" 識都唔答(因為佢對廣東話反應慢d),加上老師問老公野時,老公一句起兩句止,唔似佢d口才,完全都無將仔仔的優點講出來.想幫口,老師又即時問第二條問題,當時我真的無西心機....還有in8:30分,門就8:30開,幾十秒至兩三分鐘後(總之好快好快)即in.....我地一家3口都未準備好,仲要係8:30之中的頭幾個IN TIM,總之未試過in得甘差!!!唉~~之前IN7間都IN得好好,全收....反而我最喜歡的學校就出事了.....人算不如天算,ANYWAY都好多謝一直比心得我的網友!!THANKS --
作者: 6321    時間: 09-11-28 14:18

Don't be upset! Nursery is just a start & there are a lot of challenges waiting for you & your kid in long road. Definitely, there are still a lot of good schools waiting for your kid.

Last yr, I just delivered my little kid for 2 weeks on the HKPS interview date, called the school for reschedule but they rejected even I provided the hospital proof. I was away with my elder kid for 2 weeks (put in my 99 place) & first met her again in front of school. She was very upset & never sit by herself. Finally, we were failed.

This yr, we are happy coz we got a lot of school offers for K1.

There are hopes always!
作者: luiflora    時間: 09-11-28 15:05     標題: 好多謝你~~

原帖由 6321 於 09-11-28 14:18 發表
Don't be upset! Nursery is just a start & there are a lot of challenges waiting for you & your kid in long road. Definitely, there are still a lot of good schools waiting for your kid.

Last yr, I ju ...

多謝你的支持及分享!!我常常說:過程盡力,結果平常心面對!!而這次我覺得很無奈,原因是:我沒看到老公和仔仔盡力,但是我不可以抱怨他們什麼.....老公出差體力疲倦,不是他的錯!仔仔還這麼小,年幼無知,睡不夠不回答陌生人問題,也屬於正常,我不能夠抱怨什麼,我只能夠說很無奈!!既然沙田樂基與我無緣...只好在9龍塘THINK上學了!!!希望它更合適我的仔仔!!!明年又可以再努力過!!!ANYWAY 真的好多謝你的安慰!!
作者: jaycee_mami    時間: 09-11-28 16:07

人算不如天算, 這topic我深深體會到.

11月頭是各幼稚園的面試大日子, 但可惜我仔忽然發燒, 病左一星期多, 錯過了數間學校的面試.  有些學校很好 (如聖保羅堂), 見我有醫生紙, 給我補考的機會, 很公平, 但有些, 就一口話no.  

病後他勁扭計, 去到某校interview, 表現非常差勁, 但估唔到最後咁都收, 又係人算不如天算的例子.
作者: luiflora    時間: 09-11-28 19:06

原帖由 jaycee_mami 於 09-11-28 16:07 發表
人算不如天算, 這topic我深深體會到.

11月頭是各幼稚園的面試大日子, 但可惜我仔忽然發燒, 病左一星期多, 錯過了數間學校的面試.  有些學校很好 (如聖保羅堂), 見我有醫生紙, 給我補考的機會, 很公平, 但有些, 就一 ...

唉~~總之now父母壓力好大,都唔知是不是自己比自己!!!自找苦吃???不過阿q d唸,今次失敗都好,起碼唔好覺得仔仔樣樣叻,不知不覺真的會自大....對自己對仔仔都唔好!!!:)
作者: AAAFamily    時間: 09-11-28 19:35

Totally understand your feeling.  Just do the best preparation and leave the results to god and take it easy.  KLT THINK is a good school.  May be our bb will be classmates.
作者: MAMAMEEE    時間: 09-11-28 22:50

好多時都聽到有關九龍塘THINK的comment.  其實, 佢係咪同馬鞍山THINK同出一系. 而課程同師資係咪差好遠架? 只知道馬鞍山THINK嘅N1班不重英文教學, 但該校仍以語文教育為出名.
作者: luiflora    時間: 09-11-28 23:22

原帖由 MAMAMEEE 於 09-11-28 22:50 發表
好多時都聽到有關九龍塘THINK的comment.  其實, 佢係咪同馬鞍山THINK同出一系. 而課程同師資係咪差好遠架? 只知道馬鞍山THINK嘅N1班不重英文教學, 但該校仍以語文教育為出名. ...

