教育王國

標題: 會讀2010 K1報到區 [打印本頁]

作者: lenny1130    時間: 09-12-5 00:25     標題: 會讀2010 K1報到區

我見現有SN既家長好似好少人入黎傾下計咁...而我個囡囡所有幼稚園面試都有晒結果咁濟

我地會讀下年SN K1 AM...希望早啲同大家交流下...
如果決定會讀...或好大會讀既朋友仔都入黎交流下啦~~~
作者: fc926    時間: 09-12-5 16:01

Hello!我地都係AM呀!你住邊頭?會唔會搭校車?
作者: lenny1130    時間: 09-12-6 15:20

fc926,

Hello! 哈哈哈~~等咗幾日終於有人上黎啦...唔知係咪大家都未揀定所以無乜人...
我住TKO架...會搭校車...不過上黎講親校車都係投訴既多...我都好擔心...唔知除咗景棠...仲有無其他校車公司可以選擇...或者我地家長可唔可以自組自己搵呢?
作者: fc926    時間: 09-12-6 23:41

我地住到青山公路,唔搭校車都唔得,我地果條線,應該都係景棠,不過都有其他保母車可以到九龍塘,到時開學再算.

我見SN好似收左好多細仔,你個女係邊月出世?
作者: chandy    時間: 09-12-8 10:36

Hi....大家好呀!!

我細仔來年都係讀呢間,到時都係會搭校車.

lenny1130:有機會大家係搭同一架校巴..

作者: 小笨豬    時間: 09-12-8 15:00

我個囝收左am, 都係要坐校車, 我都好擔心校車問題.....
作者: 小笨豬    時間: 09-12-8 15:00

我個囝收左am, 都係要坐校車, 我都好擔心校車問題.....
作者: agugi    時間: 09-12-8 15:54

Hi, everybody,
如無意外, my girl will study at SN next year(pm).
We live in Shatin, any shatin friends here?

原帖由 lenny1130 於 09-12-5 00:25 發表
我見現有SN既家長好似好少人入黎傾下計咁...而我個囡囡所有幼稚園面試都有晒結果咁濟

我地會讀下年SN K1 AM...希望早啲同大家交流下...
如果決定會讀...或好大會讀既朋友仔都入黎交流下啦~~~ ...

作者: moominfloren    時間: 09-12-8 16:44

hi all,
my son is a small boy 0711, SN (pm) is the only school we paid so far. still waiting for  some results and some interviews.  we live in TKO.
作者: JackieEE    時間: 09-12-8 18:05

Hi
Mine is small boy too (0711) and paid for seat reservation for K1 pm class. we lived at tsing yi.
作者: lenny1130    時間: 09-12-8 23:39

咦~~~好似好多0711咁喎...
我個囡都係0711呀....

chandy,
你住TKO邊呀...咁下年我個囡咪可以同你個囝一齊搭校車囉..好開心呀...
作者: winniehobb    時間: 09-12-9 00:17

Hello...Mine is small small too (0711) PM class. we live in Kwai Chung.

But I am still waiting for other results...
作者: lenny1130    時間: 09-12-9 00:19

winniehobb,

你仲等緊邊間result呀....
st. cat我waiting...
KV reject咗啦...
所以我個囡點都係揀金巴倫....而且仲係AM class....
作者: winniehobb    時間: 09-12-9 00:43

原帖由 lenny1130 於 09-12-9 00:19 發表
winniehobb,

你仲等緊邊間result呀....
st. cat我waiting...
KV reject咗啦...
所以我個囡點都係揀金巴倫....而且仲係AM class....

St, cat waiting ar..
KV 無報, 因為唔鐘意唔係net teacher 教英文..重要無學school coupon
York 同 Fulful收左..不過係bk睇完d Comments 好似SN 好D..
等緊interview 宣道, Stafford, 又一村同Heep Yun
作者: ElizaSit    時間: 09-12-9 19:15

hello. my son is big boy 0407 and accepted PM session and I also paid the deposit for seat reservation.
St. Cat is on waiting
KV is rejected. (Its my 1st choice, my daughter graduated from this KG)
作者: lenny1130    時間: 09-12-9 23:34

ElizaSit,

真係唔知KV用咩收生標準喎....有阿大讀過都唔收...仲要waiting都無?

咁你係咪都會讀金巴倫?

仲有大家唔知知唔知...其實SN AM同PM會有幾多班?
作者: JackieEE    時間: 09-12-10 10:57

印象中上次校長話2010 k1 有4班am, 2班pm. 大概只收100-120人.

原帖由 lenny1130 於 09-12-9 23:34 發表
ElizaSit,

真係唔知KV用咩收生標準喎....有阿大讀過都唔收...仲要waiting都無?

咁你係咪都會讀金巴倫?

仲有大家唔知知唔知...其實SN AM同PM會有幾多班? ...

