教育王國

標題: 兒子申請入讀幼兒班(2010年度)受到挫折 [打印本頁]

作者: vailon    時間: 09-12-11 02:21     標題: 兒子申請入讀幼兒班(2010年度)受到挫折

兒子申請入讀幼兒班(2010年度)受到挫折
我個仔係屬於好活躍O個種
面試O個日, 老師叫家長同小朋友玩玩具
佢地在旁觀察, 所有小朋友都靜靜地玩
但我個仔表現得好不耐煩, 坐唔定
有時仲會大叫媽媽, 我當時都知好大
件事, 知道咁樣都係凶多吉少
但認為幼兒園收生相對幼稚園寬鬆
仍希望有奇蹟出現

今日收到學校寄信來, 封信寫得好隱悔
話咩佢地己經正式接納我個仔作為
後補學生......咁即係唔收啦!!

我好後侮無同時幫個仔報多幾間面試
以為幼兒園無難度, 十拿九穩
最後掉以輕心.

到而家大部份學校都己經截止報名, 後侮都太遲
我個仔無書讀啦, 第日考幼稚園都唔知點適應

各位家長, 你地唔好學我咁呀!
作者: deen    時間: 09-12-11 06:37

我都係幫阿仔報得唔多,現在in左兩間,一間收,一間被拒絕,連後補都無喎!仲有間in左未有消息...
但係仲有好多係一月先報名架喎!你又唔駛咁失望,有好多學校都在明年三月才interview,你仲有時間在家訓練下bb喎!
維記、LH現在都仲接受申請,而劍鳴、靈糧就一月先申請,呢d都係九龍區,我唔知你住邊區,不過你唔駛咁失望,再問多一兩間啦!唔會全港無晒位,好多細b都等十月之後才插班,你有得in都好好了,有d細b比人拒於門外...
作者: queenmiffy    時間: 09-12-11 09:21

好多私校都重有位,你打去問
作者: scholar    時間: 09-12-11 10:22

咁又點算挫折呢? 有幾多個interview親都收?

繼續搵啦,仲有學校未截止.同時在心儀學校入定form報插班.
作者: chan803    時間: 09-12-11 22:05

原帖由 vailon 於 09-12-11 02:21 發表
件事 ...

k1 先係幼兒班. 我估你係講緊 n1.

n1 唔收就當係挫折
作者: moonychan    時間: 09-12-11 23:27

我個女0808, 一間都未遞表啦. 唔洗怕.

有錢唔會冇書讀. 好多人in 好多間, 但最終都係揀一間姐. 大把位放出來.
作者: tobyalbert    時間: 09-12-12 09:49

你只係in左一間,唔使咁灰,你可以一方面揾其他私校,另一方面,同呀仔揾2歲班讀,可以係下學期讀。
一來可以比呀仔適應下校園生活,
二來有d學校如果你讀佢地架2歲,基本上佢地都會收埋個小朋友讀幼兒班。
比d信心自己個小朋友,點會話冇書讀!
作者: Alven_Kong    時間: 09-12-12 15:29

不要灰心,繼續努力。
作者: kmmum    時間: 09-12-13 16:58

如果仔仔好痴你.試下interview ,由爸爸陪佢. 我囡囡係好痴爸爸. 見到爸爸泊車,未落車. 已經喊叫. 試過一齊in 樂基時,囡囡係咁攬實爸爸. (唉..實唔收)
in 第二間時, 由我陪囡囡去, 爸爸聽talk . 囡囡變左唔痴身.但周圍走. 唉.. 幸好,最終都收左.

你住邊區,買本幼稚園天書,逐間打電話去問,睇下還有那間有位.
作者: twinsstar    時間: 09-12-14 11:51

don;t worry. Although some schools have closed their application period, you can still send in forms and they might still put you in the waiting list.
原帖由 vailon 於 09-12-11 02:21 發表
件事 ...

作者: jinwik0306    時間: 09-12-14 23:48

When can i apply N1 for my daughter? She brith on 6/3/2009.Thank's!
作者: fishballbaby    時間: 09-12-14 23:54

下年報名,大約八月開始 或上網搜集各心儀學校的申請日期,因為間間都唔同。

原帖由 jinwik0306 於 09-12-14 23:48 發表
When can i apply N1 for my daughter? She brith on 6/3/2009.Thank's!

作者: chan803    時間: 09-12-15 09:27

原帖由 jinwik0306 於 09-12-14 23:48 發表

部份一早已經可以報名.