9龍塘Think是最多外國老師,加上學校大,可見天,可上網睇小朋友上課情況!N班每天有1小時45分鐘廣東話,1小時英文,15分鐘國語,升K1英文及國語比重會愈來愈多,廣東話開始減少,去到K3時,學生的英文及國語已經好好了!!而其他地區的THINK好似不相同,不過學費便宜些.我朋友的女在馬鞍山THINK,佢話老師真的好好,成日CALL佢,但是佢覺得英文,國語比較少,所以升K1時,佢要求學校自動轉去9龍塘,結果成功!!佢還說校長同一個人,好有愛心.親自幫佢好多野!!朋友更加安慰我講:9龍THINK好過沙田樂基,起碼地方大又新(下年搬新校舍),又可以上網日日睇仔仔上堂!!我真的好感謝朋友的分享及安慰!!
作者: luiflora    時間: 09-11-28 23:26

原帖由 AAAFamily 於 09-11-28 19:35 發表
Totally understand your feeling.  Just do the best preparation and leave the results to god and take it easy.  KLT THINK is a good school.  May be our bb will be classmates.

哈哈~好啊,如果最後大家都返THINK,我地再私下聯絡,可能真的成為同學媽咪
作者: twinsstar    時間: 09-11-28 23:34

Yes .. THINK is good .. and now I'm struggling if I should let him change school next year (to those so called famous KG in kln tong) ...

but 1 thing to clarify ... there're video clips about school life but it won't be updated every day ga ... Anyway, you don't have to worry cos the sch provides intensive care for your kid.

原帖由 luiflora 於 09-11-28 23:22 發表

9龍塘Think是最多外國老師,加上學校大,可見天,可上網睇小朋友上課情況!N班每天有1小時45分鐘廣東話,1小時英文,15分鐘國語,升K1英文及國語比重會愈來愈多,廣東話開始減少,去到K3時,學生的英文及國語已經好好了!!而 ...

作者: AAAFamily    時間: 09-11-29 12:38

That's good.  Thanks for sharing.  

原帖由 luiflora 於 09-11-28 23:22 發表

9龍塘Think是最多外國老師,加上學校大,可見天,可上網睇小朋友上課情況!N班每天有1小時45分鐘廣東話,1小時英文,15分鐘國語,升K1英文及國語比重會愈來愈多,廣東話開始減少,去到K3時,學生的英文及國語已經好好了!!而 ...

作者: jaimegaga    時間: 09-11-29 22:27

are you interviewing for international class???
i was supposed to "in" for local class, but the adm girl asked me if i would like to have "international " instead, because too much applications for local..... and finally we had the international interview.....

原帖由 luiflora 於 09-11-28 13:29 發表
仔仔同老公第一次in得甘差,大家都唔夠休息....老公只睡了3/4個小時,昨晚三更半夜由上海趕返香港!!個仔7:00叫佢起身,佢已經心情勁差,去in時,明明選擇in英文,偏偏來了一個廣東話老師http://ads.baby-kingdom.com/www/d ...

作者: luiflora    時間: 09-11-29 22:45

原帖由 jaimegaga 於 09-11-29 22:27 發表
are you interviewing for international class???
i was supposed to "in" for local class, but the adm girl asked me if i would like to have "international " instead, because too much applications for lo ...

甘搗笑???其實有留意我寫野的人都知道我本來是想報英普班,只擔心來了國語人in,個仔仔不懂得反應,為了佢in得會好d,故報中英文班!點知明明選擇in英文,最後卻來了個廣東話老師in,一樣in得差......呵呵~
作者: anniese    時間: 09-11-29 23:56

咿。。。照你甘講,即是報英普班的人唔係好多?

原帖由 jaimegaga 於 09-11-29 22:27 發表
i was supposed to "in" for local class, but the adm girl asked me if i would like to have "international " instead, because too much applications for lo ...