作者: ElizaSit    時間: 09-12-10 11:27     標題: 回覆 2# lenny1130 的文章

lenny1130
講真, 當日小兒面見時間為4:15pm, 狀態唔係好好, 加上有些感冒. 只做到老師要求的一部份而已. 我當時心諗都是FAIL
但st. cat, 佢IN 得好好, 是佢IN得最好的一間, 整個面見流程佢都好合作, 好乖, 但都係WAITING.
我有個朋友佢大女上年係ST. CAT 畢業, 入佐協恩. 佢細女0307 IN 得好好, 兩間都係WAITING... 唔知點解....
依家尚有2間要IN, 除非ST CAT 或KV 收, 不然, 首選都係SN.
作者: fc926    時間: 09-12-10 23:06

我地都係KV waiting. KV 同SN都in 得好好,尤其是KV,100%問題都答晒+唱歌,可能我地家長答得唔好所以得waiting.不過仲好唔使傷腦筋,一於讀SN,少班教學比較適合細妹.
作者: lenny1130    時間: 09-12-10 23:49

不過如果KV有waiting....BK啲媽咪都話12月會收一輪waiting既小朋友...所以你地t都仲有機會丫...可以等下!
而且KV教小朋友真係有一手...自律性好高...嗲哋好鍾意KV...不過可惜reject了...無望...
唔知讀SN既小朋友會唔會好似KV啲小朋友咁...返到屋企都好主動自己做晒功課...唔使人陪...又唔扭唔做呢?!
係就好啦...唔使下下等我地大人返黎先同佢做...咁就弊!
作者: agugi    時間: 09-12-11 00:30

Hello ElizaSit,

We have similar case.
My elder son is a graduate of KV(now P.2, how about your. girl?), but my girl only on waiting list this year.

I was quite disappointed... although being a small girl(end of Oct,07)my daughter performed quite well in the interview of KV...answer all questions and sing a song....everything done.

So... I don't know what went wrong...

.......anyway, i also feel lucky I have this offer from SN, after reading all positive comments of other parents, I believe SN is also a good choice.

原帖由 ElizaSit 於 09-12-9 19:15 發表
hello. my son is big boy 0407 and accepted PM session and I also paid the deposit for seat reservation.
St. Cat is on waiting
KV is rejected. (Its my 1st choice, my daughter graduated from this KG)

作者: ElizaSit    時間: 09-12-12 13:09

My daughter is in Primary 2 now.
我朋友個細女依家係SN 讀緊U1, 佢話 SN比KM 好 (佢大女係KM 畢業).
KV 真係TRAIN 得的小朋友好自律做功課. 我女到依家都唔使我催佢做功課. 每次都係做完功課等我放工回去CHECK 就得啦! 慳佐我唔少時間同氣力.
作者: agugi    時間: 09-12-12 14:05

Wow...then my son and your girl were from the same year. They might be classmates: My son: K1F, 2M, 3K ah!

Yes, I agree KV really trained them well, my son may be not as乖 as your girl.somtimes still need催佢做功課. But he's doing well so far, still handle all homeorks and dictation quite easily...infact, almost the whole P.1 can 食老本from KV!

.

I hope our younger ones can be "schoolmates " again la... KV, or SN!

原帖由 ElizaSit 於 09-12-12 13:09 發表
My daughter is in Primary 2 now.
我朋友個細女依家係SN 讀緊U1, 佢話 SN比KM 好 (佢大女係KM 畢業).
KV 真係TRAIN 得的小朋友好自律做功課. 我女到依家都唔使我催佢做功課. 每次都係做完功課等我放工回去CHECK 就 ...

作者: ElizaSit    時間: 09-12-13 11:05     標題: 回覆 1# agugi 的文章

agugi
my daughter was in 1A, 2B, 3A in Dorset Crescent campus.
My son is offered in PM session. Due to there are a lot extra activities for my daughter after school. I want write a letter to SN change PM to AM session.

作者: lenny1130    時間: 09-12-13 11:18

咦~~~我想問km有咩無咁好...聽人講佢地train小朋友做功課都好好...小朋友返到屋企好主動做功課架喎...而且課程有夠深...
作者: ElizaSit    時間: 09-12-13 11:57     標題: 回覆 1# lenny1130 的文章

我朋友個大女依家係國際學校讀P2. 有次我回個女學校做家長義工, 途中撞到佢, 只是問佢依家細女係邊間KG讀, 佢話SN. 我就話我個仔被SN 收了下年讀K1. 問佢SN好唔好, 佢說總體來說比KM好. 我冇問佢KM有什麼唔好的地方...
作者: agugi    時間: 09-12-13 14:13

Same same>>there are a lot extra activities for my son after school.

I already wrote a letter to SN reguest to change to am section. I submitted the letter together with my registration fee.

However, the staff told me that the chance is very slim and asked me not to expect too much wor.

原帖由 ElizaSit 於 09-12-13 11:05 發表
agugi
my daughter was in 1A, 2B, 3A in Dorset Crescent campus.
My son is offered in PM session. Due to there are a lot extra activities for my daughter after school. I want write a letter to SN chang ...

作者: piggy2007    時間: 09-12-14 18:43

My son also got an offer for SN (PM) and we also lived in TKO (PO LAM)

原帖由 moominfloren 於 09-12-8 16:44 發表
hi all,
my son is a small boy 0711, SN (pm) is the only school we paid so far. still waiting for  some results and some interviews.  we live in TKO.