另外, 你囡囡最快可以在 6/3/2011 插班 n1, 不過要到 1/9/2012 先至可以入讀 k1/n2, 所以佢 1/9/2011 都係要讀 n1.
作者: zriclo88    時間: 09-12-15 12:29

其實我都無俾個囡去讀 n1 啦.....今年去考k1既成績都可以啦....您 in 唔到 n1.....可能係小朋友太細.......您報 d playground 俾佢....可能無返學甘好....但學習生涯甘長...慢慢囉.....唔駛太大壓力...... 而我相信今次既經驗對小朋友下年考 k1 都有好大既幫助....努力啦...
作者: jinwik0306    時間: 09-12-15 20:46

原帖由 chan803 於 09-12-15 09:27 發表

部份一早已經可以報名.

另外, 你囡囡最快可以在 6/3/2011 插班 n1, 不過要到 1/9/2012 先至可以入讀 k1/n2, 所以佢 1/9/2011 都係要讀 n1.

[email=Th@nk]Th@nk's[/email] so much.我住鑽石山,有否好介紹?,就近的區域我都有 D心水 eg.九龍靈糧堂......比D意見呀.
作者: yamiyami    時間: 09-12-16 12:41

樓主唔好灰心, 我細囡0810出世, 而家一間都未有得in, 不過你後年報k1時, 你應該吸取到今次經驗,留意住心儀學校派表日期, 幫你囝囝報多幾間, 唔好報哂d 出名既, 唔出名個d 都要報, 咁就萬無一失...呢個都係我既教訓.
作者: Alven_Kong    時間: 09-12-16 13:39

之前沒有時間寫 , 現在有多D時間寫.
千萬唔好同人比較 , 如果講經歷我總慘痛過你 , 你沒有收的,但我入了被人踢了出來.

我個BB10月讀了堅尼地城 ( 卓X)N1下午班,到10月28日,校長叫我個仔唔好讀,總講到出年k1的時侯唔知點算,( 講我個仔上堂大叫,走周圍走,同不聽指示),如果係其他家長會點呢,我沒有同佢理論,我去搵我母校石塘咀(聖安xx),
我有同佢講佢情況,佢話被佢試吓.到今時今日,佢不知幾開心,在學校自己去廁所,放學唱歌仔,老帥總話由頭到尾都沒有我講的情況,叫我不需要咁擔心,日日同我匯報佢的情況,
(是一間有老有殘的幼稚園).
        下文是今年佢有考K1:
成績如吓 : 寶血 ( 不收 ) 因為踢出來第二就考試.個日入學校哭到出來 , 我地好肯定之前間學校嚇親佢
讀完新學校一星期之後
             : 禮賢會 ( 收了 ) A.M
             : 聖保羅堂 ( waiting )
             : 救恩 ( 不收 )
有一個學校已經收了,我已經校好開心,希望不要再被人踢出來.:loveliness:
作者: fishballbaby    時間: 09-12-16 13:49

一個二歲的小朋友,做出大叫、週圍走和不聽指示,一D都唔出其喎,仲係一個剛剛接觸校園的小朋友,睇嚟,依間學校的教師欠缺了一點點愛心,好彩你囝囝走得快。

原帖由 Alven_Kong 於 09-12-16 13:39 發表
之前沒有時間寫 , 現在有多D時間寫.
千萬唔好同人比較 , 如果講經歷我總慘痛過你 , 你沒有收的,但我入了被人踢了出來.

我個BB10月讀了堅尼地城 ( 卓X)N1下午班,到10月28日,校長叫我個仔唔好讀,總講到出年k1 ...

作者: kitmantsoi    時間: 09-12-16 13:51

算啦, 我仔仔亦只in咗一間, 未有result. 但任何一間nursery都係只會用幾分鐘去in, 收唔收係運, 唔好太介懷.
重有D未派表, 如劍鳴 (4 Jan 10), st paul (march 10), 明我....都好好架! 重有好多機會. 一齊努力la!
作者: queenmiffy    時間: 09-12-16 14:57

原帖由 kitmantsoi 於 09-12-16 13:51 發表
算啦, 我仔仔亦只in咗一間, 未有result. 但任何一間nursery都係只會用幾分鐘去in, 收唔收係運, 唔好太介懷.
重有D未派表, 如劍鳴 (4 Jan 10), st paul (march 10), 明我....都好好架! 重有好多機會. 一齊努力la! ...