作者: pingu_k    時間: 09-11-30 01:48

原帖由 luiflora 於 09-11-28 13:29 發表
仔仔同老公第一次in得甘差,大家都唔夠休息....老公只睡了3/4個小時,昨晚三更半夜由上海趕返香港!!個仔7:00叫佢起身,佢已經心情勁差,去in時,明明選擇in英文,偏偏來了一個廣東話老師http://ads.baby-kingdom.com/www/d ...

IN7間都IN得好好,全收--->>咁樣好好啦!!吾好太吾開心啦!不過你咁快見左咁多間既?可否share係邊幾間呢?我就大部份都未見/apply呀!!暫時見左3間,有兩間出左result都收左!

其實我都好吾開心呀,我之前一直都吾知原來KlnTong Think教英文既時間係多過其他分校咁多架,無諗過一樣係Think,原來教既野會吾同,當時只係諗住選間方便少少既(Lam Tin),之後響呢度睇d媽媽講開先知!!唉,一諗起就吾開心,怪自己點解吾選KlnTong......
作者: luiflora    時間: 09-11-30 14:36

原帖由 pingu_k 於 09-11-30 01:48 發表

IN7間都IN得好好,全收--->>咁樣好好啦!!吾好太吾開心啦!不過你咁快見左咁多間既?可否share係邊幾間呢?我就大部份都未見/apply呀!!暫時見左3間,有兩間出左result都收左!

其實我都好吾開心呀,我之前一直都吾知原來K ...

我打算比個仔仔讀一年半學校,所以in沙田靈光幼兒學校,好時光(沙田),嘉德麗(沙田第一城),康傑(馬鞍山)for 2010年2月,朗思(9龍塘),迦南幼兒園(9龍塘),啟思(9龍塘)for 2010年8月!留位了think,沙田樂基等結果,還欠9龍塘樂基未in.
你如果真的留錯位去了另一間think,將你的心事告訴果間學校,找校長傾下,因為全港think都是由一位校長管理,佢份人好好,好熱心!!你的心事講出來,個個都會接受的!!佢可能會幫你更改留位費,反正現在又不是尾聲,5月時,佢地都要更改好多野啦,留大訂時,一定有人走....
作者: wcecilia926    時間: 09-11-30 15:13

dear twinstar...is your kid studying in Think? Is he/ she enjoy in studying? how's the teacher? Do u think their Mandarin and english has been improved?
作者: twinsstar    時間: 09-11-30 15:47

Yes ar .. he;s now in K1. He really loves school a lot. Sometimes I asked him if he wants to change to a new KG next year (those in Kln tong), he cried and said "no" and he wanted to stay in THINK.  You know this is what I'm struggling now ....

The teachers are very caring. If you're in LN, they called u every day for the whole mth to report about your kid's progress. Won't have so many calls in K1 but have progress report every 2 weeks for Chi and every mth for eng.

To me, his English and PTH have improved a lot, esp Eng. In N1, he learnt quite a no. of Eng vocabs though there's not much lesson time for Eng. In K1, he now can speak simple Eng sentences. Eng listening should be of no problem for him now. Since I didn't speak to him in Eng often at home. I think this is already v good.

As I put him in E/C instead of E/PTH classes both in N1 and K1, compared to Eng, his PTH is not as good as Eng. But he can still sing those PTH songs and speak simple vocabs / phases taught by the teachers now e.g. "brushing teeth, I love papa and ma ma, mooncake, fruits" etc.

原帖由 wcecilia926 於 09-11-30 15:13 發表
dear twinstar...is your kid studying in Think? Is he/ she enjoy in studying? how's the teacher? Do u think their Mandarin and english has been improved?

作者: twinsstar    時間: 09-11-30 15:53

hey .. you don't have to worry. I think for nursery, finding a school which is near your home is very important too. It's very harsh for a 2 yr old kids to travel long way to school. You can change it to Kln tong in K1 even now you cannot successfully changed to Kln tong in N1.