作者: wko1029    時間: 09-12-15 10:45

hi, 我亞女出年都會响sn讀k1 (am)呀, 我地都係住tko, 有冇人住將中呀??
作者: lenny1130    時間: 09-12-16 01:05

HI~~~我個囡讀AM...住TKO...不過我住君傲灣呀...雖然咁...我諗如果大家都搭校車....都係成個TKO載晒小朋友....我地小朋友會一齊坐校車呀~~

作者: wko1029    時間: 09-12-16 09:55

原帖由 lenny1130 於 09-12-16 01:05 發表
HI~~~我個囡讀AM...住TKO...不過我住君傲灣呀...雖然咁...我諗如果大家都搭校車....都係成個TKO載晒小朋友....我地小朋友會一齊坐校車呀~~

如果到時學校嘅校車服務真係咁差, 睇吓我地可唔可以自己搵另一間校車公司, 搵齊家長自組一條將軍澳線...
作者: QEgg    時間: 09-12-16 11:09

我有sc同sn offer, 如果係你, 會點揀呀?
作者: 心妍媽咪    時間: 09-12-18 15:25

hi, 我都係住tko架, 明年讀am class, 好似都有幾多tko家長喎
作者: lenny1130    時間: 09-12-20 00:21

wko1029,
好呀~~~而且好似都好多TKO既小朋友讀SN...到時唔得...我地自組都應該唔難...

QEgg,
其實睇你要咩啦...SN小班教學就真係好吸引...而且佢啲課程深淺度都唔係太差....不過如果用課程深淺黎做比較...就緊係SC深啲...特別係英文...
不過如果你小朋友獨立性唔夠過呢....SC就慘啲囉...咁多學生...啲老師無可能跟到你小朋友好足...
對我黎講....我其實想要課程深既...如果我有SC offer...我應該會揀SC...
雖然我小朋友無SC offer...但係SN係我既次選...所以我都好開心啦...SC咁難入...
而且諗真啲我小朋友係細B....其實小班對佢可能會仲好啲...若果細B入SC...又唔夠smart...都真係跟得幾辛苦架...
都係嗰句啦...睇你自己想俾咩小朋友囉
作者: 妹妹豬媽媽    時間: 09-12-20 01:20

我都係TKO , 阿女係PM...~
大家聯絡下丫
作者: lenny1130    時間: 09-12-20 12:38

妹妹豬媽, 好呀~~~我地sn既家長要多啲聯絡下...特別係大家都係tko人...哈哈哈~~~
作者: teenasmum    時間: 09-12-21 10:25

早兩日同我鄰居陳太閒聊,佢細女讀緊胡素貞二年級,佢同我講好多時中午湊佢個女返學都會遇到我個女放學,仲話俾我知佢細女果班考前幾名都係金巴倫出黎,叫我唔好諗轉校,呢間好呀,一於繼續讀啦!佢細女以前讀的幼稚園(碧濤)太hea,一上小學就追得非常辛苦。

我心諗,難得我個女咁鍾意間學校,我從來都冇諗過同佢轉校喎,不過呀陳太咁權威我當然冇say no啦。

講真,小朋友考第幾我同佢老豆都冇乜所謂,我比較重視小朋友能力到時,學校是否把握到時機俾佢地作新嘗試,適當地刺激佢地,帶起佢地對學習既興趣。因為等小朋友自己乜都做到時先教,佢地就會悶到抽筋,自己有自己玩睬你都傻,久而久之就慣左用呢種態度對教佢地既人,hea慣曬,一換教學環境就好難適應。

So far我都仍然同意學校的教育方向,班主任對小朋友亦好愛錫好關注,個人對學校整體都幾滿意。
作者: lenny1130    時間: 09-12-21 23:00

teenasmum,

我想問....金巴倫讀既小朋友..自律性高唔高...返屋企會唔會自動自覺做功課...
其實我都好擔心教佢做功課既問題....如果下下都要等我地返黎先肯做功課...就慘啦...有時OT都唔知點算....因為KV同KM啲comment就見好多講小朋友自律性好...但係金巴倫就無人提過咁
作者: teenasmum    時間: 09-12-22 09:25

我只能講講我個女既情況,佢家陣讀緊N1,功課未能夠話主動拎出黎做,但表現得好鍾意做,我晚晚自己陪佢做功課,都係三五分鐘就做完,最耐都唔過十分鐘,有時我會行開拎d野,返黎已經見佢自己做完。

佢個人原本做野好求其,返左學幾個月,放聖誕假前我發覺佢開始主動清理檯面(我從來冇乜要求佢,佢老豆亦會自動同佢清理),果一連串動作真係睇得我有少少感動,我同佢老豆講:「佢tidy up呀!!!」一個學期未完已經有咁既進步,我已經好安慰。相信佢讀完L2,再讀埋U3,發展會更全面。

以前我都有d疑惑,d家長淨係話金巴倫出黎既學生英文一定冇問題,咁其他方面呢?我家陣諗,可能家長都同我一樣,對學校既教學同照顧已經好信任,放心將時間投入其他方面。我都好耐冇上黎喇,見各位媽咪好似我舊年咁頭痕,先出黎講幾句。

原帖由 lenny1130 於 09-12-21 23:00 發表
teenasmum,

我想問....金巴倫讀既小朋友..自律性高唔高...返屋企會唔會自動自覺做功課...
其實我都好擔心教佢做功課既問題....如果下下都要等我地返黎先肯做功課...就慘啦...有時OT都唔知點算....因為KV同KM啲comme ...

