教育王國

標題: 豈有此理,抽到瑪利曼竟然放棄學位! [打印本頁]

作者: xxixixx    時間: 09-12-7 15:24     標題: 豈有此理,抽到瑪利曼竟然放棄學位!

剛過去的自行分配學位公佈結果,有家長有對孖女用20分去抽,點知又咁幸運比佢抽到,到兩日註冊後仍未報到,學校好心打電話叫佢嚟註冊,佢話打算比囡囡讀國際學校所以放棄學位。呢個世界無奇不有,大把家長打崩頭想入呢間學校,但都有人好好彩但唔志在。亦因為咁而有兩個後備補上,呢兩個後備補上學位嘅家長真係要多謝嗰位家長嘞!
作者: 2008pigpig    時間: 09-12-7 15:32

Congratulations to the two backup-listed parents.
作者: fsforth    時間: 09-12-7 15:36     標題: 回覆 1# xxixixx 的文章

Nothing is impossible in the world, unless you never try.
作者: 尚宮大人    時間: 09-12-7 16:05

作者: 尚宮大人    時間: 09-12-7 16:08

作者: waiwaibaba    時間: 09-12-7 16:09

原帖由 xxixixx 於 09-12-7 15:24 發表
剛過去的自行分配學位公佈結果,有家長有對孖女用20分去抽,點知又咁幸運比佢抽到,到兩日註冊後仍未報到,學校好心打電話叫佢嚟註冊,佢話打算比囡囡讀國際學校所以放棄學位。呢個世界無奇不有,大把家長打崩頭想入呢間學校,但都 ...

It appears that they are studying K3 at ISF. If the parents can afford the $ & do not want to put too much pressure on the kids. Why not?
作者: ync_224    時間: 09-12-7 16:22

咁確實, 若我有錢, 我都0願比我d小朋友讀國際學校.  小朋友同大人都無咁辛苦, 更何況佢既係 twins, 同一時間睇兩個d家課都幾係.
作者: monkey妹    時間: 09-12-7 16:34

agreed with you
原帖由 ync_224 於 09-12-7 16:22 發表
咁確實, 若我有錢, 我都0願比我d小朋友讀國際學校.  小朋友同大人都無咁辛苦, 更何況佢既係 twins, 同一時間睇兩個d家課都幾係.

作者: moonychan    時間: 09-12-7 16:34

一早想女女讀internetional就唔好去抽啦. 玩咩.

可能佢都係用津校去做後備~
作者: monkeybaba    時間: 09-12-7 16:37

no need to angry, everyones have their right to choose
作者: Laputa    時間: 09-12-7 16:40

有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場

甲之熊掌,乙之砒霜
作者: Pui_Pui    時間: 09-12-7 16:53

原帖由 monkeybaba 於 09-12-7 16:37 發表
no need to angry, everyones have their right to choose

係law,各有所嗜,e+release 2個位出黎比個有心人去讀都好呀...
作者: share123    時間: 09-12-7 17:03

原帖由 xxixixx 於 09-12-7 15:24 發表
剛過去的自行分配學位公佈結果,有家長有對孖女用20分去抽,點知又咁幸運比佢抽到,到兩日註冊後仍未報到,學校好心打電話叫佢嚟註冊,佢話打算比囡囡讀國際學校所以放棄學位。呢個世界無奇不有,大把家長打崩頭想入呢間學校,但都 ...

佢都好好心呀,如果等明年先放出黎,甘係度等既家長咪仲慘?! 有d小朋友既性格不適合讀傳統學校,如果父母有錢,當然不需要勉強啦
作者: coachnewspaper    時間: 09-12-7 20:27

Marymount好,但ISF亦非常好,两間都難入,如有$我都會揀ISF,我們應該感激她這麼早放位,不會hold位到明年!
作者: waiwaibaba    時間: 09-12-7 20:51

原帖由 coachnewspaper 於 09-12-7 20:27 發表
Marymount好,但ISF亦非常好,两間都難入,如有$我都會揀ISF,我們應該感激她這麼早放位,不會hold位到明年!

Me 2   Unfortunately 2 kids for 12 yrs = HK$150K X 2 X 12 = HK$3.6 Million (mimimum excluding debentures, RCA etc....)
作者: hui916    時間: 09-12-7 23:03     標題: 回覆 1# waiwaibaba 的文章

人各有志, 有人就喜歡讀國際學生, 不喜歡傳統學校, 擔心功課壓力大, 小孩難適應.

此外, 有些家長可能計劃中學讓子女去國外上寄宿學校. 讀國際學生, 比較容易銜接.
作者: bchi    時間: 09-12-8 10:39

我都係放棄左一間好多人想入的小學, 改讀直資.  

我地冇hold 住d 位, 其他後補又可以補上, 好事丫.
作者: panbaby    時間: 09-12-8 12:04

這個家長已經好有品, 她立時放兩個學位出來, 如果它註冊又慢慢想便留住兩個學位了.  人各有志, 讀傳統學校要付出較多的.
作者: Charlotte_mom    時間: 09-12-8 12:39

係, 呢個家長值得表揚就真
原帖由 panbaby 於 09-12-8 12:04 PM 發表
這個家長已經好有品, 她立時放兩個學位出來, 如果它註冊又慢慢想便留住兩個學位了.  人各有志, 讀傳統學校要付出較多的.

作者: Yau_Cheung    時間: 09-12-8 13:28

原帖由 Laputa 於 09-12-7 16:40 發表
有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場

甲之熊掌,乙之砒霜

作者: goodmama2003    時間: 09-12-8 18:32

作者: twu_hk    時間: 09-12-9 09:52

我個年都有兩個家長抽到但唔讀, 抽下試下喎.