原帖由 pingu_k 於 09-11-30 01:48 發表

其實我都好吾開心呀,我之前一直都吾知原來K ...

作者: jaimegaga    時間: 09-11-30 21:28

actually i picked local because it is morning class, but i choose international as second choice....btw how old is your son? what questions did they ask?
here are the question she asked my daughter:
1- what is your name? ( my daughter is only 13 months, i wonder if she had read my profile before the interview ?!? and of coz she was puzzled.... )
2- who is your daddy? who is your mommy? ( she got it )
3- where is your nose? where is your mouth? ( she got it )
4- picture of fruits, and ask to point the apple.. ( she keeps on pointing to the banana, and say nana?!?  )
5- picture of animals, and ask to point the dog... ( i need to tell her wow wow instead to point out the dog... )

原帖由 luiflora 於 09-11-29 22:45 發表

甘搗笑???其實有留意我寫野的人都知道我本來是想報英普班,只擔心來了國語人in,個仔仔不懂得反應,為了佢in得會好d,故報中英文班!點知明明選擇in英文,最後卻來了個廣東話老師in,一樣in得差......呵呵~ ...

作者: jaimegaga    時間: 09-11-30 21:29

i think so coz i din't wait for too long after choosing the international....
原帖由 anniese 於 09-11-29 23:56 發表
咿。。。照你甘講,即是報英普班的人唔係好多?

作者: pingu_k    時間: 09-12-1 00:50

原帖由 luiflora 於 09-11-30 14:36 發表

我打算比個仔仔讀一年半學校,所以in沙田靈光幼兒學校,好時光(沙田),嘉德麗(沙田第一城),康傑(馬鞍山)for 2010年2月,朗思(9龍塘),迦南幼兒園(9龍塘),啟思(9龍塘)for 2010年8月!留位了think,沙田樂基等結果,還欠9龍 ...

many tks!! 你既提議好好,我都無諗過添!!但係,因為Think吾係我既1st choice,如果佢地真係俾我轉到KlnTong,但我到時又吾讀去另一間,咁又好似好衰,所以我又吾係好敢o係現階段申請轉.......唉.......

你講既一年半學校,都係要番5日架?同playgroup吾同?我都吾知有呢d班!
作者: pingu_k    時間: 09-12-1 00:56

原帖由 twinsstar 於 09-11-30 15:53 發表
hey .. you don't have to worry. I think for nursery, finding a school which is near your home is very important too. It's very harsh for a 2 yr old kids to travel long way to school. You can change it ...

many tks for your advice!!  

You can change it to Kln tong in K1 -->> 一定可以轉到嗎? 請問你知吾知係咪到K1, Kln Tong branch教英文既時間仍然係比其他branch多?
作者: luiflora    時間: 09-12-1 10:45

原帖由 pingu_k 於 09-12-1 00:50 發表

many tks!! 你既提議好好,我都無諗過添!!但係,因為Think吾係我既1st choice,如果佢地真係俾我轉到KlnTong,但我到時又吾讀去另一間,咁又好似好衰,所以我又吾係好敢o係現階段申請轉.......唉.......

你講既一年半學 ...

香港小朋友足兩歲可以入讀n班,而我仔仔是大b一月尾出世,所以明年2月可入讀,不過就要插2007年出生的n班,所以不可以報d超出名學校,一定無位!或者你又會問,甘8月時是否升k1,當然不是,因為8月時佢又未足夠2歲8個月(最小要求)入k1,所以依然是n班,甘就變了比佢讀一年半n班!!無法啦,父母都要返工,真的不想佢成日對住姐姐.
作者: luiflora    時間: 09-12-1 10:54

原帖由 pingu_k 於 09-12-1 00:56 發表

many tks for your advice!!  

You can change it to Kln tong in K1 -->> 一定可以轉到嗎? 請問你知吾知係咪到K1, Kln Tong branch教英文既時間仍然係比其他branch多?