作者: nana_yip    時間: 09-12-22 20:30

Lenny,  你好多tko之友喎, 我呢家都頭痕照校車問題, 不過唔知愷穎同herbert會唔會同班呢?
作者: phoebek_cat    時間: 09-12-23 12:31

作者: Makmavis    時間: 09-12-24 22:35

Boy uniform SUMMER sell (100% new)

I have FULL set school summer uniform for boy
L size  (100% NEW) :

@1 set of Summer & P.E. unifrom + school bag + tea set,
the school orginal price is : 190+170+250=610
= NOW SPECIAL offer price :$350 for all 3 items,
If any mama is interested in, please keep me posted.  Price NEG; 100% NEW.

原帖由 phoebek_cat 於 09-12-23 12:31 發表
My son also will join SN AM class next year..

作者: meme22wong    時間: 09-12-25 14:32

作者: lenny1130    時間: 09-12-25 19:34

之前post既野無咗既????再打過先

teenasmum,
多謝你啦....講真...真係唔算好多家長上黎留言...所以某啲方面會唔係好知同有擔心...聽你咁講....對於自律性...應該都OK....做家長都唔可以靠晒老師既...不過始終小朋友對我地在職家長既時間唔係咁多...所以會期望學校可以開個頭...教得好啲..我地跟都跟得容易嘛...

phoebek_cat
歡迎你呀...又有金巴倫既家長入黎交流下啦...希望大家多啲溝通啦...話晒SN小班...家長人數會少啲囉...
作者: lenny1130    時間: 09-12-25 19:35

nana,
一見到你個名都知你係邊個...如果herbert同bee bee都同一班...我諗我地會好頭痕...哈哈哈
作者: teenasmum    時間: 09-12-28 09:23     標題: 回覆 43# meme22wong 的文章

係呀,自由參加,放學同下晝班一齊放,坐返學架校車返屋企。
作者: porporwong    時間: 09-12-29 09:18

Hi all,

我地仲諗緊SN定祟真國際, 兩間各有各好, 現正煩惱中

另外,請問係咪pm class 無興趣班上?
Btw, 我地住馬鞍山, 應該都會坐校車
作者: chandy    時間: 09-12-31 22:13

原帖由 lenny1130 於 09-12-8 23:39 發表
咦~~~好似好多0711咁喎...
我個囡都係0711呀....

chandy,
你住TKO邊呀...咁下年我個囡咪可以同你個囝一齊搭校車囉..好開心呀...

我諗我地係坐呢間校車最多年架,當中有的好好,亦試過好差,真係好講彩數....
我算半個tko人呀,我住寶達,以往校車多數係tko開出,來到我地度之後上橋返學校,所以一齊搭校車機會好大,如果自組校車我都有興趣呀!
作者: lenny1130    時間: 09-12-31 23:32

哈哈~~到時自組校車都好丫..不過我唔知去邊度搵校車資料...無頭緒!
作者: nana_yip    時間: 10-1-3 00:32

原帖由 lenny1130 於 09-12-25 19:35 發表
nana,
一見到你個名都知你係邊個...如果herbert同bee bee都同一班...我諗我地會好頭痕...哈哈哈

我真係驚herbert會係上堂果陣係咁叫愷穎~仲要係先生面前指住叫
作者: nana_yip    時間: 10-1-3 00:34

原帖由 lenny1130 於 09-12-31 23:32 發表
哈哈~~到時自組校車都好丫..不過我唔知去邊度搵校車資料...無頭緒!

你可以search下d校車公司打去問下
作者: Pkceddie    時間: 10-1-7 02:23

原帖由 lenny1130 於 09-12-20 00:21 發表
wko1029,
好呀~~~而且好似都好多TKO既小朋友讀SN...到時唔得...我地自組都應該唔難...

QEgg,
其實睇你要咩啦...SN小班教學就真係好吸引...而且佢啲課程深淺度都唔係太差....不過如果用課程深淺黎做比較...就緊係SC ...

Hi!我喺今年SN家長N1舊年心情跟你哋一樣15/16咁,我舊年考到SC英中下午班及SN上午班及其他,但我自己多方面分析及SN小班教學各方面又不差,就選SN小朋友都幾開心我個仔喜歡唱歌及開朗。
作者: ryany    時間: 10-1-7 10:30

我仔仔係0507, 嚟緊會讀SN PM, 住沙田, 仲未決定坐校車定婆婆接送...
作者: nana_yip    時間: 10-1-7 15:04

好似都唔係好多人報到喎, 莫非仲有好多人心大心細?
作者: iy_99    時間: 10-1-7 21:31

心大心細係我呀, 其實SN收左我個仔請2010 PM, 但係我仲諗緊SN好定係STAFFORD好.......

原帖由 nana_yip 於 10-1-7 15:04 發表
好似都唔係好多人報到喎, 莫非仲有好多人心大心細?