但有兩個抽到就15/16, 聽埋兩間學校 Orientation Day 先決定 , 即係8月最後個一兩日先放棄, 幾自私, 阿表哥個同學就試過學校8月30日通知後補入, 立即去買新校校服同書. 原先要讀個間學校d東西就浪費晒. 但入到心儀學校都好開心.
作者: wootaitai    時間: 09-12-9 10:11

作者: Sindy    時間: 09-12-9 10:18

年年都有人抽到唔讀架啦,唔係咩奇聞,我都聽過兩三年有呢d野
作者: OneMoreDay    時間: 09-12-9 10:22

作者: dvb    時間: 09-12-9 10:39

原帖由 尚宮大人 於 09-12-7 16:08 發表

:) 將來,唔知依兩位「孖女」會否痛恨自己的父母,令佢地下一代,喪失「世襲」的權利呢?

如果我個女會因為我作出了這位家長的決定而痛恨我的話, 我就是一個失敗的家長, 因為我竟然教出了這樣的女兒.
作者: BBTWIN    時間: 09-12-9 10:48

好應該多謝呢位媽咪至岩. 佢放左兩個位出黎, 比其他媽咪. 我都係孖女, 好想好似佢甘幸運. 不過我得15分抽我心儀的學校. 不過如果我抽到我一定唔會放棄.
作者: ysnmama    時間: 09-12-9 10:49

若是我. 我會先讓孩子上瑪利曼. 如果太辛苦. 才轉國際學校. 反正他們有能力負擔兩位同時上國際學校.
作者: JKTL    時間: 09-12-9 14:32

我相信如果有DGS及SPCC..................等.
應該都會放棄....
原帖由 Sindy 於 09-12-9 10:18 發表
年年都有人抽到唔讀架啦,唔係咩奇聞,我都聽過兩三年有呢d野

作者: YongXin    時間: 09-12-9 15:22

就算有人考到DGxS都唔讀,讀第二間更加適合自己小朋友既學校,有何不妥?好平常,有0羊大問題?
作者: Cherishvalue    時間: 09-12-9 17:29

如果財政上沒問題, 父母雙方又已認定心儀學校,有必要孩子左試右試嗎? 她們可不是白老鼠!你可知道轉校對孩子有多大影響!

quote]原帖由 ysnmama 於 09-12-9 10:49 發表
若是我. 我會先讓孩子上瑪利曼. 如果太辛苦. 才轉國際學校. 反正他們有能力負擔兩位同時上國際學校. [/quote]
作者: JKTL    時間: 09-12-9 22:16

冇錯呀.都有人有DGS唔讀.
不過...少囉!! 年年都有人唔讀DGS DBS 或SPCC...但..一樣O個句...少囉!!!!!!!!!!!!!
始終一個人最後最後..無論考到幾間或著派到邊一間..始終..都要最後決定去邊...所以 實有人會放棄其他人心目中既好學校

原帖由 YongXin 於 09-12-9 15:22 發表
就算有人考到DGxS都唔讀,讀第二間更加適合自己小朋友既學校,有何不妥?好平常,有0羊大問題?

作者: twu_hk    時間: 09-12-10 00:46

原帖由 OneMoreDay 於 09-12-9 10:22 發表
hi twu_hk,

Do you know why they gave up finally after the Orientation day?  and the reasons of 15/16 before?

因我地係SPK讀, 大部份可以上SPC, 你知SPC唔公開收生架啦,  你一放棄就好難入番去.  兩間都係好學校, 我諗考慮係學費, 升中問題.  

講真, 如果SPC唔洗交學費, 我諗我當年都會讀. 因個時D人話MPS好深, 我都幾驚架. 不過而家我一定會簡MPS, 因為MPS真係適合我個女多D, 比到阿女一個好大的自由發揮空間.  

到現在1至3年級都係超級開心, 功課不多不深, 冇壓力,  不過4年班就唔知啦, 到時先算, 起碼我賺左3年.
作者: wootaitai    時間: 09-12-10 09:15

作者: wootaitai    時間: 09-12-10 09:32

作者: dvb    時間: 09-12-10 09:34

[quote]原帖由 Cherishvalue 於 09-12-9 17:29 發表
如果財政上沒問題, 父母雙方又已認定心儀學校,有必要孩子左試右試嗎? 她們可不是白老鼠!你可知道轉校對孩子有多大影響!
quote]

我相信要經歷從開始唔係好掂到要轉校的過程是十分痛苦的, 這將會是一個漫長的日子.  絶大部份人都不會一跟唔上就放棄的, 一定是到了忍無可忍的情況下可會選擇轉校的.  

當然, 有人可以唔怕這様的經歷, 而且唔一定讀唔掂. 但千萬不要低估要轉校的痛苦.
作者: OneMoreDay    時間: 09-12-10 09:45

作者: wootaitai    時間: 09-12-10 09:56

作者: OneMoreDay    時間: 09-12-10 09:59

作者: wootaitai    時間: 09-12-10 10:29

作者: twin1411    時間: 09-12-11 11:49

Agreed

原帖由 panbaby 於 09-12-8 12:04 發表

作者: twu_hk    時間: 09-12-11 23:39

我諗每個人要求不同, 我唔需要成績好叻, 我要係 Smart & Happy. 但唔係話學校成績唔好, 當然有大把讀書叻人. 不過學校冇咁大壓力比學生同家長.  

坦白講, 大家都知學生成績好係主要係靠家長,補習班, 學校負責迫你地要好成績, 我都有朋友讀成績好的名校, 咪又係補習班同家長谷.  自己個女又唔係好叻, 但又要成日keep住水準, 一跌就擔驚受怕, 我真係受唔起呢D刺激.

但如果好學校真是以成績為準則的, 那MPS真係落後左啦.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5