一定可以轉到!!只要佢地收返你小朋友升k1(唔收返機會好低)!!9龍塘教的英文比重應該係比其他地區多,即使一樣,起碼9龍塘是真正的外國人教,有d係英美老師!!我知是因為朋友上星期成功幫個女轉左及資料來自佢!!!
作者: pingu_k    時間: 09-12-2 00:50

原帖由 luiflora 於 09-12-1 10:45 發表

香港小朋友足兩歲可以入讀n班,而我仔仔是大b一月尾出世,所以明年2月可入讀,不過就要插2007年出生的n班,所以不可以報d超出名學校,一定無位!或者你又會問,甘8月時是否升k1,當然不是,因為8月時佢又未足夠2歲8個月(最 ...

OR......明白!!! : ))
作者: pingu_k    時間: 09-12-2 00:51

原帖由 luiflora 於 09-12-1 10:54 發表

一定可以轉到!!只要佢地收返你小朋友升k1(唔收返機會好低)!!9龍塘教的英文比重應該係比其他地區多,即使一樣,起碼9龍塘是真正的外國人教,有d係英美老師!!我知是因為朋友上星期成功幫個女轉左及資料來自佢!!! ...

many tks!咁我都安樂番少少........
作者: luiflora    時間: 09-12-2 10:31

原帖由 jaimegaga 於 09-11-30 21:28 發表
actually i picked local because it is morning class, but i choose international as second choice....btw how old is your son? what questions did they ask?
here are the question she asked my daughter:
1 ...

原來個個考d問題都差唔多,老師都係甘問我個仔仔,佢90%做到,10%唔想做(佢講了l dont know 及 what's this),還在in時,走去了另一張台玩人地d玩具,同人地個老師有講有笑tim,要爸爸抱佢返位,爸爸忘記叫仔仔同in我地個老師講"sorry",不過仔仔走時有講thanks and byebye"
唸唸下,如果學校只是考小朋友反應,我唸仔仔可能都有機會瓜...但係如果考服從性,仔仔一定肥佬!!
作者: eggmama    時間: 09-12-2 22:19

Anyone knows WHEN will we get the result?
作者: jaimegaga    時間: 09-12-2 22:21

your boy is very smart ....as can answer most of the questions, and know how to say "i don't know.." moreover he is a big B, should be easily get in la.... why u think you interview is not good lei...

原帖由 luiflora 於 09-12-2 10:31 發表

原來個個考d問題都差唔多,老師都係甘問我個仔仔,佢90%做到,10%唔想做(佢講了l dont know 及 what's this),還在in時,走去了另一張台玩人地d玩具,同人地個老師有講有笑tim,要爸爸抱佢返位,爸爸忘記叫仔仔同in我地個 ...

作者: pingu_k    時間: 09-12-3 00:08

原帖由 jaimegaga 於 09-12-2 22:21 發表
your boy is very smart ....as can answer most of the questions, and know how to say "i don't know.." moreover he is a big B, should be easily get in la.... why u think you interview is not good lei... ...

yes, seems his performance is v gd!!!
作者: monkey05    時間: 09-12-3 09:58

原帖由 luiflora 於 09-12-2 10:31 發表

原來個個考d問題都差唔多,老師都係甘問我個仔仔,佢90%做到,10%唔想做(佢講了l dont know 及 what's this),還在in時,走去了另一張台玩人地d玩具,同人地個老師有講有笑tim,要爸爸抱佢返位,爸爸忘記叫仔仔同in我地個 ...

你仔仔有 9成做到, 都唔錯啦, 只不過係走左去另一張枱到8下, 好奇姐, 未必無機喎.  

我自己都覺得老師係 focus on 個小朋友居多, 問我野時老師對眼都不離望下小朋友, 睇下佢做咩同睇反應.
作者: luiflora    時間: 09-12-3 11:12

原帖由 jaimegaga 於 09-12-2 22:21 發表
your boy is very smart ....as can answer most of the questions, and know how to say "i don't know.." moreover he is a big B, should be easily get in la.... why u think you interview is not good lei... ...