作者: lenny1130    時間: 10-1-7 22:01

會唔會pm收咗既家長會唔想小朋友讀pm..所以仲考慮緊呢?

仲有你地小朋友介到片片未...我就有啲擔心...因為我阿b未介到...如果到返k1介唔到唔知點算
作者: nana_yip    時間: 10-1-8 06:03

原帖由 lenny1130 於 10-1-7 22:01 發表
會唔會pm收咗既家長會唔想小朋友讀pm..所以仲考慮緊呢?

仲有你地小朋友介到片片未...我就有啲擔心...因為我阿b未介到...如果到返k1介唔到唔知點算

佢呢家返學著片片呀? 咁係屋企要努力d, 同埋出街你多d試下唔好比佢著, 提佢去vv
作者: nana_yip    時間: 10-1-8 06:07

原帖由 iy_99 於 10-1-7 21:31 發表
心大心細係我呀, 其實SN收左我個仔請2010 PM, 但係我仲諗緊SN好定係STAFFORD好.......

睇你揀要d咩, 如果你要英文好強勁同你比得起錢既話, 你可以揀stafford, 因為佢地會考劍橋試, 相反我寧願慳d錢揀相差唔係好遠, 又小班教學, d錢慳黎可以比小朋友學其他野
作者: jswailam928    時間: 10-1-9 02:42

我黎報到架, 我b係0907 入左2010 pm啊, 之前sn未收我b時諗住選york的, 不過而家sn收左, 我真的不想一個月放晒咁多$$$ 去一間學校, 寧願平d 比佢學其他野, 個個月比咁多$其實都幾拿利架, 容嘜意一個月丫, 我係沙田人黎架...有無沙田媽媽呀???
作者: iy_99    時間: 10-1-9 09:57

nana_yip,

謝謝你呀, 其實兩間都係好好的KG. 所以我先致會心大心細,
只係怕自己會後悔, eg, 揀間貴又怕佢原來都唔係真係好好, 揀間平又怕之後會想佢英文再好dd就好了, 其實全在自己心態上, 又怕呢又怕lu, 唔係兩間學校的問題, 相反兩間我都好鐘意.

原帖由 nana_yip 於 10-1-8 06:07 發表

睇你揀要d咩, 如果你要英文好強勁同你比得起錢既話, 你可以揀stafford, 因為佢地會考劍橋試, 相反我寧願慳d錢揀相差唔係好遠, 又小班教學, d錢慳黎可以比小朋友學其他野 ...

作者: nana_yip    時間: 10-1-9 17:21

原帖由 iy_99 於 10-1-9 09:57 發表
nana_yip,

謝謝你呀, 其實兩間都係好好的KG. 所以我先致會心大心細,
只係怕自己會後悔, eg, 揀間貴又怕佢原來都唔係真係好好, 揀間平又怕之後會想佢英文再好dd就好了, 其實全在自己心態上, 又怕呢又怕lu, 唔係兩間 ...

其實stafford比起york更貴, 但係兩間係姊妹學校, in咗一間收既話, 可以是但讀一間都得, 不過佢地真係出名係英文方面, , 因為我都諗過如果SC, 同YORK我會揀YORK, 因為佢地有劍橋試考, 但係呢家金巴倫收既話, 我都係會揀返金巴倫, 可能我參觀過佢地既OPEN DAY, 見D小朋友普通話都好叻, 學校質素唔差, 比較之下YORK太過商業, 下下咩都係錢, 我有個同事同我講佢個仔同老婆參加學校既活動本地一日遊(YORK) 要$500一個人, 我覺得學校食水真係太深, 所以決定放棄
作者: 小笨豬    時間: 10-1-10 00:15

我同你的想法都是一樣, 所以我連報stafford都冇報到, 我覺得好費太貴, 而且我仲有一個囡要讀~~

原帖由 nana_yip 於 10-1-8 06:07 發表

睇你揀要d咩, 如果你要英文好強勁同你比得起錢既話, 你可以揀stafford, 因為佢地會考劍橋試, 相反我寧願慳d錢揀相差唔係好遠, 又小班教學, d錢慳黎可以比小朋友學其他野 ...

作者: nana_yip    時間: 10-1-10 10:41

原帖由 小笨豬 於 10-1-10 00:15 發表
我同你的想法都是一樣, 所以我連報stafford都冇報到, 我覺得好費太貴, 而且我仲有一個囡要讀~~

我計過如果比阿仔讀york就算唔比佢參加課外活動出年每個月都要成差不多$5000~
作者: nana_yip    時間: 10-1-10 10:48

不如整個表丫~
name         birth            add       am/pm
------         -----            ----       -------
B/Herbert   02/11/07    順利        am
G/愷穎          06/11/07    TKO      am
作者: jswailam928    時間: 10-1-10 15:47

不如整個表丫~
name         birth            add       am/pm
------         -----            ----       -------
B/Herbert   02/11/07    順利        am
G/愷穎          06/11/07    TKO      am
G/琳琳          28/09/07    沙田      pm
作者: jaycee_mami    時間: 10-1-10 18:31

我BB在金巴倫有pm offer, 我都好鐘意這校, 亦準備放棄york這offer, 因為我唔打算俾仔仔考劍橋試, 覺得考小學臨場表現比考cert更重要, 而且york學費+雜費+車費起碼5k, 太貴了, 我寧願留番D錢學其他野.