我都講下我的情況~
報咗幾間北區, 救世軍waiting list, 仁濟收咗但冇報, 跟住上個月突然話要搬去tko, 又再報過d學校~上星期in咗啟思,但面試表現麻麻地~
可能等番私校收,另外四月獅子會先in~
大學一齊努力~
作者: parknshop    時間: 09-12-18 22:50

而家好多幼兒園都係希望收大B, 最好乖D唔使煩, 錢就收到足, 教就最好唔使.  

跟住重可以話個BB係佢地教到甘醒甘勁...其他D家長見到仲唔錘個頭去報名?

惡性循環....

算把啦....
作者: Miracle2007    時間: 09-12-19 16:38

100% Agreed. 我同個仔interview, 個老師問我個仔自己食飯定要餵, 我話要人餵, 佢又問戒咗片未, 我個仔先22個月, 所以兩樣都未得, 個老師就已經用訓話嘅口吻話要學啦, 仲有半年要番學, 唔可以唔識, 我心諗,佢好似驚死收咗我個仔會增加佢工作量咁, 最後只收我亞仔做後補生, 我都無所謂, 反正因為呢個老師, 我對間學校都無乜好感, 鬼叫今年多人爭咩, 如果出生率低, d學校就無咁招積啦.

原帖由 parknshop 於 09-12-18 22:50 發表
而家好多幼兒園都係希望收大B, 最好乖D唔使煩, 錢就收到足, 教就最好唔使.  

跟住重可以話個BB係佢地教到甘醒甘勁...其他D家長見到仲唔錘個頭去報名?

惡性循環....

算把啦.... :igiv ...

作者: babydada    時間: 09-12-19 17:14

我又係. 上個月同BB 去見幼兒班. 見到老師係咁扭計. 話要走,平時係屋企同我地對答如流. 未夠兩歲一至十. 中文英文都識數. 又已經可以自己食飯. 又戒左片. 但一世人第一次面試. 係老師面前一句野都唔講. 個老師都IN 到好冇癮咁樣.我做佢阿媽當時都覺得好大打擊. 好冇面. 點解隔離個個小朋友都坐定定. 係得我小朋友扭計? 係咪我管教有問題?係屋企唔夠惡?太放縱佢....後來諗通左. 係阿女同呢間學校冇緣者. 仲有大把學校啦. 而且事實上我沒有為阿女好好盡備. 例如面試前佢已經叫肚餓但我冇比奶佢. 諗住面完試先. 而且個日面試前. 佢係學校校園玩滑梯, 車仔等. 玩得太耐. 見老師時根本成頭濕哂. 一下子要佢坐定定同個陌生人講野. 梗係唔慣啦.
作者: wongyld    時間: 09-12-31 11:27

唔知你想報邊區呢? 如果東區我極力推薦北角衞理堂!我上年囡囡初時只報victoria一間,最後唔收,本來都諗住冇n1讀,不過好彩北角衞理堂當時仲有位,雖然係下午班.囡囡依家喺北角衞理堂讀得好開心,老師又好有愛心,學校環境同設施都好好!同埋會預留k1學位畀小朋友ga!你可以考慮一下!

件事 ...

作者: queenmiffy    時間: 09-12-31 12:20

原帖由 wongyld 於 09-12-31 11:27 發表
唔知你想報邊區呢? 如果東區我極力推薦北角衞理堂!我上年囡囡初時只報victoria一間,最後唔收,本來都諗住冇n1讀,不過好彩北角衞理堂當時仲有位,雖然係下午班.囡囡依家喺北角衞理堂讀得好開心,老師又好有愛心,學校環境 ...

已經滿額啦~
作者: wongyld    時間: 09-12-31 13:31

估唔到今年咁full!!

原帖由 queenmiffy 於 09-12-31 12:20 發表

已經滿額啦~

作者: BabyHilary    時間: 09-12-31 19:23

同意, 年頭出世大b定d叻d好教d,
而且可以8/9月入學, 交足全年學費,
而家出生率高, 有d名氣嘅學校大約10個收1個,
一線名校就15-18個先收1個,
學校大把選擇, 大b細b, 家庭背景, 鍾意點揀都得﹗

其實都無可口非, 我地班家長都係咁,
冇得選擇就冇辦法啫,
如果有, 一定會從多方面考慮揀到最好先比小朋友讀﹗
我唯有慶幸囡囡係年頭出世,
同埋女仔講野叻d, 面試同老師有交流,
暫時佢比年尾出世哥哥考學校成績真係好d,
今年考左5間pn, 4間收am, 1間收pm;
不過我知道出年考k1都唔容易,
競爭一年比一年大, 即管碰下運氣啦﹗

原帖由 parknshop 於 09-12-18 22:50 發表

惡性循環....

算把啦.... :igiv ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5