可能有對比,之前佢in其他學校時,仔仔不會甘無禮走開及說: l dont know或答單子,之前佢in其他學校時,成日比驚喜我同老師,如:老師問佢耳在那,眼在那...佢答完之後還會唱幾首歌,而老師問佢圖書內的生果是什麼,佢會答一句句子,見到學校其他地方有,佢會好大聲及指住果度講"same",之後佢會講比我地知佢見到d咩,例如:Apple on the tree , one two ..trees.. on the small tree ,Birds are singing in the trees(大約例子)....總之次次老師都讚佢講野好叻,大部份老師還好奇問佢幾時開始識講野,可惜今次佢全用單字答及走開,變得好bb,沒驚喜比個老師,當日老師都好像未清醒甘,還問佢會講野嗎??老公又未清醒甘答:會!!我差d暈低,仔仔都講了good morning , hi , apple ...老師會突然失憶!老公又唔sale下仔仔....總之對比之前in的學校,感覺好差!老公,仔仔,老師個個都半夢半醒甘.聽講今年沙田樂基唔易入,成兩千人申請,先收幾十人,有d哥哥姐姐在讀的小朋友又有優先,家長識人又優先...餘下得幾多位姐??所以當日仔仔的表現不突出,我覺得唔會考到囉...
作者: luiflora    時間: 09-12-3 11:21

原帖由 jaimegaga 於 09-11-30 21:28 發表
1 ...

13個月???嘩~~你個女女都好聰明!!!如果考唔到好學校,一定唔係佢唔叻而係因為細bb囉~~你有無考慮將佢轉大大b???甘你日後一定唔使擔心!!大大b加上佢本身甘聰明,大把好學校比你選擇!!!

作者: Alichau    時間: 09-12-3 12:28

原帖由 luiflora 於 09-12-3 11:12 發表

可能有對比,之前佢in其他學校時,仔仔不會甘無禮走開及說: l dont know或答單子,之前佢in其他學校時,成日比驚喜我同老師,如:老師問佢耳在那,眼在那...佢答完之後還會唱幾首歌,而老師問佢圖書內的生果是什麼,佢會答 ...

沙田樂基都有二千幾個申請???!!! 會唔會係講緊九龍塘樂基呀??

其實luiflora我覺得你囝囝好叻仔啦, 聽你講佢in得好好呀, 你太謙同過慮啦...如果扣除埋k1-k3同細b, 你囝囝好大機會入啦...

再講, 我囡囡個日做到大部份指令我已經開心到要還神, 仲要佢有驚喜同超表現?? 唔好意思係咁我無條件投降!!!

作者: luiflora    時間: 09-12-3 14:24

原帖由 Alichau 於 09-12-3 12:28 發表

沙田樂基都有二千幾個申請???!!! 會唔會係講緊九龍塘樂基呀??

其實luiflora我覺得你囝囝好叻仔啦, 聽你講佢in得好好呀, 你太謙同過慮啦...如果扣除埋k1-k3同細b, 你囝囝好大機會入啦...

再講, 我囡囡個日做到大 ...

多謝你~可能我真的太過緊張這間學校,加上佢之前IN其他學校都唔會有甘反應..所以我當日真的無晒心機,不過NOW無事啦,順緣啦~之前我有打算將中英班改英普班時,打電話去9龍塘樂基,接電話個位小姐的確答:成三千幾人申請,所以你一定要比個申請NO我!而沙田樂基又係甘講...無NO我地幫唔到你,今年起碼成二千人申請.......(因為我無COPY申請表,故唔知道申請NO)...
作者: Bear@MAMA    時間: 09-12-3 14:30

沙田樂基都有二千幾個申請???!!! 會唔會係講緊九龍塘樂基呀?? --------------佢得一日interview怎可能in二千人呀!

再講, 我囡囡個日做到大部份指令我已經開心到要還神, 仲要佢有驚喜同超表現?? 唔好意思係咁我無條件投降!!!---------------------我都有這樣同感!
作者: luiflora    時間: 09-12-3 14:43

原帖由 Bear@MAMA 於 09-12-3 14:30 發表
沙田樂基都有二千幾個申請???!!! 會唔會係講緊九龍塘樂基呀?? --------------佢得一日interview怎可能in二千人呀!