但我仲未決定到, 因為仔仔最近在朗思(n班)開學了, 覺得老師和學校唔錯, 雖然遲D仲要interview, 未必收硬, 但我估是有機會的.  朗思超近我家, 唔駛搭校車, 英文很好但中文略差, 始終是國際學校, 如果你係我, 你會點揀呀?
作者: 小笨豬    時間: 10-1-11 01:10

york學費都貴, 所以金巴倫收左我個囝, 我york直頭冇去 in
原帖由 nana_yip 於 10-1-10 10:41 發表

我計過如果比阿仔讀york就算唔比佢參加課外活動出年每個月都要成差不多$5000~

作者: lenny1130    時間: 10-1-11 22:42

nana,
我已經好似阿婆咁成日提愷穎去殊殊架啦...屋企都有唔著片...但係個衰豬死都唔肯主動講要去厠所...好難搞...希望返咗PN呢半年可以戒到成功啦~~

好似好多人都會比較揀york定係SN咁喎...個人認為...如果effort得到又唔介意貴...又想英文出色啲...咁揀york啦...但係金巴倫就平靚正囉...你慳番既錢都其實夠你去谷返好啲英文囉....而且仲有多餘錢去俾小朋友試唔同興趣班...真係好睇家長自己想點...
作者: lenny1130    時間: 10-1-11 22:43

我想問大家小朋友而家有無返緊PN架....有..又唔知大家驚唔驚小朋友到時轉學校唔適應呢?
作者: jswailam928    時間: 10-1-12 02:52

我b有番pn, 佢番緊方方, 但我從來無諗佢唔習慣轉校, 因為佢係一個超級爛玩精, 去sn interview時佢都好like sn, 因為玩到唔捨得走, 我諗佢like sn掛~~~同埋sn我係in咁多間最好的一間, 唔求期, 老師都好nice~
作者: 小笨豬    時間: 10-1-12 13:40

我個囝都有返pn(私人機構), 我覺得小朋友應該適用到, 我個囝第一間 in 金巴倫, 又係玩到唔捨得走, 個老師都係 nice~~
作者: lenny1130    時間: 10-1-12 23:22

其實我個囡IN SN都好LIKE間學校咁架...不過我驚個囡返而家PN返慣咗又開心...到時返SN話唔要...要返之前嗰間...到時好難搞
作者: 小笨豬    時間: 10-1-13 00:33

希望我地小朋友會好快適應~~
原帖由 lenny1130 於 10-1-12 23:22 發表
其實我個囡IN SN都好LIKE間學校咁架...不過我驚個囡返而家PN返慣咗又開心...到時返SN話唔要...要返之前嗰間...到時好難搞

作者: chloechanchan    時間: 10-1-13 09:17

點算好呢﹖我小朋友依家有SN, KV 同  民生 offer﹐ 您哋媽咪會點揀﹖真頭痕.....SN各方面都好似好平衡﹐KV中文+數學好+小朋友會自律, 民生有條龍有保障....
作者: 小笨豬    時間: 10-1-13 12:40

我聽人講民生好似係半條龍
原帖由 chloechanchan 於 10-1-13 09:17 發表
點算好呢﹖我小朋友依家有SN, KV 同  民生 offer﹐ 您哋媽咪會點揀﹖真頭痕.....SN各方面都好似好平衡﹐KV中文+數學好+小朋友會自律, 民生有條龍有保障.... ...

作者: nana_yip    時間: 10-1-13 14:38

原帖由 chloechanchan 於 10-1-13 09:17 發表
點算好呢﹖我小朋友依家有SN, KV 同  民生 offer﹐ 您哋媽咪會點揀﹖真頭痕.....SN各方面都好似好平衡﹐KV中文+數學好+小朋友會自律, 民生有條龍有保障.... ...

咁比我揀又會揀kv喎, 因為又係平同質素好呢樣真係無得講, 中數又好, 英文都唔差
作者: twinsstar    時間: 10-1-14 00:03

jaycee-mami,

your kid go to international section at THINK?
I'm struggling staying in THINK or SC ...

btw .. THINK's chin is average la...I guess ... i rmb last yr when my son got into her LN in the 2nd term .. he started to recognised chi words ... around 10 already ... this yr in K1 .. just the 1st term has around 20 words for them to recognise. So I guess it's average.

原帖由 jaycee_mami 於 10-1-10 18:31 發表
我BB在金巴倫有pm offer, 我都好鐘意這校, 亦準備放棄york這offer, 因為我唔打算俾仔仔考劍橋試, 覺得考小學臨場表現比考cert更重要, 而且york學費+雜費+車費起碼5k, 太貴了, 我寧願留番D錢學其他野.

但我仲未決定 ...

作者: jaycee_mami    時間: 10-1-14 17:11

原帖由 twinsstar 於 10-1-14 00:03 發表
jaycee-mami,

your kid go to international section at THINK?
I'm struggling staying in THINK or SC ...

btw .. THINK's chin is average la...I guess ... i rmb last yr when my son got into her LN in th ...

我仔仔在美孚Think係粵英班, 我地想佢學好母語, 所以無揀國際班.  