其實luiflora我覺得你囝囝好叻仔啦, 聽你講佢in得好好呀, 你太謙同過慮啦...如果扣除埋k1-k3同細b, ...

多謝你!!!我之前都係甘唸??邊有甘多BB??一日點IN成二千人??我有懷疑是否當日接電話者講錯??OR 我聽錯....不過我同事又係甘講--佢聽到學校內的媽咪甘講...唉~~真真假假真的是一個迷!!!我地又唔識校長,如果唔係,都可以八下!!!
作者: luiflora    時間: 09-12-3 14:58

原帖由 Bear@MAMA 於 09-12-3 14:30 發表

其實luiflora我覺得你囝囝好叻仔啦, 聽你講佢in得好好呀, 你太謙同過慮啦...如果扣除埋k1-k3同細b, ...

我計一計,可能有成兩千都唔奇....9龍塘話3千幾人申請,佢地分兩天,時間9-5,沙田IN一天,時間8:30-6:00,將3千幾人除2,都成一千幾啦,再加上時間長了成個鍾.....甘有兩千都唔奇!!不過即使無,過千都一定有(我唸)!!
作者: Bear@MAMA    時間: 09-12-3 15:09

原帖由 luiflora 於 09-12-3 14:58 發表

我計一計,可能有成兩千都唔奇....9龍塘話3千幾人申請,佢地分兩天,時間9-5,沙田IN一天,時間8:30-6:00,將3千幾人除2,都成一千幾啦,再加上時間長了成個鍾.....甘有兩千都唔奇!!不過即使無,過千都一定有(我唸)!! ...

我又想八下你平時怎様教你個小朋友,可以教到佢咁叻!
作者: luiflora    時間: 09-12-3 17:16

原帖由 Bear@MAMA 於 09-12-3 15:09 發表

我又想八下你平時怎様教你個小朋友,可以教到佢咁叻!  

你甘講,我都有d唔好意思!!其實每個小朋友成長都唔同,有d叻講野,有d叻四支,有d叻音樂.....總之個個小朋友都一定有佢地優缺點,好難比較邊個小朋友真係叻,好似我小朋友4個月會叫"媽媽"音,5個月發"爸爸"音....13個月已經會講"l like car",佢的確早講野,講野就叻..不過佢d四支好唔發達,成日整傷自己,膽又細,葉葉花花都驚....甘這方面佢就好屎!!只不過學校面試時,唔會發現佢無膽及四支唔發達姐
我又唔覺自己有咩特別方法去教佢講野,可能仔仔似我長氣又支支吾吾--天生!!:loveliness: 唯一要講就是我大肚時成日聽小朋友歌,爸爸日日都撫住個肚同佢傾計,出世之後,家中常常開d音樂及故事,唔知是不是如此,入左佢腦,所以一會發音時就好快講野呢??!!!
作者: Ching0204    時間: 09-12-3 17:16

其實當日我見到真係好多人interview,"Playgroup" 既學位又唔係好多, 我個囡當日都做到曬老師叫佢做既野, 仲識講埋(佢22個月大), 之但係如果個個小朋友都做到老師既指令, 咁佢地又會點樣去收生呢??
作者: luiflora    時間: 09-12-3 17:30

原帖由 Ching0204 於 09-12-3 17:16 發表
其實當日我見到真係好多人interview,"laygroup" 既學位又唔係好多, 我個囡當日都做到曬老師叫佢做既野, 仲識講埋(佢22個月大), 之但係如果個個小朋友都做到老師既指令, 咁佢地又會點樣去收生呢?? ...

假設一千人in playgroup,300個大b,100個做到晒指定動作有咩甘出奇姐???1.我估先選擇哥哥姐姐在該校讀,2.選擇識得的家長...3.再選擇地區及問卷寫成點....聽講有d學校不喜歡學生住太遠,怕佢成日遲到及太過辛苦會隨時唔讀....睇問卷可以了解父母想法是否與學校教育理念一致!!如果只收80人,就有20全答對的小朋友被out...........(純個人猜測!!)希望你小朋友成功!!!:loveliness:

作者: Bear@MAMA    時間: 09-12-3 17:32

原帖由 luiflora 於 09-12-3 17:16 發表

你甘講,我都有d唔好意思!!其實每個小朋友成長都唔同,有d叻講野,有d叻四支,有d叻音樂.....總之個個小朋友都一定有佢地優缺點,好難比較邊個小朋友真係叻,好似我小朋友4個月會叫"媽媽"音,5個月發"爸爸"音....13個月已 ...

多謝你嘅分享! 希望大家都成功入讀到,唉...仲在有成個月,真係等到頸到長la!
作者: jaimegaga    時間: 09-12-3 17:49

actually i dun expect we will get accepted...as there are too many qualified kids ( Age above 2 in sep 2010 ) already to compete w limited PN space....
i m just taking this chance to prepare for interviews... i think i will apply for both PN & KG next year... if no good KG got accepted... will go for PN to be "big B" la.... 冇辦法.....

原帖由 luiflora 於 09-12-3 11:21 發表

13個月???嘩~~你個女女都好聰明!!!如果考唔到好學校,一定唔係佢唔叻而係因為細bb囉~~你有無考慮將佢轉大大b???甘你日後一定唔使擔心!!大大b加上佢本身甘聰明,大把好學校比你選擇!!! ...

作者: luiflora    時間: 09-12-3 19:28

原帖由 Bear@MAMA 於 09-12-3 17:32 發表

多謝你嘅分享! 希望大家都成功入讀到,唉...仲在有成個月,真係等到頸到長la!

我都打定輸數...叻的小朋友太多啦,甘多人in,甘少位!!不過我覺得做家長的真係好辛苦!!now個bb先甘細,家長已經in啊in,申請啊申請,等啊等,留位啊留位,無學校收又煩,有多過一間收又煩....總之都好累!!!緊張佢地多過緊張自己的銀包,佢地入到好學校,寧願自己唔買野都比佢地讀,係唔係香港文化喜歡自找辛苦呢??又唔見d外國朋友甘......唉~但現今遊戲係甘玩,唔通由佢是旦入一間,天生天養咩??前面條路好長,明年我地又要辛苦過..... 如果我仔仔真的入唔到,我都希望你個b成功!!! :D 等你好消息!!!
作者: gromityaya    時間: 09-12-3 19:49

睇完你地咁講,我都冇晒心機! 我個仔係0810,係咪真係點好都係waiting list?不過,你地個個b都in得咁好,我個仔都係冇機架啦!大b都競爭激烈,個個都咁叻,輸得心服口服!
作者: Hung'sBB    時間: 09-12-3 23:10

你個小朋友IN 得咁叻,又識講野, 應該掂, 我個仔又唔識講野, 又唔理老師,只專注地 "玩"。
原帖由 luiflora 於 09-12-3 19:28 發表

我都打定輸數...叻的小朋友太多啦,甘多人in,甘少位!!不過我覺得做家長的真係好辛苦!!now個bb先甘細,家長已經in啊in,申請啊申請,等啊等,留位啊留位,無學校收又煩,有多過一間收又煩....總之都好累!!!緊張佢地多過緊 ...

作者: vivihoho    時間: 09-12-4 11:29

hi you can apply to change to kln tong think, write a letter to them and try

作者: pingu_k    時間: 09-12-5 00:25

原帖由 luiflora 於 09-12-3 17:16 發表

你甘講,我都有d唔好意思!!其實每個小朋友成長都唔同,有d叻講野,有d叻四支,有d叻音樂.....總之個個小朋友都一定有佢地優缺點,好難比較邊個小朋友真係叻,好似我小朋友4個月會叫"媽媽"音,5個月發"爸爸"音....13個月已 ...

how old is your bb now???  佢講野真係超叻呀!!!!!!!
作者: luiflora    時間: 09-12-5 12:33

原帖由 pingu_k 於 09-12-5 00:25 發表

how old is your bb now???  佢講野真係超叻呀!!!!!!!

22個月啦~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5