如果係Think or SC, 我會揀SC, 雖然Think都唔錯, 但SC係好多人的target, 又難入, 放棄了有少少可惜.  咁你又覺得SN同Think, 點揀好?
作者: twinsstar    時間: 10-1-14 23:02

Sorry ... I don't really know about SN. For nursery, I just applied schools which are near our home so he won't be so "sun fu" travelling. For K1, I just applied SC this year as I prepared to stay in THINK originally.

jaycee_mami 於 10-1-14 17:11 發表

我仔仔在美孚Think係粵英班, 我地想佢學好母語, 所以無揀國際班.  

如果係Think or SC, 我會揀SC, 雖然Think都唔錯, 但SC係好多人的target, 又難入, 放棄了有少少可惜.  咁你又覺得SN同Think, 點揀好? ... [/quote]
作者: lenny1130    時間: 10-1-14 23:16

如果我揀...我又唔會考慮民生喎...因為得60%左右可以上小學...又有家長話佢地分精英班...唔係精英嗰啲會無咁理...雖然唔知係咪真有其事...但係聽完對民生大打折扣...始終KV同SN既好評比較多...

只要你唔介意KV英文略遜...我覺得KV幾好...豈碼小朋友train到有紀律啲..做功課溫習主動性高啲...呢啲講真對我地在職媽咪真係好good...靠自己喺屋企教佢自律性喎...難度真係幾高...難得學校呢方面教得好...英文豈碼可以再出去搵班去學...學習態度就要靠自己靠學校啦...

SN都好好...好平衡...所以睇下你驚唔驚你小朋友係活躍派...因為太活躍既小朋友可能入KV會辛苦唔鍾意架...下下都要好規距...
作者: chloechanchan    時間: 10-1-15 08:46

好多謝你的意見﹗考慮民生主要係因為佢個半條龍 (因經過今次幼稚園interviews, 覺得金豬年競爭好大又怕3年後唔知點算).....而KV 係一間好學校﹐但我小朋友係好動型(返左幼兒園差不多一個學期﹐都定左D架啦﹗)﹐怕佢要接受太多規舉唔鍾意上學﹐到時K2又要轉校仲麻煩.....SN就好似介乎中間(活動得黎又有學術).....

原帖由 lenny1130 於 10-1-14 23:16 發表

如果我揀...我又唔會考慮民生喎...因為得60%左右可以上小學...又有家長話佢地分精英班...唔係精英嗰啲會無咁理...雖然唔知係咪真有其事...但係聽完對民生大打折扣...始終KV同SN既好評比較多...

只要你唔介意KV英 ...

作者: lenny1130    時間: 10-1-21 00:11

原帖由 chloechanchan 於 10-1-15 08:46 發表
好多謝你的意見﹗考慮民生主要係因為佢個半條龍 (因經過今次幼稚園interviews, 覺得金豬年競爭好大又怕3年後唔知點算).....而KV 係一間好學校﹐但我小朋友係好動型(返左幼兒園差不多一個學期﹐都定左D架啦﹗)﹐怕佢要接受太多 ...

其實都唔急既...仲有時間諗...你咪呢啲時間觀察你個小朋友會唔會定啲...返PN喺守規矩上有無進步...可能你見佢返學好定又好規矩...到時你覺得你小朋友返KV無問題架...到時再作選擇都未遲
作者: chloechanchan    時間: 10-1-24 10:53

lenny1130, thank you for your advice!! 諗諗下KV上優良嘅小學機會好似會多D......如果最後戰果無變﹐我諗會決定讀KV (機會都好大!)

原帖由 lenny1130 於 10-1-21 00:11 發表

其實都唔急既...仲有時間諗...你咪呢啲時間觀察你個小朋友會唔會定啲...返PN喺守規矩上有無進步...可能你見佢返學好定又好規矩...到時你覺得你小朋友返KV無問題架...到時再作選擇都未遲 ...

作者: macy0421    時間: 10-1-29 18:25

hihi, nice to meet the mammies.

my son is a little kid (nov 07) and has an offer in PM N1, 2.  

Seems many kids's birthday in Nov, we can have a big birthday later!!  :)

We live in Tai Kok Tsui, any mama also lives nearby?
I seldom saw kids study SN in my estate.

I also apply to transfer AM class but the staff said it is likely no hope to class.....(the staff are v. inch (i think)).

But i want to SN 2 times,  my impression is that the kids quite active and love to speak with the foregin teachers, it is quite good....

Also, i face same Q of yours, i get an offer (PM class) from Stafford, Victoria (HG), and York (give up lu...), SC is a waitng list...

if u were me, which one will u choose, Stafford, Victoria or SN?  

Victoria indeed is quite expensive la....
No any idea about stafford
York, per my freind, no good and not much care about the kids......so i reject!
作者: helenli    時間: 10-1-29 23:21

stafford and york are more or less the same, they're sister schools.  both of them train young children go for cambridge exam- take starters exam at K2 and movers later on.  see if you agree with their exam based training programmes or not.  I love SN's children-oriented educational philosophy.  The school cares about the total development of children, it doesn't produce exam machines.  Children are as lovely, innocent and happy as they should be.

原帖由 macy0421 於 10-1-29 18:25 發表
hihi, nice to meet the mammies.

my son is a little kid (nov 07) and has an offer in PM N1, 2.  

Seems many kids's birthday in Nov, we can have a big birthday later!!  :)

We live in Tai Kok Tsui, an ...

作者: lenny1130    時間: 10-2-2 00:21

你地收到金巴倫信未呀? 6/3要返去買校服..我諗叫做註冊掛...因為唔去當你放棄學位...
啱啱交完PN既學費...又見到要交錢...突然覺得好窮...哈哈哈~~~
你地幾點鐘呀...唔知有無分幾段時間呢? 我係11:30-12:30既時間呀~~
作者: p_hsy    時間: 10-2-2 01:26

not rec'd...

原帖由 lenny1130 於 10-2-2 00:21 發表
你地收到金巴倫信未呀? 6/3要返去買校服..我諗叫做註冊掛...因為唔去當你放棄學位...
啱啱交完PN既學費...又見到要交錢...突然覺得好窮...哈哈哈~~~
你地幾點鐘呀...唔知有無分幾段時間呢? 我係11:30-12:30既時間呀~ ...

作者: p_hsy    時間: 10-2-2 01:28

same as u... rejected York,

have Stafford AM and SN PM offer

still not make up the mind...

原帖由 macy0421 於 10-1-29 18:25 發表

We live in Tai Kok Tsui, an ...

作者: J.Kong    時間: 10-2-2 14:28

Hi all,

I also received their letter yesterday, can't believe we need to pay that fast . as we are still waiting the result of another KG (actually, will interview this SAT).

Anyway, will pay on 6/Mar (my time is 10-11am).

Cheers,
J.Kong
作者: moominfloren    時間: 10-2-3 09:27

問o左....
校服可以唔經佢買,
唔買書包, 減 $120
唔買杯袋, 減 $50
作者: lenny1130    時間: 10-2-3 22:30

吓~~唔經佢買...咁係咪到時出去搵番呢間校服公司買呢? 其實校服都唔係真係太貴...不過諗使唔使校服同運動衫都要兩套咁多...因為夏天衫好快乾...冬天就可能會要兩套...所以如果可以買少一套又唔同...因為著完一年...下年都好大機會唔啱要買過啦..

咁係咪好多媽咪都等緊其他KG result...所以未必會去註冊呀?
仲有會去既人又會唔會俾茶點費用...因為知道可以小朋友自己帶茶點...唔要學校供應!
作者: 妹妹豬媽媽    時間: 10-2-4 00:28

想問下信入面話$1000雜費係未半年交一次?

甘即係除了每月學費$2460, +$300 snack,
再半年一次雜費$1000, 仲唔知有無其他呢?
作者: jswailam928    時間: 10-2-4 01:16

妹妹豬媽媽
應該係半年交一年, 因為我女讀方方都係上下學期交一次

lenny1130
我都覺得係買咁多套仲乜鬼丫???我諗住BUY每樣各一套先, 茶點我都會比, 因為我覺得到時個個小朋友老師派野食, 又無派比自己, 佢地唔知會唔會覺得有問題呢!!!HHAHAA...

我而家最擔心SN收左我女讀PM, 係咪讀PM無課外活動JOIN架, 有無媽媽知道???
作者: 妹妹豬媽媽    時間: 10-2-4 02:25

原帖由 jswailam928 於 10-2-4 01:16 發表
妹妹豬媽媽
應該係半年交一年, 因為我女讀方方都係上下學期交一次

lenny1130
我都覺得係買咁多套仲乜鬼丫???我諗住BUY每樣各一套先, 茶點我都會比, 因為我覺得到時個個小朋友老師派野食, 又無派比自己, 佢地唔知 ...

jswailam928
我阿女都係PM, 我淨係擔心校車問題~

妳地知唔知除了以上費用, 每學期仲有咩費用交ga?
作者: sansan2008    時間: 10-2-7 23:33

Anyone decided to choose SN and give up other KG?  What KG do you give up?
作者: piggy2007    時間: 10-2-8 17:26

Hi my son also got an PM offer from SN.  May I know if there is any NET for each class?

原帖由 sansan2008 於 10-2-7 23:33 發表
Anyone decided to choose SN and give up other KG?  What KG do you give up?

作者: yee79    時間: 10-2-8 17:31

我都係住大角咀ka..
如果上午班, 我見到佢地校車大約8:40am 係港灣, 而中午我有幾次接亞仔放學見到有一個小朋友等緊校車返sn (大約12點幾), 見佢同個工人講野係全部英文, 仲要係句子黎眼見大角咀唔太多人讀哩間唔知點解..
Sn 同祟真
收我囝am class, 宜家我都1516唔知讀邊間?
好似考小學金巴倫好似好dd ..但之前睇佢地派既小學, 好似好多都係津or 官校, 唔知係咪個個都考到直資or 私小, 只不過派位派得好所以去左津官校

作者: lovepooh215    時間: 10-2-9 11:21

作者: jswailam928    時間: 10-2-9 22:14

GK?
英文GN 是什麼?
作者: lovepooh215    時間: 10-2-9 23:14

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5